Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Petar stijena vs. Petar kamen

power_settings_newLogin to reply
+34
smirnof
melkisedek
stranac
jakob
crusader
John Coffey
Medeni
Eutanasije
magdalena
matej24
misliti
servus dei
otpadnik
Peaceful_warior
emanuel
ILIJA
Caesar
10
hrvoje hrki
Istina
moki72
dominik
Stena
cubela
Justin
Daniel
forestsilvy
Spart
Živac
Sinke
Mali princ
No Nick
Darko
kainos
38 posters

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 16 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Pa ako je tako, onda se mnostvo sajtova tvoje crkve, publikacija i sl, koje su izisle protiv nas, moraju 'maknuti', a to se ipak nikada nece desiti. Smile

Kao ni vaše protiv nas.

I što ćemo sad? Ovo nije Adventistički forum, već inter-denominacijski na koji su pozvani i Katolici. Ako na njemu postoje linkovi na stranice koje sipaju uvrede na tvoj i moj račun, idemo ili reći moderatorima da takve linkove brišu, ili napišimo zajedničku izjavu kao Katolik i Adventist da se ovim forumom napadaju naši vjerski osjećaji jer moderatori te linkove ne brišu.

Sinke:
Ovo nije stvar nepravde, već apologetike.

Ako čovjeku kažem da Katolička Crkva uči suprotno od svega što govori taj čovjek-a on odbija prestati lagati- ljudi će se udaljiti od Katoličke Crkve na ovom forumu misleći da Katolici misle kako Isus nije došao u tijelu.

Kao što sam rekao- ako ćemo razgovarati o našim razlikama, moramo ih prihvatiti, ne izmišljati.

No Nick:
Brani je na dostojan nacin. Ja namerno tako pisem sa tobom, bas zato sto si bogoslov, zato nemoj se nisko spustati i uvek reagirati na provokacije, i to ti savetujem. Nemoj spustati svoj ni duhovni ni intelektualni nivo diskusijom.

Što je tako nisko u tome da moderatora obavijestim kako korisnik Ilija laže o mojim vjerovanjima? Ja sam mu svoja vjerovanja rekao: a ako on namjerava nastaviti s lažima, neka taj problem riješi s Dinom koja je jasno tražila od Ilije da se izjasni u vezi svojih tvrdnji da "Katolici misle kako Isus nije došao u tijelu".

Što se tiče tvojih dostojanstvenih odgovora, moglo bi se pričati, ali u duhu pomirenja i ljubavi ću pretrpjeti tvoje veterine. Bog te blagoslovio, dragi brate.

descriptionPetar stijena vs. Petar kamen - Page 16 EmptyRe: Petar stijena vs. Petar kamen

more_horiz
Kao ni vaše protiv nas.

I što ćemo sad? Ovo nije Adventistički forum, već inter-denominacijski na koji su pozvani i Katolici. Ako na njemu postoje linkovi na stranice koje sipaju uvrede na tvoj i moj račun, idemo ili reći moderatorima da takve linkove brišu, ili napišimo zajedničku izjavu kao Katolik i Adventist da se ovim forumom napadaju naši vjerski osjećaji jer moderatori te linkove ne brišu.

Ja to ne radim. Ti radi, žali se, kako god. Meni ne pada na pamet da to radim, jer teško da vredi, a i bitke se ne dobijaju na taj način. Krišćani radije stradaju nego li što se žale.

Što je tako nisko u tome da moderatora obavijestim kako korisnik Ilija laže o mojim vjerovanjima?

To je ok, ja nisam ni mislio na to! Ako smatraš da si u pravu a on ne, žali se. U poverenju, i ja sam skrenuo moderatoru na isto, pa proveri ako mi ne veruješ, i to ne da bih se nešto dodvoravao bilo kome, Bože sačuvaj, nego zato što ni ja ne volim ne fer igre, nepoštenje, nepravdu, pa taman odakle god da dolazila.

Ja sam mu svoja vjerovanja rekao: a ako on namjerava nastaviti s lažima, neka taj problem riješi s Dinom koja je jasno tražila od Ilije da se izjasni u vezi svojih tvrdnji da "Katolici misle kako Isus nije došao u tijelu".

Super, i ja ću čekati odgovor, premda ni ne znam koji je topic u pitanju.... misli

Što se tiče tvojih dostojanstvenih odgovora, moglo bi se pričati, ali u duhu pomirenja i ljubavi ću pretrpjeti tvoje veterine. Bog te blagoslovio, dragi brate.

Budi siguran da sam i ja dosta puta pretrpeo mnogo toga, baš od tvoje strane, ali u istom duhu i ja znam nastaviti, toliko sam normalan, a osim toga, samnom ne mogu pričati samo budale i fanatici, svi ostali mogu. A ti mi ne spadaš ni u jednu kategoriju, koliko god da se ne slažem gotovo ni u čemu sa tobom, osim ideje da Bog postoji. cheers

Neka i tebe Bog blagoslovi i prosvetli Njegovom istinom kakva je u Isusu.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
odakle ti da je sinke bogoslov?
koliko shvatih, studira veterinu

hajde, druže...

šta to ovo znači?

a možeš li nam reći šta si ti po zanimanju:?:

more_horiz
citat" što ćemo sad? Ovo nije Adventistički forum, već inter-denominacijski na koji su pozvani i Katolici. Ako na njemu postoje linkovi na stranice koje sipaju uvrede na tvoj i moj račun, idemo ili reći moderatorima da takve linkove brišu, ili napišimo zajedničku izjavu kao Katolik i Adventist da se ovim forumom napadaju naši vjerski osjećaji jer moderatori te linkove ne brišu."

ILIJA,Odgovor

Pa mozda sam je u mnogim stvarima idejni sljedbenik Jana Husa, pa sta bi sad trebalo da se uradi sa mnom,a ako sam, onda nemoj svaljivati na mene ono za sta bi htio da sam kriv,ili mislis da bi trebalo samo slusati katolicko ispovjedanje vjere i po njemu se vladati,mislim da ponekad nije moguce izbjec da se neko uvrijedi no to ne znaci da je to bila namjera onog ko je govorio cinjenice, Isus je rekao da je On Put Istina i Zivot,oprastao grijehe i iscjeljivao bolesne ,no sve to sto je radio je vrijedjalo vjerski osjecaj Zidovska svecenstva ,tako su i Petra priveli na sud jer su im vjerski osjecaji bili povrjedjeni,

Djela 24,4“ Ali da ti mnogo ne dosađujem, molim te da nas ukratko poslušaš sa svojom krotošću.

5 Jer nađosmo ovog čoveka da je kuga, i podiže bunu protiv sviju Jevreja po vasionom svetu, i da je kolovođa jeresi nazaretskoj;

6 Koji se usudi i crkvu poganiti; koga mi i uhvatismo, i htesmo da mu sudimo po zakonu svom."

No jesmo li pozvani na osjecaje i culnost, ili na Istinu Evandjelja!??

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
citat" što ćemo sad? Ovo nije Adventistički forum, već inter-denominacijski na koji su pozvani i Katolici. Ako na njemu postoje linkovi na stranice koje sipaju uvrede na tvoj i moj račun, idemo ili reći moderatorima da takve linkove brišu, ili napišimo zajedničku izjavu kao Katolik i Adventist da se ovim forumom napadaju naši vjerski osjećaji jer moderatori te linkove ne brišu."

ILIJA,Odgovor

Pa mozda sam je u mnogim stvarima idejni sljedbenik Jana Husa, pa sta bi sad trebalo da se uradi sa mnom,a ako sam, onda nemoj svaljivati na mene ono za sta bi htio da sam kriv,ili mislis da bi trebalo samo slusati katolicko ispovjedanje vjere i po njemu se vladati,mislim da ponekad nije moguce izbjec da se neko uvrijedi no to ne znaci da je to bila namjera onog ko je govorio cinjenice, Isus je rekao da je On Put Istina i Zivot,oprastao grijehe i iscjeljivao bolesne ,no sve to sto je radio je vrijedjalo vjerski osjecaj Zidovska svecenstva ,tako su i Petra priveli na sud jer su im vjerski osjecaji bili povrjedjeni,

Djela 24,4“ Ali da ti mnogo ne dosađujem, molim te da nas ukratko poslušaš sa svojom krotošću.

5 Jer nađosmo ovog čoveka da je kuga, i podiže bunu protiv sviju Jevreja po vasionom svetu, i da je kolovođa jeresi nazaretskoj;

6 Koji se usudi i crkvu poganiti; koga mi i uhvatismo, i htesmo da mu sudimo po zakonu svom."

No jesmo li pozvani na osjecaje i culnost, ili na Istinu Evandjelja!??

da ,da
sad će se do sudnjeg dana katolicima predbacivati Jan hus
šta ja danas kao katolik imam s tim
nek mi netko odgovori?

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
No Nick je napisao/la:
odakle ti da je sinke bogoslov?
koliko shvatih, studira veterinu

hajde, druže...

šta to ovo znači?

a možeš li nam reći šta si ti po zanimanju:?:

Hajde, Hrki, ne budi Thompson- čovjek nije iz naših krajeva.

more_horiz
Isus je rekao da je On Put Istina i Zivot,oprastao grijehe i iscjeljivao bolesne ,no sve to sto je radio je vrijedjalo vjerski osjecaj Zidovska svecenstva ,tako su i Petra priveli na sud jer su im vjerski osjecaji bili povrjedjeni,

Ako Biblija govori kako postoje rituali koji se primjenjuju u opraštanju grijeha ( Jakovljeva 5:14 ) , čiji vi vjerski osjećaj vrijeđate kada napadate Crkvu koja te rituale drži, a vi ne?

more_horiz
Rituali confused

JAK 5:14 Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje

Mislim Adventisti se skroz slazu sa ovim, ne znam u cemu je problem.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Rituali confused

JAK 5:14 Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje

Mislim Adventisti se skroz slazu sa ovim, ne znam u cemu je problem.

Uhuhu----do kraja citirati.

Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se.
Jakovljeva 5:14

Ritual bolesničkog pomazanja, prijatelju. Oprašta grijehe- ali koje ako su svi oprošteni prihvaćanjem Isusa?

Da li Adventisti pomazuju uljem bolesnike da bi Bog grijehe oprostio? Mi Katolici tako radimo.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Budući da Biblija jasno govori kako jedan simbol ne mora nužno na drugom mjestu značiti istu stvar, uopće kao Katolik nemam ovih problema.

Ako ćemo fundamentalistički svaki pojam uzeti kao stalan , ne možemo objasniti mnoge Biblijske citate.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16

Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve.
1 Ivanova 2:15

Ivan na jednom mjestu pod "svijet" misli jedno, na drugom drugo. Tako i riječ "kamen" i "stijena" imaju drugih značenja na drugim mjestima.

Ali da je Isus Petra nazvao "Stijenom" , potpuna je istina. "Stijena" se na aramejskom kaže "Kefa"- kao što je Ivan zapisao ( Ivan 1:42 ) i kako Pavao naziva Petra na mnogim mjestima u svojim poslanicama ( 1 Korićanima 1:12 , 1 Korićanima 3:22, 1 Korićanima 9:5, 1 Korićanima 15:5, Galaćanima 1:18, Galaćanima 2:9, Galaćanima 2:11, Galaćanima 2: 14, )

Oprosti, ali kakvo ti je to tumačenje biblije, na kome ti gradiš svoju vjeru na Petru ili na Kristu?
Jasno odgovori!

more_horiz
10 je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Budući da Biblija jasno govori kako jedan simbol ne mora nužno na drugom mjestu značiti istu stvar, uopće kao Katolik nemam ovih problema.

Ako ćemo fundamentalistički svaki pojam uzeti kao stalan , ne možemo objasniti mnoge Biblijske citate.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.

Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve.

Ivan na jednom mjestu pod "svijet" misli jedno, na drugom drugo. Tako i riječ "kamen" i "stijena" imaju drugih značenja na drugim mjestima.

Ali da je Isus Petra nazvao "Stijenom" , potpuna je istina. "Stijena" se na aramejskom kaže "Kefa"- kao što je Ivan zapisao ( Ivan 1:42 ) i kako Pavao naziva Petra na mnogim mjestima u svojim poslanicama ( 1 Korićanima 1:12 , 1 Korićanima 3:22, 1 Korićanima 9:5, 1 Korićanima 15:5, Galaćanima 1:18, Galaćanima 2:9, Galaćanima 2:11, Galaćanima 2: 14, )

Oprosti, ali kakvo ti je to tumačenje biblije, na kome ti gradiš svoju vjeru na Petru ili na Kristu?
Jasno odgovori!

Na Kristu- naravno. Kristu koji je rekao da je Petar Stijena ( aramejski "Kefa" ) na kojoj se gradi Crkva. Svi Biblijski citati koji jasno upućuju na Isusa kao kamen zaglavni govore o Isusu kao temelju Katoličke vjere. Svi citati koji riječ "Kefa" upućuju na Petra, upućuju na njegovu ulogu u zemaljskom vodstvu Crkve.

Jasno je da je Crkva formirana hijerarhijski, pa postojanje starješina i đakona su jasan dokaz.

more_horiz
10 je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Jasno odgovori!

slično i ritual sakramenta ispovijedi ( Iv 20,22)
ali to nekima , iako sve lijepo piše u Bibliji ( sola scr:) , opet ništa ne znači

oni imaju neku svoju vjeru:pale:

more_horiz
Sinke je napisao/la:
10 je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Jasno odgovori!

Na Kristu- naravno. Kristu koji je rekao da je Petar Stijena ( aramejski "Kefa" ) na kojoj se gradi Crkva. Svi Biblijski citati koji jasno upućuju na Isusa kao kamen zaglavni govore o Isusu kao temelju Katoličke vjere. Svi citati koji riječ "Kefa" upućuju na Petra, upućuju na njegovu ulogu u zemaljskom vodstvu Crkve.

Jasno je da je Crkva formirana hijerarhijski, pa postojanje starješina i đakona su jasan dokaz.

Cekaj malo, druze, gore pokazasmo da se Isusove reci ne moraju direktno odnositi na Petra, vec na njegovu veru, sto je sasvim normalno, cak su i neki vasi oci to kazali. Osim toga, gde nalazis, zanima me vase misljenje, izravno ideje da je Petar bio-vodja, visi od svih apostola, sto to konkretno znaci, i zasto nema zabeleske u novom zavetu da se ta tradicija nastavlja, ili ima po vasem misljenju?

Pozdrav.

more_horiz
Jasno odgovori!

Ja vjerujem rimokatolicima kada svojataju Petra kao onoga na kojem je njihova crkva sagrađena.Kako je Petar-stijena a ne Krist onda ona gradi na Petru-stijeni a ne na Kristu-zaglavnom kamenu.Plodove takve vjere i opredjeljenja vide se već skoro 2000 godiina.Cool

more_horiz

Ne možemo protiv Božje Riječi- Petar je "Kefa", a što je Luther napravio - imamo već prilike pratiti zadnjih 500 godina.

more_horiz
Glavni rimski bogovi

Stari Rim je obožavao dva boga iznad svih drugih božanstava koja su se obožavala kao "Petar" bogovi. Prvi je bio JU−PITER (Zevs−Petar),a drugi, prema Klasicnom prirucniku, Janus koji se zvao "Pater" ili"Petar". Ponekada se ta božanstva mešaju, ali ih treba posmatrati kao dva razlicita boga iz rimskog paganizma prvog veka. Drugo božanstvo,Janus−Petar, imalo je zanimljivu ulogu u paganskoj rimskoj religiji. Tu se krije odgovor na pitanje ko je prvi rimski Petar?! Zapazite kratku istoriju i neke aktivnosti tog božanstva:

Plutarh u svom životu o Numi identifikuje Janusa. Po njemu je to

drevni princ koji je vladao na pocetku sveta i preveo ljude iz primitivnog

i divljackog nacina života u blag, racionalan sistem življenja. On je prvi

izgradio gradove i ustanovio vladu nad ljudima. Nakon smrti proglašen

je za božanstvo. Nema greške u pogledu stvarnog identiteta boga

Janusa! Ta titula je jedna od mnogih Nimrodovih imena! Paganske

religije su obožile drevnog princa koji je umro nasilnom smrcu. Pošto je

uživao veliki autoritet, ljudi su ga zvali "Pator", odnosno "Petar". Evo

nekih religijskih aktivnosti u kojima je Petar vodio glavnu rec:

Janus−Petar je zauzimao vrhovni položaj nad svim tumacima

vremena, a narocito nad tumacima prorocanstva: "Prošlost i buducnost

su uvek bile prisutne u njegovoj svesti" (Klasicni prirucnik, str.

388−389). Na slikama je predstavljen kao bog sa dva lica, što Plutarh

objašnjava kao simbol njegovih napora da promeni varvarski nacin

kojim su ljudi živeli u civilizovan život, to jest da ih uvede u Nimrodovu

civlizaciju! Nakon što je proglašen za božanstvo jedna od Janusovih

uloga bila je da nastavi svoje sveto delo "civilizovanja" ljudi. Šta

otkrivamo kada malo dublje zagledamo u ovu tematiku?

"Kljucevi" u ruci Janusa−Petra

Petar bog Janus je kod starih Rimljana bio "cuvar kapija na nebu i

zemlji.":"Na slikama drži kljuc u ruci, obeležje njegovog

predsedavanja nad kapijama i drumovima". Šokantno!

Rimski pagani su zvali svog boga Janusa "Petar" nekoliko stotina

godina pre nego što je roðen Apostol Petar! Janus je bio cuvar "kapija

raja". Sama rec "Janus" znaci "kapija", odnosno cuvar kapije! U

daljem tekstu Klasicnog prirucnika stoji:

"Ovid govori o njemu (Janusu) u prvoj knjizi svoje Fasti;

on ima dva lica, što oznacava njegovo jednako

carevanje nad nebom i zemljom − (zar Papa danas ne

tvrdi da ima istu takvu vlast?); i da mu je sve otvoreno i

zatvoreno po njegovoj volji (bio je nepogrešiv i nikome

nije odgovarao za svoje postupke, baš kao i Papa); da

vlada celim kosmosom ("katolicijum") i da samo on

poseduje silu kojom cini da se svet okrece oko svoje

ose; Predsedava nad kapijama nebeskim."

Katolicka tvrdnja da Katolicka crkva drži "kljuceve" neba i zemlje

Katolicka Crkva tvrdi da joj je Apostol Petar predao kljuceve kapija na

nebu i da niko kome ta crkva ne otvori nebeske kapije nece moci da

uðe na nebo, niti da doðe u Božje prisustvo. Rec "kardinal" znaci

"šarka". Kardinali rimske Crkve su šarke oko kojih se okrece kapija −

Papa. Klasicni prirucnik još kaže: "on ureðuje smenu dana i noci; istok i

zapad su istovremeno otvoreni pred njegovim pogledom".

Janus−Petar je kontrolisao i kalendar posredstvom svojih sveštenika.

Prvi mesec u godini je dobio ime po njemu kao dokaz da on vlada

tokom cele godine! Danas je JANU−ar još uvek prvi mesec u godini! Poput Janusovih sveštenika, Katolicka crkva danas smatra da ima istu vlast nad kalendarom.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Glavni rimski bogovi

Stari Rim je obožavao dva boga iznad svih drugih božanstava koja su se obožavala kao "Petar" bogovi. Prvi je bio JU−PITER (Zevs−Petar),a drugi, prema Klasicnom prirucniku, Janus koji se zvao "Pater" ili"Petar". Ponekada se ta božanstva mešaju, ali ih treba posmatrati kao dva razlicita boga iz rimskog paganizma prvog veka. Drugo božanstvo,Janus−Petar, imalo je zanimljivu ulogu u paganskoj rimskoj religiji. Tu se krije odgovor na pitanje ko je prvi rimski Petar?! Zapazite kratku istoriju i neke aktivnosti tog božanstva:

Plutarh u svom životu o Numi identifikuje Janusa. Po njemu je to

drevni princ koji je vladao na pocetku sveta i preveo ljude iz primitivnog

i divljackog nacina života u blag, racionalan sistem življenja. On je prvi

izgradio gradove i ustanovio vladu nad ljudima. Nakon smrti proglašen

je za božanstvo. Nema greške u pogledu stvarnog identiteta boga

Janusa! Ta titula je jedna od mnogih Nimrodovih imena! Paganske

religije su obožile drevnog princa koji je umro nasilnom smrcu. Pošto je

uživao veliki autoritet, ljudi su ga zvali "Pator", odnosno "Petar". Evo

nekih religijskih aktivnosti u kojima je Petar vodio glavnu rec:

Janus−Petar je zauzimao vrhovni položaj nad svim tumacima

vremena, a narocito nad tumacima prorocanstva: "Prošlost i buducnost

su uvek bile prisutne u njegovoj svesti" (Klasicni prirucnik, str.

388−389). Na slikama je predstavljen kao bog sa dva lica, što Plutarh

objašnjava kao simbol njegovih napora da promeni varvarski nacin

kojim su ljudi živeli u civilizovan život, to jest da ih uvede u Nimrodovu

civlizaciju! Nakon što je proglašen za božanstvo jedna od Janusovih

uloga bila je da nastavi svoje sveto delo "civilizovanja" ljudi. Šta

otkrivamo kada malo dublje zagledamo u ovu tematiku?

"Kljucevi" u ruci Janusa−Petra

Petar bog Janus je kod starih Rimljana bio "cuvar kapija na nebu i

zemlji.":"Na slikama drži kljuc u ruci, obeležje njegovog

predsedavanja nad kapijama i drumovima". Šokantno!

Rimski pagani su zvali svog boga Janusa "Petar" nekoliko stotina

godina pre nego što je roðen Apostol Petar! Janus je bio cuvar "kapija

raja". Sama rec "Janus" znaci "kapija", odnosno cuvar kapije! U

daljem tekstu Klasicnog prirucnika stoji:

"Ovid govori o njemu (Janusu) u prvoj knjizi svoje Fasti;

on ima dva lica, što oznacava njegovo jednako

carevanje nad nebom i zemljom − (zar Papa danas ne

tvrdi da ima istu takvu vlast?); i da mu je sve otvoreno i

zatvoreno po njegovoj volji (bio je nepogrešiv i nikome

nije odgovarao za svoje postupke, baš kao i Papa); da

vlada celim kosmosom ("katolicijum") i da samo on

poseduje silu kojom cini da se svet okrece oko svoje

ose; Predsedava nad kapijama nebeskim."

Katolicka tvrdnja da Katolicka crkva drži "kljuceve" neba i zemlje

Katolicka Crkva tvrdi da joj je Apostol Petar predao kljuceve kapija na

nebu i da niko kome ta crkva ne otvori nebeske kapije nece moci da

uðe na nebo, niti da doðe u Božje prisustvo. Rec "kardinal" znaci

Papa. Klasicni prirucnik još kaže: "on ureðuje smenu dana i noci; istok i

zapad su istovremeno otvoreni pred njegovim pogledom".

Janus−Petar je kontrolisao i kalendar posredstvom svojih sveštenika.

Prvi mesec u godini je dobio ime po njemu kao dokaz da on vlada

tokom cele godine! Danas je JANU−ar još uvek prvi mesec u godini! Poput Janusovih sveštenika, Katolicka crkva danas smatra da ima istu vlast nad kalendarom.

Čini mi se da je ovaj copy/paste iz iste knjige onog čovjeka koji je rekao da Pavao Poslanicu Rimljanima šalje poganima u Rimu, a ne Kršćanima, a čiji je copy/paste bio ovdje:
https://izaija95.forumcroatian.com/Apologetika-f1/Papinstvo-nastavak-diskusije-s-teme-o-oprostu-grijeha-t890-45.htm

Provjerimo sada malo ove "senzacionalne vijesti":

Stari Rim je obožavao dva boga iznad svih drugih božanstava koja su se obožavala kao "Petar" bogovi. Prvi je bio JU−PITER (Zevs−Petar),a drugi, prema Klasicnom prirucniku, Janus koji se zvao "Pater" ili"Petar".

scratch

Na Latinskom se Jupiter veli "Iuppiter" a Petar "Petrus".

"piter" nije "Petrus", posebno zato što "Petrus" znači "Stijena" ( složenica ).

Janusu "Pater" nije ime, već titula ( Pater- "otac, glavni" ) i nema veze s "Petrus"- imenom Petar.

Netko ne zna latinski.

Rec "kardinal" znaci

Papa.

E, ova me nasmijala Smile .

Kardinal potječe od "cardo" , latinske riječi za glavni prolaz kroz grad. U jezicima iz područja latinskog, stoga, "kardinalan" znači "glavni"- kardinalni smjerovi, kardinalna pobjeda itd....

Kardinali su "kardinalni biskupi", tj. biskupi predstavnici par ostalih biskupa.

Stari, nemoj se ljutiti, ali ne trebam ti ja da ovakve stvari prepoznaš. Ako netko veli da Pavao Poslanicu Rimljanima šalje poganima govoreći im da će kod njih napraviti Crkvu Kršćana, zašto veli da imaju ista vjerovanja kao i on?

I što da misliš o tom čovjeku- veli da su Apostolske Poslanice pisane poganima? Pa svaka Poslanica jasno ima navod "Pozdrav tima-i-tima, pozdrav Crkvi tu-i-ovdje."

Daj mi reci koja je to knjiga. Zanima me.

more_horiz
Sinke veli
"Čini mi se da je ovaj copy/paste iz iste knjige onog čovjeka koji je rekao da Pavao Poslanicu Rimljanima šalje poganima u Rimu, a ne Kršćanima, a čiji je copy/paste bio ovdje:
https://izaija95.forumcroatian.com/Apologetika-f1/Papinstvo-nastavak-diskusije-s-teme-o-oprostu-grijeha-t890-45.htm"

Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam Rimljanima 11,13

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply