amos je napisao/la:
Cuj, ja ti o tome ne znam nista osim jedne stvari: To uopste nije bitno za spasenje,
S ovim se nikako ne mogu složiti. Primjeti da je u govoru na Gori, od apostola jedino Juda "shvatio" da Isusove riječi ne mogu biti doslovno istinite. Pogledaj što mu se dogodilo u trenutku kad je pojeo zalogaj koji mu je Isus dao. Nipošto to nije sporedno pitanje. Još jednom upućujem i na Isusove riječi više puta ponovljene, na Judinu nevjeru tim riječima, na posljedice te nevjere, a kasnije i na Pavlovo upozorenje (no o tome kasnije u tekstu).
licno verujem da je pricest ili Gospodnja vecera nesto posebno, i da svako ko pristupa tom cinu a da nije rascistio sa Gospodom da to nije tek onako, imace problem.
Istina, imat će problem. Velik problem.
Nemam uverenje da se hleb pretvara u meso, niti za to nalazim uporiste u pismu,ali znam da to nije razlog da neko bude deo Hriscanske porodice a neko ne.
Čudno, jer ja mislim da je Pismom malo toga tako snažno izrečeno kao to da kruh postaje Tijelo. Ne samo u direktnom izričaju Isusovom i Pavlovom, ne samo u tome što vidimo posljedice nevjere u Isusove riječi, nego i u višestrukim SZ slikama, kojima je taj događaj navješten. Pazi, to je pitanje zbog kojeg je većina učenika napustila Isusa, jer im je Njegov govor bio pretvrd.
Ali znam da ko nedostojno jede i pije sud sebi jede i pije, to pise u bibliji.Pise isto da svako sam sebe sudi pre nego jede i pije isto, i stoga verujem da to nije igra, uopste covek nebi smeo da se igra sa recju Bozijom, jer nas Gospod je isto i oganj koji prozdire.
Kao što rekoh, tu si potpuno u pravu jer to piše u 1 Kor 11:27. No, samo par redova dalje piše još nešto... onaj tko u kruhu ne razaznaje Tijelo, također jede svoju osudu.
Ne sablaznjava mene tvoj stav po pitanju Gospodnje vecere, nego tvoj iskljuciv stav.
Moj stav nije isključiv nego uključiv
To me zbunjuje i ne lici mi na tvoje postove, na mnogim mestima smo se susreli i uverenja nam se nisu kosila, i do ovog tenutka nisam imao sumnje da ti razumes sta znaci biti Hrscanin i dete Bozije.
Još jednom ponavljam, ne možemo gurati glavu u pijesak i govorit si da je svejedno što činimo. Ako nije istina da kruh i vino postaju Tijelo i Krv, tada sam ja idolopoklonik i nemam nikakvog opravdanja za zadržavanje lažne vjere. Tj. ako je istina ono što ti kažeš, onda je laž ovo što ja govorim. I stoga sam se ja dužan svoje laži odreći. Jer nipošto nije mala stvar doslovno se klanjati u potpunoj adoraciji pred tijestom koje nije Krist. Nemam isprike u "nisam znao" ili "nisam mogao saznati" ili bilo što takvo. Jer to naprosto nije točno.
No i ti imaš istu tu obavezu ako ti nisu u pravu. Ni ti nećeš moći reći: "nisam znao" ili "nisam mogao znati". Netko od nas nije u pravu i onaj tko nije, taj bi trebao ispraviti svoju vjeru.
Ti mozes da verujes da protestanti nemaju potpunu istinu, a ja verujem da je potpuna istina jedino Hrist i da je nama ljudima dano ogledalo, zamuceno.
Ja vjerujem drugačije. Ja vjerujem da Bog nije postao čovjekom zato da mi danas nikako ne bi mogli znati što je istina a što nije. Bog je svoj dolazak pripremao tisućama godina unaprijed, upravo zato da bi ljudi bili sigurni da taj koji je došao jeste ono za što se predstavlja. I kad je jednom došao, rečeno je... Istina će se uvijek navještati.
Tj. Bog je postao konkretan čovjek u konkretnom vremenu, među konkretnim ljudima kako bi osnovao neuništivu i pravu i vidljivu Crkvu, kako bi mi mogli i 2000 i 3000 godina (u što čisto sumnjam da će biti ali eto...) nakon tog događaja mogli znati što jeste istina a što nije.
Nisam od onih tipova koji ce koristiti mane drugih konfesija da bih uzdigao svoju, jer moja jedina konfesija i denominacija je Hrist, i svi oni koji su spremni da sve daju za Njegovo kraljevstvo, pa cak i vlastite zivote su moji braca i sestre u ,molitvi da ce im Gospod u pravo vreme otkriti i dati razumevanje za stvari koje im sada nisu jasne.
Ja se mogu složiti s tobom, no samo ističem da se jedinstvo ne ostvaruje različitim i međusobno suprotstavljenim vjerama. To nije pravo jedinstvo. Pravo jedinstvo je:
"Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst!"
Ef 4:5i
"Zaklinjem vas, braćo, imenom Gospodina
našega Isusa Krista: svi budite iste misli; neka ne bude među vama
razdora, nego budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja." 1 Kor 1:10Priznajem, tome težim i tome se nadam. Pa ako je to razlog da mi se kaže da sam netolerantan i isključiv, neka tako bude.
Delim ljude na vernike i nevernike, i verujem da su vernici oni koji svoje pouzdanje stavljaju u Gospoda a ne u svoju pamet i snagu i moc ubedjivanja.To se oseti i vidi, ta predanost i zelja da sve na kraju u necijem zivotu bude Hristovo.I to se oseti, nemogu ti opisati kako, ali se oseti.
Ja sam svoju lekciju davno dobio. Kad sam bio najuvjereniji u svoju misao, bio sam najdalje od Istine.
Kad čovjek
samo jednom promjeni mišljenje oko nekog vjerskog pitanja oko kojeg je bio čvrsto uvjeren da je u pravu, tada iz toga može donjeti dva zaključka:
1. Jednom sam čvrsto vjerovao da sam u pravu i pokazalo se da nisam bio. Dakle, ne mogu se apsolutno pouzdati u svoju misao.
2. Jednom sam čvrsto vjerovao da sam u pravu i pokazalo se da nisam bio. Ali zato sad zasigurno jesam.
Prije više godina sam na jednom drugom forumu, u trenutku kad sam znao dosta manje o svojoj vjeri, rekao slijedeće:
"Ako se moje mišljenje razlikuje od službenog učenja Katoličke Crkve, tada je moje mišljenje to koje je krivo."Svoju izjavu od tad nisam promjenio nego sam je učvrstio. Nepotrebno je prenositi komentare koje je izazvala takva izjava.
Problem sa zaključkom iz točke 2 je taj što on jednostavno nije dobar, tj. čovjek može i pet puta biti čvrsto uvjeren da je u pravu, a da to nikad ne bude.
Stoga, Istina nije i ne može biti stvar subjektivne procjene jer u tom slučaju nitko ne bi mogao reći: ovo što govorim je Istina.
Iskreno se nadam da ces preispitati svoj stav i uvideti da nije sve u rimo katolickoj konfesiji istina, i biti realan prema sebi i u sebi po tom pitanju.
Ne mogu raspravljat o svim temama jer nemam ni vremena ni volje, no ti izaberi nešto što misliš da nije točno u našem službenom učenju.
Meni nije bitno da budes realan prema meni, ali sebe uskracujes za gomilu brace i sestara koji isrenog srca ljube Boga u Duhu i Istini.
Razumijem što mi govoriš, no isto tako razumijem da naše neslaganje izlazi iz različitog promatranja euharistije. Ako je tvoj pogled u tom pitanju točan, onda si i u ovoj tvrdnji u pravu. Ali ako nije točan, onda nisi ni ovdje u pravu.