Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Biblija ili Kuran

power_settings_newLogin to reply
+39
usamljena
stefani
amos
gane
Gubavac
crusader
otpadnik
ILIJA
Konin
bbgt1987
Magic Master
Medeni
Izrail
tetova
JustMe
Pravednik
Darko
RahatLokum
Sejfudeen
vijesnik
vivi
moki72
cubela
Velikomucenik
Euro
No Nick
Totus Tuus
Ermin
Justin
ziger
laodikejac
Spart
Van_Helsing
Wiklif
Alem
Jasmin(Jason)
Mali princ
dominik
kainos
43 posters

descriptionBiblija ili Kuran - Page 9 EmptyRe: Biblija ili Kuran

more_horiz
Veliki pozdrav svima nakon duže pauze.Imao sam problema sa računarom tako da sve ove dane nisam mogao da posijetim ovaj forum.Sada sam hvala Bogu to riješio i ponovo sam tu.Very Happy
Kao što vidim poprilično ste dosta pisali,i krećem lagano sa odgovorima.
Zahvaljujem se Dini i ostalim na lijepim riječima,i drago mi je da sam opet sa vama.
Krenimo lagano.

more_horiz
Van Helsing___
Selam Jason.
Selam i svako dobro i tebi od srca Van Helsing.Very Happy
Iznio si neke tvrdnje i vjerovanja, pa me zato kao razumnu osobu zanima slijedeće:

Vjeruješ da oni koji cijene istinu mogu odrediti što je, a što nije zdrav argument. Da bi čovjek cijenio istinu, u našem slučaju, on je prvo mora znati. Što je istina?

Vjeruješ onim stručnjacima iz redova svećenstva koji su uvidjeli da je Biblija ''iskrivljena''. Dokaz takvom tvom vjerovanju je da čovjek može svojim istraživanjem i analiziranjem biblijskog teksta uvjeriti u njihove tvrdnje. Koje metode čovjek mora upotrijebiti u takvom istraživanju i analiziranju?

Jedina metoda koja se može prmijeniti da bi se nešto dokazalo jeste da se sve potanko analizira!
Po mom razumijevanju ove materije koja je itekako ozbiljna,najbitnije je prije svega podvrgnuti sve dubokoj analizi.
Ako ja tvrdim da je Kur´an Božija objava a ne ljudska izmišljotina,i ako želim da to nekome jasno dokažem,za uspijeh istog meni su potrebni jasni i nepobitni argumenti!
Prije toga ako sam ja umno zdrava osoba i realna prema sebi,treba da prvo sebe uvijerim u tu činjenicu.
U 21.vijeku koji je vrijeme velikog tehničkog i naučnog dostignuća,ja treba da podvrgnem Kur´an velikoj analizi da bi se uvijerio da je on zaista Božiji govor i da je kompatibilan sa vremenom u kojem živimo.
Knjiga za koju smatramo da je Božija riječ,mora da nadvlada sve sumnje i ispitivanja u svakom vremenu,mora da bude kompatibilna sa naukom modernog doba(kako bi se dokazalo da li su priče koje su u njoj ispričane realnost ili laž),ne smije u sebi da sadrži proturiječnosti,i mora da bude jasna sama od sebe!
Isti slučaj je i sa Biblijom ili bilo kojom drugom knjigom za koju neko želi da tvrdi da je Božija objava.
Mnogi od vas prigovore nama muslimanima kada spomenemo naučne dokaze iz Kur´ana koje su se tek otkrile u moderno doba,i umijesto da vide veličinu Kur´ana i njegovu neograničenu moć,takvi krenu da nas optužuju kako to nije ustvari nikakav dokaz,i zatvaraju oči pred jasnom istinom o kojoj me pitaš Van Helsing!
Eto tako neko jednostavno ne želi da prizna da odbacuje jasnu i dokazanu istinitu činjenicu iako ju je svijestan.
Ponovo napominjem da Kur´an nije samo naučna knjiga,ali on sadrži između ostalog jasne naučne mudžize za koje znamo da nisu bile poznate ljudima prije 1400 godina!Zašto onda odbacujete tako jasno izraženu istinu u samom Kur´anu?
Zašto zatvarate oči pred tako velikim znakovima kojih ste svijesni?

Za sve one koji ponovo ne vide ništa u tome i odbacuju podvrgavanje Božije knjige na naučnim dokazima,napomenuću da ponivo dobro prouče kakav je pogled o tome imao sveti Augustin i šta je zahtijevao od svakog kršćana!?
Zahtijevao je da se Biblija podvrgne naučnim analizama kako bi se dokazalo da je istinita Božija riječ!

Međutim u rana vremena kada je nauka bila na oskudnom nivou,Biblija je uspijevala nekako da prođe te "testove",sve do slučaja Galileja.
Ako uzmemo u obzir da se Biblija nije mogla slobodno čitati do pojave samog Lutera,onda nije ni čudo što je mogla tako dugo da se smatra istinitom Božijom objavom i uputom.
Danas znamo da je Biblija puna izmišljenih i kontradiktornih priča kao što je slučaj sa potopom(Biblijskim opisom) koji je dokazano izmišljen.Kao što znamo autori Biblijskih tekstova nas pozivaju da vjerujemo da je tada potopljen čitav svijet što je čista izmišljotina!
Istoričari su pronašli mnogo dokaza i hijeroglifskih zapisa raznih naroda u to doba(kao i drugih tragova) da su u to doba cvjetale civilizacije širom svijeta!??Kako onda vjerovati ostatku te knjige?Kako razumom obdaren čovijek može i dalje da vjeruje da je ta knjiga neiskvareni Božiji govor?
A pogledajte kako nam Kur´an govori o tom slučaju potopa!
Kur´an govori da je potopljen samo Noin- Nuhov a.s narod!
U prilog ovim mojim tvrdnjama ide i jedno pitanje na koje bi trebao da svako odgovori ako poželi da me ušutka.
A ono glasi;
Da li bi po vama Bog bio pravedan da kazni i druge narode na zemaljskoj kugli,zbog grijeha Noinog naroda?Šta su ti drugi narodi zgriješili da budu uništeni?

Ovdije se moj brate Van Helsing treba da pokaže zdravo prosuđivanje i zdrav razum!

Podsijetiću i na to da sama Biblija traži od vas da sve prvo dobro ispitate pa tek onda da prihvatite kao istinito!

Još davno je rekao Albert Anštajn ovako;

Nauka bez vjere je osakaćena,a vjera bez nauke je slijepa!

P.S- Osvrnut ću se ako Bog da i na ostatak tvog posta,u slijedećem postu.
Pozdrav i svako dobro ti želim!

more_horiz
Van Helsing__
Kakav se ''fenomen'' dogodio 325. godine u Nikeji?
Sve do Nikejskog koncila vrijedila je dogma Arija iz Aleksandrije :
Bog i Isus nisu istobitni,nego slični.
Naime Arije je postavio pitanja;"Ko je Isus"?;"Jeli on stvarno Bog?;"Ili je ipak stvorenje"?

Kao odgovor na učenje aleksandrijskog svećenika,sazvan je od strane cara Konstantina Velikog 325.godine u Nikeji prvi koncil,na kojem je prisustovalo preko 300 biskupa.
Koncil je osudio arijanstvo,istobitnost Oca i sina proglasio člankom vjere,a u vjerovanje umetnuo riječi;
"Gospodin Isus ,Krist,Bog od Boga,svjetlo od svjetla,pravi Bog od pravog Boga,rođen a ne stvoren,istobitan sa ocem".

Tada je donesena odluka da je u Isusu Kristu(Mesiji-pomazaniku) prisutan sam Bog.Tako je Isus izjednačen sa Bogom!

Poslije završenog koncila odveden je Arije na carevu zapovijed u progonstvo zajedno sa malim brojem svojih pristalica.Lukavošću su pridobili za sebe cara Konstantina(koji je inače bio obožavaoc kulta sunca),te su se vratili iz progonstva i počeli širiti svoj nauk.
Arijanstvo se sa istoka proširilo u mnoge zapadne krajeve Rimskoga carstva pa je došlo i u rimsku pokrajinu Panoniju.Sjeverni narodi Goti,Vandali,Langobardi primili su kršćanstvo u arijevačkome obliku.

Na samom koncili špekuliše se sa velikim brojevima evanđelja koja su tada spaljena od strane Konstantinovih pristalica,koji su izjednačili Isusa sa Bogom.
Sva evanđelja koja su opisivala Isusa kao čovijeka su bila odbačena i popaljena!
Od 60-230 evanđelja(kako se prenosi) samo 4. su primljena u kanon!?
Samim tim Nikejski sabor je obavijen ogromnim velom sumnje i danas,između vaših vlastitih redova,i o njemu se i dalje oštro i žučno raspravlja!
Koja druga ''evanđelja'' je Crkva uništila i spalila?

Mnoštvo njih je uništila i popalila na samom Nikejskom saboru,i u to nema nikakve sumnje,pošto postoje jasni dokazi koje pošteni svećenici iz vaših redova priznaju.
Treba se upitati šta se desilo sa Barnabinim evanđeljom,Tominim,i mnogim drugim?Mnoštvo knjiga je napisano samo na ovu temu,iz kojih se svako može sam uvjeriti!

Što znaš o postupku uvrštenja 4 evanđelja u novozavjetni kanon?
Dosta toga bih mogao da napišem u vezi toga,ali smatram da sam dovoljno odgovorio kada sam pisao u prethodnim citatima u vezi Nikejskog sabora 325.godine.
Da li priznaješ da su muhadisi (autori vjerodostojnih hadisa) prvi i najstariji izvor (nakon Kurana) koji se bave osobom Muhammeda i Kurana?
Da.Oni jesu najstariji izvor poslije Kur´ana,ali to nikako ne garantuje svaku usmenu predaju(hadis) koji su oni sakupljali od ljudi,kao istinit!
Sve se mora podvrgnuti analizi sa Kur´anom da bi neko mogao reći šta se može smatrati vjerodstojnim a šta ne!
Svako treba da shvati da je Kur´an čista Božija riječ,a hadisi usmene predaje koje su nastale dugo iza smrti Muhammeda a.s!
Muhammed a,s je bio zabranio pisanje hadisa i u njegovo doba se hadisi nisu ispisivali,sa tom zabranom časni poslanik je i umro.
Razlog toga se sam nameće,i govori nam da je Muhammed a,s imao strah da se vremenom njegove riječi ne iskrive i ne počnu primijenjivati u pogrešnom svijetlu.
Postoji dosta hadisa koji potvrđuju prethodno navedeno.
Sam Muhammed a,s je rekao;
"Smutnje će se pojaviti,kao tmine mrkle noći,ali meni tako mi Allaha ništa ne možete pripisati,jer ja vam ništa nisam dozvolio što vam Kur´an nije dozvolio,i ništa vam nisam zabranio što vam Kur´an nije zabranio"!
Prema tome ova materija je kristalno jasna!
Evanđelista Luka nije bio očevidac kao jedan od 12 Gospodinovih apostola. Ali je zato:

1. Suvremenik Gospodina i njegovih apostola
2. Bliski suradnik Gospodinovog apostola Pavla
3. Cijenjeni povjesničar
4. Cijenjeni liječnik
5. Božji prorok
6. Kršćanin
Nikada se ne može izjednačiti suvremenik Isusa sa njegovim učenikom očevidcem!
Ogromna je to razlika za svakog pametnog čovjeka.
Takav jedan "suvremenik" je mogao samo da prepriča priče koje su do njega dopirale o Isusu(kao što je i sam priznao u svom evanđelju),a to opet ni za trenutak ne pokazuje autentičnost te prenešene priče jer autor istog nije bio očevidac!
Ovo su argumenti i pitanje je samo ko želi da ih zdravo prihvati.

Pod brojem 5.kažeš da je bio i Božiji prorok!?
Reci mi molim te na koji način je to Luka bio "prorok" kakvim ga ti vidiš?
Šta su za tebe inače Božiji proroci i kakvim ih ti to vidiš?
Argument da original Kurana ima prepisivačke greške su:

U 2, 132 wawassaa (Hafs) vs. wa'awsaa (Warsh)

U 91, 15 wa laa yakhaafu (Hafs) vs. fa laa yakhaafu (Warsh)

U 3, 133 wasaari'uu (Hafs) vs. saari'uu (Warsh)

U 5, 54 yartadda (Hafs) vs. yartadid (Warsh)

U 2, 140 taquluna (Hafs) vs. yaquluna (Warsh)

U 3, 81 ataytukum (Hafs) vs. ataynakum (Warsh)

U 2, 259 nunshizuhaa (Hafs) vs. nunshiruhaa (Warsh)

U 2, 184 ta'aamu miskiinin (Hafs) vs. ta'aami masakiina (Warsh)

U 28, 48 sihraani (Hafs) vs. saahiraani (Warsh)

Prepisivačke greške sa čega?Navedi izvor istog?
Nemam namjeru te ubjeđivati, samo dajem odgovore na tvoje replike i pokazujem da za sve ono što optužuješ Bibliju i ja slijedeći tvoju, odnosno islamsku logiku, isto tako mogu lako optužiti Kuran.
Ja Bibliju prikazujem onakvom kakva ona zaista i jeste.Ti bi trebao da isto pokušaš to učiniti sa Kur´anom!
Ja argumentima dokazujem da Biblija nije kompletno očuvana Božija riječ,pošto ima mnogo kontradiktornosti,izmišljenih priča koje su u današnje moderno doba otkrivene,i navodim da je dijelo preko 40.autora koji su bili ljudi od krvi i mesa,a pored toga u mnogo čemu su proturiječili jedni drugima!
Ako ti uspijevaš na isti način da prikažeš Kur´an onda si uspio u svom poslu,ali ja iskreno ne vidim da ti to na bilo koji način valjano polazi za rukom!
Vjeruješ da ne bi bilo pošteno da ukazuješ samo na te i te ''greške'' u Bibliji, a ne i na druge greške. Prvo, kakve su to ''greške'' za koje postoji rješenje?
Gdije su ta "riješenja" koja još očekujem na samo jednom pitanju koje sam uputio Justinu,a tiču se Isusove kušnje?Na to se ne može zdravo odgovoriti ali se može zažmuriti i preskočiti!
Drugo, ja sve te ''greške'' znam koje ti želiš iznjeti. A bošnjački muslimani ih najčešće kopiraju s hrvatskog ateističkog sajta Znanost i Biblija Dal je to i s tobom slučaj? Ili si ih pokupio s nekog protu-kršćanskog islamskog sajta?
Meni nisu potrebni nikakvi sajtovi sa kojih bi "kupio" Biblijske greške!
Ja sam već davno dobro prostudirao ovu materiju,i izučio je iz perspektive visoko obrazovanih ljudi na ovom polju,iz islamskih redova,ali i iz vaših vlastitih!Dovoljno sam sve izanalizirao,da mi je kristalno jasno da ste u krivu.
Pogrešno je reći da je hafiz Muhammed Hamidullah pobijen, jer čovjek više nije živ da bi se mogao braniti od svojih kritičara.
Osoba ne mora da bude živa da bi se čistim argumentima pobila njena osakaćena teorija!
Također, za mene, kao razumnu osobu, je pogrešno tvrditi da su samo ti i ti pravi i istinski vjernici. Samo Bog to zna! Evo tebi i ostalim forumašima da vidiš što o sebi kažu bošnjaci šije i ahmedije, vehabije sa Sandžaka i hrvatske bahaije. Oni su također pravi i istinski vjernici, bar tako tvrde kao i vi sunniti.
Pokušavaš da me navučeš na tanak led,jer si očito solidno upućen u neke islamske zakone!Wink
Naime ja nemam pravo da kažem da je neko nevjernik ali imam pravo da kažem ako sam učen,ko slijedi čisti islam i sunnet!
Prema tome smatram da si sada shvatio šta želim da kažem!
Što se tiče tvrdnji drugih skupina van ehli sunneta,i njihovih stavova,reći ću ti da su oni mizerni i slabi.Međutim to bi bila neka druga tema priznaćemo,jer se može danonoćno raspravljati.
Pozdrav i svako dobro ti želim!

more_horiz
No Nick__
Uz duzan rispekt prema tebi, Jasone, moram ti reci da antihrist nije samo "protiv Hrista", jer grcki predlog "anti" ne znaci samo "protiv", vec i "umesto", "za". Shodno tome, antihrist nije samo onaj koji je protiv Hrista, vec koji deluje umesto Njega. Neko ko je umesto Hrista, to je antihrist.
Ako za nekoga kažemo da je antipušač da li onda po tvom objašnjenju trebamo da kažemo da je ta osoba umjesto ili za pušenje?
Oduvijek je riječ anti značila protiv i primijenjuje se u prvom mijestu,kao što je slučaj i sa Antikristom.

Po vašem vjerovanju Isus je "tvrdio" za sebe da je Bog,pa ako je po tebi riječ anti-umjesto,kako onda možeš da objasniš činjenicu koja govori da Muhammed a,s nikada za sebe nije tvrdio da je Bog?
Kristalno jasno je obznanio svima da je samo čovijek i poslanik Božiji!
Kako je to onda Muhammed a,s uzeo mijesto Isusu kao "bogu"?
Izvoli objasni nam ovdije!
Kao prvo, ovo nije argument, ovo je tvdrnja. I ima nekoli 'rupa'.

Najpre, Sabor, prvi Crkveni Sabor ili Koncil '49 godine nije prepoznao u apostolu Pavlu prevaranta, kao sto se moze naci na klasicnim jevrejskim sajtovima koji govore protiv Pavla. Da me pogresno ne razume iko, vrlo postujem judaizam i volim tu kulturu i stari zavet (eto ga moj signature), ali ove informacije u vezi Pavla nisu tacne. Dakle, ako prva Crkva nije prepoznala u Pavlu lazova i prevaranta, ko je to mogao raditi, nego isti ti protivnici crkve, koji su u njemu videli rivalstvo i sl.?

Drugo, apostol Luka, hronicar i lekar, veoma pismen covek, nije nista govorio o tome. Sto dalje znaci da je svesno lagao kada je pisao Teofilo, uglednom i postenom gradjaninu, Jevandjelje i Dela. Pisao je jednu stvar, a ispada Pavle prevarant? Nemoguce.
Nije mi jasno da neko može svijesno da krivi činjenice kojiih je sam svjestan!?
Ako već kažeš da za tebe nije argument da je Pavle bio progonitelj i ubica ranih kršćana izvoli onda iznesi kontrargument koji će ti ići u prilog!
Imam nekoliko pitanja.

Prvo, gde je Isus tvrdio da nije Bog? Toma Mu se obratio recima "Gospod moj i Bog moj", a Isus ga nije ukorio.
39. Знај дакле и памти у срцу својем да је Господ Бог, горе на небу и доље на земљи, нема другога.(5. Мојсијева, глава 4:39)

10. Ви сте моји свједоци, вели Господ, и слуга мој којега изабрах, да бисте знали и вјеровали ми и разумјели да сам ја;прије мене није било Бога нити ће послије мене бити.
(Исаија, глава 43:10-11)

. А Исус рече му: Што ме зовеш благим?? Нико није благ осим једног Бога.(marko 10 glava 17-18.)

40. А сад гледате мене да убијете,човјека који вам истину казах коју чух од Бога...(Jovan 8:40)

3. А ово је живот вјечни да познају тебе јединога истинога Бога, и кога си послаоИсуса Христа.(Jovan 17:3)

Mogao bih da navodim do ujutro!Smatram da je ovo dovoljno.

Toma Mu se obratio recima "Gospod moj i Bog moj", a Isus ga nije ukorio.
Pogledaj Luku 4:41,kada je Isus ukorio đavole i zabranio im da govore da je on "sin Božiji"!

Riječi "Bog" i "sin Božiji" su u prenešenom značenju korištene i za druge mimo Isusa,kao i riječ "Otac" koje i danas mnogi krivo tumače.
Pogledajmo samo neke razumne argumente iz vaše svete knjige.

a) Riječ „Sin Božiji”

Pored toga što se Isus nazvao Sinom Božijim, on se i nazvao i Sinom čovječijim, kao i Sinom
Davidovim. Prema tome, i njegova druga imena moraju se ravnopravno koristiti. Riječ „Sin” u njenom
bukvalnom značenju nije ispravno koristiti. To bi podrazumijevalo spolni odnos između roditelja i
nastanak od sperme, a to je ovdje apsurdno. Zato se ova riječ mora shvatiti u prenesenom značenju, tj.
značenju „Dobri”. Pored toga, imenom „Sin Božiji” nazvani su i drugi, kao što su Adam, David, Jakov
i Salomon
, i to u vašim svetim knjigama. Pored njih, ovim imenom su nazvani i drugi ljudi, kao
što su Izraelovi sinovi, Noine pristalice, kao i pristalice samog Isusa. Svi pomenuti nazvani su „Sinom”
zbog njihove pokornosti Bogu i čuvanja od grijeha. U davna vremena svaki pobožni i pokorni vjernik
nazivao se „Sinom Božijim” se sasvim jasno može vidjeti iz teksta Starog zavjeta. Zato nije bilo
nikakvog razloga da se ovim imenom ne nazove i Isus Mesija. Štaviše, svi vjernici i pobožni ljudi mogli su
se zvati ovim imenom. Sam Isus je otvoreno i jasno rekao: „Kako biste postali sinovi svoga Oca
nebeskog...(Matej 5:9 i 5:45 i prva Jovanova poslanica 3:9) Ibnu-l-Kajjim onima koji, zbog imena „Sin Božiji”, u Isusu vide Boga postavlja pitanje
: „Ako vi mislite da je on Bog zato što je u evanđelju nazvan „Sinom Božijim”, onda ste i svi vi
bogovi jer ste i vi nazvani tim imenom!??”

Svi dobri ljudi i pobožni vjernici nazvani su sinovima Božijim. Na ovakvo značenje ovih riječi ukazuje
Ivan(Jovan) u svom Evanđelju gdje kaže:
„A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božija: onima koji vjeruju u njegovo ime.”
(Ivan 1,12)

„Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božija. A to i jesmo!” (Ivan 3,1)

Pavle je rekao:
„Svi su oni koje vodi Božiji Duh sinovi Božiji.” (Poslanica Rimljanima 8,14)

U svom govoru na Gori sam Isus je rekao:

„Blago mirotvorcima jer će se zvati sinovi Božiji.” (Matej 5,9)

Iz svega gore navedenog se vidi da je Isusov nadimak „Sin Božiji” u prenesenom a ne u bukvalnom
smislu!

b) Riječ „Otac”

Vi na osnovu citata u kojima se spominju riječi „Isusov Otac” vjerujete da da je Bog njegov Otac, a on
njegov Sin u bukvalnom smislu.
Na osnovu ovakvog odnosa između njih dvojice, vi vjerujete da je Isus istinski Bog od
istinskog Boga!?
Na ovu vašu tvrdnju mi vam odgovaramo;Riječ „Otac”, u istoj konstrukciji nije
dodata samo uz Isusovo ime nego i uz imena drugih ljudi:

„Vodit ću ih kraj potočnih voda, putem ravnim kojim neće posrnuti, jer ja sam otac Izraelu,
Efrajim je moj prvenac.” (Jeremija 31,9)

Za Salomona(Sulejmana a,s) je Bog rekao:

„Ja ću njemu biti otac a on će meni biti sin: Ako učini što zlo, kaznit ću ga ljudskom šibom i
udarcem kako ih zadaju sinovi ljudski.” (Samuel II 7,14)

Iz ranije spomenutih tekstova smo vidjeli da su poslanici kao i drugi ljudi nazvani sinovima Božijim, a
Bog njihovim ocem. Obraćajući se svojim učenicima, Isus je više puta Boga nazvao svojim i njihovim
ocem. Ove njegove riječi bilježe tekstovi evanđelja:

„Ulazim svome Ocu i va{em Ocu, svome Bogu i va{em Bogu.” (Ivan 20,17)

„Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” (Matej 5,48.)

„Pazite da ne vršite svoje pravednosti pred ljudima da vas oni vide! Inače nećete imati plaće kod
svog Oca nebeskoga.” (Matej 6,1)

Nazivanjem ovakvim imenima htjelo se reći da Bog prema svojim stvorenjima čini dobro kao što to
čine roditelji svojoj djeci, čak i više. Ovo se odnosi kako na Isusa, tako i na druge ljude. Ponekad se
riječi „Otac” i „Sin” upotrebljavaju u sasvim drugačijem značenju. Tako se npr. za đavola kaže da je
„otac laži”, za Jevreje „sinovi Jeruzalema” i sl. (Pogledaj! Matej 8 i 3). Pored ovoga za žive ljude se
koristi izraz: „Sinovi vremena”, a za stanovnike raja „sinovi Božiji” ili „sinovi Sudnjeg dana” (Luka
3,38.)

c) Riječ„Bog”

Ovim imenom su, u prenesenom značenju, nazvani neki poslanici u vašim svetim knjigama.
Ovakav naziv im je dat zbog njihove bliskosti Bogu. Među njih ne spadaju samo poslanici, nego i drugi
vjernici i dobri ljudi.

„Gospodin moj i Bog moj!- izjavi Toma” (Ivan 20,28.)

„Bog ustaje u skupštini bogova, usred bogova sud održava ... Vi ste bogovi i svi ste sinovi
Višnjega! Ali ćete kao svi ljudi umrijeti.” (Psalmi 82,1, 6 i 7)

„Neka on mjesto tebe govori narodu. Tako, on će tebi biti mjesto usta, a ti ćeš njemu biti mjesto
Boga.” (Izlazak 4,16)

„Vidi! Faraonu ću te nametnuti kao božanstvo; tvoj brat Aron bit će tvoj prorok.” (Izlazak 7,1)

Odgovarajuči Jevrejima i ukazujući im na preneseno značenje riječi „bog” Isus je rekao Jevrejima:
„Ne stoji li pisano u vašem Zakonu: ”Bogovi ste?” (Ivan 10,34-36)
Ovim imenom je nazvan i Mojsije:
„Vidi! Faraonu ću te nametnuti kao božanstvo.” (Izlazak 7,1)

Za Arona je rečeno Mojsiju:

„Neka on mjesto tebe govori narodu. Tako, on će tebi biti mjesto usta, a ti ćeš biti njemu mjesto
Boga.” (Izlazak 4,16)

more_horiz
Ma koliko ja vidim, ovde se mlati prazna slama.

I ko ce sta nauciti iz svega ovoga?

Jedno pitanje za sve: Ko od vas ne cini ono sto ne valja? Ko je taj medju vama koji slusa Boga?

Ko se ne kurva, ne pije alkohol i ne krade, ko ne cini preljube i ko postuje oca i majku svoju?

Ko ne pusi, ne psuje kada se naljuti? Ko kontrolise svoju naglu narav? Ko je taj koji zivi kao sto mu ta njegova religija kaze?

Ko to slusa Boga kao sto ga On uci?

E tako cini i bices ziv ti i tvoj dom.

Ja sam sreo mnoge muslimane, na pocetku sam o tome govorio. I sta sam video? Sta? Necu da kazem. Znate vi muslimani to bolje od mene.
Malo je bilo muslimana koji su ziveli tako kao sto su pricali ili verovali.

Ja ne kazem ima i medju hrisanima takvih, to nije dokaz protiv neke religije, ali protestanski hricani su po zivotu i sluzbi Bogu bolji i od muslimana, i od pravoslavaca hriscana i katolika hriscana. U to sam se uverio dugogodisnjim radom medju tim vernicima.

Isus je ucio, ma ko On bio ili ma za sta Ga mi drzali: da ce se pravi od laznih vernika prepoznati po rodovima njihovim. I kazao je istina ce vas izbaviti. Poznacete istinu i ona ce vas izbaviti.
Od cega? Pa od greha. Ako neko ima istinu od Boga, pravu istinu ona ce od njega uciniti vernika. A taj vernik ce se prepoznati po svojim rodovima i delima koje bude cinio.

Medjutim, zao mi je sto ce ovo mozda pogoditi naseg sagovornik Jasona, divnog muslimana, ja nisam video puno muslimana koji su ziveli ili zive kao sto uci Kuran. I po tim rodovima, koje sam video u njihovom zivotu, shvatio sam da oni nemaju pravu veru. I da isitna nije kod njih.

Zasto zvucim ovako ostro dok to govorim*?

Zato sto sam video sreo kako starije tako i mlade medju njima koji su bili sve samo ne vernici.
Pusili su. Pili. Psovali. Kurvali se. Krali. I uz sve to izgovarali Alahovo ime. Ja sam gledao, dok sam propovedao Jevadjelje medju njima, taka zla koja su cinili ne samo izmedju sebe vec i prema drugima.
Sve bi bilo u redu sa njima dok ne bi izgubili kontrolu. Tada su pokusavali da otmu drugome zenu. Gledali su sa pozudom decu i spavali su sa devojcima koje nisu vodile puno brige oko morala.
Radili bi nozevi, toljage i bilo je tesko povredjenih i cak sam cuo za medjusobono silovanje.

Strasnih sam se stvari nagledao kod vernika koji su sebe nazivali muslimani.
Varali su jedni druge. Cinili su jedni drugima sve ono sto ne valja. A bili su iste vere i glasili su Boga Alaha.

Tada, kao nikada pre, video sam da oni nemaju istinu. Da nemaju silu koja je pratila i koja je prisutna u mom zivotu. Silu mira koju je Isus obecao onima koji Ga postuju kao Sina Bozjeg. Tada sam uvideo da je istina kod Hrista sila novog zivota kao sto je govorio apostol Pavle i drugi apostoli. U to vreme sam shvatio kolika je prednost biti hriscanin. I radovao sam se sto poznajem Isusa Hrista kao svog licnog Spasitelja.

Ko ima istinu, on je mora imati ne samo na jeziku vec i u svom srcu. Taj takav pokazuje da ima Boga, i to onog pravog koji cini velika dela u njegovom srcu.

Protestanski hricani ziveli su u miru i slozi, dok su se muslimani izmedju sebe tukli, podkradali i ismejavali.

I bas kao sto je Isus kazao: Po rodovima njihovim poznacete ih.

E ko ima te rodove Bozanstva, on ima i pravo verovanje. Ako to vasi argumetni ne mogu nikako potvrditi ili pobiti, onda rodovi koji se pokazuju u nama, iz nas preko nas dokazuju ko je u pravu.

Ja sam za sebe video, i uverio se.

A vama ostaje da to sami shvatite.

Vasa delo jasnije govore i ubedljivije od svih vasih reci i tvrdnji. A na zalost muslimani te rodove ne pokazuju ni u najmanjem delu. Velika vecina medju njima niti zivi, niti ima sile da zivi onako kako uci Kuran.
Ja znam iz licnog iskustva da Kuran nema silu, silu koja je potrebna da promeni srce i zivot vernika.

Njihovi vernici nemaju snage ni obicne cigarete da ostave kada se mole Alahu da im u tome pomogne, On kao da ne cuje njihove molitve. Gledao sam to svojim ocima.

Dok, pravi hriscani kada zamole Isusa da ih oslobodi od raznik poroka, dobijaju takve promene da se svi cude videci ljude koji su promenjeni i izmenjeni Bozjom silom, da se mnogi odlucuju za Boga i sluzbu Njemu.

more_horiz
Jevrejin__
Ja sam sreo mnoge muslimane, na pocetku sam o tome govorio. I sta sam video? Sta? Necu da kazem. Znate vi muslimani to bolje od mene.
Malo je bilo muslimana koji su ziveli tako kao sto su pricali ili verovali.
Nemoć u vođenju vjerskog dialoga,na logičan i valjan način,nažalost kod tebe je očita Jevrejin!
Ponovo iznosiš smiješne i neosnovane vlastite predrasude,sa pokušajem globalizacije muslimanskog naroda kao nemoralnog i nedoličnog!?
Sve ovo je ipak daleko od istine moj Jevrejin.
Napomeniću te još jednom,da je tvoj hitac ponovo ispaljen u prazno!
Interesuje me do kada ćeš svjesno mašiti temu,kao i temu koja glasi "Biblija ili Kur´an"?

Tvoj pokušaj kategorisanja i globalizovanja islamskog svijeta i muslimana,na osnovu nekih pojedinaca koji svjesno krše Kur´anske propise je nepošten i nerealan u svakom pogledu!
Ako si imalo pošten prema sebi ,priznaćeš upravo da realno stanje stvari kojih se dotičeš,ni najmanje ne ide u prilog tvojim izlaganjima.

Statistika upravo pokazuje da se islamski svijet u globalnom gledištu može pohvaliti sa najmanjim brojem;alkoholičara,ubica.kradljivaca,narkomana,bludnika,homoseksualaca,lezbejki,kamataša,silovatelja,rasista itd..
U globalnom omjeru islamski svijet daleko prednjači nad drugim vjerskim skupinama u svijetu,u pogledu morala!
Ovo su argumenti prijatelju i njih nije teško uočiti svakom realnom i školovanom čovijeku.
Jedan od uglednih američkih Televangelista Jimmy Swaggart u svojoj knjizi koja se zove "Homoseksualizam" kori Ameriku zbog njenog nemorala pa kaže;

"Ameriko -Bog će ti suditi,jer ako vam ne bude sudio,možda bi se trebao izvinuti Sodomi i Gomori"!
Ovo knjiga je pisana prioje 10-tak godina čini mi se ,a zamislimo kakvo je stanje tek danas na zapadu?

Šta Biblija nudi kao riješenje moj Jevrejin?
Reći ću ti ja da namiguje alkoholizmu i mnogo čemu drugome!

Pogledajmo kako to ona čini.

Dajte žestoko piće onomu koji će propasti i vino čovjeku komu je gorčina u duši: on će piti i zaboraviti svoju bijedu i neće se više sjećati svoje nevolje. (Biblija-Mudre izreke 31.6-7)

Kaže Isus poslužiteljima: "Napunite posude vodom!" I napune ih do vrha. Tada im reče: "Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola." Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada."(Jovan 2:7-10)

Sveti Pavle samozvani Kristov pristalica ,stvarni osnivač kršćanstva,savjetuje svog novog preobraženog štićenika Timoteja rođenog od oca Grka i majke Jevrejke ovako:

Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti. (1.Timoteju 5:23)

Na šta tvoja sveta knjiga poziva dali vidiš Jevrejin?
Umijesto da ti zabrani taj porok i ponudi lijek ona te poziva da ga činiš,a ti se praviš kao da to ne znaš i optužuješ muslimane kojima Kur´an ovako kazuje o alkoholu;

O vi koji vjerujete! Zaista je alkohol i kocka i kipovi i strelice (za gatanje), prljavština iz posla šejtanovog. Zato se toga klonite, da biste vi uspjeli.(Kur´an 5:90)

Prema tome pitanje je samo ko je musliman a ko se samo pretvara da je musliman!
Medjutim, zao mi je sto ce ovo mozda pogoditi naseg sagovornik Jasona, divnog muslimana, ja nisam video puno muslimana koji su ziveli ili zive kao sto uci Kuran. I po tim rodovima, koje sam video u njihovom zivotu, shvatio sam da oni nemaju pravu veru. I da isitna nije kod njih.

Neće mene pogoditi nikakva tvoja izjava Jevrejin,ali se me iznenadio sa svojim pogrešnim načinom vođenja dialoga na ovoj temi.
Pokušavaš da prikažeš čitav islamski svijet,kroz šaku nekih ljudi koji ne slijede naređeni Kur´anski zakon!
To je apsurd da veći ne može biti.
Vasa delo jasnije govore i ubedljivije od svih vasih reci i tvrdnji. A na zalost muslimani te rodove ne pokazuju ni u najmanjem delu. Velika vecina medju njima niti zivi, niti ima sile da zivi onako kako uci Kuran.
Ja znam iz licnog iskustva da Kuran nema silu, silu koja je potrebna da promeni srce i zivot vernika.
Nemaš ti ni najmanjeg znanja o Kur´anu,jer da imaš nebi tako govorio o njemu!
Kur´an je dokazano najmoćnija knjiga na svijetu i lijek za svakog vjernika i dobrog Božijeg roba!
Pogledajmo šta u njoj između ostalog stoji!

Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.(Kur´an 17:82)

Razmisli da li se ovi ajeti upravo odnose na skupine takvih "muslimana" koje si ti gledao!?
Zato sam ti rekao da ti ne znaš ništa o Kur´anu,jer kao što vidiš iz dana u dan to pokazuješ.
Eto prilike da se njemu podučiš onako kako on naređuje!
Njihovi vernici nemaju snage ni obicne cigarete da ostave kada se mole Alahu da im u tome pomogne, On kao da ne cuje njihove molitve. Gledao sam to svojim ocima
Zato mi imamo najmanji broj nemoralnika,za razliku od ostalih vjerskih skupina u globali,a vi nažalost najveći broj ovisnika o mnogo čemu,a Biblija kao što smo vidijeli poziva na činjenje nekih od njih!
Dok, pravi hriscani kada zamole Isusa da ih oslobodi od raznik poroka, dobijaju takve promene da se svi cude videci ljude koji su promenjeni i izmenjeni Bozjom silom, da se mnogi odlucuju za Boga i sluzbu Njemu
Zašto je onda statistika po broju ovisnika i nemorala najveća u vašem društvu?
Izvoli objasni mi!

more_horiz
Shalom, Jasone.

Nemam ni ja previse vremena za internet, tako da bar nesto mogu sada kazati.

Ako za nekoga kažemo da je antipušač da li onda po tvom objašnjenju trebamo da kažemo da je ta osoba umjesto ili za pušenje?
Oduvijek je riječ anti značila protiv i primijenjuje se u prvom mijestu,kao što je slučaj i sa Antikristom.

Malo je nezgodno porediti 21 vek i 1 vek, slozices se. Kod nas predlog "anti" nema potpuno isto znacenje kao i u 1 veku, recimo, kada su i nastali novozavetni spisi.

anti=
1
. indicating that one person or thing is, or is to be, replaced by another, instead of, in place of
2. indicating that one thing is equiv. to another, for, as, in place of
3. indicating a process of intervention.

4
. indicating the reason for someth., because of, for the purpose of
5. indicating result, w. implication of being a replacement for someth., wherefore, therefore, so then.

U sustini, grcki predlozi se prevode u zavisnosti uz koji padez idu. Ne prevodi se sve tako napamet. Izvor koji sam citirao: Bauer-Danker, Greek-English Lexicon of the New Testament.

Prema tome, antihrist nije samo onaj koji je protiv Hrista. Osim toga, tumacenje/misljenje koje si ti izneo je, u stvari, tumacenje crkvenih otaca, koji su za antihrista smatrali neku osobu, pojedinca, sto naravno ne mora ni najmanje da bude tacno. Novozavetna perspektiva je mnogo sira i bolja nego samo tumacenje raznih "otaca". Ja se bavim onim sto Biblija uci, a ne sta su sve ljudi ucili i gde su sve oni mogli videti antihrista.

Po vašem vjerovanju Isus je "tvrdio" za sebe da je Bog,pa ako je po tebi riječ anti-umjesto,kako onda možeš da objasniš činjenicu koja govori da Muhammed a,s nikada za sebe nije tvrdio da je Bog?
Kristalno jasno je obznanio svima da je samo čovijek i poslanik Božiji!
Kako je to onda Muhammed a,s uzeo mijesto Isusu kao "bogu"?
Izvoli objasni nam ovdije!

Pa sta je ovde komplikovano, ne vidim?? Prijatelju, nije to samo "nase" verovanje. U 1 veku kada bi neko govorio za sebe ono sto je Isus govorio za sebe, taj bi ili bio lud i shizofrenik, ili najveci lazov, ili bi govorio istinu. Isusove reci ne idu bez Njegovih dela, to ne zaboravi, jer sve ono sto je Isus cinio za zivota jeste nista drugo do li potvrde Njegove bozanske prirode.

A drugo-Muhamed nikada nije ni priblizno tvrdio za sebe ono sto je Isus tvrdio, i Njegovi svedoci, a to nije isto. Pored toga, Muhamed je imao prvu viziju tek 612 godine, a to je citavih 590 godina nakon Isusa. Ogromna dispenzija u vremenu, ogromna razlika ih deli. Ne bih ja htio razumeti Isusa i apostole i samu Bibliju iz 21 veka, ni iz 6 veka, nego iz vremena kome je ona i nastala, to je najbolji put i nacin da se utvrdi ko je Isus. Ljudi danas uzimaju i citaju novine i tako tumace Bibliju. Hej, pa ne ide bas to tek tako!

Nije mi jasno da neko može svijesno da krivi činjenice kojiih je sam svjestan!?
Ako već kažeš da za tebe nije argument da je Pavle bio progonitelj i ubica ranih kršćana izvoli onda iznesi kontrargument koji će ti ići u prilog!

Pa u cemu bi ovde mogao biti problem?? Mislis li da prva Crkva nije znala da je Pavle bio ubica i progonitelj?? Hehe...Smile Prijatelju, njihov problem je bio sto su doslovno razumevali Isusove reci: molite se za vase neprijatelje! Oni su to i cinili, i ja verujem da se direktno Isus obratio Pavlu/Savlu, jer nije bilo drugacijeg nacina, s obzirom na veru i sve molitve onih koji su se Bogu molili za Pavla. Vrlo prosto i jednostavno. Uz sve to, Pavle na vise mesta ukazuje na svoj prosli zivot, on to ne krije, vec naprotiv.

Svaki lazov bi krio svoju proslost stideci se nje, ali za Pavla to nije slucaj, jer on kroz svoju proslost velica Boga koji ga je izbavio iz greha i neznanja.

Svaka cast, tesko ko bi tako sto isto ucinio.

A pored toga, Mojsije je bio veci ubica, jer on je licno oduzeo coveku zivot, svojim rukama. Avram je bio lazov u par navrata, ostali patrijarsi takodje. Lista gresnika je prepuna, i Biblija otvoreno govori o tome. Pavle je samo deo te liste. A to sto ti pokusavas ovde reci za njega-vec rekoh odakle poticu ti izvori. Ja nema nista licno protiv, ali drzimo se cinjenica, a ne izmisljotina i fantazija, i ako vec pricamo i pominjemo Bibliju i Novi zavet, onda ga uzmimo u kompletu, a ne samo delove koje nam se svidjaju. Ok?

more_horiz
Jasmine ja znam šta ti govorim, a ti nisi pošten. Izvini ne želim da te uvredim.

Video sam ja musimane kada izadju iz svojih zemalja gde islam strogim zakonima obuzdava te kvazi vernike.

Ja sam živeo sa muslimanima. Poznajem ih u dušu. I znam dokle ide njihova vera.

A sto se tice protestana oni su daleko veci vernici od svih drugih koje sam upoznao. I za sada tako mislim ako budem video da to nije tako javno cu o tome govoriti.

Zelim ti sve najbolje. Ujedno, naravno da ima pravih muslimana, ali ja sam malo sreo takve. Znam da te ovo pogadja ali ja sam rekao ono sto sam video i sreo.

Izvini prijatelju.

more_horiz
No Nick__
Jovanovon/Ivanovo evandjelje pocinje recima:

U pocetku bese rec
i rec bese sa Bogom
i rec bese Bog.

Nedvosmisleno se ove reci odnose na Isusa Hrista.
Dali je Isus igdije u Novom Zavjetu rekao da je on ta riječ?
Daj mi argument iz Biblije kojim ćeš opravdati tvrdnju da je Isus=Riječ?
Isus je bio covek, i ja to ne sporim, ali je u isto vreme bio i Bog.
I onda bi trebao da priznaš da je taj "bog"(Isus),imao svog Boga kojeg je obožavao i kojem je se molio!?Ako je bio istinski Bog kome je se onda molio,i od koga je pomoć tražio?Ispada da je onda sam sebe molio za pomoć!?
Izvoli objasni!
U sustini, ovo su samo neka pitanja, pa ako si spreman da o tome diskutujemo, izazivam te da otvoris temu o Ivanovom evandjelju, pa mozemo pricati o tome.
Iskreno rečeno daleko se odstupa od ove teme koja glasi Biblija ili Kur´an,i zalazi se u neke druge teme.
Ja mislim da je krajnje vrijeme da se vratimo temi koja je postavljena!
Što se tiče Jovanovog evanđelja nije mi nepoznanica,ali mi se čini nezaintersovanim pričati o evanđelju koje se mnogo razlikuje od sinoptičkih,i kojem se ni danas ne može ispravno utvrditi autor tih redova!
Nema razumnih objasnjenja, dobro si kazao, jer upravo o tome i govori Pismo. Potrebna je i vera.
Ali kako vjerovati na takav način?To onda nije vjera koja je čista od srca,nego "vjera" koja se naslijeđuje od svojih predaka kao običaj i tradicija !?
Zar Pavle u svojoj poslanici Koričanima ne kaže da ;"Bog nije autor konfuzije"!
Zar Isus nije rekao da će vas "duh sveti" uputiti u svu istinu?
Zašto vam onda nisu jasne te proturječnosti?

more_horiz
Shalom, Jasone! nisam stigao ni na prethodno odgovoriti, nemam vremena zaista, ajde samo kljucno!

Dali je Isus igdije u Novom Zavjetu rekao da je on ta riječ?
Daj mi argument iz Biblije kojim ćeš opravdati tvrdnju da je Isus=Riječ?

Izvini, da li me ti pravis budalom zbog ovog ili?? Jel' me ti ozbiljno pitas ili..??? A na koga se drugo moze odnositi?? Ne mogu da verujem da ovako neko pita!

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše sa Bogom, i Riječ bijaše Bog.
2 Ova bijaše u početku sa Bogom.
3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.
4 U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima.
5 Svjetlost zasvijetli u tami; ali tama ga ne obuze.
6 Poslan je bio čovjek od Boga, kojemu bijaše ime Ivan.
7 Ovaj dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za Svjetlost, da svi vjeruju po njemu.
8 On ne bijaše Svjetlost, nego da svjedoči za Svjetlost.
9 Svjetlost istinita, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet.
10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao.
11 K svojima dođe, i svoji ga ne primiše.
12 A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo,
13 Koji nijesu rođeni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.
14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

Jovan 1:1-18.

I onda bi trebao da priznaš da je taj "bog"(Isus),imao svog Boga kojeg je obožavao i kojem je se molio!?Ako je bio istinski Bog kome je se onda molio,i od koga je pomoć tražio?Ispada da je onda sam sebe molio za pomoć!?
Izvoli objasni!

Pa, uopste nije tacno, i ne znam zasto tako jednstrano se posmatraju stvari?? Prvo, zasto se konkretno Isus molio?? Drugo, sta znaci molitva iz jevrejske perspektive (posto je bio jevrejin, valjda to nije sporno?)?? Ako pravilno razumes ovo, onda bi trebao videti da nije nikakav problem to sto se Isus molio. Osim toga, zanemarujes cinjenicu da je bio i covek, a to i novi zavet svedoci. Cak imas tekstove tipa:

6 Koji kad je bio u obličju Božjemu, nije držao za otimačinu, da bude jednak Bogu,
7 Nego je sam sebe ponizio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek.
8 Ponizio je sam sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu. (Filibljanima 2)

Ili ovako nesto:

10 Jer je prilikovalo njemu, zbog kojega je sve, i po kojemu je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da patnjama privede k slavi početnika spasenja njihova...14 A jer djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dijel u tome, da smrću satre onoga, koji ima vlast nad smrću, to jest đavla...17 Zato je trebalo, da bude u svemu sličan braći, da bude milosrdan i vjeran veliki svećenik pred Bogom, da okaje grijehe naroda. (Jevrejima 2)

I imas dosta textova o ovoj temi. Sasvim jasno, normalno da se i Isus molio. A kada razumes da je molitva obracanje Bogu, razgovor sa Njime, onda je jos razumnije zasto je Isus tako redovno 'pricao' sa Njegovim Ocem. Sasvim ok.

Iskreno rečeno daleko se odstupa od ove teme koja glasi Biblija ili Kur´an,i zalazi se u neke druge teme.
Ja mislim da je krajnje vrijeme da se vratimo temi koja je postavljena!
Što se tiče Jovanovog evanđelja nije mi nepoznanica,ali mi se čini nezaintersovanim pričati o evanđelju koje se mnogo razlikuje od sinoptičkih,i kojem se ni danas ne može ispravno utvrditi autor tih redova!

Pa izvoli, pricaj i o tome, a sto se autorstva tice-nije nikada fokus i najbitnije u Bibliji znati ko je autor, cisto da napomenem, ali kada si vec ovo kazao-za Jovana se najsigurnije zna da je on autor. Dakle, u tome sto postoji 4 evandjelja moze se videti samo lepota Isusovog karatkera. Zapravo postoji samo jedno evandjelje, ali ima cetiri izraza tog evandjelja.

Ali kako vjerovati na takav način?To onda nije vjera koja je čista od srca,nego "vjera" koja se naslijeđuje od svojih predaka kao običaj i tradicija !?
Zar Pavle u svojoj poslanici Koričanima ne kaže da ;"Bog nije autor konfuzije"!
Zar Isus nije rekao da će vas "duh sveti" uputiti u svu istinu?
Zašto vam onda nisu jasne te proturječnosti?

Pa, sve zavisi koji text gde stavljas. Isto tako Isus je kazao, npr., da ne mozemo sve razumeti, Pavle kaze da je velika tajna poboznosti, da su neispitljivi putevi Bozji, o tome svedoci i stari zavet. Prema tome, text u kontext, to je najboji nacin! A kada se stavi text u kontext-sve je ok.

Kada si pomenuo Korincane-Pavle tamo nije kazao da je Bog reda i mira (Bog nije autor konfuzije, kako ti rece), vec je rekao o redu i miru na bogosluzenju, i sl.. Nema veze sa time sto si ti poentirao. Vidis kako je nezgodno staviti text u neki drugi kontext?? Uzmi lepo procitaj celu poslanicu, ako treba, pa vidi sta konkretno Pavle kaze i u vezi cega, na sta se to odnosi. Ovo je jako bitno, jer te crkve su zaista postojale, sa odredjenim problemima, i zato su nastali odredjeni spisi, sa raznim izjavama. Zato je vazno sve to razumeti, jer onda dolazi do pogresnog tumacenja.

Poz.

more_horiz
No Nick___
Izvini, da li me ti pravis budalom zbog ovog ili?? Jel' me ti ozbiljno pitas ili..??? A na koga se drugo moze odnositi?? Ne mogu da verujem da ovako neko pita!

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše sa Bogom, i Riječ bijaše Bog.
2 Ova bijaše u početku sa Bogom.
3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.
4 U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima.
5 Svjetlost zasvijetli u tami; ali tama ga ne obuze.
6 Poslan je bio čovjek od Boga, kojemu bijaše ime Ivan.
7 Ovaj dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za Svjetlost, da svi vjeruju po njemu.
8 On ne bijaše Svjetlost, nego da svjedoči za Svjetlost.
9 Svjetlost istinita, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet.
10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao.
11 K svojima dođe, i svoji ga ne primiše.
12 A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo,
13 Koji nijesu rođeni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.
14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

Jovan 1:1-18.
Ja sam postavio pitanje da li je Isus lično za sebe rekao da je on ta "riječ"?
Rekao je autor evanđelja za kojeg se ne zna ni ko je ustvari.
Isus nikada za sebe to nije rekao.I to je argument koji ne možeš pobiti!Stavljati riječi u Isusova usta je nedolično i nepošteno.
Pa, uopste nije tacno, i ne znam zasto tako jednstrano se posmatraju stvari?? Prvo, zasto se konkretno Isus molio?? Drugo, sta znaci molitva iz jevrejske perspektive (posto je bio jevrejin, valjda to nije sporno?)?? Ako pravilno razumes ovo, onda bi trebao videti da nije nikakav problem to sto se Isus molio. Osim toga, zanemarujes cinjenicu da je bio i covek, a to i novi zavet svedoci. Cak imas tekstove tipa:

6 Koji kad je bio u obličju Božjemu, nije držao za otimačinu, da bude jednak Bogu,
7 Nego je sam sebe ponizio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek.
8 Ponizio je sam sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu. (Filibljanima 2)

Ili ovako nesto:

10 Jer je prilikovalo njemu, zbog kojega je sve, i po kojemu je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da patnjama privede k slavi početnika spasenja njihova...14 A jer djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dijel u tome, da smrću satre onoga, koji ima vlast nad smrću, to jest đavla...17 Zato je trebalo, da bude u svemu sličan braći, da bude milosrdan i vjeran veliki svećenik pred Bogom, da okaje grijehe naroda. (Jevrejima 2)

I imas dosta textova o ovoj temi. Sasvim jasno, normalno da se i Isus molio. A kada razumes da je molitva obracanje Bogu, razgovor sa Njime, onda je jos razumnije zasto je Isus tako redovno 'pricao' sa Njegovim Ocem. Sasvim ok.
Sve ovo moj prijatelju što si naveo je daleko od zdravog i razumnog tumačenja!
Po tebi ne predstavlja problem da se "bog" moli Bogu i od Njega traži pomoć!?
Zaista apsurd da veći ne postoji.
Isus je molio da ga Bog spasi zamke i te "čaše" na križu!?Ako vjeruješ da je razapet ,dali onda možeš priznati da mu Bog nije uslišio molitvu da bude spašen?Izvoli krako i jasno!
Pa izvoli, pricaj i o tome, a sto se autorstva tice-nije nikada fokus i najbitnije u Bibliji znati ko je autor, cisto da napomenem, ali kada si vec ovo kazao-za Jovana se najsigurnije zna da je on autor.
Ili si samo djelomično upućen u istoriju evanđelja,ili zaista svjesno izvrćeš činjenice pa ovako nešto izjavljuješ!?
Reći ću ti da je ovo čista neistina!Najveći stručnjaci na ovom polju se slažu da se ne može otkriti pravi identitet autora Jovanovog evanđelja.Može se samo špekulisati bez pravih argumenata i na osnovu takve krnjave teorije pripisivati Jovanu to dijelo,tako i ti sada činiš.
Zapravo postoji samo jedno evandjelje, ali ima cetiri izraza tog evandjelja.
Zašto onda ta evanđelja proturiječe jedna drugima po mnogim pitanjima?
Pored toga znam da ti vjeruješ da je 1+1+1=1??? ali hoćeš li sada da mi kažeš da je i - 1+1+1+1=1?
Postoje 4.različita evanđelja(držimo se argumenata ako ih uopšte poznaješ) i ona proturiječe jedna drugima u mnogim stvarima!
Otvori temu o evanđeljima i iznijeću ti neoborive dokaze!
Pa, sve zavisi koji text gde stavljas. Isto tako Isus je kazao, npr., da ne mozemo sve razumeti, Pavle kaze da je velika tajna poboznosti, da su neispitljivi putevi Bozji, o tome svedoci i stari zavet. Prema tome, text u kontext, to je najboji nacin! A kada se stavi text u kontext-sve je ok.

Kada si pomenuo Korincane-Pavle tamo nije kazao da je Bog reda i mira (Bog nije autor konfuzije, kako ti rece), vec je rekao o redu i miru na bogosluzenju, i sl.. Nema veze sa time sto si ti poentirao. Vidis kako je nezgodno staviti text u neki drugi kontext?? Uzmi lepo procitaj celu poslanicu, ako treba, pa vidi sta konkretno Pavle kaze i u vezi cega, na sta se to odnosi. Ovo je jako bitno, jer te crkve su zaista postojale, sa odredjenim problemima, i zato su nastali odredjeni spisi, sa raznim izjavama. Zato je vazno sve to razumeti, jer onda dolazi do pogresnog tumacenja.
Zar ti u Bibliji nije naređeno da sve prvo dobro ispitaš pa tek onda da vjeruješ?Zar Isus(po vašem vjerovanju) nije obećao da će vas "sveti duh" uputiti u svu istinu,pa zašto to nije onda učinio?
Nikada se neizmirivo nije moglo izmiriti vjeruj mi.
Ja ne sumnjam da tebi itekako to nije jasno,ali me čudi da možeš svjesno zažmiriti preko svih proturječnosti i netačnosti u svojoj knjizi.
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Shalom, Jasone.

Ja sam postavio pitanje da li je Isus lično za sebe rekao da je on ta "riječ"?
Rekao je autor evanđelja za kojeg se ne zna ni ko je ustvari.
Isus nikada za sebe to nije rekao.I to je argument koji ne možeš pobiti!Stavljati riječi u Isusova usta je nedolično i nepošteno.

Pa cuj, zavisi, sve zavisi kako posmatras stvari. Realno gledano, Isus mnogo toga nije rekao. Niti je pomenuo kompjutore, npr., pa ni avione. To sto ti pitas je za mene licno apsurdno, jer citav Novi zavjet svedoci da je On ta Rec Bozja. "Rec Bozja" nisu samo slova na papiru, to je sveukupno Bozje otkrivenje koje nam je dato u licnosti i delu Isusa Hrista. Razlog zasto nije govorio ili davao izjave u ono vreme onako kako bismo mi ocekivali lezi bar u najmanje dve stvari:

1) zbog semitskog (jevrejskog) nacina razmisljanja.

2) zbog toga sto je On zivio u I veku a ne u 21 veku.

Danas bi ljudi zeleli instant teologiju, da tako kazem, sve po redu, sistematski poredjano, ali mislim da Biblija nije data u tu svrhu.

Ako zelis dublje da istrazujes i vidis ko je Isus, odnosno ako se ne zadovoljavas povrsnoscu, kako vidim, kao ni ja sto se ne zadovoljama, onda moras krenuti nekim redom.

A npr., to bi bilo da Isus nikada nije negirao ono sto su Mu ljudi pripisivali. Nikada, apsolutno nikada, a to samo govori da ili je bio lud i shizofrenik ili lazov ili je govorio istinu. Treceg nema. Ovaj nazovi "argument" koji ti od mene trazis je sam po sebi nelogican, upravo zbog nerazumevanja termina "rec Bozija". Logos je Hristos, apostol Jovan ga je tako prepoznao.

E sad, ako ti dodjes sa nekim tvrdnjama tipa "ne zna se ko je pisao jevandjelje", "Isus nije za sebe tvrdio ovo/ono"-probaj ti se malo pozabavi argumentima, jer zasto bih ja ista morao dokazivati, a ne i ti?? Probaj pokazi nesto? Koliko sam video, dosta toga sam osporio u vezi tvojih tvrdnji, npr. i sam predlog "anti" za koji si se kleo da znaci samo "protiv", sto uopste nije tacno. Bavim se dosta izucavanjem Biblije jer me to zivo zanima, cak mislim da je to moj zivot, tako da kada mi kazes:

Ili si samo djelomično upućen u istoriju evanđelja,ili zaista svjesno izvrćeš činjenice pa ovako nešto izjavljuješ!?
Reći ću ti da je ovo čista neistina!Najveći stručnjaci na ovom polju se slažu da se ne može otkriti pravi identitet autora Jovanovog evanđelja.Može se samo špekulisati bez pravih argumenata i na osnovu takve krnjave teorije pripisivati Jovanu to dijelo,tako i ti sada činiš.

....meni to nista ne znaci, osim klasicne optuzbe. Izvoli, pa pricaj zasto Ivan/Jovan nije pisao svoje evandjelje?? Ne mozes bas tako da cepidlacis u nekim stvarima, i kada si sateran u cosak da se ponasas kao j.svedok, a u isto vreme da dajes tako radikalne izjave? I pri tome da me opzujes da izvrsem, spekulisem, i slicno??

I jos nesto. Vec sam ti rekao u proslom postu da uopste nije fokus na pisca, mada je cesto i to vazno, koliko na samu poruku koju sadrzi odredjen spis. Ja se ne tangiram toliko oko autorstva, upravo zbog unutrasnjeg sadrazaja Biblije, odnosno pojedinih knjiga.

I samo da znas da uopste nije u pitanju nikakva "krnjava teorija" da je Jovan pisao evandjelje. Ali nema veze.

Sve ovo moj prijatelju što si naveo je daleko od zdravog i razumnog tumačenja!
Po tebi ne predstavlja problem da se "bog" moli Bogu i od Njega traži pomoć!?
Zaista apsurd da veći ne postoji.
Isus je molio da ga Bog spasi zamke i te "čaše" na križu!?Ako vjeruješ da je razapet ,dali onda možeš priznati da mu Bog nije uslišio molitvu da bude spašen?Izvoli krako i jasno!

Ako je tebi nesto daleko od zdravog i razumnog tumacenja, ne mora da znaci da je i meni. Cak mislim da na ovoj poziciji mozemo prestati pricati, jer kada ovako krenu razgovori-onda je kraj normalnoj diskusiji. Zasto bi to bilo 'nezdravo' i 'nerazumno'?? Pa ja to kristalno savrseno razumem i kapiram, a ti pises kao da nikada nisam citao te textove, odnosno Isusove molitve i sl.!!! Pa nisam prijatelju ja mentol i budala da ne znam o cemu je rec, a ja bih samo priupitao ili bolje reci, kazao bih da postoji jako dobar razlog zasto Bog nije uslisio Isusovu molitvu, ja sa time nemam nikakav problem, ni najmanji! Zasto se Isus uopste i molio, koja je poenta Njegove molitve, sta je to sto je predstavljalo teret za Njega, cega se plasio, zasto se tri puta molio, zasto su Mu kapljali grasci znoja i krv Mu tekla, zasto Mu se javio andjeo da Ga hrabri...??? Ovo su samo neka pitanja koja glasno postavljam samom sebi.

Zašto onda ta evanđelja proturiječe jedna drugima po mnogim pitanjima?
Pored toga znam da ti vjeruješ da je 1+1+1=1??? ali hoćeš li sada da mi kažeš da je i - 1+1+1+1=1?
Postoje 4.različita evanđelja(držimo se argumenata ako ih uopšte poznaješ) i ona proturiječe jedna drugima u mnogim stvarima!
Otvori temu o evanđeljima i iznijeću ti neoborive dokaze!

Malo mi smeta kada mi neko kaze nesto tipa "ako poznajes", "vidi se da nemas pojma" itd itd, prosto iz razloga sto su ljudi cesto navikli da etiketiraju osobu sa druge strane ekrana, a bez da razmisljaju da li su u pravu ili ne.

Izvoli, dokazi ti da ima cetiri jevandjelja, koja je njihova svrha, zasto su nastala, u cemu je razlika izmedju Mateja i Luke, npr.?? Prijatelju, ovo su samo neka od mnogih pitanja.

A pored toga, ne bavim se Biblijom da bih se prepucavao, tako da mi ne pada na pamet otvarati teme u vezi evandjelja, jer dovoljno cvrsto verujem to sto verujem, a osim toga zapamti jednu stvar: nema neobirivih dokaza. Ako posmatras stvari tako kako posmatras, ne moze se dokazati da Bog postoji, svaki dokaz se mora osporiti, pa tako je slucaj i sa ovim sto sada pricas za evandjelja.

Zar ti u Bibliji nije naređeno da sve prvo dobro ispitaš pa tek onda da vjeruješ?Zar Isus(po vašem vjerovanju) nije obećao da će vas "sveti duh" uputiti u svu istinu,pa zašto to nije onda učinio?
Nikada se neizmirivo nije moglo izmiriti vjeruj mi.
Ja ne sumnjam da tebi itekako to nije jasno,ali me čudi da možeš svjesno zažmiriti preko svih proturječnosti i netačnosti u svojoj knjizi.
Pozdrav i svako dobro.

Izvini, a koje to protiv recnosti?? Pa ne mora sve da bude tako.

A osim toga, problem je mnogih ljudi sto bi Bozju rec i samog Boga spakovali u njihov skucen i ogranicen um, i sve sto se ne slaze sa njihovom percepcijom stvari se odbacuje, ismejava, 'dokazuje' kao nelogicno itd itd itd. Covece, verujem to sto verujem, ko si ti da drugacije tvrdis?? To sto si procitao par knjiga koje navodno obaraju osnove hriscanstva, ili sto si video nesto sa nekih jevrejskih sajtova vezano za apostola Pavla i sl.?? Pa ne obara se hriscanstvo tek tako, i nema stvari na koje hriscani nisu adekvatno i blagovremeno odgovorili, kakvi god da su napadi bili u pitanju.

Prema tome, americu nismo otkrili ni ti ni ja, a mudri Solomun rece da nema nista novog pod suncem. Smile Dakle, sta je tu je. Smile

more_horiz
Van Helsing je pitao:

Kakav se ''fenomen'' dogodio 325. godine u Nikeji?

I ovo je jako dobro pitanje. Medjutim, cesto se i sa njime spekulise, obicno oni koji govore da je u pitanju 'teorija zavere' u Nikeji ne znaju bas sve detalje oko tog spora koji inace i dan danas traju.

Hajde da samo citiram sto je Jason kazao na ovo Van Hesling-ovo pitanje, pa cu onda kazati i svoje misljenje.

Naime Arije je postavio pitanja;"Ko je Isus"?;"Jeli on stvarno Bog?;"Ili je ipak stvorenje"?

Kao odgovor na učenje aleksandrijskog svećenika,sazvan je od strane cara Konstantina Velikog 325.godine u Nikeji prvi koncil,na kojem je prisustovalo preko 300 biskupa.
Koncil je osudio arijanstvo,istobitnost Oca i sina proglasio člankom vjere,a u vjerovanje umetnuo riječi;
"Gospodin Isus ,Krist,Bog od Boga,svjetlo od svjetla,pravi Bog od pravog Boga,rođen a ne stvoren,istobitan sa ocem".

Tada je donesena odluka da je u Isusu Kristu(Mesiji-pomazaniku) prisutan sam Bog.Tako je Isus izjednačen sa Bogom!

Poslije završenog koncila odveden je Arije na carevu zapovijed u progonstvo zajedno sa malim brojem svojih pristalica.Lukavošću su pridobili za sebe cara Konstantina(koji je inače bio obožavaoc kulta sunca),te su se vratili iz progonstva i počeli širiti svoj nauk.
Arijanstvo se sa istoka proširilo u mnoge zapadne krajeve Rimskoga carstva pa je došlo i u rimsku pokrajinu Panoniju.Sjeverni narodi Goti,Vandali,Langobardi primili su kršćanstvo u arijevačkome obliku.

Prva izjava:

Uh, koliko sam se god puta bavio ovim stvarima i slucao i ponesto citao o ovome, prvi puta u svome zivotu cujem jednu ovakvu izjavu. Uopste nije tacno da je do nikejskog koncila vazila "dogma" Arija, vec naprotiv! Spor nije nastao zbog toga sto je Arije govorio navodno 'istinu' vec upravo zbog toga sto je naucavao suprotno istini i opstem verovanju u ono vreme.

Ovo je prilicno jednostavno objasnjenje kojim se navodno "rusi" hriscanstvo.

Prijatelju, da li uopste znas sta je tacno i konkretno tvrdio Arije ili ja trebam da ti to kazem? A drugo, uopste mi nije jasno zasto te zanima Nikeja i slicni sporovi u hriscanstvu, kada se to ne tice tvoje vere?? Ovo ne razumem, ali ok, ne moram sve razumeti.

Sto se tice Arija, on je razmisljao tipicno u kategorijama grkce filozofije. On je Boga pojmio kao "apsoluta". A to je cist grcki koncept (!). Za njega, Isus nikada nije mogao biti jednak sa Bogom, dakle Bog, prosto iz razloga sto ne mogu postojati dva apsoluta u isto vreme. To je bio njegov problem, zasto sto nije mogao grcki filozofski koncept ugraditi sa temeljima i osnovama Biblije, da ne kazem 'hriscanstva' (obicno mislim na hriscanstvo u I veku AD). On je dao onu izjavu da "bese vreme kad Isusa ne bese".

I ja mu, na temeljima grcke filozofije, nikada, bas nikada zamerio.

Medjutim, problem je sto se on tim kategorijama bavio da bi tumacio ili kada je tumacio Isusa i Njegovu prirodu. Cista grcka filozofija, termini koje je koristio, i slicno. Nigde nije se posebno pozivao na Bibliju, a i ako jeste, tesko da je citirao na prav nacin.

Problem koji je tu nastao jeste sto su mu neki crkveni oci, npr. Atanasije, odgovorili na slican, filozofski nacin! Zato toliko vekova spora i nerazumevanja oko nekih termina i sl. Medjutim, to samo znaci da su se i oni odvojili od jasnih iskaza Biblije.

U stvari, ovo nije ni najmanje tema na ovom topicu, bas ni najmanje. Svejedno, treba biti iskren i realan prema cinjenicama, a ovo sto kazem su cinjenice. Skoro sam citao Istoriju crkvenih oca IV veka, od G. Florovskog, bas vezano za ove sporove, pa zanimljivo je videti oko cega su se oni vekovima lomatali, a tako je jednostavno. Smile

Prema tome, Nikeja nije nista resila sto vec ranije nije bilo poznato. Biskupi nisu mogli tek tako preko noci da 'smisle' novotariju da je Isus Bog. O, da, naravno da se ne slazem sa mnogo cemu i na tom saboru, uh, pa to je prica za sebe, ali samo mi jedno smeta: tvrdnja da je Nikeja donela nauku o Isusu kao Bogu, sto uopste nije tacno. A osim toga, Arija je docekao na njegovom terenu upravo Atanasije Veliki sa neobirim argumentima u prilog Isusovom bozanstvu, ali se o tome retko prica.

Na samom koncili špekuliše se sa velikim brojevima evanđelja koja su tada spaljena od strane Konstantinovih pristalica,koji su izjednačili Isusa sa Bogom.
Sva evanđelja koja su opisivala Isusa kao čovijeka su bila odbačena i popaljena!
Od 60-230 evanđelja(kako se prenosi) samo 4. su primljena u kanon!?
Samim tim Nikejski sabor je obavijen ogromnim velom sumnje i danas,između vaših vlastitih redova,i o njemu se i dalje oštro i žučno raspravlja!

Ovo je smesno isto toliko kada bih ja rekao da Tito nikada nije postojao.Smile Jel' ovo iz Da Vincijevog Koda od Den Brauna ili...???

Molim te, probaj mi dokazi neke stvari:

1) Da se u Nikeji raspravljalo o novozavetnim spisima???

2) Da su postojala 'druga' evandjelja osim ona 4, a koja su nastala u I veku i bila pisana od strane apostola???

Mislim, hajde da malo igramo otvorenije, sa malo vise argumenata?? Prijatelju, ako ti vadis argumente iz pomenute knjige i njima slicne-onda si ga 'ugasio' sto se mene tice. Smile To nisu nikakvi argumenti, to je izvrtanje cinjenica, manipulacija i slicno.

Mnoštvo njih je uništila i popalila na samom Nikejskom saboru,i u to nema nikakve sumnje,pošto postoje jasni dokazi koje pošteni svećenici iz vaših redova priznaju.
Treba se upitati šta se desilo sa Barnabinim evanđeljom,Tominim,i mnogim drugim?Mnoštvo knjiga je napisano samo na ovu temu,iz kojih se svako može sam uvjeriti!

posto ti osnovano ne verujem, voleo bih nekoliko argumenata vezano za tvrdnju da se u Nikeji nesto spaljivalo, to me bas zanima, a osim toga, ja bih tebe pitao da li znas zasto nije prihvaceno Barnabino evandjelje, ili Tomino, npr.?? O tome Den Braun nista ne pise, osim sto manipulise sa cinjenicama. Smile Ja jedva cekam da cujem konkretne odgovore (mnozina!) na ova moja pitanja.

Dosta toga bih mogao da napišem u vezi toga,ali smatram da sam dovoljno odgovorio kada sam pisao u prethodnim citatima u vezi Nikejskog sabora 325.godine.

Eto, i ja pisah, pa videcemo jos sta su zaista cinjenice, a sta manipulacija i izvrtanje jasnih istorijskih cinjenica.

Ja Bibliju prikazujem onakvom kakva ona zaista i jeste.Ti bi trebao da isto pokušaš to učiniti sa Kur´anom!
Ja argumentima dokazujem da Biblija nije kompletno očuvana Božija riječ,pošto ima mnogo kontradiktornosti,izmišljenih priča koje su u današnje moderno doba otkrivene,i navodim da je dijelo preko 40.autora koji su bili ljudi od krvi i mesa,a pored toga u mnogo čemu su proturiječili jedni drugima!

Ne ulazim u spor oko Kurana, Biblija je starija i vaznija, a sto se tice ove tvoje tvrdnje-nisam video da si ista ovde oborio, bar od kada ja diskutujem na ovoj temi. Bas nista.

Dovoljno sam sve izanalizirao,da mi je kristalno jasno da ste u krivu.

OK, svaka cast, majstore, mene si ubedio u suprotno. Smile

Osoba ne mora da bude živa da bi se čistim argumentima pobila njena osakaćena teorija!

Tacno tako. Zato je Isus ziv, to je razlika izmedju Njega i muhameda, koji je mrtav. A Isus nije.

Kaže Isus poslužiteljima: "Napunite posude vodom!" I napune ih do vrha. Tada im reče: "Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola." Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada."(Jovan 2:7-10)

Izvini, a kako mozes tvrditi da je ovde u pitanju alkoholno vino???? Svasta.

Sveti Pavle samozvani Kristov pristalica ,stvarni osnivač kršćanstva,savjetuje svog novog preobraženog štićenika Timoteja rođenog od oca Grka i majke Jevrejke ovako:

Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti. (1.Timoteju 5:23)

I ovde, na osnovu cega tvrdis da je u pitanju opet alkoholno vino??? Uopste nije tacno. Jer, vino se nikada nije uzimalo kao lek za zeludac. Pre ce biti da je Pavle savetovao da Timotej koristi grozdjani sok, koji je u ono vreme bio poznat kao lek upravo za zeludac. Postoje i jos neka objasnjenja, neki drugi put. Dovoljno je kazati da je povrsno gledanje da je Pavle imao na umu alkoholno vino.

more_horiz
No Nick__
Pa cuj, zavisi, sve zavisi kako posmatras stvari. Realno gledano, Isus mnogo toga nije rekao. Niti je pomenuo kompjutore, npr., pa ni avione.
Nije pomenuo ni da je on ta "riječ" o kojoj sam te pitao.
Prema tome nemaš argument koji će to dokazati.
Idemo dalje onda.
To sto ti pitas je za mene licno apsurdno, jer citav Novi zavjet svedoci da je On ta Rec Bozja.

Svjedoče autori evanđelja,ali ne i Isus!
To nije ni približno isto,niti približno dovoljno da bi se argumentovano pričalo da je Isus tvrdio za sebe da je on ta "riječ"!
Razlog zasto nije govorio ili davao izjave u ono vreme onako kako bismo mi ocekivali lezi bar u najmanje dve stvari:

1) zbog semitskog (jevrejskog) nacina razmisljanja.

2) zbog toga sto je On zivio u I veku a ne u 21 veku.

Vrijeme ne može da igra nikakvu ulogu u Božijim riječima to jest po vama Bibliji.
Kur´an je objavljen u 6.vjeku ali je i danas jasan u 21.vjeku,a biće i u 51.vjeku ako svijet tada bude postojao,jer je on Božija riječ,i vrijeme mu ne prijeti u bilo kojem pogledu.
Božije riječi su razumne i moćne u bilo kojem vremenu čovjekovog postojanja.
U tome i jeste jasna razlika Kur´ana i Biblije.
Danas bi ljudi zeleli instant teologiju, da tako kazem, sve po redu, sistematski poredjano, ali mislim da Biblija nije data u tu svrhu.

Ako Biblija ne daje prostora ljudima da je ispitaju i podvrgnu analizi,po čemu je onda po tebi Biblija data čovijeku?
Dali možda kao enigma koja se može tumačiti na razne načine,kako kome odgovara?
A npr., to bi bilo da Isus nikada nije negirao ono sto su Mu ljudi pripisivali. Nikada, apsolutno nikada, a to samo govori da ili je bio lud i shizofrenik ili lazov ili je govorio istinu. Treceg nema. Ovaj nazovi "argument" koji ti od mene trazis je sam po sebi nelogican, upravo zbog nerazumevanja termina "rec Bozija". Logos je Hristos, apostol Jovan ga je tako prepoznao.
Šta to Isus nije negirao što su mu ljudi pripisivali?
Ako misliš na simboličke izraze ;sin Božiji,otac,Bog Gospodin itd...,onda bi se trebao vratiti koji post unazad i isčitati moj post koji jasno ukazuje da su ti izrazi bili čisto simbolički.
Isus nije jedini nazvan prvorođencem,niti Božijim sinom,niti samim Gospodinom!
Ako se bukvalno upotrijebi taj izraz samo na njega,a svi ostali koji su isto tako oslovljavani ostave po strani,onda je to najblaže rečeno-nerealno i nepošteno!
Imam namjeru otvoriti temu o Isusovoj božanstvenosti iz Islamske perspektive,pa tamo možemo opširnije na ovom polju.
Daj da se držimo teme,daleko smo odlutali!
Logos je Hristos, apostol Jovan ga je tako prepoznao.

Ali kao što vidimo niti jedan argument nemaš da je se Isus prepoznao
kao taj Logos ili riječ!On to nikada za sebe nije izjavio.Jovan jeste ali Isus ne!
Koje izjave u Bibliji ti prije prihvataš-Isusove ili od autora evanđelja?Molim te za odgovor na ovo pitanje?
E sad, ako ti dodjes sa nekim tvrdnjama tipa "ne zna se ko je pisao jevandjelje", "Isus nije za sebe tvrdio ovo/ono"-probaj ti se malo pozabavi argumentima, jer zasto bih ja ista morao dokazivati, a ne i ti?? Probaj pokazi nesto? Koliko sam video, dosta toga sam osporio u vezi tvojih tvrdnji, npr. i sam predlog "anti" za koji si se kleo da znaci samo "protiv", sto uopste nije tacno.
Nije problem da se iznesu argumenti na ovu temu,ali odlutaćemo daleko od teme koja je postavljena.
Treba razgovarati o razlikama između ove dvije knjige,o njihovim sličnostima,kontradikcijama,usporedbama općenito.
Otvori temu ako želiš koja će posebno govoriti o evanđeljima,i tamo ćemo nastaviti.
Kažeš da si mi dokazao da "anti" ne znači samo protiv?
Ja te pitam sada ponovo da li riječ anti,znači između ostalog iprotiv?
Izvoli, dokazi ti da ima cetiri jevandjelja, koja je njihova svrha, zasto su nastala, u cemu je razlika izmedju Mateja i Luke, npr.?? Prijatelju, ovo su samo neka od mnogih pitanja.
Rekao sam ti ako te to toliko interesuje otvori temu o evanđeljima i tamo ćemo kvalitetno da debatujemo.
Pričajmo ovdije na temu koja je postavljena,i ne zalazimo u dubine nečeg drugog.
A pored toga, ne bavim se Biblijom da bih se prepucavao, tako da mi ne pada na pamet otvarati teme u vezi evandjelja, jer dovoljno cvrsto verujem to sto verujem, a osim toga zapamti jednu stvar: nema neobirivih dokaza.

Ja ne smatram prijatelju da si ti došao da se "prepucavaš",jer ni ja ovdije nisam došao da bi se sa nekim natijecao ili prepucavao.
Možda to tako nekada dijeluje,jer obično su dialozi na ovom polju slični "prepucavanju",ali ponavljam ti od toga nema ništa.
Nego ako želiš da vodiš dialog kao do sada,na čemu ti čestitam jer si uljudan i ne vrijeđaš,biće mi drago da razmijenimo mišljenja do određene mijere.
Ako je tebi nesto daleko od zdravog i razumnog tumacenja, ne mora da znaci da je i meni. Cak mislim da na ovoj poziciji mozemo prestati pricati, jer kada ovako krenu razgovori-onda je kraj normalnoj diskusiji. Zasto bi to bilo 'nezdravo' i 'nerazumno'?? Pa ja to kristalno savrseno razumem i kapiram, a ti pises kao da nikada nisam citao te textove, odnosno Isusove molitve i sl.!!! Pa nisam prijatelju ja mentol i budala da ne znam o cemu je rec, a ja bih samo priupitao ili bolje reci, kazao bih da postoji jako dobar razlog zasto Bog nije uslisio Isusovu molitvu, ja sa time nemam nikakav problem, ni najmanji! Zasto se Isus uopste i molio, koja je poenta Njegove molitve, sta je to sto je predstavljalo teret za Njega, cega se plasio, zasto se tri puta molio, zasto su Mu kapljali grasci znoja i krv Mu tekla, zasto Mu se javio andjeo da Ga hrabri...??? Ovo su samo neka pitanja koja glasno postavljam samom sebi.
Nemoj da me pogrešno shvatiš kada kažem "zdrav razum",jer pod tim pojmom mislim na logično i realno prosuđivanje koje ispred sebe izlaže nepobitne argumente,ali ne oslovljavam te "budalom" kako ti smatraš.
Nemoj tako da smatraš,a ako ti smeta što to stalno napominjem izbaciću to iz upotreba u razgovoru sa tobom.

more_horiz
No Nick__
Molim te, probaj mi dokazi neke stvari:

1) Da se u Nikeji raspravljalo o novozavetnim spisima???

2) Da su postojala 'druga' evandjelja osim ona 4, a koja su nastala u I veku i bila pisana od strane apostola???
To je itekako jasno svakom onom ko je iole izučavao ovu materiju.
Ali kao što rekoh sve ovo bi se trebalo otvoriti na temi o evanđeljima.
Ako je ti ne otvoriš,imaću je ja zasigurno u vidu u skorije vrijeme ako Bog da.Jer sam odlučio da otvorim jednu sasvim drugu temu,za koju smatram da će koristiti mnogima koji žele da shvate Islamsko poimanje o Isusu/Isa a,s.
Tacno tako. Zato je Isus ziv, to je razlika izmedju Njega i muhameda, koji je mrtav. A Isus nije.
Jedan "prigovor" koji se redovno postavlja od strane vaših teologa,ka našim učenjacima.Smile

Isusovo usrksnuće iz mrtvih i uspeće na nebo imalo je za posljedicu da su zbog toga njegove pristalice zalutale i počele ga smatrati Bogom, što nije bio slučaj sa našim poslanikom Muhammedom a,s.
Naprotiv, njegova smrt i sahranjivanje na zemlji bila je milost prema njegovim pristalicama da ne zalutaju i da ga ne počnu smatrati Bogom.

Njegov grob na zemlji neprestano ih podsjeća da je on bio
čovjek i Božiji poslanik koga treba slijediti, kako u vjerovanju, tako i u djelovanju. Posjećivanje Muhammedovog a.s groba je trajni podsticaj da se ide njegovim stopama i oponaša u svakom pogledu, s
jedne strane, i da se zalutali mogu vratiti na pravi put, s druge strane.
Mi smatramo da je upravo Isusovo uzdizanje na nebo bio glavni podstrek o krivom učenju koje i danas egzistira kod vas.
I pored toga što su se i Ilija i Henok popeli na nebo,vi ipak jedino u Isusu vidite tu veličinu.
Pored ovoga, ne smije se zaboraviti da, iako je Muhammedovo a,s tijelo sahranjeno na zemlji, njegova duša je na najuzvišenijem mjestu kod Boga. Prema tome, važno je gdje je duša kao bit, a ne tijelo kao
njeno prebivalište prije njihovog razdvajanja.
Isusovo uspeće na nebo i oslobađanje od ovosvjetskih relacija, kako sami tvrdite, došlo je nakon njegovog raspeća i smrti na križu. Mi kažemo da je Muhammed a.s, još za vrijeme svoga života na zemlji,
bio uzdignut u najviše sfere, do Sidre-tu-l-Muntehaa, otuda se vratio na zemlju i ispričao šta je sve na
tom svom putovanju vidio. A ko je vama prenio direktno i ispričao priču o Isusovom uspeću na nebo?
Ako kažete da o tome govori Kur ’ an i da se o tome prenosi od Isusovih savremenika, mi isto kažemo
da o Muhammedovom uspeću govori Kur ’ a n i da o tom događaju prenose vijesti njegovi drugovi
poput El - Kardana. U čemu je onda razlika?
Pozdrav i svako dobro.

more_horiz
Shalom, Jasone!

Naravno, i meni je drago pricati sa tobom, sto da ne?? Pa nisi ti satanista i crni djavo da covek ne moze pricati sa tobom. Smile Nemam ja averziju prema muslimanima, imao sam jako puno doooobrih prijatelja, jos iz vojske, posebno jedan lik iz Podgorice, covek je neverovatan. Na zalost, pre par godina smo izgubili kontakt, a kako sam uspio saznati, negde je vani otisao, tako mi je zao zbog toga! Zamisli kako se bio shokirao kada sam mu svojevremeno cestitao neke od vasih praznika, vrlo se iznenadio. To je takva dusha od coveka da ja nemam reci. I nikada, nikada nismo se raspravljali oko religije, ni najmanje, bas ni najmanje. Neverovatna stvar.

Cuj, sto se tice "reci Bozje" reci cu ti nesto iskreno, a znam da se neces ljutiti. Znas kako, nekad je lakse objasniti nekim nacitanim ljudima nesto nego nekome ko ne zna pa moras iz pocetka. Ovaj forum cesto tako izgleda, cesto spusta te na nizu lestvicul, tvoje znanje, iskustvo, sta god, kada ti, umesto da govoris o bas posebnim stvarima, ti se bavis nekim osnovnim, i trebas "prva slova reci Bozje" objasnjavati nekima koji ni ne veruju da postoji Bog. Jaoj, sto to moze biti zamorno! A to se svima desava, primetio sam.

Dakle, sve sto je Isus cinio i radio jeste Bozja rec, zato sto, ako uzmes starozavetnu pozadinu, Bozja rec je sveukupno otkrivenje Boga coveku. Isus je to potpuno otkrivenje, ovo je jako naglaseno u novom zavetu, ali bojim se da ce prica da ode daleko ako krenemo o ovom. Ti kada meni kazes:

Nije pomenuo ni da je on ta "riječ" o kojoj sam te pitao.
Prema tome nemaš argument koji će to dokazati.
Idemo dalje onda.

meni zaista moze biti smesno, pa to je kao da pitas: a gde u Bibliji pise da postoji Bog?? Mislim, gde zaista pise tako nesto, eto, Bog postoji?? Pazi prvi text:

"U pocetku stvori Bog nebo i zemlju".

Kratko i jasno. I gde tu pise: "Eto, postoji Bog..."

Tako meni lici ona tvoja opaska. Ja se slazem da je ona na mestu, ali moras zapamtiti da Biblija ne govori u nasim kategorijama, i da bismo je mi razumeli, mi ne smemo da je povladjujemo nasim rasudjivanjima, vec se moramo njoj povladjivati. Znaci, sve sto je Isus radio, cinio, govorio, sve govori u prilog tome da je On ta "Bozja rec" iz starog zaveta, da je On taj preko koga je Bog opstio sa covekom. Ja to dosta razumem, i za mene je tvoje pitanje vise no apsurdno, veruj mi, to je kao da me ateisti pitaju: "Da li si ti video Boga da bi Ga verovao", mislim pitanja su na istom nivou. Namerno koristim ovu sliku koja bi i tebi mogla biti poznata, da bi me razumio o cemu pricam. E sad, mozda jeste problem nerazumevanje, ono sto je meni poznato i jasno mozda nije tebi, i obrnuto, ali Boze moj, zato smo tu da razmenjujemo misljenja, kao sto ti kazes, ne radi prepucavanja. A sto se vredjanja tice-nisam ni tebe primetio da vredjas, a ni ja sam ne uzivam u tome, i uvek se lose osecam kada kazem bilo kome nesto sto ne prilici,nikada ne odem ciste savesti, sta da radim, mozda i bolje tako nego da oguglim na ono sto pisem u toj meri da zaboravim da smo ipak svi mi Bozja stvorenja, i da samo Bog poznaje nasa srca, pa ko sam ja da sudim...

Svjedoče autori evanđelja,ali ne i Isus!
To nije ni približno isto,niti približno dovoljno da bi se argumentovano pričalo da je Isus tvrdio za sebe da je on ta "riječ"!

Pa isto je, oprilike, zato sto je Biblija nadahnuta knjiga, pisci su bili nadahnuti kada su pisali. Osim toga, Isus nigde ni ne negira tako nesto, ovo su dve pozicije, dve krajnosti. Treba i to uzeti u obzir, a najvaznije je od svega, kao sto i kazah-razumeti Bibliju.

Vrijeme ne može da igra nikakvu ulogu u Božijim riječima to jest po vama Bibliji.
Kur´an je objavljen u 6.vjeku ali je i danas jasan u 21.vjeku,a biće i u 51.vjeku ako svijet tada bude postojao,jer je on Božija riječ,i vrijeme mu ne prijeti u bilo kojem pogledu.
Božije riječi su razumne i moćne u bilo kojem vremenu čovjekovog postojanja.
U tome i jeste jasna razlika Kur´ana i Biblije.

Ovo vazi jedino pod uslovom ako kazes da je Biblija nastala mehanickim diktatom, sto nije. Tako je nastao Kuran, u 7 veku, a ne u sestom, jer Muhamed je ziveo u 7 veku, ispravi me ako gresim. A biblija nije mehanicki diktirana. Zato ti i ne razumes tu Knjigu, ja to znam. Mnogo je bitno sta je Isaija rekao, kome, kada, zasto, npr. Ne mora Isaija, moze bilo ko, jer svaka knjiga u Bibliji je imala odredjenu grupu ljudi kojima je bila namenjena, odredjenu poruku, odredjenu pozadinu i svrhu pisanja, i jos mnogo sto sta. Biblija je zatim koristila jezik ljudi u ono vreme, Danilo je pisao i aramejskim jezikom neka svoja poglavlja jer to je bio jezik diplomatije i trgovine, a on je bio visok diplomata, novozavetni pisci su uglavom pisali na "koine" grckom jeziku, jezik obicnog naroda u I veku, jezik koji se govorio u citavoj tadasnjoj imperiji, a to je bio njihov poznati svet. Naravno, ima iznimke u novozavetnim spisima, Luka je pisao cistim grckim, npr., Jevrejima poslanica se odlikuje isto tako lepim,finim grckim jezikom, itd itd. Pored toga, pisci su koristili slike, ideje koje su bile poznate u ono vreme. Bog koji spava, npr., je bio Bog koji kontrolise situaciju. Paralelu sa ovim vidis kod Mateja da Isus spava u camsu-direktna aluzija za prosecnog jevrejina kome je i namenjeno ovo evandjelje da je Isus mnogo vise od coveka! Zatim Bog koji hodi po valima morskim, starozavetna ideja, to je suveren i mocan Bog, iznad prirode i svih sila, a u NZ citas da je Isus hodao po vodi. I tako milion drugih stvari. I sve pisano u jevrejskom stilu, njihov nacin razmisljanja, njihovi paralelizmi, kajasticka struktura mnogih delova Biblije, i ko zna sta sve jos sadrzi Biblija.

O Bibliji mogu jako puno da pisem, jer ona je "ziva rec Bozja, i jaka i ostrija od svakog dvoseklog maca". Za nju se kaze da "susi se trava, cvet njezin opada, ali rec Boga nasega ostaje doveka". Ili, pak, "Nije li rec Moja kao oganj, govori Gospod, i kao malj koji razbija kamen"? Psalmita kaze, npr., "Rec je Tvoja zizak nozi mojoj, i videlo stazi mojoj". Ili pak text "Osnova je reci Tvoje Istina". A Isus za Sebe kaze da je On Istina, pa sta bi to moglo znaciti, ako ne da je On upravo ono sto i gore kazah?? Na taj nacin je Isus govorio o Svom identitetu.

Ako Biblija ne daje prostora ljudima da je ispitaju i podvrgnu analizi,po čemu je onda po tebi Biblija data čovijeku?
Dali možda kao enigma koja se može tumačiti na razne načine,kako kome odgovara?

A, pa ne, nisi me razumio. Naprotiv, Biblija je izanalizirana kao ni jedna druga knjiga na ovome svetu ni pre nje ni posle nje, to je cinjenica. Ne radi se o tome, vec se radi o povrsnosti. Ja sam pricao o 'instant' teologiji, povezes dva texta i mislis da nesto znas, nema nekih stvari, i mislis da to ne postoji, i sl. Pa nije Biblija ni data zbog toga, nit' je pisana na taj nacin. Bog je Bog odnosa, mislim da je i Biblija takva, koja ti ne daje za pravo da mislis da sve znas, koja cesto je na izgled kontradiktorna, sto nije, jer Rec Bozja ne moze biti sama po sebi kontradiktorna, u pitanju su samo nasi umovi i nasa interpretacija, ona je sasvim ok. I nikada ne mozemo u potpunosti da je razumemo, sto mi se najvise svidja od svega, jer ne mozemo Boga, pa tako ne mozemo ni Njegovu Rec, a Njegova Rec je-otkrivenje o Njemu samom koje se najbolje ocitovalo u licnosti i delu Isusa Hrista.

Šta to Isus nije negirao što su mu ljudi pripisivali?

Kazes sta On nije negirao? Pa. ne razumem sto pitas, ali znam da je neke stvari negirao.

"Ne govorimo li mi ispravno da si ti Samarjanin i da je djavo u tebi"?

A On kaze:

"U Meni nema djavola".

Negirao je njihovu tvrdnju da je opsednut demonima. I nije jedina, na indirektan nacin je mnogo toga negirao.

Ako misliš na simboličke izraze ;sin Božiji,otac,Bog Gospodin itd...,onda bi se trebao vratiti koji post unazad i isčitati moj post koji jasno ukazuje da su ti izrazi bili čisto simbolički.

Tacno tako, nisam ni ja mislio drugacije. Medjutim, sta je u ono vreme znacilo kada neko naziva sebe "sinom Bozjim"? Kada sebi pripisuje prerogative koje pripadaju Bogu, kada se gradi i izjednacuje sa Bogom?? Mozes ti da se vadis na "simboliku", ali ovo su slabi argumenti, cak nikakvi, jer prvi put cujem takvo objasnjenje (iako se na drugacije nacine negira da je On Sin Bozji).

I zato su jevreji gledali jos vise da Ga ubiju, sto je ne samo kvario subotu, nego i Ocem Svojim nazivao Boga, i gradio se jednak Bogu.

Nezgodna stvar. Jevreji u I veku su jaaako dorbo razumeli sta znaci taj termin, i jaaako dobro su razumeli reci koje je Isus Sebi cesto pripisivao. Budi siguran da su oni bolje od mene i tebe znali sto znaci termin "sin Bozji", i suvisno je reci da nisu znali za razlicitu upotrebu ovog termina. Medjutim, kada se odnosi na Isusa, stvar je vrlo jasna.

Rec "sin" podrazumeva uzviseni polozaj i funkciju, a kada se odnosi na termin "sin Bozji", odnosi se na kvalitet kojeg poseduje taj "sin", sto znaci samo jedno-neko ko je jednak i ravan Bogu. Ovo je bio um prvoga veka. "Sin Bozji" je neko ko je u bliskom odnosu sa Bogom, otuda i sam termin.

Nije ni najmanji problem sto smo i mi "sinovi Bozji', jer dobro se zna u kom smo mi kontextu "sinovi Bozji", na koji nacin, a na koji nacin je to Isus, i to niko normalan ne spori. Nije isto reci za mene da sam ja "dete Bozije", i za Isusa. Biblija pravi tu razliku, i nisi otkrio ameriku kada si i ti ovo primeti, samo si promasio kada si poistovetio ili nisi bas razumeo u kom se odnosu taj termin tice Isusa. Isus je Sin Bozji a mi mozemo samo biti 'sinovi' Bozji, to je ipak velika razlika.

Na taj tvoj komentar nisam odgovorio zbog vremena, trebao si to zapaziti, kazao sam to, a i sad nisam sve kazao u vezi toga.

Isus nije jedini nazvan prvorođencem,niti Božijim sinom,niti samim Gospodinom!
Ako se bukvalno upotrijebi taj izraz samo na njega,a svi ostali koji su isto tako oslovljavani ostave po strani,onda je to najblaže rečeno-nerealno i nepošteno!

Hm, u kom se to kontextu upotrebvljava grcki termin πρωτοτοκος? Ja cesto vodim bitke sa jehovinim svedocima i ostalim unitarijancima, koji pokusavaju opvrgavati Hristovo bozanstvo, upravo sa ovim stvarima, i nikada se nije desilo ne da oni 'pobede', jer ne pricam zato ja o Bogu i Bibliji, vec da daju jake argumente za njihove tvrdnje. Prema tome, mnogo je bitan kontext u kom su recene te reci. A to je ono sto zanemaruju mnogi citaoci i istrazivaci Biblije, posebno medju onima koji se kunu da su 'hriscani'. Osim toga, Isus je nazvan sve skupa: i prvorodjenim, i Sinom Bozjim, i Sinom Covecjim, i Sinom Davidovim, i Sinom Avramovim, i Gospodom, i Bogom, i Spasiteljem itd itd.

more_horiz
Pozdrav i svako dobro i tebi No Nick!

Jutros nisam uspio da kompletujem čitav svoj post,jer sam imao problema sa konekcijom.
Ali evo sada ću da izložim što sam imao.

Kažeš mi;

Izvini, a kako mozes tvrditi da je ovde u pitanju alkoholno vino???? Svasta.

Zaista ne mogu da vjerujem,da možeš ovako nešto upitati?
Kažeš da izučavaš Bibliju i da si poznavalac iste,a postavljaš ovako neumijesna i neshvatljiva pitanja!?
Bez ljutnje,a sada ću ti to potkrepiti argumentom.

Da li si pročitao dobro Jovana 2:7-10?
Da li uočavaš koju riječ sam ti podvukao iz njega?
Ta riječ je PONAPIJU(PONAPIJAJU).
Kako će se to ljudi ponapijati ako vino nije alkoholno,molim objasni?

Pored toga jasno je spomenuto vino a ne sok o grožđa kod Pavleta,tako da je zaista krajnje vrijeme da se uozbiljiš,ako imaš volju za realnu i poštenu debatu.

more_horiz
No Nick

Kratko ću ti odgovoriti na pitanja koja se tiču ove teme,a ostalo možemo kao što rekoh na temi koju ću otvoriti.

Cuj, sto se tice "reci Bozje" reci cu ti nesto iskreno, a znam da se neces ljutiti. Znas kako, nekad je lakse objasniti nekim nacitanim ljudima nesto nego nekome ko ne zna pa moras iz pocetka.
A ja ću ti reći nešto što sigurno nisi znao ali na temi o Isusu.
Imaćeš priliku da spoznaš da i Kur´an spominje riječ od Boga u jednom kontekstu na Isa a,s.Ali ne radi se o bilo kakvom božanstvu.
Very Happy

meni zaista moze biti smesno, pa to je kao da pitas: a gde u Bibliji pise da postoji Bog?? Mislim, gde zaista pise tako nesto, eto, Bog postoji?? Pazi prvi text:

"U pocetku stvori Bog nebo i zemlju".

Kratko i jasno. I gde tu pise: "Eto, postoji Bog..."
Mislim da je krajnje vrijeme ili da se podučiš materiji o kojoj želiš razgovarati,ili da prestaneš sa ovakvim neshvatljivim i nepriličnim pitanjima koja nemaju nikakvog smisla zaista!
Sam stih koji si citirao jasno ukazuje da Bog postoji kao i mnogi drugi,samo što mi djeluje smiješno da ti ih sada ovdije predstavljam.
Pored toga to nema nikakve sličnosti sa pitanjima koja ti ja postavljam,jer ona se tiču lično Isusove ličnosti i njegovog nauka.

Јер овако вели Господ, који је створио небо, Бог, који је саздао земљу и начинио је и утврдио, и није је створио напразно, него је начинио да се на њој настава: ја сам Господ, и нема другога.(Isaija 45:18.)
Nemam namijere dalje da navodim ovu nespornu činjenicu.
Pa nije Biblija ni data zbog toga, nit' je pisana na taj nacin. Bog je Bog odnosa, mislim da je i Biblija takva, koja ti ne daje za pravo da mislis da sve znas, koja cesto je na izgled kontradiktorna, sto nije, jer Rec Bozja ne moze biti sama po sebi kontradiktorna, u pitanju su samo nasi umovi i nasa interpretacija, ona je sasvim ok. I nikada ne mozemo u potpunosti da je razumemo, sto mi se najvise svidja od svega, jer ne mozemo Boga, pa tako ne mozemo ni Njegovu Rec, a Njegova Rec je-otkrivenje o Njemu samom koje se najbolje ocitovalo u licnosti i delu Isusa Hrista.
Ovo se tiče ove teme.
Reci mi onda da li si čuo naređenje iz same Biblije koje glasi;

"Sve provjeri(dokaži),čvrsto se drži onoga što je dobro."(1.Solunjanima 5:21)?

Isto tako ne možeš da kažeš da je Biblija nejasna i nemoguća za razumno tumačenje,jer avaj ona sama za sebe tvrdi da to nije-pogledajmo zajedno;

"jer Bog nije Bog nesklada(mnogi prevodi kažu i ;konfuzije,bune itd...)(1.Korićanima 14:33),

Kako ovo objašnjavaš?
Da li poštuješ Bibliju i držiš se njenih pravila i načela?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply