Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 2 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Većma svatko treba učvrščavati svoju vjeru, tj. Kristovu vjeru u Njegovoj sili!

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 2 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
U Mateju 16:15-18 Gospodin pita svoje učenike: “‘A vi… za koga me držite?’ ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga!’odgovori mu Šimun Petar. Na to će mu Isus: ‘Blago tebi, Šimune, Jonin sine,jer tebi to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj nebeski! A ja tebi kažem:Ti si Petar i na toj stijeni sagradit
ću Crkvu svoju, i vrata pakla neće je nadvladati.’”
Isus želi provjeriti kakvo otkrivenje Njegovi učenici imaju o Njemu. Zato ih i pita: “Što mislite tko sam ja?”Petar Mu daje točan odgovor pa Mu Gospodin odvraća: “Imaš ispravno otkrivenje, objavu. No, znaj da ti je to Bog objavio!” Zatim koristi igru riječi,govoreći Petru: “Ti si PETROS i na toj PETRA izgradit ću Crkvu svoju.”

Evanđelje po Mateju napisano je na grčkom jeziku.Razlog tomu je činjenica da je grčki bio semantički bogatiji od aramejskoga i hebrejskoga jezika. Pokušavši što točnije izraziti smisao Gospodinove izjave, evanđelist je upotrijebio dvije riječi koje slično zvuče, ali imaju različita značenja.Takvu izjavu ne nalazimo ni u jednom drugom Evanđelju.

more_horiz
Tako je majstore!!!
Slažem se sa tim učenjem potpunoma, i sam sam ga jednom iznio, ali od nekih čuvenih pismoznanaca nije bilo prihvaćeno. Stoga, po mom mišljenju je sve rečeno po tom pitanju!
TI SI KAMEN, A NA SEBI ĆU IZGRADITI SVOJU CRKVU - doslovni prijevod.
bounce Very Happy Smile Very Happy bounce

more_horiz
Jezični stručnjaci, naime, tvrde kako riječi PETROS i PETRA imaju različita značenja.
PETROS označava mali kamen ili stijenu, dok se riječ PETRA
upotrebljavala za označavanje golemoga kamena, hridi ili stijene,poput grada Petre koji je isklesan u litici.
Zbog ljudske želje za vlašću i prisvajanja pozicije duhovne
vjerodostojnosti, ovom je igrom riječi došlo do
zastranjivanja od biblijskoga nauka. Kako se to dogodilo?
Evo ovako: neki su ljudi počeli tvrditi kako Bog gradi Crkvu na Petru kao stijeni. U želji da to i dokažu, neke
su osobe i danas spremne krivotvoriti biblijski tekst i u javnost iznositi pogrešno značenje pojedinih riječi.
Govoreći o krivotvorenju biblijskoga teksta, prvenstveno mislim na činjenicu da u hrvatskome prijevodu Biblije u
izdanju Kršćanske sadašnjosti, a za razliku od izvornoga teksta, pokraj Isusovih riječi “Ti si Petar…” stoji riječ
stijena – napisana velikim slovom. Toga u izvornim tekstovima nema!

more_horiz
Što je onda ta stijena na kojoj Isus gradi svoju Crkvu? Radi se o dvjema stvarnostima. Što to znači?To znači da Stijena označava objavu da je Isus – Krist, odnosno Mesija. Ona se također odnosi na Njegov nauk, ali i na Njega samog.
Vjerujem kako su mnogi od vas čuli pjesmu “Na čvrstoj stijeni izgradi dom”. Mi smo je pjevali našoj djeci pa ju i ona znaju otpjevati.
Tekst te pjesme temelji se na stihovima iz Evanđelja po Mateju, u kojima nam Gospodin govori: “Svatko tko sluša ove moje riječi i
izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici. Udari
pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i jurnuše na kuću, ali se ona ne sruši,jer je sagrađena na litici. Naprotiv,svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, može se usporediti s ludim čovjekom koji svoju kuću sagradi na
pijesku. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i nasrnuše na tu kuću i ona se sruši. I velika bijaše njezina ruševina”
(Matej 7:24-27).
Kao što vidimo, Isus uspoređuje svoj nauk (riječi, učenje) s liticom,odnosno stijenom. On nam govori kako će osoba, koja izgrađuje svoju
pobožnost na tom temelju, sačuvati što je izgradila u vrijeme testova. No,ljudi, koji razvijaju svoju pobožnost na učenjima koja nisu Kristova, slični su onima koji grade građevinu na
pijesku. Takve će osobe u vrijeme testova pretrpjeti štetu, a njihova će se pobožnost pokazati uzaludnom. Isusov je nauk objava koju nam je prenio kroz Novi Zavjet.
Jedno od temeljnih pravila za tumačenje Pisma glasi: “Biblija tumači samu sebe”. Svaku doktrinu treba potkrijepiti s barem dva ili tri jasna,
nedvosmislena svjedočanstva iz Božje Riječi. Budući da Pismo niti na jednom drugom mjestu ne tvrdi kako Isus gradi Crkvu na Petru, ta tvrdnja nije vjerodostojna. Drugim riječima, treba potražiti bolje tumačenje Kristovih
riječi, zapisanih u Mateju 16:18 – tumačenje koje se slaže s cjelokupnim učenjem prvih apostola.
Rana je Crkva pri sastavljanju kanona Svetoga Pisma
i vjeroispovijesti uključila u njega biblijske knjige koje su prihvaćali svi apostoli i sve crkve. Bile su to knjige koje su se temeljile na cjelokupnom svjedočanstvu. Drugim riječima,
odbacili su sve što je bilo dvosmisleno
i neprihvaćeno od strane svih apostola i crkava.
Zbog toga bi i tumačenje navedenoga stiha trebalo biti u skladu s ostalim dijelovima biblijskog svjedočanstva.A što nam to svjedoče drugi dijelovi Pisma?
“Prema tome, niste više tuđinci
i gosti, nego ste sugrađani svetih i
ukućani Božji, nazidani na pravom
temelju – na apostolima i prorocima,
a zaglavni je kamen sam Krist Isus”
(Efežanima 2:19,20).
Crkva se sastoji od vjernika, a oni su, kao što nam Pismo jasno govori, nazidani na apostolima i prorocima,a zaglavni je kamen sam Krist Isus.”Dakle, temelj sačinjavaju svi apostoli
i proroci, a ne samo Petar. Biblija ih sve stavlja na istu razinu, dok posebno ističe samo Gospodina Isusa. Apostoli simboliziraju Novi zavjet koji nam je Bog predao po njima, dok proroci simboliziraju Stari zavjet jer smo ga
po njima primili.

more_horiz
Ekipo, kako se na grčkom kaže: "Danas je lijep dan"?

more_horiz
obred
Živac je napisao/la:

<blockquote><blockquote><blockquote><blockquote>To ce nam javiti tek radio Atena.Moram ako hoces prije znati pitati susjeda grka,a ako hoces,staro grcki,onda moga brata Rubena Knezevica,koji je napravio najnoviji prijevod Novog Zavjeta koji je fantastican.Mislim da sad ima dosta alternativa.</blockquote></blockquote></blockquote></blockquote>

more_horiz
tko se razumije u prijevode ili tko zarko trazi istinu, naici ce da u Mateju 16:18 prijevod malcice drugaciji (ispravno razumijte)
= Ti si Petros(kamen, komad kamena) i na toj petra (stijena, litica) izgradit cu crkvu.
I na toj spoznaji tko Bog je izgradit ce crkvu. Isus Krist je stijena, zaglavni kamen, kamen temeljac na kojem se crkva gradi a ne Petar.

more_horiz

zavisi na kom grckom? koine, savremeni...?

more_horiz
Onom kojim je pisan Novi Zavjet.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Jezični stručnjaci, naime, tvrde kako riječi PETROS i PETRA imaju različita značenja.
PETROS označava mali kamen ili stijenu, dok se riječ PETRA
upotrebljavala za označavanje golemoga kamena, hridi ili stijene,poput grada Petre koji je isklesan u litici.
Zbog ljudske želje za vlašću i prisvajanja pozicije duhovne
vjerodostojnosti, ovom je igrom riječi došlo do
zastranjivanja od biblijskoga nauka. Kako se to dogodilo?
Evo ovako: neki su ljudi počeli tvrditi kako Bog gradi Crkvu na Petru kao stijeni. U želji da to i dokažu, neke
su osobe i danas spremne krivotvoriti biblijski tekst i u javnost iznositi pogrešno značenje pojedinih riječi.
Govoreći o krivotvorenju biblijskoga teksta, prvenstveno mislim na činjenicu da u hrvatskome prijevodu Biblije u
izdanju Kršćanske sadašnjosti, a za razliku od izvornoga teksta, pokraj Isusovih riječi “Ti si Petar…” stoji riječ
stijena – napisana velikim slovom. Toga u izvornim tekstovima nema!

No idemo analizirati i moguću Božju (Petra) predestinaciju službenika!
Na pr. Jakova u odnosu na Esava..Bogu je omilio Jakov..
Na Isusovim grudima ležao je Ivan - vrlo ga je ljubio..Što je Petar posebno značajnie učinio od ostalih apostola što potvrđuje predestinaciju Božjeg izbora?On se nije čudio i bunio - zašto baš ja?!Isus kaže za učenike da ih je izabrao.Većina se Božjih službenika odazvala Božjem pozivu.
Na pr. kralj Kir nije ni znao da ga je Bog imenom pozvao još prije rođenja - oko 100 godina prije..U čemu je tajna prihvaćanja i neprihvaćanja Petra kao stijene na kojoj je građena Crkva?Da li je naše prih.neprih. u skladu sa Božjom voljom.Da li nam je to javio Bog a ne naše tijelo..tj naš um koji misli u okviru proroštva..Da li je Petar prorokovao odgovor i ujedno znao, slagao se umom sa proroštvom - Božjim mu javljanjem u momentu pitanja ili po iskustvu koje je bilo potrebno da razumije i prihvati javljanje..?
Nominalistička analiza nije dovoljna, jer na pr. Ti-Ivane.. ti si stijena na kojoj.. itd..U imenu se trebaju poklopiti sve okolnosti predestinacije - karakter tj staro ime i novo ime da budu jednaki karakterom..Ime bi trebalo biti u sebi prorokovano...

Zadnja promjena: ; sri 21 vel 2007, 13:43; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Evo da nesto naucim.

Kamen ili stena?

Vera je ta stena i taj kamen!

Vera da je Sin Bozji, On licno, Isus, jeste Stena.

Zasto je tako?

Cela nauka Pisma od Starog do Novog Zaveta jasno pokazuju da je vera osnova spasenja. Ali ne prazno i neuko verovanje. Niti vera koja veruje u Crkvu, ili neku dogmu kao i cak u pravo, istinito ucenje, nije vera koja spasava. Jedino vera u Isusa kao Sina Bozjeg jeste dovoljno cvrsta kao Stena koja spasava.

Ako imamo veru utvrdjenu na Bogu, bozansku Licnost, Isusa Hrista, tada je ona stena koju ni vrata groba ili smrti nikada nece nadvladati.

Jako se radujem zbog toga. Na toj steni Crkva tela mojega temelji svoju sigurnost. I svi oni, koji me razumeju sta govorim, i koji imaju za Crkvu tela svojega veru Stenu u Isusa, cine skup vernika koje kao Zajednicu ( CRKVU ), vrata pakla ( smrti ) nikada nece nadvladati.

Ostalo je lazno, cak sotonsko ucenje, i mnogi ce zbog toga biti unisteni.

more_horiz
Zbog čega sam ono pitao? Da vidite kako ovdje nitko nema pojma grčki. Ali zato jako dobro znate (ne svi, znaju oni na koje se odnosi) kako treba prevesti petros, bolje od onih koji su preveli cijelu Bibliju i predaju grčki na sveučilištima. Na ovom forumu i inače ljudi znaju starogrčki bolje od helenista, biološko podrijetlo čovjeka bolje od biologa, povijest Crkve bolje od Crkvenih povjesničara isl... Dajte se priberite malo. Ako svi helenisti prevode petros kao stijena, što je ispravno značenje u narječju grčkog kojim je to pisano, očito iz konteksta, a još i poznato iz hebrejskog (Kefa), šta vi mislite da ste najpametniji i imate direktni pristup istini za razliku od ostalih? Pa dajte prizemljite malo.

more_horiz
I tebi, dobar dan. Very Happy

more_horiz
E ako neki religiozni ucenjak, ili laik, misli da bolje moze razumeti Bibliju od onih kojima je Bog objasnio Duhom Svetim ( danas Najvecem i Najautoritativnoj licnosti ovog vremena ), i prosvetlio ih, onda se jako vara i jos uvek je duhovno neprosvetljen.

Bog je svoju istinu otkrio malima.

Prostima.

Jednostavnima.

Vernicima koji zive VEROM!

Vi koji to razumete razumete.

more_horiz
Slavim te Oče što si to objavio malima, a sakrio od velikih...

more_horiz
Amin!

more_horiz
Danas je lep dan:

Σημερον εστιν ο καλος ημερα

Mislim da tako nesto...

Mada ne znam kakve to veze ima sa textom, ali ok...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply