[quote="Jevrejin"]Ma i da Petar znaci stena, kakve to veze ima?
Ja ne gledam na taj predmet tako. Ja samo znam da Petar nije bio jedini na koga je Isus oslonio svoju Crkvu. Bilo je tu dvanaest ljudi, a trojica su se brojala u najglavnije.
Ako je tako, zašto Stijena jedina dobiva ključeve Neba, i ima moć da sveže sve na zemlji kao i na nebesima? A ostali apostoli dobivaju samo moć da opraštaju grijehe i zadatak da učine narode učenicima Isusovim.
Apostoli sude plemena, ali samo je jedan od njih Kefa.
On, Petar, kao ni ostali apostoli nisu mogli biti noseci temelj Crkve Hristove. Zasto, pa zato sto je to Pavle jasno u svojim poslanicma pobio. ( ako hoces dokaze, ja cu ih izneti iz Pisma )
I kada Pavle o tome govori on pominje apostole kao temelj u mnozini. Ajde molim te sinke, procitaj to polako i mirno, i lepo idi i ti pitaj tvoje ucitelje, zasto Pavle apostole naziva temeljiima a samo Isusa ugaonim temljem na kojoj Crkva raste i razvija se.
Evo jednog dobrog i postenog pitanja. Zasto ako je tako kako tvoji to ucitelji tumace, Pavle opisao da se Ckrva izgradjuje na svim apostolima a ne prvo na Petru, pa zatim na ostalim apostolima, a onda da je Isus onaj ugaoni temelj na kome se sve zida?
Zato što Poslanice nisu bile Evanđelja, već doktrinalni ispravci Crkvama namijenjene ljudima s konkretnim potrebama i pitanjima. "Stijena" se kod njih mora drukčije shvatiti jer ako malo bolje promotrimo- njena interpretacija postaje apsurdna -
U prvoj Korićanima Pavao naziva Krista temeljem, ali kaže nešto prilično
"šokantno"- sebe naziva mudrim graditeljem koji je stavio temelj. Protestantska definicija Isusa kao "Stijene" kao temelja gubi na nekoj snazi ako taj temelj ovisi o graditelju koji ga odluči postaviti , nazivajući sebe još i mudrim.
Zapravo, Pavao je rekao da su apostoli i proroci temelj, Isus Krist zaglavni kamen. Ali ako je Petar "kamen" a ne "stijena" ( a promijenjeno mu je ime iz Šimun- dakle nekako se mora novo zvati ) kako Pavao misli reći da je Isus kamen, ako je Isus Šimuna nazvao kamenom?
Moguće je da je time mislilo kako je Isus ujedinjenje Starog i Novog Zavjeta. Druga mogućnost je da ljudi prorokuju u ime Isusa pored apostola zahvaljujući Isusu- tj. i jedne i druge vodi Isus, što ne križa Katoličku vjeru koja kaže da je Papa samo sluga Božji tj. "I nad Stijenom ima Stijena" .
Petar Isusa naziva i stijenom i kamenom u svojoj poslanici. Ali tu citira Stari Zavjet , ne Novi, dakle ne povezuje priču s Matejom.
Pavao u Kolonašima Isusa naziva glavom Crkve, ne stijenom.
Radi se, braćo, zapravo o jednostavnoj metafori koja se ne treba shvatiti strogo. Naime, i Katolička Crkva kaže da je Isus temelj naše vjere i kamen zaglavni na kojem gradimo Crkvu. Ali taj temelj je želio da Petar bude Kefa.
I zasto, ne moram ti citirati, ti dobro poznajes Pismo, Pavle kaze za Petra i ostale apostole da ih one ne smatra za nista posebno, vec da je Bog taj kome on odgovara? ( Tako nesto, mrzi me sada da trazim taj stih, ali ako bude potrebno mogu ti ga citirati. )
Ne znam točno na koji "stih" misliš, morati ćeš ga ipak naći....
Sto Pavle ili drugi apostoli stalno isticu Isusa, i Njega stalno postavljaju kao Onoga kog mi treba da sledimo ili slusamo, a ne Petra?
Gde ti vidis u delima apostolskim da se Petru ukazuje takva cast kao papi danas, to jest kao glavnoj ili ugaonoj steni? Ili dokazi to iz poslanica?
Sačuvaj Bože da je Benedikt 16 ugaona stijena! Pa zna se da je Isus ugaona stijena! Benedikt 16 ima naziv "sluga Božjih slugu", tj. čak ga se ne zove "Kefa". Samo je Petar bio "Kefa"- Stijena na kojoj će se graditi Papinstvo, i mi imamo popise svih Papa od Benedikta 16 do Apostola Petra.
Pa i da si u pravu, sto se tice ove teme, zar ne znas da covek koji bi i bio nosilac Crkve, mora ziveti kao sto je ziveo taj Petar i ciniti i govoriti kao taj Petar?
Interesuje me sta ti mislis o svemu ovom sto sam izneo, i kako to vidis.
Petar je živio u doba progona. Benedikt 16 živi u doba Interneta, kada više nije opasno isticati svoju vjeru. Tako da ne možeš živjeti Petrov način života čak i da hoćeš.
Što se tiče gomile para, iskreno- moraš znati da kada čovjek kaže "Katolička Crkva" ne misli na njen kler, nego na sveobuhvatno tijelo Božje Crkve. Osoba koja noćas gladuje s Kristovim kipom na zidu jednako je Katolik kao i Papa. Čak i ako Papa prelazi mjeru u bogaćenju, što se znalo desiti- mnogi su Katolici ostali vjerni Kristovom idealu.
Zanimljivo je da su mnogi poznati sveci Katoličke Crkve zapravo imali goleme probleme s klerom. Danas nitko niti ne zna kako se Sv. Franjo Asiški morao tući s Papom u vezi priznavanja sebe kao reda. Moraš znati da hijerarhija u Crkvi ništa ne znači ako se vjernik drži potpunog dogmatskog uvjerenja. Tako je Sv. Franjo Asiški u potpunosti bio Katolik, vjerujući u blaženu Djevicu Mariju i priznavajući papinstvo- ali je bio prilično agresivan kada je bilo u pitanju "blaženo siromaštvo" i nije baš bio previše mio svećenicima koji su ga promatrali kako u jednodjelnom redovničkom plaštu hoda ulicom hraneći siromahe zavezane užadi s tri čvora umjesto remena ( mislim da su značili istinu, ljubav i siromaštvo ). Sv. Franjo je dobio stigme , ali ih je skrivao.
Mnogi protestanti misle da je Katolicizam jedno veliko jednoumlje. Nije. Mi se stalno svadimo. Ja stalno govorim da je vrijeme da se šizma Katolika i Pravoslavaca izbriše, da se svećenici počnu ženiti, da se više laike podučava i da se smiri mentalitet desnog političkog Katolicizma ( posebno u Hrvatskoj ). Kako sam u dogmatskom zajedništvu, nitko me ne može odbaciti samo tako. Katolicizam je religija ljudi koji imaju vjere.
Nostradamus je rekao da je Petar bio u Rimu, ali da kostur u njegovoj bazilici nije Petrov. Inače je bio golemi Katolik i povjesničari su zapisali da je kleknuo pred studenta koji je kasnije postao Papa ( kada i ako mi kleknemo pred Papom- ne kleknemo pred čovjekom već pred "ključevima" )
I da završim, malo se raspisah čisto van teme-
Ne slijedite Pape.
Slijedite ključeve.