Pozdrav i tebi No Nick!
Pozdrav i tebi, i shalom!
Tako da ja nisam neprijatelj istinske radosne vjesti(evanđelja) nego sam protiv onih koji su iskrivljivali isti i na taj način onemogučili ljudima da spoznaju pravu istinu,na najbolji i najlakši način.
Plod tog njihovog djela i danas se vidi u samoj Bibliji,na osnovu čega ovdje debatujemo.
Ovo je krajnji citat kojeg si ostavio, ali ja sam ga stavio na prvo mesto, jer imas problem sa ovim.
Naime, tesko da je nesto "iskrivljeno", za sto nas vecito optuzujes, jer imas mnooogo spisa, van biblijskih, iz II i III veka koji ti svedoce o tome da Isus,npr., nije stvoren i slicno. Iako su i u ono vreme pocela izvesna odstupanja od izvornog evandjelja, mi ipak mozemo sasvim dobro rekonstruisati njihova ucenja, i videti da se mnogi pisci slazu sa ucenjima Biblije. Prema tome,ta teorija da je nesto "iskrivljeno" ne drzi vodu.
Mozda samo pitanje: zasto Muhamed nije unistio i onaj crni obelisk, odnosno onog boga, kako se bese zvao...? Unistio je sve ostale, a njega nije, sad mi to pade na pamet.
Da bi se nešto potvrdilo treba iznijeti argumente koji će biti razumljivi onima kojima se predstavljaju,prema tome nije mi dovoljno.
Prijatelju, predstavio si se ovde kao: onaj koji traga za istinom, i ja sam isprva tako to i dozivio. Predstavio si se i kao veliki poznavalac hriscanstva koji je, eto, mislio da sa par citata moze oboriti izvornu hriscansku veru (pokusaj to odvojiti od danasnjih tradicionalista). I sad pocinjes da se bavis filozofijama tipa "prevedi mi sa engleskog". Mislim, ako ne zelis da igras posteno i kako treba-onda nemoj nista ni pricati na temu Biblije i ono sto pise u njoj. Valjda je stvar opste kulture da osoba tvog kalibra bar toliko razume engleski? Mislim, nisam ti ni ja neki poznavalac engleskog jezika, ali ne zelim ni da me ti pravis budalom tipa "
Da bi se nešto potvrdilo treba iznijeti argumente koji će biti razumljivi onima kojima se predstavljaju,prema tome nije mi dovoljno"! Ma pusti ti te neke druge, njima ukoliko treba objasnicu jos vise, no ja ovde sa tobom pricam. Ti ako to ne razumes, a citiras neke skolare=sto uopste i pricas na ovu temu?? Polazim od pretpostavke da toliko znas, a ako ne znas-nadji nekog ko ce ti prevoditi. Ne moramo spustati nivo diskusije, a osim toga-nisam pricao na jevrejskom ili urdu jeziku, no pisem na naski, a par citata sa ovog svetskog jezika ne bi trebao biti nikakav problem u nasoj diskusiji.
Teorija "moguće je" i tako dalje,nema argumenata zar ne?
Mislim, koje argumente ti ocekujes?? Sta sad, trebam dovesti licno Marka da bi nesto potvrdio?? Ovo uopste nije nesto o cemu bi trebalo razgovarati. Da bi nesto oborio, moras i ti izneti argumente, pa nadji ih. Ja sam ti lepo, u najkracem, kazao, izmedju ostalog:
...postoje teolozi koji smatraju da je izgubljen deo Markovog jevadjelja, koji je tebi sporan, sto i nije nista novo, s obzirom da se zna da su spaljivani spisi novoga zaveta. To sto ne postoji stariji rukopis to ne znaci da on nikada nije postojao. Moguce je da je postojao, ali da je izgubljen-sto je najverovatnija solucija. Eto ti, to je jedna teoloska solucija, dosta konstruktivna.
I to ti nisam napamet pricao. Ne znam tacno gde sam procitao, a i kada sam video kako 'odgovaras' na vec izneseno-najiskrenije mrzelo me i da potrazim pa da ti ostavim citat, mozda nekom drugom i bi, ali nije fer da pravis bas toliku budalu od mene, i da se gradis boljim poznavaocem tih stvari, pa izvini dragi moj prijatelju, nisi ti taj od koga ja trebam uciti o svemu ovome, no obrnuto. Dakle, znam da sam negde procitao da postoji rukopis Marko 16:1-9, gde se na kraju tog dela primecuje da je ostatak spaljen. Ta cinjenica navela je skolare da kazu ono sto sam i ja kazao, dakle nije im to tek tako palo na pamet. Budi siguran da nisu svi kao j.svedoci koji veoma cesto nemaju nista argumentovano reci u prilog svoje vere, a i dalje veruju to sto veruju, niti zele da promene misljenje kada se suoce sa cinjenicama, upravo zbog problema kojeg mnogi gaje: predubedjenja, presupozicije, indoktrinacija i slicno. Tu ni sam Bog ne moze puno pomoci, jer On ne zeli nikog na silu da natera na bilo sto.
Prema tome "moguće je " svašta nešto ali to treba dokazati,u protivnom ne pije vode kod ljudi koji iznad svega cijene istinu i vjeruju samo u ono što argumentima mogu potvrditi.
A ja sam jedan od njih.
Ma super, dobro je sto je to tako, samo licno ti nesto bas i ne verujem, s obzirom na razna pisanija. Mislim, nemoj se ljutiti, ja ne zelim reci da si ti los covek i slicno, no samo sumnjam da bas toliko tragas za istinom. I ja sam tragao, pa eto gde sam stigao-do Biblije i Boga. Hoces li mi to uzeti i kazati da nisam u pravu? Ja sam onda izgubljen za vecnost, a to ne zelim, jer dobro znam sto to znaci.
Imaš li dokaz da je stihove 16:9-20 napisao Marko,i da se oni nalaze u najstarijim prepisima istog evanđelja?
Kratko i jasno molim te bez okolišanja!
Ja sam ti vec nesto kazao-a ti se pravis lud, izvini sto ti tako kazem?? Covece, pa taman da je napisao i Kirilo, to i ne igra tako presudnu ulogu zbog nekoliko stvari. Prvo, tih par textova su samo jedan mali deo Biblije. A drugo=Biblija se ne posmatra na nacin kao i Kur'an kada je u pitanju nadahnuce i inspiracija. Ja sam te vec nesto pitao na ovu temu, a cini mi se da nisi nista kazao? Bitna je teoloska slika-je li se taj text suproti sa ostatkom evandjelja i ucenjem Biblije? ako ne=imamo problem! Ako da=onda neko drugi ima problem. To je sustina. A ja samo ovo mogu najiskrenije kazati: verovatno ga je napisao Marko, no mi to nemamo, taj deo nemamo. I sta sad, Bog ne postoji??
Pa to se trebaš sam pitati!
Trebaš sebi da postaviš to pitanje,i da otkriješ kako je neko ubacio stihove u Marka 16:9-20!?
Zašto mene pitaš kako mijenjate tekst?
Eto ti jasnog problema i argumenta samo u slučaju dotičnog evanđelja,pa pitaj učenjake svog svećenstva kako je to moguće,i zašto je to neko uradio!
Kako?? Naveo si jedan nemerljivo mali problem? To je kao kada bi kazao kako su prozori na nekoj ogromnoj i lepoj kuci=prljavi. Mislim, a sto je sa celom kucom?? A ti si se uhvatio za taj mali deo i mislis da se na taj nacin obara hriscanstvo, Biblija, njena ucenja, Bog, sve...?? E moj prijatelju, ja kada bih na tako nesto padao, pa gde bih bio??
Ovdije se radi o ubacivanju tekstova koje najstariji prepis tog evanđelja ne posjeduje,i na taj način stavlja sumnju u sve ostale dijelove tog evanđelja.To bi trebala da bude Božija knjiga i Njegova rječ ne zaboravi!?
Da li je to onda ona nepotpuna i treba li joj i danas nadopuna od strane običnih smrtnika?
Izjasni se i odgovori na ključna postavljena pitanja,koja redovno prešućuješ,zaobilazeći ih i kontrirajući na nešto sasvim drugo!
Zaboravljas da je i najstariji prepis tog evandjelja kojeg mi imamo opet prepisano=odnekud. S toga, taj deo koji sadrzi dodatak koji je sporan, mi ne posedujemo, no to ne znaci da nikad nije ni postojao. A osim toga-to sto ti navodis, to je izuzetak od pravila. A teologija se ne gradi od izuzetaka, no od pravila. Dok ti ides drugacijom linijom?? Uh, totalno suprotno istini.
Zamijenio sam tebe i Dragomira slučajno,pošto sam u zadnje vrijeme najviše dialog vodio sa njim.
Izvinjavam ti se.
Međutim ovo je loša usporedba!
Znaš li zašto?
Pa ja sam zamijenio dva člana na forumu,i od toga neće boliti glava nikoga.
Ali glava će boliti one koji izvrću Božiju knjigu,od koje zavisi spasenje bezbroj ljudi!?
Neozbiljno je na takav način uporediti mene,i autora stihova Markovog evanđelja 16:9-20,koji ih je svjesno ubacio,i na taj način vam predstavio svoje riječi kao Božiju objavu.
A, pa i tebi je ovo isto tako los primer.
Itekako nekog moze zaboliti glava, jer sta da ja nisam razumio da se ne odnosi text na mene nego na njega? sto da sam jos nesto kazao? Vidis, zabune itekako moze doci zbog malih stvari. A i budi siguran, hriscanstvo da nije to sto pise u Bibliji, palo bi jos u I veku, akamoli danas.
Onda trebaš da izmisliš neku novu formulaciju proturječnosti i kontradiktornosti,koja bi samo tebi bila poznata.
Bez ljutnje ti je tako.
Hm, ovo nije odgovor. Takve kontradikcije i nerazumevanja imas koliko hoces u svetu nauke, pa nikom nista. Sve lepo stoji, sunce sija, zemlja se okrece, mi zivimo, trava raste. Ti stalno pominjes brojne kontradikcije, a za svaku postoji dobro objasnjenje. Pa nismo mi bas tolike budale pa da verujemo u price. Seti se da i ti verujes u Kur'an, nista nisi u boljoj poziciji no ja, koliko god da ti se cini da jesi.
Mnogi će možda misliti da ja mrzim Bibliju kada vide kako je kritikujem,ali to je netačno.
Pa eto, izvini sto sam iskren, ali to i ja mislim, cak i jos gore, s obzirom na neke tvoje izjave. No ja tebe ne mrzim zbog toga. Glupo mi je i da kazem kako me boli uvo sto verujes, to je tvoja privatna stvar. Ali, ovo je forum gde pricamo o cinjenicama, razmenjujemo iskustva, vidjenja, saznanja i slicno.
Tako da ja nisam neprijatelj istinske radosne vjesti(evanđelja) nego sam protiv onih koji su iskrivljivali isti i na taj način onemogučili ljudima da spoznaju pravu istinu,na najbolji i najlakši način.
Plod tog njihovog djela i danas se vidi u samoj Bibliji,na osnovu čega ovdje debatujemo.
Prijatelju, upravo ta "iskrivljena" i "promenjena" Biblija je promenila zivote milione i milione ljudi, ja imam na desetine, da ne kazem stotine, prijatelja i ljudi koje licno poznajem, za koje znam ko su i kakvi su bili dok nisu poceli citati tu "iskrivljenu" Bibliju. I sad nama dolazis sa takvim teorijama, pa jel' hoces da se poubijamo zbog toga?? Jesi li ti normalan, je li ti znas sto pricas?? I to malo svetlo koje nas je vodilo ka Bogu, ti zelis da nam ga ugasis, da nam kazes da smo zapravo u tami, zavedeni i slicno?? Mislim, daleko ti kuca, hvala ti lepo, ali ostajem tu gde jesam, dokle me je Bog vodio, a Njegovu Rec cu braniti dok me ne zapale, ubiju, sto god, kao sto se i radilo sa milionima onih koji su citali bas tu "iskrivljenu" Bibliju koja je, kako sam bas danas cuo, prevedena na tacno 2624 raznih jezika i dijalekata u ovome svetu. A ljudi budale, menjaju se, ostavljaju drogu, pice, blud, cigarete, prestaju biti lazovi i opaki ljudi, citajuci "iskrivljenu" Bibliju, i posebno deo iz Markovog evandjelja od 16:9-20!!! Hvala Bogu sto je eto i na taj nacin nasao nacina kako da nas dovede k Sebi, kako da nas obrati. Pozdrav.