Van Helsing__
Selam, Jasmine
Selam i svako dobro i tebi Van Helsing.
Drago mi je što shvaćaš pojam antropomorfizam kod Boga.
Antropomorfizam kao pojam je u jednom trenutku pokušao da se na jedan izvitoperen i neprirodan način uklopi u dio islamske misli,ali ga je ona odbacila kao strano tijelo koje joj nikad nije pripadalo.
Postavio si pitanje oko pojma teofanije. Ona je Božje javljanje čovjeku u vidljivom obliku - kao čovjek ili anđeo.
Za razliku od prethodno spomenutog pojma,ovaj ne pronalazi nikakve veze sa čistom islamskom misli.Kur'an je naime jasan po tom pitanju,jer nam govori da Boga nikada niko nije vidio,i na taj način nigdje na drugim mjestima nije pokušao da kontradiktira sam sebi. Ovakav slučaj nije i sa Biblijom kao što ćemo vidjeti,i to je još jedna od razlika između Božijeg obečanja u Bibliji i Kur'anu po pitanju iste materije-da li je Boga moguće vidjeti.
Prvo, Biblija kaže da je Boga nemoguće vidjeti u njegovoj Biti, a da pri tome čovjek ostane živ (Izlazak 33, 18-23)
Ovdje leži jedna velika kontradikcija bar sa naše tačke gledišta Van Helsing,a pogledaj o čemu se radi!
18. "Pokaži mi svoju slavu"zamoli Mojsije. 19. "Dopustit ću da ispred tebe prođe sav moj sjaj", odgovori, "i pred tobom ću izustiti svoje ime Jahve. Bit ću milostiv kome hoću da milostiv budem; smilovat ću se komu hoću da se smilujem. 20. A ti", doda, moga lica ne možeš vidjeti jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati.21. Evo mjesta ovdje uza me", nastavi Jahve. "Stani na pećinu! 22. Dok moja slava bude prolazila, stavit ću te u pukotinu pećine i svojom te rukom zakloniti dok ne prođem. 23.pa ću ja svoju ruku maknuti,pa ćeš me s leđa vidjeti. Ali se licemoje ne može vidjeti." Pokušajom sada da razumijemo šta je ovdje
Božija Bit za koju ti kažeš da se ne može vidjeti i da je spomenuta u gore navedeninim stihovima!
Možeš li mi odgovoriti da li je to lice ili su to leđa,pošto samu riječ "Bit" ne uspijevamo pronaći?
Ako je lice Božija bit kako onda objašnjavaš slijedeće stihove:
10. Ne pojavi se više prorok u Izraelu ravan Mojsiju - njega je Jahve poznavao licem u lice! (P.Z 34,10)Ako se Mojsiju nije pokazalo Božije lice(bit),kako ga je onda "poznavao" licem u lice? ili
"Zacijelo ćemo umrijeti - reče ženi - jer smo vidjeli (Samsonovi roditelji) Boga" (Suci 13,22)?
Onda imamo potvrdu i u Novom Zvajetu da Boga niko nikada nije vidio u stihu:
"Boga nitko nikada nije vidio"(Ivan 1,18)Ovo je uistinu u našim očima nemoguće objašnjiva kontradikcija.
Interesuje me kako ti to razumiješ?
Ako pažljivo pročitaš Postanak 18, vidjeti ćeš da je Abraham (Ibrahim) znao tko mu dolazi u susret. Zašto je onda Bogu ponudio hranu i zašto ju je on prihvatio? Radi se o ondašnjem običaju u kojem domaćin pokazuje čast svom posebnom gostu dajući mu najbolju hranu. Da je Bog odbio tu čast, Abrahama bi to povrijedilo kao domaćina i držao bi da mu on nije drag. A Abraham je bio posebni Božji miljenik.
Znaš šta ja nikako ne mogu da pojmim u ovoj priči?
Ne mogu da pojmim na bilo koji način to da je Uzvišeni Bog,Stvoritelj svega živog udovoljavao jednom svom živom biću(Abrahamu/Ibrahimu a,s) dok je jeo drugo u ovom slučaju tele!?
Mogu razumijeti da se iz te priče može izvući korist po pitanju gostoprimstva i koja nam može koristiti,ali ne mogu da shvatim da Najsavršenija Sila udovoljava svom stvorenju dok drugo stvorenje "jede"!
Razmišljam i to: gdje li je završilo to meso koje je "bog pojeo"!?
Možeš li mi malkice pomoći?
Tada dolazi Bog u teofaniji i na vidljivi način mu pokaže da ako se može boriti s Bogom onda se može boriti s bilo kim drugim.
Naime u tom trenutku u
teofaniji kada je se Bog prikazao Jakovu kako kažeš,i započeo borbu sa njim,šta je naime Jakov vidio od Božije biti i sa kojim njenim djelom je se borio?
Kako to vaši teolozi objašnjavaju?
Pozdrav.
Pozdrav i svako dobro i tebi.