Iz priznatih povijesnih izvora znamo da je i jedno i drugo vjerovanje bilo postojeće u Prvoj Crkvi. Dokumenti iz prvog stoljeća govore o Marijinoj bezgrešnosti i činjenici da nije imala bolove pri porodu ( dakle, nije bila pod "Istočnim grijehom" ) kao i da Rimski biskup ima dužnosti nad ostalim biskupima.
To je nauk katolicke crkve, i ja to postuje, i valjda imam pravo da se ne slazem? Osim toga, na koje priznate povijesne izvore mislis kada ovo kazes?
Možda krivo razumijem, ali kakav je to nauk koji važi samo dok su apostoli živi, i gdje piše u Bibliji da je to tako?
U Bibliji piše nešto posve drugo....
Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.
2. Timoteju 2:1
te se upozorava da se heretici promatraju u sklopu tradicije
Zapovijedamo vam, braćo, u ime Gospodina Isusa Krista da se klonite svakoga brata što živi neuredno i ne po predaji koju primiste od nas.
2. Solunjanima 3:6
Ne znam da li si me krivo razumio. Ono sto su apostoli predali njihovim ucenicima ostaje kriterij za sva vremena. A sto je Pavao prenio no apostolsku tradiciju, ucenja apostola? o tome pricam. Ne mislim na tradiciju uopste koja je uvek ponesto dodavala, i probaj mi samo kazi da nije tako.
Znaci, jedno je sto su apostoli naucavali i to ostavljali svojim ucenicima koji su imali za cilj
istu nauku uciti, a sasvim je drugo to sto su mnogi crkveni ucitelji dosta toga od svoje nauke unosili u crkvu. Tu je razlika.
A osim toga, u Bibliji pise:
"
Cuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom ljudskom i praznom prevarom, po predanjima ljudskim, po nauci svijeta a ne po Kristu..." Kolosanima 2:8.
Treba li da podvucem da ovde stoji u Vulgati rec "traditione"? Isto kao u Marku 7:8 gde pise:
"...jer ostaviste zapovesti Bozje a drzite obicaje (
traditionem) ljudske..."
Prema tome, ako uzmes i pricas o tradiciji i pri tome citiras textove, onda hajde da pogledamo sve textove na koji se nacin koriste.
Nigdje ne piše u Bibliji da se napiše knjiga kao jedini izvor vjere, a Pavao sam govori da postoji i Sveto Pismo i Usmena Tradicija ( 2. Solunjanima 2:15 ), dakle, razdvaja pojmove.
Ali ne zaboravi da je taj isti Pavao kazao i ovo:
"...jer primiste ne kao rec coveciju, nego (kao sto zaista jeste)
rec Boziju koja cini u vama koji verujete..."
Ako su apostoli propovedali rec Bozju, a to je bila kerigma, u Delima ima mnostvo textova, to samo znaci da je i novi zavet Bozja rec, nista manje nista vise no Stari zavet.
A sto Stari zavet svedoci o Bozjoj reci? Cista je Tvoja rec, kaze Psalmista. Jaka je, ostra, kaze Hebrejima. Sam Isus kaze: "Osveti ih istinom, Rec je Tvoja istina". Bozja Rec je istina, a i Sam Isus je Istina. Prema tome, sto je zapravo Bozja Rec??
Gnostička Evanđelja sva govore o Isusu. Kao i Lukino Evanđelje, zapisi su Apostolske Tradicije, dakle u njima može biti istine smiješane s gnostičkim vjerovanjima.
Da je Tomino Evanđelje bilo u potpunom skladu s vjerovanjima Katolika, i ako bi se utvrdio autentični potpis autora, moglo je završiti kao Kanon Biblije.
Upravo zato i nisu usla u kanon, zato sto ne naucavaju pravu istinu o Isusu, vec pre oslikavaju pogresna verovanja onoga vremena. Mislim da je jedino u tome njihova 'vrednost', da tako kazem.
Pozdrav.