[quote="servus dei"]
zašto onda raspravljaš? papisti? a kad reagiram na ovo, onda se mene napada.
točno, bio si apologeta, no nisi spoznao dubinu vjere. što se katoličke teologije tiče, možda je i poznaš bolje, ali katolički nauk ne, to si i pokazao ovdje.
nisi. pogledaj točke koje sam naveo, hrpu ih nisi opovrgnuo. pa ćeš jednom reći da govorim bez argumenata, a sad ih zaobilaziš?
rekoh nešto o "autentičnom hebrejskom Mt". Crkva i jest dom molitve, to je jedno od njezinih oznaka i svojstava.
nipošto. nabrojao sam gomilu citata, iz kojih se vidi Petrovo prvenstvo, jasno ko dan. Pavao je bio apostol pogana, no Petar je primio prvog poganina Kornelija, i otvorio put prem poganima na apostolskom saboru. Pavao je apostol pogana, jedako kao što je Bozanić pastir zagrebačke crkve, Pavao nigdje nije dobio prvenstvo. Petar je bio u Rimu, Pavao također, tako da papa nasljeđuje obojicu.
iz Mt se vidi drukčije.
tko tvrdi suprotno? tko tvrdi da su jedan i drugi stijena na isti način? Krist je temelj svega, to tvrdi i KC, no papa je privremeni temelj, do sudnjeg dana-nadzornik.
prvo i osnovno, ako je tradicija nebiblijska, zašto se pozivaš na nju? znači, kad procjeniš da ti odgovara, vrijedi, kad ti ne odgovara ne? suprotno, od početka imamo dokaze prvenstva papina.
pap nije promijenio dekalog, a Biblija u vrijeme Petra nije ni postojala, imaš ju zahvaljujući KC.
skandalozno su se ponašali i SZ-ni likovi, pa ne prigovaraš? tako se ponašaju i pastori "biblijskih" crkava, pa nikom ništa?
izvrsno, a sad sve to dokaži8) znači kad ponestane argumenata i dokaza, prijeđemo na skandale?jadno
rasprava sa vama papistima je gubljenje vremena...
zašto onda raspravljaš? papisti? a kad reagiram na ovo, onda se mene napada.
ja sam bio katolički apologeta, znam katoličku teologiju bolje i od tebe i od haima, mogu to dokazati ako treba... onaj moj " apologetski tekst " je bio prvi takav tekst koji sam napisao, a surađivao sam sa jednim drugim katoličkim apologetom kojeg sigurno poznaješ...
Posjedujem jako puno materijala iz katoličke apologetike, tako da dobro znam o čemu pričam, jednom ću se na ovom forumu osvrnuti na neke greške i podvale katoličkih apologeta...
točno, bio si apologeta, no nisi spoznao dubinu vjere. što se katoličke teologije tiče, možda je i poznaš bolje, ali katolički nauk ne, to si i pokazao ovdje.
Ja sam tebi i haimu lijepo dokazao da Petar nije stijena:
nisi. pogledaj točke koje sam naveo, hrpu ih nisi opovrgnuo. pa ćeš jednom reći da govorim bez argumenata, a sad ih zaobilaziš?
1. U autentičnom hebrejskom Mateju ( kojeg posjedujem, hebrejsku i englesku verziju, kad uhvatim vremena ću ga prevesti ) Isus kaže Petru da će na njemu sagraditi dom molitve, a ne crkvu, a dom molitve je kad su dvojica ili trojica zajedno u Isusovo ime.
rekoh nešto o "autentičnom hebrejskom Mt". Crkva i jest dom molitve, to je jedno od njezinih oznaka i svojstava.
2. To što je Petar nabrojan prvi među apostolima ne dokazuje da je on stijena crkve, već da je on uz Jakova, brata gospodinovg i Ivana imao istaknuto mjesto u prvoj crkvi što niko ne spori, ali je jasno da je Petar bio apostol Jevreja, a ne pogana, apostol za pogane bio je Pavao, pa ni po toj liniji rimski papa ne može biti nasljednik Petra.
nipošto. nabrojao sam gomilu citata, iz kojih se vidi Petrovo prvenstvo, jasno ko dan. Pavao je bio apostol pogana, no Petar je primio prvog poganina Kornelija, i otvorio put prem poganima na apostolskom saboru. Pavao je apostol pogana, jedako kao što je Bozanić pastir zagrebačke crkve, Pavao nigdje nije dobio prvenstvo. Petar je bio u Rimu, Pavao također, tako da papa nasljeđuje obojicu.
3. Ideja da bi neki čovjek bio stijena crkve, totalno je strana Biblijskom konceptu.
iz Mt se vidi drukčije.
4. Postoje brojni citati da je jedina stijena na kojoj je sagrađena crkva Isus.
tko tvrdi suprotno? tko tvrdi da su jedan i drugi stijena na isti način? Krist je temelj svega, to tvrdi i KC, no papa je privremeni temelj, do sudnjeg dana-nadzornik.
5. Apostolski oci, crkveni oci, biskupi... prva tri stoljeća nikad taj citat iz Mateja nisu tumačili tako da je Petar stijena crkve, već istna koju je izrekao.
prvo i osnovno, ako je tradicija nebiblijska, zašto se pozivaš na nju? znači, kad procjeniš da ti odgovara, vrijedi, kad ti ne odgovara ne? suprotno, od početka imamo dokaze prvenstva papina.
6. Sve da papa i je nasljednik Petra, ko je Petra i njegove nasljednike ovlastio da mijenjau dekalog, dodaju Bibliji...
pap nije promijenio dekalog, a Biblija u vrijeme Petra nije ni postojala, imaš ju zahvaljujući KC.
7. Oni koji su kroz povijest orgijali,
skandalozno su se ponašali i SZ-ni likovi, pa ne prigovaraš? tako se ponašaju i pastori "biblijskih" crkava, pa nikom ništa?
ubijali milione kršćana i Jevreja, koji su omogučili da Hitler dođe na vlast, koji su bili pokrovitelj ustaškom pokretu i skrivali Pavelića u Vatikanu, koji peru novce u Vatikanskoj banci, koji se kite zlatom i skrletom nisu nasljednici Petra i nemaju iskustvo zajednice sa Bogom.
izvrsno, a sad sve to dokaži8) znači kad ponestane argumenata i dokaza, prijeđemo na skandale?jadno