SINKE
Iz priloženog ne mogu zaključiti što misliš da Katolici vjeruju. Tko te podučavao Katoličkim vjerovanjima? Uvjeravam te, ako se o Katoličkim vjerovanjima obučavaš iz Protestantskih izvora, vrlo brzo ćeš se naći u problemima. U svojem apologetskom životu proučavao sam Protestantizam iz protestantskih izvora i mogu objektivno reći da sam učvrstio svoju vjeru u Katolicizam nakon toga.
Većina Protestanata uopće ne poznaje Katoličku teologiju i vjerovanja. Pastori uglavnom šire neistine iz neznanja, a ima i ljudi koji lažu u vezi Katoličkih vjerovanja. Vjernici koji proučavaju Katolicizam vrlo brzo mogu shvatiti ako njihova braća Protestanti krivo tumače njihova vjerovanja. Tako da je važno poznavati vjeru kako bi se moglo diskutirati u vezi nje.
ILIJA
Bice ti znimljivo saznati da sam vise puta bio na vjeronauku kao djete, pa bih rekao da se tu svasta dalo cuti, no nema dvojbe o tome sto sam mislio da je katolicko misljenje jer si ti ukazao da su moja gledista sta naucava katolicka crkva bila vrlo jasna i to iz katolickih izvora.To cu ti naravno u daljem tekstu objasniti.
SINKE
Katolici, naravno, vjeruju da je i Isus došao i uskrsnuo tijelom na ovome svijetu. Isus je tijekom "Tri dana svoje slave" vrijeme proveo oživljenog Duha u "tamnici", ( 1 Petrova 3:18 )
gdje je propovijedao spasenje dušama iz doba Noe ( svjesnima sebe ). U svakom slučaju, "tamnicu" teolozi prihvaćaju kao "čistilište" jer ako su ti ljudi u paklu, kako bi dostigli spasenje koje Isus propovijeda? Iako je Bogu sve moguće, i ja držim da je takvo tumačenje ovog Biblijskog citata ispravno.
ILIJA
1PE 3:18 Jer je i Krist jedanput za grijehe naše umro, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu, ubijen doduše tijelom, ali oživljen Duhom.
1PE 3:19 U njemu je sišao i propovijedao duhovima, koji su bili u tamnici,( PSA 146:7 Koji čini pravdu potlačenima, koji daje kruh gladnima. Gospod oslobađa zarobljene.)
1PE 3:20 Koji su nekada bili nevjerni, kad su se u dane Noine oslanjali na dugotrpnost Božju, dok se je gradio kovčeg, u kojem se malo, to jest, osam duša, spasilo vodom.
Ovdje nalazimo upotrebu dva izraza za tjelo odnosno zivo bice, tako da kad se kaze da je Isus ubijen tjelom jasno je da je Bog dosao na ovaj svjet u tjelu sa jednim jedinim razlogom da umre za nase grijehe dakle samim dolaskom u tjelu Isus je bio smrtan kao i svako od nas, isto tako znamo da je ozivio na poziv svog Nebeskog Oca jer je ispunio svoju misiju na ovoj zemlji, takodje u drugom prevodu kaze,” telo su mu doduse ubili ali je Duhom ozivljen” Nigdje ne pise da je Isus za ta tri dana isao nekim duhovima u tamnic vec se da jasno zakljuciti da je Isus u tjelu propovjedao zarobljenim , grijehom potomcima Noinim Svi smo mi duhovi iz doba Noe kao narastaj bez Noe ne bi bilo ni nas u izvjesnom smislu, te smo tako ne po Adamu ciji je narastaj u potopu nestao ,vec po Noi koji je u stvari bio novi zacetnik ljudi. Sto se tice tamnice i ropstva postoje brojni primjeri sta one znace od tamnice u kojoj su Izraelci robovali u Egiptu do tamnice u kojoj je Djavo zarobio covjecanstvo, Isus je dosao da nas izbavi iz ropstva grijeha i mi smo duhov zarobljeni u tamnici ,Isus je dosao da nas izbavi i da da svoj zivot za nas tada je umro i tri dana je bio mrtav kao sto je svaki covjek mrtav,a to znaci da je cijelo njegovo bice ,tj duh dusa i tjelo bilo mrtvo.
Nema utemeljenje nikakvo cistiliste u Bibliji vec se radi o tumacenju koji rusi osnovu krscanstva a to je uskrs ,kako bi Pavle ljepo kazao ako Hrist ne usta onda uzalud vjera vasa, no znamo da je Isus u tjelu po definiciji koju imamo u Bibliji uskrsnuo treci dan. Ne znam kako bih nazvao naucavanje da Isusovo tjelo bilo mrtvo a dusa je propovjedala ,ako se pitamo u tom slucaju komu je propovjedao onda ce biti da je bio ili u cistilistu ili paklu i tamo propovjedao…. ovo samo moze jedna pakosna masta smisliti ,buduci da negira smrt naseg Gosopoda.Ako mi uzmete duh moje tjelo je mrtvo i ja sam mrtav ako mi uzete tjelo takodje a ostavite duh ,takodje sam mrtav jer tjelo i dah zivotni od Boga cine bice ,odnosno covjeka .
Ovdje je jasno da u stvari tjelo za katolkicku crkvu predstavlja samo tjelesno bice odnosno kosti i meso da se tako laicki izrazim, jer dusa je zapazite ostala ziva,!!! no znamo da kosti i meso cine mrtva a ne ziva covjeka ,covjek kad umre jeste kosti i meso ali nije tijelo nego mrtvac.
POS 2:7 Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane živa duša, Ovdje se zapaza da ziva dusa oznacava takodje tjelo koje zivi dakle kad covjek umre on ne postoji i sve materijalno i duhovno odlazi u nepostojanje do trenutka kada cemo biti vaskrsnuti , jedni na zivot a drugi na smrt vjecnu. Katolici zaista vjeruju u to da je Isus dosao u tjelu ali ne u tjelu kakvo Biblija definira tako da se u tome nalazi zabluda. Biblija govori o tjelu o dahu zivotnom kao zivoj dusi, ziva dusa se u katolickom tumacenju stavlja kao posebo i zivo bez obzira sto je upravo dusa spoj daha zivotnog i tjela.Tako imamo izmisljotinu da je dusa i poslje smrti ziva.U stvari ova izmisljotina udara na stub Hriscanstva tj Uskrsenje.
1SO 5:23 A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo RIM 8:9 A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.
RIM 8:10 I ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.
Isus je rekao IVA 6:63 "Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su."
PSA 146:4 Izađe li iz njega duh njegov, to se on vraća u zemlju; u isti dan rastope se osnove njegove.
PSA 146:5 Blagoslovljen je onaj, kojemu je pomoćnik Bog Jakovljev, kojemu je uzdanje u Gospodu, Bogu njegovu,
SINKE
Katolici ne vjeruju da duša nije svjesna sebe nakon smrti, kao što i Biblija uči ( Luka 16:19 ). Lazar je u "Krilu Abrahamovu" a zli bogataš u paklu, iako još nije došao Sudnji Dan ( jer spominju ljude na zemlji ).
ILIJA
Ovdje se ne pominju duse nego Abraham i Lazar i bogatas isto tako radi se o alegorijskoj prici a isto tako se kaze ako ko od mrtvih uskrsne nece vjerovati sto znaci ne njihove duse ako dodju nego oni sami to jasno pise koji cita da razumije postoje metafore i simboli u Bibliji koje neki tumace na sopstvenu propast.
Tako za Davida znamo da je u svom grobu i da ne izadje na nebesa kako pise u Djelima Apostola 2,29.34 ako nije nigdje isao znaci da ga nema a kad nekoga nema on je mrtav dok ga Gospod ponovno ne uskrsne ...
SINKE
Neke duše mogu čak i doseći Nebo i od tamo moliti za ljude na zemlji zajedno sa starješinama u Nebu ( Otkrivenje 5:8 ). Inače, svi ljudi uskrišuju tijelom ( 1 Korićanima 15:12 ) kako su sijali ( 1 Korićanima 15:42 )
ILIJA
Stihovi iz Otkrivenja ne da ne potvrdjuju nego nema u njima nikakva osnova za tvoj stav jer sam se upinjao da nadjem citat koji potvrdjuje tvoj stav i nema ga nigdje ,tako i Korincanima samo moze ici u prilog onom sto sam ja napisao jer ja vjerujem da je smrt ,smrt a ne smrt sa polovicnim dejstvom,u tom smislu i uskrsnuce je nov zivot.Za mene je Isus bio mrtav tri dana kako je rekao i treci dan uskrsnu kako je rekao .
”Ali znam da je ziv moj iskupitelj,i na posljedak ce stati nad prahom.I ako se ova moja koza i rascini,opet cu u tjelu svom vidjeti Boga.Ja isti vidjet cu ga,i oci moje gledace ga a ne druge.A bubrega mojih nestaje u meni…”Job 19,25/27
Job ne sumnja da ce ga on vidjeti ne njegova koza i tjelo nego on Job sti.
abraham
Halo, Ilija , kako gledaš na to da postoje različita mišljenja o tome da je Protestantska reformacija uglavnom počela kao reakcija na srednjovjekovna praznovjerja o životu poslije smrti u čistilištu. Reformatori su odbacili kao nebiblijsko i nerazumno kupovanje i prodavanje oprosta kojima se smanjuje boravak duša umrlih rođaka u čistilištu. Međutim i dalje su vjerovali u svjesno postojanje duša bilo u ra ju ili paklu tijekom razdoblja između smrti i uskrsnuća.
ILIJA
Mislim da sam djelom vec odgovorio i na tvoje pitanje ,protestanti su neke zablude prepoznali a neke nisu ,nazalost ucenje o besmrtnosti duse je zadrzano,Luteru samom nije bio cilj da crkva nakon njega stane tamo gdje je on stao nego da otkriva nove istine Svete Bozje rijeci i sprovodi ih u zivot….