Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 14 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
No Nick__
Pozdrav i tebi, i shalom!

Pozdrav i tebi No Nick!
Naime, tesko da je nesto "iskrivljeno", za sto nas vecito optuzujes, jer imas mnooogo spisa, van biblijskih, iz II i III veka koji ti svedoce o tome da Isus,npr., nije stvoren i slicno. Iako su i u ono vreme pocela izvesna odstupanja od izvornog evandjelja, mi ipak mozemo sasvim dobro rekonstruisati njihova ucenja, i videti da se mnogi pisci slazu sa ucenjima Biblije. Prema tome,ta teorija da je nesto "iskrivljeno" ne drzi vodu.

Nakon Nikejskog sabora su nastali takvi spisi,i vrlo dobro se zna u kojim okolnostima,i na osnovu kojih špekulacija!
Zašto ti onda nije argument i to da su Arijevci vjerovali u Isusa ali samo kao u smrtnog proroka a ne i boga?
Jeli to oni nisu bili dobro podučeni,iako su bili Isusovi prvi i najstariji sljedbenici?

To ti ne ide u prilog,jer ti prihvataš samo spise koji su nastali nakon 200-300 godina poslije Isusa,i nakon skandaloznog Nikejskog sabora,koji je zatražio niko drugi do Konstantin i to zbog političkog interesa!?
Svi argumenti koji su nam danas dostupni ukazuju na to da su hrišćanstvo utemeljili Konstantin i Savle/Pavle.
Prema tome to kod nas upravo ne drži vodu,jer je nama poznato pod kojim uvjetima su nastali takvi spisi,i kada je i na koji način Isus proglašen kao božanstvo!
To može biti servirano samo onome ko nikada nije proučio ove istorijske argumente.
Mozda samo pitanje: zasto Muhamed nije unistio i onaj crni obelisk, odnosno onog boga, kako se bese zvao...? Unistio je sve ostale, a njega nije, sad mi to pade na pamet.

Kojeg to "boga" kipa Muhammed a,s nije srušio baš me interesuje!?
Hajde reci mi iz kojeg izvora si to pročitao,pa da analaiziramo!
Unaprijed ću ti reći da je to još jedna zapadnjačka dezinformacija na ovom polju,što nije za čuđenja.Smile
Prijatelju, predstavio si se ovde kao: onaj koji traga za istinom, i ja sam isprva tako to i dozivio.

Pogrešno!
Nađi u mojim postovima samo jednu moju izjavu u kojoj ja izjavljujem,kako sam ja ovdje došao da "tragam za istinom"!?
Nećeš je naći zasigurno!
Ja sam tragao za istinom i pronašao je prijatelju,a uvjek sam govorio da izrazito cijenim istinu i one koji je cijene.
Prema tome ja ovdje ne tragam za istinom,jer je ja već dugo posjedujem.
Ovdje sam na temi koja je postavljena,i ne vidim da odstupam od iste ili da na bilo koji način odskačem od ispravnog načina dialoga na ovom polju,pogotovo ako se ugledamo na profesionalne debate koje se vode između vaših i naših vjerskih učenjaka kroz istoriju,a i dan danas!?
I sad pocinjes da se bavis filozofijama tipa "prevedi mi sa engleskog". Mislim, ako ne zelis da igras posteno i kako treba-onda nemoj nista ni pricati na temu Biblije i ono sto pise u njoj. Valjda je stvar opste kulture da osoba tvog kalibra bar toliko razume engleski?

Osnovna kultura je da se osobi sa kojom se debatuje dokazi iznose na jeziku na kojem će ona to razumiti,pogotovo ako je prije ista obznanila da ne razumije dotični strani jezik!
Ja poznajem strane jezike i to ne jedan,ali moje je pravo da zahtijevam da se ovdje dokazi iznose na našem jeziku.
Kako zbog mene tako i zbog mnogih drugih ponavljam.
Ali do tebe je hoćeš li pošteno priznati da je to ispravna metoda i način dialoga.
Polazim od pretpostavke da toliko znas, a ako ne znas-nadji nekog ko ce ti prevoditi.
Nemam tu namjeru,niti sam to dužan na forumu na kojem se priča naš jezik.
Mislim, koje argumente ti ocekujes?? Sta sad, trebam dovesti licno Marka da bi nesto potvrdio??
To je tvoja stvar na koji način ćeš argumentima nama dokazati da ta teorija valjana.
Ovdje čak što više i ne prestavlja problem da su nekada na nekim prepisima Biblije možda i postojali stihovi u Marku 16:9-20,već glavno pitanje se postavlja,ko je imao pravo da sam na svoju ruku napiše te stihove u današnji tekst?Zar to nije Božija knjiga i zar je ispravno da je neko od ljudi nadopunjuje ili krnjavi?
Argument ukazuje da najstariji prepisi Markovog evanđelja ne posjeduju te stihove,dok danas čitamo neke druge stihove i od nekog drugog naknadno ubačene!?
Ti sada ako to želiš pokušati pobiti i dokazati suprotno,učini to na način na koji najbolje znaš,i to nije moja stvar.
Ili u protivnom priznaj (što je najpametnije bez bezpotrebnog zamaranja)da je taj tekst ubačen,pa da krenemo dalje!
Tvoj način i tvoja stvar,na koju ja ne utičem prijatelju.
Ovo uopste nije nesto o cemu bi trebalo razgovarati.

Itekako se o ovome treba pričati,jer se radi o naknadnoj nadopuni Biblijskog teksta,i poturanjem riječi Isusu i samom autoru Markovog evanđelja!
A ako nisi zaboravio ovdje je tema Biblija ili Kur`an,pa prema tome ova stvar se lično tiče jedne od knjiga-to jest Biblije.
Ovdje se govori o manipulisanju Biblijskim tekstom,iako vi tvrdite da je ona Božije djelo i Njegova objava po kojoj se mi svi trebamo vladati i od koje treba da zavisi naše spasenje ili uništenje na Sudnjem danu.
Na koncu to bi trebala biti knjiga u kojoj je Bog postavio sve zakone i objavio se nama,pa na osnovu nje će nam i suditi na Sudnjem danu.
Da li bi to Bog zaista tako dozvolio da se desi sa Njegovom objavom i uputom ljudima koju nadopunjuju i skrnave kroz istoriju obični ljudi po svom "nadahnuću"?
Tu ni sam Bog ne moze puno pomoci, jer On ne zeli nikog na silu da natera na bilo sto.
Pogrešno shvatanje Božije veličine prijatelju.
Bog ne tjera na silu da se u njega vjeruje i to je tačno(a to je pravda),ali je se objavio ljudima na ispravan način i spustio svoj govor koji se ne može izmjeniti ničijim prohtjevom jer On to ne dozvoljava(a to je opet pravda)!
Tako da Njemu ne priliči da neko Njegove rječi mjenja.Prijašnje objave su se krivile do određene mjere,ali obznanjeno je zašto.
Zbog kušnje ,ali sa zadnjom objavom Kur´anom je prestanak te kušnje.
Zbog toga i nema više Božijih objava niti Poslanika.
Kur´an je pečat svih objava,koji jasno ukazuje na sve ispred sebe ali i iza sebe,prijatelju moj!
Covece, pa taman da je napisao i Kirilo, to i ne igra tako presudnu ulogu zbog nekoliko stvari. Prvo, tih par textova su samo jedan mali deo Biblije.
Kažeš "jedan mali dio Biblije",i kao šta je to za Božiju uputu od koje ovise naše duše!?Nefali ništa što jedan dio Božije knjige je nadopunjen,jeli?
A misliš li da je samo problem u Markovim stihovima?Hoćeš li da čuješ Biblijske stihove koji jedni druge isključuju?Hoćeš li i na to reći-pa šta fali to se kao treba "razumijeti"!?Priliči li istinskom Bogu da na takav način dozvoli da se učini sa Njegovom objavom i uputom ljudima,po kojoj će nam na Sudnjem danu suditi?Uviđaš li ti moj prijatelju sada taj apsurd koji želiš braniti?

A drugo=Biblija se ne posmatra na nacin kao i Kur'an kada je u pitanju nadahnuce i inspiracija
Pa hajde onda mi pojasni šta je to po tebi Biblija?
Jeli ona Božija objava kao Kur´an?
Mani se "nadahnuća" i tih dječijih bajki,nego mi doslovno onda reci ;Jeli se po tebi ona smatra Božijom knjigom ili ljudskim dijelom koje opisuje Boga po svojim nekim "nadahnućima" koja se između samih evanđelista razlikuju?
Izvoli i molim te bez okolišanja.
Ja sam te vec nesto pitao na ovu temu, a cini mi se da nisi nista kazao?
Eto sada sam ti rekao.
Da bi nas nešto inspirisalo i nadahnulo,valjda moramo to otvoriti i pročitati,pa pronaći istinu!?
Mene nikada ne može nadahnuti knjiga koja ima masu kontradiktornosti i tekstova koji jedni druge isključuju,a što je najgore sve bi to morao pripisati Bogu(sve te greške) i takvog Ga spoznati!?
Pa ja znam i uvjeren sam da je On visoko iznad toga,kako je Uzvišeni uistinu i rekao u Kur´anu!
Bitna je teoloska slika-je li se taj text suproti sa ostatkom evandjelja i ucenjem Biblije? ako ne=imamo problem!
Taj tekst je ubačen i nije Božija rječ(to je argument o kojem pričamo),i imate problem,da imate ga ako vam je stalo do Boga!
To je sustina. A ja samo ovo mogu najiskrenije kazati: verovatno ga je napisao Marko, no mi to nemamo, taj deo nemamo. I sta sad, Bog ne postoji??
Bog postoji,ali način na koji ga ti pokušavaš spoznati ti jasno ukazuje da griješiš.Sve što si naučio o Njemu je iz knjige za koju moraš eto sam priznati da se nadopunjuje i oduzima kroz istoriju!
To je ipak tvoje pravo i ja nemam prava da te ubjeđujem.
Kako?? Naveo si jedan nemerljivo mali problem? To je kao kada bi kazao kako su prozori na nekoj ogromnoj i lepoj kuci=prljavi.
Ti onda nisi pročitao sve moje postove od početka.Hajde pokušaj ti odgovoriti na pitanje o kušnji Isusovoj kad drugi nisu mogli?
Kako je to po tebi Isus bog koji se kuša 40-dana,a na drugom mjestu u Bibliji čitamo da se Bog (istinski) ne može kušati?
Izvoli da te čujem!
Eto ti jednog primjera tekstova koji jedni druge međusobno isključuju.
Onda mi reci i ;može li se Bog kušati ili ne može?
Da čujem samo bez nekih samo tebi poznatih "nadahnuća" i "inspiracija",koji nemaju veze sa suštinom postavljenog pitanja.
Mislim, a sto je sa celom kucom??
Opet loše usporedbe,jer ne može se obična kuća sa svojom prljavštinom ili čistoćom porediti sa Božijom objavom,od koje napominjem opet,će zavisiti spasenje svih nas!
Od kuće i njenog izgleda ne zavisi ničije spasenje ili uništenje.
Zaboravljas da je i najstariji prepis tog evandjelja kojeg mi imamo opet prepisano=odnekud.
Znam i ja da je odnekud,ali odakle?
Ti sad meni dokaži da je Isus uopšte izgovorio jednu jedinu rječ u Bibliji uistinu,kao što ti danas čitaš!
I to ukazuje da nema valjanog argumenta pričati da je Biblija iz Isusovog doba ista kao i danas.
To je jasno kao što je jasno i sunčevo svjetlo koje sve obasjava!
Stvar sa Kur´anom je upravo drastično suprotna.
A teologija se ne gradi od izuzetaka, no od pravila. Dok ti ides drugacijom linijom?? Uh, totalno suprotno istini.
Kakvoj to ti "istini" želiš da me podučiš molim te?
Znaš li ti uopšte šta je istina i šta je argument?
Čitavo vrijeme izvrćeš činjenice i pokušavaš da ih predstaviš kao dokaze i argumente,e pa ne ide tako druškane.
Prije svega drugi će da sami zaključe na koji način debatuješ,i koliko si zaista jak na ovom polju.
Jesi li ti normalan, je li ti znas sto pricas??
Isto tako smatram da ovakve rječi trebaš da izbaciš iz upotreba,jer ovo je jedan vjerski forum i nema potrebe za ovako nečim.
Pozdrav.

more_horiz
Na ovom linku mozete naci knjige koje se bave islamom i Kuranom. Prava pomoc za hriscane koji diskutuju sa muslimanima.

http://dolazak.snow.prohosting.com/online.html

Pozdrav diskutantima.

more_horiz
Samo jedno kratko pitanje za Jasona, ako je on onaj isti s foruma IZR814 ili Dominikova, skraćeno rečeno.
Sjećaš li me se? Ja sam tamo davno, još lanjske god. u samom početku otvorio pitanje sa sličnim naslovom Biblija i(li) Kur'an. Ja sam onaj Ćubela, što mu je kuća rodna preko puta džamije, tu sam kao dječak klanjao itd., (bez šale govorim).
Gdje je sada ono moje kratko pitanje, reći ćete. Evo ga, samo sam bio malčice u behutu (zanosu): poštovani Jasone, molim da mi se navede iz časnog Kur' ana sura ili ajet gdje stoji kojega je sina htio žrtvovati sluga Allahov zvani Ibrahim?
Tamo sam na onom forumu ostao bez odgovora, nadam se da neće biti sl. ovdje. Dakle, ima li tog imena djeteta ili nema? Kako mu je ime? Ako ga tamo nema, zašto, kad je Kur'an zadnja objava, potpuna istina i bez iskrivljivanja kako vi muslimani vjerujete. Molim lijepo da mi se odgovori.
Hvala unaprijed Jasone.
Smjerno naprijed s Onim koji je jedini Put, Istina i Život - Isus Krist Gospodin!
Ćubela.

more_horiz
Cubela__
Samo jedno kratko pitanje za Jasona, ako je on onaj isti s foruma IZR814 ili Dominikova, skraćeno rečeno.
Da to sam ja.Smile
Sjećaš li me se?
Da sjećam te se.
poštovani Jasone, molim da mi se navede iz časnog Kur' ana sura ili ajet gdje stoji kojega je sina htio žrtvovati sluga Allahov zvani Ibrahim?

I Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi.(to jest Ismailom a.s,jer pogledajmo šta dalje slijedi) I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: ''O sinko moj, u snu sam vidio da treba da te zakoljem, pa šta ti misliš?'' ''O oče moj'', reče, ''onako kako ti se naređuje postupi; vidjećeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.'' I njih dvojica poslušaše, i kad ga on čelom prema zemlji položi, Mi ga zovnusmo: ''O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine; to je, zaista, bilo pravo iskušenje!'' I kurbanom velikim ga iskupismo i u naraštajima kasnijim mu spomen sačuvasmo: ''Nek je u miru Ibrahim!'' Eto tako Mi nagrađujemo one koji dobra djela čine, a on je, doista, bio rob Naš, vjernik, i obradovali smo ga Ishakom(znači nakon toga se rađa Ishak a.s), vjerovjesnikom i čovjekom dobrim, i blagoslovili smo i njega i Ishaka; a među potomcima njihovim ima vjernika i nevjernika očitih (37:101-113).

Prema tome Ismail a.s je bio prvenac u trenutku kušnje,a tek nakon toga se rađa i Ishak a.s,što Kur´an jasno obznanjuje na više mjesta.
Da li je onda bilo potrebno da se spomene ime Ismaila a.s u trenutku kada Ishak a.s nije bio ni rođen?
Jedini sin i prvenac u tom trenutku kušnje je bio Ismail a.s i na osnovu toga nesumljivo se u ovom ajetu govori o njemu kao Ibrahimovom a.s prvencu.
Kao što vidimo u nastavku ajeta možemo jasno pročitati da je Ibrahim a.s tek nakon toga dobio i sina Ishaka a.s!

Ovdje se radi koliko ja vidim o nepoznavanju Kur´anske predaje po pitanju ove materije,ali nadam se da ti je sada jasna.

A možeš li ti meni da odgovoriš na pitanje koje se tiče iste predaje samo po Biblijskoj predaji?
Radi se o jasnoj kontradiktornosti.
Naime u Bibliji čitamo da kada su Abraham i Jišmael(Ismael a.s) kao i ostali ukućani bili obrezani,Izak(Ishak a,s) čak nije bio ni rođen.

Postanak,17:24-27-"Tako su toga istog dana bili obrezani Abraham i njegov sin Jišmael;i svi muškarci njegova doma,rođeni u njegovoj kući ili za novac kupljeni od stranaca -svi s njim bijahu obrezani."

Godinu dana kasnije rođen je Izak i obrezan osmi dan po rođenju.
To možemo pročitati u Postanku ,21:4-5:"I poslije osam dana obreza Abraham svog sina Izaka,kako mu je Bog naredio.Abrahamu bijaše stotinu godina kada mu se rodio Izak."

Dakle kada je ugovor napravljen i potvrđen (obrezivanje i žrtvovanje) Abraham je imao 99.godina,a Jišmael 13. Izak je rođen godinu dana kasnije kada je Abraham imao 100.godina.

Ipak u Postanku 22 poglavlju je navedeno kako je Izak trebao biti žrtvovan!???

Tamo je navedeno "tvoj jedini sin Izak"!????
Zar nije trebalo biti napisano-"tvoj jedini sin Jišmael" jer kada je Jišmael imao 13 godina Izak još nije bio ni rođen!?
Kada je rođen Izak Abraham je imao dva sina.Mi vjerujemo da je zbog šovinizma ime Jišmael u cjelom Postanku 22. zamijenjeno u Izak,ali je Bog sačuvao rječ "jedini" da nam pokaže kako je trebalo biti.
Riječi "umnožiću sjeme tvoje" u Postanku ,22:17 su se odnosile na Jišmaela kao i u postanku ,16:10!
Zar se nije onda cijelo poglavlje 22.odnosilo na Jišmaela(Ismaila a.s)?
"Učiniću njegovu naciju mnogobrojnom" dva puta je ponovljeno za Jišmaela u Postanku,17:20 i Postanku ,21:18,i nikad se nije odnosilo na Izaka!
Molim za obrazloženje ovih očitih proturječnosti u Biblijskim redovima!
Tamo sam na onom forumu ostao bez odgovora, nadam se da neće biti sl. ovdje.
Na onom forumu je vladala jedna nezavidna situacija,i samo zbog toga nisi dobio odgovor na svoje pitanje.Ovdije je situacija zavidna,i evo dobio si odgovor nakon kojeg vjerujem više nećeš imati poteškoća oko shvatanja ove Kur´anske predaje koja govori o žrtvovanju Ismaila a.s!Smile
Dakle, ima li tog imena djeteta ili nema? Kako mu je ime?
Kao što smo vidjeli nema potrebe da se spominje ime djeteta kada se jasno zna da u tom trenutku Ishak a.s nije ni rođen i ustvari ne postoji.Jedini sin kojeg tada ima Ibrahim a.s je kao što smo rekli niko drugi do Ismail a.s!Smile
Ako ga tamo nema, zašto, kad je Kur'an zadnja objava, potpuna istina i bez iskrivljivanja kako vi muslimani vjerujete. Molim lijepo da mi se odgovori.
Da Kur´an je zaista zadnja Božija objava,i nema kontradikcija,samo ga je potrebno dobro poznavati.
Ja cijenim svaki pokušaj ovakve vrste,baš zbog toga da bi se argumentovano potvrdilo da Kur´an nema niti jedne jedine kontradikcije.
Božija rječ ne može i ne smije imati grešaka.
To tvrdi i sam Bog svojim rječima u Kur´anu kada kaže;

"A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti".(Kur´an 4:82)
Hvala unaprijed Jasone.
Nema na čemu Cubela,tu smo da pitamo jedni druge što nas interesuje.
Pozdrav i svako dobro!Very Happy

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Cubela__
Da to sam ja.Smile
Sjećaš li me se?
Da sjećam te se.
poštovani Jasone, molim da mi se navede iz časnog Kur' ana sura ili ajet gdje stoji kojega je sina htio žrtvovati sluga Allahov zvani Ibrahim?

I Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi.(to jest Ismailom a.s,jer pogledajmo šta dalje slijedi) I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: ''O sinko moj, u snu sam vidio da treba da te zakoljem, pa šta ti misliš?'' ''O oče moj'', reče, ''onako kako ti se naređuje postupi; vidjećeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.'' I njih dvojica poslušaše, i kad ga on čelom prema zemlji položi, Mi ga zovnusmo: ''O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine; to je, zaista, bilo pravo iskušenje!'' I kurbanom velikim ga iskupismo i u naraštajima kasnijim mu spomen sačuvasmo: ''Nek je u miru Ibrahim!'' Eto tako Mi nagrađujemo one koji dobra djela čine, a on je, doista, bio rob Naš, vjernik, i obradovali smo ga Ishakom(znači nakon toga se rađa Ishak a.s), vjerovjesnikom i čovjekom dobrim, i blagoslovili smo i njega i Ishaka; a među potomcima njihovim ima vjernika i nevjernika očitih (37:101-113).

Pozdrav i svako dobro!Very Happy

Primam pozdrav, ali si me razočarao odgovorom glede imena sina. Naime, ti si onu gore rečenicu, što sam ja podvukao, dodao. Dakle, nisi ni upozorio, da je to tvoj dodatak, nisi niti smio, na kraju krajeva, dodavati Kur'anu i ne stoji u Kur'anu da je bio Jišmael. Molim lijepo!
Dakle, komentare ostavimo, držimo se pisanog materijala.
Zaključak: u Bibliji stoji točno ime dječaka - Izak, u Kur'anu ne stoji, već muslimanska predaja dodaje da je to bio Jišmael, kao što si i ti isto učinio.
Biblija i Kur'an se ne slažu po pitanju imena sina kojega je trebalo žrtvovati.
Ja vjerujem biblijskom tekstu, ti ne. Ne vjerujem kur'anskom a ti da. Ja pretpostavljam zašto je izostalo ime u tvojoj sv. knjizi, a za tvoje mišljenje ne znam. Bitno je da jedna knjiga drugu isključuje ili pobija, ili jedna prepisuje od druge i onda daje negdje posve drugo značenje. To su neoborive činjenice.
Ibrahim nije bio niti musliman, niti kršćanin, niti svećenik židovski, već Hebrej. A to već puno govori za se. Pogledaj slijed: Hebrej, Izraelac, Židov. Po toj lozi dolazi obećani sin - Izak, od slobodne, zakonite žene Ibrahimove, a ne od ropkinje. Na koncu dolazi Spasitelj Isus Krist, također Židov.

Pozdrav Jasone.

more_horiz
Cubela__
Naime, ti si onu gore rečenicu, što sam ja podvukao, dodao. Dakle, nisi ni upozorio, da je to tvoj dodatak, nisi niti smio, na kraju krajeva, dodavati Kur'anu i ne stoji u Kur'anu da je bio Jišmael. Molim lijepo!
Pa zar to nije bilo tako jasno i razumljivo!?
Kada sam stavio u zagradu svoj komentar mislim da je kristalno jasno da je to moj dodatak.
Pored toga nisam u bilo koju ruku pokušao da izmjenim nedaj Bože tekst Kur´ana,i zbog toga sam i stavio u zagradu svoj komentar.
Dakle, komentare ostavimo, držimo se pisanog materijala.
Pa Kur´an je pisani materijal,i na osnovu toga želim da ti objasnim na koji način se u Kur´anu i na ostalim mjestima spominje da je jedini sin Ibrahimov a.s u tom trenutku bio Ismail a.s!
Zato sam i stavio svoj komentar u zagradu,da bih ti to pojasnio,pošto ti očito nije poznata Kur´anska priča o Ibrahimu a.s i njegovim sinovima.
Zaključak: u Bibliji stoji točno ime dječaka - Izak,
Da ali stoji zbog toga i ona proturječnost,na koju ti očito ne želiš da odgovoriš!?
Ali to je tvoje pravo.
u Kur'anu ne stoji,
U Kur´anu kako već spomenuh na više mjesta piše da je Ibrahimov a.s prvenac bio Ismail a.s,i da u trenutku kušnje Ibrahim a.s nije imao bilo kojeg drugog sina osim Ismaila a.s!
Prema tome nema potrebe da se na tom mjestu kaže kako se radi o Ismailu a.s.
Tako da je u Kur´anu po ovom pitanju sve kristalno jasno,onima koji su upućeni u Kur´an i njegova kazivanja.
već muslimanska predaja dodaje da je to bio Jišmael, kao što si i ti isto učinio.

Netačno!
Apsolutno netačno!
Nikakva "muslimanska predaja" ne dodaje to ime kako ti kažeš zbog svog nepoznavanja Kur´ana i izvlačenjem iz konteksta,nego o tome jasno govori čitav Kur´an!
Kur´an je Božija objava,a ne nekakva "muslimanska predaja",i na osnovu toga sam ti ja pokušao objasniti o čemu se radi.
Tvoj je problem hožeš li istinu prihvatiti.
Ja sa tim nemam ništa.
Svi mogu ovo da provjere u Kur´anu i upoznaju se sa istim.
Ja pretpostavljam zašto je izostalo ime u tvojoj sv. knjizi, a za tvoje mišljenje ne znam.
Imaš potpuno pravo da "pretpostavljaš" ali ako si čovjek koji cijeni istinu,trebao bi da staviš ruku na srce i sam sebi priznaš da griješiš!
Razumiješ?
Ne meni ,nego sebi,ali to je tvoja stvar.
Ovdje je sve kristalno jasno,a ti trebaš da se osvrneš na kontradikciju u svojoj knjizi o kojoj sam ti pisao.Ako ti istina ništa ne predstavlja,onda je uzaludno bilo šta da ti se objašnjava.
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
ali ako si čovjek koji cijeni istinu,trebao bi da staviš ruku na srce i sam sebi priznaš da griješiš!
Razumiješ?
Ne meni ,nego sebi,ali to je tvoja stvar.

E sad si prešao dopušteno. Tko si ti da meni govoriš da ja griješim? Pa nismo u školi. Nisam ni ja tebi govorio da ti grješiš. Molim lijepo. To ubuduće ne prihvaćam, jer tako ne ide.
Ja sam upoznao Istinu i volim istinu. Obrati pozornost na veliko slovo, molim.
Ta Istina je Isus Krist i nema druge. Za tebe da, a za mene ne.
Ja ustvrđujem slijedeće:
postoje dvije knjige, Biblija i Kur'an. Jedna je potpuna istina, Biblija i ne uzima od Kur'ana ništa, dočim druga knjiga, Kur'an je sinkretistička, bez potpune istine, kopija Biblije, koja se želi nametnuti kao posljednja objava; bez povijesti spasenja, bez saveza s Bogom; razbacane sure po veličini, ali ju poštujem kao sv. knjigu vas muslimana.
Svako dobro ti želim iz Paradisa, jer Jišmael po Bibliji nije proklet ni njegovo potomstvo, već blagoslovljen. Da ja ne bi ogriješio dušu, pa skrenuo s pravog put, želim te, čak i blagosloviti.
Ćubela.Very Happy

more_horiz
Cubela__
Kur'an je sinkretistička, bez potpune istine, kopija Biblije,
Navedi samo jedan stih u Kur´anu "prepisan" iz Biblije!
Samo jedan ne tražim više!
Kad nešto tvrdiš onda to opravdaj,to bi bilo pošteno.

more_horiz
Cubela__
Kur'an je sinkretistička, bez potpune istine, kopija Biblije,
Navedi samo jedan stih u Kur´anu "prepisan" iz Biblije!
Samo jedan ne tražim više!
Kad nešto tvrdiš onda to opravdaj,to bi bilo pošteno.

To ti neće naći. Jer, Kuran je svojevrsna "kopija" Biblije na isti način na koji su neke riječi u hrvatskom slengu kopije njemačkih ili talijanskih. Nije odvijač, nego je šarafciger, a treba biti schraubenzieger(valjda je tako), nije hodnik nego je ganjk(u Zagorju) a njemački je gang. Nije park nego je đardin....
Nepoznavanje izvornika rađa ovakve "kopije", a Prorok je dosta toga pokupio iz izvora rekla-kazala, iz heretizma onog vremena, i to iskoristio kao materijal za Knjigu. Ne kažem da je suština kriva, nego da se je poslužio formom za koju nije znao kako izgleda u svojoj biti. Pa je tako nastao Islam kao svojevrsno krivo tumačenje kršćanstva.
Ipak Islam nosi u sebi jednu poruku monizma, koju tek rijetki kršćanski mistici otkriju.

more_horiz
Pa iznesite te "kopije" već jednom!
Dajte brate to na dijelo,a ne samo optužbe bez ijednog valjanog argumenta.
Da je Kur´an prepisan iz Biblije onda bi i on sadržavao iste greške,kao i Biblija.U Kur´anu nećete naći onakav način stvaranja svijeta,koji je izmišljotina neukog autora.
Naprotiv u njemu su naučni dokazi od kojih je većina otkrivena tek u moderno doba.
Ima li Biblija dijelić toga?
Nema naravno,ali ipak je "prepisana"!?
Dajte malo brate ozbiljnosti ako vam se uopšte debatuje na ovom polju!
Dajte te stihove i dijelove konkretno da vidimo.
Ja ako nešto iznesem onda iznesem i argumente za to,i spreman sam za debatu.

more_horiz
Shalom, Jasone.

Nisam se javljao, iskreno receno, mrzelo me da stalno ponavljamo iste stvari. Rekoh sebi, hajde ponovo da kazem nesto.

Nakon Nikejskog sabora su nastali takvi spisi,i vrlo dobro se zna u kojim okolnostima,i na osnovu kojih špekulacija!
Zašto ti onda nije argument i to da su Arijevci vjerovali u Isusa ali samo kao u smrtnog proroka a ne i boga?
Jeli to oni nisu bili dobro podučeni,iako su bili Isusovi prvi i najstariji sljedbenici?

To ti ne ide u prilog,jer ti prihvataš samo spise koji su nastali nakon 200-300 godina poslije Isusa,i nakon skandaloznog Nikejskog sabora,koji je zatražio niko drugi do Konstantin i to zbog političkog interesa!?
Svi argumenti koji su nam danas dostupni ukazuju na to da su hrišćanstvo utemeljili Konstantin i Savle/Pavle.
Prema tome to kod nas upravo ne drži vodu,jer je nama poznato pod kojim uvjetima su nastali takvi spisi,i kada je i na koji način Isus proglašen kao božanstvo!
To može biti servirano samo onome ko nikada nije proučio ove istorijske argumente.

Pa prijatelju, izgleda da se ponavljamo oko nekih stvari, a meni je zao sto ili nisi citao, ili si zaboravio ono sto sam pisao na 11 stranici ove teme:

No Nick je napisao/la:

Sve do Nikejskog koncila vrijedila je dogma Arija iz Aleksandrije :
Bog i Isus nisu istobitni,nego slični.
Naime Arije je postavio pitanja;"Ko je Isus"?;"Jeli on stvarno Bog?;"Ili je ipak stvorenje"?

Kao odgovor na učenje aleksandrijskog svećenika,sazvan je od strane cara Konstantina Velikog 325.godine u Nikeji prvi koncil,na kojem je prisustovalo preko 300 biskupa.
Koncil je osudio arijanstvo,istobitnost Oca i sina proglasio člankom vjere,a u vjerovanje umetnuo riječi;
"Gospodin Isus ,Krist,Bog od Boga,svjetlo od svjetla,pravi Bog od pravog Boga,rođen a ne stvoren,istobitan sa ocem".

Tada je donesena odluka da je u Isusu Kristu(Mesiji-pomazaniku) prisutan sam Bog.Tako je Isus izjednačen sa Bogom!

Poslije završenog koncila odveden je Arije na carevu zapovijed u progonstvo zajedno sa malim brojem svojih pristalica.Lukavošću su pridobili za sebe cara Konstantina(koji je inače bio obožavaoc kulta sunca),te su se vratili iz progonstva i počeli širiti svoj nauk.
Arijanstvo se sa istoka proširilo u mnoge zapadne krajeve Rimskoga carstva pa je došlo i u rimsku pokrajinu Panoniju.Sjeverni narodi Goti,Vandali,Langobardi primili su kršćanstvo u arijevačkome obliku.

Prva izjava:

Sve do Nikejskog koncila vrijedila je dogma Arija iz Aleksandrije :
Bog i Isus nisu istobitni,nego slični.

Uh, koliko sam se god puta bavio ovim stvarima i slucao i ponesto citao o ovome, prvi puta u svome zivotu cujem jednu ovakvu izjavu. Uopste nije tacno da je do nikejskog koncila vazila "dogma" Arija, vec naprotiv! Spor nije nastao zbog toga sto je Arije govorio navodno 'istinu' vec upravo zbog toga sto je naucavao suprotno istini i opstem verovanju u ono vreme.

Naime Arije je postavio pitanja;"Ko je Isus"?;"Jeli on stvarno Bog?;"Ili je ipak stvorenje"?

Ovo je prilicno jednostavno objasnjenje kojim se navodno "rusi" hriscanstvo.

Prijatelju, da li uopste znas sta je tacno i konkretno tvrdio Arije ili ja trebam da ti to kazem? A drugo, uopste mi nije jasno zasto te zanima Nikeja i slicni sporovi u hriscanstvu, kada se to ne tice tvoje vere?? Ovo ne razumem, ali ok, ne moram sve razumeti.

Sto se tice Arija, on je razmisljao tipicno u kategorijama grkce filozofije. On je Boga pojmio kao "apsoluta". A to je cist grcki koncept (!). Za njega, Isus nikada nije mogao biti jednak sa Bogom, dakle Bog, prosto iz razloga sto ne mogu postojati dva apsoluta u isto vreme. To je bio njegov problem, zasto sto nije mogao grcki filozofski koncept ugraditi sa temeljima i osnovama Biblije, da ne kazem 'hriscanstva' (obicno mislim na hriscanstvo u I veku AD). On je dao onu izjavu da "bese vreme kad Isusa ne bese".

I ja mu, na temeljima grcke filozofije, nikada, bas nikada zamerio.

Medjutim, problem je sto se on tim kategorijama bavio da bi tumacio ili kada je tumacio Isusa i Njegovu prirodu. Cista grcka filozofija, termini koje je koristio, i slicno. Nigde nije se posebno pozivao na Bibliju, a i ako jeste, tesko da je citirao na prav nacin.

Problem koji je tu nastao jeste sto su mu neki crkveni oci, npr. Atanasije, odgovorili na slican, filozofski nacin! Zato toliko vekova spora i nerazumevanja oko nekih termina i sl. Medjutim, to samo znaci da su se i oni odvojili od jasnih iskaza Biblije.

U stvari, ovo nije ni najmanje tema na ovom topicu, bas ni najmanje. Svejedno, treba biti iskren i realan prema cinjenicama, a ovo sto kazem su cinjenice. Skoro sam citao Istoriju crkvenih oca IV veka, od G. Florovskog, bas vezano za ove sporove, pa zanimljivo je videti oko cega su se oni vekovima lomatali, a tako je jednostavno. Smile

Prema tome, Nikeja nije nista resila sto vec ranije nije bilo poznato. Biskupi nisu mogli tek tako preko noci da 'smisle' novotariju da je Isus Bog. O, da, naravno da se ne slazem sa mnogo cemu i na tom saboru, uh, pa to je prica za sebe, ali samo mi jedno smeta: tvrdnja da je Nikeja donela nauku o Isusu kao Bogu, sto uopste nije tacno. A osim toga, Arija je docekao na njegovom terenu upravo Atanasije Veliki sa neobirim argumentima u prilog Isusovom bozanstvu, ali se o tome retko prica.

Ovo je citat odande, a ako mislis da vise znas o ovoj temi, onda slobodno otvori neku novu. Osim toga, kao sto sam vise puta ponavljao, Nikejski sabor se nije bavio pitanjem spisa, novozavetnih spisa.

Kojeg to "boga" kipa Muhammed a,s nije srušio baš me interesuje!?
Hajde reci mi iz kojeg izvora si to pročitao,pa da analaiziramo!
Unaprijed ću ti reći da je to još jedna zapadnjačka dezinformacija na ovom polju,što nije za čuđenja.

Aha. Znaci, kada se nesto iznese o Muhamedu, onda je odmah u pitanju "dezinformacija", a ti sto sve iznosis-to su cinjenice?? I to je fer pristup, objektivnost?? Svaka cast.

Citat:
Prijatelju, predstavio si se ovde kao: onaj koji traga za istinom, i ja sam isprva tako to i dozivio.

Pogrešno!
Nađi u mojim postovima samo jednu moju izjavu u kojoj ja izjavljujem,kako sam ja ovdje došao da "tragam za istinom"!?
Nećeš je naći zasigurno!
Ja sam tragao za istinom i pronašao je prijatelju,a uvjek sam govorio da izrazito cijenim istinu i one koji je cijene.
Prema tome ja ovdje ne tragam za istinom,jer je ja već dugo posjedujem.
Ovdje sam na temi koja je postavljena,i ne vidim da odstupam od iste ili da na bilo koji način odskačem od ispravnog načina dialoga na ovom polju,pogotovo ako se ugledamo na profesionalne debate koje se vode između vaših i naših vjerskih učenjaka kroz istoriju,a i dan danas!?

Da, u pravu si. Ispricavam se.

A misliš li da je samo problem u Markovim stihovima?Hoćeš li da čuješ Biblijske stihove koji jedni druge isključuju?Hoćeš li i na to reći-pa šta fali to se kao treba "razumijeti"!?Priliči li istinskom Bogu da na takav način dozvoli da se učini sa Njegovom objavom i uputom ljudima,po kojoj će nam na Sudnjem danu suditi?Uviđaš li ti moj prijatelju sada taj apsurd koji želiš braniti?

Pa gledaj, da ne citiram sve u vezi Marka. Ne mislim da je Marko ikakav problem, i ni jedan jedini konzervativni skolar nece navesti ovo kao dokaz za izmenjenu Bibliju, lazi i slicno, ono sto ti pokusavas reci, i u najmanju ruku ja sam razocaran takvim pristupom, no sto da ti radim. Ja znam da to nije nikakav problem, osim toga taj text je postojao ali je kasnije izgubljen, i za mene to ne predstavlja nesto posebno veliko, jer vec sam ti sam kazao da se teoloski uklapa u celu Bibliju (da nije tako, onda bi bio veeeeliki problem), a osim toga, vec sam vise puta pitao/kazao: na koji nacin je pisana Biblija i Kuran? Ja znam kako ti gledas Kuran, i na isti nacin pokusavas gledati i Bibliju. Medjutim, to nisu dve iste knjige, nisu nastale na isti nacin, nit' pisane, a osim toga, Biblija je pisana mnogo duze nego Kuran. Svaka dalja rasprava na ovu temu je suvisna, posto tvrdoglavo se drzis samo pojedinih "teologa", a ne i onih koji imaju drugacije misljenje (slicno mojem), a to nije objektivno.

Pa hajde onda mi pojasni šta je to po tebi Biblija?
Jeli ona Božija objava kao Kur´an?
Mani se "nadahnuća" i tih dječijih bajki,nego mi doslovno onda reci ;Jeli se po tebi ona smatra Božijom knjigom ili ljudskim dijelom koje opisuje Boga po svojim nekim "nadahnućima" koja se između samih evanđelista razlikuju?
Izvoli i molim te bez okolišanja.

Mislim, kada ti meni kazes "mani se nadahnuca", kakvu ti bre diskusiju ocekujes?? Ja sam ti vise puta kazao gde lezi osnovni problem, a ti izbegavas da pricas o njemu.

1) Sto znaci "objava" po Kuranu i po Bibliji? Dve su knjige pisane, pa bi dobro bilo videti sto obe kazu o toj temi, tako cemo razumeti ovo pitanje.

2) sto znaci "nadahnuce" ili "inspiracija" u svetlosti Kurana i u svetlosti Biblije? Kako Kuran posmatra ovo, a kako Biblija?

Ovo su samo neka pitanja i razlike koje se ticu Biblije i Kurana. A ja naravno da mogu nekom ko slusa da kazem sto mislim, ali ne i tebi, dragi druze, posto me ne zelis cuti. Pa se nadam da cemo krenuti od ovih pitanja, jer dva su sistema, dva temelja-Biblija i Kuran, i ne moze se na isti nivo posmatrati ni jedna ni druga knjiga.

more_horiz
vozi u krug pa ćeš videti gde ćeš stići . reko ja !

more_horiz
Pozdrav, brate Jason!

Evo da ti odgovorim na ono pitanje o Isusu. Pitao si me kako je moguće da je Isus bio BOG, budući da je bio KUŠAN. Tvoj argument je Jakov 1:13, da "Boga nitko ne može iskušati".
Evo mog odgovora, na temelju Biblije:

U Hebrejima 4:15 piše da "nemamo takvog velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego onoga koji je u svemu kušan, baš poput nas, osim u grijehu."

Dakle, kad je u pitanju grijeh, Isus se tu razlikuje od svih ljudi. PO ČEMU?

Hajde da vidimo. Glagol "kušati" koji je ovdje upotrijebljen je "peirazo". Ako pogledamo sva mjesta u Bibliji gdje je taj glagol upotrijebljen, vidjet ćemo da on ima dva osnovna značenja: 1. kušati (u smislu testirati nekoga), 2. kušati (u smislu mamiti nekoga na zlo, tj. privlačiti nekoga zlom).

Ovaj glagol se koristi u prvom značenju na mnogo mjesta kad farizeji pokušavaju "iskušati", tj. testirati Isusa (npr. Mt 16:1, 19:3, 22:18 ), a također i kada Sotona kuša Isusa u pustinji (npr. Mk 1:13). Također se ovim glagolom kaže i da je Isus kušao Filipa (Ivan 6:6), ali naravno, u smislu da ga testira, a ne u onom drugom smislu.

U onom drugom značenju, tj. u značenju "namamljivanja" ili "primamljivanja", ovaj glagol se koristi npr. u 1. Kor. 7:5, gdje Pavao kaže supružnicima da budu na oprezu da ih đavo ne iskuša, zbog njihove slabosti. Također u 1. Sol. 3:5, gdje Pavao kaže da mu je "uzalud bio trud", ako vjernike "iskuša napasnik".
Također lijepo vidimo ovo drugo značenje ovog glagola na primjeru Jakova 1:13.14, gdje Jakov kaže da Boga nitko ne može zlom kušati i da Bog sam ne kuša nikoga, nego da svakoga kuša njegova vlastita požuda, koja ga mami. Ovaj tekst je jako zanimljiv, jer nam otkriva da BOG NE MOŽE BITI KUŠAN ZLOM. Netko će na temelju ovoga zaključiti da je Biblija nedosljedna, budući da je ISUS BIO KUŠAN. Međutim, ako shvatimo da ovdje ovaj glagol ima značenje "mamljenja", odnosno unutarnje kušnje - tada shvaćamo u kojemu smislu Isus nikada nije bio kušan - ISUSA NIKADA GRIJEH NIJE PRIVLAČIO, ON NIJE IMAO SKLONOSTI KA ZLU!

I sada, kad smo ovako lijepo razumjeli ovaj glagol, možemo se vratiti na naš ključni redak: HEBREJIMA 4:15, koji nam lijepo kaže, koristeći ovaj glagol, da je Isus u svemu bio kušan kao i mi, OSIM GRIJEHA!

Shvaćamo li što se time hoće reći? Naravno da Biblija nije sebi proturječna, jer Isus JEST BIO KUŠAN. Međutim, On nije imao sklonosti ka zlu i grijehu, pa zato nije bio u grijehu kušan kao mi. Kušnje koje je On imao u pustinji, Njega nisu MAMILE, PRIVLAČILE, itd., one su Njega samo TESTIRALE. (nadam se da sada shvaćamo što ovo znači u kontekstu svega rečenog).

more_horiz
Citat No Nick:
Bitna je teoloska slika-je li se taj text suproti sa ostatkom evandjelja i ucenjem Biblije? ako ne=imamo problem!

Jason:
Taj tekst je ubačen i nije Božija rječ(to je argument o kojem pričamo),i imate problem,da imate ga ako vam je stalo do Boga!

Nemamo mi problem. Ti imas problem, a mi ne. Upravo jer razumemo neke stvari.

Bog postoji,ali način na koji ga ti pokušavaš spoznati ti jasno ukazuje da griješiš.Sve što si naučio o Njemu je iz knjige za koju moraš eto sam priznati da se nadopunjuje i oduzima kroz istoriju!
To je ipak tvoje pravo i ja nemam prava da te ubjeđujem.

Naravno, ne ubedjujes me, no pravis me budalom kao prvo, a kao drugo-pa nisam ja Boga spoznao samo kroz knjige, no i kroz licno iskustvo, molitve, Njegovo delovanje, i sto sta jos. Hoces mi reci da i ovde gresim? Smile

Ti onda nisi pročitao sve moje postove od početka.Hajde pokušaj ti odgovoriti na pitanje o kušnji Isusovoj kad drugi nisu mogli?
Kako je to po tebi Isus bog koji se kuša 40-dana,a na drugom mjestu u Bibliji čitamo da se Bog (istinski) ne može kušati?
Izvoli da te čujem!
Eto ti jednog primjera tekstova koji jedni druge međusobno isključuju.
Onda mi reci i ;može li se Bog kušati ili ne može?
Da čujem samo bez nekih samo tebi poznatih "nadahnuća" i "inspiracija",koji nemaju veze sa suštinom postavljenog pitanja.

Pa gde ti ovde vidis kontradikciju?? U stvari, reci mi iskreno: kako ti razumes Isusovu kusnju u pustinji? To me zanima.

Opet loše usporedbe,jer ne može se obična kuća sa svojom prljavštinom ili čistoćom porediti sa Božijom objavom,od koje napominjem opet,će zavisiti spasenje svih nas!
Od kuće i njenog izgleda ne zavisi ničije spasenje ili uništenje.

Tacno tako, ali ne zaboravi da mnogi tvoju svetu Knjigu nazivaju smecem (ja to nisam kazao), a osim toga, nije lepo da ti nesto slicno kazes u vezi mog verovanja, jer ne smatram da Biblija poziva na lose stvari i slicno.

Znam i ja da je odnekud,ali odakle?
Ti sad meni dokaži da je Isus uopšte izgovorio jednu jedinu rječ u Bibliji uistinu,kao što ti danas čitaš!
I to ukazuje da nema valjanog argumenta pričati da je Biblija iz Isusovog doba ista kao i danas.
To je jasno kao što je jasno i sunčevo svjetlo koje sve obasjava!
Stvar sa Kur´anom je upravo drastično suprotna.

Hehe. Pa dokazi da Isus nije izgovorio to sto je izgovorio kao prvo, a kao drugo-dokazi da je Muhamed kazao bas to sto je kazao u Kuranu? Mislim.... Smile

Kakvoj to ti "istini" želiš da me podučiš molim te?
Znaš li ti uopšte šta je istina i šta je argument?
Čitavo vrijeme izvrćeš činjenice i pokušavaš da ih predstaviš kao dokaze i argumente,e pa ne ide tako druškane.
Prije svega drugi će da sami zaključe na koji način debatuješ,i koliko si zaista jak na ovom polju.

Druskane, trebao bi vec jednom pokazati sto ja to izvrcem, i nije ti prvi puta da me tako nazoves i kategoriziras, sto samo govori o tvojoj 'iskrenosti'. Znaci, mislis da znas hriscanstvo i Bibliju, pa dodje neko ko je malo vise izucavao sve to, sa izvornih jezika i slicno, i onda posto se on ne uklapa u tvoj unapred formirani stav i misljenje, on izvrce? To su tebi argumenti? Pa to su samo optuzbe i nista vise. A koliko sam "jak" na ovom polju-pokazali su postovi, nemam problem sa time, jer se ne hvalim no Bog je sudija, koji sve vidi i sve zna.

Isto tako smatram da ovakve rječi trebaš da izbaciš iz upotreba,jer ovo je jedan vjerski forum i nema potrebe za ovako nečim.

Slazem se. Samo ne zaboravi koliko si me puta bukvalno 'pljunuo' izrazima da izvrcem i slicno. Hvala ti puno.

I mozda samo da napomenem nesto na sto se uopce nisi nadovezao, a sto je meni vrlo bitno:

Prijatelju, upravo ta "iskrivljena" i "promenjena" Biblija je promenila zivote milione i milione ljudi, ja imam na desetine, da ne kazem stotine, prijatelja i ljudi koje licno poznajem, za koje znam ko su i kakvi su bili dok nisu poceli citati tu "iskrivljenu" Bibliju. I sad nama dolazis sa takvim teorijama, pa jel' hoces da se poubijamo zbog toga?? Jesi li ti normalan, je li ti znas sto pricas?? I to malo svetlo koje nas je vodilo ka Bogu, ti zelis da nam ga ugasis, da nam kazes da smo zapravo u tami, zavedeni i slicno?? Mislim, daleko ti kuca, hvala ti lepo, ali ostajem tu gde jesam, dokle me je Bog vodio, a Njegovu Rec cu braniti dok me ne zapale, ubiju, sto god, kao sto se i radilo sa milionima onih koji su citali bas tu "iskrivljenu" Bibliju koja je, kako sam bas danas cuo, prevedena na tacno 2624 raznih jezika i dijalekata u ovome svetu. A ljudi budale, menjaju se, ostavljaju drogu, pice, blud, cigarete, prestaju biti lazovi i opaki ljudi, citajuci "iskrivljenu" Bibliju, i posebno deo iz Markovog evandjelja od 16:9-20!!!

Hvala Bogu sto je eto i na taj nacin nasao nacina kako da nas dovede k Sebi, kako da nas obrati.

more_horiz
opet !!?

more_horiz
Prema tome Ismail a.s je bio prvenac u trenutku kušnje,a tek nakon toga se rađa i Ishak a.s,što Kur´an jasno obznanjuje na više mjesta.

Tacno tako. Smile

A možeš li ti meni da odgovoriš na pitanje koje se tiče iste predaje samo po Biblijskoj predaji?
Radi se o jasnoj kontradiktornosti.

Pa evo, nisi mene pitao no cubelu (pozdrav, cubela!), ali odgovoricu, nadam se da njemu nece smetati. Smile

Dakle kada je ugovor napravljen i potvrđen (obrezivanje i žrtvovanje) Abraham je imao 99.godina,a Jišmael 13. Izak je rođen godinu dana kasnije kada je Abraham imao 100.godina.

Nikakav problem i dalje ne vidim. Smile

Ipak u Postanku 22 poglavlju je navedeno kako je Izak trebao biti žrtvovan!???

Tacno tako, kao sto i pise u Bereshit 22:

Tamo je navedeno "tvoj jedini sin Izak"!????

Uh, pa nije bas. Hrvatski prevod malo bolje prevodi ovaj dio:

Uzmi Izaka, sina tvojega, jedinca svojega

Posle cemo o tome. Smile

Zar nije trebalo biti napisano-"tvoj jedini sin Jišmael" jer kada je Jišmael imao 13 godina Izak još nije bio ni rođen!?

Ne bi trebalo. Jer, preskocio si 21 poglavlje iste knjige, gde se kaze da su Avram i Sara dobili sina, obecanog sina. Dakle, rec je o Isaku, jer i sam text tako kaze, nigde ne pominje Ismaila.

Kada je rođen Izak Abraham je imao dva sina.

Da, slazem se.

Mi vjerujemo da je zbog šovinizma ime Jišmael u cjelom Postanku 22. zamijenjeno u Izak,ali je Bog sačuvao rječ "jedini" da nam pokaže kako je trebalo biti.

Pa drugi argument i nemate, osim samo da verujete, no to nije argument. Mi verujemo da je u pitanju Isak, jer tako text kaze. Osim toga, pre ovoga vidimo da je Avrama oterao robinju i njenog sina. A osim toga, sto po tebi znaci rec "jedini"??

Riječi "umnožiću sjeme tvoje" u Postanku ,22:17 su se odnosile na Jišmaela kao i u postanku ,16:10!
Zar se nije onda cijelo poglavlje 22.odnosilo na Jišmaela(Ismaila a.s)?

Pa tesko. Prati text. Inace, uopste nije sporno, i niko ne tvrdi da Bog nije blagoslovio i Ismaila, no nije on dete obecanja, no Isak, tu je razlika. Osim toga, u 17 poglavlju je ponovljeno obecanje o rodjenju deteta, na sto se Avram nasmejao. Ovo je kasnije ponovo ponovljeno, i opet je reakcija ista, samo sto se ovoga puta Sara nasmejala:

17 Tada Abraham pade ničice na svoje lice i nasmija se; jer pomisli u sebi: "Zar da se jednome stogodišnjaku rodi sin, ili da rodi Sara, koja ima devedeset godina?"

Ovo je iz 17 poglavlja.
A ovaj navod je iz 18:

12 Zato se Sara sama u sebi nasmija; jer pomisli: "Kad sam već uvenula, zar da još pomišljam na ljubav? I moj je gospodar isto tako star."

Inace, za divno cudo, Isak znaci doslovno "onaj koji se smeje". Smile

Molim za obrazloženje ovih očitih proturječnosti u Biblijskim redovima!

Ja ovde ne vidim kontradikcije, na zalost. Smile

Kao što smo vidjeli nema potrebe da se spominje ime djeteta kada se jasno zna da u tom trenutku Ishak a.s nije ni rođen i ustvari ne postoji.Jedini sin kojeg tada ima Ibrahim a.s je kao što smo rekli niko drugi do Ismail a.s!

Na koje tocno vreme mislis??

Pozdrav.

more_horiz
Evo jedna super netadresa:
http://www.biblija.org.yu/

more_horiz
Islam i Isus

Jedan je isti Isa-Mesija-Isus, u Kuranu, Tevraru, i u Bibliji!
Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga. To je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''.

Ko je Bog?

Gospod Bog je nadprirodno biće. On je Stvoritelj Zemlje, svega sto je na njoj, i cijelog svemira!

Ni jedno ljudsko biće na zemljinoj kugli ne može u potpunosti da opiše Boga i Božij karakter! Bog je misterija za nas.

Evo što je Bog rekao Mojsiji u Drugoj Mojsijevoj 33:20: ''I reče: ali ne ćeš moći vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ. I reče Gospod: evo mjesto kod mene, pa stani na stijeni. I kad stane prilaziti slava moja, metnuću te u rasjelinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem. Po tom ću dignuti ruku svoju, i vidjećeš me s leđa, a lice se moje ne može vidjeti.''

Čovjek ne može da vidi Boga jer je griješan. Kad odemo u raj, moći ćemo da ga vidimo.

U Otkrivenju 21:1-5 piše: ''I vidjeh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema. I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalem nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu. I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo sinije Božije među ljudima, i živjeće s njima, i oni će biti njegov, i sam Bog biti s njima Bog njihov. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.''

Otkrivenje 22:5 piše: ''I noći tamo neće biti, i neće potrebovati vidjela od žiška, ni vidjela sunčanoga, jer će ih obasjati Gospod Bog; i carovaće na vijek vijeka.''

Postoji samo jedan Bog!

Taj Bog je naš Stvoritelj!

Evo što je Bog rekao u Bibliji, u Isaije 45:22: ''Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga.''

U Isaije 44:6 piše: ''Ovako govori Gospod car Izrailjev i izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam posljednji, i osim mene nema boga.''

Evo što je Isa rekao u Indžilu u Jevanđelju po Marku 12:29 i 30: ''A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini. I ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem i svom dušom svojom i svijem umom svojijem i svom snagom svojom. Ovo je prva zapovijest.''

Bog je rekao po Isaiji 42:8: ''Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje ne ću dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem.''

U Drugoj Mojsijevoj 20:2 i 3 piše: ''Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga. Nemoj imati drugih bogova uza me.''

Efescima 4:5: ''Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje.''
Korinćanima 8:6: ''Ali mi imamo samo jednog Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi krozanj.''

Znači, jedan je Gospod Bog!

Božije karakteristike!

Psalm 103:8-11: ''Milostiv je i dobar Gospod, spor na gnev i veoma blag. Ne gnevi se jednako, niti se doveka srdi. Ne postupa s nama po gresima našim, niti nam vraća po nepravdama našim.''

Psalm 111:3: '' Delo je Njegovo slava i krasota, i pravda Njegova traje doveka.''

Psalm 115:13: ''Blagosilja one koji se boje Gospoda, male i velike.''

Što je trojstvo?

Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga, međutim to je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''. Nigdje se u Bibliji ne spominje Trojstvo!

U Bibliji, tako i u Kuranu možemo da vidimo da se Bog manifestuje u troje!

U Bibliji se Bog manifestuje u troje!
(Bog, Gospod, i Duh.)

Prva Korinćanima 12:4-8: ''Darovi su rezlični, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''

Ovo ne znači da postoje tri boga!

Isto tako u Kuranu možemo da vidimo da se Allah manifestuje u troje!
(Allah, Riječ Njegova, i Duh od Nega.)

To se vidi u Suri 4:171: ''O sledbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Alllahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Nega...''

Isto tako u Suri 3:35, Isus se naziva Riječ.

Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''

Ovo ne znači da postoje tri boga!

Kroz Bibliju se Bog otkriva u množini!

Prva Korinćanima 12:4-8: ''Darovi su rezlični, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''

U Indžilu u Prvoj Jovanovoj 5:7 piše: ''Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''

Druga Korinćanima 13:13: ''Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista i ljubav Boga i oca i zajednica svetoga Duha sa svima vama. Amin.''

U Bibliji u Prvoj Mojsijevoj 1:26 i 27 piše: ''Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.''

Prvoj Mojsijevoj 3:22: ''I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo...''

Prvoj Mojsijevoj 11:7: ''Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumiju jedan drugoga što govore.''

Isaije 6:8: ''Po tom čuh glas Gospodnji gdje reče: koga ću poslati? i ko će nam poći? A ja rekoh: evo mene, pošlji mene.''

U Kuranu se Bog otkriva u množini!

Sura 15:85: ''Mi smo nebesa i Zemlju i ono između njih mudro stvorili. Čas oživljenja će zacijelo doći, zato ti velikodušno oprosti.''

Sura 23:12: ''Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili.''
Sura 28:43: ''I Mi smo Musau Knjigu dali, nakon što smo drevne narode uništili, da bude svjetlo ljudima i upustvo i milost - da bi sebi došli.''

Sura 36:12: ''Mi ćemo, zaista, mrtve oživjeti i Mi smo zapisali ono što su uradili i djela koja su iza sebe ostaviti; sve smo Mi to u Knjizi jasno pobrojali.''

Muhamed je rekao u Suri LVII 27: ''Zatim smo, poslali njih jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sledbenika njegovih smo blagost i samilost ulili...''

U Bibliji i u Kuranu se vidi da postoji samo jedan Bog, koji se otkriva u troje.

U Bibliji se Bog otkriva kao Otac!

Efescima 4:6: ''Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.''

Prva Petrova 1:2: ''Po proviđenju Boga oca, svetinjom Duha dovedenijem u poslušanje i kropljenje krvi Isusa Hrista: da vam se umnoži blagodat i mir.''

Filjibljanima 2:11: ''I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''

Peta Mojsijeva 32:6: ''Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni? Nije li on otac tvoj, koji te je zadobio? On te je načinio i stvorio.''

Isaije 64:8: ''Ali sada, Gospode, ti si naš otac...''

Kroz Bibliju se Bog otkriva kao Riječ, Sin, i Isus!
U Indžilu u Prvoj Jovanovoj 5:7 piše: ''Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''

Luka 1:35: ''I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; za to i ono što će roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.''

Isus nije mogao uraditi nešto nezavisno od Boga!

Jovanova 5:30: ''Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.''

Jovanova 1:1: ''U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.''

Jovanova 1:14: ''I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.''

U Prvoj Jovanovoj 5:11 i 12 piše: ''I ovo je svjedočanstvo da nam je Bog dao život vječni; i ovaj život vječni u sinu je njegovom. Ko ima sina Božijega ima život; ko nema sina Božijega nema života.''

Isus je rekao u Jovanovoj 10:30: ''Ja i otac jedno smo.''
Prva Timotijeva 3:16: ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabšcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavu.''

Druga Korinćanima 5:19: ''Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ pomirenja.''

Kološanima 2:9: ''Jer u njemu živi svaka punina Božanstva tjelesno.''

U Indžilu u Apostolskoj 4:12 piše: ''Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima kojijem bi se mi mogli spasiti.''

Isus je bio Bog prije dolaska na Zemlji, i sve je stvoreno kroz njega!

To se vidi u Kološanima 1:15-19: ''Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari. Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na Zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prijestoli ili gospostva ili poglavarstva, ili vlasti; sve se krozanj i zanj sazda. I on je prije svega, i sve je u njemu. I on je glava tijelu crkve, koji je početak i prvo rođeni iz mrtvijeh, da bude on u svemu prvi.''

U Efescima 3:9 vidimo to isto: ''I da otkrijem svima što je služba tajne od postojanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista.''

Evo što je apostol Toma rekao Isusu:

Jovanova 20:28-29: ''I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj. Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.''

Prva Jovanova 5:20: ''A znamo da sin Božij dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga istinoga, i da budemo u istinome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istini Bog i život vječni.''

Filibljanima 2:5-12: ''Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu, koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom; nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek, ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove. Za to i Bog njega povisi, i darova mu ime koje je veće od svakoga imena. Da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno onijeh koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom; i svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''

Otkrivenje 1:17 i 18: ''I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se, ja sam prvi i poslednji, i živi; i bijah mrtav i evo sam živ va vijek vijeka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.''

Otkrivenje 22:12 i 13: ''I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.''

Isa nije bio samo čovjek!

Prva Petrova 4:11: ''Ako ko govori, neka govori kao riječi Božije; ako ko služi neka služi kao po moći koju Bog daje: da se u svačemu slavi Bog kroz Isusa Hrista, kome je slava i država va vijek vijeka. Amin.''

Markova 9:7: ''I postade oblak te ih zakloni; i dođe glas iz oblaka govoreći: ovo je sin moj ljubazni; njega poslušajte.''
To se vidi i u Kuranu, Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''

U Bibliji se Bog otkriva kao Sveti Duh!

Jovanova 4:24: ''Bog je Duh; i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole."

Prva Korinćanima 6:11: ''I ovakovi bijaste neki; nego se opraste i posvetiste i opravdaste imenom Gospoda našega Isusa Hrista i Duhom Boga našega.''

Prva Korinćanima 2:10: ''A nama je Bog otkrio Duhom svojijem; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.''

Prva Korinćanima 12:11: ''A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdjeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.''

Luka 1:35: ''I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; za to i ono što će roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.''

Jovanova 14:16: ''I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama va vijek: Duh istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.''

Jovanova 15:26: ''A kad dođe utješitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svjedočiti za mene.''

Apostolska 5:3: ''A Petar reče: Ananija! za što napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?''

Apostolska 13:2: ''A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh sveti: odvojte mi Varnavu Savla na djelo na koje ih pozvah.''

Apostolska 12:4: ''Darovi su različni, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''

Apostolska 12:13: ''Jer jednijem Duhom mi se svi krstismo u jedno tijelo, bili Jevreji, ili Grci, ili robovi, ili sami svoji; i svi se jednijem Duhom napojismo.''

Jevrejima 9:14: ''A kamo li ne će krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome?''
Djela Apostolska 1:8: ''Nego ćete primiti silu kad siđe Duh sveti na vas; i bićete mi svjedoci i u Jerusalimu i po svoj Judeji i Samariji i tja do kraja zemlje.''

Djela Apostolska 2:2-5: ''I u jedan put postade huka s neba kao duhanje silnoga vjetra, i napuni svu kuću gdje sjeđahu. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni; i sjede po jedan na svakoga od njih. I napuniše se svi Duha svetoga, i stadoše govoriti drugijem jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.''

Luka 24:49: ''I gle, ja ću poslati obećanje oca svojega na vas; a vi sjedite u gradu Jerusalimskome dok se ne obučete u silu s visine.''

Nastavlja se!!!!!!!!!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply