Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 12 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
Da li prevodioci Biblijskih tekstova onda nisu preveli ispravno na naš jezik tu riječ?
Da li to oni ne znaju šta prevode na naš jezik kako bi razumijeli,ono što je se zaista reklo u Bibliji?
Ali eto navedi dokaze za to.

Pozdrav.

Pa navescu i druge, nije nikakav problem. I mene je to mucilo. Medjutim, ako poznajes jezike, onda bi trebao znati da postoje stvari koje se ne mogu prevoditi na druge jezike, nego su svojstvene tom jeziku i to ti je to. Kako ce tebe bilo koji englez, npr., razumeti ako mu kazes: "Lije kisha k'o iz kabla"?? Molim te, reci bilo kom englezu tako nesto pa videces njegovu reakciju. Smile

Ja znam jednu prijateljicu koja je studirala u USA. I jednom je htela utesiti prijatelja koji je bio nesto tuzan. Kazala mu je: sto je sa tobom, izgledas kao pokisla kokoska! Smile

Onaj ko je iz nasih krajeva, on zna o cemu je rec, ali tip, amer, nije znao, nego se poceo cudit o cemu to ona govori, kakva kisa, nema kise, nema kokoski...Kada mu je ispricala, sve mu je bilo jasno, i oraspolozio se, za divno cudo.

Hocu reci: idiomi se ne mogu tek tako prevoditi, moraju se razumeti. Mislim da su ovde u pitanju idiomi, a cini mi se da postoje i jos neka objasnjenja, no svejedno ja ne smatram da je rec o kontradikciji i slicno.

Iako ovo nije glavna srž pitanja i ne radi se samo o pojmu "licem u lice",već općenitom viđenju Boga i stihovima koji o tome govore.
Da li se Bog može vidjeti ili ne može?
Jedni tekstovi kažu da može a drugi da ne može,pa da čujem!?

Ne govore jedni textovi jedn a drugi drugo, vec sam kazao, nego je nesto drugo u pitanju.

Medjutim, meni nije jasno: sta mislis kada kazes "Da li se Bog može vidjeti ili ne može?" Sta to podrazumeva, Njegova fizicka pojava ili sta...??

more_horiz
No Nick__
Hocu reci: idiomi se ne mogu tek tako prevoditi, moraju se razumeti.
Ovdije se ne radi o "pokisloj kokoški" nego o tako jasnom viđenju Boga!
Prema tome navedi argumente da se ovdije radi o nekom idiomu!
Ovdije je itekako sve jasno o čemu se govori.
Ne govore jedni textovi jedn a drugi drugo, vec sam kazao, nego je nesto drugo u pitanju.
A šta je to "nešto drugo"?
Medjutim, meni nije jasno: sta mislis kada kazes "Da li se Bog može vidjeti ili ne može?" Sta to podrazumeva, Njegova fizicka pojava ili sta...??
Njegova opšta pojava.
Sa kojom godf pojavom da se složimo,ne možeš logično i zdravo izmiriti ove stihove,jer jedni kažu da se Bog može vidjeti(u kakvoj god pojavi hoćeš) a na drugom mijestu se on ne može vidjeti(u istoj onoj pojavi od prije)!

Prema tome izvoli pa pojasni!

more_horiz
Hvala ti Jasmine na odgovoru. Mislim da je velika stvar imati na ovome Forumu čovjeka Muslimana koji je stručan u tumačenju Kurana. U suprotnom imali bi informacije iz desete ruke. Tumačenja zapadnjaka o drugim religijama mi se općenito ne sviđaju. Što se tiče nekih fanatika na Forumu ne živciraj se zbog njih. Kada bi trebao birati s kime ću diskutirati da li sa kršćanskim fanatikom ili sa pametnim Muslimanom, naravno da ću prije razgovarati sa pametnim Muslimanom ! O nekoj religiji uvijek mogu najviše doznati od samih pripadnika te religije, a ne od nekih "učenih zapadnih mozgova" koji se tobože razumiju u drugu religiju više nego u svoju vlastitu !

sve najbolje

Euro

more_horiz
Ovdije se ne radi o "pokisloj kokoški" nego o tako jasnom viđenju Boga!
Prema tome navedi argumente da se ovdije radi o nekom idiomu!
Ovdije je itekako sve jasno o čemu se govori.

Idiomi su reci koje se ne mogu prevoditi, odnosno oni gube svoj smisao prilikom prevodjenja. Uzmi neki recnik pa vidi sta su idiomi, za pocetak??

Naravno, ovde se ne radi ni o kakvoj pokisloj kokoski, nisam to ni kazao. Ovde se radi o פנים אל־פנים koji se prevodi "licem k licu". Kao sto kazu izvori:

Five times one encounters the phrase "to see God's face", probably in the technical sense of visiting the sanctuary for cultic worship: Exo 23:15; Exo 34:20 (KJV, "none shall appear before me"); Deut 31:11; Psa 42:2 (H 3); Isa 1:12. In each of these instances the verb r¹°â "to see, " is pointed as a Niphal, and is translated then "to appear, " the idea of "appearing before" softening the concept of seeing God's face. In one case (1Sam 1:22) the Niphal is indicated by the consonantal text. The thought of l¢r¹° ôt p¹n¹y, Niphal infinitive construct, "to appear before God" is acceptable, even mandatory, but the possibility of lir° ôt p¹n¹y, Qal infinitive construct, is inconceivable, according to Exo 33:20. There are some exceptions to this, for example, Jacob (Gen 32:30 [H 31]) and Moses (Exo 33:11). They saw God "face to face" p¹nîm el p¹nîm. (L. K. Harris, Theological Wordbook of Old Testament

פנים אל־פנים face to face, of seeing (God) Gn 32:31, cf. Ju 6:22, knowing Dt 34:10, judging Ez 20:35, speaking Ex 33:11. (Brown, Driver and Briggs, Hebrew and English Lexicon

פנים אל־פנים face to face (to express the immediate proximity of God to a person). (Koehler-Baumgartner, Hebrew and Aramaic Lexicon of the Old Testament [HALOT])

The reference to the intimacy of Yahweh’s communion with Moses is almost certainly to be considered a reflection of the traditions represented by the narratives of 33:12–17 and 33:18–34:9. As the second of these narratives makes clear, “face to face” is here to be understood as an idiom of intimacy, not as a reference to theophany. (1)

As Augustine noted centuries ago, the idiom face to face means that God spoke “directly” to the people of Israel while Moses was on the mountain (cited by Buis and Leclerq, Le Deutéronome [1963] 36). It obviously cannot be taken literally, since 4:12 states explicitly that the people did not see any form of God at that time. A key passage for studying the meaning of this idiom is Exod 33:7–23, where Yahweh is said to have spoken to Moses “face to face” (Exod 33:11). At the same time, Moses is informed by Yahweh that he “cannot see [God’s] face; for human beings shall not see [God] and live” (Exod 33:20). (2)

God would speak to Moses face to face, as a man speaks with his friend (v. 11), that is, clearly and openly. Moses’ speaking ”face to face“ with God does not contradict the fact that he was not allowed to see God’s face (v. 20) as ”face to face“ is a figurative expression suggesting openness and friendship (cf. Num. 12:8; Deut. 34:10; and comments on John 1:18. (3)

(1) Durham, John I. (1998). Word Biblical Commentary, Volume 3: Exodus.
(2) Christensen, Duane L. (1998). Word Biblical Commentary, Volume 6A: Deuteronomy 1-11.
(3) Walvoord, John F., and Zuck, Roy B. (1983, 1985). The Bible Knowledge Commentary.

Novozavetni skolari termin "face to face" (na grckom προσωπον προς προσωπον ili jednostavno προσωπον) tumace na sledeci nacin:

Face to face” describes the clear and direct revelation of oneself which believers today possess when they look into the mirror of the Scriptures, God’s completed revelation. (Bibliotheca Sacra)

Prema tome, vise je nego jasno da termin "licem k licu" jeste jevrejski idiom, a nama je to tesko razumeti, bas kao sto ne moze prosecan englez razumeti nase idiome tipa "pokisla kokoska", "kisa iz kabla", "macka u dzaku" itd itd.

more_horiz
Pozdrav Jasmin,

Eto pokrenuo si nesto sto je zbilja jako zanimljivo mislim na temu o tome da li se Bog moze videti ili ne. Ustvari tema o Boznanstvu je jako velika tema sama po sebi.

I naravno tu je ono sto sam govorio o hriscanskoj teologiji koja izvrce Boziju Rec.

Teologija je jedno a Biblija nesto sasvim drugo. Vidi na primer Isus jasno kaze, onaj koji veruje u mene dela koja ja cinim i on ce ciniti i cinice i veca od ovih jer ja idem ka ocu.

Teolozi to mogu precutati no svakako to tamo pise, i to mora biti istina.
Pa tako i to da se Bog moze videti, Bog je Duh i po sebi ne vidljiv, ali je Sin Boziji objavio Boga.

Evo da to kazem ovako nevidljivi Bog je zeleo sebe objaviti ljudima, i buduci da je On veliki nevidljivi, vecni duh, on je nacinio jednu sliku, svoga bica.

Nacinio je sebi telo, nazvano u Biblije slika nevidljivog Boga, ikona sa grkcog teksta, nevidljivi Bog je nacinio sebe poznatim tako sto je uzeo formu tela.

I to po meni nije kontradiktorno, ljudi koji kazu da su videli Boga, videli su njegovu objavu koja je kroz vremena menjala formu tako sto se nevidljivi Bog predstavljao ljudima u raznim vidjenjima, sinbolima.

Ta njegova pojava ili objava nazvana je Sin!

Mnogo veca razlika u poimanju Boga je trojstvo i to je velika razlika izmedju muslimanskog i velikog dala hriscanskog sveta zar ne?

more_horiz
Gen. 32:30; Exod. 33:11; Deut. 5:4; 34:10; Jdg. 6:22; Jer. 32:4; 34:3; Ezek. 20:35; Acts 25:16; 1 Co. 13:12; 2 Co. 10:1; 2 Jn. 1:12; 3 Jn. 1:14.

zaboravio sam textove ostaviti gde se pominje termin "face to face", bar je ovo izvod iz jednog engleskog prevoda.

Pozdrav.

more_horiz
Euro___
Hvala ti Jasmine na odgovoru. Mislim da je velika stvar imati na ovome Forumu čovjeka Muslimana koji je stručan u tumačenju Kurana. U suprotnom imali bi informacije iz desete ruke. Tumačenja zapadnjaka o drugim religijama mi se općenito ne sviđaju. Što se tiče nekih fanatika na Forumu ne živciraj se zbog njih. Kada bi trebao birati s kime ću diskutirati da li sa kršćanskim fanatikom ili sa pametnim Muslimanom, naravno da ću prije razgovarati sa pametnim Muslimanom ! O nekoj religiji uvijek mogu najviše doznati od samih pripadnika te religije, a ne od nekih "učenih zapadnih mozgova" koji se tobože razumiju u drugu religiju više nego u svoju vlastitu !

sve najbolje

Euro

Hvala ti velika Euro na lijepim riječima.
Šta god te bude interesovalo o Islamu samo pitaj bez bilo kakvog ustručavanja.
Veliki pozdrav i svako dobro ti želim!Very Happy

more_horiz
No Nick__
Idiomi su reci koje se ne mogu prevoditi, odnosno oni gube svoj smisao prilikom prevodjenja. Uzmi neki recnik pa vidi sta su idiomi, za pocetak??

Naravno, ovde se ne radi ni o kakvoj pokisloj kokoski, nisam to ni kazao. Ovde se radi o פנים אל־פנים koji se prevodi "licem k licu". Kao sto kazu izvori:

Možeš li ovaj tekst prevesti na naš jezik zbog svih ljudi na forumu?
Ne razumiju sigurno svi perfektno engleski jezik,a ni meni nije baš jača strana.
Znam da za tako nešto treba vremena,ali ipak ovo je naš forum a ne američki složićeš se.
Daj da vidimo zaista na pravi način o kakvom se to idiomu zapravo radi,pa da isto provjerimo!
Molim te i za izvor istog!
Pozdrav.

more_horiz
Dragomir___
Pozdrav Jasmin,
Pozdrav i tebi Dragomire.
Eto pokrenuo si nesto sto je zbilja jako zanimljivo mislim na temu o tome da li se Bog moze videti ili ne.
Ustvari sam želio da navedem kontradikcije u Bibliji,pa između ostalog i ovu koja nije u onoj najjačoj skupini.
Tako sam otvorio sa ovom prvom.
Ona naravno tako trenutno dijeluje,pa ćemo vidjeti može li se stvarno opravdati taj prevod i radi li se o idiomu kako tvrdi No Nick.
Ustvari tema o Boznanstvu je jako velika tema sama po sebi.
Slažem se sa tobom.
I naravno tu je ono sto sam govorio o hriscanskoj teologiji koja izvrce Boziju Rec.

Teologija je jedno a Biblija nesto sasvim drugo. Vidi na primer Isus jasno kaze, onaj koji veruje u mene dela koja ja cinim i on ce ciniti i cinice i veca od ovih jer ja idem ka ocu.

Teolozi to mogu precutati no svakako to tamo pise, i to mora biti istina.

Kažeš ;"no svakako to tamo piše,i to mora biti istina!?

Dali je po tebi istina nešto u što se nisi sam uvjerio?
Po meni ništa što nije ispitano i dokazano ne može biti istina.
Bar je ja nemam pravo kao realan čovijek prihvatiti za istinu.

Evo u tvom primjeru u kojem se osvrćeš na Isusove stihove u kojima on garantuje vama koji vjerujete u njega,da možete činiti sve kao i on!?

Prema tome ti vjeruješ u Isusa i postavljam ti pitanje ;možeš li onda ti Dragomire da proživljuješ mrtve,da hodaš po vodi,da liječiš gubave itd..?

Isus ti je obećao ako vjeruješ u njega da to možeš sve i ti učiniti kao i on zar ne?

Pored toga kažeš da to mora biti istina!?

Pa jeli to onda zaista istina Dragomire?

Da bi to svi prihvatili kao istinu onda nam to moraš pokazati,i ne samo ti nego svaki onaj koji vjeruje u Isusa na vaš način!
Ja mislim da bi to bilo dovoljno da to Isusovo obečanje bude opravdano.

Mnogo veca razlika u poimanju Boga je trojstvo i to je velika razlika izmedju muslimanskog i velikog dala hriscanskog sveta zar ne?

Jeste.
Naime mi muslimani ne vidimo potrebu da se Bog dijeli na neka tri dijela i na taj način prikazuje ljudima.
Mi nećemo reći da je to nemoguće,jer Bogu je sve moguće,ali On nam sam kaže da mu to ne priliči.
Naime ne priliči Mu da se spušta na rang onoga što je stvorio,i nema logike da se utjelovi i na taj način ograniči,kad logično moramo priznati On onda ipak gubi onu svoju neograničenu veličinu!
Mi naime tu ne vidimo nikakvu potrebu niti bilo kakvu veličinu Božiju,nego naprotiv upravo suprotno tome.
Naravno vi vidite u tome veličinu i to je naravno vaše potpuno pravo.
Da ne idemo sada na ovo polje jer imam namijeru kada ako Bog da otvorim temu o islamskom poimanju i pogledu na Isusa,da govorim o ovome.
Nadam se da će biti jako zanimljiva tema,i da ćemo lijepo razmijeniti mišljenja na ovom polju.
Budi toplo pozdravljen.

more_horiz
Pa vidi sad, pise takodje i da je Bog postavio u crkvu apostole, proroke, ucitelje, pastire i evanjdeliste.
Bibliju svakako moramo posmatrati kao celinu, i to potvrdjujem, ako neko kaze da ga Hrist salje on mora ciniti dela koja je Isus cinio.

To je apsolut! Nema drugog nacina. On mora raditi ono sto je rekao i ono sto je rekao mora biti istina, inace On ne moze biti Bog, ako Hrist jeste Bog u telu onda on mora drzati i stajati iza svake svoje reci.

E sada muslimanski vernici dozivljavaju hriscanstvo kroz prizmu velikih organizovanih religija, i slazem se da kada gledamo na njih da su oni poprilicno smesno izdanje hriscanstva. Slazem se.

Isus je rekao da ce Njegova crvka biti mala i progonjena u svim vremenima.

E tu i takvu crkvu istinsku pravu moraju slediti znaci koje je On rekao da hoce!

Sada ako bih ti ja pokazao na sluzbe koje je Bog podigao i u ovom vremenu a koje su pratili znaci i ti su ljudi cinili same stvari koje je Isus rekao, da li bi to ucinilo da budes manje kritican prema Bibliji?

Sto se trojstva tice, eto, ga crkva jedno Bog drugo, trojstva nema u Bibliji i nikada ga nije bilo i nikada ga nece biti, to postoji u teoligiji katolicke crkve ali ne u Bibliji, Biblija nikada nije ucila o tri osobe u Bogu, nego o jednom Bogu koji je objavljen u telu coveka koji je bio Sin Boziji!

more_horiz
Dragomir__
Bibliju svakako moramo posmatrati kao celinu, i to potvrdjujem, ako neko kaze da ga Hrist salje on mora ciniti dela koja je Isus cinio.

To je apsolut! Nema drugog nacina. On mora raditi ono sto je rekao i ono sto je rekao mora biti istina, inace On ne moze biti Bog, ako Hrist jeste Bog u telu onda on mora drzati i stajati iza svake svoje reci.
Upravo tako!
Da bi njegova biblijska obečanja bila istinita,onda se to obečanje mora ispuniti među nama.
Da li je se ispunilo to obečanje?
Ja koliko znam da nije,a ispravi me ako griješim!

Ja koliko znam niti jedan kršćanin ne može proživljavati mrtve,hodati po vodi ,pričati stranim jezicima a da ih ne izučava,itd...
Prije svega u tim stihovima stoji da će to moći činiti svaki onaj koji vjeruje u Isusa!?
Ispada li onda da niko od vas ne vjeruje u Isusa kako treba?
Kako to objasniti,i opravdati još jednu od mnogih proturječnosti u Bibliji?

Nemoj da me pogrešno shvatiš,ali zaista za mene po ovom pitanju nema načina izmirenja ovih stihova na bilo koji način,osim da vidim njegove sljedbenike svojim očima da čine ono što im je Isus "obećao"!
Tek tada bi za mene ti stihovi bili potkrepljeni dokazima, a ovako do dana današnjeg i kroz čitavu vašu istoriju,oni su samo puko obečanje i slovo na papiru koje se ne ispunjava.
Isus je rekao da ce Njegova crvka biti mala i progonjena u svim vremenima.

Prvo po meni Isus nikada nije imao namijeru osnovati crkvu tipa današnjeg,i za to postoje mnogi argumenti u samoj Bibliji.
Mi smo ubijeđeni u to,a i mnogi drugi redovi kršćanstva.

E tu i takvu crkvu istinsku pravu moraju slediti znaci koje je On rekao da hoce!
Postoji li onda ta istinska crkva danas,i jeli popraćena znacima sa kojima je Isus zadovoljan?
U takvoj crkvi bi se onda ostvarilo Isusovo obećanje o kojem govorimo(po vama),i članovi iste bi činili sva ta čuda kao i sam Isus-zar ne?
Postoji li negdje danas takva crkva,i njeni članovi koji provode u praksu ovo Isusovo "obečanje"?
Ako ne postoji u šta sam uvjeren,onda zašto ne postoji?
Da li onda niti jedna crkva na zemlji ne ispunjava uvjete sa kojima je Isus zadovoljan?

Sada ako bih ti ja pokazao na sluzbe koje je Bog podigao i u ovom vremenu a koje su pratili znaci i ti su ljudi cinili same stvari koje je Isus rekao, da li bi to ucinilo da budes manje kritican prema Bibliji?

Isus je rekao da opet napomenem ;da će svaki čovijek koji vjeruje u njega (pojedinac a ne neka zajednica sa nekim posrednikom) moći činiti to što je činio on!
I pored toga koji su to ljudi i koje argumente imaš da dokažeš da su činili to što im je Isus obečao?
Zar to nebi bila "bum" vjest da se negdije pročuje da neki ljudi proživljuju mrtve moj Dragomire?
Argument za mene nije navesti neku priču koja se ne može argumentima pokrepiti,i koja nije opšte poznata i dokazana!
Ja lično nikada nisam čuo da neki ljudi vjernici proživljuju mrtve,niti sam od bilo koga drugog čuo da je on upoznat sa istim.
Volio bih od tebe da čujem ako i dalje vjeruješ u ove biblijske stihove,da mi pokažeš ko su ti ljudi koji proživljavaju mrtve!
Otišao bih da mi to demonstriraju pred vlastitim očima.Posebno ti opet naglašavam da bi to trebao i ti činiti i svaki drugi čovjek koji vjeruje u Isusa.Ti stihovi vrijede i za tebe ako vjeruješ u Isusa.
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Da naravno da postoje, ali zasto mislis da bi to bila bum vest. Uredu jasno, hajde prvo da pogledamo na Bozija obecanje, idite po celom svetu i propovedajte ovo evandjelje svakom stvorenju i ovi znaci ce slediti one koji veruju, medju mojim prijateljima ja ti mogu navesti ljude koji su iskusili da Bog leci bolesti ljudi kroz veru.

Samo da li je potrebno od toga praviti senzaciju, da nije bilo Bozije Milosti ja bih danas bio asmaticar u jako teskom stanju ali ja licno sam verom izlecen od toga.

Ali verujuem da nema potrebe praviti javni cirkus od svega toga. To su svete stvari.

Istina svaki vernik u sebi ima potencijal da cini takve stvari jer je Isus rekao ja dakle licna zamenica cu biti sa vama i u vama do kraja sveta.

Ali ostaje cinjenica da on nije svakoga poslao u sluzbu, to takodje stoji u Bibliji, izabrao je 12 ljudi obdario ih darovima i poslao u sluzbu. Biblija uci da oni koje Bog salje da propovedaju evanjdjelje njih prate ti znaci.

Sada da vidimo prvo koja je dela Isus cinio, Propovedao je Radosnu vest, lecio bolesne, isterivao djavole, sto je jako vazno znao je tajne srca ljudi jer niko nije morao da mu govori o tome on je bio prorok i znao je te stvari.

Sada jako malo znas onda o istoriji hriscanstva jer je svako probudjenje i reforamacija bila pracena tim znacima, Isus je stajao i stoji iza svojih reci, probudjenje koje je imao John Weslay je praceno izlecenjima i oslobodjenjima, rani penakostalci su imali mnogo znaka medju sobom, a u 20 veku se izdvaja sluzba meni jako draga Wilijama Mariona Branhama, koji se molio za bolesne i cijom je sluzbom izlecenje primilo nekoliko miliona ljudi.

Mislim da hriscanstvo gledas kroz prizmu Katolicke i Pravoslavne crvke ali to je jereticko odpadnicko hriscanstvo, ja bih mu tu sad kao trebao biti u veri pravoslavaca ali kako ja mogu biti deo crkve ciji su popovi blagoslovili koljace u srebrenici?

Nikako to nije hriscanstvo to je paganizam! Zato molim te da na istinitost Biblije gledas i iz ugla ljudi koji veruju njenu puninu.

Ako zelis ja te mogu informisati o sluzbama ljudi koji su cinili stvari koje je cinio i Hrist.

more_horiz
Dragomir__

Vidi Dragomire jednu stvar!
Naime postoje ljudi raznih religija i pravaca koji na svoj način mole Boga da se izliječi neka osoba i to nije sporno!
Šta tek reći za islamske šejhove i iscijeljitelje(exorciste) koji su najcjenjeniji u svijetu na ovom polju?
Sam znaš da i hindusi i mnogi drugi uspijevaju napraviti "čuda" ali da li se po tome oni treba da smatraju kao pravim vjernicima?
Pa zar Isus ne kaže da će se pojaviti lažni proroci koji če činiti razna čuda kako bi vas zavarali?
Govori naravno.

E sada vidi jednu stvar molim te!

Ti ovdje navodiš pojave koje ti sad pojasnih i koje nisu sporne.Međutim treba da opravdaš Isusovo "obečanje" u Bibliji u kojem stoji da će takvi(nek budu samo propovjednici po tebi uredu) raditi sve ono što čini Isus i čak je on sam spomenuo i više od toga!?
Ko diže mrtve Dragomire?

Samo jedan primjer takvih grupa koji podižu mrtve ,molim te bez potrebe da ulazimo dublje u ovu temu!
Isus je proživljavao mrtve,i obečao je to isto svojim sljedbenicima,gdije su oni Dragomire?
Gdije su oni koji piju otrove a ne dijeluju mu?
Jer Isus reče da će svaki onaj koji vjeruje u njega moći i otrov popiti ali neće mu dijelovati!
Dragomire smiješ li izvesti tu demonstraciju ako bi ti ja dao otrov da popiješ?
Ili pokaži mi prstom na onog koji bi to smio,da odmah idem da mi izvede tu demnstraciju!

Reći ću ti da javno to nisu smijeli učiniti vaši visoki svećenici,a šta su sa tim pokazali ustvari svima?
Pokazali su ustvarida oni u dubini duše ne vjeruju u te priče i da samo riječima vjeruju u to Isusovo obečanje!

Za mene ne postoji drugo objašnjenje osim toga zaista,koliko god se trudio da budem objektivan.
Mislim da hriscanstvo gledas kroz prizmu Katolicke i Pravoslavne crvke ali to je jereticko odpadnicko hriscanstvo, ja bih mu tu sad kao trebao biti u veri pravoslavaca ali kako ja mogu biti deo crkve ciji su popovi blagoslovili koljace u srebrenici?
Nemoj tako Dragomire!
Naime ja sam Bosanac musliman i živim u Sarajevu.
Otac mi je u ovom ratu branio svoje ognjište i ostao trajno nepokretan u kolicima od ranjavanja.Srebrenica je se desila i to je sramota onih koji su je počinili,ali ne smije se reći da je to dijelo onih pravih pravoslavaca!
Nebi bili pošteni.
Tačno je da su određene vladike krstile svirepe zločince i blagoslivljali ih,ali bilo je i onih koji su ih osuđivali.
Pa i te vladike su samo ljudi.
Ima ih svakakvih,kao i svim drugim relacijama.
Recimo koliko je ostalo generala pravoslavaca i vladika na našoj strani u ratu protiv okupatorskih snaga koje su napale Bosnu.
Njima se nikada ne smije zaboraviti na njihovom poštenju i ljudstvu.
Oni danas zaslužuju najveća poštpvanja,i vjeruj mi da ga uživaju.
Prema tome ne može se i ne smije globalizovati jedan narod i vjera zbog nekih pojedinaca kod takvih.
Takav je slučaj danas i u islamskom svijetu,i zapad jedva čeka da globalizuje sve muslimane kao teroriste i nemoralnike.
Ali da li je to zaista slučaj Dragomire?
Nije vjeruj mi!
Naime zbog njihovog nepoznavanja pravog islama,oni ne znaju ili ne žele da raspoznaju ustvari da li islam takvima daje povoda i prava da čine to što čine!?
A tu je srž i razriješenje čitavog problema.
Prema tome da ne idemo sada više u političke teme,treba biti realan čovijek i pravedan.
Zločinci u bilo kojoj skupini nemaju opravdanja da se pozivaju na bilo koju vjersku knjigu,jer ni jedna ih ne uči tome!
Ako takvi zbog svoje mržnje ili ne znanja pokušavaju zbog pojedinaca globalizovati čitavo društvo i vjernike staviti u isti koš,e pa mi ne smijemo jer znamo da to nije uvijek slučaj,pa bi to onda bilo nepravedno i nepošteno.

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
No Nick__

Možeš li ovaj tekst prevesti na naš jezik zbog svih ljudi na forumu?
Ne razumiju sigurno svi perfektno engleski jezik,a ni meni nije baš jača strana.
Znam da za tako nešto treba vremena,ali ipak ovo je naš forum a ne američki složićeš se.
Daj da vidimo zaista na pravi način o kakvom se to idiomu zapravo radi,pa da isto provjerimo!
Molim te i za izvor istog!
Pozdrav.

Pa, ne treba ti engleski da bi znao sto je idiom. Mrzi me da prevodim, ne znam zasto bih? (a sem toga, nisam najbolji prevodilac engleskog jezika:) )

Pozdrav.

more_horiz
Draga braćo,

Jedna velika obaveza mi leži na savjesti, a to je da vam pokušam bez rasprave ukazati na postojanje kršćana koji su u stanju oživljavati ljude, popiti otrov, pomoći slijepcima da progledaju, invalidima u kolicima da prohodaju i tome slično. Jedna od tih osoba je protestantski pentekostalni pastor R.W. Schambach koji danas ima preko 85 godina i brojna čudesa iza sebe. Znam da on nije jedini pastor i Božji sluga koji je to u stanju učiniti. Postoje u svim denominacijama video zapisi i DVD-i koji pokazuju što su sve u stanju učiniti ljudi koji na ispravan način služe Kristu.

Njegova knjiga "Čudesa" je fenomenalan prikaz takvih zbivanja podijeljen u 30 poglavlja, koja govore o 30 različitih slučajeva iz njegovog života. Knjiga je objavljena u izdanju KC "Riječ Života" iz Zagreba. Dat ću vam i link za tu knjigu:

http://www.rijeczivota.hr/index.php?id=5&backPID=5&begin_at=5&tt_news=67

pozdrav

Euro

more_horiz
Ali to mozemo pogledati i iz ovog ugla, Isus nikada nije cinio stvari da bi fascinirao ljude, i rekao je ovako ovi znaci ce sledeti one koji veruju, tako on je rekao da ce znaci slediti propovedanje Reci, mislim da nije uredu o Bibliji suditi na nacin da se odredjene stvari izdvoje iz konteksta, dakle ta dela ce biti znaci koji ce pratiti propovednike evandjelja.

Ja verujem da Isus nikada nije cinio stvari zabaave radi, i popularnosti radi, On je to cinio da bi potvrdio svuju Rec kao istinitu.

Sada, to su cinjenice, naprimer ako bi dali posteni sud Bibliji moramo uzeti u obzir sve njene izjave a ne samo neke. OK?

Naravno postiji dosta slucajeva u kojima je Bog podigao mrtve i da odmah ispravim jednu stvar koja bi mogla biti pogresno shvacena, ne cine ljudi te stvari nego Bog potvrdjuje Rec koju oni propovedaju ako je propovedaju, a ako ih ti znaci ne slede oni jednostavno ne propovedaju njegovu Rec.

Povrh svega kao sto sam ti jednom napisao, kroz Bibliju Bog daje mnoga obecanja i tako cini nju iskustveno proverljivom knjigom.

Jednom sam ti napisao ako je Bog rekao da ce nam odgovoriti na molitvu ako mi verujemo onda On mora stajati sa svojom Recju.

Tako i ti i bilo ko drugi Isusova obecanja moze proveriti, moli u Njegovo Ime i primices ako verujes to je izjava Biblije.

I to je razlikuje od Kurana ona daje mnoga obecanja vezana za sadasnji zemaljski zivot koja su iskustveno proverljiva.

O pravolsavcima ja i govorim o odgovornosti klera, ideologa, propovednika, onih koji su dali nadahnuce tome no da budem jasan isto tako mislim i o ostale dve glavne religije u Bosni.

more_horiz
No Nick__
Pa, ne treba ti engleski da bi znao sto je idiom.

Ne treba mi engleski da bi znao šta je idiom,ali mi je potrebno da razumijem taj tekst koji si postavio i da pročitam na koji način je dokazano da su riječi "face to face" ustvari idiom!?
Mrzi me da prevodim, ne znam zasto bih? (a sem toga, nisam najbolji prevodilac engleskog jezika:) )

Kao prvo ovo je forum na našim jezicima a ne na engleskom,pa ako tvoji sagovornici ne poznaju najbolje strani jezik sa kojim ti želiš da dokažeš neku stvar,ne vidim učinkovitost tvog načina dokazivanja!?
To bi isto bilo kada bi ja stavio tekst na arapskom i "dokazao ti " nešto iako ti ne razumiješ taj jezik!?
Naime imaš pravo da ne prevedeš ali do tada ništa nisi dokazao.
Za mene nisi dokazao na ovakav način da je to ustvari uopšte idiom.
Nadam se da ćeš shvatiti da je to neučinkovit način i praksa kojom se služiš.

more_horiz
Nemam namijeru dalje da pričam na temu Isusovog obečanja,koje se po meni na osnovu jasnih argumenata i činjenica ne ostvaruje.
Isus je rekao da svaki onaj koji vjeruje u njega može činiti i više od njega,i kao što znam to nije ni približno slučaj.
Ja ne prihvatam neke priče o nekim pojedincima koji su navodno,uz prisustvo nekih vjernika činili čuda,u stilu proživljavanja mrtvih i takvih smješnih stvari.
Naime ne samo da bi se znalo za takve pojave,nego bi takav čovjek bio novi Isus a,s!
Izašao bi javno da to prezentira,a pored toga i svaki onaj koji vjeruje u Isusa bio to mogao činiti!
Isus je tako "obečao" svojim riječima u Bibliji,i za mene to nije razumijevanje stihova izvađenih iz konteksta,nego jasno obečanje svakom njegovom sljedbeniku koji ispravno vjeruje u njega!?
Ja ne želim da na ovaj način vas ubijeđujem u validnost mog suda,i to nemam pravo.
Pored toga daleko bi se odlutalo od teme priznaćemo.
Dovoljno je da zaključim ,da za mene to nisu nikakvi argumenti,i nema načina da se to "obečanje" iz Biblije može opravdati.
Ja vjerujem samo u ono što je dokazano i što nije sporno,kao što Kur´an zahtijeva od muslimana.
Sve ono što se priča tamo negdije skriveno od svjetla spoznaje,je za mene priča za malu dijecu.
Ipak svako ima pravo da vjeruje u šta god želi naravno,i ima pravo da prosuđuje na svoj način.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply