No Nick__
Pozdrav i tebi No Nick!
Nakon Nikejskog sabora su nastali takvi spisi,i vrlo dobro se zna u kojim okolnostima,i na osnovu kojih špekulacija!
Zašto ti onda nije argument i to da su Arijevci vjerovali u Isusa ali samo kao u smrtnog proroka a ne i boga?
Jeli to oni nisu bili dobro podučeni,iako su bili Isusovi prvi i najstariji sljedbenici?
To ti ne ide u prilog,jer ti prihvataš samo spise koji su nastali nakon 200-300 godina poslije Isusa,i nakon skandaloznog Nikejskog sabora,koji je zatražio niko drugi do Konstantin i to zbog političkog interesa!?
Svi argumenti koji su nam danas dostupni ukazuju na to da su hrišćanstvo utemeljili Konstantin i Savle/Pavle.
Prema tome to kod nas upravo ne drži vodu,jer je nama poznato pod kojim uvjetima su nastali takvi spisi,i kada je i na koji način Isus proglašen kao božanstvo!
To može biti servirano samo onome ko nikada nije proučio ove istorijske argumente.
Kojeg to "boga" kipa Muhammed a,s nije srušio baš me interesuje!?
Hajde reci mi iz kojeg izvora si to pročitao,pa da analaiziramo!
Unaprijed ću ti reći da je to još jedna zapadnjačka dezinformacija na ovom polju,što nije za čuđenja.
Pogrešno!
Nađi u mojim postovima samo jednu moju izjavu u kojoj ja izjavljujem,kako sam ja ovdje došao da "tragam za istinom"!?
Nećeš je naći zasigurno!
Ja sam tragao za istinom i pronašao je prijatelju,a uvjek sam govorio da izrazito cijenim istinu i one koji je cijene.
Prema tome ja ovdje ne tragam za istinom,jer je ja već dugo posjedujem.
Ovdje sam na temi koja je postavljena,i ne vidim da odstupam od iste ili da na bilo koji način odskačem od ispravnog načina dialoga na ovom polju,pogotovo ako se ugledamo na profesionalne debate koje se vode između vaših i naših vjerskih učenjaka kroz istoriju,a i dan danas!?
Osnovna kultura je da se osobi sa kojom se debatuje dokazi iznose na jeziku na kojem će ona to razumiti,pogotovo ako je prije ista obznanila da ne razumije dotični strani jezik!
Ja poznajem strane jezike i to ne jedan,ali moje je pravo da zahtijevam da se ovdje dokazi iznose na našem jeziku.
Kako zbog mene tako i zbog mnogih drugih ponavljam.
Ali do tebe je hoćeš li pošteno priznati da je to ispravna metoda i način dialoga.
Ovdje čak što više i ne prestavlja problem da su nekada na nekim prepisima Biblije možda i postojali stihovi u Marku 16:9-20,već glavno pitanje se postavlja,ko je imao pravo da sam na svoju ruku napiše te stihove u današnji tekst?Zar to nije Božija knjiga i zar je ispravno da je neko od ljudi nadopunjuje ili krnjavi?
Argument ukazuje da najstariji prepisi Markovog evanđelja ne posjeduju te stihove,dok danas čitamo neke druge stihove i od nekog drugog naknadno ubačene!?
Ti sada ako to želiš pokušati pobiti i dokazati suprotno,učini to na način na koji najbolje znaš,i to nije moja stvar.
Ili u protivnom priznaj (što je najpametnije bez bezpotrebnog zamaranja)da je taj tekst ubačen,pa da krenemo dalje!
Tvoj način i tvoja stvar,na koju ja ne utičem prijatelju.
Itekako se o ovome treba pričati,jer se radi o naknadnoj nadopuni Biblijskog teksta,i poturanjem riječi Isusu i samom autoru Markovog evanđelja!
A ako nisi zaboravio ovdje je tema Biblija ili Kur`an,pa prema tome ova stvar se lično tiče jedne od knjiga-to jest Biblije.
Ovdje se govori o manipulisanju Biblijskim tekstom,iako vi tvrdite da je ona Božije djelo i Njegova objava po kojoj se mi svi trebamo vladati i od koje treba da zavisi naše spasenje ili uništenje na Sudnjem danu.
Na koncu to bi trebala biti knjiga u kojoj je Bog postavio sve zakone i objavio se nama,pa na osnovu nje će nam i suditi na Sudnjem danu.
Da li bi to Bog zaista tako dozvolio da se desi sa Njegovom objavom i uputom ljudima koju nadopunjuju i skrnave kroz istoriju obični ljudi po svom "nadahnuću"?
Bog ne tjera na silu da se u njega vjeruje i to je tačno(a to je pravda),ali je se objavio ljudima na ispravan način i spustio svoj govor koji se ne može izmjeniti ničijim prohtjevom jer On to ne dozvoljava(a to je opet pravda)!
Tako da Njemu ne priliči da neko Njegove rječi mjenja.Prijašnje objave su se krivile do određene mjere,ali obznanjeno je zašto.
Zbog kušnje ,ali sa zadnjom objavom Kur´anom je prestanak te kušnje.
Zbog toga i nema više Božijih objava niti Poslanika.
Kur´an je pečat svih objava,koji jasno ukazuje na sve ispred sebe ali i iza sebe,prijatelju moj!
A misliš li da je samo problem u Markovim stihovima?Hoćeš li da čuješ Biblijske stihove koji jedni druge isključuju?Hoćeš li i na to reći-pa šta fali to se kao treba "razumijeti"!?Priliči li istinskom Bogu da na takav način dozvoli da se učini sa Njegovom objavom i uputom ljudima,po kojoj će nam na Sudnjem danu suditi?Uviđaš li ti moj prijatelju sada taj apsurd koji želiš braniti?
Jeli ona Božija objava kao Kur´an?
Mani se "nadahnuća" i tih dječijih bajki,nego mi doslovno onda reci ;Jeli se po tebi ona smatra Božijom knjigom ili ljudskim dijelom koje opisuje Boga po svojim nekim "nadahnućima" koja se između samih evanđelista razlikuju?
Izvoli i molim te bez okolišanja.
Da bi nas nešto inspirisalo i nadahnulo,valjda moramo to otvoriti i pročitati,pa pronaći istinu!?
Mene nikada ne može nadahnuti knjiga koja ima masu kontradiktornosti i tekstova koji jedni druge isključuju,a što je najgore sve bi to morao pripisati Bogu(sve te greške) i takvog Ga spoznati!?
Pa ja znam i uvjeren sam da je On visoko iznad toga,kako je Uzvišeni uistinu i rekao u Kur´anu!
To je ipak tvoje pravo i ja nemam prava da te ubjeđujem.
Kako je to po tebi Isus bog koji se kuša 40-dana,a na drugom mjestu u Bibliji čitamo da se Bog (istinski) ne može kušati?
Izvoli da te čujem!
Eto ti jednog primjera tekstova koji jedni druge međusobno isključuju.
Onda mi reci i ;može li se Bog kušati ili ne može?
Da čujem samo bez nekih samo tebi poznatih "nadahnuća" i "inspiracija",koji nemaju veze sa suštinom postavljenog pitanja.
Od kuće i njenog izgleda ne zavisi ničije spasenje ili uništenje.
Ti sad meni dokaži da je Isus uopšte izgovorio jednu jedinu rječ u Bibliji uistinu,kao što ti danas čitaš!
I to ukazuje da nema valjanog argumenta pričati da je Biblija iz Isusovog doba ista kao i danas.
To je jasno kao što je jasno i sunčevo svjetlo koje sve obasjava!
Stvar sa Kur´anom je upravo drastično suprotna.
Znaš li ti uopšte šta je istina i šta je argument?
Čitavo vrijeme izvrćeš činjenice i pokušavaš da ih predstaviš kao dokaze i argumente,e pa ne ide tako druškane.
Prije svega drugi će da sami zaključe na koji način debatuješ,i koliko si zaista jak na ovom polju.
Pozdrav.
Pozdrav i tebi, i shalom!
Pozdrav i tebi No Nick!
Naime, tesko da je nesto "iskrivljeno", za sto nas vecito optuzujes, jer imas mnooogo spisa, van biblijskih, iz II i III veka koji ti svedoce o tome da Isus,npr., nije stvoren i slicno. Iako su i u ono vreme pocela izvesna odstupanja od izvornog evandjelja, mi ipak mozemo sasvim dobro rekonstruisati njihova ucenja, i videti da se mnogi pisci slazu sa ucenjima Biblije. Prema tome,ta teorija da je nesto "iskrivljeno" ne drzi vodu.
Nakon Nikejskog sabora su nastali takvi spisi,i vrlo dobro se zna u kojim okolnostima,i na osnovu kojih špekulacija!
Zašto ti onda nije argument i to da su Arijevci vjerovali u Isusa ali samo kao u smrtnog proroka a ne i boga?
Jeli to oni nisu bili dobro podučeni,iako su bili Isusovi prvi i najstariji sljedbenici?
To ti ne ide u prilog,jer ti prihvataš samo spise koji su nastali nakon 200-300 godina poslije Isusa,i nakon skandaloznog Nikejskog sabora,koji je zatražio niko drugi do Konstantin i to zbog političkog interesa!?
Svi argumenti koji su nam danas dostupni ukazuju na to da su hrišćanstvo utemeljili Konstantin i Savle/Pavle.
Prema tome to kod nas upravo ne drži vodu,jer je nama poznato pod kojim uvjetima su nastali takvi spisi,i kada je i na koji način Isus proglašen kao božanstvo!
To može biti servirano samo onome ko nikada nije proučio ove istorijske argumente.
Mozda samo pitanje: zasto Muhamed nije unistio i onaj crni obelisk, odnosno onog boga, kako se bese zvao...? Unistio je sve ostale, a njega nije, sad mi to pade na pamet.
Kojeg to "boga" kipa Muhammed a,s nije srušio baš me interesuje!?
Hajde reci mi iz kojeg izvora si to pročitao,pa da analaiziramo!
Unaprijed ću ti reći da je to još jedna zapadnjačka dezinformacija na ovom polju,što nije za čuđenja.
Prijatelju, predstavio si se ovde kao: onaj koji traga za istinom, i ja sam isprva tako to i dozivio.
Pogrešno!
Nađi u mojim postovima samo jednu moju izjavu u kojoj ja izjavljujem,kako sam ja ovdje došao da "tragam za istinom"!?
Nećeš je naći zasigurno!
Ja sam tragao za istinom i pronašao je prijatelju,a uvjek sam govorio da izrazito cijenim istinu i one koji je cijene.
Prema tome ja ovdje ne tragam za istinom,jer je ja već dugo posjedujem.
Ovdje sam na temi koja je postavljena,i ne vidim da odstupam od iste ili da na bilo koji način odskačem od ispravnog načina dialoga na ovom polju,pogotovo ako se ugledamo na profesionalne debate koje se vode između vaših i naših vjerskih učenjaka kroz istoriju,a i dan danas!?
I sad pocinjes da se bavis filozofijama tipa "prevedi mi sa engleskog". Mislim, ako ne zelis da igras posteno i kako treba-onda nemoj nista ni pricati na temu Biblije i ono sto pise u njoj. Valjda je stvar opste kulture da osoba tvog kalibra bar toliko razume engleski?
Osnovna kultura je da se osobi sa kojom se debatuje dokazi iznose na jeziku na kojem će ona to razumiti,pogotovo ako je prije ista obznanila da ne razumije dotični strani jezik!
Ja poznajem strane jezike i to ne jedan,ali moje je pravo da zahtijevam da se ovdje dokazi iznose na našem jeziku.
Kako zbog mene tako i zbog mnogih drugih ponavljam.
Ali do tebe je hoćeš li pošteno priznati da je to ispravna metoda i način dialoga.
Nemam tu namjeru,niti sam to dužan na forumu na kojem se priča naš jezik.Polazim od pretpostavke da toliko znas, a ako ne znas-nadji nekog ko ce ti prevoditi.
To je tvoja stvar na koji način ćeš argumentima nama dokazati da ta teorija valjana.Mislim, koje argumente ti ocekujes?? Sta sad, trebam dovesti licno Marka da bi nesto potvrdio??
Ovdje čak što više i ne prestavlja problem da su nekada na nekim prepisima Biblije možda i postojali stihovi u Marku 16:9-20,već glavno pitanje se postavlja,ko je imao pravo da sam na svoju ruku napiše te stihove u današnji tekst?Zar to nije Božija knjiga i zar je ispravno da je neko od ljudi nadopunjuje ili krnjavi?
Argument ukazuje da najstariji prepisi Markovog evanđelja ne posjeduju te stihove,dok danas čitamo neke druge stihove i od nekog drugog naknadno ubačene!?
Ti sada ako to želiš pokušati pobiti i dokazati suprotno,učini to na način na koji najbolje znaš,i to nije moja stvar.
Ili u protivnom priznaj (što je najpametnije bez bezpotrebnog zamaranja)da je taj tekst ubačen,pa da krenemo dalje!
Tvoj način i tvoja stvar,na koju ja ne utičem prijatelju.
Ovo uopste nije nesto o cemu bi trebalo razgovarati.
Itekako se o ovome treba pričati,jer se radi o naknadnoj nadopuni Biblijskog teksta,i poturanjem riječi Isusu i samom autoru Markovog evanđelja!
A ako nisi zaboravio ovdje je tema Biblija ili Kur`an,pa prema tome ova stvar se lično tiče jedne od knjiga-to jest Biblije.
Ovdje se govori o manipulisanju Biblijskim tekstom,iako vi tvrdite da je ona Božije djelo i Njegova objava po kojoj se mi svi trebamo vladati i od koje treba da zavisi naše spasenje ili uništenje na Sudnjem danu.
Na koncu to bi trebala biti knjiga u kojoj je Bog postavio sve zakone i objavio se nama,pa na osnovu nje će nam i suditi na Sudnjem danu.
Da li bi to Bog zaista tako dozvolio da se desi sa Njegovom objavom i uputom ljudima koju nadopunjuju i skrnave kroz istoriju obični ljudi po svom "nadahnuću"?
Pogrešno shvatanje Božije veličine prijatelju.Tu ni sam Bog ne moze puno pomoci, jer On ne zeli nikog na silu da natera na bilo sto.
Bog ne tjera na silu da se u njega vjeruje i to je tačno(a to je pravda),ali je se objavio ljudima na ispravan način i spustio svoj govor koji se ne može izmjeniti ničijim prohtjevom jer On to ne dozvoljava(a to je opet pravda)!
Tako da Njemu ne priliči da neko Njegove rječi mjenja.Prijašnje objave su se krivile do određene mjere,ali obznanjeno je zašto.
Zbog kušnje ,ali sa zadnjom objavom Kur´anom je prestanak te kušnje.
Zbog toga i nema više Božijih objava niti Poslanika.
Kur´an je pečat svih objava,koji jasno ukazuje na sve ispred sebe ali i iza sebe,prijatelju moj!
Kažeš "jedan mali dio Biblije",i kao šta je to za Božiju uputu od koje ovise naše duše!?Nefali ništa što jedan dio Božije knjige je nadopunjen,jeli?Covece, pa taman da je napisao i Kirilo, to i ne igra tako presudnu ulogu zbog nekoliko stvari. Prvo, tih par textova su samo jedan mali deo Biblije.
A misliš li da je samo problem u Markovim stihovima?Hoćeš li da čuješ Biblijske stihove koji jedni druge isključuju?Hoćeš li i na to reći-pa šta fali to se kao treba "razumijeti"!?Priliči li istinskom Bogu da na takav način dozvoli da se učini sa Njegovom objavom i uputom ljudima,po kojoj će nam na Sudnjem danu suditi?Uviđaš li ti moj prijatelju sada taj apsurd koji želiš braniti?
Pa hajde onda mi pojasni šta je to po tebi Biblija?A drugo=Biblija se ne posmatra na nacin kao i Kur'an kada je u pitanju nadahnuce i inspiracija
Jeli ona Božija objava kao Kur´an?
Mani se "nadahnuća" i tih dječijih bajki,nego mi doslovno onda reci ;Jeli se po tebi ona smatra Božijom knjigom ili ljudskim dijelom koje opisuje Boga po svojim nekim "nadahnućima" koja se između samih evanđelista razlikuju?
Izvoli i molim te bez okolišanja.
Eto sada sam ti rekao.Ja sam te vec nesto pitao na ovu temu, a cini mi se da nisi nista kazao?
Da bi nas nešto inspirisalo i nadahnulo,valjda moramo to otvoriti i pročitati,pa pronaći istinu!?
Mene nikada ne može nadahnuti knjiga koja ima masu kontradiktornosti i tekstova koji jedni druge isključuju,a što je najgore sve bi to morao pripisati Bogu(sve te greške) i takvog Ga spoznati!?
Pa ja znam i uvjeren sam da je On visoko iznad toga,kako je Uzvišeni uistinu i rekao u Kur´anu!
Taj tekst je ubačen i nije Božija rječ(to je argument o kojem pričamo),i imate problem,da imate ga ako vam je stalo do Boga!Bitna je teoloska slika-je li se taj text suproti sa ostatkom evandjelja i ucenjem Biblije? ako ne=imamo problem!
Bog postoji,ali način na koji ga ti pokušavaš spoznati ti jasno ukazuje da griješiš.Sve što si naučio o Njemu je iz knjige za koju moraš eto sam priznati da se nadopunjuje i oduzima kroz istoriju!To je sustina. A ja samo ovo mogu najiskrenije kazati: verovatno ga je napisao Marko, no mi to nemamo, taj deo nemamo. I sta sad, Bog ne postoji??
To je ipak tvoje pravo i ja nemam prava da te ubjeđujem.
Ti onda nisi pročitao sve moje postove od početka.Hajde pokušaj ti odgovoriti na pitanje o kušnji Isusovoj kad drugi nisu mogli?Kako?? Naveo si jedan nemerljivo mali problem? To je kao kada bi kazao kako su prozori na nekoj ogromnoj i lepoj kuci=prljavi.
Kako je to po tebi Isus bog koji se kuša 40-dana,a na drugom mjestu u Bibliji čitamo da se Bog (istinski) ne može kušati?
Izvoli da te čujem!
Eto ti jednog primjera tekstova koji jedni druge međusobno isključuju.
Onda mi reci i ;može li se Bog kušati ili ne može?
Da čujem samo bez nekih samo tebi poznatih "nadahnuća" i "inspiracija",koji nemaju veze sa suštinom postavljenog pitanja.
Opet loše usporedbe,jer ne može se obična kuća sa svojom prljavštinom ili čistoćom porediti sa Božijom objavom,od koje napominjem opet,će zavisiti spasenje svih nas!Mislim, a sto je sa celom kucom??
Od kuće i njenog izgleda ne zavisi ničije spasenje ili uništenje.
Znam i ja da je odnekud,ali odakle?Zaboravljas da je i najstariji prepis tog evandjelja kojeg mi imamo opet prepisano=odnekud.
Ti sad meni dokaži da je Isus uopšte izgovorio jednu jedinu rječ u Bibliji uistinu,kao što ti danas čitaš!
I to ukazuje da nema valjanog argumenta pričati da je Biblija iz Isusovog doba ista kao i danas.
To je jasno kao što je jasno i sunčevo svjetlo koje sve obasjava!
Stvar sa Kur´anom je upravo drastično suprotna.
Kakvoj to ti "istini" želiš da me podučiš molim te?A teologija se ne gradi od izuzetaka, no od pravila. Dok ti ides drugacijom linijom?? Uh, totalno suprotno istini.
Znaš li ti uopšte šta je istina i šta je argument?
Čitavo vrijeme izvrćeš činjenice i pokušavaš da ih predstaviš kao dokaze i argumente,e pa ne ide tako druškane.
Prije svega drugi će da sami zaključe na koji način debatuješ,i koliko si zaista jak na ovom polju.
Isto tako smatram da ovakve rječi trebaš da izbaciš iz upotreba,jer ovo je jedan vjerski forum i nema potrebe za ovako nečim.Jesi li ti normalan, je li ti znas sto pricas??
Pozdrav.