Sinke je napisao/la: Ako je tako, zašto Stijena jedina dobiva ključeve Neba, i ima moć da sveže sve na zemlji kao i na nebesima? A ostali apostoli dobivaju samo moć da opraštaju grijehe i zadatak da učine narode učenicima Isusovim.
E, sad moram reći nešto i u korist druge strane. Svi apostoli imaju moć svezivanja i odvezivanja na nebu. Mt 18:18:
"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu."
Sačuvaj Bože da je Benedikt 16 ugaona stijena! Pa zna se da je Isus ugaona stijena! Benedikt 16 ima naziv "sluga Božjih slugu", tj. čak ga se ne zove "Kefa". Samo je Petar bio "Kefa"- Stijena na kojoj će se graditi Papinstvo, i mi imamo popise svih Papa od Benedikta 16 do Apostola Petra.
Prvo, da budemo precizni u terminologiji, ne postoji ugaona stijena. Postoji ugaoni kamen, što je Isus, i postoji stijena, što je Petar. Ugaoni kamen je kamen, jedan od onih od kojih se gradi kuća, ali onaj najbitniji, onaj bez kojega bi se cijela ta kuća raspala. Stijena je ono na čemu se gradi kuća (možeš i na pijesku, al nije baš pametno, kako veli prispodoba) i jedno je par tisuća puta veća od ugaonog kamena. Ovo sam već Jevrejinu govorio, pa ne znam zašto je i dalje neprecizan. Najlakše je zamutit vodu, govoriti o "ugaonoj stijeni" koja se nigdje ne spominje u Bibliji, i onda normalno da nije jasno je li to Isus ili Petar, nije nitko.
Drugo, prema katoličkom nauku, Benedikta XVI. jest stijena na kojoj je sagrađena Kristova Crkva i sve riječi upućene Šimunu Petru se jednako odnose i na njega. Dapače, Petrova služba je služba u ovome životu i smrću prestaje, tako da se ovog trenutka te riječi odnose samo na Benedikta XVI., Šimun je već davno umro.
Jevrejin je napisao/la: Pa i da si u pravu, sto se tice ove teme, zar ne znas da covek koji bi i bio nosilac Crkve, mora ziveti kao sto je ziveo taj Petar i ciniti i govoriti kao taj Petar?
Misliš, treba 3 puta zatajiti Isusa?
Jevrejin je napisao/la: Zivac: hahahaha! Zasmejavas me brate.
Ipak ja verujem da si ti dobar momak.
Samo jos jednu stvar da ti otkrijem: Nemas pojma kakva si ti inspiracija!
Ajde super, barem nešto.
Istina, ja se razbjesnim kad ljudi totalno ignoriraju ono što pišem. A možda je problem i u ovoj forumskoj komunikaciji.
Jevrejin je napisao/la: Pa kako ce razvetati ili odvezati ako nemoju kljuceve?
Ovo je smesno. Izvini brate sinke.
A šta ti vežeš cipele sa ključevima? Zanimljivo.
Kljucevi su samo kod onoga koji moze ili ima vlast razvezati i odvezati, pa zar nije tako?
Pa ne, razvezivati i odvezivati možeš svašta, od cipela, poklona, ljudi... a zaključavaju se i otključavaju vrata, lokoti isl.
Vidi kontekst. Nastavak od prvog citata to jest 18 stiha, kada Isus apostolima daje obecanje da mogu odvezivati i zavezivati: "Opet vam zaista kazem: Ako se dva od vas sloze na Zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, dace im Otac Moj koji je na nebesima. ( da ne bismo zakljucili da ovde Isus iskljucivo misli samo na apostole, on razjasnjava nadalje. ) Jer gde su dva ili tri sabrana u ime Moje, onde sam i Ja sa njima." Matej 18,19.20;
Tako vidimo da se zavezivanje odnosi na celu Crkvu, a ne na onom koji navodno ima neki poseban kljuc. Svi mogu da se iz Crkve, pa makar ih bilo samo dvoje, u necemu sloze i traze od Boga i On ce im dati. I to je svezivanje ili odvezivanje. Jer gde god da se nalaze vernici svi do jednog, ovde vidimo da se i to moze uciniti samo kroz Hrista koji je u tom trenutku prisutan, moze dobiti ono sto se neki dogovore da im je potrebno. Isus kaze da tu spada sve, ama bas sve.
Pa ti sve brkaš. Jedno je vlast ključeva i učvršćivanja braće u vjeri, drugo je vlast vezanja i razvezivanja, treće je obećanje da će Isus biti s njima. Što ako je Isus s njima znači da imaju ključeve Kraljevstva Nebeskoga? Pa ne budi smiješan.
Autoritet je na Onome koji ima zadnju rec. A ne na Petru koji bi trebao da ima takvu vlast sa nekim kljucem.
Da, i Petar je u svim raspravama iz Djela Apostolskih imao zadnju riječ.
Ako ono sto Petar, ili apostoli hoce da ucine a nije u skladu sa Isusovom voljom, nikada nece biti prihvaceno pred Bogom.
To neće niti biti učinjeno od apostola punim autoritetom jer to Bog neće dozvoliti, kako im je obećao. Ti nemaš direkti siguran kontakt s Bogom, u svakoj molitvi možeš biti zaveden. Baš zato je Krist postavio Petra sa zadaćom da nas sve učvršćuje u vjeri. Jedino je za njega molio da ne bude zaveden, i prema tome on je od Krista postavljena garancija ispravne vjere na ovoj zemlji, koja nam je očito potrebna jer vidimo do koliko različitih učenja dolazi kad se netko odijeli od te garancije.
Jer ako se nesto cini a nije u skladu sa napisanim otkrivenjem onoga sto je Bog zapovedio kroz svoj Zakon, tada sto pedest Petrovih kljuceva ili vlasti kao i Stena, nemaju nikakvu vrednost pred Bogom.
Možda nisam bio previše jasan. Posjedovanje ključeva ne znači da taj tko ih ima može s njima raditi što hoće. To znači Kristovo obećanje Crkvi da on stoji iza tih ključeva i da neće dozvoliti da vrata paklena zavedu njegovu Crkvu. Ako Sotona i pokuša zavesti Petra da upotrijebi ključeve u krive svrhe, Krist će ga već zaustaviti, pa molio je za tu nakanu.
Možda bi bilo korisno da stavim citate iz Biblije, pa razmišljaj:
Mt 16:13-19
"Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' Oni rekoše: 'Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.' Kaže im: 'A vi, što vi kažete, tko sam ja?' Šimun Petar prihvati i reče: 'Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.' Nato Isus reče njemu: 'Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'"
Lk 22:28-32:
"'Da, vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama. Ja vam stoga u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu i sjedite na prijestoljima sudeći dvanaest plemena Izraelovih.'
'Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću.'"
Iv 21:15-17:
"Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim.' Kaže mu: 'Pasi jaganjce moje!' Upita ga po drugi put: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim!' Kaže mu: 'Pasi ovce moje!' Upita ga treći put: 'Šimune Ivanov, voliš li me?' Ražalosti se Petar što ga upita treći put: 'Voliš li me?' pa mu odgovori: 'Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.' Kaže mu Isus: 'Pasi ovce moje!'"