[quote="matej24"]
Brate sinke.ja ne kuzim kako ne vidite ocite razlike u katekizmu s onim zapovjedima u Bibliji,to bi i slijepac mogao procitat.Ne bih htio ispast grub prema katolicima jer sam i ja nekoc bio katolik i znam kako vi povrsno gledate stvari,
čuj Matej24, katekizam je radilo mnoštvo stručnjaka, s doktoratima teologije, filozofije i raznih znanosti, ljudi koji barataju starim jezicima, i imaju pristup starim dokumentima, tako da ako se tebi nešto tamo čini površno i kontradiktorno, to nemora nužno biti tako, već je znak da trebaš dodatno razjašnjenje i tumačenje.
no netko mi je vec rekao kada sam upitao zastop se zapovjedi skidaju ili umanjuju,tada sam dobio odgovor da netko ima malo manje napisano od svih 10 zap a netko vise,no stvar je u tome da sam bio napadnut kada sam ih ja napisao tocno kako pise u Bibliji i pitali su me zasto sam tako napisao i odgovor je ovo:
kojih 10 zapovijedi?etički dekalog iz Izl 20, 1-17; ili kultni dekalog iz Izl 34, 11-26? svaki je u dvije verzije: prvog još imamo u Pnz 5, 6-21; drugog još u 23, 10-19. uz to postoji i niz drugih zapovijedi koje su također od Boga dane (Tarjag micvot), na kraju one nisu u imperativu, pa bi se o njihovoj naravi kao zapovijedi također dalo diskutirati. nadalje, izvornik je bez glava, redaka, naslova i podnaslova, bilo koja verzija, protestantska, katolička ili pravoslavna, jest samo interpretacija. tko kaže da te zapovijedi u "izvornome " obliku ne vrijede u KC? Biblija se čita svaki dan u katoličkim crkvama, i svaki vjernik ju uvijek može čitati.
NITKO NE MOZE SAKINUT JEDNO SLOVO IZ DEKALOGA KAO STO JE I ISUS DRAGI REKAO,JER CE TAJ COVJEK PROPAST,I MI PISEMO ZAPOVJEDI KAKO SU U BIBLIJI JER UPRAVO TAKO PISE,A USPOREDI ZAP IZ BIBLIJE S ONOMA IZ KATEKIZMA PA CES VIDJET ZASTO MI ISPRAVNI CITIRAMO I PROCITAJ PAZLJIVO SVAKU RIJEC I VIDJET CES AKO BUDES ISKRENO CITAO DA FALI DRUGA I DA JE 10. ZAP PODJELJENA NA 2.ZATO JE PRAVILNO KAKO MI CITIRAMO JER NISTA NE ODUZIMAO.I TOCKA.
Dekalog? Mt 22, 34-40; te u Mk 10, 17-22; Mk 12, 28-34, vidimo da Isus uopće ne nabraja sav dekalog, dapače neke druge zapovijedi i standarde proglašava jačima od dekaloga, prema tome, dekalog nije nedodirljivo mjerilo. zapovijed o strogom monoteizmu je već narušena od samoga Boga koji je postao čovjekom; ako dakle u jednoj osobi Bogočovjeka jednog čovjeka priznaješ Bogom, nije li već tu dekalog bitno izmjenjen, u samom korijenu? nigdje nemamo dekalog navede kao nekakvo ekskluzivno mjerilo, nigdje. za nas je Krist standard, i njegov novi zakon ljubavi, ovo ostaju smjernice za život, koje se čitaju u Kristovm ključu. dapače, u opisu suda, nigdje se ne spominje vršenje dekaloga kao takvoga.(Mt 258) )
Mt. 5:18 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.
i zbilo se,jer zakon i proroci do Ivana su ( Lk 16, 16-17)
TKO OVO NE VIDI SLIJEP JE I VODEN OD SLIJEPCA I OBA CE U JAMU PASTI.
dANIJEL JE PROREKAO,KOLIKO TO PUTA MORAMO REC,DA CE PAPA PROMIJENIT ZAKON I VREMENA:
Dn. 7:25 On će huliti na Svevišnjega, zatirati Svece Svevišnjega; pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon, i Sveci će biti predani u njegove ruke na jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena.
ne, ovdje se papa uopće ne spominje. uostalom, papa ne huli na Boga (inače bi bio u smrtnom grijehu, dapače, navješćuje evanđelje), ne zatire svece, nego naprotiv, bdije nad Kristovom Crkvom ( jedino ako pod svecima razumiješ npr. one koji su naučavali nebiblijski dualizam), ne mijenja Zakon, koji je u Kristu ispunjen, i sveci su doduše predani njemu da ih nadzire (Iv 21, 15-17). proročanstvo se ovdje vjerojatno odnosi na progone židova za vrjeme helenizma (o tome jasno govore knjige o Makabejcima)
Ovo je sve papa ispunio,no vi to ne priznajete i ne razumijete jer ne zelite ispast da ste u zabludi,ali samo ce se iskreni spasit i iskreni ce razumijet,jer vi tvrdite da trazite Boga svim srcem,ali ja sam Ga trazio svim srcem i On me je vidi i pozvao i dao mi da razumijem je nisam NJEGOVU ISTINU PRILAGODAVAO SEBI KAO STO TO VI CINITE,NEGO SAM SE JA PRILAGODIO NJEMU I PRIZANO DA SAM BIO U ZABLUDI I ON ME JE PRIHATIO,I DOK TO VI NE UCINITE IZ SVEGA SRCA NECETE VIDJET OK DAL TO SHVACATE ILI SU VAM SRCA JOS UVIJEK TVRDA,PONIZITE SE PRED BOGOM I DAT CE VAM SE DA RAZUMIJETE:
iz svega rečenog se ne vidi da si baš u istini, to se treba vidjeti, a ne samo pjevati hvalospjeve sam sebi.
Jer. 29:13 Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.
Vi to jos niste ucinili,jer da jeste vec biste odavno izasli iz Kc-sto uopce nije Crkva nego religijsko-politicki sistem koji vlada svijetom
argumentiraj! kako? pomoću čega? konkretni politički potezi? iz čega vidimo da KC vlada svijetom?
i Bludnica iz otkrivenja,Babilon(ZBRKA) JER SE VISE U NJOJ NE ZNA STA JE ISTINA A STA NIJE,STA SE VJERUJE S STA NE:
BABEL- BAB(VRATA),EL(BOG)
BABEL-VRATA KA BOGU
znači, kad je u pitanju Otk tada Babilon tumače protestantii kao Rim, a kad je u pitanju Petrov boravak u Rimu (1Pt 5, 13), tada ne? koji kriteriji, svaka čast.
Kc TVRDI DA SE SAMO NJENI VJERNICI SPASAVAJU,NO NARAVNO TO VRIJEDI SAMO KADA SE GOVORI PROTESTANTIMA,TAKO DA BI I MI TREBALI S VAMA PROPAST,ALI ZA DRUGE(MASLIMANE,PRAVOSLAVCE,BUDISTE,SINTUISTE,HINDUIST,SOTONISTE ITD.) TO NE VRIJEDI ZATO STO ONI (KOJI NE PRIHVACAJU ISUS) PROPADAJU I TO KATOLICI ZANJU PA ZA NJIH NE KAZU NISTA.
netočno, tko se spasava odlučuje Bog. spašavaju se članovi KC, jedine Kristove zajednice, no postoje razni načini pripadanja toj Crkvi, tako da se i protestanti mogu spasiti ( i spašavaju se) dok naprotiv, katolici koji ne žive ispravno, neće se spasiti. glede drugih religija, ne možeš tvrditi da ne prihvaćau Krista, ako ga još ni upoznali nisu.
VI NISTE PROUCILI NISTA OD PROROCANSTVA PA IH I NE RAZUMIJETE,SADA CETE REC DA RAZUMIJETE PROROCANSTVA,NO HAJDE ONDA DA VIDIMO KAKO IH VI TUMACITE AKO MI NISMO U PRAVU,DA CUJEMO?????
odakle ti autoritet da tumačiš proročanstva, i amećeš to tumačenje kao obavezno i jedino ispravno?
????? A Pavao takoder prorice za papu,po 100-ti put, ovo:
2.Sol. 2:3-4 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način. Jer ako prije ne dođe onaj otpad i ne otkrije se Čovjek bezakonja, Sin propasti,Protivnik, onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja, dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom...
ne, ovdje se papa ne spominje, a nijedan od njih ne čini ništa od navedenog
2.Sol. 2:8-12 Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili.I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju lažite budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.
ne može uništiti onoga koga je postavio (Mt 16, 17-19)
Ovo se sve tocno ispunilo na papu i katolicki sistem,i tko bude malo proucio povijet i prorocanstva vidjet ce da je papa sve ispunio o antikristu pa i ovo iz Otkrivenja:
Otkr. 13:3-4 Sva se zemlja, začuđena, zanijela za Zvijeri i svi se pokloniše ...
Svi su se papi poklonili,tj. odali mu hvalu i priznanje,bas svi na svijetu,osim ostatka Zeninog(Crkva) sjemena,cak i muslimani i sve religije svijeta,tko ima pitanje i ne shavca ovo???
stvarno vjeruješ u ovo? muslimani? religije? da vidi se iz aktulnog stanja u svijetu.
NE BUDITE SLIJEPI,NEGO POSLUSAJTE:
Mudre izreke 19:20 Slušaj savjet i primaj pouku, kako bi naposljetku postao mudar.
iz svega pročitanog, ovo moraš prvo primjeniti na sebe.