Shalom, Jasone!
Naravno, i meni je drago pricati sa tobom, sto da ne?? Pa nisi ti satanista i crni djavo da covek ne moze pricati sa tobom.
Nemam ja averziju prema muslimanima, imao sam jako puno doooobrih prijatelja, jos iz vojske, posebno jedan lik iz Podgorice, covek je neverovatan. Na zalost, pre par godina smo izgubili kontakt, a kako sam uspio saznati, negde je vani otisao, tako mi je zao zbog toga! Zamisli kako se bio shokirao kada sam mu svojevremeno cestitao neke od vasih praznika, vrlo se iznenadio. To je takva dusha od coveka da ja nemam reci. I nikada, nikada nismo se raspravljali oko religije, ni najmanje, bas ni najmanje. Neverovatna stvar.
Cuj, sto se tice "reci Bozje" reci cu ti nesto iskreno, a znam da se neces ljutiti. Znas kako, nekad je lakse objasniti nekim nacitanim ljudima nesto nego nekome ko ne zna pa moras iz pocetka. Ovaj forum cesto tako izgleda, cesto spusta te na nizu lestvicul, tvoje znanje, iskustvo, sta god, kada ti, umesto da govoris o bas posebnim stvarima, ti se bavis nekim osnovnim, i trebas "prva slova reci Bozje" objasnjavati nekima koji ni ne veruju da postoji Bog. Jaoj, sto to moze biti zamorno! A to se svima desava, primetio sam.
Dakle, sve sto je Isus cinio i radio jeste Bozja rec, zato sto, ako uzmes starozavetnu pozadinu, Bozja rec je sveukupno otkrivenje Boga coveku. Isus je to potpuno otkrivenje, ovo je jako naglaseno u novom zavetu, ali bojim se da ce prica da ode daleko ako krenemo o ovom. Ti kada meni kazes:
Nije pomenuo ni da je on ta "riječ" o kojoj sam te pitao.
Prema tome nemaš argument koji će to dokazati.
Idemo dalje onda.
meni zaista moze biti smesno, pa to je kao da pitas: a gde u Bibliji pise da postoji Bog?? Mislim, gde zaista pise tako nesto, eto, Bog postoji?? Pazi prvi text:
"U pocetku stvori Bog nebo i zemlju".
Kratko i jasno. I gde tu pise: "Eto, postoji Bog..."
Tako meni lici ona tvoja opaska. Ja se slazem da je ona na mestu, ali moras zapamtiti da Biblija ne govori u nasim kategorijama, i da bismo je mi razumeli, mi ne smemo da je povladjujemo nasim rasudjivanjima, vec se moramo njoj povladjivati. Znaci, sve sto je Isus radio, cinio, govorio, sve govori u prilog tome da je On ta "Bozja rec" iz starog zaveta, da je On taj preko koga je Bog opstio sa covekom. Ja to dosta razumem, i za mene je tvoje pitanje vise no apsurdno, veruj mi, to je kao da me ateisti pitaju: "Da li si ti video Boga da bi Ga verovao", mislim pitanja su na istom nivou. Namerno koristim ovu sliku koja bi i tebi mogla biti poznata, da bi me razumio o cemu pricam. E sad, mozda jeste problem nerazumevanje, ono sto je meni poznato i jasno mozda nije tebi, i obrnuto, ali Boze moj, zato smo tu da razmenjujemo misljenja, kao sto ti kazes, ne radi prepucavanja. A sto se vredjanja tice-nisam ni tebe primetio da vredjas, a ni ja sam ne uzivam u tome, i uvek se lose osecam kada kazem bilo kome nesto sto ne prilici,nikada ne odem ciste savesti, sta da radim, mozda i bolje tako nego da oguglim na ono sto pisem u toj meri da zaboravim da smo ipak svi mi Bozja stvorenja, i da samo Bog poznaje nasa srca, pa ko sam ja da sudim...
Svjedoče autori evanđelja,ali ne i Isus!
To nije ni približno isto,niti približno dovoljno da bi se argumentovano pričalo da je Isus tvrdio za sebe da je on ta "riječ"!
Pa isto je, oprilike, zato sto je Biblija nadahnuta knjiga, pisci su bili nadahnuti kada su pisali. Osim toga, Isus nigde ni ne negira tako nesto, ovo su dve pozicije, dve krajnosti. Treba i to uzeti u obzir, a najvaznije je od svega, kao sto i kazah-razumeti Bibliju.
Vrijeme ne može da igra nikakvu ulogu u Božijim riječima to jest po vama Bibliji.
Kur´an je objavljen u 6.vjeku ali je i danas jasan u 21.vjeku,a biće i u 51.vjeku ako svijet tada bude postojao,jer je on Božija riječ,i vrijeme mu ne prijeti u bilo kojem pogledu.
Božije riječi su razumne i moćne u bilo kojem vremenu čovjekovog postojanja.
U tome i jeste jasna razlika Kur´ana i Biblije.
Ovo vazi jedino pod uslovom ako kazes da je Biblija nastala mehanickim diktatom, sto nije. Tako je nastao Kuran, u 7 veku, a ne u sestom, jer Muhamed je ziveo u 7 veku, ispravi me ako gresim. A biblija nije mehanicki diktirana. Zato ti i ne razumes tu Knjigu, ja to znam. Mnogo je bitno sta je Isaija rekao, kome, kada, zasto, npr. Ne mora Isaija, moze bilo ko, jer svaka knjiga u Bibliji je imala odredjenu grupu ljudi kojima je bila namenjena, odredjenu poruku, odredjenu pozadinu i svrhu pisanja, i jos mnogo sto sta. Biblija je zatim koristila jezik ljudi u ono vreme, Danilo je pisao i aramejskim jezikom neka svoja poglavlja jer to je bio jezik diplomatije i trgovine, a on je bio visok diplomata, novozavetni pisci su uglavom pisali na "koine" grckom jeziku, jezik obicnog naroda u I veku, jezik koji se govorio u citavoj tadasnjoj imperiji, a to je bio njihov poznati svet. Naravno, ima iznimke u novozavetnim spisima, Luka je pisao cistim grckim, npr., Jevrejima poslanica se odlikuje isto tako lepim,finim grckim jezikom, itd itd. Pored toga, pisci su koristili slike, ideje koje su bile poznate u ono vreme. Bog koji spava, npr., je bio Bog koji kontrolise situaciju. Paralelu sa ovim vidis kod Mateja da Isus spava u camsu-direktna aluzija za prosecnog jevrejina kome je i namenjeno ovo evandjelje da je Isus mnogo vise od coveka! Zatim Bog koji hodi po valima morskim, starozavetna ideja, to je suveren i mocan Bog, iznad prirode i svih sila, a u NZ citas da je Isus hodao po vodi. I tako milion drugih stvari. I sve pisano u jevrejskom stilu, njihov nacin razmisljanja, njihovi paralelizmi, kajasticka struktura mnogih delova Biblije, i ko zna sta sve jos sadrzi Biblija.
O Bibliji mogu jako puno da pisem, jer ona je "ziva rec Bozja, i jaka i ostrija od svakog dvoseklog maca". Za nju se kaze da "susi se trava, cvet njezin opada, ali rec Boga nasega ostaje doveka". Ili, pak, "Nije li rec Moja kao oganj, govori Gospod, i kao malj koji razbija kamen"? Psalmita kaze, npr., "Rec je Tvoja zizak nozi mojoj, i videlo stazi mojoj". Ili pak text "Osnova je reci Tvoje Istina". A Isus za Sebe kaze da je On Istina, pa sta bi to moglo znaciti, ako ne da je On upravo ono sto i gore kazah?? Na taj nacin je Isus govorio o Svom identitetu.
Ako Biblija ne daje prostora ljudima da je ispitaju i podvrgnu analizi,po čemu je onda po tebi Biblija data čovijeku?
Dali možda kao enigma koja se može tumačiti na razne načine,kako kome odgovara?
A, pa ne, nisi me razumio. Naprotiv, Biblija je izanalizirana kao ni jedna druga knjiga na ovome svetu ni pre nje ni posle nje, to je cinjenica. Ne radi se o tome, vec se radi o povrsnosti. Ja sam pricao o 'instant' teologiji, povezes dva texta i mislis da nesto znas, nema nekih stvari, i mislis da to ne postoji, i sl. Pa nije Biblija ni data zbog toga, nit' je pisana na taj nacin. Bog je Bog odnosa, mislim da je i Biblija takva, koja ti ne daje za pravo da mislis da sve znas, koja cesto je na izgled kontradiktorna, sto nije, jer Rec Bozja ne moze biti sama po sebi kontradiktorna, u pitanju su samo nasi umovi i nasa interpretacija, ona je sasvim ok. I nikada ne mozemo u potpunosti da je razumemo, sto mi se najvise svidja od svega, jer ne mozemo Boga, pa tako ne mozemo ni Njegovu Rec, a Njegova Rec je-otkrivenje o Njemu samom koje se najbolje ocitovalo u licnosti i delu Isusa Hrista.
Šta to Isus nije negirao što su mu ljudi pripisivali?
Kazes sta On nije negirao? Pa. ne razumem sto pitas, ali znam da je neke stvari negirao.
"Ne govorimo li mi ispravno da si ti Samarjanin i da je djavo u tebi"?
A On kaze:
"U Meni nema djavola".
Negirao je njihovu tvrdnju da je opsednut demonima. I nije jedina, na indirektan nacin je mnogo toga negirao.
Ako misliš na simboličke izraze ;sin Božiji,otac,Bog Gospodin itd...,onda bi se trebao vratiti koji post unazad i isčitati moj post koji jasno ukazuje da su ti izrazi bili čisto simbolički.
Tacno tako, nisam ni ja mislio drugacije. Medjutim, sta je u ono vreme znacilo kada neko naziva sebe "sinom Bozjim"? Kada sebi pripisuje prerogative koje pripadaju Bogu, kada se gradi i izjednacuje sa Bogom?? Mozes ti da se vadis na "simboliku", ali ovo su slabi argumenti, cak nikakvi, jer prvi put cujem takvo objasnjenje (iako se na drugacije nacine negira da je On Sin Bozji).
I zato su jevreji gledali jos vise da Ga ubiju, sto je ne samo kvario subotu, nego i Ocem Svojim nazivao Boga, i gradio se jednak Bogu.
Nezgodna stvar. Jevreji u I veku su jaaako dorbo razumeli sta znaci taj termin, i jaaako dobro su razumeli reci koje je Isus Sebi cesto pripisivao. Budi siguran da su oni bolje od mene i tebe znali sto znaci termin "sin Bozji", i suvisno je reci da nisu znali za razlicitu upotrebu ovog termina. Medjutim, kada se odnosi na Isusa, stvar je vrlo jasna.
Rec "sin" podrazumeva uzviseni polozaj i funkciju, a kada se odnosi na termin "sin Bozji", odnosi se na kvalitet kojeg poseduje taj "sin", sto znaci samo jedno-neko ko je jednak i ravan Bogu. Ovo je bio um prvoga veka. "Sin Bozji" je neko ko je u bliskom odnosu sa Bogom, otuda i sam termin.
Nije ni najmanji problem sto smo i mi "sinovi Bozji', jer dobro se zna u kom smo mi kontextu "sinovi Bozji", na koji nacin, a na koji nacin je to Isus, i to niko normalan ne spori. Nije isto reci za mene da sam ja "dete Bozije", i za Isusa. Biblija pravi tu razliku, i nisi otkrio ameriku kada si i ti ovo primeti, samo si promasio kada si poistovetio ili nisi bas razumeo u kom se odnosu taj termin tice Isusa. Isus je Sin Bozji a mi mozemo samo biti 'sinovi' Bozji, to je ipak velika razlika.
Na taj tvoj komentar nisam odgovorio zbog vremena, trebao si to zapaziti, kazao sam to, a i sad nisam sve kazao u vezi toga.
Isus nije jedini nazvan prvorođencem,niti Božijim sinom,niti samim Gospodinom!
Ako se bukvalno upotrijebi taj izraz samo na njega,a svi ostali koji su isto tako oslovljavani ostave po strani,onda je to najblaže rečeno-nerealno i nepošteno!
Hm, u kom se to kontextu upotrebvljava grcki termin
πρωτοτοκος? Ja cesto vodim bitke sa jehovinim svedocima i ostalim unitarijancima, koji pokusavaju opvrgavati Hristovo bozanstvo, upravo sa ovim stvarima, i nikada se nije desilo ne da oni 'pobede', jer ne pricam zato ja o Bogu i Bibliji, vec da daju jake argumente za njihove tvrdnje. Prema tome, mnogo je bitan kontext u kom su recene te reci. A to je ono sto zanemaruju mnogi citaoci i istrazivaci Biblije, posebno medju onima koji se kunu da su 'hriscani'. Osim toga, Isus je nazvan sve skupa: i prvorodjenim, i Sinom Bozjim, i Sinom Covecjim, i Sinom Davidovim, i Sinom Avramovim, i Gospodom, i Bogom, i Spasiteljem itd itd.