Steno,
Jako mi se svidja tvoj odnos prema stvarima u Pismu. Prvo na jednom drugom postu gde sam dosta pisao jako si korektno istupio. Drugo pitanje o tome da li ima trojstva ili ne je izuzetno zrelo za mladu osobu tvojih godina.
Trece, kako to da pravi dar Boziji moze doci i na jedne i na druge je dokaz da o Pismu ne razmisljas povrsno, cak doblje nego mnogo stariji ljudi od tebe a usudjujem se reci i mnogi propovednici.
Iznad svega najvaznije je da ljubis Isusa i da zivis najbolje sto mozes po Bibliji. No neke stvari je vise nego korisno znati. Ja cu ti reci moje skromno misljenje kako vidim stvari u Bibliji, sa SVIM postovanjem prema tudjim uverenjima.
Sto se trojstva u Bibliji tice, ono se nigde ne pominje kao takvo. Rec trojstvo jednostavno ne postoji u Pismu. Mnogi ljudi iz komunikacije Oca i Sina zakljucuju da postoji sveto trojstvo, no ipak takva rec ne postoji u Bibliji. Ono sto postoji u Bibliji, a to je najveca zapovest koju su izgovorili i Mojsije i Isus: "Cuj Izraele Gospod Bog nas je jedini Gospod! I ljubiti ga (ne njih) svim srcem svojim i svom dusom svojom..." Izrael u Starom Zavetu nikada nije verovao u trojstvo. Trojstvo znaci tri osobe, a to je politeizam. Abrahamova vera, originalna vera koja je od Abrahama nacinila nesto drugo a on je prestao biti paganin je bio monoteizam, ili vera u jednog Boga. Cak i Abrahamovi potomci od Ismaila veruju da je jedan Bog i neveruju u trojstvo, a tu veru su nasledili od Abrahama. Njihov promasaj je sto ne slede istinski ucenje Kurana koji im kaze da je u Starom i Novom Zavetu pravo Svetlo, ali to je vec politika. I sto ne shvataju da se Bog otkrio u Isusu Hristu i da je tamo spasenje.
Sto se tice govora u jezicima, ono nikada nije prestalo u crkvi. Govor u jezicima je jedan od devet duhovnih darova u crkvi, i Bog nikada nije promenio Evandjelje od kako se izlio Sveti Duh na pedesetnici u gornjoj sobi. Isus je rekao da ce znaci slediti one koji veruju i jedan od znakova koje je pomenuo je da ce govoriti drugim jezicima. Marko 16.-ta glava.
No u crkvi zivog Boga ne govore svi u jezicima ili ne moraju svi obavezno govoriti u jezicima. Pavle kaze u Korincanima: "E da li svi govore u jezicima...?" Kao sto svi ne prorokuju u crkvi, ili kao sto svi nemaju dar za cudesa, ili tumacenje jezika, itd, tako ne govore svi ni jezike.
Takodje jezici nisu ni znak da je neko krsten Svetim Duhom, iako ljudi koji jesu krsteni Svetim Duhom govore ili mogu govoriti jezike, ali opet ne svi, kako kaze Pavle. Naprotiv, Pavle kada govori o pravom znaku koji treba da bude u verniku on govori u Korincanima 13.-ta glava. On kaze da ako i jezike ljudi i andjela govorio a da ljubavi nemam nista sam. I onda nastavlja da pise da je ljubav jedini pravi znak. On tu ne govori o fileo-ljudskoj ljubavi vec o Agape-Bozijoj ljubavi u coveku. Dakle, ono sto ja vidim u Pismu, da su jezici jedan od devet duhovnih darova o kojima pise apostol Pavle, da oni slede one koji veruju, da oni traju i danas, ali da nisu konacni znak, jer Korincanima 13 to jasno kaze.
A sto se tice kako i jedni i drugi mogu govoriti jezike, i oni koji jesu u pravu i koji nisu. Evo samo ukratko nekih misli iz Pisma. Isus je rekao: "Da Bog salje kisu i na dobre i na zle." U proroku Joelu je receno da ce Bog u poslednje dane izliti svog Duha na svako telo i da ce gledati vizije i sanjati snove itd. Posto kisa u Bibliji predstavlja Svetog Duha Bozijeg, i imamo prema Pismu rani i pozni dazd, odnosno kisu, verujem duboko, i mogu to dokazati Pismom da dar Svetog Duha moze biti i na licemeru i na pravedniku, ali krstenje Svetim Duhom ne moze imati licemere, jer smo svi jednim Duhom krsteni u jedno telo, a kada smo tamo, onda smo zapecaceni obecanim Svetim Duhom, i presli smo iz smrti u Zivot prema Isusovim recima iz Jovanovog Evandjelja. Ali dar, odnosno Duh moze pomazivati i licemera. Da je to tako, svedoce i Evandjelja, jer je Isus poslao dvoje po dvoje i rekao im da lece bolesne, ciste gubave, izbacuju demone, podizu mrtve i da propovedaju Evandjelje, a jedan od njih je bio Juda-LICEMER. Dakle, dar moze da deluje i na licemeru, i to kakvom samo.
Ovo su moje skromne misli o ovim pitanjima, ako su ti pomogle srecan sam, a ako mislis da sam nesto pogresno napisao, OK. Vazno je da ljubis Gospoda, i da sluzis najbolje sto mozes, i nebudes niciji imitator.
I dobro se rekao: Ja zelim ipak pitati Isusa. To je najispravniji moguci stav, jer mi imamo otvoren kanal ka njemu kroz njegovu svetu krv. Amen!
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org