Što je onda ta stijena na kojoj Isus gradi svoju Crkvu? Radi se o dvjema stvarnostima. Što to znači?To znači da Stijena označava objavu da je Isus – Krist, odnosno Mesija. Ona se također odnosi na Njegov nauk, ali i na Njega samog.
Vjerujem kako su mnogi od vas čuli pjesmu “Na čvrstoj stijeni izgradi dom”. Mi smo je pjevali našoj djeci pa ju i ona znaju otpjevati.
Tekst te pjesme temelji se na stihovima iz Evanđelja po Mateju, u kojima nam Gospodin govori: “Svatko tko sluša ove moje riječi i
izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici. Udari
pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i jurnuše na kuću, ali se ona ne sruši,jer je sagrađena na litici. Naprotiv,svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, može se usporediti s ludim čovjekom koji svoju kuću sagradi na
pijesku. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i nasrnuše na tu kuću i ona se sruši. I velika bijaše njezina ruševina” (Matej 7:24-27).
Kao što vidimo, Isus uspoređuje svoj nauk (riječi, učenje) s liticom,odnosno stijenom. On nam govori kako će osoba, koja izgrađuje svoju
pobožnost na tom temelju, sačuvati što je izgradila u vrijeme testova. No,ljudi, koji razvijaju svoju pobožnost na učenjima koja nisu Kristova, slični su onima koji grade građevinu na
pijesku. Takve će osobe u vrijeme testova pretrpjeti štetu, a njihova će se pobožnost pokazati uzaludnom. Isusov je nauk objava koju nam je prenio kroz Novi Zavjet.
Jedno od temeljnih pravila za tumačenje Pisma glasi: “Biblija tumači samu sebe”. Svaku doktrinu treba potkrijepiti s barem dva ili tri jasna,
nedvosmislena svjedočanstva iz Božje Riječi. Budući da Pismo niti na jednom drugom mjestu ne tvrdi kako Isus gradi Crkvu na Petru, ta tvrdnja nije vjerodostojna. Drugim riječima, treba potražiti bolje tumačenje Kristovih
riječi, zapisanih u Mateju 16:18 – tumačenje koje se slaže s cjelokupnim učenjem prvih apostola.
Rana je Crkva pri sastavljanju kanona Svetoga Pisma
i vjeroispovijesti uključila u njega biblijske knjige koje su prihvaćali svi apostoli i sve crkve. Bile su to knjige koje su se temeljile na cjelokupnom svjedočanstvu. Drugim riječima,
odbacili su sve što je bilo dvosmisleno
i neprihvaćeno od strane svih apostola i crkava.
Zbog toga bi i tumačenje navedenoga stiha trebalo biti u skladu s ostalim dijelovima biblijskog svjedočanstva.A što nam to svjedoče drugi dijelovi Pisma?
“Prema tome, niste više tuđinci
i gosti, nego ste sugrađani svetih i
ukućani Božji, nazidani na pravom
temelju – na apostolima i prorocima,
a zaglavni je kamen sam Krist Isus”
(Efežanima 2:19,20).
Crkva se sastoji od vjernika, a oni su, kao što nam Pismo jasno govori, “nazidani na apostolima i prorocima,a zaglavni je kamen sam Krist Isus.”Dakle, temelj sačinjavaju svi apostoli
i proroci, a ne samo Petar. Biblija ih sve stavlja na istu razinu, dok posebno ističe samo Gospodina Isusa. Apostoli simboliziraju Novi zavjet koji nam je Bog predao po njima, dok proroci simboliziraju Stari zavjet jer smo ga
po njima primili.