Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 12 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
A koji je dativ?

Napisao sam koji je dativ, sto nisi procitao?

Štogod, ja ne znam grčki. Svakako, ljudi koji su preveli Bibliju vele da u grčkm izvorniku stoji riječ πετρος u muškom rodu, pa je onda valda tako. Ili ti imaš neke nove tekstove i nova saznanja o oblicima riječi? Ok, odakle ti tekst na grčkom, ja ga nikako ne mogu iskopati?

Nova saznanja su u sustini najvise nova za one kojima to nije otkriveno. Govorim u pasivu jer otkrivenja dolaze samo od Boga, na ovaj ili onaj nacin. Kada sam bio napisao poslednji post, nasao sam mnogo toga na netu u vezi grckog jezika, nesto sto nisam ni znao da postoji. Pa ti kopaj. Smile Kazes da ne znas grcki? Pa ako ne znas, nemoj nesto kategoricki tvrditi. Niko tebe ne osudjuje, ja najmanje, ali znam iz iskustva da je nezgodno slepo braniti nesto u sta nisi upucen. Jednom sam se tako malo presao u nekoj temi o evoluciji. Skoro da me 'zakopali' evolucionisti, i to pravi ucenjaci. Smile Sreca te se izvukoh kada smo poceli pricati na filozofski nacin, tu su jako slabi. A sta sam ja shvatio? Pa to sto i tebi kazem.

Prema tome, nije sporan prevod, jer bolje da se prevede ne moze, iako je u pitanju igra reci. Imam citav popis bibliografije sto bi bilo zanimljivo procitati u vezi tog texta, ako hoces mogu ti ga ostaviti. E kada to malo proucis, onda bi se 100% garantiram iznenadio ne samo svojim neznanjem, nego dubinom koja se krije u istrazivanju. Kazes da si fizicar, tako nesto, ako sam dobro razumeo na neko drugom topicu? Prijatelju, dobrodosao medju kvarkove, atome i molekule u Bibliji, Bozjoj reci. Smile Dobrodosao u intergalakticke skupove i solarne sisteme. Smile Kazem 'dobrodosao' jer ja to videh u istrazivanju Bozje reci. Ponovicu nesto sa prethodnih stranica:

Citat Zivac:

Ostalo nema smisla komentirat. Raspravljao sam ja o tome sa likovima koji malo bolje znaju grčki od tebe.

No Nick: amen, brate, sto da ne? Nisam ni rekao da sam najbolji stucnjak na ovome svetu za ove stvari. Ali, ovoliko znam, i da nisam i pre toga sam proverio-ne bih tako ni iznio, jer pravilo broj 1: moras voditi racuna sa kime govoris, posto nikada ne znas ko je sa druge strane. Zato valja biti fer i posten. Ako nesto ne znam-Boze moj, ucim se ceo zivot, nisam rodjen sa svim znanjem ovoga sveta! Ako nesto znam a postoji pored toga jos neka dostignuca-sto da ne, ja volim izazove i jedva cekam da saznam nesto novo!

Svako dobro.

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 12 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
No Nick je napisao/la:
pravilo broj 1: moras voditi racuna sa kime govoris, posto nikada ne znas ko je sa druge strane.

Jesi ti preveo Bibliju?

more_horiz

No Nick je napisao/la:

pravilo broj 1: moras voditi racuna sa kime govoris, posto nikada ne znas ko je sa druge strane.

Jesi ti preveo Bibliju?

Pogresno si me razumeo. Nisam ja mislio samo na mene, nego uopste. A i pitanje je skroz pogresno.

Poz.

more_horiz
Svakako, ja sam o ovome razgovarao sa likom koju je preveo Bibliju, a on valda zna grčki.

more_horiz
Svakako, ja sam o ovome razgovarao sa likom koju je preveo Bibliju, a on valda zna grčki.

A ja znam najbolje autoritete na podrucju grckog/jevrejskoj jezika koji nisu preveli Bibliju.Smile Medjutim, oni su bili ucitelji onima koji su je preveli. Razumes sada o cemu ti pricam?

Poz.

more_horiz
Onda su ovog moga krivo naučili...

Hm, izgleda da imamo pogrešno prevedenu Bibliju, šta ćemo sad?

more_horiz

Prijatelju, jesam li ja pominjao pogresan prevod?? Ja uopste i ni najmanje nisam mislio na pogresan prevod, jer nije u prevodu poenta toliko koliko u interpretaciji. Da li ti razumes o cemu pricam? Nisu ga krivo naucili, mada znam da ima 'strucnjaka' koliko hoces. Ja ne kazem da sam neki strucnjak, ali ono sto znam-to je. I budi siguran da necu tajiti ako otkrijem nesto znacajno i bitno. Nisam ja lik koji teram vodu na svoju vodenicu, u to budi siguran.

Pozdrav.

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Prijatelju, jesam li ja pominjao pogresan prevod?? Ja uopste i ni najmanje nisam mislio na pogresan prevod, jer nije u prevodu poenta toliko koliko u interpretaciji. Da li ti razumes o cemu pricam? Nisu ga krivo naucili, mada znam da ima 'strucnjaka' koliko hoces. Ja ne kazem da sam neki strucnjak, ali ono sto znam-to je. I budi siguran da necu tajiti ako otkrijem nesto znacajno i bitno. Nisam ja lik koji teram vodu na svoju vodenicu, u to budi siguran.

Pozdrav.

Već sam objasnio prijevod aramejskog i grčkog.

Isus je sagradio Crkvu na "Kefi", ne "Envi" .

more_horiz
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Pozdrav.

Već sam objasnio prijevod aramejskog i grčkog.

Isus je sagradio Crkvu na "Kefi", ne "Envi" .

Pa ne igra ovde ulogu samo prevod. Nisam ni ja kazao da je nesto posebno pogresan, no ipak ima detalja. I pisao sam o tome.

Pozdrav.

more_horiz
Prijevod i činjenica da Ivan uopće ne navodi išta više od Isusovog imenovanja Šimuna Petrom ( tj. da ste imali njegovo Evanđelje u rukama a ostala ne kako je često i bilo do 395, dakle ne bi znali za "I na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju" ) dokaz su da je Petar Stijena na kojoj je Crkva napravljena.

more_horiz
"Proklet bio onaj koji se uzdaje u covjeka."

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Polako, prijatelju, ne moramo ovim tonom. U sustini nisi bio nimalo ubedljiv, jer argumente koje iznosis i nisu argumenti.

"Ti si Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju"

Isus izričito veli jedno, vi izričito ponavljate drugo, i dalje se zovete kršćanima. Već mi je stvarno zlo od te kvazi-vjere. Daj prijeđi na islam ak ti se Isusove riječi ne sviđaju.

Isus izricito veli da je Petar sotona, pa ti tvrdis suprotno? Smile Sem toga, kroz papu ne moze govoriti sotona, jer papa je nepogresiv. Smile

a sto se tice texta, Isusovih reci, evo ih na grckom:

καγω δε σοι λεγω οτι συ ει πετρος και επι ταυτη τη πετρα οικοδομησω μου την εκκλησιαν και πυλαι αδου ου κατισχυσουσιν αυτης

πετρος je muskog roda, dok je πετρα zenskog roda. U sustini, ovo je bila igra reci koju je Isus kazao. Ne veli Isus "izrizito" ono sto ti zelis poentirati, nego upravo ono sto sam ja kazao: Na Petrovom priznanju vere da je Hristos Mesija, odnosno na toj istini da je Isus Mesija, Hristos ce sagraditi Crkvu, i vrata pakla je nece nadvladati. A to da li katolicka crkva je osnovana na ovoj istini ili nije-ne bih sada da sudim. Meni konkretno ne smetaju nikakve reci iz Biblije, smeta mi kada se kategoricno nesto tvrdi i onda se gradi dogma koja je mnogo toga uradila sto nije bilo u skladu sa ucenjem tog istog Mesije.

Pored toga, ti citiras katolicku enciklopediju koja nije los izvor, moram priznati. Zapazi, medjutim, neke detalje:

...reći da je Zapadna Crkva od 4. do 16. st. uzimala da se on odnosi na papu.

Sta je bilo pre 4 stoljeca?? Naravno da se nije pre II veka tumacilo ovo kako ti tvrdis. Ja bih nesto dodao:

From church history we learn that the first extant claim by any minister that he could forgive sins was not made until the third century. According to Hippolytus, Callistus (also known as Calixtus I), who was pastor of a church in Rome Circa A.D. 220, was the first person to claim he could forgive people’s sins in behalf of God.

I jos jedan citat:

Another very interesting fact revealed in early church history is that in the first extant interpretation of Matthew 16:16–19, which was written by Origen (A.D. 185-254) .in his commentary on the Gospel of Matthew, Peter was not considered as the “foundation of the Church” as some later on claimed. Commenting on “Thou art the Christ, the Son of the living God,” he wrote:
Not as if flesh and blood had revealed it unto us, but by light from the Father in heaven having shone in our heart we became a rock (petros)and to us there might be said by the Word, ‘Thou art a rock’ (petros)Fora rock is every disciple of Christ…but if you suppose that upon that one Peter only the whole Church is built by God, what would you say about John, the son of thunder, or each one of the Apostles?…Were the keys of the kingdom of heaven given by the Lord to Peter only, and will no other of the blessed receive them?...[color=red]For all bear the surname of ‘rock’ (petros) who are imitators of Christ… But also as members of Christ, deriving their surname from him, they are called Christians.[color:3914=black:3914][1]

[1] Origen, Commentary on Matthew, 10, 11.

Vrlo zanimljiv citat. Bas kao i ovaj:

In agreement with Origen, Augustine of the fifth century, in a sermon on Matthew 16:18 surprisingly said, “Because Christ is the rock (petra), petros is the Christian people…Petros is from petra, not petra from petros.”With such words he affirmed that Christ was the foundation of the church, not Peter.

A i ovaj moze biti jako zanimljiv:

Cyprian Ep. 27: “The Church is founded upon the bishops.” Origen Comm. (on Matt 16:18): “The rock is every disciple of Christ.” Hilary De Trin. 6.36–37: “Upon this rock of confession is the building up of the Church. This faith is the foundation of the Church … This faith has the keys of the heavenly kingdom.” Jerome Comm. (on Amos 6:12): “Christ is the Rock, who granted to his apostles that they should be called ‘rocks.’ “Augustine Retractions 1.21: “Christ was the Rock whom Simon confessed, as the whole Church confesses him.” Chrysostom Horn. 54.3: “I say unto thee, ‘Thou art Peter, and upon this rock I will build my Church’—that is, on the faith of his confession.” These quotations give authentic evidence that outstanding fathers agreed with the NT that Christ is the Foundation (petra)of our faith and of the Church and that all regenerate believers, beginning with the apostles, are “rocks” (petrol)built upon him.

Toliko o crkvenoj istoriji.

Pozdrav.

Prijatelju, o ovome smo vec pricali koliko se secam. Eto ti pa ponovo procitaj i onda da damo misljenja.

Sinke je napisao/la:
Prijevod i činjenica da Ivan uopće
ne navodi išta više od Isusovog imenovanja Šimuna Petrom ( tj. da ste imali
njegovo Evanđelje u rukama a ostala ne kako je često i bilo do 395, dakle ne bi
znali za "I na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju" ) dokaz su
da je Petar Stijena na kojoj je Crkva napravljena.

Pa, dragi moj prijatelju, da si i ti imao evandjelja, kako nama toplo preporucujes, onda
bi znao da nije u pitanju Ivan, no Matej koji je zapisao rec: "I na toj
stijeni sagradit ću Crkvu svoju
". To mozes proveriti i u tvojoj
Bibliji.

Prijatno.

more_horiz
dominik je napisao/la:
"Proklet bio onaj koji se uzdaje u covjeka."

Zato ne smijemo čitati sami Bibliju, već prihvatiti zajedničko Crkveno mišljenje ( 2. Petrova 1:20 ) jer je ona Stup Istine ( 1 Timoteju 3:15 )

more_horiz
Nije uopste rec o crkvenom misljenju, vec je rec o misljenju pojedinca kojeg je usvojila crkva. Tu je razlika. A osim toga-najjaci glas kojeg mozes cuti dolazi upravo iz=Biblije, da ne recem iz novog zaveta (premda je to ipak samo jedna knjiga). Oni su najdosledniji jedni drugima, za razliku od svih ostalih glasova, slazes se??

more_horiz
mudrost je u mnoštvu savetnika ! DA !  ali Biblija ima zadnju reč
pozdrav svima !

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Nije uopste rec o crkvenom misljenju, vec je rec o misljenju pojedinca kojeg je usvojila crkva. Tu je razlika. A osim toga-najjaci glas kojeg mozes cuti dolazi upravo iz=Biblije, da ne recem iz novog zaveta (premda je to ipak samo jedna knjiga). Oni su najdosledniji jedni drugima, za razliku od svih ostalih glasova, slazes se??

Papa uvijek nazivlja sabor prije promocije Ex Cathedra, dakle radi u zajedništvu Crkve.

Što se tiče Biblije, ja ću reći da najjači glas dolazi iz Evanđelj kao poruke ljudima, ne knjige koja nema glasa.

more_horiz
moki72 je napisao/la:
mudrost je u mnoštvu savetnika ! DA ! ali Biblija ima zadnju reč
pozdrav svima !

Tko je imao zadnju riječ kada je dogovarao Bibliju? Smile

more_horiz
Sinke je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Papa uvijek nazivlja sabor prije promocije Ex Cathedra, dakle radi u zajedništvu Crkve.

Što se tiče Biblije, ja ću reći da najjači glas dolazi iz Evanđelj kao poruke ljudima, ne knjige koja nema glasa.

Naravno. Samo sto je opet rec o jednom misljenju koje je opste usvojeno.

A sto se tice ove izjave:

tko tvrdi drugacije?? Ili ne citas bar moje postove te me s toga ne razumes, ili pak ne zelis razumeti ono sto pisem.

Tko je imao zadnju riječ kada je dogovarao Bibliju? Smile

Tko je mogao odluciti da li su spisi Biblije nadahnuti ili ne?? Smile

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply