Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Rock u crkvi

power_settings_newLogin to reply
+18
Hell master
mickey_mouse
crusader
imhotep
Peaceful_warior
tomahowk1
Feba
Češljugar
Totus Tuus
Euro
mirjam
Daniel
Aladin
vivi
Bhakti
dominik
Spart
Mali princ
22 posters

descriptionRock u crkvi - Page 4 EmptyRe: Rock u crkvi

more_horiz
crusader je napisao/la:

Rock u crkvi nije dopusten, nije crkva "God TV" da padaju vjernici u trans.

Čovječe, totalno nesuvisle stvari pišeš, daj malo razmisli prije nego nešto napišeš!
Kakve veze ima rock sa transom ili sa God TVom? Kakve veze ima crkva sa bile čime navedenim?...

Ajmo ispočetka. Zašto bi rock bio neprikladan u crkvi. Zašto bi bilo koja "vrsta" glazbe bila neprimjetna u crkvi? Koji su smjerovi glazbe dopušteni?
Da li pogodnost za sviranje u crkvi ovisi o izgledu, nazivu, instrumentima, riječima, brzini, glasnoći, kvaliteti....?

more_horiz
Konin je napisao/la:
crusader je napisao/la:

Rock u crkvi nije dopusten, nije crkva "God TV" da padaju vjernici u trans.

Zašto bi rock bio neprikladan u crkvi. Zašto bi bilo koja "vrsta" glazbe bila neprimjetna u crkvi? Koji su smjerovi glazbe dopušteni?
Da li pogodnost za sviranje u crkvi ovisi o izgledu, nazivu, instrumentima, riječima, brzini, glasnoći, kvaliteti....?

Zato i postoji toliko različitih denominacija, kad se ne možemo ni razumjeti o osnovnim stvarima.

"Sve je dopušteno, ali nije sve korisno." 1Kor 10:23

Najbitnije je u kojem je duhu pjesma izvedena, tj. da li iza te pjesme stoji iskreno obožavanje Boga ili veličanje nečijih glazbenih potencijala ili možda panični strah pojedinaca da se crkva ne udalji od "pravih" (čitaj tradicionalnih) pjesama i načina slavljenja Boga.
Još je bitno i da donekle pazimo da nekog ne sablaznimo. Kažem donekle jer ne možeš niti svima ugoditi.

more_horiz
diakonos je napisao/la:

Najbitnije je u kojem je duhu pjesma izvedena, tj. da li iza te pjesme stoji iskreno obožavanje Boga ili veličanje nečijih glazbenih potencijala ili možda panični strah pojedinaca da se crkva ne udalji od "pravih" (čitaj tradicionalnih) pjesama i načina slavljenja Boga.
Još je bitno i da donekle pazimo da nekog ne sablaznimo. Kažem donekle jer ne možeš niti svima ugoditi.

OK, znači rock koji je u službi obožavanja Boga i ne sablažnjava previše, je pogodan za izvedbu u crkvi? Wink

more_horiz
kao da je važno... crkva če propast i ovak i onak...

more_horiz
Gnosis je napisao/la:
kao da je važno... crkva če propast i ovak i onak...

M-da, najveću instituciju zgazit će šačica umnoporemećenih masona.

more_horiz
7 miliuna.. dobar dio su i svečenici..proces več traje ako znaš gledati....

more_horiz
Slazem se sa diakonis.Ako je u duhu obozavanja Boga zasto ne i hip hop i neznam sto...

more_horiz
Konin je napisao/la:

OK, znači rock koji je u službi obožavanja Boga i ne sablažnjava previše, je pogodan za izvedbu u crkvi? Wink

Paa, ovisi u kakvoj crkvi. Ja sam pentekostalac i zna se da pentići imaju jedno od najžešćih slavljenja. Ali nije nam najbitniji ni stil, ni glasnoća nego pazimo da stvarno bude Bog u srcu slavljenja.
Ne mogu ni zamisliti takvo slavljenje s bubnjevima i el. gitarom u RK ili pravoslavnoj crkvi.

more_horiz
Bojim se izreći, no u katoličkoj crkvi rock glazba je apsolutno zabranjena i nedopuštena.

more_horiz
Dobro ako Rok i ostale muzike koje nemaju uopste korena u Hriscanstvu i kao takve i nisu napisane niti pomazane da bi se time proslavljao Gospod isus Hrist, kako onda hriscani danas time pokusavaju proslavljati Boga.

I Bibliji jasno piše: "Ako ljubimo svet i stvari koje su na svetu da u nama nije Božija ljubav." Grčka reč za svet je "kosmos" odnosno poredak koji vlada na svetu i sve što ide sa time.

Šta je za vas uopšte svet? Pitam one koji pravdaju rok muyiku na razne načine. Može li mi neko objasniti šta je SVET ako to nije moderna industrija muzike, ako to nije Holivud, ako to nije moda, ako to nije želja za velikim biznisom i sve što on donosi, ako to nije želja za velikim lepim zgradama, lepim atraktivnim muškarcima i ženama itd.
Ako to sve nije svet pa šta je onda?

Mislim da su mnogi dragi hrišćani danas izgubili pravi osećaj onoga što Biblija naziva svetom, pa tako više vode računa o svom telesnom životu nego bilo čime drugom. Odlaze u salone lepote, ulepšavaju svoje telo na razne načine, žele određeni društveni status i priznanje, uživaju u svetskoj muzici, odlaze na mesta na koja idu i ljudi ovog sveta, i mogao bih nabrajati itd...itd... i onda dođu u nedelju u crkvu, pevaju hrišanski rok i onda kažu da je Božija ljubav u njima.
KAKO JE TO UOPŠTE MOGUĆE? Da li su ta draga braća i sestre ikada ozbiljno čitali Pavlove, Petrove i Jovanove poslanice, gde sve suprotno piše o tome.
To bi mogao biti jedan ćitav novi post, ali mislim da je veoma prikladno ovoj temi, jer po mom dubokom uverenju rok muyika je jedna od najtipičnijih stvari i tipičan pretstavnik ovog sveta. Mislim da moderni hrišćani nisu ni svesni toga šta znači biti hrišćanin.

Ovo nisam pisao da bi uvredio niti jednu osobu, niti osudio bilo koga. Cilj ovog pisanja da neko PROGLEDA i shvati da su te stvari apsolutno suprotne Isusu Hristu i Bibliji, pa ako to neverujete, savetujem da pažljivo pročitate pavlove, Petrove i Jovanove poslanice, pre nego što napišete da ovo nije tako što sam ovde napisao.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.orh

more_horiz
Aladin je napisao/la:
po mom dubokom uverenju rok muyika je jedna od najtipičnijih stvari i tipičan pretstavnik ovog sveta.

brate izvini ali živiš 30 godina u povijesti, tada je rock možda bio jedna od najtipičnijih stvari ovog svijeta. naime rock je danas toliko marginaliziran da je bolje ne davati ovakve izjave (naime ja sam jedan od onih koji slušaju svjetsku muziku pa mi dopusti da sam malo i upućen u nju). možemo početi od naše bivše zemlje, dok su se mladi prije okupljali na koncertima rock muzike danas se okupljaju na narodnjacima, elektronici itd

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Dobro ako Rok i ostale muzike koje nemaju uopste korena u Hriscanstvu i kao takve i nisu napisane niti pomazane da bi se time proslavljao Gospod isus Hrist, kako onda hriscani danas time pokusavaju proslavljati Boga.

Zar nešto mora imati korijen u kršćanstvu da bi se time proslavljao Bog? Zar je bitnija forma od sadržaja. Ovo je po svakom kršćanskom nauku, bogohulno.
Što se tiče pomazanja i svrhu, zašto se neka rock(ili bilo koja druga vrsta) pjesma nebi mogla napisati u svrhu slavljenja Boga i pomozati?

Aladin je napisao/la:

I Bibliji jasno piše: "Ako ljubimo svet i stvari koje su na svetu da u nama nije Božija ljubav." Grčka reč za svet je "kosmos" odnosno poredak koji vlada na svetu i sve što ide sa time.

Kakve sada to ima veze sa temom. Ono što je sa ovog svijeta je forma, a sadržaj može biti u većoj ili manjoj mjeri ispunjen Bogom.

Aladin je napisao/la:

KAKO JE TO UOPŠTE MOGUĆE? Da li su ta draga braća i sestre ikada ozbiljno čitali Pavlove, Petrove i Jovanove poslanice, gde sve suprotno piše o tome.
To bi mogao biti jedan ćitav novi post, ali mislim da je veoma prikladno ovoj temi, jer po mom dubokom uverenju rok muyika je jedna od najtipičnijih stvari i tipičan pretstavnik ovog sveta. Mislim da moderni hrišćani nisu ni svesni toga šta znači biti hrišćanin.

Opet, ovo je tolika glupost, da stvarno neznam što bi rekao. Ustvari znam, niti jedna vrsta muzike nije dobra ili loša sama po sebi, nego po pojedinoj kvaliteti i ispunjenosti duhom. A rock muzika je oduvijek bila i nastala je kao izraz bunta prema društvenim normama i "svjetovnim" stvarima. Ako smatraš da su ljudi danas u velikoj mjeri uniformirani i previše okrenuti svjetovnim stvarima, onda je bunt i rock muzika upravo ono što nam treba. Wink

more_horiz
Problem je što se jede danas jako puno sa drveta dobro i zla, upravo kao i u Edenskom vrtu, pa su nam se oči otvorile ponovo još jednom i ne možemo razlikovati više dobro i loše. Šta mislite braćo, da će vas Sotona prevariti na očigled lošim stvarima? ne mojte zaboraviti da je ovo naše vreme vreme velike prevare a da je plod sa drveta: UGODAN ZA TELO, DA GA JE MILINA GLEDATI I DA JE POŽELJAN JER PRUŽA ZNANJE.

Meni je veoma teško gledati kada ljudi koji sebe nazivaju hrišanima jedu sa drvete poznanja dobra i zla, a misle da služe Bogu. Odlazak u crkvu i pevanje pesama ne znači da je čovek na pravom putu. Setite se da je i kajin prineo istu žrtvu kao i Abel u Edenskom vrtu. Da su oboje napravili oltare za proslavljanje istog Boga. Da su oboje prineli dar na oltar. I kajin je mislio da služi Bogu kao i Avelj, ali ipak je postojala RAZLIKA, Bog je jednog prihvatio a drugog odbacio.

i niko mi nije onda odgovorio na pitanje, šta je za vas svet, ili svetovnost. Šta znači to što je Isus rekao: "Ko ljubi svet i stvari koje su na svetu, nema Božije ljubavi u njemu."

Hrišćanstvo datira iz Edemskog vrta, kada je obećano da će ŽENINO SEME stati zmiji na glavu. I od onda mnoge kulture su postojale, mnoge religije, mnogi pravci, ali ipak je postojala linija koju Biblija prati kuda je išao pravi put i istina. Pa naravno da sve što nije utemeljeno na Hrišćanstvu, odnosno Bibliji da nije od Boga i da time ne možete proslavljati Boga. ISUS JE PUT, ISTINA I ŽIVOT, i niko mimo toga ne može doći nazad Bogu, niti na jedan drugi način, niti jednim drugim putem. A Isus je Reč-Logos. Problem je što danas mnogi hrišćani ni ne znaju ko je Isus, za njih je On istorijska ličnost kojoj se mole, ali nanovorođeni hrišćani znaju bolje od toga.

Rećši da neko priča gluposti je vrlo lako, pogotovu u doba slepe Laodikeje. Ali braćo, vi za svoje izjave nemate niti jedan dokaz u Pismu, a ja vam neprekidno pokušavam skrenuti pažnju nazad na Pisma, i dok to činim vi to nazivate glupošću. Dok vi ne dajete niti jedan Biblijski argumenat, niti jedan citat za svoje tvrdnje, samo iznosite svoju zamišljenu imaginarnu verziju hrišćanstva koja se veoma teško može uklopiti u Pismo.

Ja vam pišem argumentovano i ne tvrdim da vi pričate gluposti, no samo kažem da to što iznosite na ovoj temi nema nikakve Biblijske potpore. Pa ako vas to ljuti, meni je veoma žao. Ali ako mi dokažete da je Rok potekao od Boga i da s njime možete proslavljati Boga sa Biblijom, a ne sa nečim drugim, onda ću to pažljivo saslušati. Ali ako ne možete to Biblijom dokazati onda bolje da preispitate šta to verujete i kako vam je neko predstavio Hrišćansku veru.

Bog vas blagoslovio!
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
imhotep je napisao/la:
Aladin je napisao/la:
po mom dubokom uverenju rok muyika je jedna od najtipičnijih stvari i tipičan pretstavnik ovog sveta.

brate izvini ali živiš 30 godina u povijesti, tada je rock možda bio jedna od najtipičnijih stvari ovog svijeta. naime rock je danas toliko marginaliziran da je bolje ne davati ovakve izjave (naime ja sam jedan od onih koji slušaju svjetsku muziku pa mi dopusti da sam malo i upućen u nju). možemo početi od naše bivše zemlje, dok su se mladi prije okupljali na koncertima rock muzike danas se okupljaju na narodnjacima, elektronici itd

s ovim se ne bih složio... mislim da danas rock ima jako veliku popularnost... mediji su puni rocka, počevši od toga koliko se popraćuju rock bendovi, do općenito rock ikonografije i filozofije prisutne u mnogim stvarima... indie bendovi su zavladali amerikom i kanadom i otamo se taj trend proteže po cijelom svijetu... jasno, tu rock se danas miješa i s elektronikom i rapom i mnogim drugim žanrovima, ali rock je danas puno popularniji nego prije recimo 10 godina, jasno u jednom post-postmodernističkom re-izdanju. mislim da su na MTV-u uz repere i rnb pevaljke najpopularniji upravo raznorazni rock bendovi... ponajviše 60s revival uz moderni štih. a ovdje u hrvatskoj su dosta jaki metalci, gotičari, a i općenito rockeri... kad pogledam 5 godina unatrag, čini mi se da se njihov broj utrostručio... dakle, danas se u punini desilo s rockom da se sprijateljio s društvom, postao je in, a ne samo alternativa (a opet, i alternativno je IN, pogotovo na filozofskom fakultetu lol!)

more_horiz
dobro bhibuti, kad bolje razmislim imaš pravo, ali mislim ipak da nije rock tako jak kao što je bio, barem ne ovdje u hrvatskoj. za vrijeme juge je bilo mnogo bendova koji danas moja generacija sluša (a pogotovo tvoja koja je starija), a danas u hrvatskoj nemaš nekog benda koji bi slušala šira populacija mladih (metalci su ipak više manje ograničeni krug ljudi), i mladi su se u velikoj mjeri okrenuli kuruzi

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Problem je što se jede danas jako puno sa drveta dobro i zla, upravo kao i u Edenskom vrtu, pa su nam se oči otvorile ponovo još jednom i ne možemo razlikovati više dobro i loše. Šta mislite braćo, da će vas Sotona prevariti na očigled lošim stvarima?

Jel ti vidiš šta pišeš: "...jedemo s drveta dobrog i zla...pa su nam se oči ponovo otvorile... pa nemožemo razlikovati dobro i loše..."
Jel shvaćaš koja je to glupost ili moram objašnjavati?

Aladin je napisao/la:

Setite se da je i kajin prineo istu žrtvu kao i Abel u Edenskom vrtu. Da su oboje napravili oltare za proslavljanje istog Boga. Da su oboje prineli dar na oltar. I kajin je mislio da služi Bogu kao i Avelj, ali ipak je postojala RAZLIKA, Bog je jednog prihvatio a drugog odbacio.

O čemu ti pričaš? Pa drugog je odbacio, jer je taj ubio ovog prvog!

Aladin je napisao/la:

i niko mi nije onda odgovorio na pitanje, šta je za vas svet, ili svetovnost. Šta znači to što je Isus rekao: "Ko ljubi svet i stvari koje su na svetu, nema Božije ljubavi u njemu."

Ja sam odgovorio. Svjetovnost je forma bez sadržaja.

Aladin je napisao/la:

Hrišćanstvo datira iz Edemskog vrta, kada je obećano da će ŽENINO SEME stati zmiji na glavu. I od onda mnoge kulture su postojale, mnoge religije, mnogi pravci, ali ipak je postojala linija koju Biblija prati kuda je išao pravi put i istina. Pa naravno da sve što nije utemeljeno na Hrišćanstvu, odnosno Bibliji da nije od Boga i da time ne možete proslavljati Boga.

Ne baš, kršćanstvo datira negdje iz 1. stoljeća.

Aladin je napisao/la:

Rećši da neko priča gluposti je vrlo lako, pogotovu u doba slepe Laodikeje. Ali braćo, vi za svoje izjave nemate niti jedan dokaz u Pismu, a ja vam neprekidno pokušavam skrenuti pažnju nazad na Pisma, i dok to činim vi to nazivate glupošću. Dok vi ne dajete niti jedan Biblijski argumenat, niti jedan citat za svoje tvrdnje, samo iznosite svoju zamišljenu imaginarnu verziju hrišćanstva koja se veoma teško može uklopiti u Pismo.

Zapravo dosta je teško ispravno reći da netko priča gluposti, ja izbjegavam to govoriti kada god nisam siguran i nisam to još skoro nikome rekao na ovom forumu, ali ti si mi ovim izjavama jako olakšao tu odluku.
Nisu bitnu dokazi, niti citati iz Biblije, bitna je Istina.
Zapravo nisi dao niti jedan relevantan Biblijski citat. Teme ove rasprave je rock u crkvi, ako možeš o tome nači citat u Bibliji, samo daj. Ti govoriš o svjetovnom, ali to je nebitno, pitanje je da li je bit pogodne muzike forma ili sadržaj. Forma je nebitna, sadržaj je bitan. To je u potpunosti kršćanska nauka. Zar stvarno moram za to vaditi citate.

Ako baš hoćeš neki citat, evo ovaj:
Ljet 5:13 "I dok su trubili i pjevali složno kao jedan i jednoglasno hvalili i slavili
Jahvu, podižući glas uz trube, cimbale i druga glazbala, hvaleći Jahvu
"jer je dobar i jer je vječna njegova ljubav", oblak ispuni Dom Jahvin."
Drugim rječima sva glazbala su svirala u Božju slavu. Znači nisu bitna glazbala ili ritam ili broj, bitna je snaga, moć, kvaliteta... ispunjenost duhom.

Aladin je napisao/la:

Ja vam pišem argumentovano i ne tvrdim da vi pričate gluposti, no samo kažem da to što iznosite na ovoj temi nema nikakve Biblijske potpore. Pa ako vas to ljuti, meni je veoma žao. Ali ako mi dokažete da je Rok potekao od Boga i da s njime možete proslavljati Boga sa Biblijom, a ne sa nečim drugim, onda ću to pažljivo saslušati. Ali ako ne možete to Biblijom dokazati onda bolje da preispitate šta to verujete i kako vam je neko predstavio Hrišćansku veru.

Pa naravno da se može boga slaviti rock muzikom. Samo razmatranje koja "vrsta" muzike je pogodna za Boga, je bogohulno.
To ti je kao da kažeš da nemožeš Boga slaviti dok nosiš običnu majicu, nego moraš imati košulju....Rolling Eyes

more_horiz
Konin da te ispravim...Bog nije odbacio Kaina zato sto je ubio Abela, jest i za to, ali zasto je Kain ubio Abela? zato jel Bog nije "pogledao" njegovu zrtvu, koju je prinio zato sto je MISLIO da je i to ispravno.
Ali dobro si naveo tekst o slavljenju Boga sa raznim instrumentima......vidimo da su tu bili i bubnjevi i udaraljke sto ima i u rocku, ali time ne branim rock u crkvama, vec samo govorim da je nesto sto je u nekoj kulturi normalno, vidimo da u drugima nije. Npr. neka bogosluzja tipa crnackih, ono sa temperamentnim govorima, nekim improvizacijama za tipicno crnce.....vidimo da to bjelcima ne stoji, koliko se god trudili....ili sad starije generacije, kad cuju bubnjeve u nekim krscanskim pjesmama krizaju se sa sve cetri.....jednostavno oni Boga slave onako kako su oni naucili i kako oni osjecaju da treba.
Tako da je meni nelogicno, npr. da se eto obrati neka skupina rappera, tj. mladezi koja je odrasla na ulici, u Hip-Hop kulturi, i da oni osnuju neku crkvu. Samo oni u njoj....nelogicno mi je da u toj crkvi mora strogo biti klasika, da im neko nametne, jel to nije u njima. Oni Boga mogu najbolje slaviti onakvi kavki jesu, bez nekog uniformiranja, i pretvaranja koje nisu dio njih....

more_horiz
da jos i ovo.....koji je vas dokaz da je klasika od Boga, a neka druga glazbena vrsta nije?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply