Velika je razlika praviti kipove koji su prikaz slike ( Mojsije je dobio od Boga upustva za gradjenje Satora od sastanka ili Svetinje ) koja je prikazana Mojsiju na Gori, i praviti kipove svetaca ili Isusa Hrista pred kojim se kleci i klanja. Jer zapovest, na primer glasi: Ne klanjaj im se niti im sluzi.
Tu je dilema.
Heruvini koji su izgradjeni na poklopcu Zaveta, nisu kipovi kojima se Aron kao prvosvestenik molio ili im se klanjao. Nije ima cak pridavao nikakav znacaj. Ni kasniji kipovi koje su gradili Izrailjci nisu bili obozavani, a ako bi to i cinili morali bi da ispastaju Bozji gnev i nezadovoljstvo. Oni su bili prikaz onoga sto je na Nebu pred Bozjim predstolom, kada govorimo o nekim kipovima u hramu ili oko hrama Bozjeg koji su izgradili u Jerusalimu.
Treba jasno napomenuti da klečanje pred nekim ili ljubljenje nekog ( ili nečeg ) ne znači da se ta osoba ili predmet smatraju božanstvom. Natan, primjerice, kleči pred Davidom i zove ga svojim gospodarem u Starom Zavjetu.
Što se tiče "ne klanjaj im se i ne služi", odnosi se na praksu idolopokloničkih religija koje su okruživale Izraelce. Oni su same idole častili kao bogove, žrtvujući pred njima i ljudske žrtve. Ovo je dio Božje Zapovijedi "Nemaj drugih bogova uz mene" jer bi pokora idolu bila automatska "ekskomunikacija" iz Izraelske vjere.
Medjutim, danas, kako se meni cini uz sav trud da ne budem pristrasan, kipovi kod Katolika i nekih drugih, su predmeti kojima se zeli predstaviti nesto nebesko i samo je slika onoga sto oni veruju, preko njih stupaju u neki odnos sa Bogom.
Nikako- sačuvaj nas Bože, molimo Te, da ijedan Katolik pomisli da preko kipa može doći do Boga ili da Bog ne može čuti vjernika bez kipa. Ovo su, nažalost, izmišljotine nekih ljudi koji žele ocrniti Katolike ali uvjeravam te, mi tako ne vjerujemo.
A upravo je to zabranjeno u drugoj Biblijskoj zapovesti:Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što
je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. (5) Ne
klanjaj im se niti im služi.
Zapovest glasi jasno da, po meni naravno, ne moze biti jasnija. U tom smislu postoji promena Zakona. Iskrivljuje se njen smisao, da bi se opravdala papina promena deset Zapovesti, kako bi KC mogla da pravi slike i kipove, pred kojima se moli i kleci, kao i koje se ljube.
Jer je Bog jasno rekao da ne pravimo lik ili oblicje bilo cega: sto je gore ne Nebu, ili dolje na Zemlji.
Kao što sam već rekao, krivo tumačiš ovo što nazivaš "Drugom Božjom Zapovijedi"- ako je zabranjeno graditi lik bilo čega, Bog ne bi naredio gradnju kipova kasnije, niti bi Židovi gradili spomenike jedni drugima bez sankcija od Boga.
Na kraju nadam se realno, zakljucujem da Petar nije mogao da bude stena na kojoj je Hristos hteo da izgradi svoju Crkvu. Jer vidimo da Petar za svog zivota nije menjao nista sto je napisano u Bibliji. I nikada nije ucio da se klanjamo ili da mozemo da se klanjamo bilo kome osim Isusu Hristu. To sve zakljucujemo iz njegovih poslanica.
Budući da niti Katolici nisu ništa promijenili u Bibliji, nema razloga da ih smatramo drukčijima od Petra (Stijene).
Ujedno, jedan dobar primer nalazimo i u primeru samog apostola Jovana, kada je pao pred andjela da mu se pokloni, andjeo ga je upozorio da to ne cini. I pozvao ga je da se klanja samo Bogu.
Anđeo je ispravio Ivana jer se bacio pred njega u adoraciji ( provjeri kontekst ). Isus, s druge strane, govori da će se Njegovi neprijatelji pokloniti pred noge Njegovih slugu u Otkrivenju.
Upravo je to, naravno po meni, veliki dokaz da Petar, ili onaj ko se predstavlja kao njegov namesnik, papa, nije Stena na kojoj je Ckrva utrdjena. Jer prava Stena na kojoj je Isus utvrdio svoju Crkvu nikada ne bi napravila upravo takvu veliku gresku u tumacenju deset Bozjih zapovesti.
Što se mene tiče, nemam nikakvih problema- Pravovjerni Židovi Starog Zavjeta i Katolici imaju jednaku praksu što se tiče kipova, a ako netko ima drukčiju praksu, tko sam ja da ga sudim?
Zadnja promjena: Sinke; ned 29 lip 2008, 22:42; ukupno mijenjano 1 put.