Da li je potrebno da idemo u crkvu?
Gospod Bog je rekao Mojsiji, da napravi prvu crkvu, to jest šator!
Druga knjiga Mojsijeva 25:1-10: ''I Gospod reče Mojsiju govoreći: Reci sinovima Izrailjevim da mi skupe prilog: od svakoga koji drage volje da uzmite prilog meni. A ovo je prilog što ćete uzimati od njih, zlato i srebro i mjed, i porfiru i skerlet i crvac i tanko platno i kostrijet, i kože ovnujske crvene obojene, i kože jazavčje, i drvo sitim, ulje za vidjelo, mirise za ulje pomazanja i za mirisavi kad, kamenje onihovo i kamenje za ukivanje na oplećak i naprsnik. I neka mi načine svetinju, da među njima nastavam; kao što ću ti pokazati sliku od šatora i sliku od svijeh stvari njegovijeh, tako da načinite.''
Pod šatorom je bio smješten kovčeg.
U tom kovčegu su bile smještene dvije kamene ploče, na kojima je Gospod Bog napisao deset zapovijesti.
Druga knjiga Mojsijeva 25:16: ''Pa u kovčeg metni svjedočanstvo, koje ću ti dati.''
Druga knjiga Mojsijeva 34:28: ''I Mojsije osta ondje kod Gospoda četrdeset dana i četrdeset noći, hljeba ne jedući ni vode pijući; i napisa Gospod na ploče riječi zavjeta, deset riječi.''
Druga knjiga dnevnika 5:10: ''U kovčegu ne bješe ništa osim dvije ploče koje metnu Mojsije na Horivu kad Gospod učini zavjet sa sinovima Izrailjevijem pošto izidoše iz Misira.''
Izraelski car Solomun je sazidao prvu Božiju crkvu!
Knjiga Jezdrina 3:10 i 11: ''I kad zidari polagahu temelj crkvi Gospodnjoj, postaviše sveštenike obučene s trubama i Levite sinove Asafove s kimvalima da hvale Gospoda po uredbi Davida cara Izrailjeva. I pjevahu naizmjence hvaleći i slaveći Gospoda: jer je dovijeka milost njegova nad Izrailjem. I sav narod podvikivaše iza glasa hvaleći Gospoda što se osnivaše dom Gospodnji.''
Druga knjiga dnevnika 6:10: ''I tako ispuni Gospod riječ svoju koju je rekao, jer ustah na mjesto oca svojega Davida i sjedoh na prijesto Izrailjev, kao što je rekao Gospod, i sazidah ovaj dom imenu Gospoda Boga Izrailjeva.''
Druga knjiga dnevnika 7:5 i 6: ''I prinese car Solomun na žrtvu dvadeset i dvije tisuće volova i sto i dvadeset tisuća ovaca, i tako posvetiše dom Božji car i sav narod. A sveštenici stajahu na službi svojoj, i Leviti sa spravama za pjesme Gospodnje što ih bješe načinio car David da hvale Gospoda, jer je dovijeka milost njegova, pjesmom Davidovom koju im dade; a drugi sveštenici trubljahu u trube prema njima, a svi sinovi.''
Crkva u novom Zavjetu!
Jevanđelje po Luki 19:45-48: ''I ušavši u crkvu stade izgoniti one što prodavahu u njoj i kupovahu, Govoreći im: u pismu stoji: dom moj dom je molitve, a vi načiniste od njega pećinu hajdučku. I učaše svaki dan u crkvi. A glavari sveštenički i književnici i starješine narodne gledahu da ga pogube.''
Jevanđelje po Mateju 21:12: ''I uđe Isus u crkvu Božiju, i izgna sve koji prodavahu i kupovahu po crkvi, i ispremeta trpeze onijeh što mijenjahu novce, i klupe onijeh što prodavahu golubove.''
Dela apostolska 12:5: ''I tako Petra čuvahu u tamnici; a crkva moljaše se za njega Bogu bez prestanka.''
Dela apostolska 15:4: ''A kad dođoše u Jerusalim, primi ih crkva i apostoli i starješine, i kazaše sve što učini Bog s njima, i kako otvori neznabošcima vrata vjere.''
Poslanica Rimljanima 16:16: ''Pozdravite jedan drugoga cjelivom svetijem. Pozdravljaju vas sve crkve Hristove.''
Prva poslanica Korinćanima 16:19: ''Pozdravljaju vas crkve Azijske. Pozdravljaju vas u Gospodu mnogo Akila i Priskila s domašnjom svojom crkvom.''
Druga poslanica Korinćanima 1:1: ''Od Pavla, apostola Isusa Hrista po volji Božijoj i brata Timotija crkvi Božjoj u Korintu, sa svima svetima koji su u svoj Ahaji.''
Jevanđelje po Mateju 18:15-18: ''Ako li ti sagriješi brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samijem; ako te posluše, dobio si brata svojega. Ako li te ne posluša, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu da sve riječi ostanu na ustima dva ili tri svjedoka. Ako li njih ne posluša, kaži crkvi; a ako li ne posluša ni crkve, da ti bude kao neznabožac i carinik.''
Crkva je Božiji dom!
Knjiga proroka Avakuma 2:20: ''A Gospod je u svetoj crkvi svojoj; muči pred njim, sva zemljo!''
Prva poslanica Korinćanima 12:28: ''I jedne dakle postavi Bog u crkvi prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje, a potom čudotvorce, onda darove iscjeljivanja, pomaganja, upravljanja, različne jezike.''
Poslanica Jevrejima 13:17: ''Slušajte učitelje svoje i pokoravajte im se, jer se oni staraju za duše vaše, kao koji će dati odgovor, da to s radošću čine, a ne uzdišući; jer vam ovo ne pomaže.''
Prva Timotijeva 3:15: ''Ako li se zabavim, da znaš kako treba življeti u domu Božijemu, koji je crkva Boga živoga, stup i tvrđa istine.''
U Matejevoj 8:4, Isus je rekao: ''I reče mu Isus: gledaj, nikomu ne kazuj, nego idi i pokaži se svešteniku, i prinesi dar koji je zapovjedio Mojsije radi svjedočanstva njima.''
Dela apostolska 3:1: ''A Petar i Jovan iđahu zajedno gore u crkvu na molitvu u deveti sahat.''
Matejeva 24:14: ''I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak.''
Božija crkva je kapija raja!
Crkva nam je potrebna da se pripremimo za odlazak u raj.
Isus je poglavar sveštenički!
To se vidi u Jevrejima 2:17: ''Za to bješe dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i vjeran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grijehe narodne.''
Crkva je svaki vernik u koga se - kroz pravu zajednicu sa Spasiteljem - uselio Sveti Duh!
''Ili ne znate da su telesa vaša crkva Svetoga Duha koji živi u vama...'' Prva Korinćanima 6:19.
''Ne znate li da ste vi Crkva Božja, i Duh Božji živi u vama? Ako pokvari ko Crkvu Božju, pokvariće njega Bog: jer je Crkva Božja sveta, a to ste vi.'' Prva Korinćanima 3:16-17.
''Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.'' Druga Korinćanima 6:16.
Ljudi su crkva Božija, ali ipak se moraju okupljati negdje!
Gospod Bog je rekao ljudima na podignu crkvu!
Knjiga proroka Joila 1:14: ''Naredite post, oglasite praznik, skupite starješine, sve stanovnike zemaljske, u dom Gospoda Boga svojega, i vapijte ka Gospodu.''
Psalam 96:8: ''Dajte Gospodu slavu prema imenu njegovu. Nosite dare i idite u dvore njegove.''
Knjiga proroka Avakuma 2:20: ''A Gospod je u svetoj crkvi svojoj; muči pred njim, sva zemljo!''
Mnogo je važno da se molimo grupno!
Molitve u crkvi su vrlo snažne!
Jevanđelje po Mateju 18:18-21: ''Jer vam kažem zaista: što god svežete na zemlji biće svezano na nebu, i što god razdriješite na zemlji biće razdriješeno na nebu. Još vam kažem zaista: ako se dva od vas slože na zemlji u čemu mu drago, za što se uzmole, daće im otac moj koji je na nebesima. Jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje ondje sam ja među njima.''
Djela Apostolska12:5-9: ''I tako Petra čuvahu u tamnici; a crkva moljaše se za njega Bogu bez prestanka. A kad šćaše Irod da ga izvede, onu noć spavaše Petar među dvojicom vojnika, okovan u dvoje verige, a stražari pred vratima čuvahu tamnicu. I gle, anđeo Gospodnji pristupi, i svjetlost obasja po sobi, i kucnuvši Petra u rebra probudi ga govoreći: ustani brže. I spadoše mu verige s ruku. A anđeo mu reče: opaši se, i obuj opanke svoje. I učini tako. I reče mu anđeo: obuci haljinu svoju, pa hajde za mnom.''
Poslanica Jakovljeva 5:16: ''Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći.''
Kao što vidimo, potrebno je da idemo u crkvu. Jedini razlog što treba da idemo u crkvu je: da se pripremimo za odlazak u raj.
Crkva je bolnica za gešnike!
U Rimljanima 3:23 piše: ''Jer svi sagriješiše i izgubili slavu Božiju.''
Propovijednikova 7:20: ''Doista nema čovjeka pravedna na zemlji koji tvori dobro i ne griješi.''
Jovanova 1:8: ''Ako rečemo da grijeha nemamo, sebe varamo, i istine nema u nama.''
Postoje takozvani ponosni grešnici.
Ponosni grešnici nijesu svjesni svojih djela, i svojih puteva; jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli. I za to će im Bog poslati silu prijevare, da vjeruju laži. Njih savjest ne grize!
Druga Solunjanima 2:10 i 11: ''I sa svakom prijevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli. I za to će im Bog poslati silu prijevare, da vjeruju laži.''
Crkva nam je potrebna da bi se oporavili od svog grijeha!
U raju neće biti crkve!
To se vidi u Otkrivenju 21:22: ''I crkve ne vidje u njemu; jer je njemu crkva Gospod Bog svedržitelj, i jagnje.''
U koju crkvu treba da idemo?
Ne možemo da služimo Gospoda Boga po svojoj volji.
Služimo Boga po Njegovoj volji!
Treba da idemo u crku u kojoj se služi Gospod Bog po Bibliji!
Jevanđelje po Mateju 6:24: ''Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili jednome voljeti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni.''
Poslanica Galatima 1:10: ''Zar ja sad ljude nagovaram ili Boga? Ili tražim ljudima da ugađam? Jer kad bih ja još ljudima ugađao, onda ne bih bio sluga Hristov.''
Prva poslanica Solunjanima 2:4: ''Nego kako nas okuša Bog da smo vjerni da primimo jevanđelje, tako govorimo, ne kao ljudima ugađajući nego Bogu koji kuša srca naša.''
Poslanica Jakovljeva 4:4: ''Preljubočinci i preljubočinice! ne znate li da je prijateljstvo ovoga svijeta neprijateljstvo Bogu? Jer koji hoće svijetu prijatelj da bude, neprijatelj Božij postaje.''
Jevanđelje po Jovanu 15:19: ''Kad biste bili od svijeta, onda bi svijet svoje ljubio: a kako nijeste od svijeta, nego vas ja od svijeta izbrah, zato mrzi na vas svijet.''
Jevanđelje po Mateju 15:9: ''No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovijestima ljudskima.''
Da li Bog dozvoljava ljudima da mijenjaju Njegov zakon?
Odgovor je NE.
Evo što nam je Bog rekao u Petoj Mojsijevoj 4:2: ''Ništa ne dodajte k riječi koju vam ja zapovijedam, niti oduzmite od nje, da biste sačuvali zapovijesti Gospoda Boga svojega koje vam ja zapovijedam.''
Druga Korinćanima 5:20: ''Jer usne sveštenikove treba da čuvaju znanje i zakon da se traži iz njegovijeh usta, jer je anđeo Gospoda nad vojskama.''
Evo što je rekao apostol Pavle u Galatima 1:8: ''Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od onoga koji vas pozva blagodaću Hristovom. Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo. Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!''
U Matejevoj 18:18,19, i 20 Isus je rekao: ''Jer vam kažem zaista: što god svežete na zemlji biće svezano na nebu, i što god razdriješite na zemlji biće razdriješeno na nebu. Još vam kažem zaista: ako se dva od vas slože na zemlji u čemu mu drago, za što se uzmole, daće im otac moj koji je na nebesima. Jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje ondje sam ja među njima.''
Isus je rekao apostolima da će biti uslišena njihova molitva. On im nije rekao da imaju pravo da mijenjaju Božiji zakon.
Kakav treba da bude sveštenik?
U Titu 1:5-12 piše: ''Za to te ostavih u Kritu da popraviš što je nedovršeno, i da postaviš po svijem gradovima sveštenike, kao što ti ja zapovjedih, ako je ko bez mane, jedne žene muž, i ima vjernu djecu, koju ne kore za kurvarstvo ili za nepokornost. Jer vladika treba da je bez mane, kao Božij pristav; ne koji sebi ugađa, ne gnjevljiv, ne pijanica, ne bojac, ne lakom na pogani dobitak; nego gostoljubiv, blag, pošten, pravedan, svet, čist; koji se drži vjerne riječi po nauci, da bude kadar i svjetovati sa zdravom naukom, i pokarati one koji se protive. Jer ima mnogo neposlušnijeh, praznogovorljivijeh, i umom prevarenijeh, a osobito koji su iz obrezanja, kojima treba usta zatvoriti; koji cijele kuće izopačuju učeći što ne treba, poganoga dobitka radi.''
Hrišćani ne zovu sveštenika ocem!
Matejeva 23:9: ''I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vaš jedan otac koji je na nebesima.''
Da vidimo koja crkva igra najvišu ulogu u svijetu?
Otkrivenje 17:1-8: ''I dođe jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša, i govori sa mnom govoreći mi: hodi da ti pokažem sud kurve velike, koja sjedi na vodama mnogima; s kojom se kurvaše carevi zemaljski, i koji žive na zemlji opiše se vinom kurvarstva njezina.
I uvede me duh u pusto mjesto; i vidjeh ženu gdje sjedi na zvijeri crvenoj koja bješe puna imena hulnijeh i imaše sedam glava i deset rogova. I žena bješe obučena u porfiru i skerlet i nakićena zlatom i kamenjem dragijem i biserom, i imaše čašu u ruci svojoj punu mrzosti i poganštine kurvarstva svojega; i na čelu njezinu napisano ime: tajna, vavilon veliki, mati kurvama i mrzostima zemaljskima. I vidjeh ženu pijanu od krvi svetijeh i od krvi svjedoka Isusovijeh; i začudih se čudom velikijem kad je vidjeh.''
Ovdje žena simbolično označava crkvu.
Otkrivenje 17:18: ''I žena, koju si vidio, jest grad veliki, koji ima carstvo nad carstvima zemaljskima.''
Možda vam je poznato koja je najbogatija crkva na svijetu. Možda vam je poznato i to; sa kojom se crkvom dogovaraju carevi zemaljski.
Bog nije postavio krkvu da bude politička, niti vojna sila na zemlji. Bog nije postavio crkvu da taloži blago. Crkva postoji iz jednog razloga; da bi se ljudi pripremili za odlazak u raj.
Bog nas poziva da iziđemo iz ove crkve!
Otkrivenje 18:4: ''I čuh glas drugi s neba koji govori: iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomiješate u grijehe njezine, i da vam ne naude zla njezina.''
Da vidimo gdje je bila Božija crkva u ‚‚Tamno doba''?
U Otkrivenju 12:6 piše: ‚‚A žena uteče u pustinju gdje imaše mjesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvjesta i šezdeset dana.''
U Bibliji dani predstavljaju godine.
U ''Tamno doba'' Božija crkva je bila u pustinju, punih 1260 godina. Božiji narod je pobjegao u pustinju, jer nije htio da prihvati izmjenu Božijeg zakona. Isto tako prije Isusovog dolaska Božiji narod će biti u pustinji.
Božija crkva!
U Otkrivenju 12:1, je opisana Božija crkva: ''I znak veliki pokaza se na nebu: žena obučena u sunce, i mjesec pod nogama njezinijem, i na glavi njezinoj vijenac od dvanaest zvijezda.''
Treba da poznajemo istoriju svoje vjere da bi znali kakva je to vjera. Mnoge crkve izgledaju spolja mnogo dobre ali su iz nutra iskvarene. Mnogi kažu, baš me briga što crkva radi, to nije moj probljem. Treba da znate to: s kim si takav si. Ne možeš biti s Bogom i protiv Boga.