Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 6 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
abraham je napisao/la:
Ono što danas govori Bog kroz Krista jeste živo evanđelje koje se ne razlikuje od Biblijskog evanđelja.Ono ne ispravlja Bibliju niti Biblija odriče živo evanđelje - već ga potvrđuje, nema dodavanja ni oduzimanja...To nisu dva evanđelja - već jedno ali izgovoreno Duhom - aktualizirano..Svatko koji čuje živo evanđelje neće reći Ti imaš autoritet zato Ti vjerujem, već - vjerujem zato što istina svjedoči sama za sebe da je Riječ Božja, zato što prepoznajem evanđeosku istinu..Priklanjamo se uz ono što smo čuli kako se od toga ne bismo udaljili..Pazimo da u nama ne bude srce iskvareno nevjerom i da se ne odmetnemo od Boga živoga...Evanđelje je živa stvarnost Božje sile ...Ono samo sebe potvrđuje-
u sebi je tvrdo i nepromjenjivo..Ono što čitamo možemo i čuti ono što čujemo možemo i iskusiti ako se odreknemo sebe a primimo Krista - Novog Adama kroz križ..Kada smo stvarno kršteni Kristovom smrću dobili smo Kristov um koji čuje i govori što čuje izvan sebe jer ne čuje od sebe niti govori od sebe već od onoga koji govori jer govori iz sebe po Bogu..a što govori u Duhu je Svetom koji je i u Bogu i u Sinu i za nas u Kristovom umu kojeg imamo da bismo prenosili vječno evanđelje..

Ja se slažem, ali radi se o onom što sam rekao. Katolici Bibliju shvaćaju kao "sveti izvještaj", dokumentaristički zapis Apostola i evanđelista Luke o dešavanjima u prvome stoljeću. Protestanti je shvaćaju kao jednu potpunu i živu Riječ Božju- kao što Muslimani shvaćaju Kuran kao jednu svetu knjigu koju je pisao Bog. Katolici kažu da je Duh Sveti inspirirao Evanđeliste da pišu, i njihova poruka je sveta- ali ne i sam "tekst".

Ako malo bolje proučiš Lukino Evanđelje, shvatiti ćeš da on zapravo piše pismo Teofilu- ali mnogi Protestanti misle da Duh Sveti koji je bio u Luki dok je pisao pismo Teofilu u vezi Evanđelja njima u 21. stoljeću govori kako da ga interpretiraju. I mnogi Katolički laici tako misle, jer ne znaju Biblijsku povijest- naime ako je Biblija složena 393- kako je Duh Sveti mogao ići iz Biblije skoro 400 godina ( u periodu kada mnogi ljudi nisu znali niti čitati ). I ako su Reformatori svoj kanon donjeli u 16 stoljeću i rekli "sola scriptura"- gdje u Bibliji piše da su knjige takvog kanona potpuna riječ Božja i da knjiga ( jedna ) sadrži potpunu istinu?

Drugim riječima- kada pitaš protestanta tko mu je dao Bibliju, on kaže "Bog"

Onda ga pitaš što je Bog čekao 393 godine, jednu četvrtinu Kršćanstva, da složi Svetu knjigu.... ili još bolje, što je Bog čekao skoro 1500 godina, tri četvrtine Kršćanstva da složi svetu knjigu preko koje će govoriti svojim vjernicima.

Katolici vjeruju da je Bibliju dala Crkva, koju je Bog odredio da učini narode učenicima svojim i koja je odlučila napraviti zbirku tekstova koje je smatrala autentičnim.

Biblija potječe od riječi BIBLIA što je plural od "knjiga".

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 6 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Dizma je napisao/la:
6) Ako je Petar tek kamen, zašto dobija ključeve neba? I svezuje sve na zemlji da bude svezano na nebesima?

I ostalih je 11 "kamena" dobilo istu privilegiju svezavanja i razrješavanja:

"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će
svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno
na nebu." (Mt 18,18)

Imaš pravo, moja greška! Bilo je kasno u noći, razumijeti ćeš.

Jedino Petar ima ključeve neba Matej 16:19 i nisu dani ostalim učenicima ( bili su prisutni, a Isus kaže Petru "Tebi" ).

Isto Evanđelje - Matej 18:18 daje svim učenicima vlast da svežu i razvežu ali ne i ključeve.

U teoriji, Isus kaže da Petar ima ključeve Neba i da će teološki sustavi koje Papa doktrinalno donese na zemlji biti važeći na nebu ( jer Petar je Stijena na kojoj Isus gradi svoju Crkvu. )

Kada takvu autorizaciju daje apostolima- on im ne daje ključ- već kaže da će Crkva u cjelini vezati i raspuštati.

Kakva je danas Katolička Crkva? Svi biskupi, nasljednici apostola povijesno dokazanom sukscesijom, sudjeluju u teološkim razmatranjima, te otpuštaju grijehe u ime Boga. Ali niti jedna njihova teologija neće proći ako im se ne "otključaju vrata ključem" tj. Papinskom vlašću.

more_horiz
Pa kako ce razvetati ili odvezati ako nemoju kljuceve?

Ovo je smesno. Izvini brate sinke.

Kljucevi su samo kod onoga koji moze ili ima vlast razvezati i odvezati, pa zar nije tako? A ovde svi apostoli u 18 stihu to mogu, a i nastavak pokazuje da je to moguce i samim vernicima koji nisu nesto veliko u Crkvi.

Citaj pazljivo.

Zaista se ne mogu sloziti sa tobom u ovome.

Vidi kontekst. Nastavak od prvog citata to jest 18 stiha, kada Isus apostolima daje obecanje da mogu odvezivati i zavezivati: "Opet vam zaista kazem: Ako se dva od vas sloze na Zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, dace im Otac Moj koji je na nebesima. ( da ne bismo zakljucili da ovde Isus iskljucivo misli samo na apostole, on razjasnjava nadalje. ) Jer gde su dva ili tri sabrana u ime Moje, onde sam i Ja sa njima." Matej 18,19.20;

Tako vidimo da se zavezivanje odnosi na celu Crkvu, a ne na onom koji navodno ima neki poseban kljuc. Svi mogu da se iz Crkve, pa makar ih bilo samo dvoje, u necemu sloze i traze od Boga i On ce im dati. I to je svezivanje ili odvezivanje. Jer gde god da se nalaze vernici svi do jednog, ovde vidimo da se i to moze uciniti samo kroz Hrista koji je u tom trenutku prisutan, moze dobiti ono sto se neki dogovore da im je potrebno. Isus kaze da tu spada sve, ama bas sve.

Autoritet je na Onome koji ima zadnju rec. A ne na Petru koji bi trebao da ima takvu vlast sa nekim kljucem. Ako ono sto Petar, ili apostoli hoce da ucine a nije u skladu sa Isusovom voljom, nikada nece biti prihvaceno pred Bogom.
Jer ako se nesto cini a nije u skladu sa napisanim otkrivenjem onoga sto je Bog zapovedio kroz svoj Zakon, tada sto pedest Petrovih kljuceva ili vlasti kao i Stena, nemaju nikakvu vrednost pred Bogom.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Dizma je napisao/la:
6) Ako je Petar tek kamen, zašto dobija ključeve neba? I svezuje sve na zemlji da bude svezano na nebesima?

I ostalih je 11 "kamena" dobilo istu privilegiju svezavanja i razrješavanja:

"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će
svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno
na nebu." (Mt 18,18)

Imaš pravo, moja greška! Bilo je kasno u noći, razumijeti ćeš.

Jedino Petar ima ključeve neba Matej 16:19 i nisu dani ostalim učenicima ( bili su prisutni, a Isus kaže Petru "Tebi" ).

Isto Evanđelje - Matej 18:18 daje svim učenicima vlast da svežu i razvežu ali ne i ključeve.

U teoriji, Isus kaže da Petar ima ključeve Neba i da će teološki sustavi koje Papa doktrinalno donese na zemlji biti važeći na nebu ( jer Petar je Stijena na kojoj Isus gradi svoju Crkvu. )

Kada takvu autorizaciju daje apostolima- on im ne daje ključ- već kaže da će Crkva u cjelini vezati i raspuštati.

Kakva je danas Katolička Crkva? Svi biskupi, nasljednici apostola povijesno dokazanom sukscesijom, sudjeluju u teološkim razmatranjima, te otpuštaju grijehe u ime Boga. Ali niti jedna njihova teologija neće proći ako im se ne "otključaju vrata ključem" tj. Papinskom vlašću.

Da, da, daleko je Rim otišao sa svojim papocezarizmom. Samo rimski biskup ima onaj zlati ključ... Ali sve je to išlo vrlo polako.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ako je tako, zašto Stijena jedina dobiva ključeve Neba, i ima moć da sveže sve na zemlji kao i na nebesima? A ostali apostoli dobivaju samo moć da opraštaju grijehe i zadatak da učine narode učenicima Isusovim.

E, sad moram reći nešto i u korist druge strane. Svi apostoli imaju moć svezivanja i odvezivanja na nebu. Mt 18:18:

"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu."

Sačuvaj Bože da je Benedikt 16 ugaona stijena! Pa zna se da je Isus ugaona stijena! Benedikt 16 ima naziv "sluga Božjih slugu", tj. čak ga se ne zove "Kefa". Samo je Petar bio "Kefa"- Stijena na kojoj će se graditi Papinstvo, i mi imamo popise svih Papa od Benedikta 16 do Apostola Petra.

Prvo, da budemo precizni u terminologiji, ne postoji ugaona stijena. Postoji ugaoni kamen, što je Isus, i postoji stijena, što je Petar. Ugaoni kamen je kamen, jedan od onih od kojih se gradi kuća, ali onaj najbitniji, onaj bez kojega bi se cijela ta kuća raspala. Stijena je ono na čemu se gradi kuća (možeš i na pijesku, al nije baš pametno, kako veli prispodoba) i jedno je par tisuća puta veća od ugaonog kamena. Ovo sam već Jevrejinu govorio, pa ne znam zašto je i dalje neprecizan. Najlakše je zamutit vodu, govoriti o "ugaonoj stijeni" koja se nigdje ne spominje u Bibliji, i onda normalno da nije jasno je li to Isus ili Petar, nije nitko.

Drugo, prema katoličkom nauku, Benedikta XVI. jest stijena na kojoj je sagrađena Kristova Crkva i sve riječi upućene Šimunu Petru se jednako odnose i na njega. Dapače, Petrova služba je služba u ovome životu i smrću prestaje, tako da se ovog trenutka te riječi odnose samo na Benedikta XVI., Šimun je već davno umro.

Jevrejin je napisao/la:
Pa i da si u pravu, sto se tice ove teme, zar ne znas da covek koji bi i bio nosilac Crkve, mora ziveti kao sto je ziveo taj Petar i ciniti i govoriti kao taj Petar?

Misliš, treba 3 puta zatajiti Isusa?

Jevrejin je napisao/la:
Zivac: hahahaha! Zasmejavas me brate.

Ipak ja verujem da si ti dobar momak.

Samo jos jednu stvar da ti otkrijem: Nemas pojma kakva si ti inspiracija!

Ajde super, barem nešto. Smile

Istina, ja se razbjesnim kad ljudi totalno ignoriraju ono što pišem. A možda je problem i u ovoj forumskoj komunikaciji. Question

Jevrejin je napisao/la:
Pa kako ce razvetati ili odvezati ako nemoju kljuceve?

Ovo je smesno. Izvini brate sinke.

A šta ti vežeš cipele sa ključevima? Zanimljivo. Very Happy

Kljucevi su samo kod onoga koji moze ili ima vlast razvezati i odvezati, pa zar nije tako?

Pa ne, razvezivati i odvezivati možeš svašta, od cipela, poklona, ljudi... a zaključavaju se i otključavaju vrata, lokoti isl.

Vidi kontekst. Nastavak od prvog citata to jest 18 stiha, kada Isus apostolima daje obecanje da mogu odvezivati i zavezivati: "Opet vam zaista kazem: Ako se dva od vas sloze na Zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, dace im Otac Moj koji je na nebesima. ( da ne bismo zakljucili da ovde Isus iskljucivo misli samo na apostole, on razjasnjava nadalje. ) Jer gde su dva ili tri sabrana u ime Moje, onde sam i Ja sa njima." Matej 18,19.20;

Tako vidimo da se zavezivanje odnosi na celu Crkvu, a ne na onom koji navodno ima neki poseban kljuc. Svi mogu da se iz Crkve, pa makar ih bilo samo dvoje, u necemu sloze i traze od Boga i On ce im dati. I to je svezivanje ili odvezivanje. Jer gde god da se nalaze vernici svi do jednog, ovde vidimo da se i to moze uciniti samo kroz Hrista koji je u tom trenutku prisutan, moze dobiti ono sto se neki dogovore da im je potrebno. Isus kaze da tu spada sve, ama bas sve.

Pa ti sve brkaš. Jedno je vlast ključeva i učvršćivanja braće u vjeri, drugo je vlast vezanja i razvezivanja, treće je obećanje da će Isus biti s njima. Što ako je Isus s njima znači da imaju ključeve Kraljevstva Nebeskoga? Pa ne budi smiješan. bounce

Autoritet je na Onome koji ima zadnju rec. A ne na Petru koji bi trebao da ima takvu vlast sa nekim kljucem.

Da, i Petar je u svim raspravama iz Djela Apostolskih imao zadnju riječ.

Ako ono sto Petar, ili apostoli hoce da ucine a nije u skladu sa Isusovom voljom, nikada nece biti prihvaceno pred Bogom.

To neće niti biti učinjeno od apostola punim autoritetom jer to Bog neće dozvoliti, kako im je obećao. Ti nemaš direkti siguran kontakt s Bogom, u svakoj molitvi možeš biti zaveden. Baš zato je Krist postavio Petra sa zadaćom da nas sve učvršćuje u vjeri. Jedino je za njega molio da ne bude zaveden, i prema tome on je od Krista postavljena garancija ispravne vjere na ovoj zemlji, koja nam je očito potrebna jer vidimo do koliko različitih učenja dolazi kad se netko odijeli od te garancije.

Jer ako se nesto cini a nije u skladu sa napisanim otkrivenjem onoga sto je Bog zapovedio kroz svoj Zakon, tada sto pedest Petrovih kljuceva ili vlasti kao i Stena, nemaju nikakvu vrednost pred Bogom.

Možda nisam bio previše jasan. Posjedovanje ključeva ne znači da taj tko ih ima može s njima raditi što hoće. To znači Kristovo obećanje Crkvi da on stoji iza tih ključeva i da neće dozvoliti da vrata paklena zavedu njegovu Crkvu. Ako Sotona i pokuša zavesti Petra da upotrijebi ključeve u krive svrhe, Krist će ga već zaustaviti, pa molio je za tu nakanu.

Možda bi bilo korisno da stavim citate iz Biblije, pa razmišljaj:

Mt 16:13-19
"Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' Oni rekoše: 'Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.' Kaže im: 'A vi, što vi kažete, tko sam ja?' Šimun Petar prihvati i reče: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.' Nato Isus reče njemu: 'Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'"

Lk 22:28-32:
"'Da, vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama. Ja vam stoga u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu i sjedite na prijestoljima sudeći dvanaest plemena Izraelovih.'

'Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću.'"

Iv 21:15-17:
"Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim.' Kaže mu: 'Pasi jaganjce moje!' Upita ga po drugi put: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim!' Kaže mu: 'Pasi ovce moje!' Upita ga treći put: 'Šimune Ivanov, voliš li me?' Ražalosti se Petar što ga upita treći put: 'Voliš li me?' pa mu odgovori: 'Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.' Kaže mu Isus: 'Pasi ovce moje!'"

more_horiz
Ma braco katolici u nicemu se ne slazem sa vama.

Ovo sto vi govorite je potpuno negiranje drugih delova Pisma.

Uhvatili ste se za par citate a sve one druge ignorisete.

Nemam sta sa vama na takav nacin raspravljati ili ubedjivati se.

Sta je sa ostalim argumetnima o kojim smo govorili zasto ih preskacete, pa onda kao vi pametni a mi glupi, a sve okrecete non stop u krug.

Nemam nameru da mlatim praznu slamu.

more_horiz
Ma ako, dragi moji sinke, zivac i ostali katolici postujete papu, verni ste nacelima svoje Crkve, odani Bogu, kako vam ista mogu zameriti ili vas osuditi.

Moji su stavovi veoma razliciti, ali to ne znaci da vasu ljubav prema Bogu smem osudjivati ili smatrati pogresnom.

more_horiz
Eto sam se upravo vratio sa svetoga seminara pa vidjeh koliko ste se raspisali o temi koja je "čekala dati trenutak vremena da se pokrene". To je većma lijepo, samo napred. Valjda ćemo uspijeti u kršćanskom duhu iznijeti svako svoje argumente i zaključiti da je Krist stijena, a tko je kamen, to možda ostane neriješeno!Smile

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ma braco katolici u nicemu se ne slazem sa vama.

Ovo sto vi govorite je potpuno negiranje drugih delova Pisma.

Uhvatili ste se za par citate a sve one druge ignorisete.

Nemam sta sa vama na takav nacin raspravljati ili ubedjivati se.

Sta je sa ostalim argumetnima o kojim smo govorili zasto ih preskacete, pa onda kao vi pametni a mi glupi, a sve okrecete non stop u krug.

Nemam nameru da mlatim praznu slamu.

Ja se trudim da sve odgovorim, ali dok pišem, stigne petnaest novih pitanja- i deset od njih već odgovorena prije.

Ovdje se ne radi o tome tko je "kamen" a tko "stijena" u Bibliji, jer ja sam već dokazao da je Šarić krivo preveo "Petros".

A vi i dalje za nas govorite da se ne slažete s nama jer da vadimo citate bez veze, mada mi nitko nije rekao kako je cijela teologija sola fide konkretizirana u dvije- tri nepovezane Biblijske tvrdnje da smo spašeni vjerom samom - kada toliki Biblijski citati kažu da život u vjeri spašava, a ne vjera.

POSLANICA JAKOVA 2:20
VJERA BEZ DJELA JE UZALUDNA.

more_horiz
Vidi Darko sta je zivac napisao. Kaze Isus nije ugaona stena vec kamen, a Petar je stena.

Mozda ga nisam dobro razumeo, ajde da ne palim vatru, ali ovo stvarno je zvuci bezveze.

Od cega se pravio Darko ugaoni kamen za izgradnju Solomunovog hrama? Pa od stene. I taj ugaoni kamen je ustvari stena.

I sada ja trebam da dokazujem nekome da to nije isto, pa pisem monologe itd.

Ne, to ne vodi nikuda, samo svadji i tako tome.

more_horiz
Darko je napisao/la:
Eto sam se upravo vratio sa svetoga seminara pa vidjeh koliko ste se raspisali o temi koja je "čekala dati trenutak vremena da se pokrene". To je većma lijepo, samo napred. Valjda ćemo uspijeti u kršćanskom duhu iznijeti svako svoje argumente i zaključiti da je Krist stijena, a tko je kamen, to možda ostane neriješeno!Smile

Sasvim se slažem! Krist je Kamen Zaglavni koji je Petru rekao da je Stijena- jer Isus je Petra nazvao "Kefa" što na aramejskom znači velika stijena.

more_horiz
Eto vidis sinke,

opet ti kazes kako si nesto dokazao, a ustvari si izneo stav verovanje tvoje Crkve.

To jos ne znaci da si nesto dokazao, ali ako si ti vec dokazao sta hoces jos od mene?

Pa ako si ti dokazao ja vise nista ne mogu dokazati.

more_horiz
Po ovom sto si odgovorio Darku, ti sinke kazes da je Isus ugaoni kamen a Petar Stena.

Pa ispada na prvi pogled da je Isus proistekao iz stene koji je Petar.

A ustvari uopste ne moze biti tako, jer to nije logicno.

Stena koju klesemo daje kamenje od stene.

more_horiz
Svatko će "dokazati" onako kako mu odgovara. Zašto se toliko mučite da nešto dokažete drugoj strani kada se može uzeti i jedno i drugo istina, zavisno s koje se strane nalazite.
Prava Istina je u Kristu, a znamo da je on stijena, to valjda nitko neće posumnjati.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

POSLANICA JAKOVA 2:20
VJERA BEZ DJELA JE UZALUDNA.

Jeli netko tvrdio suprotno? bom Spasonosna vjera uvijek rađa plodove, a to su djela. cherry

more_horiz
Niko i ne kaze da su dela bez vere spasenje, ili vera bez dela.

Neznam sinke sto to pominjes?

Naravno da ako Biblija kaze da je vera bez dela nista, onda je nista.

Mi se drzimo reci.

E sada da li neko moze biti sudija ovde medju nama i cupati po svom nahodjenju kukolj.

more_horiz
Vidis ovo sam ranije napisao, nisi mi nista na to odgovorio pa te pitam da li si ga primetio ranije ili ne. Ako nisi procitaj pa odgovori, a jesi ok, ako nisi nista.

Sinke,

Sinoc sam otisao na spavanje sa mislima kako je velika steta sto se mi vernici Hristovi ovako tesko nerazumemo. Na neki nacin bilo mi je tesko u srcu. Osetio sam dusevni bol zbog toga.

U jednom trenutku svih nas mi je bilo zao. Bilo mi je zao i vas katolika i nas protestanata ili advnentista. I tako sam se molio Isusu, razgovarao sa Njim iznoseci mu svoja tuzna zapazanja.

Glupo je ne shvatiti koliko vernih ljudi Bog ima u tvojoj Crkvi. Odanih i samopozrtovanih. Kao sto je to i kod nas. Iskreno sebe ne vidim u toj eliti ali se borim da udjem u nju. Ti vernici su pod vodstvom i kontrlolom Svetoga Duha, ma kakve razlike bile u nasem verovanju.

Citam sa kakvim zarom i energijom odgovaras na pitanja koja se stalno vrte i o kojima tako dugo i tesko raspravljamo. I poceo sam pitati sebe, imali sve to ikakve svrhe.

Proveo sam tako ovu noc, i ujutro sam zakljucio da nasi razgovori, po neki put teski i mucni, pa cak i za gadjenje, imaju svrhu.
Dobro je sto razgovoramo. Dok mozemo, treba otvoreno i posteno da pricamo jedni sa drugima. Sve vise sam ubedjen da treba jedni za druge da se molimo, da vapimo pred Bogom da On svojom miloscu ukloni predrasude i neznanje koje je u nama jednih prema drugima. I ne samo to. Treba da se molimo da Bog potvrdi svoju istinu u srcu onoga koji je u pravu, a u srcu onog koji gresi da mu da osvedocenje da nije na pravom putu.

Ovako mi mozemo hiljadu godina da se rvemo oko onog sta je istina, i nijedan nece hteti da popusti.

Ali da te ne davim mojim idealizmom.

Pokusacu da razbijem kod tebe stav da je Petar ne samo stena ili vrhovni svestenik hriscanstva. Znaci pokusacu da te razuverim neki argumentima da je Petar ikada bio papa, u smislu kako vi to danas tvrdite.

Ako te budem ovim recima isprovocirao, znaj da mi to nije u nameri a i sve ovo pisem sa najmeksim osecanjima. Nisam ljut, nemam nameru da uvredim tebe ili omalovazim tvoju religiju. Samo hocu da budem iskren kao sto si ti bio prema meni. Mislim, ako ti mozes i smatras da treba direktno nesto kazati svom sagovorniku, da onda i ja imam pravo na takav nacin izneti svoja gledista.

Da li ti je poznato ko je vrhovni Sveštenik po Svetom Pismu Hristove Crkve?
Ti ces kazati papa. Ja to negiram.

Zbog cega?

Pre sam takav stav pokusao da dokazem ukazujucu na cinjenicu da je papstvo kroz vekove proganjanja neistomisljenika samo sebe iskljucilo iz apostolskog nasledja, a preuzelo ga je vernistvo reformacije.
Medjutim, napadnut sam da klevecem papstvo i mrzim papu. Kako ponovo ne bi doslo do vatre, necu potezati takve argumetne.

Jos u Starom Zavetu Bog je odlucio da kroz prorocanstva pokaze da ce On uzdici jednog novog Svestenika u svojoj Novo Zavetnoj Crkvi.

Sliku, ili prototip, tog Svestenika susrecemo u Avramovo vreme. Svestenik Boga zivoga Melhisedek, upotrebljen je kao slika s kojom je objavljena sluzba i delo Isusa Hrista kada bude dosao prvi put na Zemlju.

I stvarno o tome nam govore neki Psalmi. Tada sam Isus preko Duha Svetoga u Davidu objavljuje svoju Prvosvestenicku sluzbu u Novo Zavetnoj Crkvi.

Zatim se ta cinjenica pojasnjava u Jeverjima poslanici.

Ujedno, vidimo da se uloga Isusa Hrista kao velkog Nebeskog Prvosvestenika prenosi sa zemljske sluzbe u Nebesku pravu. Sta se dogadja? Pa Ona vrsta sluzbe o kojoj Mojsije biva obavesten i koju je morao po Bozjem upustvu da oformi, bila je samo senka ili simbol prave.

Na koju to pravu mislim? Na onu na Nebu.

Kada govorimo o teologiji adventista onda mi glavni akcenat stavljamo na ovu cinjenicu.

Ako je ovo sto sam ja napisao tacno, onda Petar nije mogao biti nikada proglasen papom, znaci vrhovnim svestenikom, ili vodjom Hristove Crkve. Jer je Nebeski Prvosvestenik samo Isus, i niko vise. To jest On je glava svestenstvu. Ujedno mi adventisti ne zivimo za ovu zemljasku Crkvu, mi smo vernici i posetioci one nebeske, prave na Nebu, po cijoj je slici Mojsije pravio Sator od Sastnaka sa Bogom.

Preko Isusa Hrista kao nebeskog Prvosvestenka, mi verom zivimo i sluzimo Bogu u pravoj Nebeskoj Crkvi.

Tu na tom mestu mi nalazimo, naseg Nebeskog "Papu"! On je glava svega tela. Mi smo samo udovi tela koji svi slusamo Glavu.

Glava?

Zasto se koristi u Pavlovim spisima takva slika Hristove Crkve?
Pa zato sto Pavle, veliki apostol, po meni veci i od Petra, zna ono sto i mi treba da znamo. A to je da je glava samo Isus. I niko vise. A to znaci da je On Isus Stena i da to ne moze biti vise niko.

Da skratim, jer posle tvog odgovora ucicu u dublje dokazivanje mojih stavova, Petar je u dogovoru sa Pavlom, kako nas o tome obavestva Pavle pristao da on sa svojim saradnicma propoveda Jevrejima a Pavle neznaboscima.

Da su sada pobrkani loncici, pokazuje to sto je Pavle bio apostol neznabozaca. I on je osnivao ili podizao Crkve po sredozemlju i sire. Tako bi trebalo da Pavle bude prvi papa katolicima a ne Petar.

Pa lepo pise da je Pavle apostol neznabozaca. Njegovim radom cini mi se Hristos je doveden u Rim, to jest Hristovo Jevandjelje. Pa bi katolici trebali ipak da su podlozni mnogo vise Pavlu nego Petru.

Ako je po poslanici Jevrejima Isus Nebeski Prvosvestenik koji posreduje pred Bogom za nas, onda je jasno da je ON i jedini i pravi "Papa" da se tako izrazim, Njegovoj pravoj Crkvi na Zemlji. On je glava Crkvi, ali i onda je On i Stena!

Tako nalazimo mnogo mesta koja pokazuju da je Isus na prvom mestu, i da papa nije prvi medju jednakima.

Na kraju bih te podsetio na cinjenicu o apostolima. Sta znaci rec apostol? Pa poslani.

Koja bi onda uloga poslanika trebala biti? Da sedi na tronu svoje Crkve i daje izjave? Ne naravno. To nije apostol!

Apostol mora da radi, da ide da trazi izgubljene i osniva Crkve. On nije gospodar i mudrac u Crkvi na taj nacin sto ce samo puno pricati ili nesto slicno tome, vec ce biti tamo gde je borba za spasenje ljudi najzesca i najteza.

To vidimo u primeru Pavla, ali i Petra.
Pravi apostoli su ljudi koji su progonjeni, koji gladuju, koji poste i koji stradaju.
Njih svet ne voli, svet ih mrzi, jer svet mrzi Isusa pa mrzi i apostole.
A mi vidimo tako jasno, zar to nije istina, da svet danasnji voli papu. Postuje ga, a on im lepo mase i pozdravlja ih. Mi ne vidimo ni papu ni kardinale da su na ulicama sa stapom u ruci; gladne, odbacene i prognane. Ne vidimo ih da se mole sa pijancima, sa prostitukama, sa lopovima i ostalim gresnicima.

To je vrhunski dokaz, za onoga ko se ne boji razmisljati svojom glavom da papa nije isto sto je bio Pavle ili Petar.

Isus nam je jasno rekao kako cemo prepoznati lazne apostole od pravih.

Po rodovima ili delima njihovim.

Apostoli su uvek ljudi od akcije. Oni ne sede u palatama od zlata i ne iznose veliku politiku, objavljujuci poruke ljubavi, oni tu ljubav nose jer je imaju u svojim srcima. Oni su uvek krsteni Svetim Duhom i moraju da ispune nalog koji im je dat: "Idite i propovedajte Jevandjelje svakom stvorenju!" Uz to, oni i da hoce da sede na tronu, oni znaju da prvo moraju biti sluge i propovednici Jevandjelja da bi se jednog dana ako ostanu do kraja verni i izdrze sve nevolje, dobiti tu prednost da se popnu na presto Hristov. Do tada oni gore Duhom u radu za ljude tamo gde su i kakvi su.

I ne samo da su apostoli, kao i sam Pavle i Petar, bili krsteni Duhom Svetim, vec i ognjem! To krstenje ognjem cini coveka ognjenim u Duhu i on ne sedi miran kuci kao neki veliki vladar, vec svim svojim sposobnostima nosi Radosnu Vest o Hristu svima oko sebe. On ne moze biti neaktivan i ujedno ne oslanja se na snagu svoje verske institucije, vec je licni organizator na terenu. To se jasno vidi u radu i zivotu pravih Hristovih apostola.
Prema tome svi oni koji kazu da su apostoli, ili tvrde da polazu pravo na apostolstvo, ako ne nemaju iste rodove i dela kao prvi Hristovi apostoli, tada oni samo zive u teskoj zabludi.

Oni su uvek tamo gde je najteze.

A danas mi to ne vidimo kod naseg pape. Mi to nevidimo ni kod njegovih kardinala.

Ujedno,kada je Isus birao apostole cinio je to izmedju mladih ljudi. Ljudi u punoj snazi, odusevljenja i vatrenosti, a ne stare i vec iznemocale ljude koji sami skoro ne mogu hodati a kamo li da idu i nose Jevandjelje ljudima oko sebe.

Zar onda Isus nije bio u pravu kada je rekao da ce se lazni apostoli prepoznati po delima, po svojim rodovima?

O draga moja braco citajmo, posteno i bez predrasuda kako su ziveli ti apostoli na koje se pozivaju sve Crkve. Svi mi kazemo nase vodje su prave. Ali da li oni, zive kao sto su ziveli apostoli?

Kakav je rod koji oni donose?

Eto sinke, to je razlog sto ja ne mogu prihvatiti tvoju ljutnju ili nezadovoljstvo u pogledu nas adventista ili protestanta. To je razlog sto ja gledam dublje i merim rodove onih koji tvrde da su ovo ili ono.

Puno toga fali kod onih ljudi koji govore da su dansnje Kife, Petrus ili Petar, ma sta to znacilo.

Vidi, ujedno da kazem i to. Ocigledno je da su veliki obrazovani teolozi poceli da lazu. Lazu zato sto neki fasifikuju Reci Svetog Pisma.

Neko se usudio da vara na osnovu Bozje reci. Kao, ti kvazi tumaci, grckog, jevrjeskog ili nekog dugog jezika, neznaju i nemogu da se sloze sta ime Petar u Bibliji tacno znaci. Jedni govore jedno, drugi drugo.
Neka im Bog kao sto je rekao u svojoj reci sudi i da platu koju su zasluzili.

Verujem da ce se nastaviti u tom pravcu varanja i na drugim spornim mestima Biblije. Verujem da kao sto je Isus kazao, dolaze i vec su nastala sve teza i teza vreme za nas obicne vernike iz svih Crkava, koji bi smo hteli iskreno sluziti Bogu.

more_horiz
Idem da spavam, odmorimo ljudi malo.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply