Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 18 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
A Biblija uči da je opravdanje dobrim djelima nemoguće. Isus je u biti Bog koji je došao na zemlju i umro za naše grijehe.

O tome smo već raspravljali prije više mjeseci na Forumu i spomenuli onaj famozni dio iz Biblije koji kaže:"Vjera bez djela je mrtva."
Osim toga bih ti napomenuo i Jakovljevu poslanicu 2:14:
"Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Zar ga vjera može spasiti?"

Zato i govorimo o tome da smo milošću spašeni po vjeri. Ali treba činiti i pravedna djela. O tome u donjem dijelu.

Ako ne vjeruješ u to, morat ćeš da Dan suda, svojim životom platiti kaznu za svoje grijehe.

Tko će što platiti to ćemo tek vidjeti dragi moj Inliner.
Ja se ne bi razbacivao riječimo o tome da tko ne vjeruje u Isusa da će biti "kažnjen za svoje grijehe" !!!

A što je sa pripadnicima drugih religija koji su dobri ljudi i poštuju Boga? Zašto Inliner govoriš o kažnjavanju tih dobrih ljudi bez obzira bili oni Muslimani ili pripadnici neke druge religije?

Ja ću iznijeti što Biblija kaže o tome i to SOLA SCRIPTURA.
Prije nego je Petar krstio rimskog stotnika Kornelija i ukućane ( Rimljane ) rekao je ( Djela apostolska 10:34-35 ):
"Uistinu sad istom shvaćam: BOG NIJE PRISTRAN !!! Naprotiv, njemu je mio u svakom narodu onaj koji ga priznaje i čini što je pravedno!!!"

Pa zašto onda Bogu ne bi bili mili i oni Muslimani koji ga priznaju i čine ono što je pravedno?

pozdrav

Euro

more_horiz
Es-sellamu alejkum,svoj braci po ocu Ademu a.s.
"Malko" kasnim sa odgovorom na pitanje koje je postavio Inliner,imao sam danas neko predavanje na temu Islam malo sam kasnije dosao,pa sam se prepustio uzivanju(imam malu bebu) i onda sam zaspao(ljudska slabost) i propustio sam dosta stvari.Supruga je citala vase komentare(naravno ona ne odgovara) pa me obavijestila.
Sad,kada nesto iznosis moras,kazem MORAS imati dokaze,nemoj govoriti napamet,pravis od sebe nesto cemu ce se ljudi smijati.U Kur´anu nema tako nesto,jedino ima ajet koji kaze nesto sto neki mogu pogresno tumaciti:
Oni koji vjeruju bore se na Putu Allahovome,a oni sto ne vjeruju bore se na putu djavoljeme,i zato se vi protiv prijatelja sejtanovih borite,jer zaista sejtanovo lukavstvo slabasno je!Al-Nisa:76
Ako iz ovoga mozes izvuci tu svoju tvrdnju onda nemam rijeci
Islam-mir;
Bismillahir-rahmanir-rahim-U ime Allaha-Milostivog-Samilosnog
Kroz cijeli Kur´an se to spominje,dosta vise nego kazna
U islamu nema ono sto vjerujete vi i stari narodi(idolopoklonici).Nece nijedna dusa odgovarati za drugu niti ce se moci ko kako hoce zauzimati za druge.Pojam spasitelj u tom smislu kako vi vjerujete kod nas ne postoji.
Mi vjerujemo da je Allah dz.s. toliko milostiv da ce oprostiti

Vi, koji ispravno vjerujete Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjerujte:dvostruku ce vam nagradu iz Svoje samilosti darivati i svjetlost ce vam dati pod kojom cete hoditi,i vama ce oprostiti-Allah je Onaj Koji prasta i Koji je Samilosni.Al-Hadid:28

Potom smo za njima poslanike Svoje upucivali;i Isaa Sina Merjemina smo uputili i Indzil mu dali,te smo u srca onih koji su ga slijedili Mi blagost i samilost usadili,a monastvo su izmislili-nismo im ga propisali-samo u zelji da bi se zadovoljstva Allahova domogli;no,oni ne brinu brigu o njemu valjano,te cemo onima od njih koji ispravno vjeruju nagradu dati,a grijesni su medju njima mnogi.Al-Hadid:27

more_horiz
inliner je napisao/la:
Ovako, pod pretpostavkom da je Bog koji je Stvoritelj Bog koji je dao svima pravo na odluku i slobodnu volju. Alah nije Stvoritelj, zato jer Kuran kaže da onoga koji izađe iz Islama treba ubiti. To nije slobodna volja, to je vjersko nasilje.

Dragi Inliner,jako mi je zao da ti ipak pausalno vodis diskusije,radje ako nemas vremena sacekaj dan dva nego ovo samo bum,tras...ne gledajuci posleljedice svojih izjava.Molim sve ucesnike diskusije,kako sam vam i pozdravnom pismu rekla,pazite na visoki stupanj tolerancije.Jer,sto meni trebaju neciji dokazi vjere ili protuvjere,ako ja ne vidim,mrvice ljubavi u medjusobnom ophodjenju,pazimo braco jedni na druge,u dobroj atmosferi mozemo jedni druge puno bolje pouciti razumjeti,biti opusteniji i slobodnijiu diskusiji.Hvala vam.

more_horiz
Dina-lijepo ime(Din-vjera)
Moram ti reci da smo i ti i ja malko pretjerali.Ne treba Inlinera napadati jer u danasnjem vremenu(koje nevjerovatno brzo prolazi)covjek nema sansu za nekim opsirnim studiranjem vjere.Mediji danas vode jednu od glavnih uloga u obrazovanju ljudi.On je to (sto je rekao) cuo ili procitao iz nekih anti-islamski medija,usvojio i iznjeo na forumu.Dobro da tu ima onaj sto rastavlja istinu od ne istine,tu sam da poducim svakog onoga koji trazi istinu.Na primjer:nije kriv njemacki narod sto je slijedio zaludjelog Hitlera koji ih je non-stop bombardirao laznim informacijama,a nije bilo druge strane koja bi se smjela suprotstaviti.Nisu krivi ameri sto su par godina slijedili Busha koji je laznim optuzbama od nekog Husejnovog oruzja (kojeg nikada nisu nasli) koje prijeti Americi napao na Irak i do sada pobio 151.000 civila.
Narod je shvatio da su takve vodje obicni ludjaci i odrekao ih se.Staljin je pobio vise svog naroda u miru nego sto je bilo zrtava u ratu.Sve njih spominjem jer su imali mocno oruzje-medije kojim su ubijedili narod da je ispravno samo ono sta oni rade.Takvih kroz istoriju ima bezbroj pa da ne duljim.

On je mozda cuo tumacenje 89-og ajeta sure Al-Nisa
gdje se govori o onim "muslimanima" koji su lazno primili islam i rade (kako mi moderno kazemo) kao petokolonasi.Allah dz.s.
upozorava vjernike na takve i dozvoljava njihovo ubistvo ali Onaj Koji zna sve znao je da bi se mnogi mogli pozivati na to kao nas Inliner pa je stigla odredba i Resulullah ih je znao po imenu,ali smjeli su ih ubijati tek kad se javno okrenu protiv muslimana.

more_horiz
Evo vam nesto pa razmislite(Allah dz.s. se u Kur´anu odraca ljudima sa:O,vi pamecu obdareni)

Cuj,IzraeleJahve je Bog nas,Jahve je jedan!Zato ljubi Jahvu Boga svoga svim srcem svojim svom dusom svojom i svom snagom svojom!Rijeci ove sto ti ih danas naredjujem neka ti se urezu u srce.Napominji ih svojim sinovima govori im o njima kad sjedis u svojoj kuci i kad ides putem kad lijegas i kad ustajes.Privezi ih za svoju ruku za znak i neka ti budu kao zapis medju ocima!Ispisi ih na dovratnicama kuce svoje i na vratima svojim. Pon.Zakon:4-10

Sjetite se proslosti pradavne:ja sam Bog,i nema drugoga;
NIKO MI SLICAN NIJE. Izaija,46:9
Prvo,u Bibliji vam stoji-nema drugog Boga osim jednog jedinog
Drugo Biblija proturijeci sama sebi:Knjiga postanka 1:26:I rece Bog:Nacinimo covjeka na svoju sliku,sebi slicna....
Izaija 46:9...niko mi slican nije..
Gospodo,braco po ocu nam Ademu a.s. nemojte govoriti ono sto neznate,ucite,citajte.Vjera nije mala stvar,nije igra,sjetite se da ima vatra u koju ce biti baceni oni koji su krivo vjerovali.Kazu neki u ovoj vjeri nadjosmo oceve nase,ja vam kazem pa zar i ako su ocevi krivo vjerovali vi se necete opametiti?Najgori su oni koji olako vjeru uzimaju.Braco ovaj svijet je samo prolazno boraviste moramo se vratiti Kuci vjecnoj i odgovarati za djela svoja.Bojte se Boga koji silno kaznjava.Ljudi,latinski jezik je jezik pagana oni su imali razne bogove,pa sad moderni svijet koji se Boga jedinoga ne boji pise kako je to kultura,jos im je to drago.Zapamtite kao sto ja nedam dijetu svome da drugog covjeka otac zove,gdije je Onaj
Koji nas stvori,dade zdravlje i hranu a da mu ljudi dodaju sudrugove u vlasti.Kad bi 2 boga bila nebo bi se srusilo i Zemlja raspala.Navesti cu vam primjer 4 apostola po kojima imate Evandjelja:Braco,ako su oni dobri bili nisu ni dosli na razapinjanje jer su znali da Isa a.s. nece umrijeti na krizu
zar vam nije dokaz to kome se Isa a.s. ukazao?Moze li biti da je to radi toga sto su nevjernici pratili ucenike pa Isa a.s. nije htjeo da budu vidjeni zajedno?Procitajte:Luka,24:16-Njihovim ocima bi uskraceno da ga mogu prepoznati.
Sta ako je Allah dz.s. samo malo izmjenio njegov lik?Imate dokaz u Kashmiru(detaljno u emisiji Welt der Wunder-na RTL2-pogledajte imaju u arhivi)

A ako su ucenici bili losi(Petar ga je 3 put zatajio),drugi nisu ni smjeli reci da im je Isa a.s. ucitelj.Pa zar cete slijediti knjige ljudi koji ga se odrekose?Ja cu vam reci:ucenici Isaa a.s. su bili dobri vjernici ali knjige koje se pripisuju njima nisu njihove.Dajte Evandjelje po Ivanu nekom neutralnom naucniku pa ce vam reci da takvim stilom su mogli pisati samo ljudi 2 stoljeca poslije Ivana.

Uporedite Isaa a.s.(kako su ga oni opisali) sa Dionisom,Herkulesom,Mitrasom,Ozirisom,Balom,itd..
O svima ili skoro svima se vjeruje:
Da su rodjeni na ili oko bozica
Da su ih rodile djevice
Da su patili za covjecanstvo
Da su nazvani imenima:donosilac svjetla,iscjelitelj,posrednik, izbavitelj
Da su ih pobjedile sile mraka
Da su otisli u pakao(ili podzemlje)
Da su prozivili i postali prvaci ljudima na nebu
Da su osnovali crkvu u koju se prima krstenjem
Oni se svi komemorisu pricesnim jelom
Najvaznija ceremonija im je bila simbolicno jedenje njegovog mesa i pijenje njegove krvi.

Braco,ja tvrdim da je samo Allah dz.s. Bog jedini,ako sam u krivu neka sam proklet zauvjek,i na ovom i na Onom svijetu
i ja i moje dijete (koje najvise volim i nebih da mu se sta ruzno desi) i moja zena i cijela porodica neka nas pogodi svaka bolest,bijeda i najteza smrt i pakao na Onom Svijetu
Ljudi,pamecu obdareni priberite se i razmislite,detaljno procitajte ponovo Bibliju,ali detaljno,procitajte Kur´an,molite Jedinog Boga da vas uputi.Zar cete prije uzeti savjet ljudi nego Boga koji vam i u Bibliji govori da je Jedini.
Predznaci Dana Sudnjeg su tu osim malo njih,nemojte dozvoliti da vas ponos ili glupost zavedu.U Dzehenemu ce nevjernici ostati vjecno.Budite pametni,iskoristite ono cime vas Bog oslovljava:O VI PAMECU OBDARENI.

more_horiz
Euro je napisao/la:
A sta je mjerilo vjerodostojnosti
Biblije? Ako mi Bog progovori kroz nju? Pa ja ti mogu naci iz svih
religija ljude kojima se Bog obraca kroz njihove knjige.
I mogu ti naci
iz svih religija ljude koji kazu da ZNAJU sta je Istina.

Tako je. Zato treba svakome dati priliku bez obzira na religijsku pripadnost da kaže kako mu se Bog obraća kroz njegov Sveti spis.

Ja ti ne kazem da ZNAM sta je Istina vec sta
VJERUJEM da je Istina. Islam je VJERA (ne znanost) i ja za svoju VJERU
nalazim dokaze
.

Huh...malo si sada logički zaribao stvar. Ako Islam nije znanost kako ćeš onda naći te "dokaze za svoju islamsku vjeru"?

Onaj tko samo VJERUJE taj ne zna, a tko ZNA više mu ne treba vjerovanje, jer već posjeduje znanje i zna.

Napominjem ti slijedeće - govorio si maloprije Darku da ne može naći Istinu u Bibliji, pa si rekao da u svim religijama postoje ljudi kojima se Bog obraća kroz njihove Knjige.
Darku ne dopuštaš da iznese svoje tvrdnje o vjerodostojnosti Biblije citiranjem dijelova iz te Biblije, ali...sebi uzimaš pravo da potpuno samouvjereno uzimaš Kuran i citiraš iz njega sure kao jednu i samo jedinu istinu na ovom svijetu !!!

Malo više tolerancije u izražavanju ne bi škodilo na ovom topicu.

pozdrav

Euro

U tom i jeste problem znalaca. Svi znaju pa onda nema potrbe s njima ni razgovarati. Svi znaju Istinu. Pa neka je onda dokazu! Ja vjerujem u Boga i postujem svacije vjerovanje. Ako djelujem drzak ili da vrijedjam to je drugo. Medjutim postujem svaciji odabir vjere. I poznata je Kur'anska izjava: lekum dinukum ve lije din. Din znaci vjera ko sto je sejfudin vec rekao. A rijeci su upucene onima koji ne vjeruju u ono sto muslimani vjeruju i znace: vama vasa vjera (vjerovanje), nama nasa vjera (vjerovanje). To je zadnji ajet Sure - Kafirun. U Suri Bekara se isto tako kaze: Nema prisiljavanja u vjeru!

I sad nakon svega da kazem. Ja Darku niti bilo kome ne osporavam da iznese njegove tvrdnje. sasvim si obrnuto shvatio. Ja naprotiv navodim Darka i ostale da citiraju Bibliju. Procitaj moje postove opet. Jer meni ne treba nicije tvrdnje kako ima znanje, kako mu govori Bog, kako su ljudi crtali stripove o supermenima, betmenima ili Islamu i Krscanstvu, kako su krscani dobri a muslimani losi i sl. I tvrdite ako hocete, al to ne pije vode. Ne vidim tu nekakvih argumenata. Mozda su to samo prazne tvrdnje i puste zelje.

Znanje? A sta je znanje? Hajde mi onda dokazi bilo koju stvar! Da je recimo Zemlja okrugla ili ravna. Da je Darko muskarac ili zena. Da su ljudi bili ili nisu na Mjesecu ili da je Sunce vece ili manje od Zemlje.

Kada koristimo rijec znanje ili saznanje koristimo u smislu ubjedljivog zakljucka putem vjerovanja. Jer samo mozemo vjerovati. A da li zakljucci zakljuceni nikad se ne zna. Kuran kaze da je nama doslo znanje, ali ja to ne kazem vec Kur'an. Jer Bog ako postoji On to moze i reci, a ja u ovo samo mogu vjerovati.

I sam Poslanik Islama je vjerovao. Evo primjera iz Kur'ana:

[2.214] Zar mislite da æete uæi u Džennet, a još vam nije došao
primjer onih koji su prošli prije vas. Snalazile su ih bijeda i
nevolja i bili su potresani dok je govorio poslanik i oni koji su
vjerovali s njim: "Kad æe pomoæ Allahova?" Pa uistinu! Pomoæ
Allahova je blizu!

[7.158] Reci: "O ljudi! Doista sam ja poslanik Allahov vama
svima Onog èija je vlast nebesa i Zemlje. Samo je On Bog!
Oživljava i usmræuje, zato vjerujte u Allaha i Poslanika
Njegovog, Vjerovjesnika neukog, koji vjeruje u Allaha i Rijeèi
Njegove, i slijedite ga da biste se vi uputili."

[2.285] Vjeruje Poslanik u ono šta mu je objavljeno od
Gospodara njegovog, i vjernici. Svaki vjeruje u Allaha i meleke
Njegove i knjige Njegove i poslanike Njegove. "Ne pravimo
razliku izmeðu ijednog od poslanika Njegovih." I govore:
"Èujemo i pokoravamo se. Oprost tvoj, Gospodaru naš! A
dolazište je Tebi!"

more_horiz
Ja Darku niti bilo kome ne osporavam da iznese
njegove tvrdnje. sasvim si obrnuto shvatio. Ja naprotiv navodim Darka i
ostale da citiraju Bibliju.

Ja to zovem natezanjem tko je u pravu da li kršćanin ili musliman.

Vjeru treba živjeti, pa onda možemo govoriti i o svojim spiritualnim iskustvima.
Eto, mene osobno zanimaju spiritualna iskustva Muslimana.
A također me zanima i Kuran. Premda ga mogu pročitati, ali ga čitanjem ne mogu pojmiti na onaj način kao onda kada mi jedan obrazovani Musliman objasni pojedinu suru ili ajet.

Jer meni ne treba nicije tvrdnje kako ima
znanje, kako mu govori Bog, kako su ljudi crtali stripove o
supermenima, betmenima ili Islamu i Krscanstvu, kako su krscani dobri a
muslimani losi i sl. I tvrdite ako hocete, al to ne pije vode.

Uuuuufffff...nije ti ovo dobro. Govoriš o meni u množini.
Tj. mišljenje jednog vjernika Inlinera projiciraš na sve kršćane.

Ja ti se dragi moj ne bavim stripovima kao Inliner. I ne donosim zaključke o Islamu na temelju stripova o Bogu Mjeseca!!!
Upamti to!
Također pojedine izjave kršćanskih fanatika na ovom Forumu ne možeš nazivati mišljenjem većine kršćana na ovom Forumu.

Uostalom...gdje sam ja to rekao da su kršćani dobri, a Muslimani loši? Volio bih da mi to pokažeš.

Kada koristimo rijec znanje ili saznanje
koristimo u smislu ubjedljivog zakljucka putem vjerovanja. Jer samo
mozemo vjerovati. A da li zakljucci zakljuceni nikad se ne zna
. Kuran
kaze da je nama doslo znanje, ali ja to ne kazem vec Kur'an. Jer Bog
ako postoji On to moze i reci, a ja u ovo samo mogu vjerovati.

Pa o tome sam i govorio. Govoriš sada da "samo možeš vjerovati". I da se ne zna "da li su zaključci zaključeni" !!!
Podsjetit ću te što si prije napisao:
Islam je VJERA (ne znanost) i ja za svoju VJERU
nalazim dokaze
.

O tome sam htio razgovarati. Jer si rekao da "nalaziš dokaze za svoju VJERU". Želio sam samo čuti tvoje mišljenje o dijelovima Kurana o kojima pojedini kršćani i "kršćani" govore na ovom topicu.

pozdrav

Euro

more_horiz
Naslov teme je "Biblija ili Kur'an". Dobro mozda je za tebe natezanje citirati Bibliju ili Kur'an u iznosenju ili odbrani.
A sta je onda iznosenje tvrdnji kako mome duhu progova Sveti Duh kroz Bibliju? To je dokazivanje Biblije, je li? Jedan od najljepsih Darkovih dokaza gdje onda razum govori da je to ono pravo.

E pa ovdje se mozemo natezati Darko i ja do Dana Sudnjega.

A ako te interesuju spiritualna iskustva to ti ne mogu pisati slovima jer to svak za sebe dozivljava. A da li su spiritualna iskustva stvarno spiritualna ja ti mozda mogu reci da jesu, ali ce se naci koji ucenjak koji ce reci i da nisu. Sve je onako kako vjerujes.

Sto se tice mnozine "krscani", izvinjavam se nisam mislio na sve i jednog krscana pojedinacno. Dobro je da mi neko ukaze na ovakve stvari. Bolje bi bilo da sam rekao neki krscani.

A sto se tice dijelova Kur'ana to sad prepustam drugim muslimanima na ovom topiku koji vec govore. Volim kad jedan govori. Ako ne nadjete odgovore od jednog muslimana, tu je uvijek drugi musliman. Kao npr. na temi o petku kad sam se javio jer stvarno nisam po mome misljenju vidio da je ijedan musliman adekvatno odgovorio. Druga stvar je i to da sam tek nov i da nisam procitao sve tekstove i pitanja upucena muslimanima, pogotovo ako tema ima dosta stranica.

Ovdje sam se umijesao tek izokola. Ne po pitanju odgovora vec dijaloga. Vidjet ces da sam se obracao na ovoj temi prvo sejfudeenu (kao i on meni u toku razgovora).

Pozdrav i tebi

more_horiz
(?) Postanak 1, 26 vs Izaija 46, 9 (?)

Selam, sejfudeene. Učinio si klasičnu grešku kod uspoređivanja jednog dijela Biblije s drugim. A ona je da nisi obratio pažnju na kontekst. Znam da to nije od tebe samog, nego da si to pokupio od nekog jeftinog apologete protiv Biblije.

Evo biblijskog odgovora:

Post 1, 26 kaže ''I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična…'' U čemu slična? U upravljanju. Stih dalje kaže ''…da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!''

Zaključak: Kao što je Bog svevišnji Gospodar, tako je i čovjek gospodar na zemlji. To je ta sličnost.

Iz 46, 9 kaže ''…nitko mi sličan nije!'' U čemu Bogu nitko nije sličan? U Božanstvu. Stih prije toga kaže ''sjetite se prošlosti pradavne: ja sam Bog i nema drugoga Boga…''

Zašto je Bog to rekao? Jer su ga Židovi poistovjetili s lažnim bogovima i njihovim kipovima. Biblija prije toga kaže ''Pade Bel! Sruši se Nebo! Prte svoje kipove na životinje i stoku, nose ih kao breme, teret što zamara. Padaju, ruše se svi zajedno, ne mogu spasiti one što ih nose, nego i sami u ropstvo odlaze.

"Slušajte me, kućo Jakovljeva, i svi koji ostadoste od kuće Izraelove! Ja sam vas ponio tek što se rodiste, i nosio vas od krila materina. Do starosti vaše ja ću ostat' isti, do vaših sjedina podupirat ću vas. To sam činio; nosit ću vas i dalje, pomagati vas, izbavljati.

S kime biste me usporedili i izjednačili, s kime prispodobili: komu da sam sličan? Vade zlato iz kese i tezuljom mjere srebro, pa naimlju zlatara da od njega boga načini te pred njim padaju ničice i klanjaju se. Dižu ga na rame i nose ga, onda ga stavljaju na njegovo mjesto; on stoji i ne miče se s njega. Prizivaju li ga, on ne odgovara i nikog ne spašava od nevolje njegove. Sjetite se toga i budite ljudi, uzmite to k srcu, otpadnici…''
(Iz 46, 1-8

Zaključak: Bogu nitko nije sličan u Božanstvu i zato ga se ne snije poistovjećivati s drugim bogom ili lažnim bogovima i njihovim kipovima.

Sejfudeene, nadam se da su ti sad ova dva mjesta iz Biblije jasna. Ako ne, molim, objasni što ti nije jasno glede ovoga.

more_horiz
Mir Boziji i tebi,evo vec dugo cekam da mi se obrati cuveni ubica vampira i ostalih protivnika crkve.
Necu se sloziti sa tobom u tvojim tvrdnjama,mi to tumacimo drugacije- na svoju sliku-ogledalo.
Jer Bog koji spava(K.Pos. 2:2) ili Bog koji se kaje(K.Pos. 6:6) Bog koji ima srce? Takav Bog koji ima ljudske karakteristike ne moze poznavati buducnost.Ili laze(ako misli da ce covjeka postaviti za gospodara) ili je mislio da ce napraviti covjeka na svoju sliku-lik.Bog koji je prvo "stvorio" svo bilje pa onda Sunce kao svjetiljku za dan i Mjesec kao svjetiljku za noc(sto je naravno laz,naucnici dokazali da Mjesec NEMA svoje svjetlosti vec je to odsjaj Sunca-sto naravno u Kur´anu pise) nije Bog,nema pravilnog reda jos laze da i Mjesec daje svjetlo!Kako mu bilo-sta vjerovati?

Evandjelje po Mateju:Od Abrahama do Isusa su bila 42 koljena,naravno nabrojao ih je 40,a Evandjelje po Luki kaze da ih ima 55???Bog koji pusta svoje "odabrane" ucenike da lazu jedan na drugoga?? Takav Bog nemoze biti to sto sebi pripisuje.
Ako budes htjeo daj komentar ali ja bih radije da idemo dalje jer imam dosta pitanja.Npr. zasto "titulu" Bog kacite na Isusa,zasto drzite kipove a dobro znate sta pise u :
Pon.Zak. 15-18 ???

more_horiz
Reci mi Van_Helsing tko je kod Boga na vecem mjestu,vi krscani,ili mi muslimani,ako u obzir uzmes K.Pos. 12:3,a znajuci da mi muslimani njega ukljucujemo cak i u namaz-molitvu(16-puta svaki dan kod obaveznih namaza,plus 30 mojih dobrovoljnih namaza)?????Da ne duljim evo samo dio:
....KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM INNEKE HAMIDUN MEDZID....

more_horiz
Da dodam:ono sto sam kod tebe pogledao(O ISLAMU-pogledi sa zapada) nemam rijeci.Pa zar nemoze protiv Islama nikako drugacije nego lazima? Cuj,dijete tjerano da posti?Ne smijes pitati za nesto iz Kur´ana?Moja kcerka ako bude htjela da se uda za nekog od vas-ma slobodno,djeci je zabranjeno da poste,Kur´an ima 6626 ajeta-pitajte a to sam vam vec rekao, pitajte svaki cu vam protumaciti.Pa zar jeftinim lazima trujete duse ljudima?Pa zar se ne srame oni od vas kad raznorazne romane stavljaju na net a znaju da su laz,ili ako neznaju ne trude se da istinu saznaju,a tko lazne glasine siri i sam spada u lazljivce.Ja nikada NECU iznijeti lazne optuzbe o vama:A iznio sam dosta dokaza protiv vas.
Niko ne moze zaustaviti sirenje Islama-istine,sto se vise trude da Ga ocrne to Mu vise ljudi prilazi.
Svako,bas svako tko razmislja uvidjetice sta je istina.
Ne morate roviti po netu za nekim informacijama,pitajte mene,svecu vam objasniti i to s dokazima ocitim.

more_horiz
Ja nikada NECU iznijeti lazne optuzbe o vama:A iznjeo sam dosta dokaza protiv vas.

Sejfudeene,

Koliko god se trudio ti ipak iznosiš neke lažne optužbe, ali vjerojatno nenamjerno.
Primjer ti je ovo:

Zasto drzite kipove a dobro znate sta pise u :Pon.Zak. 15-18 ???

Obrati jako jako pažnju na to da je ovo protestantski Forum.
Ako nisi znao protestanti su i došli u sukob sa Katolicima zbog obožavanja kipova što je po 10 Božjih zapovjedi zabranjeno.
Zato u protestanskim Crkvama nema kipova niti se oni obožavaju.
Također protestanti ne vjeruju u čistilište, mise zadušnice, opravdanje duše u čistilištu molitvama i misama zadušnicama.
Ima još puno toga na što bi ti trebao obratiti pažnju, ali se nadam da ćeš postepeno upoznati protestantsko učenje koje je ipak u mnogočemu drukčije od Katoličkog, pa zato ne možeš sve kršćane trpati u isti koš.

pozdrav

Euro

more_horiz
Izvinjavam se onima koji su se nasli uvrijedjeni u gornjim textovima.Nisam se nikome rugao,samo iznosim svoje iskreno misljenje.Smatram da meni,covjeku iz XXI stoljeca trebaju jasni dokazi da bih povjerovao u nesto."Sveti Duh me je obasjao"-to mi braco nije dovoljno.Od svih vjera jedini Islam se ne kosi s najmodernijom naukom.Pogledajte Zapad,samo visoko-obrazovani prelaze na Islam,ljudi koji su pomocu nauke utvrdili da je Islam jedina prava vjera.Samo glupaci govore:"Mi ostajemo u vjeri nasih oceva jer mislimo da je to prava vjera-bas zato sto su roditelji i preci nasi u toj vjeri bili."

more_horiz
Pardon,stvarno nisam nigdje procitao da nije rijec o katolicima.
Super,na dobrom ste putu da spoznate istinu.
Veliki korak je izbacivanje posrednistva.
Naravno,rad nije Bozija kazna.

Ali tuzno je da ste poslije tolikih pitanja s moje strane uspjeli odgovoriti na 2.Zanima me vase tumacenje:kako se vasem Bogu "omaklo" da kaze da i Mjesec daje svjetlost.
Ili katastrofalna greska-stvaranje Zemlje za 6 dana???

more_horiz
Sejfudeene, smijem li ti se obratiti. Ti si meni rekao da se trebamo lijepo odnositi prema krscanima. Musliman je ogledalo muslimanu i trebaju jedan drugog da potpomazu i da ispravljaju. Mislim da obojica nekad pretjerujemo.

U jednom hadisu se kaze da je Poslanik rekao: "Allah je original a covjek je njegov odraz" (Buhari i Muslim)
Ovdje moze neko naci potvrdu onog biblijskog da je covjek stvoren na sliku Boziju. Razlika je samo u izrazavanju, ali ne znaci da se nije mislilo isto.
Jeste da Biblija govori prvo o stvaranju bilja pa tek kasnije Sunca, ali bilju ne treba Sunce. Bilju treba svjetlost, a svjetlost je navedena prije biljaka.
Kazes Bog nema ljudske karakteristike. Slazem se. Samo moram ti reci da su ljudske karakteristike i postojanje i oznacavanje necega brojem i nazivom. A mi kazemo da Bog postoji, kazemo da je jedan i zovemo ga imenom. A On je iznad ljudskog poimanja.
Sest dana ili sest perioda stvaranja, dobices razlicit odgovor citajuci i razlicite prevode Kur'ana. Negdje sam citao da arapska rijec koja je koristena moze znaciti i dan i period.

Itd. Itd.

Nemoj ovo uzeti pogresno. Svi imamo svoja misljenja i svi grijesimo. U pravu si bio kad si me upozorio na odnos sa krscanima, poslusaj i ti mene barem malo.

more_horiz
Kako to da se Bog odmara, kaje, ima srce itd?

Selam, sejfudeene. Ne slažeš se ti s mojom tvrdnjom, nego s biblijskim tumačenjem oko tvoje navodne kontradikcije Post 1, 26 vs Iz 46, 9. I to je tvoje pravo. Ja sam ti pokazao da se Biblija tumači Biblijom, a ne tamo s nekim jeftinim apologetom protiv nje.

OK, idemo dalje. Koji je odgovor na ovo gornje pitanje? Da bi ga znao potrebno ti je imati osnovno znanje kršćanske akide o Bogu i Objavi. Ovdje je riječ o antropomorfizmu. On je prikaz Boga u ljudskom liku i karakteristikama. Bog je progovorio čovjeku ljudskim jezikom i što je onda čudno što on sam za sebe koristi antropomorfizme kako bi ga čovjek mogao bolje razumjeti.

Takav način ophođenja Boga s ljudima koristi i Allah u Kuranu:

Allah ima lice ''I oni koji se strpe tražeći lice Gospodara svog…'' (13, 22)

Allah ima ruke i rekao je Sotoni ''O Iblise! Šta te je spriječilo da padneš na sedždu onom šta sam stvorio rukama Svojim?'' (38, 75)

Allah ima oči i rekao je Mojsiju ''I bacio sam na te ljubav Svoju, i da budeš odgajan pred okom Mojim.'' (20, 39)

Allah se gnjevi ''Već je pala na vas od Gospodara vašeg kazna i gnjev.'' (7, 71) itd

Dakle, ako ti smetaju ljudske karakteristike Boga u Bibliji, onda ti isto tako trebaju smetati i ljudske karakteristike Allaha u Kuranu.

more_horiz
Evo dugo razmisljam o tome sto si napisao.
Mi muslimani smo braca i nema potrebe da trazis dozvolu za obracanje.Bilo kad,u 12 popodne ili 04 ujutro smijes.Tako isto mi smijes bilo-kada doci na vrata i boraviti kod mene,znaci smijes sve.
Od cijelog tvog texta slazem se samo sa ovim:

Sest dana ili sest perioda stvaranja, dobices razlicit odgovor citajuci i razlicite prevode Kur'ana. Negdje sam citao da arapska rijec koja je koristena moze znaciti i dan i period.
Ali posto si ti u pitanju nek´ ti bude.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply