Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 24 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
John Coffey je napisao/la:
Eutanasije je napisao/la:
matej24 je napisao/la:
ali svaka moja rijec i rijeci upozorenja moje brace ce vam sudit

Gospod će suditi meni i tebi. (1. Mojsijeva 16:5)

"svojim češ se riječima osuditi ili opravdati" ako su u skladu sa Božjom Riječi tada češ se opravdati jer si bio poslušan. Ako nisu u skladu sa Riječu Božjom več tvoja sigurnost počiva na crkvama , stotine i stotine krščanskih crkava, sa bilo kojom crkvom tada si pobunjenik i biti češ suđen prema svojim izjavama.
"Jer Bog ne sudi svijetu nego je sav sud predao sinu" "a ovo je sud što je vidjelo došlo ali ljudima omilje večma tama" Dalje u Bibliji piše "Riječ je tvoja vidjelo"

[size=9] "Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se."
Evanđelje po Luki 6:37

Eto, ja sam Katolik, i vjerujem da kao Katolik živim u skladu s Riječi Božjom. Svima koji tvrde da nije tako, jedino mogu reći da možda moja vjera nije u skladu s njihovom interpretacijom Riječi Božje, što ne mora značiti da su u pravu i da Biblija stoji iza nje. Ali jedno znam: ne sudimo jedni drugima. Bog će uistinu presuditi zlikovcima, ali ne mi. Radije, pričajmo o Svetom Pismu- ta tko se od nas Katolika neće preobratiti na vašu vjeru ako nam dokažete da ste u pravu? I tko bi se od vas pobunio protiv Katolicizma ako bi se uvjerio da smo u pravu? Tražimo Boga- i Bog će nas naći! Ne dopustimo si sudove, već radije zahvaljivanje za raspravu i dijalog.

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 24 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Naravno donose vijesti od Boga jer im samo ime govori da su vjesnici. Ali samo je jedan koji posreduje za naše grijehe pred licem Božjim Isus Krist prvosvećenik a njegovom smrću jest jaz između nas i Boga nestao jer je Krist taj most i svaka naša molitva zbog te žrtve uzlazi direktno ka Bogu. I zašto da se ja onda molim nekome drugome da posreduje za mene, i još izgradim kip koji ga prestavlja te se kipu molim, kada moja molitva ide direktno ka Bogu što je Kristova žrtva omogućila? Krist je izvršio pomirenje između nas otpalog roda i presvetog Oca. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.

Anđeli su posrednici, ali ne Boga i čovjeka, već posrednici u molitvi. Ovo se često puta krivo shvaća kod Katolika, gdje se optužuje da imamo još posrednika osim Isusa Krista. Ovo nije točno. Katolicizam jednostavno govori da uz posredništvo Boga i čovjeka kojeg ispunjava Isus ima drugih vrsta posredništva, kojeg ispunjavaju druga bića "na Isusovoj strani".

Sam Isus govori da, iako je On Prvosvještenik, na Nebu ima anđela koji vode brigu o smrtnicima ( Evanđelje po Luki 15:10, Evanđelje po Mateju 18:10 ), samim tim znači da su ti anđeli svjesni našeg stanja. Tražiti anđele za zagovor praktički je isto kao kada Pavao traži da vjernici mole za njega ( 1 Solunjanima 5:25 , 2 Solunjanima 3:1 ). Zagovorom ne smatramo anđele nečim radi čega bismo učinili idolopoklonstvo, već zajedničkim snagama borimo se u Božjoj službi i kao sluge imamo ljubav jedni za druge.

Samim tim, i njihovi kipovi nisu problem.

Nitko ne dovodi u pitanje funkciju anđela i ono što oni rade i vrše kao i funkciju ostalih nebeskih bića. Oni svi jednostavno vrše volju Očevu i paze na nas te izvršuju Božje zapovijedi koje ima za sve nas tj. nebeski su službenici u planu spasenja a posrednik je samo jedan-- Isus Krist. Stoga moli se samo Bogu i klanja se samo Bogu nikome drugome. To je ono što je i Krist potvrdio svojim životom. Hvala. Bog s vama.

Otkrivenje 22,8Ja, Ivan, čuo sam i vidio sve ovo. I kad sam to vidio i čuo, padoh pred noge anđelu koji mi to pokaza da mu se poklonim.
Otkrivenje 22,9A on će mi: "Nipošto! Sluga sam kao i ti i braća tvoja proroci i svi koji čuvaju riječi ove knjige. Bogu se pokloni!

more_horiz
sinke:
Eto, ja sam Katolik, i vjerujem da kao Katolik živim u skladu s Riječi Božjom. Svima koji tvrde da nije tako, jedino mogu reći da možda moja vjera nije u skladu s njihovom interpretacijom Riječi Božje, što ne mora značiti da su u pravu i da Biblija stoji iza nje. Ali jedno znam: ne sudimo jedni drugima. Bog će uistinu presuditi zlikovcima, ali ne mi. Radije, pričajmo o Svetom Pismu- ta tko se od nas Katolika neće preobratiti na vašu vjeru ako nam dokažete da ste u pravu? I tko bi se od vas pobunio protiv Katolicizma ako bi se uvjerio da smo u pravu? Tražimo Boga- i Bog će nas naći! Ne dopustimo si sudove, već radije zahvaljivanje za raspravu i dijalog.

Nalazim nedostatak dosadašnje tradicije u odnosu na Kristovu prvosvećeničku službu jer je time omogućila prijepor između eclesie spiritualis izražene sa principom sola scriptura i traditio apostolica..Ovo je sržno pitanje razvoja matične Jeruzalemske crkve..Rimska općina nije slijedila Pavlov savjet u Hebrejima tako da je antijudaizam u svom osnovnom nedostatku uticao na tradiciju..To se može popraviti u razvoju euharistije i prihvata obnove Pavlovog savjeta i učenja koji ukazuje na razlog tog istraživanja...Iako su crkveni oci najviše dali o tome sve dok se nije pojavila zainteresiranost/povijest mogu pokazati kasnije/ i otkrio značaj posalnice Hebrejima...
Mislim da idemo u susret razamtranju toga pitanja o kojemu se može organizirati razgovr između KC i denominacija koje ističu važnost sadašnje Kristove prvosvećeničke službe..
Mi moramo konačno o tome i službeno razgovarati ...

Zadnja promjena: abraham; pon 30 lip 2008, 22:22; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
Nitko ne dovodi u pitanje funkciju anđela i ono što oni rade i vrše kao i funkciju ostalih nebeskih bića. Oni svi jednostavno vrše volju Očevu i paze na nas te izvršuju Božje zapovijedi koje ima za sve nas tj. nebeski su službenici u planu spasenja a posrednik je samo jedan-- Isus Krist. Stoga moli se samo Bogu i klanja se samo Bogu nikome drugome. To je ono što je i Krist potvrdio svojim životom. Hvala. Bog s vama.

Otkrivenje 22,8Ja, Ivan, čuo sam i vidio sve ovo. I kad sam to vidio i čuo, padoh pred noge anđelu koji mi to pokaza da mu se poklonim.
Otkrivenje 22,9A on će mi: "Nipošto! Sluga sam kao i ti i braća tvoja proroci i svi koji čuvaju riječi ove knjige. Bogu se pokloni!

Upravo tako- zato ih mi ne smatramo nekakvim drugim bogovima, niti im se klanjamo u adoraciji.

Primjerice, mi se klanjamo ovako:
(23) Javiše kralju: "Ovdje je prorok Natan." On
uđe kralju i pade ničice pred njim. (24) Natan reče: "Gospodaru moj i
kralju,
jesi li ti odredio: 'Adonija će kraljevati poslije mene i
sjedit će na mome prijestolju?' (25) Jer evo danas je sišao i naklao
volova, ugojene teladi i ovaca za žrtvu i pozvao je sve sinove
kraljeve, vojskovođe i svećenika Ebjatara; eno ih gdje jedu i piju s
njim i kliču: 'Živio kralj Adonija!' (26) Ali mene, tvoga slugu,
svećenika Sadoka, a ni Benaju, sina Jojadina, ni tvoga slugu Salomona
nije pozvao. (27) Zar se to dogodilo s voljom gospodara moga kralja, a
da nisi obavijestio svoga vjernog sluge tko će biti nasljednik na
prijestolju gospodara moga kralja?"

1 Kraljevi 1:23 - 1:27

Usprkos velikoj poniznosti, nema čina adoracije, samim tim nije pogrešno klečati pred nekime.
U Otkrivenju, što će možda mnoge začuditi, Ivan dva put pada pred anđela da mu se pokloni- u oba slučaja je ispravljen. Prvi je u Otkrivenju 19:10, a drugi u Otkrivenju 22:19. U prvome slučaju, Ivan je ispravljen jer je krivo shvatio anđelovo objašnjenje: "Ovo su Božje riječi" je protumačio kao da ih govori Bog, na što je anđeo reagirao i objasnio da tek prorokuje pod djelovanjem Boga. U drugom poklonu anđelu, zbunjeni su i Katolici i ikonoklasti u prvome redu jer je apostol napravio grešku koju je neposredno prije počinio. Pretpostavlja se da je tako učinuo fasciniran viđenjem, ali Biblija nas upućuje da se apostol bacio pod noge anđelu da bi se poklonio, što ostavlja mjesta interpretaciji da je previše naglasio anđelovu ulogu. "Bogu se pokloni" je, naravno, nova stara uputa.

more_horiz
Nalazim nedostatak dosadašnje tradicije u odnosu na Kristovu prvosvećeničku službu jer je time omogućila prijepor između eclesie spiritualis izražene sa principom sola scriptura i traditio apostolica..
Ovo je sržno pitanje razvoja matične Jeruzalemske crkve..Rimska općina nije slijedila Pavlov savjet u Hebrejima tako da je antijudaizam u svom osnovnom nedostatku uticao na tradiciju..

Oprosti, koji savjet u Poslanici Hebrejima?

more_horiz

KC ne vlada svijetom ...jer da vlada već bi u Europi imali Ustav a ne samo Lisabonski ugovor...

Točno !Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Nalazim nedostatak dosadašnje tradicije u odnosu na Kristovu prvosvećeničku službu jer je time omogućila prijepor između eclesie spiritualis izražene sa principom sola scriptura i traditio apostolica..
Ovo je sržno pitanje razvoja matične Jeruzalemske crkve..Rimska općina nije slijedila Pavlov savjet u Hebrejima tako da je antijudaizam u svom osnovnom nedostatku uticao na tradiciju..

Oprosti, koji savjet u Poslanici Hebrejima?

Savjet:
Petar stijena vs. Petar kamen - Page 24 Paulus_158_03

<< Poslanica Hebrejima 3 >>
1 Stoga, braćo sveta, sudionici nebeskoga poziva, promotrite Apostola i Velikoga svećenika naše vjere - Isusa: 2 on je ovjerovljen kod Onoga koji ga postavi kao ono i Mojsije u svoj kući njegovoj. 3 Dostojan je doista toliko veće slave od Mojsija koliko veću čast od kuće ima onaj tko ju je sagradio. 4 Jer svaku kuću tkogod gradi, a sve je sagradio Bog. 5 Da, i Mojsije bijaše ovjerovljen u svoj kući njegovoj kao služnik da posvjedoči za ono što je imalo biti rečeno, 6 ali Krist - kao Sin, nad kućom njegovom. Njegova smo kuća mi ako sačuvamo smjelost

se ne odnosi samo na Hebreje...

<< Hebrews 4 >>

14 Imajući dakle velikoga Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa - Isusa, Sina Božjega - čvrsto se držimo vjere. 15 Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. 16 Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!

<< Hebrews 5 >><hr color=#ddeeff SIZE=1>

7 On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: 8 premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati 9 i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja - 10 proglašen od Boga Velikim svećenikom po redu Melkisedekovu.
11 O tome nas čeka besjeda velika, ali teško ju je riječima izložiti jer ste tvrdih ušiju.
<hr color=#ddeeff SIZE=1>

<< Hebrews 6 >>

19 Ona nam je kao pouzdano i čvrsto sidro duše što ulazi u unutrašnjost iza zavjese, 20 kamo je kao preteča za nas ušao Isus postavši zauvijek Veliki svećenik po redu Melkisedekovu.

<< Hebrews 7 >>

11 Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? 12 Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon. 13 Jer onaj o kojemu se to veli pripadao je drugom plemenu, od kojega se nitko nije posvetio žrtveniku. 14 Poznato je da je Gospodin naš potekao od Jude, plemena za koje Mojsije ništa ne reče s obzirom na svećenike. 15 To je još očitije ako se drugi svećenik postavlja po sličnosti s Melkisedekom: 16 postao je svećenikom ne po Zakonu tjelesne uredbe, nego snagom neuništiva života.
26 Takav nam Veliki svećenik i bijaše potreban - svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa - 27 koji ne treba da kao oni veliki svećenici danomice prinosi žrtve najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda. To on učini jednom prinijevši samoga sebe. 28 Zakon doista postavi za velike svećenike ljude podložne slabosti, a riječ zakletve - nakon Zakona - Sina zauvijek usavršena.
<< Hebrews 8 >><hr color=#ddeeff SIZE=1>

1 A glavno u ovom izlaganju jest: takva imamo Velikog svećenika koji sjede zdesna prijestolja Veličanstva na nebesima 2 kao bogoslužnik Svetinje i Šatora istinskoga što ga podiže Gospodin, a ne čovjek. 3 Doista, svaki se veliki svećenik postavlja da prinosi darove i žrtve. Odatle je potrebno da i on ima što bi prinio. 4 Svakako, da je na zemlji, ne bi bio svećenik jer postoje oni koji po Zakonu prinose darove. 5 Oni služe slici i sjeni onoga nebeskoga, kako je upućen Mojsije kad se spremao praviti šator: Pazi, veli doista, načini sve po praliku koji ti je pokazan na brdu. 6 Ovako mu pak dopalo uzvišenije bogosluženje koliko je Posrednik boljega Saveza, koji je uzakonjen na boljim obećanjima.

11 Krist se pak pojavi kao Veliki svećenik budućih dobara pa po većem i savršenijem Šatoru - nerukotvorenu, koji nije od ovoga stvorenja - 12 i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje. 13 Doista, ako već poškropljena krv jaraca i bikova i pepeo juničin posvećuje onečišćene, daje tjelesnu čistoću, 14 koliko će više krv Krista - koji po Duhu vječnom samoga sebe bez mane prinese Bogu - očistiti savjest našu od mrtvih djela, na službu Bogu živomu!
<< Hebrews 9 >>
23 Ako se dakle time čiste slike onoga što je na nebu, potrebno je da se samo to nebesko čisti žrtvama od tih uspješnijima. 24 Krist doista ne uđe u rukotvorenu Svetinju, protulik one istinske, nego u samo nebo: da se sada pojavi pred licem Božjim za nas. 25 Ne da mnogo puta prinosi samoga sebe kao što veliki svećenik svake godine ulazi u Svetinju s tuđom krvlju; 26 inače bi bilo trebalo da trpi mnogo puta od postanka svijeta. No sada se pojavio, jednom na svršetku vjekova, da grijeh dokine žrtvom svojom. 27 I kao što je ljudima jednom umrijeti, a potom na sud, 28 tako i Krist: jednom se prinese da grijehe mnogih ponese, a drugi će se put - bez obzira na grijeh - ukazati onima koji ga iščekuju sebi na spasenje.

U tradiciji je zanemaren slobodni ulazak u Svetinju sto je stalno obnavljalo nostalgiju prema prvobitnoj crkvi i reakciju na odvajanje od Prvosvecenika..:

<< Hebrews 10 >>

19 Imamo dakle, braćo, slobodan ulaz u Svetinju po krvi Isusovoj - 20 put nov i živ što nam ga On otvori kroz zavjesu, to jest svoje tijelo; 21 imamo i Velikog svećenika nad kućom Božjom. 22 Pristupajmo stoga s istinitim srcem u punini vjere, srdaca škropljenjem očišćenih od zle savjesti i tijela oprana čistom vodom. 23 Čuvajmo nepokolebljivu vjeru nade jer je vjeran Onaj koji dade obećanje. 24 I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela 25 te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.

<< Hebrews 12 >>

18 Jer niste pristupili opipljivoj gori i usplamtjelu ognju, ni mraku, tami i vihoru, 19 ni ječanju trublje i tutnjavi riječi. - Koji su je slušali, zamoliše da im se više ne govori 20 jer nisu podnosili naredbe: Ako se ma i živinče dotakne brda, neka se kamenuje! 21 I prizor bijaše tako strašan da Mojsije reče: Strah me je i dršćem! - 22 Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, 23 Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika 24 i Posredniku novog Saveza - Isusu - i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove.
25 Pazite da ne odbijete Onoga koji vam govori! Jer ako ne umakoše oni što su odbili onoga koji je na zemlji davao upute, kudikamo ćemo manje mi ako se okrenemo od Onoga koji ih daje s nebesa. 26 Njegov glas tada zemlju uzdrma, sada pak obećava: Još jednom ja ću potresti ne samo zemlju nego i nebo. 27 Ono još jednom pokazuje da će, kao stvoreno, uminuti ono uzdrmano da ostane ono neuzdrmljivo. 28 Zato jer smo primili kraljevstvo neuzdrmljivo, iskazujmo zahvalnost iz koje služimo Bogu kako je njemu milo, s predanjem i strahopoštovanjem. 29 Jer Bog je naš oganj što proždire.

<< Hebrews 13 >>

13 Stoga iziđimo k njemu izvan tabora noseći njegovu muku 14 jer nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo.

-------

Nedavno je u par navrata papa Benedikt spomenio posalnicu Hebrejima, jednom u encikliki -Nadom ste spaseni, gdje je pisao o vjeri iz 11,1 i pordio sa Lutherovim prijevodom i razumjevanjem vjere u kojem je izostavljena objektivna strana vjere - substancijalnost...

U znaku godine apostola Pavla:
-klik:

Petar stijena vs. Petar kamen - Page 24 Audio
212: Birgit Pottler
Paulus: Verfolgter, Visionär, Verkünder
O politickoj moci pape:

Petar stijena vs. Petar kamen - Page 24 Audio204: Aldo Parmeggiani
Papst.Macht.Politik

O ekumeni:

Petar stijena vs. Petar kamen - Page 24 Audio196: Eberhard von Gemmingen SJ:
Ökumenefragen

Prenijeto sa
http://www.radiovaticana.de/downloads/CD/CD.html

Preporucam:
http://www.annopaolino.org/

more_horiz
[quote="abraham"]

Apostol Pavao je jasan u svezi sa zakonom, Isus također, ceremonijalni zakon također, Otkrivenje također u kojem se pokazuje kovčeg zavjeta..Potebno je razumjeti mystagogijom unutrašnju zakonitost duhovnosti Zakona kao i njegovu struktruru u odnosu na povijesni razvoj društvenih odnosa ako ne studijem istraživanja..
Premda je Božja zapovijed jedna, ona je i množina, Deset zapovijedi Njegovog moralnog zakona. Ivan naglašava njihovo vršenje. Ivan pet puta uzima riječtereo, vršiti, prakticirati, striktno držati. Ova riječ izražava ideju pokoravanja unutarnjih ciljeva ljudskih želja i postupaka Božjoj volji kako je objavljena u zapovijedima. Zbog toga Ivan opisuje Božje zapovijedi i kao put života, Isusov put života. Ivan poziva "izabrane" da žive "prema njegovim zapovijedima" (2 Iv 6). Osim toga, vršenje zapovijedi je dokaz da kršćani poznaju Boga (1 Iv 2,3.4) i da Ga ljube (Iv 14,15).

ovo je sve točno (premda nakon kovčega saveza u Otk dolazi žena koju možemo shvatiti kao novi kovčeg). točno, zapovijedi se vrše, no ovdje nigdje nije naglašen dekalog kao literarni tekst, niti doslovno robovanje tom tekstu, slijedeći to, KC naučava da su te zapovijedi u svojoj biti nepromijenjive, ne robovanje nima kao doslovnom tekstu, nego njihovo vršenje u svjetlu zakona ljubavi, pri čemu one postaju sinovske smjernice za život.

Zapovijed ljubavi ne odnosi se samo na neku vrst ugodnog osjećaja; ona zahtijeva stvarno vršenje Deset zapovijedi s njihovim zahtjevom ljubavi prema Bogu i bližnjima. Tekst o apsolutnosti Božjih zapovijedi, s njihovim etičkim propisima koji određuju poseban način života, uključuje i Kristovu nauku (2 Iv 9) koja nije učenje o Kristu, već učenje što ga iznosi Krist. Ivan zaključuje: "Tko god ide dalje i ne ostaje u Kristovoj nauci, nema Boga. Onaj tko ostaje u toj nauci ima i Oca i Sina." (r. 9)

točno, ljubav nije tek ugodan osjećaj, i zahtijeva vršenje Božjih zapovijedi (ne "deset zapovijedi"), i to upravo ključu Kristova nauka, jer upravo on izdiže druge zapovijedi iz Tore, iznad dekaloga.

Ivan u knjigu Otkrivenje prenosi istu uporabu entole kako smo to vidjeli u Ivanu 10–15 i njegovim poslanicama. Osim toga naglašava istu prisnu zajednicu između Zakona i vjere – zapovijedi su uvijek zajedno s Isusom Kristom – te nužnost vršenja zapovijedi.

Otkrivenje ne samo što svjedoči o prihvaćanju Božjih zapovijedi od strane kršćana krajem prvog stoljeća, već ukazuje i na to da za kršćansku crkvu važe do kraja vremena. Tako Deset zapovijedi važe za cijelu povijest kršćanske crkve do Kristovog drugog dolaska.

točno, u svom bitnom obliku ostaje njihova vrijednost zauvijek, sada u svjetlu novog Kristovog zakona.

Kada opisuje ostatak, vjerne kršćane posljednjeg vremena, Ivan posebno ističe njihovo vršenje Božjih zapovijedi, u množini. "Tada, obuzet gnjevom protiv Žene, Zmaj ode da vodi rat protiv ostalih iz njezina potomstva, protiv onih koji vrše Božje zapovijedi i čuvaju Isusovo svjedočanstvo." (Otk 12,17) Zmaj je Sotona (r. 9), a Žena predstavlja Božji narod (usp. Iz 54,5.6; Jr 6,2).

Sotona je od početka ratovao protiv Crkve; on će se protiv nje boriti do kraja. No ostatak neće popustiti Sotoninim kušnjama. Vjerni kršćani će držati Božje zapovijedi do samog kraja vremena; to će postići vjerom u Isusa. Ivan opisuje ostatak kao one "koji čuvaju Božje zapovijedi i vjeru u Isusa" (Otkr 14,12). Kontekst govori o klanjanju "Stvoritelju neba i zemlje, mora i izvora voda" (r. 7). Ovo se može odnositi na četvrtu zapovijed, budući da je ona jedino mjesto u Zakonu u kojemu se zahtijeva klanjanje Stvoritelju.

točno, premda postoji u tori puno mjesta koja govore o klanjanu stvoritelju, zapravo cijela Tora bi se pod jednim vidom dala sažeti u to.

U Bibliji je jasno prikazano vječno trajanje Deset zapovijedi. Božji zakon nalazimo u cijeloj povijesti: od Adama i Eve do obnove ovog planeta. Samo oni koji budu pobijedili s Kristom, ući će u novu zemlju u kojoj neće biti mjesta za prijestupnike. "Pobjednik će baštiniti ovo: Ja ću mu biti Bog, a on će mi biti sin. Što se tiče kukavica, otpadnika, odurnih stvorenja, ubojica, bludnika, vračara, idolopoklonika i svih lažaca, njihova je sudbina u jezeru koje gori ognjem i sumporom. To je druga smrt!" Otk 21,6-8

Zakon je uvijek bio važan dio Božje vladavine svemirom. Njegova je vjerodostojnost jasno potvrđena i oni koji slijede Boga nikada neće poreći njegov autoritet. Božji neprijatelji su se u prošlosti usprotivili Njegovom zakonu; oni će to nastaviti činiti do Gospodnjeg dolaska. A onda će biti uništeni, pa će završiti sukob između dobra i zla. No Bog će se i dalje služiti svojim Zakonom da odredi svoje apsolute za moralan život.

točno, vječno trajanje zapovijedi u njihovoj biti, bolje rečeno vječno trajanje načela izrečenih tim zapovijedima, načela koja postaju, da se izrazim kur`anskim riječnikom "uputa i lijek" čovječanstvu.

matej24
Citat:
Jer. 29:13 Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.
Vi to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom
U ćemu je religiozno politički sistem ?
Ako misliš na Ameriku tada bi trebao objasniti i to u svezi protestanata koji namjeravaju promijeniti ustav Amerike u dijelu slobode savjesti..

Haim

Citat:
argumentiraj! kako? pomoću čega? konkretni politički potezi? iz čega vidimo da KC vlada svijetom?

KC ne vlada svijetom ...jer da vlada već bi u Europi imali Ustav a ne samo Lisabonski ugovor...

vidiš abrahame da neki misle da vlada

more_horiz
Izvini, Abrahame, ali još uvijek ne razumijem. Možda kad bi bio malo konkretniji bih razumio. Nema potrebe da copy/pastiraš doslovce cijelu Poslanicu Hebrejima, ako te pitam samo što iz nje doživljavaš savjetom kojeg je Rim zanemario. Jel' ovo ima veze s adventističkim naukom o Sudu u Svetinji nad Svetinjama u 19. stoljeću?

more_horiz
Sinke
Izvini, Abrahame, ali još uvijek ne razumijem. Možda kad bi bio malo konkretniji bih razumio. Nema potrebe da copy/pastiraš doslovce cijelu Poslanicu Hebrejima, ako te pitam samo što iz nje doživljavaš savjetom kojeg je Rim zanemario. Jel' ovo ima veze s adventističkim naukom o Sudu u Svetinji nad Svetinjama u 19. stoljeću?

U ovoj ljetnoj vrućini i poslu nisam stigao odmah odgvoriti.
Ispričavam se..
No konkretno kako razumijevam dio povijesti crkve u kojem je došlo do zanemarivanja bitnog elementa koji bi zadržao crkvu u jedinstvu tradiciju i sola Scripturu a to je ravnoteža Kristove ljudske mesijanske prirode i mesijanske božanske prirode koja se mogla održati da je održano jako usmjerenje na službu uznesenog Krista..
Arijanizam je zato i oslabio crkvu u ovoj ravnoteži što je ljudski elemnt Krista upotrebio krivo tumačeći susličnost..
Opozicija arijanizmu je naglasila trojstvenost tako da je posredništvo Prvosvećenika kako ga je opisao Pavao kao stvarnost crkve potisnuta i u liturgiji..To je šteta uzrokovana utjecajem arijanizma i reakcijom protiv arijanizma koja je mogla koristiti monotelizam kojega je ovih dana spomenuo papa Benedikt XVI...
Poslanica Hebrejima uspoređuje stari Izlazak s novim i pokazuje posebno zanimanje za uspostavljanje religioznih institucija. Posebno su spomenuti uspostava starog Saveza Heb 9,18-20 i njegovog zemaljskog Svetišta (rr. 1-10.21). Pavle je zainteresiran i za početak Kristove svećeničke službe u nebeskom Svetištu koja je otvorila put za pristup Bogu (10,20). Glagol enkainizo znači "posvetiti, uspostaviti, obnoviti" i uzet je u retku 18 da opiše uspostavljanje prvog Saveza Heb 9,18. Još jedan tekst koji govori o uspostavljanju Kristove službe u nebeskom Svetištu nalazimo u recima 11 i 12, u kojima nije upotrijebljen glagol "uspostaviti", ali je ideja s njim povezana. Ta hagia (Svetište) se ovdje odnosi na čitavo Svetište, a ne samo na Svetinju nad svetinjama..
Ovdje je opisan Krist kako dolazi, prvi put nakon svog uzašašća, u nebesko Svetitše u koje ulazi nakon što je pribavio vječni otkup. Grčka konstrukcija dvanaestog retka pokazuje da je Krist prvo osigurao otkup, a onda ušao u Svetište. Krist je na križu pribavio otkup; u nebeskom Svetištu primjenjuje blagoslove svog otkupiteljskog djela na one koji se za svoje grijehe kaju i vjeruju. Kao u stara vremena, pristupu Svetištu prethodio je žrtveni čin otkupa. U dvanaestom retku je Kristova krv uspoređena s krvlju "jaraca i junaca", što se činilo prigodom ustoličenja zemaljskog Svetišta. Kristova krv omogućuje početak Njegove velikosvećeničke službe.
Budući da je nebesko Svetište postojalo prije zemaljskog, nije se toliko radilo o uspostavljanju Svetišta koliko o uspostavljanju Kristove službe. Bog je ranije praštao ljudima na osnovi buduće Kristove smrti i svećeništva (Rim 3,25; Heb 9,15). Nakon Njegova uzašašća oproštenje se zasnivalo na dovršenoj žrtvi. Ovo ustanovljenje označilo je početak primjene Kristovih zasluga Njegovog već prošlog života i pomirbene smrti.
Dokaz zanemarivanja Prvosvećeničke službe u povijesti crkve nalazimo u viđenjima u Otkrivenju
u kojem svaki ciklus viđenja počinje prizorom Svetišta.Prvi je uvod u poruke upućene sedmorim crkvama (Otk 1,10-20). Ivanu se uzvišeni Krist pokazuje kao veliki svećenik što hoda između sedam svijećnjaka koji predstavljaju sedam crkava. Svojom službom za crkve Krist tješi i hrabri vjernike. Spominjanje svijećnjaka ukazuje na službu u Svetinji. Drugi prizor Svetišta, uvod je u ciklus od sedam pečata (4,5) i opisuje Kristovo ustoličenje kao kralja i velikog svećenika. Treći prizor služi kao uvod u sedam truba 8,2-5. Ovdje Ivan vidi drugog anđela kako služi pred kadionim žrtvenikom u Svetinji nebeskog Svetišta (r. 3). Ovaj je anđeo Krist jer, prema Izlasku 30,7.8, odgovornost za prinošenje kada na žrtveniku pripada isključivo velikom svećeniku. Pred kadionikom anđeo posreduje u prilog molitava svetih, miješajući ih s kadom kojega stavlja na žeravicu na žrtveniku Otk 8,3. Ovo je opis Kristove stalne službe u nebeskom Svetištu, kojom u prilog pokajanih grešnika prinosi svoj bezgrešni život i pomirujuću smrt, simboliziranu slatkim mirisom kada.
Naglašavam – ovo pitanje istražujem i ne krivim Rimsku crkvu..Riječ je o odnosu prema judaizmu i povijesnim okolnostima koje su utjecale na odmicanje od ravnotee veze crkve i dvije Kristove prirode u Kristovoj stvarnosti kao Glave koja služi na Nebesima..
Sinke
Jel' ovo ima veze s adventističkim naukom o Sudu u Svetinji nad Svetinjama u 19. stoljeću

Kada se od strane nekih adventista izvan amričke proestantske tradicije koristi model fundamentalističkog poimanja odgovornosti Rimske crkve za odstupanje od tradicije sola Scriptura tada se zanemaruje mnoštvo povijesnih činjenica te tako otežava zajedničko nalaženje pravih uzroka u povijesti odnosa hijerarhije prema Nebeskom sudu prije reformacije..Ovaj dio kritičkog odnosa samih adventista prema fundamentalističkom poimanju crkvene povijesti bi ostavio za sada po strani jer komplicira anlizu razvoja hijerarhije Crkve kako bi se provjerila teza da je odstup od posalnice Hebrejima bitno utjecao na oblikovanje prijepora tradicija - sola Scriptura..
Ovaj dio istraživanja odmicanja od poslanice Hebrejima nisam našao u adventističkoj obradi Nebeske svetinje iako ad-doktrina ističe bitnu ulogu Prvosvećenika u vrijeme suda..Ovo je pogodna prilika - godina apostola Pavla da se o tome katolici i nekatolički kršćani nađu na istome tekstu i razmatraju i ovo pitanje da li je povijesni razvoj crkve ipak zanemario ili ne ravnotežu Kristove prirode i njen značaj za crkvu ili nije bio bitan u svezi sa poslanicom Hebrejima..
Papa Bendikt XVI je u više navrata spomenuo poslanicu Hebrejima a također i važnost Prvosvećenika -Krista za našu nadu...
Ono što hoću k tome dodati baš kada je riječ o vladalačkoj moći KC kako je izrčena u nekom postu - jeste potreba donošenja ustava Europe u kojemu kršćanski korjeni nalaze svoje povijesno mjesto..
Kada je car Leon III obranio Carigrad od Arapa- on je obranio cijelu Europu i njenu evangelizaciju - tako i danas Europa će se urušiti u opasno razdoblje sinkretizma trgovačke svjetovnosti / u natezanjima oko cijene nafte/kojoj pomaže neprosvjećena birokracija koja računa pomoću ljudkih prava na materijalnu dobit od mlakog trijaloga triju abrahamovskih religija kako bi blokirala zahtjeve KC za ustavom Europe..- tako je i danas Europsko kršćanstvo potrebno obraniti od nekršćanskog saveza kojemu je u intresu jednodimenzionalni čovjek kojemu je sve propisano kao u Campanelinom projektu savršenog društva u kojem se propisuje kada će tko skim spavati...radi prokreacije , a eto sada i iz nekih ljudskih prava - isti spol sa istim...

Zato da budem i konkretan po ovom pitanju - Predsjednik Mesić bi trebao zahtjevati ulazak Hrvatske u Europu uz preambulu o Ustavu Europe jer što će bilo kojemu Europskom narodu Europa bez kršćanstva koje sa svoja tri korjena omogućava slobodu i sigurnost višedimenzionalnog bogatog materijalnog i duhovnog života..bez kriminala, korupcije, diktature itd..
Bolje je Hrvatskoj poslušati savjet pape Ivana Pavla II da u Europu ulazi kao kršćanska a ne kao komercijalni partner ...

more_horiz
U ovoj ljetnoj vrućini i poslu nisam stigao odmah odgvoriti.
Ispričavam se..
No
konkretno kako razumijevam dio povijesti crkve u kojem je došlo do
zanemarivanja bitnog elementa koji bi zadržao crkvu u jedinstvu
tradiciju i sola Scripturu a to je ravnoteža Kristove ljudske
mesijanske prirode i mesijanske božanske prirode koja se mogla održati
da je održano jako usmjerenje na službu uznesenog Krista..
Arijanizam je zato i oslabio crkvu u ovoj ravnoteži što je ljudski elemnt Krista upotrebio krivo tumačeći susličnost..
Opozicija
arijanizmu je naglasila trojstvenost tako da je posredništvo
Prvosvećenika kako ga je opisao Pavao kao stvarnost crkve potisnuta i u
liturgiji..To je šteta uzrokovana utjecajem arijanizma i reakcijom
protiv arijanizma koja je mogla koristiti monotelizam kojega je ovih
dana spomenuo papa Benedikt XVI...
Poslanica Hebrejima uspoređuje
stari Izlazak s novim i pokazuje posebno zanimanje za uspostavljanje
religioznih institucija. Posebno su spomenuti uspostava starog Saveza
Heb 9,18-20 i njegovog zemaljskog Svetišta (rr. 1-10.21). Pavle je
zainteresiran i za početak Kristove svećeničke službe u nebeskom
Svetištu koja je otvorila put za pristup Bogu (10,20). Glagol enkainizo
znači "posvetiti, uspostaviti, obnoviti" i uzet je u retku 18 da opiše
uspostavljanje prvog Saveza Heb 9,18. Još jedan tekst koji govori o
uspostavljanju Kristove službe u nebeskom Svetištu nalazimo u recima 11
i 12, u kojima nije upotrijebljen glagol "uspostaviti", ali je ideja s
njim povezana. Ta hagia (Svetište) se ovdje odnosi na čitavo Svetište,
a ne samo na Svetinju nad svetinjama..
Ovdje je opisan Krist kako
dolazi, prvi put nakon svog uzašašća, u nebesko Svetitše u koje ulazi
nakon što je pribavio vječni otkup. Grčka konstrukcija dvanaestog retka
pokazuje da je Krist prvo osigurao otkup, a onda ušao u Svetište. Krist
je na križu pribavio otkup; u nebeskom Svetištu primjenjuje blagoslove
svog otkupiteljskog djela na one koji se za svoje grijehe kaju i
vjeruju. Kao u stara vremena, pristupu Svetištu prethodio je žrtveni
čin otkupa. U dvanaestom retku je Kristova krv uspoređena s krvlju
"jaraca i junaca", što se činilo prigodom ustoličenja zemaljskog
Svetišta. Kristova krv omogućuje početak Njegove velikosvećeničke
službe.
Budući da je nebesko Svetište postojalo prije zemaljskog,
nije se toliko radilo o uspostavljanju Svetišta koliko o uspostavljanju
Kristove službe. Bog je ranije praštao ljudima na osnovi buduće
Kristove smrti i svećeništva (Rim 3,25; Heb 9,15). Nakon Njegova
uzašašća oproštenje se zasnivalo na dovršenoj žrtvi. Ovo ustanovljenje
označilo je početak primjene Kristovih zasluga Njegovog već prošlog
života i pomirbene smrti.
Dokaz zanemarivanja Prvosvećeničke službe u povijesti crkve nalazimo u viđenjima u Otkrivenju
u
kojem svaki ciklus viđenja počinje prizorom Svetišta.Prvi je uvod u
poruke upućene sedmorim crkvama (Otk 1,10-20). Ivanu se uzvišeni Krist
pokazuje kao veliki svećenik što hoda između sedam svijećnjaka koji
predstavljaju sedam crkava. Svojom službom za crkve Krist tješi i
hrabri vjernike. Spominjanje svijećnjaka ukazuje na službu u Svetinji.
Drugi prizor Svetišta, uvod je u ciklus od sedam pečata (4,5) i opisuje
Kristovo ustoličenje kao kralja i velikog svećenika. Treći prizor služi
kao uvod u sedam truba 8,2-5. Ovdje Ivan vidi drugog anđela kako služi
pred kadionim žrtvenikom u Svetinji nebeskog Svetišta (r. 3). Ovaj je
anđeo Krist jer, prema Izlasku 30,7.8, odgovornost za prinošenje kada
na žrtveniku pripada isključivo velikom svećeniku. Pred kadionikom
anđeo posreduje u prilog molitava svetih, miješajući ih s kadom kojega
stavlja na žeravicu na žrtveniku Otk 8,3. Ovo je opis Kristove stalne
službe u nebeskom Svetištu, kojom u prilog pokajanih grešnika prinosi
svoj bezgrešni život i pomirujuću smrt, simboliziranu slatkim mirisom
kada.
Naglašavam – ovo pitanje istražujem i ne krivim Rimsku
crkvu..Riječ je o odnosu prema judaizmu i povijesnim okolnostima koje
su utjecale na odmicanje od ravnotee veze crkve i dvije Kristove
prirode u Kristovoj stvarnosti kao Glave koja služi na Nebesima..

Do neke mjere razumijem. Ono što mogu reći jest da ne znam zašto bi naglašavanje Kristove Prvosvećenićke uloge ujedinilo Crkvu po principu Sola Scripture. Jednako tako treba naglasiti da katoličko poimanje Svetih Sakramenata izuzetno naglašava Krista kao Prvosvećenika (jer bez Njega, sakramenta ne bi niti bilo). Primjerice, unutar Sakramenta Ispovijedi vjernik priznaje svoj grijeh "ljudskom svećeniku" koji mu ne bi mogao proglasiti grijeh oproštenim bez pozivanja na Isusovu žrtvu i spasenje koje je Isus ostavio. Isus je taj koji "vodi" sve rituale, u prvome redu Euharistijsko slavlje, koje se u Katolicizmu smatra svakodnevnim čudom. Kruh ne bi mogao postati Tijelo, da je samo "ljudski svećenik" u ritualu- jer koji čovjek bi takvo što mogao sam od sebe? Prokrvarene Hostije, čudo koje se znalo pojaviti u povijesti, fundamentalni je dokaz Isusove pristunosti pred Bogom, ali i kod nas, vršeći s nama rituale kao "Prvi Svećenik."

Kada se od strane nekih adventista izvan amričke
proestantske tradicije koristi model fundamentalističkog poimanja
odgovornosti Rimske crkve za odstupanje od tradicije sola Scriptura
tada se zanemaruje mnoštvo povijesnih činjenica te tako otežava
zajedničko nalaženje pravih uzroka u povijesti odnosa hijerarhije prema
Nebeskom sudu prije reformacije..Ovaj dio kritičkog odnosa samih
adventista prema fundamentalističkom poimanju crkvene povijesti bi
ostavio za sada po strani jer komplicira anlizu razvoja hijerarhije
Crkve kako bi se provjerila teza da je odstup od posalnice Hebrejima
bitno utjecao na oblikovanje prijepora tradicija - sola Scriptura..
Ovaj
dio istraživanja odmicanja od poslanice Hebrejima nisam našao u
adventističkoj obradi Nebeske svetinje iako ad-doktrina ističe bitnu
ulogu Prvosvećenika u vrijeme suda..Ovo je pogodna prilika - godina
apostola Pavla da se o tome katolici i nekatolički kršćani nađu na
istome tekstu i razmatraju i ovo pitanje da li je povijesni razvoj
crkve ipak zanemario ili ne ravnotežu Kristove prirode i njen značaj za
crkvu ili nije bio bitan u svezi sa poslanicom Hebrejima..
Papa Bendikt XVI je u više navrata spomenuo poslanicu Hebrejima a također i važnost Prvosvećenika -Krista za našu nadu...
Ono
što hoću k tome dodati baš kada je riječ o vladalačkoj moći KC kako je
izrčena u nekom postu - jeste potreba donošenja ustava Europe u kojemu
kršćanski korjeni nalaze svoje povijesno mjesto..
Kada je car Leon
III obranio Carigrad od Arapa- on je obranio cijelu Europu i njenu
evangelizaciju - tako i danas Europa će se urušiti u opasno razdoblje
sinkretizma trgovačke svjetovnosti / u natezanjima oko cijene
nafte/kojoj pomaže neprosvjećena birokracija koja računa pomoću ljudkih
prava na materijalnu dobit od mlakog trijaloga triju abrahamovskih
religija kako bi blokirala zahtjeve KC za ustavom Europe..- tako je i
danas Europsko kršćanstvo potrebno obraniti od nekršćanskog saveza
kojemu je u intresu jednodimenzionalni čovjek kojemu je sve propisano
kao u Campanelinom projektu savršenog društva u kojem se propisuje kada
će tko skim spavati...radi prokreacije , a eto sada i iz nekih ljudskih
prava - isti spol sa istim...

Zato da budem i konkretan po ovom
pitanju - Predsjednik Mesić bi trebao zahtjevati ulazak Hrvatske u
Europu uz preambulu o Ustavu Europe jer što će bilo kojemu Europskom
narodu Europa bez kršćanstva koje sa svoja tri korjena omogućava
slobodu i sigurnost višedimenzionalnog bogatog materijalnog i duhovnog
života..bez kriminala, korupcije, diktature itd..
Bolje je Hrvatskoj poslušati savjet pape Ivana Pavla II da u Europu ulazi kao kršćanska a ne kao komercijalni partner ...

Što bih mogao jedino replicirati ovome postu je objektivna činjenica da Sola Scriptura nije postojala u Prvoj Crkvi, kao i činjenica da su apostoli koristili Deuterokanon- tako da bi ti svaki Katolik rekao da se "tradiciji Sola Scripture ne možemo vratiti jer je nikad nismo niti imali."

A Ustav EU nije u mojoj struci. Naravno, volio bih da ima Kršćanskog utjecaja u njemu, mada niti sam ne znam unutar kojeg konteksta jer se radi o sekularnom sustavu koji , iako nije protu-religijski, nije niti nešto što će napraviti kompromis s religijom.

more_horiz
Sinke
Do neke mjere razumijem. Ono što mogu reći jest da ne znam zašto bi naglašavanje Kristove Prvosvećenićke uloge ujedinilo Crkvu po principu Sola Scripture. Jednako tako treba naglasiti da katoličko poimanje Svetih Sakramenata izuzetno naglašava Krista kao Prvosvećenika (jer bez Njega, sakramenta ne bi niti bilo). Primjerice, unutar Sakramenta Ispovijedi vjernik priznaje svoj grijeh "ljudskom svećeniku" koji mu ne bi mogao proglasiti grijeh oproštenim bez pozivanja na Isusovu žrtvu i spasenje koje je Isus ostavio. Isus je taj koji "vodi" sve rituale, u prvome redu Euharistijsko slavlje, koje se u Katolicizmu smatra svakodnevnim čudom. Kruh ne bi mogao postati Tijelo, da je samo "ljudski svećenik" u ritualu- jer koji čovjek bi takvo što mogao sam od sebe? Prokrvarene Hostije, čudo koje se znalo pojaviti u povijesti, fundamentalni je dokaz Isusove pristunosti pred Bogom, ali i kod nas, vršeći s nama rituale kao "Prvi Svećenik."

Za sada komentiram
Ono što mogu reći jest da ne znam zašto bi naglašavanje Kristove Prvosvećenićke uloge ujedinilo Crkvu po principu Sola Scripture.

Bez obzira na ostale elemente ekumenskog ujedinjenja potrebno je neslaganje dvaju principa sustinski objasniti kako bi se uklonile vjekovne skepse kako se ne bi obnavljale..Ne radi se o pomirenju dvaju principa vec o prevladavanju problema...

more_horiz
Natanael je prije od Petra prepoznao Isusa kao Sina Božjeg i kralja Izraelova:
43 Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: Pođi za mnom! 44 Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. 45 Filip nađe Natanaela i javi mu: Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta. 46 Reče mu Natanael: Iz Nazareta da može biti što dobro? Kaže mu Filip: Dođi i vidi. 47 Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare! 48 Kaže mu Natanael: Odakle me poznaješ? Odgovori mu Isus: Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom. 49 Nato će mu Natanael: Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov! 50 Odgovori mu Isus: Stoga što ti rekoh: 'Vidjeh te pod smokvom', vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti! 51 I nadoda: Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.

more_horiz
Ali Isusov odgovor Petru se razlikuje od odgovora Natanaelu jer govori o gradnji a Natanaelu o viđenju..No Crva treba imati i viđenje - gledanje u Nebo kako bi slijedila Krista i anadala se uznesnju po uskrsnuću pravednika i preobraženju u Isusovom dolasku..
Da li je ta razlika bitna?

more_horiz
abraham je napisao/la:
Natanael je prije od Petra prepoznao Isusa kao Sina Božjeg i kralja Izraelova:
43 Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: Pođi za mnom! 44 Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. 45 Filip nađe Natanaela i javi mu: Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta. 46 Reče mu Natanael: Iz Nazareta da može biti što dobro? Kaže mu Filip: Dođi i vidi. 47 Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare! 48 Kaže mu Natanael: Odakle me poznaješ? Odgovori mu Isus: Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom. 49 Nato će mu Natanael: Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov! 50 Odgovori mu Isus: Stoga što ti rekoh: 'Vidjeh te pod smokvom', vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti! 51 I nadoda: Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.

Zanimljiv argument, ali Isusove riječi Petru sugeriraju ipak primat nad Natanaelovom spoznajom. Naime, Duh Sveti je Šimunu ( ne apostolu, već pravedniku ) objavio i prije nego Natanaelu da će prije smrti vidjeti Mesiju ( Evanđelje po Luki 2:25-2:35 ), ipak radi te činjenice Šimun ne dobiva autoritet kakav dobiva Petar.

Ovo sugerira da je postojala zemaljska nezabludivost u teološkoj spoznaji i na zemlji prije ustroja papinstva. Ova nepogrešivost nazivala se "Mojsijevim tronom" i spominje se u Usmenoj Predaji na koju Isus poziva u Evanđelju po Mateju 23:2. Drugim riječima, i prije Petra postojao je sustav nezabludive organizacije, nezabludive jer su grešni ljudi mogli pod utjecajem Duha Svetoga ipak donositi i vršiti Božji plan.

Za Katolike, Crkva je preuzela Mojsijev tron unutar Isusovih riječi "Ti si Stijena, i na ovoj Stijeni gradim Crkvu Svoju, i vrata pakla neće je nadvladati"- formirajući na osobi grešnog čovjeka instituciju koju će voditi On Sam, radi čega je moguće da Petrov nasljednik bude grešan ali nikad ne može donjeti doktrinalnu grešku ( jer doktrine ne donosi papa, već Mesija na Nebu ).

Iako se mnoge protestantske zajednice libe ovo priznati, u biti praktički svaka vjerska zajednica funkcionira po istom principu. Svaka protestantska vjerska zajednica vjeruje da je teološki 100% ispravna i u skladu s Božjim naukom ( drugim riječima, nezabludiva ). Njen pastor, ili teološko tijelo zaduženo za Biblijsku interpretaciju i doktrinu praktički nije doživljen drukčije od načina na koji Katolici doživljavaju Papu.

more_horiz
Meni nije jasna jedna stvar. Papinstvo je protestantima trn u oku, a u isto vrijeme i protestantske crkve imaju svoj ustroj i svoje vodstvo. Po cemu je npr. Generalna konferencija ASD na celu sa predsjedavateljem vise Biblijska nego Crkveni sabor na celu sa papom? Neka mi molim vas netko pojasni??

more_horiz
Nije validno usporedjivati organizacijsku strukturu Kršćanske adventističke crkve s organizacijskom strukturom Katoličke crkve.
Katolički ustroj je hijerarhijsko-episkopalni, dok je adventistički reprezentativno-demokratski.

Pitanje za razmišljanje:
Koliko zaključnih točaka I. Vatikanskog sabora po pitanju papine vlasti i autoriteta možemo vidjeti u Mateju 16:18-19?

more_horiz
Molio bih nekog Katolika da odgovori na pitanje koje sam upravo postavio.

Na kraju krajeva, ovo bi trebao biti teološki topic, na kojemu se raspravlja o Mateju 16:18-19, zar ne?

Ako Katolici svoju nauku o papi nisu uspostavili na temelju Mateja 16:18-19 (koji je njihov ključni tekst po tom pitanju), na temelju kojeg retka su ju uspostavili?

Ima li Katolika koji može opravdati sve papine ovlasti Matejem 16:18-19? Hajde, neka netko pokuša, ako je hrabar.

P.s. nemam ništa protiv Katolika, samo potičem na razmišljanje. Pozdrav!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply