Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 22 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Reci ti meni,Helsing tko ima znanje da tumaci?????
Ajde,ali samo iskreno.
Mislim da se opet svodi na :
"Bakici se snilo sta joj je milo.
Nego ajde da se mi lijepo slozimo oko jedne stvari:
Biblija nije direktna Bozija objava,
skup je pripovjedi i Bozijih zakona prenosenih pouzdanim ljudima koji su bili nadahnuti duhom svetim.Moze?

Prije bi se reklo da opisuješ Qur'an nego li Bibliju.
Zar Quran nije tako nastao.

more_horiz
RahatLokum__
Jasmine, mozes li mi pojasniti?
1. Da li si htjeo reci da Bog nije govorio s Mojsijem licem u lice?
2. Ili si htjeo reci da Bog nije govorio licem u lice kao sto covjek govori s prijateljem?

Odnosno drugim rijecima:
1. Bog nije govorio s Mojsijem licem u lice.
2. Bog jest govorio s Mojsijem licem u lice, ali ne na taj nacin kao sto covjek govori sa prijateljem.

Htio sam reći da taj Biblijski događaj nedvosmisleno aludira na Mojsijevo viđenje Boga.
Preciznije:Po Bibliji je Mojsije vidio Boga i razgovarao sa njim ,kao što se sretne prijatelj kojeg vidiš očima i razgovaraš sa njim.
Po meni su to nedvosmislene i jasne Biblijske činjenice,koje se ponavljaju i u drugim slučajevima viđenja Boga koje sam spominjao u prijašnjim postovima.

more_horiz
Van_Helsing__
Selam, Jasmine.
Selam i svako dobro Van Helsing.Smile

Kako to da Mojsije čas može, a čas ne može vidjeti lice Božje? Svaki čovjek ne može i nikad neće vidjeti lice Božje, ali se zato može Bog u teofaniji ukazati čovjeku i za to se koristi izraz ''licem u lice''

Možemo li se složiti oko toga,da je pojam teofanije vanbiblijski termin?
Što je Jakov vidio u borbi s Bogom od njegove Biti? Da je Bog onaj Bog u čije se obećanje čovjek može sa sigurnošću pouzdati.

Jeli u trenutku borbe bio u tefanijskoj formi,pa ako jeste šta je Jakov mogao viditi?
Hajde bar pokušaj molim te, i ne pitam te više u vezi istog -obećavam!Very Happy

Gdje je završila hrana koju je Bog blagovao? U teofaniji Bog je uzeo lik čovjeka, on ne postaje čovjek. I blagovana je hrana mogla jednostavno nestati Božjim aktom.

Isus nije teofanijska figura,nego je naprotiv kao utjelovljen bog i vidljiv bog jeo hranu i ona nije nestajala-zar ne?Koji dio Božije biti je bio vidljiv u Isusu i koji dio iste te biti je jeo hranu?

Je li se Jakov borio s Bogom ili s anđelom? Može se shvatiti dvojako, a ishod je isti.

Kako objašnjavaš dvojaka shvatanja po tako ozbiljnom slučaju u Božijoj knjizi?
Zar Biblija sama ne tvrdi da ;Bog nije autor konfuzije i zbunjenosti?

Na kraju, i Bibilja jasno uči da Bogu nitko nije sličan i ravan, ni čovjek, ni anđeo, ni lažni bog i to daleko prije Kurana.

Misliš li na "daleko prije" kao vremensku razliku i prednost Biblije nad Kur'anom ili ...?

Potom stupi Salomon pred svom zajednicom Izraelovom pred žrtvenik Gospodnji, raširi ruke svoje prema nebu i pomoli se: "Gospode, Bože Izraelov! Niti jedan bog u nebu gore i na zemlji dolje nije ti jednak: savez i milost čuvaš ti slugama svojim, koji hode pred tobom čitavim srcem. (1. Kr 8, 22-23)

Nema među bogovima slična tebi, Svemogući, nema djela takvih, kakva su tvoja. (Ps 86, 8

Ako ovim stihovima pridodamo neke druge poput:..."Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, itd..,onda ti stihovi mogu upućivati i na politeizam.
Tako sa ovim stihovima velike probleme imaju kršćanski teolozi,kada žele da u njima prikažu nedvosmislenu monoteističku prirodu.

Pozdrav.

more_horiz
Alem__

Pozdrav.
Mislim da bi nakon tvoje duže pauze uistinu bilo poštenije da se vratiš na početak ove teme ili teme Islam,pa da se upoznaš kako je objavljen Kur'an,pošto je tamo davno već sve pojašnjeno po pitanju te materije.
Tako bi izbjegli ponavljanja,a ustupili mjesta novim zanimljivim stvarima.
Ako ti nakon toga nešto bude nejasno,tu smo samo pitaj!Smile

more_horiz
Alem je napisao/la:
Sejfudeen je napisao/la:
Ajde,ali samo iskreno.
skup je pripovjedi i Bozijih zakona prenosenih pouzdanim ljudima koji su bili nadahnuti duhom svetim.Moze?

Naravno da nije.
Cuj iz Sarajeva a nista nije naucio od muslimana.Drama...

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Alem je napisao/la:
Sejfudeen je napisao/la:
Ajde,ali samo iskreno.

Naravno da nije.
Cuj iz Sarajeva a nista nije naucio od muslimana.Drama...

pa po imenu je musliman...možda se obratio na kršćanstvo...sigurno je da zna o islamu dosta toga...

more_horiz
Na sudnjem danu nece biti mrtvih-ozivjeti ce ih
Onaj koji ih i prvi put stvori,a On ce i suditi,jer samo Bog i moze
pravicno presuditi.

Pozdrav Sejfudeen,

Reci mi da li je to tvoje osobno mišljenje ili tako piše u Kuranu?
Ili si iznio mišljenje zapisano u muslimanskim predajama?

pozdrav

Euro

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Hoćeš li mi onda reći :Zašto se hrvao?

Post 28:(20) Tada učini zavjet: "Ako Bog ostane sa mnom i uščuva me na ovom putu kojim idem, dade mi kruha da jedem i odijela da se oblačim, (21) te se zdravo vratim kući svoga oca, Jahve će biti moj Bog. (22) A ovaj kamen koji sam uspravio kao stup bit će kuća Božja. A od svega što mi budeš davao za te ću odlagati desetinu."

Ovo je jedino logično objašnjenje za hrvanje. Jakov je obećao Bogu dati desetinu, ali je na obečanje zaboravio, pa ga je Bog morao podsjetiti na obečanje.

more_horiz
Jasmin(Jason) je napisao/la:
Možeš li nam definisat termin Wikipedija i podrobnije objasnit šta je to,i ko sve ima pristup istoj?

Svatko može dopuniti tekst u Wikipediji. Ako nisi znao, to je internet "enciklopedija".

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
No kad baš tako želiš šehidsku smrt, ja ti preporučam smrt zbog trbušnih problema, naprimjer rak želuca. Very Happy[/quote]

Dobro me nasmija. Mislio sam da ću sa tobom oštro ali može i ovako.
Šćo se tice raka, nema veze svakako valja umirati. Smrti me nije strah ni najmanje. Strah me je samo Allaha dz.s.
Sa 30,60 ili 160-mora se.
Razmisli, možda ćeš ti večeras, a već za 2 dana ce naricaljke da "pevaju" Pravednice-crni tiću..
Pa kada se obitelj u crninu obuće (zašto crnina, to je sretan dan, sastaješ se s Bogom)
Smrt je bliiiiizu, eto ti je, čeka znak pa da ti dušu izvadi....[/quote]

Drago mi je da sam te nasmijao. Evo prošla su dva dana, a još sam tu. lol!
Boga se ne Bojim jer je pravedan i svaka kazna koju mi odmjeri me unaprijed veseli.

lol!

Zadnja promjena: ; pet 18 sij 2008, 21:29; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Pravednik__
Svatko može dopuniti tekst u Wikipediji. Ako nisi znao, to je internet "enciklopedija".

Pozdrav.
Baš zato što svako može pisati po Wikipediji,treba shvatiti da se u njoj ne može zasigurno spoznati istina po pitanju nekog pojma!
Tako u vezi termina >šehid< mislio si da si sve saznao,a nisi ni osnovno.
Onda nije pošteno da nekome koji u potpunosti poznaje spomenuti termin kažeš,da ne zna o čemu govori.
Budimo malo ozbiljniji.

more_horiz
Onda nije pošteno da nekome koji u potpunosti poznaje spomenuti termin kažeš,da ne zna o čemu govori.
Budimo malo ozbiljniji.

Slažem se s ovim. to stari

pozdrav

Euro

more_horiz
Pa onda molim te dopuni informaciju.

more_horiz
Pravednik
Pa onda molim te dopuni informaciju.

Pa ako budem imao vremena imat ću to u vidu.
S obzirom da nisu kako čujem od tebe dovoljno pojasnili spomenuti termin,onda bi se isti i trebao dopuniti.
Hvala na prijedlogu.
Pozdrav Smile

more_horiz
Pozz Euro,nisam mogao ranije odgovoriti imao sam nekih obaveza.
To o cemu si me pitao naravno nije moje misljenje,iz Kur´ana je:

Al-Mu´minun:37,40:
Samo zemni zivot nas postoji:umiremo,zivimo,a necemo biti ozivljeni.
A Bog kazao bi:Sigurno ce se oni uskoro kajati...

Fussilat:39:
Medju dokazima Njegovim je i to sto vidis Zemlju kako se smiri,a kad pustimo vodu na nju ustreperi i pocne obrastati;
Onaj Koji nju ozivljava sigurno ce i mrtve ozivjeti-On je uistinu Svemocni.

Al-Dzasiya:24,26:
Oni kazu:"To je samo zivot zemni-umiremo i zivimo i jedino ce nas vrijeme unistiti!"
Oni o tome nista ne znaju,oni samo predpostavljaju.
Reci:Allah vam zivot daje,zatim vas usmrcuje najzad vas na Dan Ustanuca okuplja sve-u to nema nikakve sumnje,ali ljudi vecinom ne znaju.

Al-Vaqi´a:47-51
Kad umremo i prah i kosti postanemo zar cemo biti ozivljeni?
oni su govorili,
Zar i preci nasi sto su nam prethodili?
Reci:Zaista ce preci i oni potonji na Dan znani na Rocistu biti sakupljeni.

Al-Kiyama:3,4
Zar covjek misli da necemo sabrati kosti njegove?
Dakako.U stanju smo oblikovati mu i na prstima jagodice.

Ovo je jos jedna Kur´anska mudrost.Zasto se spominju jagodice?Tek je u IXX vijeku otkriveno da su kod svakog covjeka jagodice drugacije.
Za kraj:
Al-Kiyama:26-33:
Zaista kad dusa do kosti kljucne bude dospjela,i kad se usklikne:Ima li spasitelja?
Te kad covjek spozna da je to cas rastanka,i cjevanica uz cjevanicu kad se bude svila-tada ce odvoditi pred Gospodara tvoga,
a on vjerovao nije niti je obavljao molitvu vec je poricao, okrecuci se na drugu stranu zatim je nadmeno odlazio u svoju porodicu.
Zabavio se o jadu!I opet:Zabavio se o jadu!

Vidite kako vam dokaze jasne tumacimo,pa kuda se odmecete?Svaki onaj pamecu obdaren neka dobro razmisli, i neka se zapita:Ako sve na Zemlji ima svoju funkciju,bas sve,pa koja je moja?

Euro,ako ti nije dovoljno pisi,ima jos.

more_horiz
Pozdrav Sejfudeene,

Hvala ti na ovim objašnjenjima. Ako imaš vremena napiši još.
Ne samo radi mene već i onih koji također čitaju ovaj topic.

pozdrav

Euro

more_horiz
Selam, Jasmine. Ajde da pokušamo rješavati stvar po stvar. Možda nam tako bolje krene. Prva je teofanija. Ako znaš što je teofanija i ako znaš da je Mojsije Boga u teofaniji tražio da vidi Božje lice bez teofanije, onda razumiješ termine ''licem u lice'' (u teofaniji) i ''lice Božje'' (bez teofanije).

Evo ti bliži kontekst iz tog dijela, obrati pažnju na njega i na bold. Reci istinito, gdje je sad tu kontradikcija? Držim da te islamski pogled na Allaha ne pušta da ovo prihvatiš kao normalnu činjenicu.

A kad bi Mojsije ušao u Šator, stup bi se oblaka spustio i ostajao na ulazu u Šator dok je Jahve s Mojsijem razgovarao. Videći kako stup oblaka stoji na ulazu Šatora, sav bi se narod tada dizao i svatko bi se duboko klanjao na vratima svoga šatora. Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem. Mojsije bi se poslije vratio u tabor, ali se njegov pomoćnik Jošua, sin Nunov, mlađarac, iz Šatora ne bi micao. Mojsije oslovi Jahvu: "Vidi, ti si meni rekao: 'Povedi ovaj narod', ali mi nisi objavio koga ćeš sa mnom poslati. Još si mi rekao: 'Znam te po imenu, i ti uživaš moju blagonaklonost.' Stoga, ako uživam tvoju blagonaklonost, objavi mi svoje putove da te shvatim i da dalje uživam tvoju blagonaklonost. Promisli također da je ova svjetina tvoj narod." "Ja ću osobno s tobom poći", odgovori Jahve, "i počinak ti priuštiti." "Ako ti ne pođeš", nadoda Mojsije, "odavde nas i ne izvodi. Ta kako će se znati da uživamo tvoju naklonost, ja i tvoj narod? Po tome što ideš s nama. Time ćemo se samo razlikovati ja i tvoj narod među svim narodima koji su na licu zemlje." "I ovo što si zatražio, učinit ću", odgovori Jahve Mojsiju. "Ta ti uživaš moju blagonaklonost jer te po imenu poznajem." "Pokaži mi svoju slavu", zamoli Mojsije. "Dopustit ću da ispred tebe prođe sav moj sjaj", odgovori, "i pred tobom ću izustiti svoje ime Jahve. Bit ću milostiv kome hoću da milostiv budem; smilovat ću se komu hoću da se smilujem. A ti", doda, "moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati. Evo mjesta ovdje uza me", nastavi Jahve. "Stani na pećinu! Dok moja slava bude prolazila, stavit ću te u pukotinu pećine i svojom te rukom zakloniti dok ne prođem. Onda ću ja svoju ruku maknuti, pa ćeš me s leđa vidjeti. Ali se lice moje ne može vidjeti." (Izl 33, 9-23)

Zadnja promjena: ; sub 19 sij 2008, 22:22; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Sejfudeene, ne izmotavaj se. Reci otvoreno pred svima što znaš o nauci hermeneutike. Siguran sam da nemaš ništa pojma o njoj. Zato nemaj petljati oko vjerodostojnosti nečijeg biblijskog tumačenja. Basketball

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply