Van Helsing__
Selam, Jasmine.
Selam i svako dobro Van Helsing.
Islamska misao se ne može lišiti antropomorfizma. Kuran takvu stvar pripisuje Bogu. Ona može samo reći što nije antropomorfizam, a on nije izjava da Bog ima fizičko tijelo kao čovjek.
U jedno vrijeme je naime pokušavano kako sam navodio prije,da se unese jedan sasvim drugačiji način shvatanja ovog pojma ali bezuspješno.Što se tiče tvog shvatanja antropomorfizma on je takav ispravan i prihvaćen je u islamu,a sve drugo bi inače bilo nešto drugo kako si rekao,i tu se apsolutno slažemo.
Božja Bit u Pnz 33, 18-23 je bljeskovito zračenje božanskog bića, njegova Slava koja isijava iz njegovog Bića, stih 18. Zato riječ ''lice'' trebaš gledati u kontekstu. Ponavljam, nije dovoljno, i pogrešno je izvlačiti biblijske citate i golo ih uspoređivati jedne s drugima, tako nastaju hereze i kriva tumačenja. Da se to izbjegne, nužno je (ponavljam) znanje akide o Bogu. Primjere toga sam naveo u prošlom postu.
Problem leži u tome što islam u korijenu sasijeca pojam teofanije,dok je on kod vas prihvaćen.
Naravno mogli bi se onda na osnovu toga raspravljati koliko god nam volja,ali to ne vodi ničemu.
Nas Kur'an uči da- Bogu ništa nije slično i da ništa nije kao On Uzvišeni, kada kaže;
"...ništa nije kao On.(Kur'an 42:11)I najblaži oblik teofanije sascijeca slijedećim ajetom;
"Pogledi do Njega ne mogu doprijeti..."(Kur'an 6:103)Prema tome muslimani nemaju dvojbe oko ovih jasnih i nedvosmislenih kur'anskih ajeta ,pa ćeš čuti i one manje učevne muslimane da će ti reći;"Ništa se ne može uporediti sa Bogom,
niti se može vidjeti bilo koji dio njegove biti.Na njihov ispravan stav svjedoče gore spomenuti ajeti, a što zdrava ljudska priroda i razum kristalno poimaju.
Tako se nikada kršćanska i islamska misao neće složiti po ovom pitanju.
Kada je Mojsiju rečeno da ne može viditi
Njegovog lica i na životu ostati, na drugim mjestima vidimo ipak da su Mojsije kao i drugi uspjeli učiniti nemoguće!?
Uzmimo za primjer Jakovov slučaj kada se "hrve sa bogom"!U tom slučaju ako se pozovemo na teofanijski način tumačenja,Jakov je se borio sa Bogom,i logično je da je morao da vidi "to" sa čim je se borio-zar ne?
Interesuje me šta je vidio od Božije biti?
Da li je vidio "lice" za koje Bog prije tvrdi da -niko ne može vidjeti i na životu ostati,ili neki drugi dio?
Samo prisijetimo se, da se
"Božija bit" koju koriste vaši teolozi kao termin-
ne spominje u Bibliji!Bog spominje
lice što nikako ne garantira kompletnu Božiju bit,bar nema nikakvog čvrstog argumenta da bi se to dokazalao,osim naravno dialektičkih akrobacija teologa.
U Pnz 34, 10 daje se rezime Mojsijevog života – Bog je njega poznavao licem u lice. Znači da mu je Bog direktno za života govorio bez posrednika.
Logično je da Bog poznaje svako svoje stvorenje,tako da opet spominjanje "licem u lice" u ovom slučaju sa Mojsijem može da ima po nekoj mojoj logici samo dublji smisao o kojem sam govorio!?
"A kad bi Mojsije ušao u Šator, stup bi se oblaka spustio i ostajao na ulazu u Šator dok je Jahve s Mojsijem razgovarao. 10. Videći kako stup oblaka stoji na ulazu Šatora, sav bi se narod tada dizao i svatko bi se duboko klanjao na vratima svoga šatora. 11.Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem(Izlazak 33:9-12)Razgovarati licem u lice kao što čovjek govori sa svojim prijateljima!?
Kako mi razgovaramo sa svojim prijateljima?
Meni se nikada nije desilo da imam prijatelja koji je nevdljiv i sa kojim pričam iza nekakvog zastora kada se sa njim sretnem.
Zbog toga po meni,ovaj opis "licem u lice" i "kao što čovjek govori sa prijateljem",je dovoljan da shvatim o čemu se zapravo govori.
U Kur'anu je Mojsije(Musa a.s) govorio sa Bogom ali ga nije vidio kao što znaš,a opet čuti i vidjeti nije isto treba priznati.
Zašto ne možeš shvatiti da Bog hoće udovoljiti svom miljeniku? Zašto je za tebe sablažnjivo ako je to čak i putem blagovanja hrane?
Mislim da ustvari Bog svakog trenutka udovoljava svima nama-obskrbljuje nas,njegovom voljom egzistiramo,itd...
Naime samim time ja ne vidim razloga da neko treba očekivati Boga da mu dođe na ručak kako bi onda to stvorenje bilo zadovoljno svojim Stvoriteljem,koji nema granica i Čija moć je neograničena.
Zašto držiš da Bog u teofaniji postaje uistinu čovjek s probavnim procesima? Molim, objasni.
U toj Biblijskoj priči se kaže kako je Abraham iznio pečeno tele pred Boga,a On ga je pojeo-zar ne ?
Gdje je završila ta hrana nakon toga?
Očito je da je to tele nestalo u našoj dimenziji pojavnog svijeta,ali gdje je uistinu završilo nakon toga?
Znaš da u Novom Zavjetu Isus kaže da duše nemaju potrebu za hranom-zar ne?
Nakon vaskrsenja on je uzeo ribu i vino i tako ili proturiječio sam sebi u prijašnjoj izjavi,ili nije bio još mrtav!?
Ne mogu onda da pojmim da kad hrana nije potrebna dušama umrlih,kako ju je onda tek konzumirao njihov Stvoritelj?
Što se tiče probavnih organa,nigdje u Bibliji ne stoji da ih je imao ali ni da ih nije imao sam Bog-zar ne?
U suprotnom pokaži mi na to mjesto u Bibliji!
Prema tome jeo je hranu-pitam te sa čime ,jeli imao usta u teofanijskoj formi?
Jakov je kroz borbu s Bogom, odnosno s anđelom (Hoš 12, 3-5)
Već u krilu materinu brata je potisnuo, u snazi muževnoj s Bogom se borio. 5. S Anđelom se borio i nadvladao ga, plakao je i zaklinjao ga. Našao ga je u Betelu i ondje mu je govorio. 6. Da, Jahve, Bog nad Vojskama, Jahve je ime njegovo.Sa kim je se onda Jakov po tvom tumačenju borio?
Jeli Jahve isto što i anđeo na osnovu gore napisanog?
Slobodno pitaj, što ti nije jasno. Ja sam hafiz Biblije
Hajde kad budeš imao vremena da rastumačimo malo dublje Ponovljeni zakon 18:18,ali bilo bi bolje na temi koju sam otvorio Isus/Isa a.s-Bog ili Božiji poslanik,kako nebi odstupali puno od ove!?
Pozdrav i svako dobro.