Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 23 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
O licemjeri i farizeji. Samo intelekt imate. A mudrosti,vjere i ljubavi ni za lijek. Gdje je vaše osobno zajedništvo i iskustvo sa Bogom? Samo filozofirate! Dekalog je jasan i striktan a to što neki od vas nisu spremni cijelim srcem prihvatiti Božje zapovijedi, onakve kako su dane, je vaš osobni problem koji može riješiti samo Bog. A da bi ga riješio,potrebo je odreći se samog sebe, svoje oholosti, svojeg prava, svojeg ja, uzeti svoj križ i Slijediti Krista.To je ono što vam govorim iz svojeg osobmnog iskustva i zajedništva sa Bogom. Osobno zajedništvo sa Bogom koje će dovesti do iskustva -- to je ono što vama treba i što su pokazali svi biblijski velikani i karakteri a ne kilometri ispraznosti jer sve je je ovo samo filozofiranje -- ispraznost i pusta tlapnja. Hvala. Mir vam U ISusu Kristu Gospodinu našemu.

Svojatanje argumenata neće ti pomoći, ja jednako tako mogu reći da je Dekalog jasan i striktan sugerirajući da Ga je tvoja Crkva/denominacija izmijenila i da prkosite Bogu i Njegovim Zapovijedima.

Poanta je da ne budemo tako isključivi i priđemo Biblijskim citatima kakvi jesu i proučimo vjerovanja jedan drugoga. Ako Božji ljudi Starog Zavjeta grade kipove i slike anđela, ovo mora nešto značiti i Dekalog mora biti u skladu s tom praksom.

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 23 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
O licemjeri i farizeji. Samo intelekt imate. A mudrosti,vjere i ljubavi ni za lijek. Gdje je vaše osobno zajedništvo i iskustvo sa Bogom? Samo filozofirate! Dekalog je jasan i striktan a to što neki od vas nisu spremni cijelim srcem prihvatiti Božje zapovijedi, onakve kako su dane, je vaš osobni problem koji može riješiti samo Bog. A da bi ga riješio,potrebo je odreći se samog sebe, svoje oholosti, svojeg prava, svojeg ja, uzeti svoj križ i Slijediti Krista.To je ono što vam govorim iz svojeg osobmnog iskustva i zajedništva sa Bogom. Osobno zajedništvo sa Bogom koje će dovesti do iskustva -- to je ono što vama treba i što su pokazali svi biblijski velikani i karakteri a ne kilometri ispraznosti jer sve je je ovo samo filozofiranje -- ispraznost i pusta tlapnja. Hvala. Mir vam U ISusu Kristu Gospodinu našemu.

Svojatanje argumenata neće ti pomoći, ja jednako tako mogu reći da je Dekalog jasan i striktan sugerirajući da Ga je tvoja Crkva/denominacija izmijenila i da prkosite Bogu i Njegovim Zapovijedima.

Poanta je da ne budemo tako isključivi i priđemo Biblijskim citatima kakvi jesu i proučimo vjerovanja jedan drugoga. Ako Božji ljudi Starog Zavjeta grade kipove i slike anđela, ovo mora nešto značiti i Dekalog mora biti u skladu s tom praksom.

Ali ti opet izvlačiš iz konteksta. U kojem su kontekstu bili izrađeni kipovi u starom zavjetu? Zašto? To je problem kod ovakvih stvari. Što ne želiš sagledati cijelu sliku već vadiš komadiće iz samog konteksta koji opravdavaju ono što činiš. A ono što činiš kada se usporedi sa cijelom slikom onoga što govori Sveto Pismo jest proturječno samom Pismu. To nije u redu prema Bogu i svemu što predstavlja i što je dao u Svojoj Riječi. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Zadnja promjena: Gubavac; pon 30 lip 2008, 13:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

Zaboravlajs da Bog nije podrzao da im se treba klanjat niti ih stovat na bilo koji nacit,a Izraelci naravno to nisu postovali nego su preko 500 god nosili mjedenu zmiju sa sobom i klanjali joj se dok ju Bog nije napokon unistio.
Daj prvo malo bolje prouci Bibliju i nemoj zakljucivat krive stvari ok.
Ili sta mislis zasto je Bog sakrio Mojsijevo tijelo??
Pa naravano da je razlog taj sto bi Izraelci napravili od njega novi idol is tovali bi mrtvaca i tijelo koje ne vrijedi nist a ni ziv covjek se ne smije stovati,stoga Bog znajuci to On ga je sam sakrio,pa valjda ti je to jasno.pa pogledaj sta danas rade katolici,oni su potpuno otapli u idolopoklonstvo.
Uostalim naravno da se trebali napraviti Kerubime kada je Bog dao striktne naredbe na se napravi sjena onoga sto je na Nebu,odnosno Svetiste,a tamo na nebu u Svetistu stoje Kerubimi pa se i njih trabelo napravit poi uzoru koji je Bog pokazao Mojsiju kuzis sada malo bolje u cemus je stos,ali ti se kipovi nikada nisu smijeli stovati cak niti zivi andeli niti ljudi:
Otkr. 19:10 I padoh pred noge njegove, da mu se poklonim, i reče mi: "Nemoj! Ja sam sluga kao i ti i braća tvoja, koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se klanjaj!"
Otkr. 22:9 I reče mi: "Nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i brada tvoja proroci i oni, koji drži riječi knjige ove. Bogu se klanjaj!"
Cak je i petar to zabranio ljudima koji su mu se htijeli pokloniti:
Dj. 10:25-26 Kad je Petar ulazio, pohrli mu Kornelije u susret, padne mu k nogama i pokloni se.Petar ga pridigne govoreći: "Ustani! I ja sam čovjek.
DAKLE AKO PETAR NIJE DOPUSTI DA MU SE TADA KLANJAJU LJUDI KOJIKO BI ON VISE DANAS KATOLIKE KORIO I UPOZORAVAO DA SE NE KLANJAJU KIPU NJEGOVOM ILI BILO CEGA DRUGOG,I TU SE JASNO VIDI DA JE KLANJANJE CIN KOJI POKAZUJE STOVANJE KOJE SE SAMO BOGU TREBA POKAZAT I NIKOME VISE OK.
CAK I PAVAO JE ISTO TAKO REAGIRAO KADA SU SE NJEMU HTIJELI POKLONITI:
Dj. 14:15 "Ljudi, što to radite? I mi smo smrtnici, baš kao i vi! Navješćujemo vam da se od tih ispraznosti obratite k Bogu živomu koji stvori nebo i zemlju, more i sve što je u njima.
VIDIT KAKO SE REAGIRA NA TAKVE HULE TAKO BI PAVAO REAGIRAO I VAMA TAKODER REKAO STO I MI A TO JE OVO:
"Ljudi, što to radite?"
Dakle pazite sta radite i kako tumacite Pisma jer je i sam Gospod Isus rekao ovo:

Mt. 4:10 Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!...

Dakle naucite kako reci "PISANO JE" i kome se jedinome treba klanjat jer samo Bogu pripada cast i slava za sve:

Iz 42:8 Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.

Dakle SAMO BOGU ok Pozz svima

more_horiz

Brate sinke.ja ne kuzim kako ne vidite ocite razlike u katekizmu s onim zapovjedima u Bibliji,to bi i slijepac mogao procitat.Ne bih htio ispast grub prema katolicima jer sam i ja nekoc bio katolik i znam kako vi povrsno gledate stvari,no netko mi je vec rekao kada sam upitao zastop se zapovjedi skidaju ili umanjuju,tada sam dobio odgovor da netko ima malo manje napisano od svih 10 zap a netko vise,no stvar je u tome da sam bio napadnut kada sam ih ja napisao tocno kako pise u Bibliji i pitali su me zasto sam tako napisao i odgovor je ovo:
NITKO NE MOZE SAKINUT JEDNO SLOVO IZ DEKALOGA KAO STO JE I ISUS DRAGI REKAO,JER CE TAJ COVJEK PROPAST,I MI PISEMO ZAPOVJEDI KAKO SU U BIBLIJI JER UPRAVO TAKO PISE,A USPOREDI ZAP IZ BIBLIJE S ONOMA IZ KATEKIZMA PA CES VIDJET ZASTO MI ISPRAVNI CITIRAMO I PROCITAJ PAZLJIVO SVAKU RIJEC I VIDJET CES AKO BUDES ISKRENO CITAO DA FALI DRUGA I DA JE 10. ZAP PODJELJENA NA 2.ZATO JE PRAVILNO KAKO MI CITIRAMO JER NISTA NE ODUZIMAO.I TOCKA.
Mt. 5:18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.
TKO OVO NE VIDI SLIJEP JE I VODEN OD SLIJEPCA I OBA CE U JAMU PASTI.

dANIJEL JE PROREKAO,KOLIKO TO PUTA MORAMO REC,DA CE PAPA PROMIJENIT ZAKON I VREMENA:
Dn. 7:25 On
će huliti na Svevišnjega, zatirati Svece Svevišnjega; pomišljat će da
promijeni blagdane i Zakon, i Sveci će biti predani u njegove ruke
na jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena.
Ovo
je sve papa ispunio,no vi to ne priznajete i ne razumijete jer ne
zelite ispast da ste u zabludi,ali samo ce se iskreni spasit i iskreni
ce razumijet,jer vi tvrdite da trazite Boga svim srcem,ali ja sam Ga
trazio svim srcem i On me je vidi i pozvao i dao mi da razumijem je
nisam NJEGOVU ISTINU PRILAGODAVAO SEBI KAO STO TO VI CINITE,NEGO SAM SE
JA PRILAGODIO NJEMU I PRIZANO DA SAM BIO U ZABLUDI I ON ME JE
PRIHATIO,I DOK TO VI NE UCINITE IZ SVEGA SRCA NECETE VIDJET OK DAL TO
SHVACATE ILI SU VAM SRCA JOS UVIJEK TVRDA,PONIZITE SE PRED BOGOM I DAT
CE VAM SE DA RAZUMIJETE:
Jer. 29:13 Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.
Vi
to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto
uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom i
Bludnica iz otkrivenja,Babilon(ZBRKA) JER SE VISE U NJOJ NE ZNA STA JE
ISTINA A STA NIJE,STA SE VJERUJE S STA NE:
BABEL- BAB(VRATA),EL(BOG)
BABEL-VRATA KA BOGU

Dragi brate Mateju 25, ne bih niti ja želio ispasti grub, ali ovo što pišeš već je toliko puta viđeno ulaganje u dramatiziranje vlastitog nastupa koje služi umjesto ulaganja u predstavljanje svojih argumenata.

Ti veliš "Katolici su izmijenili Dekalog" a zatim velikim slovima pišeš monolog o tome kako smo mi Katolici naivni i površni, uz neizostavno citiranje Knjige proroka Danijela ( koji se naravno, odnosi na Papu ).

No problem je kada se makne ta maska dramatiziranja. Tad ostaje tek čovjek koji se ne slaže s Katoličkom Crkvom ( a dapače, može se reći i da nema blagog pojma što ona uči, što će se kasnije u tvom postu vidjeti u tvrdnji "Katolici uče da se samo oni spašavaju" ) i koji primjenjuje staru taktiku ( koju iz pristojnosti neću nazvati sektaškom ) spajanja dva-tri Biblijska citata s kojima grmi da su u kontradikciji s Crkvenim naukom, mada uopće ne govore o nečemu što i sam interpretira.

Jesu li Katolici što napravili Dekalogu? Mi velimo "Ne!", a ti tvrdiš "Jeste, jeste i zato ste u Knjizi Danijelovoj!" Mi nastavljamo tvrditi da nismo ništa dodali Svetom Pismu, ali ovo kod tebe ne prolazi vjerojatno. I iako te mi uvijek možemo pitati gdje je u Bibliji rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona koju spominje apostol Juda u Poslanici Jude Apostola 1:9 i dokazati da pripadaš pokretu koji nešto oduzeo od Svetog Pisma radi čega ti gornji navod nije jasan- mi te radi toga nećemo zvati površnim i tko zna čime još.

Stari moj, Katolici su stoljećima prepisivali Sveto Pismo u svojim samostanima vlastitim rukama- ovo znači da je Biblija nešto što su tisuće Katoličkih teologa i redovnika prepisivali, vjerujući da od prve do posljednje strane brani Katoličku vjeru. Da je u Biblija nešto što Katolici vjeruju da ih osuđuje, već bi odavno istu pokušali zataškati.

Kc TVRDI DA SE SAMO NJENI VJERNICI SPASAVAJU,NO NARAVNO TO VRIJEDI SAMO KADA SE GOVORI PROTESTANTIMA,TAKO DA BI I MI TREBALI S VAMA PROPAST,ALI ZA DRUGE(MASLIMANE,PRAVOSLAVCE,BUDISTE,SINTUISTE,HINDUIST,SOTONISTE ITD.) TO NE VRIJEDI ZATO STO ONI (KOJI NE PRIHVACAJU ISUS) PROPADAJU I TO KATOLICI ZANJU PA ZA NJIH NE KAZU NISTA.
VI NISTE PROUCILI NISTA OD PROROCANSTVA PA IH I NE RAZUMIJETE,SADA CETE REC DA RAZUMIJETE PROROCANSTVA,NO HAJDE ONDA DA VIDIMO KAKO IH VI TUMACITE AKO MI NISMO U PRAVU,DA CUJEMO?????

Da si ikad bio Katolik, kao što si tvrdio, nikada ne bi mogao ovakvo što napisati. Katolici vjeruju u "Krštenje Ognjem", vjeru da samo Bog spašava i radi toga spašava koga želi, a koga ne želi.

Katolici, Protestanti, Pravoslavci, Budisti, Hinduisti.... svi oni mogu se spasiti ako Bog želi i ako reagiraju na Božje pozive u svojem životu.

Da si ikad bio Katolik, ovo bi znao. Kao i gore spomenutu raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona.

????? A Pavao takoder prorice za papu,po 100-ti put, ovo:

2.Sol. 2:3-4 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti,Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...

2.Sol. 2:8-12 Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili.I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju lažite budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.

Još malo svojatanja Biblijskih citata. Pavao govori o anti-Kristu, lažnom proroku, ne o papi.

Ovo se sve tocno ispunilo na papu i katolicki sistem,i tko bude malo proucio povijet i prorocanstva vidjet ce da je papa sve ispunio o antikristu pa i ovo iz Otkrivenja:

Otkr. 13:3-4 Sva se zemlja, začuđena, zanijela za Zvijeri i svi se pokloniše ...

Svi su se papi poklonili,tj. odali mu hvalu i priznanje,bas svi na svijetu,osim ostatka Zeninog(Crkva) sjemena,cak i muslimani i sve religije svijeta,tko ima pitanje i ne shavca ovo???

Prije par mjeseci na ovome sam forumu slušao kako se Južna Amerika masovno preobraćuje s Katolicizma na fundamentalizam. Govorilo se da uskoro na tom kontinentu neće možda uopće biti Katolika.

Sad, kad nam paše, naravno "mijenjamo" priču- svi su se poklonili papi, papa sve kontrolira.

Eto, ja imam pitanje. Kakve su ti ovo gluposti da su se muslimani poklonili papi? Što je on njima? Prorok? Božanstvo? Jel' zato u Afganistanu kamenuju Katolike? Jesu li se budisti i komunisti poklonili papi? Zašto tada ratuju jedni protiv drugih? Zar će đavo ustati protiv đavla? Kako će opstati kraljevstvo njihovo?

Evo- neka se svi koji čitaju kakve neistine govoriš uvjere ne samo u Biblijsku istinu, već i u tvoju mržnju prema Crkvi za koju još i lažeš da si joj pripadao.

NE BUDITE SLIJEPI,NEGO POSLUSAJTE:

Mudre izreke 19:20 Slušaj savjet i primaj pouku, kako bi naposljetku postao mudar.

Moj savjet ti je da mi odgovoriš zašto pravovjerni Židovi Starog,pravovjerni Židovi Novog Zavjeta i Katolici grade kipove i slike u svojim hramovima, a ti tvrdiš da smo nešto promijenili Svetom Pismu.

Dotad, uistinu nisi mjerodavan niti za Biblijsku interpretaciju, niti za uočavanje objektivnog stanja stvari ( muslimani se poklonili papi....Smile )

more_horiz
Ali ti opet izvlačiš iz konteksta. U kojem su kontekstu bili izrađeni kipovi u starom zavjetu? Zašto? To je problem kod ovakvih stvari. Što ne želiš sagledati cijelu sliku već vadiš komadiće iz samog konteksta koji opravdavaju ono što činiš. A ono što činiš kada se usporedi sa cijelom slikom onoga što govori Sveto Pismo jest proturječno samom Pismu. To nije u redu prema Bogu i svemu što predstavlja i što je dao u Svojoj Riječi. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Kipovi u Hramu izgrađeni su prema volji Božjoj, koju je, dapače, zapisao ( Salomon je imao plan izgradnje Hrama kojeg je Bog napravio ). Kipovi su služili u ornamentalne svrhe, s time da se korištenje u molitvi nije smatralo idolopoklonstvom....

37
Kad u zemlji zavlada glad, kuga, snijet i rđa i kad navale skakavci,
gusjenice, kad neprijatelj ovoga naroda pritisne koja od njegovih
vrata, ili kad bude kakva druga nevolja ili boleština, 38
ako koji čovjek, ili sav tvoj narod, Izrael, osjeti tjeskobu svoga srca
pa upravi molitvu ili prošnju te raširi ruke prema ovom Hramu, 39
ti čuj s neba, s mjesta gdje prebivaš, i oprosti i postupi; vrati
svakome čovjeku prema putu njegovu, jer ti poznaješ srce njegovo - ti
jedini poznaješ srce sviju - 40 da te se uvijek boje sve dane dokle žive na zemlji što je ti dade našim očevima.
1 Kraljevi 8:37-8:40

Treba napomenuti da su na pročelju hrama bili reljefi kerubina.

Jednako tako, heroji Starog Zavjeta gradili su kipove i van Hrama. Primjerice, spomenik Raheli i stupovi posvećeni Bogu. Ove gradnje nisu bile pod Božjom Naredbom, ali ih proroci smatraju pravovjernim i poželjnim djelovanjem ( Knjiga proroka Izaije 19:19 ).

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Brate sinke.ja ne kuzim kako ne vidite ocite razlike u katekizmu s onim zapovjedima u Bibliji,to bi i slijepac mogao procitat.Ne bih htio ispast grub prema katolicima jer sam i ja nekoc bio katolik i znam kako vi povrsno gledate stvari,no netko mi je vec rekao kada sam upitao zastop se zapovjedi skidaju ili umanjuju,tada sam dobio odgovor da netko ima malo manje napisano od svih 10 zap a netko vise,no stvar je u tome da sam bio napadnut kada sam ih ja napisao tocno kako pise u Bibliji i pitali su me zasto sam tako napisao i odgovor je ovo:
NITKO NE MOZE SAKINUT JEDNO SLOVO IZ DEKALOGA KAO STO JE I ISUS DRAGI REKAO,JER CE TAJ COVJEK PROPAST,I MI PISEMO ZAPOVJEDI KAKO SU U BIBLIJI JER UPRAVO TAKO PISE,A USPOREDI ZAP IZ BIBLIJE S ONOMA IZ KATEKIZMA PA CES VIDJET ZASTO MI ISPRAVNI CITIRAMO I PROCITAJ PAZLJIVO SVAKU RIJEC I VIDJET CES AKO BUDES ISKRENO CITAO DA FALI DRUGA I DA JE 10. ZAP PODJELJENA NA 2.ZATO JE PRAVILNO KAKO MI CITIRAMO JER NISTA NE ODUZIMAO.I TOCKA.
Mt. 5:18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.

dANIJEL JE PROREKAO,KOLIKO TO PUTA MORAMO REC,DA CE PAPA PROMIJENIT ZAKON I VREMENA:
Dn. 7:25 On
će huliti na Svevišnjega, zatirati Svece Svevišnjega; pomišljat će da
promijeni blagdane i Zakon, i Sveci će biti predani u njegove ruke
na jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena.
Ovo
je sve papa ispunio,no vi to ne priznajete i ne razumijete jer ne
zelite ispast da ste u zabludi,ali samo ce se iskreni spasit i iskreni
ce razumijet,jer vi tvrdite da trazite Boga svim srcem,ali ja sam Ga
trazio svim srcem i On me je vidi i pozvao i dao mi da razumijem je
nisam NJEGOVU ISTINU PRILAGODAVAO SEBI KAO STO TO VI CINITE,NEGO SAM SE
JA PRILAGODIO NJEMU I PRIZANO DA SAM BIO U ZABLUDI I ON ME JE
PRIHATIO,I DOK TO VI NE UCINITE IZ SVEGA SRCA NECETE VIDJET OK DAL TO
SHVACATE ILI SU VAM SRCA JOS UVIJEK TVRDA,PONIZITE SE PRED BOGOM I DAT
CE VAM SE DA RAZUMIJETE:
Vi
to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto
uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom i
Bludnica iz otkrivenja,Babilon(ZBRKA) JER SE VISE U NJOJ NE ZNA STA JE
ISTINA A STA NIJE,STA SE VJERUJE S STA NE:
BABEL-VRATA KA BOGU

Dragi brate Mateju 25, ne bih niti ja želio ispasti grub, ali ovo što pišeš već je toliko puta viđeno ulaganje u dramatiziranje vlastitog nastupa koje služi umjesto ulaganja u predstavljanje svojih argumenata.

Ti veliš "Katolici su izmijenili Dekalog" a zatim velikim slovima pišeš monolog o tome kako smo mi Katolici naivni i površni, uz neizostavno citiranje Knjige proroka Danijela ( koji se naravno, odnosi na Papu ).

No problem je kada se makne ta maska dramatiziranja. Tad ostaje tek čovjek koji se ne slaže s Katoličkom Crkvom ( a dapače, može se reći i da nema blagog pojma što ona uči, što će se kasnije u tvom postu vidjeti u tvrdnji "Katolici uče da se samo oni spašavaju" ) i koji primjenjuje staru taktiku ( koju iz pristojnosti neću nazvati sektaškom ) spajanja dva-tri Biblijska citata s kojima grmi da su u kontradikciji s Crkvenim naukom, mada uopće ne govore o nečemu što i sam interpretira.

Jesu li Katolici što napravili Dekalogu? Mi velimo "Ne!", a ti tvrdiš "Jeste, jeste i zato ste u Knjizi Danijelovoj!" Mi nastavljamo tvrditi da nismo ništa dodali Svetom Pismu, ali ovo kod tebe ne prolazi vjerojatno. I iako te mi uvijek možemo pitati gdje je u Bibliji rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona koju spominje apostol Juda u Poslanici Jude Apostola 1:9 i dokazati da pripadaš pokretu koji nešto oduzeo od Svetog Pisma radi čega ti gornji navod nije jasan- mi te radi toga nećemo zvati površnim i tko zna čime još.

Stari moj, Katolici su stoljećima prepisivali Sveto Pismo u svojim samostanima vlastitim rukama- ovo znači da je Biblija nešto što su tisuće Katoličkih teologa i redovnika prepisivali, vjerujući da od prve do posljednje strane brani Katoličku vjeru. Da je u Biblija nešto što Katolici vjeruju da ih osuđuje, već bi odavno istu pokušali zataškati.

Kc TVRDI DA SE SAMO NJENI VJERNICI SPASAVAJU,NO NARAVNO TO VRIJEDI SAMO KADA SE GOVORI PROTESTANTIMA,TAKO DA BI I MI TREBALI S VAMA PROPAST,ALI ZA DRUGE(MASLIMANE,PRAVOSLAVCE,BUDISTE,SINTUISTE,HINDUIST,SOTONISTE ITD.) TO NE VRIJEDI ZATO STO ONI (KOJI NE PRIHVACAJU ISUS) PROPADAJU I TO KATOLICI ZANJU PA ZA NJIH NE KAZU NISTA.
VI NISTE PROUCILI NISTA OD PROROCANSTVA PA IH I NE RAZUMIJETE,SADA CETE REC DA RAZUMIJETE PROROCANSTVA,NO HAJDE ONDA DA VIDIMO KAKO IH VI TUMACITE AKO MI NISMO U PRAVU,DA CUJEMO?????

Da si ikad bio Katolik, kao što si tvrdio, nikada ne bi mogao ovakvo što napisati. Katolici vjeruju u "Krštenje Ognjem", vjeru da samo Bog spašava i radi toga spašava koga želi, a koga ne želi.

Katolici, Protestanti, Pravoslavci, Budisti, Hinduisti.... svi oni mogu se spasiti ako Bog želi i ako reagiraju na Božje pozive u svojem životu.

Da si ikad bio Katolik, ovo bi znao. Kao i gore spomenutu raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona.

2.Sol. 2:3-4 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti,Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...

2.Sol. 2:8-12 Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili.I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju lažite budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.

Još malo svojatanja Biblijskih citata. Pavao govori o anti-Kristu, lažnom proroku, ne o papi.

Ovo se sve tocno ispunilo na papu i katolicki sistem,i tko bude malo proucio povijet i prorocanstva vidjet ce da je papa sve ispunio o antikristu pa i ovo iz Otkrivenja:

Otkr. 13:3-4 Sva se zemlja, začuđena, zanijela za Zvijeri i svi se pokloniše ...

Svi su se papi poklonili,tj. odali mu hvalu i priznanje,bas svi na svijetu,osim ostatka Zeninog(Crkva) sjemena,cak i muslimani i sve religije svijeta,tko ima pitanje i ne shavca ovo???

Prije par mjeseci na ovome sam forumu slušao kako se Južna Amerika masovno preobraćuje s Katolicizma na fundamentalizam. Govorilo se da uskoro na tom kontinentu neće možda uopće biti Katolika.

Sad, kad nam paše, naravno "mijenjamo" priču- svi su se poklonili papi, papa sve kontrolira.

Eto, ja imam pitanje. Kakve su ti ovo gluposti da su se muslimani poklonili papi? Što je on njima? Prorok? Božanstvo? Jel' zato u Afganistanu kamenuju Katolike? Jesu li se budisti i komunisti poklonili papi? Zašto tada ratuju jedni protiv drugih? Zar će đavo ustati protiv đavla? Kako će opstati kraljevstvo njihovo?

Evo- neka se svi koji čitaju kakve neistine govoriš uvjere ne samo u Biblijsku istinu, već i u tvoju mržnju prema Crkvi za koju još i lažeš da si joj pripadao.

Mudre izreke 19:20 Slušaj savjet i primaj pouku, kako bi naposljetku postao mudar.

Moj savjet ti je da mi odgovoriš zašto pravovjerni Židovi Starog,pravovjerni Židovi Novog Zavjeta i Katolici grade kipove i slike u svojim hramovima, a ti tvrdiš da smo nešto promijenili Svetom Pismu.

Dotad, uistinu nisi mjerodavan niti za Biblijsku interpretaciju, niti za uočavanje objektivnog stanja stvari ( muslimani se poklonili papi....Smile )

Nisi dovoljno citao Bibliju niti je proucavao kao ni prorocanstva o kojima govorim pa stoga i ne razumijes,ali ja jesam bio katolik i to iskreni,dok ti nisi jer ne zelis nista proucit,jer ako ste vi u pravu onda se nemate cega bojat nego idemo proucit prorocanstva pa cemo vidjet dali mi pricamo gluposti ili smo u pravu,sta kazes na to??
Jer ja nisam jes cuo od vas kako tumacite Danijela 7,8 i OTkr 13,17,18 poglavlje,nego da vas cujem ako vi sve znate,da vas cujemo napokon? Ali nista od toga,smo ti sebe tijesi da te KC spasava,ali svaka moja rijec i rijeci upozorenja moje brace ce vam sudit uskoro jer se nista niste zapitali stoga je vas grijeh i zabluda ostala.Drugi put malo vise o sveu i detaljnije s citatima iz katekizma i katoliceke litaratue pa da se istina vidi i s vasih prihavcenih knjiga i spisa.Do tada pozz i mir vama svima

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Kipovi u Hramu izgrađeni su prema volji Božjoj, koju je, dapače, zapisao ( Salomon je imao plan izgradnje Hrama kojeg je Bog napravio ). Kipovi su služili u ornamentalne svrhe, s time da se korištenje u molitvi nije smatralo idolopoklonstvom....

37
Kad u zemlji zavlada glad, kuga, snijet i rđa i kad navale skakavci,
gusjenice, kad neprijatelj ovoga naroda pritisne koja od njegovih
vrata, ili kad bude kakva druga nevolja ili boleština, 38
ako koji čovjek, ili sav tvoj narod, Izrael, osjeti tjeskobu svoga srca
pa upravi molitvu ili prošnju te raširi ruke prema ovom Hramu, 39
ti čuj s neba, s mjesta gdje prebivaš, i oprosti i postupi; vrati
svakome čovjeku prema putu njegovu, jer ti poznaješ srce njegovo - ti
jedini poznaješ srce sviju - 40 da te se uvijek boje sve dane dokle žive na zemlji što je ti dade našim očevima.
1 Kraljevi 8:37-8:40

Treba napomenuti da su na pročelju hrama bili reljefi kerubina.

Jednako tako, heroji Starog Zavjeta gradili su kipove i van Hrama. Primjerice, spomenik Raheli i stupovi posvećeni Bogu. Ove gradnje nisu bile pod Božjom Naredbom, ali ih proroci smatraju pravovjernim i poželjnim djelovanjem ( Knjiga proroka Izaije 19:19 ).

Ornamentalne svrhe da ali se je molio Bogu i nikome drugome. Nije se molio onome koji taj kip predstavlja da nas zagovara pred licem Božjim i posreduje za nas kada to čini veliki svećenik ISUS KRIST koji nas danonoćno zagovara predlicem Božjim.

Izaija 19,19U onaj će dan biti žrtvenik Jahvin usred zemlje egipatske i stup posvećen Jahvi blizu granice njegove.
I kako sad ovaj stih opravdava moljenje pred kipovima? I upućivanje molitava onima koje kipovi predstavljaju?Nije li Krist rekao da su pravi klanjaoci oni koji se klanjaju u duhu i istini? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gopsodinu našemu.

Zadnja promjena: Gubavac; pon 30 lip 2008, 13:43; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
Zaboravlajs da Bog nije podrzao da im se treba klanjat niti ih stovat na bilo koji nacit,a Izraelci naravno to nisu postovali nego su preko 500 god nosili mjedenu zmiju sa sobom i klanjali joj se dok ju Bog nije napokon unistio.
Daj prvo malo bolje prouci Bibliju i nemoj zakljucivat krive stvari ok.

Zaboravljaš da je mjedena zmija izgrađena po Božjoj naredbi ( Knjiga Brojeva 21:4- Knjiga Brojeva 21:9 ). Radilo se o čudotvornom kipu preko kojeg je Bog činio čuda Svojom Svetom Jedinom Voljom.

Izraelci, ali ne svi, počeli su kip radi čudotvornih moći štovati kao drugog boga Nehuštana. Tada su napravili grijeh idolopoklonstva. Budući da Katolici svoje čudotvorne kipove ne smatraju drugim bogovima, ne rade istu grešku. Ovo je važno za napomenuti....2 Kraljevima 18:1- 2 Kraljevima 18:4.

Ili sta mislis zasto je Bog sakrio Mojsijevo tijelo??
Pa naravano da je razlog taj sto bi Izraelci napravili od njega novi idol is tovali bi mrtvaca i tijelo koje ne vrijedi nist a ni ziv covjek se ne smije stovati,stoga Bog znajuci to On ga je sam sakrio,pa valjda ti je to jasno.

Gdje piše da bi Izraelci napravili idola? Da ti pomognem- Poslanica Jude apostola 1:9.

pa pogledaj sta danas rade katolici,oni su potpuno otapli u idolopoklonstvo.
Uostalim naravno da se trebali napraviti Kerubime kada je Bog dao striktne naredbe na se napravi sjena onoga sto je na Nebu,odnosno Svetiste,a tamo na nebu u Svetistu stoje Kerubimi pa se i njih trabelo napravit poi uzoru koji je Bog pokazao Mojsiju kuzis sada malo bolje u cemus je stos,ali ti se kipovi nikada nisu smijeli stovati cak niti zivi andeli niti ljudi:

I? Imaš li ti u svojoj Crkvi kerubine?

Otkr. 19:10 I padoh pred noge njegove, da mu se poklonim, i reče mi: "Nemoj! Ja sam sluga kao i ti i braća tvoja, koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se klanjaj!"
Otkr. 22:9 I reče mi: "Nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i brada tvoja proroci i oni, koji drži riječi knjige ove. Bogu se klanjaj!"
Cak je i petar to zabranio ljudima koji su mu se htijeli pokloniti:
Dj. 10:25-26 Kad je Petar ulazio, pohrli mu Kornelije u susret, padne mu k nogama i pokloni se.Petar ga pridigne govoreći: "Ustani! I ja sam čovjek.
DAKLE AKO PETAR NIJE DOPUSTI DA MU SE TADA KLANJAJU LJUDI KOJIKO BI ON VISE DANAS KATOLIKE KORIO I UPOZORAVAO DA SE NE KLANJAJU KIPU NJEGOVOM ILI BILO CEGA DRUGOG,I TU SE JASNO VIDI DA JE KLANJANJE CIN KOJI POKAZUJE STOVANJE KOJE SE SAMO BOGU TREBA POKAZAT I NIKOME VISE OK.
CAK I PAVAO JE ISTO TAKO REAGIRAO KADA SU SE NJEMU HTIJELI POKLONITI:
Dj. 14:15 "Ljudi, što to radite? I mi smo smrtnici, baš kao i vi! Navješćujemo vam da se od tih ispraznosti obratite k Bogu živomu koji stvori nebo i zemlju, more i sve što je u njima.
VIDIT KAKO SE REAGIRA NA TAKVE HULE TAKO BI PAVAO REAGIRAO I VAMA TAKODER REKAO STO I MI A TO JE OVO:
"Ljudi, što to radite?"
Dakle pazite sta radite i kako tumacite Pisma jer je i sam Gospod Isus rekao ovo:

Mt. 4:10 Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!...

Dakle naucite kako reci "PISANO JE" i kome se jedinome treba klanjat jer samo Bogu pripada cast i slava za sve:

Iz 42:8 Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima.

Dakle SAMO BOGU ok Pozz svima

Klećanje i klanjanje ovisi o kontekstu. Primjerice, Isus govori da će se Njegovi neprijatelji pokloniti anđelu u Filadefiji:

(7) I anđelu Crkve u Filadelfiji napiši: "Ovo
govori Sveti, Istiniti, Onaj koji ima ključ Davidov i kad otvori, nitko
neće zatvoriti; kad zatvori, nitko neće otvoriti: (Cool Znam tvoja djela.
Evo, otvorio sam pred tobom vrata kojih nitko zatvoriti ne može.
Doista, malena je tvoja snaga, a očuvao si moju riječ i nisi zatajio
mog imena. (9) Evo, dovest ću neke iz sinagoge Sotonine - koji sebe
zovu Židovi, a nisu, nego lažu - evo, prisilit ću ih da dođu da ti se
do nogu poklone te upoznaju da te ja ljubim. (10) Budući da si očuvao
moju riječ o postojanosti, i ja ću očuvati tebe od časa kušnje koji ima
doći na sav svijet da se iskušaju svi pozemljari.

Otkrivenje 3:7 - 3:10

Ovo jasno naznačuje da nije bilo kakvo klećanje ili klanjanje pred nekim ili nečim automatski čin idolopoklonstva. Da nije tako , Stari Zavjet bio bi prepun idolopoklonstva pravednika ( 1 Kraljevi 1:23 - 1:27, 1 Kraljevi 1:15- 1:17, Knjiga proroka Danijela 2:46- 2:49, 1 Samuelova 24:9 ).

Tako da su svaki put kada su apostoli ispravljali, ili bili ispravljani, činili ovo s krivim kontekstom. Poštovanje, adoracija- velika je razlika.

more_horiz
Ornamentalne svrhe da ali se je molio Bogu i nikome drugome. Nije se molio onome koji taj kip predstavlja da nas zagovara pred licem Božjim i posreduje za nas kada to čini veliki svećenik ISUS KRIST koji nas danonoćno zagovara predlicem Božjim.

Sveto Pismo jasno govori da su anđeli posrednici. Knjiga o Jobu 33:15-33:30

Izaija 19,19U onaj će dan biti žrtvenik Jahvin usred zemlje egipatske i stup posvećen Jahvi blizu granice njegove.
I kako sad ovaj stih opravdava klećenje i moljenje pred kipovima? I upućivanje molitava onima koje kipovi predstavljaju?

Nisam ga citirao u te svrhe. Citirao sam ga da repliciram na tvrdnju da su kipovi namijenjeni isključivo za Hram- nisu, bilo ih je i van Hrama.

more_horiz
Nisi dovoljno citao Bibliju niti je proucavao kao ni prorocanstva o kojima govorim pa stoga i ne razumijes,ali ja jesam bio katolik i to iskreni,dok ti nisi jer ne zelis nista proucit,jer ako ste vi u pravu onda se nemate cega bojat nego idemo proucit prorocanstva pa cemo vidjet dali mi pricamo gluposti ili smo u pravu,sta kazes na to??
Jer ja nisam jes cuo od vas kako tumacite Danijela 7,8 i OTkr 13,17,18 poglavlje,nego da vas cujem ako vi sve znate,da vas cujemo napokon?

Nas? Pa bio si Katolik, siguran sam da znaš našu interpretaciju tih citata.

Ali nista od toga,smo ti sebe tijesi da te KC spasava,ali svaka moja rijec i rijeci upozorenja moje brace ce vam sudit uskoro jer se nista niste zapitali stoga je vas grijeh i zabluda ostala.Drugi put malo vise o sveu i detaljnije s citatima iz katekizma i katoliceke litaratue pa da se istina vidi i s vasih prihavcenih knjiga i spisa.Do tada pozz i mir vama svima

Meni će suditi Bog, kao i tebi- na ovo bi trebao voditi računa. Ja znam što Katolička Crkva uči, ovo nema blage veze s ovime što ti navodiš i nisi prvi fundamentalist koji glumi bivšeg Katolika da bi zatirao istinu Katoličke vjere.

Pozzzzzzz!

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Sveto Pismo jasno govori da su anđeli posrednici. Knjiga o Jobu 33:15-33:30

I kako sad ovaj stih opravdava klećenje i moljenje pred kipovima? I upućivanje molitava onima koje kipovi predstavljaju?

Nisam ga citirao u te svrhe. Citirao sam ga da repliciram na tvrdnju da su kipovi namijenjeni isključivo za Hram- nisu, bilo ih je i van Hrama.

Naravno donose vijesti od Boga jer im samo ime govori da su vjesnici. Ali samo je jedan koji posreduje za naše grijehe pred licem Božjim Isus Krist prvosvećenik a njegovom smrću jest jaz između nas i Boga nestao jer je Krist taj most i svaka naša molitva zbog te žrtve uzlazi direktno ka Bogu. I zašto da se ja onda molim nekome drugome da posreduje za mene, i još izgradim kip koji ga prestavlja te se kipu molim, kada moja molitva ide direktno ka Bogu što je Kristova žrtva omogućila? Krist je izvršio pomirenje između nas otpalog roda i presvetog Oca. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.

more_horiz
matej24 je napisao/la:
ali svaka moja rijec i rijeci upozorenja moje brace ce vam sudit

Gospod će suditi meni i tebi. (1. Mojsijeva 16:5)

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
matej24 je napisao/la:
ali svaka moja rijec i rijeci upozorenja moje brace ce vam sudit

Gospod će suditi meni i tebi. (1. Mojsijeva 16:5)

"svojim češ se riječima osuditi ili opravdati" ako su u skladu sa Božjom Riječi tada češ se opravdati jer si bio poslušan. Ako nisu u skladu sa Riječu Božjom več tvoja sigurnost počiva na crkvama , stotine i stotine krščanskih crkava, sa bilo kojom crkvom tada si pobunjenik i biti češ suđen prema svojim izjavama.
"Jer Bog ne sudi svijetu nego je sav sud predao sinu" "a ovo je sud što je vidjelo došlo ali ljudima omilje večma tama" Dalje u Bibliji piše "Riječ je tvoja vidjelo"

more_horiz
Medeni je napisao/la:
abraham je napisao/la:

"13 Šesti anđeo zatrubi. I začujem neki glas iz rogova zlatnoga žrtvenika pred Bogom. 14 Govoraše šestom anđelu koji je držao trublju: Odriješi ona četiri anđela svezana na Rijeci velikoj, Eufratu. 15 I odriješena bijahu četiri anđela, spremna za taj čas i dan i mjesec i godinu, da pobiju trećinu ljudi."

U otkrivenju kojeg sam citirao piše četvrtina.

Pogledam, a ono konj sivac; konjaniku njegovu ime je "Smrt" i prati ga Podzemlje. Dana im je vlast nad četvrtinom zemlje: ubijati mačem i glađu i smrću i zvijerima zemaljskim.

Neki prevode konj sivac sa konj zelenko..no važnije je gdje je ključ za razumijevanje otvaranja pečata.

Što je teološko značenje događaja otvaranja sedam pečata? Ključ se nalazi u Otkrivenju 5. poglavlju. Prizor otvaranja sedam pečata počinje s Kristovim ustoličenjem. Kad je u Starom zavjetu novookrunjeni kralj zauzeo svoje mjesto na prijestolju, u njegove je ruke došla cjelokupna sudbina naroda. Starozavjetnim ceremonijama ustoličenja obično su slijedili sudski postupci novoustoličnog kralja kad je pošao kažnjavati nevjerne i buntovne; uz to bi svoje odane sljedbenike darivao raznim pogodnostima (vidi 1 Kr 2; 16,11; 2 Kr 9,14–10,27; 11,1.13-16). U kraljevskom drugom i sto desetom psalmu, koji su se prvobitno odnosili na izraelske kraljeve, pomazani i ustoličeni davidski kralj svoje je pravo da vlada pokazao suđenjem buntovnika (usp. Ps 2,7-11 i Otk 10,15.16). Ovaj je sudski element izražen viđenjem otvaranja sedam pečata.U sedmom retku poziva četvrto Biće Ivana -Dođi!Otvaranje četvrtog pečata počinje razdoblje crkve od

Što je onda teološko značenje događaja otvaranja sedam pečata? Ključ se nalazi u Otkrivenju 5. poglavlju. Prizor otvaranja sedam pečata počinje s Kristovim ustoličenjem. Kad je u Starom zavjetu novookrunjeni kralj zauzeo svoje mjesto na prijestolju, u njegove je ruke došla cjelokupna sudbina naroda. Starozavjetnim ceremonijama ustoličenja obično su slijedili sudski postupci novoustoličnog kralja kad je pošao kažnjavati nevjerne i buntovne; uz to bi svoje odane sljedbenike darivao raznim pogodnostima (vidi 1 Kr 2; 16,11; 2 Kr 9,14–10,27; 11,1.13-16). U kraljevskom drugom i sto desetom psalmu, koji su se prvobitno odnosili na izraelske kraljeve, pomazani i ustoličeni davidski kralj svoje je pravo da vlada pokazao suđenjem buntovnika (usp. Ps 2,7-11 i Otk 10,15.16). Ovaj je sudski element izražen viđenjem otvaranja sedam pečata.

U sedmom retku Jane otvara četvrti pečat koji predstavlja razdoblje od VI do XVI stoljeća kada se crkva raspadala ujedinjenjem sa poganstvom.Na pr. papa GrgurI 540 - 604 je savjetovao misionarima da ne ruše poganska svetišta , ne diraju imena njihovih božanstava , već da ih ispune sa kršćanskim sadržajima..Tako su u Hrvatskoj kultna mjesta Svetovidu zamjenili sa kultom sv.Vida..Na Učki ostaje mjesto Perunić ..svetkovao se gromovnik Perun...Razvilo se tržišt relikvija..Kardinal Baronius opisuje deseto stoljeće kao surovo i zlo..U to razdoblje spadaju i križrski ratovi...

Otkrivenje 6. poglavlje jasno slijedi uzorak zavjetnih prokletstava. Prizor prikazan u otvaranju prvih četiriju pečata opisuje posljedice ili uvodne sudove namijenjene buđenju Božjeg naroda, a koji ga vode pokajanju i obnovi. Kako je Petar rekao: Božji sudovi se prvo izlijevaju na njegov narod (1 Pt 4,17). U Otkrivenju 6. poglavlju Božji narod je izložen jakom progonstvu. U prizoru otvaranja petog pečata, mučenici pod žrtvenikom viču i traže odmazdu: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?" (Otk 6,10) – što je snažna paralela iz Zaharije 1,12-15.

Pralela između Otkrivenja 6 i Mateja i Marka pokazuje:

širenje evanđelja Otk 6,1.2 Mt 24,14; Mk 13,10

rat Otk 6,3.4 Mt 24,6.7; Mk 13,7.8; Lk 21,9.10

glad Otk 6,5.6 Mt 24,7; Mk 13,8; Lk 21,11

kuga Otk 6,7.8 Lk 21,11

progonstvo Otk 6,9-11 Mt 24,9.10; Mk 13,9-13; Lk 21,12-17

znaci na nebu Otk 6,12.13 Mt 24,29; Mk 13,24.25; Lk 21,25.26

plemena plaču Otk 6,15-17 Mt 24,30

drugi dolazak Otk 6,17 Mt 24,30; Mk 13,26; Lk 21,27

U opisivanju onoga što će Božji narod doživjeti između prvog stoljeća i Kristovog drugog dolaska, Isus se služi starozavjetnim rječnikom i motivima. Prokletstva pomiješana sa znacima na nebu prate ''Dan Gospodnji''.Ivan - pisac Otkrivenja služi se sličnim uzorkom. Paralele između sinoptičke Apokalipse i Otkrivenja 6. poglavlja pokazuju da se prizor otvaranja sedam pečata odnosi na događaje koji se zbivaju na zemlji od vremena Kristova uzvisivanja na nebesko prijestolje sve do njegova povratka na zemlju.

Sinoptička Apokalipsa dijeli se uglavnom na tri dijela. U prvome Isus opisuje opće stanje u kršćanskom dobu između prvog stoljeća i svog drugog dolaska. To je vrijeme naviještanja Evanđelja i vrijeme ratova, gladi, kuge i progonstva (Mt 24,4-14). Isus objašnjava da ih ne treba uzimati kao znakove svršetka Mt 24,6.., jer su oni stalni podsjetnici svakom naraštaju kršćana da ova zemlja nije njihov dom i da Krist skoro dolazi. Prva četiri pečata su paralele Mateju 24,4-14; oni govore o stvarnostima čitave kršćanske ere, a ne samo svršetka vremena.

U drugom dijelu Isus ukratko govori o posebnom razdoblju nevolje koje će slijediti razorenju Jeruzalema tijekom kojeg će narod doživjeti pojačano progonstvo (Mt 24,15-22). U Luki je ovo razdoblje nazvao ''vremena pogana'' (21,24). Prizor otvaranja petog pečata je očita paralela ovog ulomka. Premda je progonstvo počelo u apostolsko vrijeme, vika mučenika pod žrtvenikom ukazuje na razdoblje nevolja i progonstva koje je Isus prorekao u svojoj propovijedi na Maslinskoj gori, na razdoblje tjeskobe ''kakve ne bijaše od početka svijeta sve do sada, a neće je ni biti" (Mt 24,21).

U trećem dijelu, u Mateju 24,23-31, Isus objašnjava da će ovom vremenu nevolje ''slijediti prijevare i znaci na nebu vezani uz svršetak vremena koji će dovesti do samog Drugog dolaska''.Šesti pečat se dobro uklapa u razdoblje između velike nevolje u srednjem vijeku i Drugog dolaska. Ovo je razdoblje počelo razornim Lisabonskim potresom 1775., nebeskim znacima pomračenog dana 1780. i sljedećom noći kad je Mjesec bio crven, te spektakularnim pljuskom meteora 1833. Ove su pojave mnogi

smatrali ispunjenjem onoga što je Isus prorekao u Propovijedi na Maslinskoj gori, kad je rekao da će odmah nakon razdoblja velikog progonstva ''sunce (će) pomrčati i mjesec neće više svijetljeti i zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati'' (Mt 24,29).

Međutim, šesti pečat ukazuje na buduće događaje koji će se zbiti prije Kristovog drugog dolaska i u vezi s njim. Tišina koja slijedi otvaranju sedmog pečata (Otk 8,1) očito nastaje poslije Drugog dolaska...

U tom surovom razdoblju kada je i vladala crna kuga..u Aziji je pomrlo preko 40 milijuna ljudi, u Europi preko 15 milijuna..Namnožile su se i divlje zvijeri a bilo je i ljudožderstva...Konano smr i podzemlje se prošli jer je narod zavapio - otvoren je peti pečat..

Povijest crkve od Huberta Jedina pokazuje uloge papa u tom razdoblju...kada još nije bilo ni Hitlera , ni Staljina ni Tita ni inih..U kršćanske korjene Europe ulazili su nekršćanski korjeni koji danas uzrokuju rezignaciju prema istini...

Ovdje se ne radi o četvrtini stanovništva već o području - četvrtini Zemlje koje je obuhvatalo kršćanstvo..No da li je bilo stradala četvrina stanovništva, više ili manje to se samo može pretpostavljati..

Američkog dijela Zapada još nije bilo no samo Europskoga u kojemu je papska moć bila vrlo jaka sve do francuske revolucije i Napoleona ......

Ali u tom razdoblju nakon 1492 Amerika postaje privlačna za progonjene koji sačinjavaju najveći broj budućih naseljenika..ponajviše protestanata a tek krajem 18 stoljeća i katolika posebno iz Irske ....

more_horiz
[quote="matej24"]

Brate sinke.ja ne kuzim kako ne vidite ocite razlike u katekizmu s onim zapovjedima u Bibliji,to bi i slijepac mogao procitat.Ne bih htio ispast grub prema katolicima jer sam i ja nekoc bio katolik i znam kako vi povrsno gledate stvari,

čuj Matej24, katekizam je radilo mnoštvo stručnjaka, s doktoratima teologije, filozofije i raznih znanosti, ljudi koji barataju starim jezicima, i imaju pristup starim dokumentima, tako da ako se tebi nešto tamo čini površno i kontradiktorno, to nemora nužno biti tako, već je znak da trebaš dodatno razjašnjenje i tumačenje.

no netko mi je vec rekao kada sam upitao zastop se zapovjedi skidaju ili umanjuju,tada sam dobio odgovor da netko ima malo manje napisano od svih 10 zap a netko vise,no stvar je u tome da sam bio napadnut kada sam ih ja napisao tocno kako pise u Bibliji i pitali su me zasto sam tako napisao i odgovor je ovo:

kojih 10 zapovijedi?etički dekalog iz Izl 20, 1-17; ili kultni dekalog iz Izl 34, 11-26? svaki je u dvije verzije: prvog još imamo u Pnz 5, 6-21; drugog još u 23, 10-19. uz to postoji i niz drugih zapovijedi koje su također od Boga dane (Tarjag micvot), na kraju one nisu u imperativu, pa bi se o njihovoj naravi kao zapovijedi također dalo diskutirati. nadalje, izvornik je bez glava, redaka, naslova i podnaslova, bilo koja verzija, protestantska, katolička ili pravoslavna, jest samo interpretacija. tko kaže da te zapovijedi u "izvornome " obliku ne vrijede u KC? Biblija se čita svaki dan u katoličkim crkvama, i svaki vjernik ju uvijek može čitati.

Dekalog? Mt 22, 34-40; te u Mk 10, 17-22; Mk 12, 28-34, vidimo da Isus uopće ne nabraja sav dekalog, dapače neke druge zapovijedi i standarde proglašava jačima od dekaloga, prema tome, dekalog nije nedodirljivo mjerilo. zapovijed o strogom monoteizmu je već narušena od samoga Boga koji je postao čovjekom; ako dakle u jednoj osobi Bogočovjeka jednog čovjeka priznaješ Bogom, nije li već tu dekalog bitno izmjenjen, u samom korijenu? nigdje nemamo dekalog navede kao nekakvo ekskluzivno mjerilo, nigdje. za nas je Krist standard, i njegov novi zakon ljubavi, ovo ostaju smjernice za život, koje se čitaju u Kristovm ključu. dapače, u opisu suda, nigdje se ne spominje vršenje dekaloga kao takvoga.(Mt 258) )

i zbilo se,jer zakon i proroci do Ivana su ( Lk 16, 16-17)

Dn. 7:25 On će huliti na Svevišnjega, zatirati Svece Svevišnjega; pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon, i Sveci će biti predani u njegove ruke na jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena.

ne, ovdje se papa uopće ne spominje. uostalom, papa ne huli na Boga (inače bi bio u smrtnom grijehu, dapače, navješćuje evanđelje), ne zatire svece, nego naprotiv, bdije nad Kristovom Crkvom ( jedino ako pod svecima razumiješ npr. one koji su naučavali nebiblijski dualizam), ne mijenja Zakon, koji je u Kristu ispunjen, i sveci su doduše predani njemu da ih nadzire (Iv 21, 15-17). proročanstvo se ovdje vjerojatno odnosi na progone židova za vrjeme helenizma (o tome jasno govore knjige o Makabejcima)

Ovo je sve papa ispunio,no vi to ne priznajete i ne razumijete jer ne zelite ispast da ste u zabludi,ali samo ce se iskreni spasit i iskreni ce razumijet,jer vi tvrdite da trazite Boga svim srcem,ali ja sam Ga trazio svim srcem i On me je vidi i pozvao i dao mi da razumijem je nisam NJEGOVU ISTINU PRILAGODAVAO SEBI KAO STO TO VI CINITE,NEGO SAM SE JA PRILAGODIO NJEMU I PRIZANO DA SAM BIO U ZABLUDI I ON ME JE PRIHATIO,I DOK TO VI NE UCINITE IZ SVEGA SRCA NECETE VIDJET OK DAL TO SHVACATE ILI SU VAM SRCA JOS UVIJEK TVRDA,PONIZITE SE PRED BOGOM I DAT CE VAM SE DA RAZUMIJETE:

iz svega rečenog se ne vidi da si baš u istini, to se treba vidjeti, a ne samo pjevati hvalospjeve sam sebi.

Vi to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom

argumentiraj! kako? pomoću čega? konkretni politički potezi? iz čega vidimo da KC vlada svijetom?

i Bludnica iz otkrivenja,Babilon(ZBRKA) JER SE VISE U NJOJ NE ZNA STA JE ISTINA A STA NIJE,STA SE VJERUJE S STA NE:
BABEL-VRATA KA BOGU

znači, kad je u pitanju Otk tada Babilon tumače protestantii kao Rim, a kad je u pitanju Petrov boravak u Rimu (1Pt 5, 13), tada ne? koji kriteriji, svaka čast.

netočno, tko se spasava odlučuje Bog. spašavaju se članovi KC, jedine Kristove zajednice, no postoje razni načini pripadanja toj Crkvi, tako da se i protestanti mogu spasiti ( i spašavaju se) dok naprotiv, katolici koji ne žive ispravno, neće se spasiti. glede drugih religija, ne možeš tvrditi da ne prihvaćau Krista, ako ga još ni upoznali nisu.

odakle ti autoritet da tumačiš proročanstva, i amećeš to tumačenje kao obavezno i jedino ispravno?

ne, ovdje se papa ne spominje, a nijedan od njih ne čini ništa od navedenog

ne može uništiti onoga koga je postavio (Mt 16, 17-19)

stvarno vjeruješ u ovo? muslimani? religije? da vidi se iz aktulnog stanja u svijetu.

iz svega pročitanog, ovo moraš prvo primjeniti na sebe.

more_horiz
Kaj je sad ovo?
Pa nismo u krčmi da dajemo naslove "versus" stijena ili kamen, jedno je te isto baš kao i drvena greda ili ti križ

more_horiz
Haim
Dekalog? Mt 22, 34-40; te u Mk 10, 17-22; Mk 12, 28-34, vidimo da Isus uopće ne nabraja sav dekalog, dapače neke druge zapovijedi i standarde proglašava jačima od dekaloga, prema tome, dekalog nije nedodirljivo mjerilo. zapovijed o strogom monoteizmu je već narušena od samoga Boga koji je postao čovjekom; ako dakle u jednoj osobi Bogočovjeka jednog čovjeka priznaješ Bogom, nije li već tu dekalog bitno izmjenjen, u samom korijenu? nigdje nemamo dekalog navede kao nekakvo ekskluzivno mjerilo, nigdje. za nas je Krist standard, i njegov novi zakon ljubavi, ovo ostaju smjernice za život, koje se čitaju u Kristovm ključu. dapače, u opisu suda, nigdje se ne spominje vršenje dekaloga kao takvoga.(Mt 258) )

Apostol Pavao je jasan u svezi sa zakonom, Isus također, ceremonijalni zakon također, Otkrivenje također u kojem se pokazuje kovčeg zavjeta..Potebno je razumjeti mystagogijom unutrašnju zakonitost duhovnosti Zakona kao i njegovu struktruru u odnosu na povijesni razvoj društvenih odnosa ako ne studijem istraživanja..
Premda je Božja zapovijed jedna, ona je i množina, Deset zapovijedi Njegovog moralnog zakona. Ivan naglašava njihovo vršenje. Ivan pet puta uzima riječtereo, vršiti, prakticirati, striktno držati. Ova riječ izražava ideju pokoravanja unutarnjih ciljeva ljudskih želja i postupaka Božjoj volji kako je objavljena u zapovijedima. Zbog toga Ivan opisuje Božje zapovijedi i kao put života, Isusov put života. Ivan poziva "izabrane" da žive "prema njegovim zapovijedima" (2 Iv 6). Osim toga, vršenje zapovijedi je dokaz da kršćani poznaju Boga (1 Iv 2,3.4) i da Ga ljube (Iv 14,15).

Zapovijed ljubavi ne odnosi se samo na neku vrst ugodnog osjećaja; ona zahtijeva stvarno vršenje Deset zapovijedi s njihovim zahtjevom ljubavi prema Bogu i bližnjima. Tekst o apsolutnosti Božjih zapovijedi, s njihovim etičkim propisima koji određuju poseban način života, uključuje i Kristovu nauku (2 Iv 9) koja nije učenje o Kristu, već učenje što ga iznosi Krist. Ivan zaključuje: "Tko god ide dalje i ne ostaje u Kristovoj nauci, nema Boga. Onaj tko ostaje u toj nauci ima i Oca i Sina." (r. 9)

Ivan u knjigu Otkrivenje prenosi istu uporabu entole kako smo to vidjeli u Ivanu 10–15 i njegovim poslanicama. Osim toga naglašava istu prisnu zajednicu između Zakona i vjere – zapovijedi su uvijek zajedno s Isusom Kristom – te nužnost vršenja zapovijedi.

Otkrivenje ne samo što svjedoči o prihvaćanju Božjih zapovijedi od strane kršćana krajem prvog stoljeća, već ukazuje i na to da za kršćansku crkvu važe do kraja vremena. Tako Deset zapovijedi važe za cijelu povijest kršćanske crkve do Kristovog drugog dolaska.

Kada opisuje ostatak, vjerne kršćane posljednjeg vremena, Ivan posebno ističe njihovo vršenje Božjih zapovijedi, u množini. "Tada, obuzet gnjevom protiv Žene, Zmaj ode da vodi rat protiv ostalih iz njezina potomstva, protiv onih koji vrše Božje zapovijedi i čuvaju Isusovo svjedočanstvo." (Otk 12,17) Zmaj je Sotona (r. 9), a Žena predstavlja Božji narod (usp. Iz 54,5.6; Jr 6,2).

Sotona je od početka ratovao protiv Crkve; on će se protiv nje boriti do kraja. No ostatak neće popustiti Sotoninim kušnjama. Vjerni kršćani će držati Božje zapovijedi do samog kraja vremena; to će postići vjerom u Isusa. Ivan opisuje ostatak kao one "koji čuvaju Božje zapovijedi i vjeru u Isusa" (Otkr 14,12). Kontekst govori o klanjanju "Stvoritelju neba i zemlje, mora i izvora voda" (r. 7). Ovo se može odnositi na četvrtu zapovijed, budući da je ona jedino mjesto u Zakonu u kojemu se zahtijeva klanjanje Stvoritelju.

U Bibliji je jasno prikazano vječno trajanje Deset zapovijedi. Božji zakon nalazimo u cijeloj povijesti: od Adama i Eve do obnove ovog planeta. Samo oni koji budu pobijedili s Kristom, ući će u novu zemlju u kojoj neće biti mjesta za prijestupnike. "Pobjednik će baštiniti ovo: Ja ću mu biti Bog, a on će mi biti sin. Što se tiče kukavica, otpadnika, odurnih stvorenja, ubojica, bludnika, vračara, idolopoklonika i svih lažaca, njihova je sudbina u jezeru koje gori ognjem i sumporom. To je druga smrt!" Otk 21,6-8

Zakon je uvijek bio važan dio Božje vladavine svemirom. Njegova je vjerodostojnost jasno potvrđena i oni koji slijede Boga nikada neće poreći njegov autoritet. Božji neprijatelji su se u prošlosti usprotivili Njegovom zakonu; oni će to nastaviti činiti do Gospodnjeg dolaska. A onda će biti uništeni, pa će završiti sukob između dobra i zla. No Bog će se i dalje služiti svojim Zakonom da odredi svoje apsolute za moralan život.
matej24
Citat:
Vi to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom
U ćemu je religiozno politički sistem ?
Ako misliš na Ameriku tada bi trebao objasniti i to u svezi protestanata koji namjeravaju promijeniti ustav Amerike u dijelu slobode savjesti..

Haim

Citat:
argumentiraj! kako? pomoću čega? konkretni politički potezi? iz čega vidimo da KC vlada svijetom?

KC ne vlada svijetom ...jer da vlada već bi u Europi imali Ustav a ne samo Lisabonski ugovor...

more_horiz
Naravno donose vijesti od Boga jer im samo ime govori da su vjesnici. Ali samo je jedan koji posreduje za naše grijehe pred licem Božjim Isus Krist prvosvećenik a njegovom smrću jest jaz između nas i Boga nestao jer je Krist taj most i svaka naša molitva zbog te žrtve uzlazi direktno ka Bogu. I zašto da se ja onda molim nekome drugome da posreduje za mene, i još izgradim kip koji ga prestavlja te se kipu molim, kada moja molitva ide direktno ka Bogu što je Kristova žrtva omogućila? Krist je izvršio pomirenje između nas otpalog roda i presvetog Oca. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.

Anđeli su posrednici, ali ne Boga i čovjeka, već posrednici u molitvi. Ovo se često puta krivo shvaća kod Katolika, gdje se optužuje da imamo još posrednika osim Isusa Krista. Ovo nije točno. Katolicizam jednostavno govori da uz posredništvo Boga i čovjeka kojeg ispunjava Isus ima drugih vrsta posredništva, kojeg ispunjavaju druga bića "na Isusovoj strani".

Sam Isus govori da, iako je On Prvosvještenik, na Nebu ima anđela koji vode brigu o smrtnicima ( Evanđelje po Luki 15:10, Evanđelje po Mateju 18:10 ), samim tim znači da su ti anđeli svjesni našeg stanja. Tražiti anđele za zagovor praktički je isto kao kada Pavao traži da vjernici mole za njega ( 1 Solunjanima 5:25 , 2 Solunjanima 3:1 ). Zagovorom ne smatramo anđele nečim radi čega bismo učinili idolopoklonstvo, već zajedničkim snagama borimo se u Božjoj službi i kao sluge imamo ljubav jedni za druge.

Samim tim, i njihovi kipovi nisu problem.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply