servus dei je napisao/la: Sinke je napisao/la:
Proučio sam ga. To je živi dokaz da nisi nikad u životu bio Katolički apologet, jer i svaka neuka baka zna da je Isus upotrijebio riječ "Kepha" ( velika stijena ) a ne "even" čemu u dokaz idu 1 Korićanima i Poslanica Galaćanima koji koriste tu riječ u neprevednom obliku.
Ovo su osnove Katoličke apologetike o Petru kao Stijeni.
Ti imaš poteškoća sa čitanjem, da li si razumio da sam ja napisao da to Isus kaže u originalnom hebrejskom Mateju, a naravno da je Isus govorio aramejski, ali prvo evanđelje je hebrejski Matej, postoje čak i neki katolički egzegete koji se sa tim slažu...
Dalje, čak i da je Petar stijena crkve ( a nije, Isus je stijena ) da li mu to daje pravo da mijenja Bibliju, da joj dodaje, oduzima, da mijenja dekalog, da ubija neistomišljenike, da orgija po Rimu... da li neko sa tim karakteristikama uopće može biti Petrov nasljednik?
1.) apsolutno nitko nemože danas pouzdano dokazati da je Mt bio napisan hebrejski, naime, aramejski je bio govorni jezik (tzv.židovski dijalekt aramejskog, na kojem su kasnije napisani Jer.Talmud, midraši i velik dio literature), čak su morali nastajati Targumi za Toru i grčki prijevodi u dijaspori da bi židovi mogli razumjeti. evanđelja su bila navještaj i nerazumljivo je zašto bi navještaj bio napisan na liturgijskom jeziku sinagoge.
2.) ako je upotrijebljen "even", u drugim izvorima imamo "kefa", dakle ili nije u pravu "hebrejski Mt", ili ostatak NZ-a.
3.) ovom logikom, izvorni Mt je krivotvoren, te je KC, PC, isočnjačke Crkve, Luther, Calvin, Baptisti, Anglikanci, svi protestanti do danas, služili se krivotvorinom, ako je Crkva krivotvorila to, očito je i ostatak NZ-a, dakle, tom logikom, kršćanstvo je krivotvorena i nevjerodostojna religija.
4.) iz toga dolazi i sljedeća posljedica, a to je da "sola scriptura" nemože biti istinita jer se zasniva na krivotvorinama.
5.) ako ona nije istinita, ni dosadašnji protestantizam, kao što sam rekao, nije istinit.
6.) ako je to tako, kršćanstvo je odmah po svome nastanku nestalo na 2000 godina, te je Isus, kad je govorio da njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati zapravo bio neznalica.
7.) usporedi sve NZ-ne citate kojima sam potkrijepio papinstvo, svu tradiciju koja svjedoči o njemu, i iznesi protiv svega toga samo jedan spis sumnjivog podrijetla i nejasnog tumačenja-logika sve govori.
8.) brkaš pojmove: pojedine riječi u Bibliji ne dolaze svugdje u istim značenjima, Krist je stijena, Točno! ali u smislu Boga i Čovjeka koji je začetnik svega i kontrolira sve, i samo papinstvo. Papa je stijena u drugom smislu, samo kao nadzornik Crkve do sudnjeg dana, i nipošto nije samovoljan.
9.) egzegetski, Mt 16, 18-19 nije aluzija na psalam o "evenu" nego na Iz 22, 19-23, ključne riječi su tu:Jahve, ključ, kuća Davidova, vlast, zatvaranje-otvaranje, tvrdo mjesto..
10.) mijenja Bibliju? navedi jedan redak iz Biblije gdje se spominje da su ovih 66/73 knjige jedini temelj, vjere i morala, i mjerilo za sva vremena? gdje je naznačeno nadahnuće, kanon? nigdje, ja sam više citata za papinstvo našao nego za "sola scriptura". Biblija nije jedino mjerilo, Crkva i Tradicija su jednako bitni, jer si posredstvom Crkve i Tradicije doznao i za kanon, i za nadahnuće, ukratko za sve.
11.) moral? orgije? ubojstva? SZ-ni velikani su puni toga, i krvi i bluda, pa se Isus nazvao "sinom Davidovim" i ne sumnjaš u vrijednost SZ-a? Juda je krao Isusu pred nosom, a Isus ga nije spriječio, apostoli su se svađali, glumatali, potezali mačeve..to sve predoznačava daljnju povijest, usprkos koje KC ostaje Tijelo Kristovo, nerazorivo!