Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 7 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
Brate Jasone,

vidim da iz prvog puta nisi shvatio način na koji Bog Jahve spašava čovjeka (što sam i očekivao). Prema tome, moram ti to još malo pojasniti, prije nego što ti odgovorim. Molim te, shvati ovu stvar, jer ako ju ne shvatiš, mi se možemo do prekosutra ovdje prepucavati, ali svatko će pjevati svoju pjesmu...

Ja sam rekao da Bogu Jahvi nije NAJVAŽNIJE da netko bez greške izvršava sve Njegove zapovijedi, nego Mu je najvažnije da Njega čovjek VOLI, da vjeruje u Njega.
TI SI ME ONDA PITAO:
"Želiš li mi onda reći i da su najveći zločinci koji ubijaju ljude,a vjeruju u Biblijskog Boga spašeni?"
Gledaj,moraš shvatiti što sam mislio pod "vjeruju u Boga". Nisam imao na umu samo nekakvo vjerovanje da Bog postoji... Imao sam na umu POVJERENJE. Ustvari, ja sam i napisao "VJEROVATI BOGU", a ne vjerovati u Boga - moraš zamjećivati ove detalje, jer ako ne, onda ćeš me lako pogrešno shvatiti... To je razlika - obraćeni čovjek VJERUJE BOGU, ima jedan novi odnos s Njim. Dakle, ono što omogućuje čovjeku da bude opravdan pred Bogom i da bude spašen ako bi Isus Krist sutra došao - jest VJERA U BOGA (ali da nema zabune, pod ovim mislim VJEROVATI BOGU, tj. povjerenje u Boga). A ova vjera podrazumijeva potpuno predanje. To je kao kad čovjek dođe do ruba litice i onda učini još jedan korak. On sad više nema nikakvih dokaza, ali Bog ga poziva da skoči. Bog ga poziva da Mu preda svoje srce i svoj um, da Mu vjeruje. Osnova za čovjekovo spasenje, dakle, nije da vrši tu, tu i tu zapovijed, nego je osnova za njegovo spasenje u tome, da dođe u ISPRAVNI ODNOS s Bogom. A složit ćeš se, da je odnos puno dublja stvar, nego samo izvršavanje zakona. Ljubav ide dalje od zakona. Kad bi se ljubav zaustavila na vršenju zakona, tada bi to bio legalizam, a ne ljubav. Ljubav prema Bogu je ono što spašava čovjeka! Bog ne mnogo mjesta u Bibliji kaže da On ne traži žrtve paljenice (iako ih je tražio), nego da Mu je najvažnije od svega - raskajano srce. I još kaže: "Poslušnost je vrednija od najbolje žrtve!". Prije svega, mi trebamo Boga voljeti, predati Mu se s povjerenjem, biti spremni da nas On mijenja, da nas stalno uči svojoj volji... Ako netko kaže: "Ja vršim sve zapovijedi i to znači da sam pred Bogom pravedan!", takva osoba je prema biblijskom nauku obični legalist i takva osoba pred Bogom Jahvom nije opravdana, jer takva osoba smatra da može sama, svojom silom, zaslužiti spasenje! Ali spasenje je, prema Bibliji, Božji dar (Efeženima 2:8-9)! Bog je bezuvjetno svima oprostio, a čovjek se samo treba poniziti i PRIHVATITI BOŽJI OPROST. A naravno, nakon što čovjek to učini, nakon što se "pomiri" s Bogom, uđe u ispravni odnos s Njim - naravno da nakon toga čovjek više neće željeti griješiti i da će ulagati svu svoju snagu, da izvršava sve što Bog kojega on sada voli od njega traži! Dakle, kao što sam napisao, VRŠENJE ZAPOVIJEDI je POSLJEDICA obraćenja Bogu, a NE UZROK! Bog nas ne prihvaća i ne spašava na temelju našeg vršenja zapovijedi, nego na temelju našeg povjerenja u Njega, na temelju ispravnog odnosa s Njim!
Dakle: Bog nas ne spašava na temelju toga što MI ČINIMO, nego na temelju toga što je On učinio na križu (omogućio nam je svima opravdanje pred Njim) i na temelju toga što On i danas čini za nas (ako prihvatimo Njegovu žrtvu, opravdava nas, iako smo i dalje grešnici i nesposobni da 100% izvršavamo Njegov Zakon)!

PITAO SI ME:
"Onda bi te zamolio da mi objasniš -;Zašto je Jahve pogubljavao odrđene ljude u Starom zavjetu,ako mu nije bila bitno šta oni čine na zemlji?"

Levitski zakonik 20:23-24
Ponovljeni zakon 9:4-6
U ovim retcima piše da je Bog odlučio uništiti one narode zbog njihove pokvarenosti, zbog njihovih grijeha. Ti narodi su sebi napravili druge bogove i njima se se klanjali i u tome su otišli tako daleko, da su i svoju djecu prinosili na žrtve i radili su svakojake gadosti. Ti narodi su otišli predaleko, da bi se mogli vratiti. Bog je preko Izraelaca odlučio kazniti te narode i istrijebiti ih s lica Zemlje. To je bio "dan Suda Božjega" za te narode, na neki način. Vidimo da je Bog nekoliko puta u povijesti to učinio, jer su ti narodi otišli predaleko, da bi se mogli vratiti Njemu. Oni su svoja srca toliko otvrdnuli i svoju savjest toliko ugušili i svoju volju toliko upropastili, da nisu više imali ni volje ni snage da se odluče da će služiti Bogu Jahvi. Bog je zato odlučio pokazati svoju moć tim narodima, a u isto vrijeme i Izraelcima, a preko njih i cijelome svijetu. I to je drugi razlog zbog kojega je On te narode odlučio uništiti - da svijet shvati koji Bog je najjači!
Moramo shvatiti, brate Jasone, da je ono vrijeme bilo sasvim drukčije od našega. Svi oni narodi bili su mnogobožački narodi i svi su vjerovali u stotine svojih bogova. Nije bilo teoretske šanse da će ti ljudi prijeći na služenje bogu Jahvi, zbog toga što se On radikalno razlikovao od svih njihovih božanstava! U čemu? Pa prije svega, njihova božanstva su bila vrlo tolerantna i dopuštala su ljudima da obožavaju bilo kojeg Boga. Međutim, Bog Jahve je bio "ljubomoran Bog", kako i sam kaže za sebe! Što to znači? To znači da On nije dopuštao da netko obožava bilo kojeg boga uz Njega! Dakle, vidimo da već u startu tim narodima nije padalo na pamet da služe Bogu Jahvi, jer je taj Bog imao neke zahtjeve koji njima nisu odgovarali, nisu im pasali... Također je Bog Jahve od Izraelaca tražio LJUBAV. On je došao u njihove živote, On ih je oslobodio iz ropstva, i sada je od njih očekivao da Mu budu vjerni, da s Njim uspostave jedan bliski odnos. On je Izraelce prvenstveno odgajao i poučavao po pitanju ODNOSA. Deset Zapovijedi je jezgrovit izražaj moralnih standarda. Bog Jahve je najveći naglasak stavio na moral, na međusobno poštivanje i ljubav. Čak je davao i neke kazuističke zapovijedi, koje su išle i dalje od samih 10 zapovijedi (kao npr. "ako naiđeš na zalutalog vola svojega neprijatelja, odvedi ga k njemu" - vidimo da je Bog htio reći Izraelcima da oni trebaju biti "LJUDI", prije svega, da trebaju biti osjetljivi za tuđe potrebe, a ne da samo vrše nekakve obrede, kao mnogobošci...)! Bog Jahve je tražio od ljudi najtežu moguću stvar - tražio je LJUBAV. A tadašnji mnogobožački narodi su voljeli da oni mogu sami određivati granice morala... Oni su služili svojim bogovima onako kako je njima pasalo - prostitucijom, prinašanjem životinjskih, zemaljskih i ljudskih žrtava... Njihovi bogovi nisu s njima imali nikakav prisni odnos, nego su im samo služili za pospješivanje plodnosti zemlje, stoke i ljudi, dakle, da im osiguraju materijalnu sigurnost. A oni su na neki način mogli tim svojim bogovima upravljati, mogli su ih kontrolirati, jer su znali (tj. sami odredili) koje žrtve trebaju prinositi i koje obrede izvršavati, kako bi "umilostivili" svoja božanstva...
Međutim, Bog Jahve je u svemu tome bio jedna velika suprotnost - Izraelci su morali biti spremni i na težak život, i na pustinjske uvjete, i na glad i žeđ, ako su htjeli ići za Njim. Međutim, On im je obećavao da Mu moraju vjerovati, ako žele biti sretni, ako žele doći u "obećanu zemlju". Istu stvari danas taj Bog nama govori. Znaš prijatelju, uvijek je za čovjeka bilo puno lakše i jednostavnije rješenje, da prinosi nekakve materijalne žrtve svome bogu, koji bi mu onda za uzvrat davao nekakvu financijsku sigurnost (ali i ta sigurnost je bila samo ljudska iluzija, budući da taj bog nije ustvari postojao...). Uvijek je, dakle, čovjeku bilo lakše prinositi svome bogu nekakve materijalne žrtve, nego duhovne žrtve. ALI BOG JAHVE JE TRAŽIO OD IZRAELACA VJERNOST I LJUBAV I SPREMNOST NA JEDAN ODNOS POVJERENJA, NA SURADNJU!!! On je učio tome Izraelce, da je On puno veći od Njih (Izaija 55:8-9) i da oni Njega ne mogu u potpunosti shvatiti i da oni Njega ne mogu kontrolirati i da moraju biti spremni da se mijenjaju, da mijenjaju svoj način razmišljanja i svoja srca, svoj karakter! To je ono što je najvažnije! Jer, nema toga što oni mogu učiniti, da ih On voli još više. On ih je od početka volio maksimalno. Zato ih je i spasio iz ropstva. Vršenjem zapovijedi oni Njega ne bi "umilostivili" da ih više voli, nego bi svoja vlastiti srca činili mekšima, budući da su Božji zakoni moralne naravi! On od njih traži da izgrađuju međusobno odnose ljubavi, a isto tako i sa Njim!

Nadam se da si sad napokon razumio način na koji Bog Jahve spašava čovjeka, brate moj.

Ako ti još nešto nije jasno, pitaj.

U idućem postu ću detaljno odgovoriti na JAKOVA.

more_horiz
Justin__
Brate Jasone,

vidim da iz prvog puta nisi shvatio način na koji Bog Jahve spašava čovjeka (što sam i očekivao). Prema tome, moram ti to još malo pojasniti, prije nego što ti odgovorim. Molim te, shvati ovu stvar, jer ako ju ne shvatiš, mi se možemo do prekosutra ovdje prepucavati, ali svatko će pjevati svoju pjesmu...
Brate Justin meni je poznato na koji način vi smatrate spasenje Božije,ali ja to ne prihvatam jer je meni to apsurdno bez uvrede.
Naime apsurdno mi je da neko kaže da je spašen ako samo vjeruje u Boga i ako ga voli,a pored toga ne shvata da se Bog ne može voliti,iskrenom ljubavlju ako se ne poštuju i ne ispunjavavaju Njegova naređenja i zakoni!?
Jedan od glavnih stavki vjerovanja u Boga i pokorovanja Njemu,jeste klonjenje od zabranjenih dijela i grijehova koja su Njemu mrska,i zbog kojih je kaznio mnoge prevratničke naraštaje,kao što i sami znamo!
Nema potrebe da dalje trošiš mnogo vremena na ispisivanju ovako velikih postova u kojima pokušavaš da mi obijasniš na koji način Biblija uči o spasenju,jer meni to nije nepoznato,naprotiv jako mi je poznato i baš zbog toga vidim nelogičnost i odstupanje od čistog Božijeg učenja koje je meni neprihvatljivo.
Nemoj da se nađeš uvrijeđen ja poštujem svačiji stav,ali u ovom slučaju treba da shvatiš da je moj stav na ovom polju totalno različit od tvog i da se nikada ne može izjednačiti sa tvojim.
Pojasniću još jednom ukratko islamski stav po ovom pitanju;
Allah je neizmjerno milostiv i iz svoje neograničene ljubavi je i stvorio sve živo.On je opšte dobro i sebi je zabranio nasilje (to jasno stoji u jednom Kur´anskom ajetu)i čist je od bilo kakvih mana.Njemu se ne može nanijeti bilo kakva trunka dobra ili zla,i Njemu uzvišenom ne treba ništa od nas,naprotiv mi smo ovisni o Njemu jer smo stvorenja Njegova.Kao takvi trebamo Allaha u svakom trenutku,dok je On neovisan od bilo čega,kao što priliči jednoj Savršenoj sili koja nije rođena niti je rodila!On je Živi i Viječni koji stvara sve iz ničega i Njegovom voljom sve egzistira.On nema mana niti je "ljubomoran"(kako je Jahve opisan -što je čista slabost i mana koja može da se pripiše samo slabim stvorenjima poput nas ljudi!?),On se nije umorio i počinio nakon stvaranja svega postojećeg,jer Njega ne obuzima ni drijemež niti san,Njega ne mame žrtve paljenice(kurban da naglasim se ne kolje Allahu niti On ima koristi od tog mesa, ako neko pogrešno misli,nego je to samo jedan običaj kojim se mi sijećamo Ibrahimove a.s kušnje!).On nema granica i naš um ga može shvatiti samo u određenoj mijeri,ali nikada ga ne možemo shvatiti u potpunosti na ovom svijetu.Allah od nas traži da ne vjerujemo u druge bogove i ne ravnamo sa Njim Uzvišenim bilo šta što postoji(jer ništa nije kao On),traži od nas i da se klonimo svega onoga što je Njemu mrsko da bi bili spašeni!Kratko da pojasnim,najvažnije je vjerovati samo u Njega i ne pripisivati mu druga,i činiti dobra dijela a od zlih se kloniti.To je u najkraćim crtama islamski stav o spasenju.Uz sve to treba da znamo da smo voljeni od strane svog Gospodara(kada tako postupamo)i ako sve to činimo i mi volimo svog Gospodara na najiskreniji način i srcem i dušom svojom,a klonimo se ružnih dijela jer znamo da su Njemu uzvišenom takva mrska.
Smatram da si me sada razumio poslije ovih najkraćih mogučih stavki o islamskom načinu spasenja!?
Bog nas ne spašava na temelju toga što MI ČINIMO, nego na temelju toga što je On učinio na križu (omogućio nam je svima opravdanje pred Njim) i na temelju toga što On i danas čini za nas (ako prihvatimo Njegovu žrtvu, opravdava nas, iako smo i dalje grešnici i nesposobni da 100% izvršavamo Njegov Zakon)!
Mi ne prihvatamo,niti možemo jer zdrav razum se sukobi sa istim,da naime "bog" siđe među nas i ubije sebe ili svog "sina" da bi nas spasio za nešto što mi [u]nikada nismo počinili[u]kao istočni grije naprimjer!
Takav "bog" bi po našem shvatanju bio nepravedan da nas kazni za grijehe našeg praoca Adema,iako mi za tako nešto uopšte nismo bili pitani niti smo bili stvoreni da bi bili odgovorni!Ja ti savjetujem da dobro razmisliš o ovoj ljudskoj izmišljotini!
Po pitanju ovoga čina na mnogo načina se može pobiti ova neispravna i izmišljena ljudska dogma u samoj Bibliji.
Allah nas upozorava da svako svoje grijehe snosi,i da niko neće biti odgovoran za tuđe grijehe ako nije bio saučesnik u istim,što je priznaćemo zdravom razumu jednino prihvatljivo i pošteno!?
Naš sud na zemlji ne može osuditi mene naprmijer,ako je moj otac počinio neki zločin,jer on je persona sama za sebe.Svi znamo da bi bilo nepošteno da se ja okrivim ako nisam učestovao u očevom grijehu na bilo koji način.To je nerealno i svakom razumnom neprihvatljivo.
Treba li onda napominjati kakav stav o tome ima Savršena sila kojoj ništa nije ravno i koja je puna Pravda i Realnost?
U idućem postu ću detaljno odgovoriti na JAKOVA
Nadam se da ćeš se osvrnuti na puno ozbiljnija pitanja poput Isusove kušnje i drugih!?Predlažem da za početak kratko odgovoriš na moja pitanja jer će biti lakše i tebi i meni priznaćeš.
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Selam, Jason!

Ne radi se o ponavljanju jednog te istog, nego više o kružnom dokazivanju. Vjeruješ da je Kuran savršeno, bez mane prenesen od Muhammeda do Osmana. Dokazi tome su hafizi, ali u stvari samo vjeruješ da su hafizi svoju zadaću učinili bez mane. Dakle jedno svoje vjerovanje opravdavaš drugim vjerovanjem. Ponavljam 4x, kritičare nemuslimane ne zanima vjerovanje islama u savršenost prijenosa Kurana, nego konkretni dokazi, odnosno ima li islam fizički dokaz (izvorne rukopise sura i ajeta iz Muhammedovog vremena)? Nema ih! Prema nekim hadisima može se zaključiti da su otišli u dim zapaljeni Osmanovom rukom! Zato islam nema pravo od kršćanstva tražiti izvorne rukopise Novog zavjeta, jer ni on sam nema svoje. Ima samo vjerovanje na vjerovanje!

Moji navedeni hadisi ukazuju na Osmanove propuste kod sakupljanja Kurana i oni su vjerodostojni jer su zabilježeni cijenjenim muhadisima islama. Na primjer, spomenuti Imam Malik nije bilo tko u islamskom svijetu, već njegovi suvremenici su potvrdili vrijednost njegovog djela. Među njima su 70 fakiha Medine, a Imam Šafija je Malikovu Muvattu držao po vrijednosti odmah iza Kurana. A što je s ostalim zabilježenim hadisima Buharije, Muslima…u svima njima se mogu naći primjeri koji davaju sumnju na ispravnost Osmanove akcije sakupljanja Kurana.

Slažem se s tobom da za tebe muslimana nema valjanog objašnjenja za poticanje Davida. Ali, ponavljam, pažljivi kritičar bi primijetio slijedeće: Tekst ne kaže da je samo Bog ili samo Sotona potaknuo Davida, nego tekst daje samo općenitu tvrdnju. Zar se kontradikcije izvlače iz općenitih tvrdnji? Konačni odgovor se nalazi u poznavanju akide o Bogu: Bog dopušta Sotoni da pokaže čovjekovu vjernost, odnosno nevjernost. Citirao sam prije Kuran 38, 71-85, Novi zavjet 2. Solunjanima 2, 8-12, a zaključujem s novim mjestom:

Tevrat, Ejjub 1, 8-22, prijevod dr. Ivan Šarić:

Tada reče Gospod Sotoni: "Jesi li opazio i slugu mojega Joba? Nema takva čovjeka na zemlji. Pošten je i pravedan, boji se Boga i kloni se oda zla." Sotona odgovori Gospodu: "Je li možda Job uzalud se tako Boga bojao? Ne ograđuješ li njega i kuću njegovu i sve, što mu pripada? Djelo ruku njegovih blagoslivljaš, i njegov se posjed proširuje dalje u zemlji. Ali pruži samo jednom ruku svoju i dotakni se imanja njegova, pa neće li otvoreno ustati proti tebi!" Tada reče Gospod Sotoni: "Dobro, sve imanje njegovo neka je u tvojoj vlasti! Samo na njega samoga ne smiješ staviti ruku!" I Sotona ostavi Gospoda. I dok su jednoga dana Jobovi sinovi i kćeri bili na gozbi u kući svojega najstarijeg brata i pili vino, Stiže glasnik k Jobu i javi: "Volovi su bili kod oranja, i magarice su pasle uz njih. Tada udariše Sabeji, oteše ih, pobiše sluge mačem. Jedini ja utekoh, da ti to javim." Još je on bio u riječi, kad dođe drugi i javi: "Oganj Božji pade s neba i spali ovce i sluge i proždera ih. Jedini ja utekoh, da ti to javim." Još je on bio u liječi, kad dođe opet jedan i javi. "Kaldejci sastaviše tri čete, udariše na deve, otjeraše ih i pobiše sluge mačem. Jedini ja utekoh, da ti to javim." Dok je još taj govorio, dođe daljni i javi: "Sinovi tvoji i kćeri tvoje bili su na gozbi i vino su pili u kući svojega najstarijeg brata. Najednom zahuji jak vihor iz pustinje i udari u četiri ugla kuće, tako da se ona sruši na mlade ljude. Tako oni pogiboše Jedini ja utekoh, da ti to javim." Tada ustade Job, razdera svoju haljinu i ošiša sebi glavu. Onda se baci ničice na zemlju, duboko se pokloni I pomoli se: "Gol izađoh iz krila matere svoje. Gol se opet vraćam onamo. Gospod dade, Gospod uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!" Kod svega toga ne sagriješi Job i ne reče nikakve nepristojne riječi proti Bogu.

Ahazja je imao 22 godine kad je postao kralj. Njegov otac je imao 32 godine kad je postao kraljem, a umro je u 40. godini (2. Ljetopisi 21, 20). Prema tome Ahazja nije mogao imati 42 godine. To je prepisivačka greška učinjena greškom oka zbog male razlike između hebrejskih riječi (ašarim i arvajim). Ako ti je ovo dokaz pogrešivosti i kontradiktornosti Biblije, onda te pitam što znaš o studiji Kurana islamskog učenjaka i hafiza Muhammeda Hamidullaha. Radi se o različitostima u samom tekstu Kurana.

Daje se mjesta proturječnosti u Kuranu 7, 54 vs. 2, 117, jer se oko jedne stvari (stvaranje nebesa i Zemlje) kažu dvije različite tvrdnje (stvaranje kroz dugi vremenski period i trenutno stvaranje). Teorija relativnosti ne uključuje stvaranje, nego se bavi teorijom drugačijim tokom vremena onom tko putuje svjetlosnom brzinom. I to je samo teorija, a ne činjenica. A kad Bog kaže budi! - to uključuje trenutno stvaranje, a ne dugoročno. U tome se slažu i Kuran i Biblija. Na primjer, već spomenuti Kuran 2, 117 kaže da na Božju zapovijed ''budi! - i ono bude'', a u Bibliji, Postanak 1, 3, također kod stvaranja: Tada reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I postade svjetlost. Tvrdiš suprotno, da Bog kaže jedno kod stvaranja, a radi drugo!

Reći da Kuranu nema dostojanstvene knjige zato što je on ''naučna knjiga'' i plus još toga drugoga je odmah u startu falična, neopravdana. Da bi se tako nešto moglo tvrditi dotične osobe bi morale biti savršeni poznavatelji svih vjerskih knjiga i dokazati da poznaju bolje svete knjige od njihovih samih vjernika, a takvi se još, moj prijatelju, nisu rodili. Tko su ti koji tvrde, kako Kuranu nema dostojne knjige? Kako su to ustvrdili?

Može, jedan problem u Kuranu? Prema Muhammedu ili onom tko je to stavio u Kuran, Marija, Isusova majka je Aronova sestra. Dotični je majku Isusa zamijenio s drugom Marijom, sestrom Arona i Mojsija. Time je napravio kontradikciju s Biblijom i vremensku grešku od 16. stoljeća. Evo navoda iz Kurana i Biblije koji to pokazuju:

Marijina majka je u Kuranu poznata kao Amramova (Imran) žena. Kuran kaže da je ona svoje dijete, Mariju, posvetila Allahu:

''Kada Imranova žena reče: 'Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome ja zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!' Poslije ona, kada je rodi, reče: 'Gospodaru moj, rodila sam žensko'- a Allah dobro zna što je rodila – 'a žensko nije kao muško; nadjenula sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana.' '' (3, 35-36).

Biblija, Brojevi 26, 59 također kaže da je Amramova žena Jokebeda rodila Mariju: ''Žena Amramova zvala se je Jokebeda, kći Levijeva, koja se Leviju rodila u Egiptu. Ona rodi Amramu Arona i Mojsija i sestru njihovu Mirjamu.''

Ime Imran je arapska varijanta imena Amram koji je u Kuranu 3, 33-37 Marijin otac. Zato Kuran naziva Mariju Amramovom kćeri: ''Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila'' (66, 12).

Nadalje se Mirjam u Bibliji naziva Aronovom sestrom: "Tada uze proročica Mirjama, sestra Aronova, talambas u ruku, i sve žene njoj se pridružiše s talambasima i u kolu" (Izl 15, 20).

A Isusova majka se u Kuranu također naziva Aronovom sestrom: "Pa je došla s njim narodu svom, noseći ga. Rekoše: "O Merjem! Doista si došla sa stvari nečuvenom. O sestro Harunova! Nije bio otac tvoj loš čovjek, niti je majka tvoja bila bludnica." (19, 27-28; Mustafa Mlivo).

Kao i to da je Aron i po Kuranu Mojsijev brat: ''Mi smo Musau Knjigu dali i brata mu Haruna pomoćnikom učinili'' (25, 35).

Ovo pokazuje da je Marija u Kuranu zamijenjena sa starozavjetnom Marijom jer joj je identitet u Kuranu isti kao kod starozavjetne Marije - Amramova kćer i Aronova sestra, a on Mojsijev brat. Za Kuran nema razlike između starozavjetne Marije i Marije koja je 16 stoljeća kasnije rodila Isusa. Pored zamjene identiteta, tako je učinjena i ogromna vremenska greška.

more_horiz
Van Helsing__
Selam, Jason!
Selam, i svako dobro i tebi Van Helsing!
Ne radi se o ponavljanju jednog te istog, nego više o kružnom dokazivanju. Vjeruješ da je Kuran savršeno, bez mane prenesen od Muhammeda do Osmana. Dokazi tome su hafizi, ali u stvari samo vjeruješ da su hafizi svoju zadaću učinili bez mane.
Van Helsing,ja naime vjerujem jer za tako nešto imam zdrave argumente,pitanje je samo ko ih želi još priznati!?
Kur´an je prvo sakupljen u vidu kožica i svih drugih predmeta za života samog Muhammeda a,s i tako čuvan do vremena Osmana r.a,koji je uz svu komisiju hafiza prepisao isti u 6 primijeraka,i sabrao među korice to jest u knjige(Musafe).
Nakon toga je iz poštovanja spalio [b]sve što je bilo na tim predmetima da se nebi vremenom nešto zagubilo ili sa istim od strane nekog zloupotrijebilo!
Od tada Kur´an nije doživio promijene bilo kakvih tekstova niti verzija [b]što nije slučaj ni blizu sa Biblijskim tekstovima
koja je ima i danas više različitih verzija!Ne radi se naime o prevodima nego o verzijama,sa pojedinim čitavim tekstovima kojima je crkva vjekovima manipulisala.To su nepobitne činjenice i nedavno je vladika u Srbiji izjavio da se ne može u potpunosti vjerovati Bibliji!?
Isto tako mnogi drugi katolički redovi su izjavili da se ne može vjerovati svim dijelovima Biblije.
Pitanje glasi;Kako onda neko može reći u današnjoj Bibliji,šta je od Boga nadahnuto a šta nije?Zar se na tako jasan zaključak ne treba priupitati;Na koji način se onda može vjerovati bilo kojem Biblijskom tekstu?
Kur´an od svog sakupljanja ne posijeduje niti jednu drugu verziju već 1400 godina.Sakupljen je u prvoj fazi za vrijeme Muhammeda a,s a nakon toga u Knjigu nekoliko godina nakon njegove smrti,što se Novi zavijeti ne može pohvaliti ni približno sa Isusovim slučajem i nekih 50-60 godina nakon njega,pa i pored toga ni danas nemate uvid u takav jedan spis.To su samo prepisi prepisa.
Moji navedeni hadisi ukazuju na Osmanove propuste kod sakupljanja Kurana i oni su vjerodostojni jer su zabilježeni cijenjenim muhadisima islama.
Kao što su kod vas Evanđelja u današnjem obliku usmena predaja i dijela više autora koji su brojni i anonimni(to su dokazali svi stručnjaci na ovom polju) tako su za nas na istom rangu hadisi.Naime to nije Božija objava i to su samo predaje koje su prenošene dugo iza Muhammedove a.s smrti.Svakako da je većina netačnih i sumnjvih,pa se zato podvrgavaju ozbiljnim analizama kako bi se utvrdila njihova vjerodstojnost.Nije dovoljno reći da je neko rekao da je taj i taj hadis vjerodstojan,i na osnovu toga nešto zaključiti.
I kod nas se večina učenjaka razilazi na poljima svrstavanja hadisa,što je normalna stvar jer su dijela ljudi,a ne dio Objave!
Treba poznavati ovu materiju da bi se moglo nešto iz konteksta "potvrđivati" hadisima!
Slažem se s tobom da za tebe muslimana nema valjanog objašnjenja za poticanje Davida. Ali, ponavljam, pažljivi kritičar bi primijetio slijedeće: Tekst ne kaže da je samo Bog ili samo Sotona potaknuo Davida, nego tekst daje samo općenitu tvrdnju. Zar se kontradikcije izvlače iz općenitih tvrdnji? Konačni odgovor se nalazi u poznavanju akide o Bogu: Bog dopušta Sotoni da pokaže čovjekovu vjernost, odnosno nevjernost. Citirao sam prije Kuran 38, 71-85, Novi zavjet 2. Solunjanima 2, 8-12, a zaključujem s novim mjestom:
Avaj ti opet odstupaš od materije Van Helsing bez ljutnje!
Naime ja ne želim da me ti podučavaš tome kako funkcioniše čovijekova samovolja i kako je to Bog podario čovijeku!?
Ovdije nema spora oko samovolje i ona mi je potpuno jasna,ali prijatelju ovdije nije suštinsko pitanje koje ti postavljam,na polju samovolje!

Radi se o jednom te istom trenutku opisanom na dva različita mijesta u Bibliji,u kojem na jednom Bog potiče Davida ,a na drugom (govori se opet o istom trenutku) to čini Sotona.
Na ovo pitanje tražim kratak odgovor-ko je u tom trenutku(koji je isti ponavljam) potakao Davida na prebrojavanje?
Molim te kratko i jasno ako možeš,nema potrebe da zaobilaziš odgovor sa nekim pojašnjavanjima koja su meni jasna.
Ahazja je imao 22 godine kad je postao kralj. Njegov otac je imao 32 godine kad je postao kraljem, a umro je u 40. godini (2. Ljetopisi 21, 20). Prema tome Ahazja nije mogao imati 42 godine. To je prepisivačka greška učinjena greškom oka zbog male razlike između hebrejskih riječi (ašarim i arvajim).

Kažeš desila se "mala" prepisivačka greška,i eto šta je to tako strašno za jednu Božiju objavljenu riječ!??
Molim te kako ti shvataš da je moguće da se u Bibliji za koju smatraš da je Božija riječ može potkrasti greška?Zar nisu autori bili svetim duhom nadahnuti koji bi trebao biti "nepogriješiv"?
Nemoj da se ljutiš ali ja stvarno ne shvatam da neko može jasno priznati greške u svojoj Knjizi i nakon toga opet tvrditi da je to "neiskvarena Božija riječ"?Smatraš li da bi Bog ostavio greške neispravljene i tako nas ostavio u zabludi?
Teorija relativnosti ne uključuje stvaranje
Ali uključuje vrijeme koje kod Boga nije isto kao kod nas!
A kad Bog kaže budi! - to uključuje trenutno stvaranje, a ne dugoročno.
Da li je tu rečeno da mora da bude trenutno stvaranje?Ili postoji za nas shvatljiv vremenski razmak između "Budi"... i "tad biva"?Ovdije nema mijesta takvim optužbama jer nisu zasnovane na argumentima.Ovdije se kako već kažem radi o relativnosti vremena.
Tvoje je da prihvatiš ili odbaciš ali nema smisla da iz posta u post ponavljamo iste stvari.
Reći da Kuranu nema dostojanstvene knjige zato što je on ''naučna knjiga'' i plus još toga drugoga je odmah u startu falična, neopravdana. Da bi se tako nešto moglo tvrditi dotične osobe bi morale biti savršeni poznavatelji svih vjerskih knjiga i dokazati da poznaju bolje svete knjige od njihovih samih vjernika, a takvi se još, moj prijatelju, nisu rodili. Tko su ti koji tvrde, kako Kuranu nema dostojne knjige? Kako su to ustvrdili?
Ustvrdili su na osnovu njene tačnosti i kompatibilnosti sa naučnim i drugim činjenicama što nije slučaj bilo koje druge vjerske knjige!Ja ne izmišljam ove tvrdnje,a imam namijeru da to u sliejdećim postovima lijepo pojasnim!
Može, jedan problem u Kuranu? Prema Muhammedu ili onom tko je to stavio u Kuran, Marija, Isusova majka je Aronova sestra. Dotični je majku Isusa zamijenio s drugom Marijom, sestrom Arona i Mojsija. Time je napravio kontradikciju s Biblijom i vremensku grešku od 16. stoljeća.
Ovo je "čuvena kontradikcija" Kur´ana za one koji nisu dovoljno upućeni u isti.

U Kur´anu se koristi riječ akhun ili ukhtun za sestrinstvo po plemenu i rodu, kao i za okarakteriziranje nečijeg karaktera.
Pogledajmo neke primijere iz same Biblije koji jasno podržavaju naše stavove;
U dane Heroda,kralja Judeje, postojao je svećenik Zekerijah , porijeklom od Abi'jaha, koji je imao ženu kćerku Aronovu ,čije je ime Elizabeta(Luka 1:5)
U kojem je onda smislu Elizabeta kćerka Aronova?
Evanđelje po Marku

Josipe, sine Davidov , ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju.
Jeli Josip sin Davidov?
Rijec koja se koristi kao 'sestra' - Ukhtun , ne znači sestra u doslovnom smislu,mada to može biti tako u odredjenim slučajevima.
Rijec ,ukhtun -akhun se koristi kada Lut(Lot) naziva žene/djevojke svoga plemena kćerima.
I kad izaslanici Naši dodoše Lutu, on se zbog njih nade u neprilici i bi mu teško pri duši, pa reče: "Ovo je mućan dan!’I narod njegov pohrli njemu, - a i prije su radili sramotna djela. "O narode moj", - reče on – " eto mojih kćeri (ukhtun) , one su vam čistije! Bojte se Allaha i pred gostima mojim me ne sramotite! Zar među vama nema razumna čovjeka?"(11:77-78 Kur´an)

Uporedi ovo sa ;
I oni su ga donijeli svom narodu, noseći ga. Oni su govorili:" O Marija, uistinu, ti si učinila nečuveno. O kćeri (ukhtun) Aronova, tvoj otac nije bio zao......"19:27-28

Pitanje dali je Marija(Isusova majka) sestra Aronova je postavljeno za života samog Muhammeda,i on je odgovorio da su Izraelćani davali imena svojoj djeci po Poslanicima(vrhovnim svećenicima) i Svecima.(Bayan vol. 6, p.16; Jarir vol. 16, p,15).

Kršćanski misionari nisu prvi "podigli ovo pitanje" oko Marije.
Naime kršćani iz Najrana su prije 1350 godina sami nadošli na ovo.
Zabilježeno je da je Muhamed s.a.v.s. poslao Mughira Najranima ,kršćanima koju su ga upitali:
"Vi čitate da u Kur´anu da je Marija(majka Isusova) pomenuta kao sestra Aronova, dok mi znamo da je Isus rođen poslije Mojsija?"
Mughira nije znao odgovoriti,pa je na povratku u Medinu upitao Muhammeda u vezi ovoga.
Muhammed a.s je odgovorio:
"Zašto im nisi odgovorio da su Izraelćani davali imena svojoj djeci po Poslanicima i Svecima iz svoga plemena?"(Thirmidhi)
Nadam se da će ti sada biti jasna ta "čuvena kontradiktornost" u Kur´anu!?Smile
Ako ti je ovo dokaz pogrešivosti i kontradiktornosti Biblije, onda te pitam što znaš o studiji Kurana islamskog učenjaka i hafiza Muhammeda Hamidullaha. Radi se o različitostima u samom tekstu Kurana.
Muhammed Hamidullah, širi svoje lične ideje i razmišljanja - koja su suprotna učenjima koja su nam alimi ehli sunneta prenijeli - kao islam. Mi smo opširno opovrgnuli sve Hamidullahove klevete.Ako poznaješ engleski jezik posijeti ovaj sajt i temeljno se uvijeri u to.Njegova "verzija" Kur´ana je samo njegova u njegvoj glavi.Very Happy
http://books.hakikatkitabevi.com/cgi-bin/cgi.exe/bksnfo31/query=%5Bjump!3A!27!2806!29!27%5D/doc/%7B@6978%7D?

more_horiz
Pozdrav, Jason!

Kažeš da se ne može voljeti Boga, ako se ne ispunjavanju svi Njegovi zakoni...
Gledaj, Biblija naučava da je čovjeku nemoguće da 100% i savršeno ispunjava sve Božje zakone, zbog toga što je srž Božjeg Zakona potpuna, savršena ljubav. A dokle god živi na ovoj Zemlji, sve do Isusovog dolaska, čovjek je GREŠNIK, njegovo srce je uprljano grijehom i stoga on ne može savršeno ispunjavati Božji Zakon, pa taman da se najbolje trudio... Razumiješ ovaj pogled na čovjeka? Upravo zbog tog i takvog čovjekovog stanja, Bog ne spašava čovjeka na temelju čovjekovog savršenog ispunjavanja Zakona, jer je to grešnom čovjeku NEMOGUĆE! Njegovo srce je pokvareno i on ne može sasvim zadovoljiti kriterije Božjeg uzvišenog, svetog i savršenog Zakona! Shvaćaš li sada zašto Bog Jahve ne spašava čovjeka na temelju njegovog vršenja zakona, nego na temelju njegovog stava prema Njemu, na temelju čovjekovog potpunog predanja Njemu? Naravno, nemoj me pogrešno shvatiti (ovo sam ti već napisao) - NAKON ŠTO ČOVJEK PREDA SVOJ ŽIVOT BOGU I ODLUČI MU BITI POTPUNO VJERAN, TAKAV ČOVJEK ĆE SE DOISTA TRUDITI DA REVNO VRŠI SVAKU BOŽJU ZAPOVIJED! Međutim, nema čovjeka na kugli zemaljskoj kojemu je ikad pošlo za rukom da u tom držanju Zakona Božjeg bude savršen. Samim tim što je naša narav grešna, već u startu nam je nemoguće biti pravedni pred Zakonom Božjim!! Kad bi Bog na temelju našeg vršenja zapovijedi određivao tko će ići na Nebo, a tko ne - tada nitko ne bi išao na Nebo!!
Čini mi se da se ovdje kršćanstvo razlikuje od islama, jer izgleda da je u islamu glavni akcenat na držanju zapovijedi! A reci mi, da te malo pitam sad - je li držanje zapovijedi samo po sebi dovoljan pokazatelj tko je pravi vjernik? Molim te da mi odgovoriš. Jer, biblijski Bog jasno kaže da je Njemu najvažnije da čovjek Njega voli i da Mu iz ljubavi služi, tako kako najbolje zna i može, ali osnovno je i ključno da služi IZ LJUBAVI. Je li tako i u islamu, ili je tamo važan samo taj "formalizam", ili "legalizam", da tako kažem, samo nekakvo formalno vršenje zakona, bez da se dogodila i ona "unutarnja promjena" u čovjeku, promjena srca, promjena karaktera, promjena u ODNOSU s Bogom?

Zatim, ubolo me u oči što si napisao da je biblijski Bog ljubomoran i da je to čisto jedna negativna ljudska osobina...
Gledaj, u Bibliji postoji dosta Božjih antropomorfizama (kad se Bogu pridaju neke ljudske osobine). Ali ti moraš shvatiti, da se nigdje time ne želi reći da je Bog doista "ljubomoran", ili da je doista "gnjevan" u LJUDSKOM značenju tih riječi. Naime, jedini razlog zbog kojega se prorok služi takvim opisima Boga jest, da nam pomogne da mi bolje shvatimo Božju volju. A podrazumijeva se i uvijek se podrazumijevalo, da Bog nije kao čovjek, da se Bog ne ljuti kao čovjek i da Bog nije ljubomoran kao čovjek! Na primjer, kad u Izlasku 20. poglavlju Jahve kaže za sebe da je "ljubomoran Bog", On tim načinom predstavljanja sebe želi dati Izraelcima izričito do znanja, da On ne želi da oni slave bilo kojeg drugog Boga osim Njega! To je sve što On njima kroz to želi reći. A ne želi On time reći da će On u protivnom biti isto tako ljubomoran, kao neki čovjek što je ljubomoran ako ga žena prevari s nekim drugim... Moraš to shvatiti, jer je jako važno da ne misliš da je biblijski Bog nekakav ćudljivi Bog, da se ponaša i osjeća kao čovjek. Bog ustvari izričito kaže u Bibliji da je On JAKO RAZLIČIT OD NAS LJUDI (npr. Izaija 55:8-9).

Zatim, pišeš da Biblija naučava da ćemo biti kažnjeni zbog grijeha koje nismo počinili, te da je zbog toga Jahve nepošten, a Allah pošten.
CITIRAM:
"Allah nas upozorava da svako svoje grijehe snosi,i da niko neće biti odgovoran za tuđe grijehe ako nije bio saučesnik u istim"

Gledaj, Biblija također ima ovakav stav. Svatko će pred Bogom odgovarati za svoje grijehe. Neću ja na tom Sudu biti osuđen zbog grijeha moje sestre, npr... Međutim, Biblija naučava da smo mi svi pred Bogom KRIVI, od dana kad smo se rodili. "Svi su sagriješili i izgubili su slavu Božju" (Rimljanima 3:23). Biblija kaže da smo mi svi grešnici, od dana kad se rodimo. Ne zbog toga što nama Bog uračunava Adamov grijeh, nego zbog toga što je to jednostavno prirodna posljedica, da čovjek koji se odvoji od Boga, koji raskine odnos s Bogom, koji se svojom voljom odvoji od Izvora Ljubavi - više ne može biti savršen i potpun, kao što je bio dok je imao savršenu zajednicu s Bogom.
PA POGLEDAJ LJUDE! Kakvi su oni? Ima li jednoga, koji je potpuno dobar i pred Bogom ispravan? Kakve su naše misli, naši osjećaji, naše želje, naše riječi, naši postupci? Čovjek ako želi biti potpuno vjeran Bogu, onda se mora itekako boriti, truditi, potrebno je puno samokontrole...zašto? Zato što svi imamo grešnu narav, koja ide kontra Božjoj savršenoj ljubavi... Jednostavno se takvi rađamo... I zato nema logike govoriti da se ljudi rađaju potpuno dobri, da su potpuno nevini kad se rode i da ne zaslužuju smrt. Trebamo samo pogledati ljudski rod - i bit će nam jasno da su ljudi KRIVI od rođenja, da su od rođenja prgavi, bahati, neposlušni, da su grešnici. A "plaća za grijeh je smrt" (Rimljanima 6:23). Svi smo mi krivi i svi zaslužujemo smrt, ali Isus je umro umjesto nas. On je na tom križu svima nama oprostio, platio je kaznu umjesto nas. Međutim, neće svi biti spašeni, nego samo oni koji prihvate Božji bezuvjetni oprost! Isto tako, Bog je pravedni Sudija, i neće nitko biti kažnjen zbog tuđeg nepovjerenja i tuđe neposlušnosti, nego će svatko dobiti nagradu ili kaznu, "po djelima njegovim" (Otkrivenje 20:13).

more_horiz
Brate Jasone, evo da ti odgovorim na Jakova:

Kažeš da je Jakov počinio jako veliki grijeh... Hajdemo to analizirati, pa da vidimo...

Jakova je Bog odabrao da bude "veći" od svoga brata Ezava, još prije nego se Jakov rodio. Jakov je trebao biti idući patrijarh, idući veliki praotac Božjeg izabranog naroda. I prije nego Jakova počnemo osuđivati kao velikog i podmuklog varalicu i lopova i kriminalca - moramo shvatiti jednu ključnu stvar - JAKOV JE HTIO DA SVE BUDE PO BOŽJEM PLANU! Zašto je Jakov u svojoj mladosti na onako lukavi način "kupio" tanjurom leće pravo prvorođenstva od svog brata Ezava? Pa zato da se ispuni Božje obećanje! Hej, pa Jakov tada vjerojatno nije mislio da radi nešto loše! Jakov je znao da je Bog obećao da će Jakov biti prvi, a ne Ezav! Međutim, u ono vrijeme, muški prvorođenci su postajali nasljednici titule, da tako kažemo, prvorođenci su nakon očeve smrti postali najveći, veći od sve svoje braće! I ako to znamo, tada nam je jasno, zbog čega je Jakova toliko mučilo to pitanje: "Pa kako je moguće, da je budem veći od svog brata, ako je on prvorođenac??" I sad nam je valjda i jasno, zbog čega je Jakov pokušavao "ukrasti" prvorođenstvo od svog brata! Jakov je u svome životu pokazao da je itekako vjeran Božji sluga, kojega je Bog obilno kasnije blagoslivljao bogatstvom! Jakov nije bio zao čovjek! Tebe muči pitanje, kako je Bog mogao odabrati Jakova da bude Njegov poslanik, ako je Jakov bio takav podmukli kriminalac! E pa, evo ti odgovora: Jakov nije bio podmukli kriminalac! Jakov je, ustvari, na temelju svega što znamo o njemu, bio vjerniji Bogu od svog brata Ezava, koji se ženio neznabožačkim ženama, koji je bio ubojica... Jakov je bio drugačiji... Jakov vjerojatno nikad ne bi onako varao svog brata, da nije znao za Božje proročanstvo. JEDINI JAKOVLJEV PROBLEM JE BIO U TOME, ŠTO JAKOV NIJE SHVAĆAO DA ON NE MOŽE NIŠTA UČINITI DA OSTVARI BOŽJE PROROČANSTVO! Ali pokušajmo se staviti u Jakovljevu kožu u ono vrijeme! Kako bih ja reagirao, postavi ti brate Jasone sebi pitanje! Kako bih se ja ponašao na Jakovljevom mjestu! Da li bih ja samo onako hladnokrvno, potpuno smireno i sretno očekivao taj dan, kad će otac trebati blagosloviti PRVOROĐENCA! A prvorođenac je moj brat, a da stvar bude još gora - moj brat je MILJENIK mog oca i NEMA TEORETSKE ŠANSE DA JA DOBIJEM TAJ BLAGOSLOV! Razumiješ li sada, brate Jasone, koliko je Jakovu ovo bilo veliko iskušenje i velika muka? Razumiješ li koliko je čvrste, jake, nepokolebljive, postojane vjere u Boga trebao Jakov imati, da bi bio toliko strpljiv da mirne duše čeka da se Božje proročanstvo ispuni samo od sebe??
E pa, bez obzira na to što je bio karakterno bolji od svoga brata, Jakov je bio samo čovjek od krvi i mesa... Jakov je pogriješio. Jakov je bio mlad i nije još dobro poznavao svog Boga. I Jakov je mislio da će ako prevari brata i oca, na taj način ISPUNITI BOŽJE PROROČANSTVO! On je vjerojatno smatrao da ne radi nešto jako loše... Ali kasnije je itekako shvatio da je uradio nešto jako loše i shvatio je da je trebao biti strpljiv i čekati da Bog na neki način ispuni proročanstvo - točnije, čekati da Bog UČINI ČUDO! Da, to je Jakov trebao čekati - čudo! Reci mi sada, brate - je li ovo bilo lako? Čekati godinama na Božje čudo? A nisi ni sam siguran, hoće li Bog intervenirati ili neće, trebaš li ti učiniti nešto sa svoje strane ili ne??? Možemo samo zamišljati Jakova, kako se u mnogo navrata vruće moli Bogu i traži od Njega nekakav znak, nešto da mu pomogne da shvati što mu je činiti...traži da mu Bog objasni na koji način će ostvariti svoje obećanje, svoje proročanstvo...ali ništa...Bog ne odgovara... Pa za ovo doista treba imati strpljenja, što ti misliš o ovome, Jasone?

Dakle, prije nego počneš osuđivati Jakova da je učinio STRAŠNO VELIKI GRIJEH, da je bio PODMUKLI VARALICA, moraš se staviti u njegovu kožu i moraš shvatiti da je Bog Jakova već u mladosti na ovakav način učio strpljenju...učio ga je da Mu mora vjerovati i da mora strpljivo čekati, kad nema odgovora...učio ga je da ima u Njega potpuno POVJERENJE! Ovo se savršeno slaže sa svim što sam do sada napisao - slaže se sa slikom o Bogu Jahvi koju cijela Biblija daje...biblijski Bog je Bog kojemu je najvažnije od svega da čovjek u Njega ima povjerenja, da Ga čovjek voli, da čovjek ima jedan čvrsti odnos s Njim! Jakov je kasnije itekako dobro surađivao s Bogom Jahve (Postanak 31:42) i Bog je bio s njim...Bog Jahve je Bog odnosa. Njemu su odnosi najvažniji. A ako malo razmisliš o tome, prijatelju, tada ćeš shvatiti da su odnosi DOISTA NAJVAŽNIJI! Jer, što ti vrijedi materijalno bogatstvo, ako se cijeli život moraš bojati vlastitog brata, ako nemaš dobre odnose sa svojom djecom, sa svojom ženom, sa svojim prijateljima... Bog Jahve je kasnije Jakovu pomogao i da sredi svoj odnos sa svojim bratom Ezavom (Postanak 33:3-4). Bog Jahve je čudesan Bog. On na čudesan način vodi čovjeka i pomaže mu, tako da na kraju sve ispadne dobro. "A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro; onima koji su pozvani po namjerenju." (Rimljanima 8:28 ). Dakle, Bog je učio i vodio Jakova, unatoč Jakovljevim padovima... Ako proučavamo Abrahamov put, vidjet ćemo potpuno istu stvar - Abraham je bio daleko od savršenstva. Možemo li, kad shvatimo sav kontekst i ondašnju kulturu i sve ostalo, možemo li reći da je Abraham činio MANJE GRIJEHE nego Jakov? Da te podsjetim kakve grijehe je Abraham činio - Abraham je TAKOĐER LAGAO! I TO DVA PUTA! Lagao je da mu je Sara sestra! Čak i nakon što je vidio da je Bog s njim i da ga je Bog izbavio, drugi put je ponovno Abraham učinio istu laž!!! Hej, je li Abraham bio Božji poslanik?? Je li Abraham bio PODMUKLI VARALICA?? Razmisli o svemu ovome otvorena uma, brate.

NAKON SVEGA OVOGA, ODGOVORIO BIH NA TVOJE PITANJE:
kažeš da sam dobro proučio ,shvatio bi da Jakov "baš i nije uspio ukrasti poslanstvo"!??To pokušavaš opravdati,kada navodiš njegov teški život nakon toga,koji avaj opet ni za trenutak ne ruši moj argument da je Jakov i za vrijeme tog svog teškog života i kazne i dalje bio poslanik zahvaljujući prevari i varanjem samog Boga!??

Shvaćaš li pomalo da pogrešno razmišljaš o ovom događaju? Shvaćaš li da nije točna tvoja izjava da je Jakov «i dalje bio poslanik zahvaljujući prevari i varanjem samog Boga!??» ? Shvaćaš li da Jakov nije ostao Božji poslanik zahvaljujući varanju, nego zahvaljujući tome što je Bog Jakova volio i što je Bog s Jakovom bio strpljiv i učio ga da treba imati u Njega povjerenja! Zato i samo zato je Jakov i dalje bio poslanik, nakon što je pokušao na svoj način ostvariti Božje proročanstvo! Bog ne traži savršene, nego je izabrao ono, «što je u očima ovoga svijeta ludo» (1. Korinćanima 1:27)! Bog je Jakova vodio svojom očinskom rukom, punom ljubavi i zato je Jakov rastao u svojoj vjeri i u svome povjerenju i ljubavi prema Jahvi! Zato je Jakov mogao biti veliki Božji poslanik! Zato i samo zato što je dopustio Bogu da ga mijenja! To je najveća pouka koji Bog kroz svoju Svetu Riječ, Bibliju, želi naučiti SVE LJUDE! To je pouka da je Bogu najvažnije da mi Njemu vjerujemo, da idemo za Njime, bez obzira što nešto ne razumijemo...na kraju krajeva, to je poruka da idemo za Njim, bez obzira na to što smo možda pali, pogriješili i što osjećamo krivnju...ali Bog želi da mi znamo da nas On nikada neće ostaviti i da od nas može učiniti velike ljude!!!

TI SI JOŠ NAPISAO:
Ja sam kao argument naveo da je Jakov na prevaru od svog brata uzeo poslanstvo(dok je "bog" to sve ćutke pratio iako je odredio njegovog brata za taj čin)i da je za čitavo vrijeme svog života(bez obzira kakav mu je taj život bio) ostao taj "prevarantski poslanik" po Biblijkom opisu naravno!?
To je argument i on se ne pobija sa nečim drugim osim protuargumentom koje ti očito ne poznaješ-bez ljutnje!

E sad se još bolje vidi da ti, brate moj, doista nisi najbolje upućen u ovaj događaj! Pa Bog je JAKOVA odredio da bude Njegov poslanik, a ne njegovog brata Ezava! I to još dok su bili u «utrobi majke»! Nije Jakov od svog brata «uzeo poslanstvo», kako si ti napisao, nego je kupio od njega jelom PRVOROĐENSTVO, jer je mislio da će mu provorođenstvo osigurati to poslanstvo, koje je Bog već unaprijed prorekao za njega, a ne za njegovog brata Ezava!! Shvaćaš? Nije to tako jednostavno, kako bi ti htio da bude! I dalje kažeš da je Jakov «za čitavo vrijeme svog života(bez obzira kakav mu je taj život bio) ostao taj "prevarantski poslanik" po Biblijkom opisu naravno!?». Shvaćaš li da ovo što si napisao nije istina? Nije istina da je Jakov do kraja života ostao taj «prevarantski poslanik»!!! Pa zar ne znaš da mu je Bog one noći kad se «hrvao s anđelom» promijenio ime u «IZRAEL»??? A to ime znači Pobjednik! A znaš li što je ime «Jakov» značilo? Varalica! Vidiš li ovdje ljubav Boga Jahve? Vidiš li kako On mijenja identitet svome vjernom sluzi, koji odluči da ide za Njim i da Mu služi??? To se savršeno slaže sa svim što sam do sada napisao! Jakov nije ostao varalica! Jakova ne bismo ni smjeli toliko osuđivati da je bio pokvaren, jer Jakov je samo htio u mladosti ostvariti Božje obećanje, kao što si vidio! Jakov nikada više nije bio varalica. Kad je radio u Haranu kod Labana, bio je pošten i Bog je bio s njim, iako je Laban prema njemu bio jako bezobrazan i nepošten!!! Prouči izvještaj, brate moj! Proučavaj Bibliju, divnu Božju Riječ! Upoznaj i ti velikog i čudesnog i punog ljubavi Boga Jahvu!!!

more_horiz
Justin__
Pozdrav, Jason!
Veliki pozdrav i tebi Justin!
Kažeš da se ne može voljeti Boga, ako se ne ispunjavanju svi Njegovi zakoni...
Ako neko ne poštuje Božije propise i čini najteže grijehe koji izvode iz vjere,on ne može iskreno voliti Boga!
On naravno može tako da se predstavlja među nama,ali takav ne može slagati Boga koji je Znalac svake stvari i tajne.
Ako takav čini širk(pripisuje Bogu sudruga) a to je Bogu najmrže,onda ne vidim kako on može reći da srcem voli Boga!?
Kao što smo vidili i u Starom zavjetu 1.Božija zapovijest govori o tome,kao i Kur´an.Prema tome tu nema dileme.
Ko god kaže da je vidio Boga i da je neko ko je stvoren "bog" taj ne može razumno pobiti činjenicu da ne poštuje ni Bibliju niti Kur´an!?
Raditi nešto što je Bog izričito i jasno zabranio,a govoriti da voli i ispravno služi svom Gospodaru je apsurd!
Naravno, nemoj me pogrešno shvatiti (ovo sam ti već napisao) - NAKON ŠTO ČOVJEK PREDA SVOJ ŽIVOT BOGU I ODLUČI MU BITI POTPUNO VJERAN, TAKAV ČOVJEK ĆE SE DOISTA TRUDITI DA REVNO VRŠI SVAKU BOŽJU ZAPOVIJED!
Evo ovo si fino priznao,ali bih te sada molio kratko i jasno da mi odgovoriš bez suvišnih komentara i zaobilaženja od srži pitanja;Poštuješ li ti onda prvu Božiju zapovijest po Mojsiju?Koliko znam Isus je jasno rekao da nije došao da ukine prijašnje zakone već da ispuni Božije određenje i da se pojavi kao obećani prorok po Mojsiju!?Kako onda možeš vjerovati da je Isus utjelovljeni bog?Bog je jasno rekao Mojsiju da će podići proroka među njegovom braćom kao što je on(Mojsije) a nije rekao da će lično On(Bog) poslati "sina" ili da će se sam utjeloviti u čovijeka!?
Molim te da mi na ovo odgovoriš!
Zatim, ubolo me u oči što si napisao da je biblijski Bog ljubomoran i da je to čisto jedna negativna ljudska osobina...
Brate Justin vi tvrdite da je Biblija Božija riječ zar ne?
Prema tome Bog se po vama obraća svojim riječima ljudima u istoj,a u njoj kaže da je "ljubomoran"!?
U njoj "kaže" da se kaje što je uništio prijašnja pokoljenja jer ga omami miris žrtve paljenice!?
Daleko je Savršena sila moj Justin i visoko iznad ovakvih mana koje dolikuju samo jednom stvorenom, nesavršenom, i slabom biću -čovijeku!Ko god da posijeduje ovakve mane on ne može biti savršen!To zdrav razum jedino prihvata,ma koliko neko pokušavao da izmiri neizmirivo!
Bogu koji je jedini savršen ne dolikujeda ima slabosti i da se kao takav poistovijećuje sa onim što je stvorio,i tu se ne vidi nikakva veličina Njegova, nego slabost, a ne razumijevanje sa naše strane, Božije veličine i Njegovog bića kojem ništa nije ravno.
Upravo je tu velika razlika u Biblijskom učenju koje kaže da nas je Bog stvorio na "naličje svoje",i Kur´anskog učenja koje jasno glasi da Bog nema oblika jer je neograničen u svojoj moćii ništa ne izgleda kao on ,niti mu je slično!Pored toga nemoj zaboraviti na ovaj stih; "Bog nije tvorac konfuzije." (Korinćanima I, 14:33)
Zašto bi onda izvrtali ove jasne riječi za koje vi vjerujete da su od Boga?Ako je bog po vama rekao da je ljubomoran dali vam je dao enigmu u ruke da riješavate?Ovaj stih koji sam citirao govori da nebi trebali!
Gledaj, Biblija također ima ovakav stav. Svatko će pred Bogom odgovarati za svoje grijehe. Neću ja na tom Sudu biti osuđen zbog grijeha moje sestre, npr... Međutim, Biblija naučava da smo mi svi pred Bogom KRIVI, od dana kad smo se rodili.
U prvoj rečenici tvrdiš jedno a drugom rečenicom odmah pobijaš prethodnu!??
Kako bi ti sebe vidio krivim za nešto što nisi imao priliku ni počiniti?Po ovakvom mišljenju Bog bi bio nepravedan,i kažnjavao bi nas prije nego bi nam pružio mogućnost da progledamo i izađemo iz majčine utrobe na ovaj svijet!?Daleko je to od realnosti Božije moj prijatelju.
"Svi su sagriješili i izgubili su slavu Božju" (Rimljanima 3:23).
O autoru ovih spisa(Pavletu) sam već pisao,a imam i drugi dio da izložim,u kojem je jasno kao dan,da je isti bio i ostao neprijatelj iskrenih Isusovih sljedbenika!
Tako da nije čudo da se slijedeći njegovu doktrinu a ne Isusovu, dobije jedan pogrešan i apsurdan stav općenito o Bogu i ispravnoj vjeri u Njega.
Ne želim da se povrijediš,ali to je tako očito i jasno svakom čovijeku koji odbaci svoje predrasude i tradicionalno učenje,pa čistim srcem to malo bolje analizira.
Apsurd u ovoj njegovoj izjavi (a ne Isusovoj) je taj da on misli da mi možemo postati bezgrešnim "bogovima" a pošto griješimo gubimo slavu Njegovu i propadamo!?Nikada čovijek ne može postati ravan Bogu,to jest stvorenje nikada ne može biti ravno svom Stvoritelju u bilo kojem pogledu!Zbog toga Božija stvorenja i griješe!
A "plaća za grijeh je smrt" (Rimljanima 6:23).
Još jedna Pavletova izjava,i još smiješnija u ovom slučaju!
Smrt nije plaća za grijeh,nego je to Božija odredba da umremo na ovom svijetu nakon što sebi sami izaberemo svojim dijelima,jedno od dva boravišta u vječnosti!Ovaj svijet je prolazan a ne vječan i stoga je logično da treba doći trenutak preseljenja naše duše sa ovog svijeta u svijet vječnosti!
Pogledajmo šta Kur´an kaže o smrti na jednom mijestu;
Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden - taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.(Kur´an 3:185)

Zamislimo sada molim te slučaj kada se novorođenče rodi i odmah umre,po čemu je zaslužilo smrt po Pavletu ako ne po Adamovom "prvom grijehu" zar ne?A sada pogledaj kako ti Kur´an daje jasan i zdravim razumom prihvatljiv odgovor,u ajetu koji sam gore citirao!
Brate Jasone, evo da ti odgovorim na Jakova:
Ne mogu se složiti sa tobom oko Jakova,ali nemam namijeru da te ubijeđujem na tom polju.
Mislim da ima puno ozbiljinijih pitanja na koje si mi ostao dužan da odgovoriš,kao što je slučaj sa Isusovom kušnjom i stihom iz Biblije u kojem se kaže da Bog ne može biti kušan!?
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Selam, Jason.

Vjeruješ da je današnji Kuran 100% isti kao iz vremena Muhammeda jer za to imaš ''zdrave ''argumente. Tko je taj koji određuje što je, a što nije zdrav argument?

Vjeruješ da ima više različitih biblijskih tekstova jer je njima Crkva ''manipulirala'', jer tamo neki vladika izražava sumnju u Bibliju kao i neki katolički redovi. Zar se nečiji stavovi uzimaju kao dokaz protiv Biblije? I kako je to Crkva izmanipulirala biblijske tekstove? Molim, objasni!

Zatim , koji su to svi stručnjaci za Evanđelje dokazali kako je ono plod dugogodišnje usmene predaje? Daješ isključive izjave bez argumenata, molim daj njihova imena i njihove dokaze.

Što se tiče hadisa, istina je da ih islam dijeli prema stupnju vjerodostojnosti. Ja govorim o onim hadisima koji su dio Sunneta, vašeg drugog vjerskog izvora. Svaki je musliman dužan da vjeruje u Sunnet, bez njega nema pravilnog razumijevanja ni vjere, a ni Kurana, tvrde islamski učenjaci. Preko njih ne možeš tek tako olako preći. Naveo sam jedan promjer, ima ih još koji bacaju sumnju na točnost Osmanove akcije.

Tražio si kratku izjavu oko toga, tko je potaknuo Davida na grijeh? Bog ili Sotona? Pošto uvjetuješ kako će moj odgovor izgledati, onda evo ovako: Sotona je potaknuo (naveo na grijeh) Davida. Ako imaš opet problem oko Božjeg poticanja, sjeti se kršćanske akide o Bogu i ''problem'' je riješen.

Inače te pitam ovo, također hoću kratak odgovor. Rekao si da je za rješenje o broju meleka koji navijestiše Mariji rođenje Isusa potrebno znati neke stvari. Ali ja hoću kratki odgovor, jer se također za isti trenutak i događaj tvrde dvije različite stvari. Dakle, je li Mariji Isusovo rođenje navijestio jedan melek (Kuran 17, 19-21), ili više njih (Kuran 3, 42-47).

''jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca. "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista! "Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!" "To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!" 17, 19-21

''I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!" To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali. A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"- ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude." 3, 42-47

Prepisivačke greške ne utječu na nepogrešivost Biblije. To su današnjim rječnikom ''tiskarske greške'' Da li tiskarske greške utječu na nepogrešivost knjige? Ne! I Kuran ima prepisivačke greške, problem je što većina islamskih učenjaka o tome lukavo šuti i takve stvari ne iznosi javno.

Vrijeme ne utječe na Boga, ali zato ono utječe na stvaranje Stvorenja i njegov vijek. Dakle, tražim od tebe također kratki odgovor, jer se za istu stvar tvrdi dvije različite stvari: Da li je Allah stvorio nebesa i zemlju trenutno (2, 117), ili dugoročno (7, 54)? Što se tiče Allahove zapovijedi ''Budi!'', zar stvar nije jasna i gramatički i kontekstom. Kad Bog zapovijedi Budi! – ono bude, ne kaže biti će (jednog lijepog dana iza nedjelje).

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova! (7, 54)

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!” - i ono bude. (2, 117)

Drugi primjer u Kuranu:

- "Eto tako" – reče (anđeo Mariji) - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude." 3, 47.I ona (Marija) zanese i bremenita se skloni daleko negdje.19, 22.

Biblija: Tada reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I postade svjetlost. Postanak 1, 3.

Tada reče Bog: "Voda pod nebom neka se skupi na jednom mjestu, i kopno neka se pokaže!" I tako se dogodi. Postanak 1, 9

Tada reče Bog: "Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i plodonosno drveće, što rodi plodove po vrsti svojoj, plodove, što u sebi samima svoje sjeme nose na zemlji!" I tako se dogodi. Postanak 1, 11

Sva ova mjesta (i Biblija i Kuran) dokazuju trenutno ili brzo stvaranje na Božju zapovijed. Problem je što Kuran na jednom drugom mjestu tvrdi drugačije. Filozofiranjem, možeš tvrditi kako nije tako kako je Bog rekao, nego može biti i xxx, ali bez potpore.

Vjeruješ da Kuran nema dostojne knjige radi njegove točnosti i suradnje s naučnim činjenicama. Ponavljam 5x, da bi dokazao njegovu točnost treba ti fizički dokaz koji je Kuran iz Muhammedovog, a ne Osmanov revidirani Kuran. Kritičare nemuslimane ne zanima vjerovanje islama po tom pitanju. A suradnja neke svete Knjige s naučnim činjenicama!? O tome se također može raspravljati.

Elizabeta je Aronova kćer, jer je njegov potomak. Josip je Davidov sin, jer je također njegov potomak. Ali njih dvoje, ni jedno nije njima brat ili sestra, kao što Kuran tvrdi da je Isusova majka sestra Aronu. Tu razliku nisi primijetio! Dao si primjer iz Kurana gdje se vidi da dotična arapska riječ uključuje i bratsko srodstvo. Što je točno!

Kuran kaže - citati se nalaze u mome prošlom postu - da je Isusova majka Aronova sestra i Amramova kćer. I da je Aron Mojsijev brat. To je 100% točno ono što donosi prvi i najstariji izvor oko druge, starozavjetne Marije. Marija je Amramova kćer, a Aronova i Mojsijeva sestra, također citati se nalaze u prošlom postu. Zaključak je jasan – Muhammed ili hafiz je zamijenio starozavjetnu Mariju s Isusovom majkom i tako napravili kontradikciju u Kuranu i ogromnu vremensku grešku. Islam nema pravi odgovor, rješenje na ovaj problem Kurana. Ima samo manipulaciju s riječju ''ukhtun'', što je jalovo u odnosu cjelokupne analize.

Učenjak i hafiz Hamidullah je jedan od rijetkih koji se ne stide priznati da u Kuranu postoje prepisivačke greške. Lako je većini pisati protiv pojedinca, i koliko se dobro sjećam on nije više živ, pa drugi o njemu mogu pisati što god požele. Btw, on je vjerovao u Muhammeda kao Proroka i Kuran kao Allahovu riječ. Čitao sam njegovu knjigu ''Muhammed a.s., - život i djelo.'' Iako možda nije bio sunnit, bio je učenjak, hafiz i musliman (vjernik). Zar su samo sunniti muslimani, pravi i istinski vjernici?

descriptionBiblija ili Kuran - Page 7 EmptyPozdrav za sve vas posebno za Noemi!

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Kuran je sveta knjiga muslimana. Muslimani vjeruju da je objavu Kurana anđeo Gabrijel spustio na Muhameda. Muhamed je prorok koji je, po njihovom učenju, primio svaku riječ, svako slovo od anđela.

Neki muslimani tvrde da je Kuran vječan, a neki tvrde da je stvoren.
Većina smatra da je Kuran pre- egzistentan, da ima svoj original u vječnosti, tj. u vječnoj prošlosti čak i prije nego što je dan Muhamedu.Božanski original se zove "Majka knjige", zapisan je na zlatnim pločama čuvanim na nebu.

Evo da Jasmin nije sam tu sam i ja da vam pokusam pojasniti ono sto vas zanima, mada sumnjam da cu imati nekog uspjeha posto vec vidim da vecina vec ima izgradjen stav o svim odgovorima>

more_horiz
Koliko vidim ovdje je najveca izrazena sumnja na tacnost Kur'ana kao Bozije objave. Da bi uopste mogli shvatiti Kur'an kao objavu od Boga morate znati dosta stvari vezane za istoriju predislamskih Arapa kao i Muhameda a.s prije primanja objave a onda i sam nacin dolaska objave njeno zapisivanje i kasnije sabiranje u knjigu.
Kada to povrsno gledate onda cete reci to je zbirka pojedinih djelova starog zavjeta ,novog zavjeta i paganskih obicaja.
Ali kad se zapitate kako to da jedan nepismeni Arapin u svojoj cetrdesetoj godini pocne da prica desavanja prijasnjih naroda i to u takvom stilu ,da Kuran otkriva neke stvari poznate tek skorasnjim generacijama naucnika onda cete vidjeti da je to nesumnjivo Bozija objava koju je Bog prenosio 23 godine znaci ne odjednom nego 23 godine recenicu po recenicu, suru po suru preko meleka Dzibrila (andjeo Gabrijel) Muhamedu a.s

more_horiz
Van Helsing__
Selam, Jason.
Selam i svako dobro i tebi Van Helsing!Smile
Vjeruješ da je današnji Kuran 100% isti kao iz vremena Muhammeda jer za to imaš ''zdrave ''argumente. Tko je taj koji određuje što je, a što nije zdrav argument?
Oni koji mogu odrediti šta je zdrav argument su ljudi koji iznad svega cijene istinu,i koji na osnovu toga odbacuju svaku pogrešnu predrasudu ili tradiciju!Upravo razum takvih ljudi nema poteškoća da odbace sve što je proturječno i neistinito,a da prihvate ono što je jasno i čisto od neistine!
Vjeruješ da ima više različitih biblijskih tekstova jer je njima Crkva ''manipulirala'', jer tamo neki vladika izražava sumnju u Bibliju kao i neki katolički redovi.
Mnogi stručnjaci na ovom polju iz redova sveštenstva su morali priznati da je to realna činjenica,i oni su za razliku od drugih imali hrabrosti da iznesu napobitne argumente na ovom polju.
Biblija je iskrivljena do te mijere da nije potrebno objašnjavati onima koji su bar za kratko pokušali da istraže na tom polju.Pitanje i dalje ostaje -ko od njih nema straha da prizna istinu i zašto drugi slijepo slijede očite greške i sve to prešućuju na štetu onih koje pozivaju u slijeđenje iste zablude!?
Kažeš "tamo neki vladika"!??Pa da li je taj vladika visoko svećenstvo?Jeli to neki laik izjavio na ovom polju,ili onaj od kojeg se znanje stiče sa vjerskog aspekta?Ili najblaže pitano-;Može li se to za vladiku reći da nije upućen u istoriju Evanđelja?
Zar se nečiji stavovi uzimaju kao dokaz protiv Biblije?
Pa kao što sam ti jasno ukazao-to nisu bilo čiji stavovi,nego stavovi ne jednog,nego mnogo njih,iz reda najvećeg sveštenstva u vašoj religiji!Nebi bilo polemike da je to učinio samo jedan svećenik koji je na svoju ruku lupetao,ali kada se pogleda koliko imate takvih slučajeva kroz istoriju,osoba ne treba ni da bude poznavalac ove materije pa da prije prihvati mišljenja tih mnogobrojnih visokih svećenika iz vaših redova,nego izjave onih koji se podučavaju od istih!
Ipak nema potrebe ni da oni to izjave,kada se svako može uvjeriti u ove njihove tvrdnje samostalnim istraživanjem i analiziranjem samih Biblijskih tekstova!
I kako je to Crkva izmanipulirala biblijske tekstove? Molim, objasni!
Fenomen Nikeja 325 godine,pa na dalje!Spaljivanje i uništavanje svih drugih evanđelja a uvrštavanje samo 4 u kanon itd.Mislim da je to itekako poznata činjenica.Neslaganja između vas samih po tom pitanju,pa nakon toga i u moderna vremena kastriranja Biblije i manipulisanje njenog teksta,nisu nepoznata činjenica onima koji su upućeni na ovom polju,i onima opet ponavljam koji cijene istinu!
Kao primjer navest ću samo činjenicu da je Biblija pretrpjela stanovite izmjene koje su poznate i nama u moderno doba.
"The Reviserd Standard Version"1952g,1971g,"The New American Standard Bible","The New Translation of the Holy scriptures" imaju izostavljene određene pasuse u usporedbi sa "The King James Version"!
Rader s Digest je skratio Stari Zavjet za oko 50%,i Novi Zavjet za oko 25%.U bliskoj prošlosti kršćanski teolozi su željeli da kastriraju Bibliju!
Treba li da ti napomenem da je i Ivan Papa 2.,2000-tih godina izjavio da ;"treba pisati novu Bibliju"!??
Ja ću zasigurno da se vratim na ovo polje,jer tema je upravo Biblija ili Kur´an,pa ću vam iznijeti mnogo nepobitnih dokaza da je sa Biblijskim tekstom manipulisano kroz istoriju na bezbroj načina .

Zatim , koji su to svi stručnjaci za Evanđelje dokazali kako je ono plod dugogodišnje usmene predaje? Daješ isključive izjave bez argumenata, molim daj njihova imena i njihove dokaze.
Na samom početku bi trebao da se osvrneš na riječi autora Lukinog evanđelja u kojim stoji;
"Kad već mnogi poduzeše sastavitiizvješće o događajima koji se ispuniše među nama -kako nam to predadošeoni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi - pošto sam sve, od početka, pomno ispitao,naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati...(Luka)

Prema tome ako je sam Luka rekao da on nije osobno očevidac,i da znanje koje je dobio preko svjedoka nisu riječi Božije,kako neko i dalje može reći da je Biblija "božija riječ"?
Da se vratimo na izjave stručnjaka na ovom polju,koji i sami dokazuju da su se evanđelja usmeno prenosila!

O .Culmann u svojoj knjizi "Novi zavjet"(1967) piše na tu temu da evanđelisti bili samo govornici primitivne kršćanske zajednice koja je zapisala usmenu predaju.U toku trideset ili četrdeset godina,Evanđelje je postojalo isključivo u usmenom obliku;usmena predaja prenijela je naročito izolirane riječi i priče.Evanđelisti su svaki na svoj način,svaki prema svojoj ličnosti i svojim posebnim teološkim preokupacijama ,istakli veze između priča i riječi koje su primili iz okolne tradicije.Grupisanja Isusovih riječi ,kao i povezivanje priča dosta neodređenim formulama sveze,kao što su "poslije toga","odmah",itd ukratko "okvir" sinoptičkih evanđelja,dakle čisto literarne vrste i nema historijski temelj!Valja imati na umu ,da su potrebe propovijedanja,obučavanja i kulta,više nego biografski interes,vodili promitivnu zajednicu u zapisivanju ove predaje o životu Isusovom.Apostoli su ilustrirali istine vjere koju su propovijedali pričajući događaje iz života Isusovog i upravo su njihove prpovijedi dale povoda za zapisivanje priča.Same riječi Isusove prenesene su osobito u katehetskoj nastavi primitivne Crkve"!
Navest ću još primijera u svojim posebnim postovima u kojima imam namijeru pisati opširnije o istoriji evanđelja.
Naveo sam jedan promjer, ima ih još koji bacaju sumnju na točnost Osmanove akcije.
Kao što sam već rekao ako izučiš sve zbirke hadisa i analiziraš(što je neophodno) slučaj za koji imaš interesovanja,shvatićeš da tu nema mijesta sumnjama,u smislu u kojem ih ti vidiš!
Tražio si kratku izjavu oko toga, tko je potaknuo Davida na grijeh? Bog ili Sotona? Pošto uvjetuješ kako će moj odgovor izgledati, onda evo ovako: Sotona je potaknuo (naveo na grijeh) Davida. Ako imaš opet problem oko Božjeg poticanja, sjeti se kršćanske akide o Bogu i ''problem'' je riješen
Meni je neprihvatljivo da na jednom te istom mijestu to učini Sotona a na drugom Bog!?Ali nemam namijeru da se iz posta u post ubijeđujemo na jednoj stvari.Mislim da je to pošteno.Svako će da sam zaključi,jeli to prihvatljivo ili ne!Treba se osvrnuti i na ostala pitanja koja su još ozbiljnija u samoj Bibliji!
Inače te pitam ovo, također hoću kratak odgovor. Rekao si da je za rješenje o broju meleka koji navijestiše Mariji rođenje Isusa potrebno znati neke stvari. Ali ja hoću kratki odgovor, jer se također za isti trenutak i događaj tvrde dvije različite stvari. Dakle, je li Mariji Isusovo rođenje navijestio jedan melek (Kuran 17, 19-21), ili više njih (Kuran 3, 42-47).
Kao što se sijećam već sam ti odgovorio na ovo pitanje u prijašnjem postu.
Odgovoriću katko i jasno -Džibril je bio izaslanik ali i drugi redovi meleka(o čemu treba da budeš upućen)su bili sa njim!Prema tome zajedno sa njim su nagovijestili Merijemi Isaovo a.s rođenje!

Prepisivačke greške ne utječu na nepogrešivost Biblije. To su današnjim rječnikom ''tiskarske greške'' Da li tiskarske greške utječu na nepogrešivost knjige?
Jeli znaš da se te "tiskarske" greške nalaze upravo u orginalnom grčkom tekstu?Da li ti to smatraš nebitnim,i da li možeš onda i dalje da tvrdiš kako je Biblija Božiji govor,koji je svetim duhom prenijet pisarima?Onda treba da priznaš da je sveti duh mnogo puta ozbiljno pogriješio!?Kad razmisliš o tome onda ne možeš reći da po tvom vjerovanju Bog nije nepogriješiv!?
Kuran ima prepisivačke greške, problem je što većina islamskih učenjaka o tome lukavo šuti i takve stvari ne iznosi javno.
Na orginalnom tekstu ne!Mogu se desiti greške u prevodu,ali u prvobitnom orginalnom tekstu istih nema!Iznesi jedan argument za to što tvrdiš!Kur´an nema niti jednu drugu verziju osim orginalne,za razliku od Biblije koja ih ima čak 36.!???To su argumenti prijatelju.
Dakle, tražim od tebe također kratki odgovor, jer se za istu stvar tvrdi dvije različite stvari: Da li je Allah stvorio nebesa i zemlju trenutno (2, 117), ili dugoročno (7, 54)? Što se tiče Allahove zapovijedi ''Budi!'', zar stvar nije jasna i gramatički i kontekstom. Kad Bog zapovijedi Budi! – ono bude, ne kaže biti će (jednog lijepog dana iza nedjelje).

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova! (7, 54)

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!” - i ono bude. (2, 117)
Opet postavljaš pitanja na koja sam ti već jasno odgovorio.Tvoje je da ih prihvatiš ili ne ,ali je smiješno da iz posta u post postavljamo jedan drugom jedna te ista pitanja!?
Naime ja imam toliko pitanja,da ne znam šta prije da ti iznesem,i samim tim argumenata na koje se ne može iznijeti razuman stav sa vašeg pravca.Možda te i mogu razumijeti jer znam da se Kur´an ne može i da hoće,napadati sa mnogo primijera ili navodnih kontradikcija,pa je u većini slučajeva stav vaših teologa uvijek bio sličan,kao u tvom slučaju.
Još jednom ću kratko reći da tu nema kontradiktornosti jer Allah na drugim mjestima jasno kaže -[b]stvara šta hoće i KAKO hoće!U ovom slučaju stvaranja Allah je očito želio da to bude postepeno stvaranje,ali je ono i dalje bilo sadržano u riječi Kunn!
Elizabeta je Aronova kćer, jer je njegov potomak. Josip je Davidov sin, jer je također njegov potomak. Ali njih dvoje, ni jedno nije njima brat ili sestra, kao što Kuran tvrdi da je Isusova majka sestra Aronu.
Naveo sam ti jasan odgovor i na ovo pitanje,i jasno dokazao(ako želiš da prihvatiš činjenice),da Kur´an upravo ne "tvrdi" kako ti kažeš,da je Aron brat(doslovno)Mariji.Prema tome to je kristalno jasno.Isto tako ko može reći da Merjema i nije imala u to vrijeme brata Haruna?I na osnovu ovoga ne možete dalje potkrepljivati tu "grešku" Kur´ana!Prestanimo se ubjeđivati oko jednih te istih stvari iz posta u post.Kao što vidiš ja to nisam učino sa rodoslovom "Isusovim" koja je čista greška autora te priče,i koja nema blage veze sa rođenjem Isusa iako naravno bi trebala da ima!?Zar ne?Drugi koji čitaju ove postove će da sami zaključe šta je ispravno a šta ne!Nebi bilo pošteno da vam ja iz posta u post ukazujem na samo tu grešku u Bibliji!Ja sam dao kvalitetan odgovor na ovo pitanje,naveo jasne i logične primijere,i na tebi je da to prihvatiš ili odbaciš,a ne iz posta u post da me ubijeđuješ samo zato što ti nećeš da to primiš,da sam ja u krivu!?Onda nema kvalitetne debate vjeruj mi.
Ima samo manipulaciju s riječju ''ukhtun'', što je jalovo u odnosu cjelokupne analize.
I da iznosiš onda ovakve zaista lične komentare koji su navodno za tebe argumenti!Ta riječ itekako mnogo znači samo treba poznavati arapski jezik,i ni u kojem slučaju nema zdravih argumenata da se nazove "jalovim" dokazom!Naravno da ti imaš pravo da smatraš da je to tako,ali nije pošteno kada sam ti već onako lijepo pojasnio i naveo primijere iz Biblije i Kur´ana da nisu svi oslovljavani bukvalno braćom is sestrama!
Učenjak i hafiz Hamidullah je jedan od rijetkih koji se ne stide priznati da u Kuranu postoje prepisivačke greške. Lako je većini pisati protiv pojedinca, i koliko se dobro sjećam on nije više živ, pa drugi o njemu mogu pisati što god požele. Btw, on je vjerovao u Muhammeda kao Proroka i Kuran kao Allahovu riječ. Čitao sam njegovu knjigu ''Muhammed a.s., - život i djelo.'' Iako možda nije bio sunnit, bio je učenjak, hafiz i musliman (vjernik).
On je kao što sam već rekao imao preveliku slobodu,i pogrešna shvatanja po nekim pitanjima,tako da je kao što si već vidio(ako si) pobijen od strane svih islamskih učenjaka na ovom polju.
Zar su samo sunniti muslimani, pravi i istinski vjernici?
Da!

more_horiz
Ermin__
Evo da Jasmin nije sam tu sam i ja da vam pokusam pojasniti ono sto vas zanima,
Selam brate Ermine i drago mi je da si ovdije sa nama.Very Happy

more_horiz
Brate Jasone,

nije stvar u tome da se tebi NE DA odgovoriti meni na Jakova, nego je stvar u tome da sam ti ja pokazao u odgovoru da si ti POGREŠNO RAZUMIO ovaj biblijski izvještaj.

Isto tako si jako, jako pogrešno razumio i Pavla i njegovu nauku.

Isto tako i Isusa i Njegovo poslanstvo.

Isto tako i čovjeka i njegovu grešnu narav.

Ja stvarno ne vidim kako da ti ove stvari objasnim na TEBI logičan način, kad ti uvijek počinješ od nekih svojih pretpostavki, za koje si uvjeren da moraju biti točne! TI gledaš kroz svoje naočale, koje imaš zbog svoje vjere. Ja sam student teologije i biblijsko naučavanje razumijem bolje od tebe i molim te da barem pokušaš shvatiti Bibliju, jer u protivnom nikad nećeš uspjeti vidjeti veličinu Boga Jahve!

MOLIM TE SASLUŠAJ ME SAD:

A "plaća za grijeh je smrt" (Rimljanima 6:23).
Još jedna Pavletova izjava,i još smiješnija u ovom slučaju!
Smrt nije plaća za grijeh,nego je to Božija odredba da umremo na ovom svijetu nakon što sebi sami izaberemo svojim dijelima,jedno od dva boravišta u vječnosti!Ovaj svijet je prolazan a ne vječan i stoga je logično da treba doći trenutak preseljenja naše duše sa ovog svijeta u svijet vječnosti!
Pogledajmo šta Kur´an kaže o smrti na jednom mijestu;
Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden - taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.(Kur´an 3:185)

Dakle, ne slažeš se da je smrt plaća za grijeh. Dao si ovaj citat iz Kurana, koji je jako sličan biblijskom učenju. I Biblija kaže da ćemo svi umrijeti, i Biblija govori da će se svima suditi po djelima njihovim. Biblija kaže da će postojati dvije skupine ljudi - jedni koji će ići u vječnu smrt, a drugi u vječni život. Koliko sam shvatio, Kuran kaže da "vječna smrt" (tj. vječno uništenje) ne postoji, nego da su duše vječne, samo što idu na dva razlčita "boravišta". Ovo je jako slično katoličkom učenju.

Izgleda da je jedina velika razlika između mog i tvog naučavanja ustvari u NARAVI ČOVJEKA. Ti tvrdiš da je čovjek rođen DOBAR. Međutim, pozivam te da otvoriš oči i pogledaš svijet u kojemu živiš! Već male bebe su prgave, plaču, bacaju igračke... Je li to dobrota, savršenstvo? Ako se čovjek rađa bez sklonosti ka zlu, kako to da još nijedan čovjek nije uspio postići da bude bezgrešan? Kako to da SVI griješimo? Razumiješ li pomalo Pavlovu nauku? On kaže da smo mi svi grešnici, da su naša srca sklona zlu, da je naša narav izopačena. Otvori oči, brate moj, i pogledaj ovaj svijet! Ljudi se rađaju sa zlim sklonostima! Nama je TEŠKO da budemo stalno dobri!
Zbog toga je OSUDA nad nama, od dana našeg rođenja. Jer, naš Bog je puno veći od nas (Izaija 55:9-10), On je savršen i potpuno stabilan (Hebrejima 13:8 ). Njegov Zakon je savršen i od nas očekuje savršenstvo. ZBOG TOGA je na nama osuda toga zakona od dana našeg rođenja, jer se rađamo sa iskvarenom naravi! Ako Allah tolerira iskvarenu čovjekovu prirodu, tada on nije toliko savršen, kao Jahve!

Možeš li ovo shvatiti? Ako možeš, onda ću ići dalje u tumačenju.

more_horiz
Alejkumu selam brate Jasmine.
Mozes ti danima ovdje nekome da objasnjavas i da objasnjavas, uzalud.
Oni komentarisu prevod Kur'ana a na to nemaju pravo. Ako pogledaju predgovor bilo kog prevoda vidjece da se svaki autor ogradjuje da je to samo POKUSAJ PREVODA ZNACENJA .
Ako budes ovako nastavio uci ces u lavirint iz koga neces moci izaci 5 godina Smile

more_horiz
Justin__
Brate Jasone,

nije stvar u tome da se tebi NE DA odgovoriti meni na Jakova, nego je stvar u tome da sam ti ja pokazao u odgovoru da si ti POGREŠNO RAZUMIO ovaj biblijski izvještaj.
Ovo je samo tvoje mišljenje,ali ne i činjenično stanje.
Naime ničim razumnim mi nisi dokazao da sam ja "pogrešno razumio"Jakovov slučaj!
Meni je itekako jasan taj slučaj krađe poslanstva i ne trebaš da dalje insistiraš na tome ,kako sam ja to "pogrešno shvatio",jer ti si dao svoj odgovor i treba da pređemo na druge teme.Oni koji budu isčitavali ove postove će sami da zaključe i zadovolje se sa činjenicama iz naše debate.
Rekao sam već mnogo puta da trebamo da shvatimo da nismo ovdije da bi se ubijeđivali u nešto!Meni je Jakovljov slučaj itekako jasan(isti je kakav je i bio prije tvog odgovora) i prema tome nema potrebe da se dalje oko toga ubijeđujemo.
Isto tako si jako, jako pogrešno razumio i Pavla i njegovu nauku.
Možda u tvojim očima.Naime Pavletova istorija je i tebi poznata zar ne?Progonitelj ranih kršćana i ubica istih,koji se uvlači u redove izmišljenom pričom da je vidio Isusa(iako nema niti jednog svjedoka u tom slučaju) se uvlači u redove Isusovih učenika sa kojima se žestoko sukobljava,uvodi sve zabrane koje Isus nikada nije ni pomislio da uvede,imenuje vas "kršćanima" po prvi put,i udara temelje vašoj vjeri!Jesam li nešto izmislio?Javno me prozovi lažovom ako jesam!
Tako da je utemeljivač vaše religije ustvari samoprozvani "sveti apostol" Pavle a ne Isus!Ovo je argument,i izvoli ga pobiti!
Bez suvišnih ubijeđivanja,pokušaj da pobiješ moje osnovane sumnje na Pavletovu misiju,zasnovena na argumentima iz same Biblije!
Isto tako i Isusa i Njegovo poslanstvo.
Itekako sam shvatio da Isus nikada nije za sebe tvrdio da je Bog,niti je tvrdio da se treba moliti njemu!?Zar ne?
Ko mu je stavio te riječi usta?
Isus je jasno govorio da [b]"ne može ništa sam od sebe" i klanjao se Bogu(padao ničice),bio obrezan, i OBOŽAVAO JE BOGA!Isus je imao svog Boga kojeg je obožavao!Može li Bog sam sebe obožavati?
Na više mijesta je jasno ukazao da je Poslanik Božiji.Pogledajmo slijedeće stihove iz Biblije u kojima Isus to jasno ističe;

Jer koga Bog poslaonaj reči Božije govori: jer Bog Duha ne daje na meru.(Jovan 3:34)Zar ovdije Jovan Krstitelj(Jahja a.s) jasno ne ukazuje da je Isus poslanik koji govori Božijim riječima?

"A On im reče: Jelo je moje da izvršim volju Onog koji me je poslao,i da svršim Njegov posao."(Jovan 4:34)
Zar ovdije Isus nije nedvosmisleno rekao
da je on poslanik koji vrši volju Boga koji ga je poslao?

"Jer sam Isus svedočaše da prorok na svojoj postojbini nema časti."(Jovan 4:44) Isus je jasno rekao da je prorok.

"Reče Mu žena: Znam da će doći Mesija koji se zove Hristos,kad On dođe kazaće nam sve.Reče joj Isus: Ja sam koji s tobom govorim.(Jovan 4:25-26)Ovim riječima je Isus sam za sebe potvrdio da je taj obećani PROROK!

"Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe(prema tome nije Bog)kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego voljuOca koji me je poslao.(Jovan 5:30)

"A ja znadoh da me svagda slušaš; nego rekoh naroda radi koji ovde stoji, da veruju da si me Ti poslao.(Jovan 11:42)

" "Vi ljudi Izraela, čujte ove riječi:Isus Nazarenac, ČOVJEK odobren od Boga među vama pomoću čuda i znakova, koje je Bog učinio preko njega usred vas, kao što vi sami znate".(Djela 2:22)

Treba li još navoditi ovakvih jasnih Isusovih riječi i tvrdnji da je Božiji poslanik i da ne može ništa sam od sebe jer je čovijek a ne Bog?
Nema prijatelju moj za ovakve jasne Isusove izjave nikakavih razumnih objašnjenja!
Vi možete pokušavati da nešto "objasnite" ali tada se gušite u moru proturječnosti,i prema tome nikakav pokušaj se ne zasniva na razumnom stavu!To je činjenica moj brate Justin.Prema tome nemoj da stavljaš svoje riječi u moja usta,jer kao što vidiš itekako dobro razumijem Isusovo poslanstvo!Može se o tome još pisati koliko hoćeš,ali treba se ograničiti na najbitnije stvari i dati prostora i drugim argumentacijama na ovom polju.
Isto tako i čovjeka i njegovu grešnu narav.
Itekako sam ti jasno rekao da je svaki čovijek podložan griješenju jer je dobio od Boga dar koji se zove samovolja,ali to ne znači da su se ljudi svi rodili "krivi" i nose tuđi nečiji grijeh!Miješaš ove stvari i nikako ne želiš da priznaš razlike između istih!
Biti "kriv" za nešto po samom rođenju,i moći pogriješiti u toku svog života ,su dvije ogromne razlike prijatelju moj,a ti ih očito pokušavaš svrstati u jedno.Ipak to zdravim razumom nije prihvatljivo!
Ti tvrdiš da je čovjek rođen DOBAR. Međutim, pozivam te da otvoriš oči i pogledaš svijet u kojemu živiš! Već male bebe su prgave, plaču, bacaju igračke... Je li to dobrota, savršenstvo?

Ovo je zaista smiješna usporedba,koja sa moje tačke gledišta nema nikakve logike!
Ako beba baca igračke i plače ona je "kriva" za nešto što još nije počinila jeli?Laughing
Ma daj Justin molim te urazumi se malo,i odbaci te predrasude koje ti blokiraju zdravo prosuđivanje!
Sve duše su stvorene prije stvaranja tijela,i one će da se kroz život odnose na način kako su ga sam sebi izabrale!
Prema tome ne znači da se svako rađa dobar
ali to nema veze sa nekom krivicom,jer ta osoba je čista od bilo kojeg grijeha!
Argument zdravog uma kaže da to novorođenće nije imalo priliku da učini bilo kakav grijeh i da bude krivo bilo kome a kamo li Svemogućem i Pravednom Bogu,jer je tek ugledalo svijet!
Svaki pametan i umno zdrav čovijek će ovo prihvatiti,jer ovo je nepobitan argument koji gledamo svojim očima!
Sve ostalo su apsurdi i izmišljotine za koje je jedan od velikih mislilaca 18.vijeka rekao ovo;Dogma o "istočnom" nasljednom grijehu je najveći apsurd i ludorija,koju su ljudi mogli izmisliti u istoriji čoviječanstva,i ona se ponavlja!

Ja stvarno ne vidim kako da ti ove stvari objasnim na TEBI logičan način, kad ti uvijek počinješ od nekih svojih pretpostavki, za koje si uvjeren da moraju biti točne!
Prijatelju ti ako ne znaš razlikovati jasne argumente od pretpostavki to je zaista samo tvoj problem sa kojim ne možeš izaći na kraj!Ja sa tim zaista nemam ništa.
Ja ne tražim da ti meni ovdije "objašnjavaš" iz posta u post nešto što moj razum ne prihvata i nikada neće prihvatiti,jer je to protivno zdravoj logici prosuđivanja,nego tražim da samo odgvoriš u mijeri u kojoj možeš na pitanje,i da se ide dalje!
TI gledaš kroz svoje naočale, koje imaš zbog svoje vjere.
Ja gledam brate Justin kroz naočale istine a za tebe bi se moglo reći da gledaš kroz "grčke" i "Pavletove" naočale zbog čega ništa ne vidiš i koje su same od sebe mračne i crne!
Nemoj da se ljutiš,ali je to tako.Da ih za kratko odbaciš progledao bi svojim očima i nebi ti ni trebale,jer bez njih bi vidio istinu oko sebe!
Ja iznad svega cijenim istinu i argumente,i ispitao sam svaku religiju prije nego sam se odlučio za čisti Islam!
Ja vijeru gradim na argumentima i ispitivanju,a ne naslijeđujem je kao tradiciju od svojih predaka!Tako bi trebao svaki iskreno Božije stvorenje da postupi.
Ja sam student teologije i biblijsko naučavanje razumijem bolje od tebe i molim te da barem pokušaš shvatiti Bibliju, jer u protivnom nikad nećeš uspjeti vidjeti veličinu Boga Jahve!
E pa tim bolje da si teolog,i da pokažeš nemoć odbrane naših islamskih stavova na polju kršćanstva!
Podsijećam te da mi nisi odgovorio na pitanje o Isusovoj kušnji!?
Pošto si teolog nebi trebao da imaš nekih problema oko toga zar ne?
Izvoli očekujem te.
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Ermin__
Alejkumu selam brate Jasmine.
Mozes ti danima ovdje nekome da objasnjavas i da objasnjavas, uzalud.
Oni komentarisu prevod Kur'ana a na to nemaju pravo. Ako pogledaju predgovor bilo kog prevoda vidjece da se svaki autor ogradjuje da je to samo POKUSAJ PREVODA ZNACENJA .
Ako budes ovako nastavio uci ces u lavirint iz koga neces moci izaci 5 godina
Selam brate Ermine!Very Happy
Šejh Ahmed Deedat rahmetli je jedne prilike rekao za kršćanske predraseude ovako;"Njima je lakše zapaliti vlastitu kuću,nego odbaciti predrasude od sebe"!Ne želim da se iko uvrijedi ali stvar sa kršćanskim predrasudama je zaista ovakva kod većine njih!
Nema tu "lavirinta" brate Ermine iz kojeg se ne može izaći,ako se dovoljno poznaju religije o kojim se govori i debatuje!
Istina uvijek pobijedi vjeruj mi.
Ovdije se ipak lijepo debatuje i nema vrijeđanja što je veliki korak naprijed,tako da je ovo u svakom sluaju jedan koristan dialog između dvije jako bliske religije!

more_horiz
Hm, mozemo li reci da je Muhamed Antikrist (jedan od mnogih)? Jer je receno u Bibliji da svaki koji tvrdi da Isus nije Krist - taj je Antikrist.

more_horiz
Dominik__
Hm, mozemo li reci da je Muhamed Antikrist (jedan od mnogih)? Jer je receno u Bibliji da svaki koji tvrdi da Isus nije Krist - taj je Antikrist.
Na samom početku treba da se zna šta ustvari znači riječ Antikrist.
Anti=protiv,krist=Mesija(pomazanik)!

Postavimo sada pitanje koje će svako sa naših prostora moći lakše da razumije;Da li je Muhammed a.s bio PROTIV MESIJE (POMAZANIKA)?
Nakon ovako jasnog formulisanog pitanja nije teško dati jasan i istinit odgovor!

On glasi;Muhammed a,s nije bio PROTIV MESIJE (POMAZANIKA) i dužnost svakog muslimana je da poštuje MESIHA(MESIJU) ISA.A.S(ISUSA)!

Jedini problem kod vas je taj što ne želite da protumačite ispravno značenje riječi Krist jer ona ne znači ništa božanstveno,i krivo se većinom tumači od neupućenih kao "sin božiji"!

Izvolite i korigujte me ako griješim!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply