Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 21 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
-milijardu ipo,jos par krscana koji ne vjeruju u Isaa.a.s. kao Boga.
-milijarda ipo i broj stalno raste-ne propadamo.
-vrlo malo,ostali slijede pisce Evandjelja.
-Isa a.s. nikada nije rekao da je Bog,sljedbenici-da,znaci da govore kontra-Isau a.s.-ili kako nas narod kaze:Lazu.
Pozdrav i tebi;

more_horiz
Jednu bitnu komponentu si zaboravio u mom pitanju:
tko slijedi učenje Kurana od tih 1.5 mlrd a želi biti kao što izvorno učenje kaže? Možda vama treba đihad da uzemete stvar u svoje ruke i počistite što treba?!
Više volim dobrog i mirnog Boga, koji je meni dao duševni mir, i koji će mi dati novi život u raju u vječnosti.
Zato prihvaćam Bibliju kao istinitu jer teško je biti po njezinom izvornom učenju.

Da je tako bio bi kršćanin ili musliman svatko, makar onaj pravi. Ostali su nazovikršćani. Nadam se da pričamo o pravim kršćanima i muslimanima, koji drže učenje svoje Knjige?!cheers

more_horiz
-mnogi,
-mozda,
-aaa,to je Onaj "mirni" sto kaznjava djecu do 3 ili 4 koljena za grijehe otaca-pravi je mirotvorac....
-nemere svaki.
-malo je "pravih" krscana....
Sad´ sam ljut,nisi me pozdravio:lol:
Samo da te priupitam:
´si siguran da ces u raj???
Cega se ti drzis???

more_horiz
Nemaš frke kolega - eto ti pozdrav u početku!
Izleda da smo počeli voditi debatu sistemom - ako nećeš prihvatiti moje mišljenje onda si protiv mene.
Dozvoli da moj stav bude moj, a tvoj stav je tvoj i samo tvoj. Nema tu "ja sam u pravu", to je mana foruma. Zato predlažem da svatko iznese svoje argumente zašto zauzima jedan stav, bez pokušavanja "ispegljavanje" onog drugo stava".
Po tom istom sistemu, nemojmo nametati mišljenje one druge strane, pokušavajući ne objektivnim argumentima uvjeriti da druga strana nije u pravu.
Makar ja tako vidim ovu diskusiju na forumu.
Stoga, u ime našeg Stvoritelja predlažem na u istom duhu nastavimo dalje.

more_horiz
[/quote]Nemaš frke kolega - eto ti pozdrav u početku!
Izleda da smo počeli voditi debatu sistemom - ako nećeš prihvatiti moje mišljenje onda si protiv mene[/quote]

Da vidis da nisam kakvim me smatras,et´ u pravu si za ovo iznad,a i za ovo ispod:
[/quote] u ime našeg Stvoritelja [/quote]

Ili kako ja imam obicaj reci:

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim,

Vidis,blizu si istine....

A sada,idemo dalje..
Za pocetak da se bolje upoznamo,reci,odakle si?
Evo,poznajes li hotel Panorama,ili hotel Belvi? (ovo Belvi,zaboravio sam kako se ispravno pise,bio sam mali..)

more_horiz

Interesantno:
Bordel u manastiru

Iskušenik Nikolaj, jedan od sljedbenika vladike Jovana (Vraniškovskog), poglavara Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), optužio je jeromonaha Mojseja, igumana i duhovnog vođu bratstva, da je kuću u selu Lagovo kod Prilepa, koju POA koristi kao manastir, pretvorio u bordel.

“Vraniškovski me izbacio iz POA samo zato što sam mu rekao da njegovi monasi u prilepskom selu Lagovo iz grada dovode djevojke, vjernice, i sa njima u manastiru Uspeće Presvete Bogorodice imaju seksualne odnose, što je strogo zabranjeno prema svim pravoslavnim kanonima“, požalio se iskušenik Nikolaj.

On tvrdi da je zajedno sa susjedima iz sela Lagova duže vrijeme vladiki Jovanu ukazivao da monah Mojsej dovodi djevojke u manastir, ali da on ništa nije preduzimao.

Iskušenik Nikolaj veli da je o tome bio upoznat i episkop David, koji je na djelu, u njegovoj ćeliji, uhvatio jeromonaha Mojseja u bludnim dejstvima sa djevojkom iz Prilepa.

Prema njegovim riječima, vladika Jovan je dozvolio monasima Mojseju i Visarionu da ga izbace iz manastira da bi tako zaštitio Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju, koja se nalazi u teškoj krizi.

Prošle godine, manastir u selu Lagovo napustio je monah Sofronij, koji se odmah potom oženio.

Prije toga se rasturilo i sestrinstvo od sedam iskušenica, a crkvu vladike Jovana su napustili i monasi Maksim, Porfirij i Dionisij, pa je u njegovoj POA sada ostalo još samo jedno sestrinstvo u skopskom selu Markova Sušica, nekoliko vladika i monaha.

Iskušenik Nikolaj kaže da će zbog bludnih dejstava u manastiru tražiti susret sa cijelim sinodom POA, a ako treba, žaliće se i srpskom patrijarhu Pavlu.

Preuzeo sa:Studio-Din

more_horiz
Selam, Jasmine. Islamska misao se ne može lišiti antropomorfizma. Kuran takvu stvar pripisuje Bogu. Ona može samo reći što nije antropomorfizam, a on nije izjava da Bog ima fizičko tijelo kao čovjek.

Što je Božja Bit? To je ono što Boga čini Bogom, jedna ili više njegovih osobina kojom se razlikuje od stvorenja – Stvoritelj, Gospodar, Svemogući, ne griješi, ne laže, potpuno pravedan, potpuna istina…

Božja Bit u Pnz 33, 18-23 je bljeskovito zračenje božanskog bića, njegova Slava koja isijava iz njegovog Bića, stih 18. Zato riječ ''lice'' trebaš gledati u kontekstu. Ponavljam, nije dovoljno, i pogrešno je izvlačiti biblijske citate i golo ih uspoređivati jedne s drugima, tako nastaju hereze i kriva tumačenja. Da se to izbjegne, nužno je (ponavljam) znanje akide o Bogu. Primjere toga sam naveo u prošlom postu.

Kad je Mojsije (Musa) tražio da vidi Božje lice, on je tražio da vidi Boga onakvog kakav je. Božji odgovor znaš. Čovjek ne može uistinu vidjeti Boga. Npr., on je nevidljiv i boravi u svjetlosti u kojoj smrtnik nema pristupa (1. Tim 6, 16). Riječ ''leđa'' znači sa straga ili odzada, ne uključuje misao da Bog ima ''leđa''

Bog je Mojsija stavio u pećinu, rukom ga zaklonio (antropomorfizam), tako i da je htio nije ga mogao vidjeti. Vidio je samo njegovu Slavu kako prolazi i odlazi sa straga (stihovi 22-23). Nadam se da je ovo sad jasnije.

U Pnz 34, 10 daje se rezime Mojsijevog života – Bog je njega poznavao licem u lice. Znači da mu je Bog direktno za života govorio bez posrednika. Kuran to priznaje riječima '',,,a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao '' (4, 164). Usput, moraš biti svjestan da izraz može imati i širu upotrebu. Kao, ''lice u lice'', npr. Bog je kod sklapanja saveza s Izraelom govorio s brda usred ognja i za to koristi izraz 'licem u lice'' (Pnz 5, 4) i to poveži s tvojim navodom Suci 13, 22.

Vidiš, kad se zna sadržaj Biblije, uzme u obzir njen kontekst , onda nema mjesta kontradikcijama. Slobodno pitaj, što ti nije jasno. Ja sam hafiz Biblije study Very Happy

Zašto ne možeš shvatiti da Bog hoće udovoljiti svom miljeniku? Zašto je za tebe sablažnjivo ako je to čak i putem blagovanja hrane? Zašto držiš da Bog u teofaniji postaje uistinu čovjek s probavnim procesima? Molim, objasni. Ako znaš da Abraham nije ponudio hranu da bi nahranio Boga i ako znaš da ju Bog nije uzeo zato što mu je treba, onda se radi o nečem drugom. A to drugo sam rekao u prošlom postu.

Jakov je kroz borbu s Bogom, odnosno s anđelom (Hoš 12, 3-5) naučio da je Božja Bit -onaj koji je vjeran svojim obećanjima, obećao je da će ga sačuvati od pogibelji i zato je Jakov na kraju života rekao da je on uvijek bio njegov zaštitnik (Post 48, 15-16).

more_horiz
Uvijek se pitam da li ti vjerujes u to sto govoris,ili kad nesto napises kazes sam sebi:bravo majstore,bolju pricu ne moze ni andjeo smisliti.
Ti tumacis Bibliju po volji.Ako je neki stih protiv vas onda ga gledas u kontekstu,a tamo gdje se spominje Isusova Bozanstvenost,eee to se mora uzeti direktno,nema tumacenja. Kako mi kazemo:
Sto je babi milo to joj se i snilo.
Bog nije nicemu slican.Znaci da bi udovoljio Abrahamu On mora lagati,jer ako uzima hranu On je necemu slican.Svako,bas svako ko unese hranu mora je i izbaciti.Ma dobro vam je rekao nas brat,vi ste na kraju od Boga svemocnog i grobara napravili...

Nije mi jasno kako covjek moze biti toliko zaveden da i pored ocitih dokaza brani ono sto se ne moze odbraniti.Zadnji atom snage daje da opravda nesto iako nema nikakvog dokaza.
Molim Allaha dz.s. koji je daleko iznad onoga sta mu se pridruzuje da uputi svakog dobronamjernog covjeka.

more_horiz
Adam i Eva su jeli ali nisu ništa izbacivali vanka. Dokaz: u raju nije bilo bolesti i uzročnika bolesti, a ako nije bilo bakterija nije bilo ni nusrodukata ishrane, kao vid truljenja.
Nemojmo govoriti o nekim stvarima koje ne znamo o Bogu, jer On je puno veći nego mi ljudi možemo spojmiti i protumačiti Ga. Zapamtimo da Ga mi spuštamo na svoju razinu čim Ga tumačimo, kao i Bibliju i Kur an.

more_horiz
Van Helsing__
Selam, Jasmine.
Selam i svako dobro Van Helsing.
Islamska misao se ne može lišiti antropomorfizma. Kuran takvu stvar pripisuje Bogu. Ona može samo reći što nije antropomorfizam, a on nije izjava da Bog ima fizičko tijelo kao čovjek.
U jedno vrijeme je naime pokušavano kako sam navodio prije,da se unese jedan sasvim drugačiji način shvatanja ovog pojma ali bezuspješno.Što se tiče tvog shvatanja antropomorfizma on je takav ispravan i prihvaćen je u islamu,a sve drugo bi inače bilo nešto drugo kako si rekao,i tu se apsolutno slažemo.
Božja Bit u Pnz 33, 18-23 je bljeskovito zračenje božanskog bića, njegova Slava koja isijava iz njegovog Bića, stih 18. Zato riječ ''lice'' trebaš gledati u kontekstu. Ponavljam, nije dovoljno, i pogrešno je izvlačiti biblijske citate i golo ih uspoređivati jedne s drugima, tako nastaju hereze i kriva tumačenja. Da se to izbjegne, nužno je (ponavljam) znanje akide o Bogu. Primjere toga sam naveo u prošlom postu.

Problem leži u tome što islam u korijenu sasijeca pojam teofanije,dok je on kod vas prihvaćen.
Naravno mogli bi se onda na osnovu toga raspravljati koliko god nam volja,ali to ne vodi ničemu.
Nas Kur'an uči da- Bogu ništa nije slično i da ništa nije kao On Uzvišeni, kada kaže;
"...ništa nije kao On.(Kur'an 42:11)

I najblaži oblik teofanije sascijeca slijedećim ajetom;

"Pogledi do Njega ne mogu doprijeti..."(Kur'an 6:103)

Prema tome muslimani nemaju dvojbe oko ovih jasnih i nedvosmislenih kur'anskih ajeta ,pa ćeš čuti i one manje učevne muslimane da će ti reći;"Ništa se ne može uporediti sa Bogom, niti se može vidjeti bilo koji dio njegove biti.Na njihov ispravan stav svjedoče gore spomenuti ajeti, a što zdrava ljudska priroda i razum kristalno poimaju.

Tako se nikada kršćanska i islamska misao neće složiti po ovom pitanju.

Kada je Mojsiju rečeno da ne može viditi Njegovog lica i na životu ostati, na drugim mjestima vidimo ipak da su Mojsije kao i drugi uspjeli učiniti nemoguće!?
Uzmimo za primjer Jakovov slučaj kada se "hrve sa bogom"!U tom slučaju ako se pozovemo na teofanijski način tumačenja,Jakov je se borio sa Bogom,i logično je da je morao da vidi "to" sa čim je se borio-zar ne?
Interesuje me šta je vidio od Božije biti?
Da li je vidio "lice" za koje Bog prije tvrdi da -niko ne može vidjeti i na životu ostati,ili neki drugi dio?
Samo prisijetimo se, da se "Božija bit" koju koriste vaši teolozi kao termin-ne spominje u Bibliji!Bog spominje lice što nikako ne garantira kompletnu Božiju bit,bar nema nikakvog čvrstog argumenta da bi se to dokazalao,osim naravno dialektičkih akrobacija teologa.
U Pnz 34, 10 daje se rezime Mojsijevog života – Bog je njega poznavao licem u lice. Znači da mu je Bog direktno za života govorio bez posrednika.

Logično je da Bog poznaje svako svoje stvorenje,tako da opet spominjanje "licem u lice" u ovom slučaju sa Mojsijem može da ima po nekoj mojoj logici samo dublji smisao o kojem sam govorio!?

"A kad bi Mojsije ušao u Šator, stup bi se oblaka spustio i ostajao na ulazu u Šator dok je Jahve s Mojsijem razgovarao. 10. Videći kako stup oblaka stoji na ulazu Šatora, sav bi se narod tada dizao i svatko bi se duboko klanjao na vratima svoga šatora. 11.Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem(Izlazak 33:9-12)

Razgovarati licem u lice kao što čovjek govori sa svojim prijateljima!?
Kako mi razgovaramo sa svojim prijateljima?
Meni se nikada nije desilo da imam prijatelja koji je nevdljiv i sa kojim pričam iza nekakvog zastora kada se sa njim sretnem.
Zbog toga po meni,ovaj opis "licem u lice" i "kao što čovjek govori sa prijateljem",je dovoljan da shvatim o čemu se zapravo govori.

U Kur'anu je Mojsije(Musa a.s) govorio sa Bogom ali ga nije vidio kao što znaš,a opet čuti i vidjeti nije isto treba priznati.
Zašto ne možeš shvatiti da Bog hoće udovoljiti svom miljeniku? Zašto je za tebe sablažnjivo ako je to čak i putem blagovanja hrane?

Mislim da ustvari Bog svakog trenutka udovoljava svima nama-obskrbljuje nas,njegovom voljom egzistiramo,itd...
Naime samim time ja ne vidim razloga da neko treba očekivati Boga da mu dođe na ručak kako bi onda to stvorenje bilo zadovoljno svojim Stvoriteljem,koji nema granica i Čija moć je neograničena.
Zašto držiš da Bog u teofaniji postaje uistinu čovjek s probavnim procesima? Molim, objasni.

U toj Biblijskoj priči se kaže kako je Abraham iznio pečeno tele pred Boga,a On ga je pojeo-zar ne ?
Gdje je završila ta hrana nakon toga?
Očito je da je to tele nestalo u našoj dimenziji pojavnog svijeta,ali gdje je uistinu završilo nakon toga?
Znaš da u Novom Zavjetu Isus kaže da duše nemaju potrebu za hranom-zar ne?
Nakon vaskrsenja on je uzeo ribu i vino i tako ili proturiječio sam sebi u prijašnjoj izjavi,ili nije bio još mrtav!?
Ne mogu onda da pojmim da kad hrana nije potrebna dušama umrlih,kako ju je onda tek konzumirao njihov Stvoritelj?
Što se tiče probavnih organa,nigdje u Bibliji ne stoji da ih je imao ali ni da ih nije imao sam Bog-zar ne?
U suprotnom pokaži mi na to mjesto u Bibliji!
Prema tome jeo je hranu-pitam te sa čime ,jeli imao usta u teofanijskoj formi?
Jakov je kroz borbu s Bogom, odnosno s anđelom (Hoš 12, 3-5)

Već u krilu materinu brata je potisnuo, u snazi muževnoj s Bogom se borio. 5. S Anđelom se borio i nadvladao ga, plakao je i zaklinjao ga. Našao ga je u Betelu i ondje mu je govorio. 6. Da, Jahve, Bog nad Vojskama, Jahve je ime njegovo.
Sa kim je se onda Jakov po tvom tumačenju borio?
Jeli Jahve isto što i anđeo na osnovu gore napisanog?

Slobodno pitaj, što ti nije jasno. Ja sam hafiz Biblije

Hajde kad budeš imao vremena da rastumačimo malo dublje Ponovljeni zakon 18:18,ali bilo bi bolje na temi koju sam otvorio Isus/Isa a.s-Bog ili Božiji poslanik,kako nebi odstupali puno od ove!?

Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Jedan covjek stalno je klanjao i postio,
uz
sve to stalno je govorio:Ako je istina ovo sto Musa a.s. govori,blago
li se nama.Na Sudnjem Danu ce biti bacen u Dzehenem.Zasto?
Zato sto u stvari nije srcem cvrsto vjerovao.

Što nam govori Kuran o tome? Tko će doći jednog dana ( Sudnjeg dana ) i suditi živima i mrtvima?
Zna li to netko od Muslimana na Forumu?

pozdrav

Euro

more_horiz
Na sudnjem danu nece biti mrtvih-ozivjeti ce ih Onaj koji ih i prvi put stvori,a On ce i suditi,jer samo Bog i moze pravicno presuditi.

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Ti tumacis Bibliju po volji.Ako je neki stih protiv vas onda ga gledas u kontekstu,a tamo gdje se spominje Isusova Bozanstvenost,eee to se mora uzeti direktno,nema tumacenja. Kako mi kazemo:Sto je babi milo to joj se i snilo.

Aj budi tako dobar pa napiši što znaš o nauci hermeneutike? Basketball

more_horiz
Selam, Jasmine. Evo, ponovo, kratko i jasno. Kako to da Mojsije čas može, a čas ne može vidjeti lice Božje? Svaki čovjek ne može i nikad neće vidjeti lice Božje, ali se zato može Bog u teofaniji ukazati čovjeku i za to se koristi izraz ''licem u lice''

Što je Jakov vidio u borbi s Bogom od njegove Biti? Da je Bog onaj Bog u čije se obećanje čovjek može sa sigurnošću pouzdati.

Gdje je završila hrana koju je Bog blagovao? U teofaniji Bog je uzeo lik čovjeka, on ne postaje čovjek. I blagovana je hrana mogla jednostavno nestati Božjim aktom.

Je li se Jakov borio s Bogom ili s anđelom? Može se shvatiti dvojako, a ishod je isti. Bog se borio s njime preko anđela posrednika. Bog se u teofaniji bez posrednika borio s Jakovom. Naime, u teofaniji on uzima i lik anđela. Ja sam pristalica ovog drugog – Bog se bez posrednika borio s Jakovom.

Ovo je rezime moja dva prethodna posta, njih sam potvrdio s Biblijom. Mogu ih još dodatno potvrditi s drugim mjestima.

Na kraju, i Bibilja jasno uči da Bogu nitko nije sličan i ravan, ni čovjek, ni anđeo, ni lažni bog i to daleko prije Kurana.

Potom stupi Salomon pred svom zajednicom Izraelovom pred žrtvenik Gospodnji, raširi ruke svoje prema nebu i pomoli se: "Gospode, Bože Izraelov! Niti jedan bog u nebu gore i na zemlji dolje nije ti jednak: savez i milost čuvaš ti slugama svojim, koji hode pred tobom čitavim srcem. (1. Kr 8, 22-23)

Nema među bogovima slična tebi, Svemogući, nema djela takvih, kakva su tvoja. (Ps 86, 8

Mislite na prijašnje od starine, da sam ja jedino Bog, i nitko drugi, pravi Bog, kojemu nije ništa jednako, koji je od početka javljao svršetak, od davne davnine, što se još nije dogodilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, sve, što mi je drago, ispunjam. (Iz 46, 9-10)

Pozdrav. Smile

more_horiz
Logično je da Bog poznaje svako svoje stvorenje,tako da opet spominjanje "licem u lice" u ovom slučaju sa Mojsijem može da ima po nekoj mojoj logici samo dublji smisao o kojem sam govorio!?

"A kad bi Mojsije ušao u Šator, stup bi se oblaka spustio i ostajao na ulazu u Šator dok je Jahve s Mojsijem razgovarao. 10. Videći kako stup oblaka stoji na ulazu Šatora, sav bi se narod tada dizao i svatko bi se duboko klanjao na vratima svoga šatora. 11.Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem(Izlazak 33:9-12)

Razgovarati licem u lice kao što čovjek govori sa svojim prijateljima!?
Kako mi razgovaramo sa svojim prijateljima?
Meni se nikada nije desilo da imam prijatelja koji je nevdljiv i sa kojim pričam iza nekakvog zastora kada se sa njim sretnem.
Zbog toga po meni,ovaj opis "licem u lice" i "kao što čovjek govori sa prijateljem",je dovoljan da shvatim o čemu se zapravo govori.

Jasmine, mozes li mi pojasniti?
1. Da li si htjeo reci da Bog nije govorio s Mojsijem licem u lice?
2. Ili si htjeo reci da Bog nije govorio licem u lice kao sto covjek govori s prijateljem?

Odnosno drugim rijecima:
1. Bog nije govorio s Mojsijem licem u lice.
2. Bog jest govorio s Mojsijem licem u lice, ali ne na taj nacin kao sto covjek govori sa prijateljem.

more_horiz
Reci ti meni,Helsing tko ima znanje da tumaci?????
Ajde,ali samo iskreno.
Mislim da se opet svodi na :
"Bakici se snilo sta joj je milo.
Nego ajde da se mi lijepo slozimo oko jedne stvari:
Biblija nije direktna Bozija objava,
skup je pripovjedi i Bozijih zakona prenosenih pouzdanim ljudima koji su bili nadahnuti duhom svetim.Moze?

more_horiz
UH, stigoh jesam li šta propustio.

more_horiz
dugo me nije bilo pa rekoh da svratim malo.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply