Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionSto Isus kaze o Crkvi? EmptySto Isus kaze o Crkvi?

more_horiz
Mene zanima jedna stvar, bez zelje za daljnu diskusiju zna li tko na koliko mjesta u cetri Evandelja Isus spominje Crkvu, osim na onom poznatom mjestu; Ti si Petar stijena i na toj stjeni cu izgraditi sviju Crkvu?
I sto Isus kaze o Crkvi?Znaci prva cetri Evandelja?

descriptionSto Isus kaze o Crkvi? EmptyRe: Sto Isus kaze o Crkvi?

more_horiz
Matej 18:15-17

more_horiz
Crkva - prijevod sa zidovskog znaci zajednica, znaci ne govori se o Crkvi, kao Instituciji, nego zajednici. Zanima me zasto Isus osim eto sporadicno NIGDJE ne spominje Crkvu kao Instituciju, pastore, vode, denominacije, zene, sluzbe...?Pa bez obzira na Pavlovo poslanje Crkvi, zasto Isus koji je usao u detalje u toliko stvari u Bibliji ne ulazi u nikakve detalje sto se tice organizacije Crkve? Moze li biti zato sto Isusova volja mozda nije ni bila stvoriti Institucije nego nas jednostavno slati dvoje po dvoje da propovjedamo Radosnu vjest?A Crkva je nastala poslije zbog gluposti ljudske gdje Bog daje zeleno svijetlo samo zato jer vidi da ljudi moraju biti u nekim organizacijama da bi djelovali?Meni nekako to imam najvise smisla.

more_horiz
Slobodna

Isus pod pojmom crkva definitivno ne misli na instituciju (organizirana religija) ili zgrade, to je tjelesna ljudska percepcija. Inače, ono što su započeli i nastavili apostoli nije bilo ljudsko hrijenje nego izvorni Božji naum, spojiti novorođene ljude (Crkva) i djelovati duhovno među i u njima na obostrani blagoslov. to je otprilike to. problem nije što se ljudi ujedinjavaju, nego što to ne čine po apostolskim principima, pa onda i nastaju problemi, stalno bi htjeli imati stvarnost prve crkve, a istodoobno ne žele prihvatiti pisane standarde. tada se stalno mole za nekakva probuđenja i čine slične pomodarske stvarčice, no to je već neka druga tema pa se zaustavljam.

lol!

more_horiz
Tada Isus reče k narodu i učenicima svojim.

Govoreći: na Mojsijevu stolicu sjedoše književnici i fariseji. Sve dakle što vam reku da držite, držite i tvorite; ali što oni čine ne činite; jer govore a ne čine. Nego svežu bremena teška i nezgodna za nošenje, i tovare na pleća ljudska; a prstom svojijem neće da ih prihvate. A sva djela svoja čine da ih vide ljudi: raširuju svoje amajlije, i grade velike skute na haljinama svojima. I traže začelje na gozbama i prva mjesta po zbornicama, I da im se klanja po ulicama, i da ih ljudi zovu: ravi! ravi! A vi se ne zovite ravi; jer je u vas jedan ravi Hristos, a vi ste svi braća. I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima. Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. A najveći između vas da vam bude sluga. Jer koji se podiže, poniziće se, a koji se ponižuje, podignuće se. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe. Teško vama vođi slijepi koji govorite: ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenijem kriv je.

Budale slijepe! šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti. I ako se ko kune oltarom ništa je to, a koji se kune darom koji je na njemu kriv je. Budale slijepe! šta je veće, ili dar, ili oltar koji dar osveti? Koji se dakle kune oltarom, kune se njim i svijem što je na njemu. I koji se kune crkvom, kune se njom i onijem što živi u njoj. I koji se kune nebom, kune se prijestolom Božjim i onijem koji sjedi na njemu.

Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što dajete desetak od metvice i od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu i milost i vjeru; a ovo je trebalo činiti i ono ne ostavljati.
Vođi slijepi koji ocjeđujete komarca a kamilu proždirete. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri što čistite spolja čašu i zdjelu a iznutra su pune grabeža i nepravde. Fariseju slijepi! Očisti najprije iznutra čašu i zdjelu da budu i spolja čiste. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što ste kao okrečeni grobovi, koji se spolja vide lijepi a unutra su puni kostiju mrtvačkijeh i svake nečistote. Tako i vi spolja se pokazujete ljudima pravednim, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja. Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zidate grobove prorocima i krasite rake pravednika, I govorite: da smo mi bili u vrijeme svojijeh otaca, ne bismo s njima pristali u krv proroka. Tijem samo svjedočite za sebe da ste sinovi onijeh koji su pobili proroke. I vi dopunite mjeru otaca svojijeh.

Zmije, porodi aspidini! Kako ćete pobjeći od presude u oganj pakleni?

Zato evo ja ću k vama poslati proroke i premudre i književnike; i vi ćete jedne pobiti i raspeti, a jedne biti po zbornicama svojima i goniti od grada do grada. Da dođe na vas sva krv pravedna što je prolivena na zemlji od krvi Avelja pravednoga do krvi Zarije sina Varahijina, kojega ubiste među crkvom i oltarom. Zaista vam kažem da će ovo sve doći na rod ovaj. Jerusalime, Jerusalime, koji ubijaš proroke i zasipaš kamenjem poslane k sebi! Koliko puta htjeh da skupim čeda tvoja kao što kokoš skuplja piliće svoje pod krila i ne htjeste! Eto će vam se ostaviti vaša kuća pusta.

Jer vam kažem: nećete mene vidjeti otsele dok ne rečete: Blagoslovljen koji ide u ime Gospodnje. Matej 23,1-39

A Jevreji odgovarajući rekoše mu: kakav nam znak pokazuješ, da to možeš činiti?

Isus odgovori i reče im: razvalite ovu crkvu, i za tri dana ću je podignuti.

A Jevreji rekoše: četrdeset i šest godina građena je ova crkva, a ti za tri dana da je podigneš? A on govoraše za crkvu tijela svojega. Jovan 2,18-21

more_horiz
Slobodna je napisao/la:
Crkva - prijevod sa zidovskog znaci zajednica, znaci ne govori se o Crkvi, kao Instituciji, nego zajednici. Zanima me zasto Isus osim eto sporadicno NIGDJE ne spominje Crkvu kao Instituciju, pastore, vode, denominacije, zene, sluzbe...?Pa bez obzira na Pavlovo poslanje Crkvi, zasto Isus koji je usao u detalje u toliko stvari u Bibliji ne ulazi u nikakve detalje sto se tice organizacije Crkve? Moze li biti zato sto Isusova volja mozda nije ni bila stvoriti Institucije nego nas jednostavno slati dvoje po dvoje da propovjedamo Radosnu vjest?A Crkva je nastala poslije zbog gluposti ljudske gdje Bog daje zeleno svijetlo samo zato jer vidi da ljudi moraju biti u nekim organizacijama da bi djelovali?Meni nekako to imam najvise smisla.

Kako god Slobodna, organizaciju Crkve vidimo u Djelima apostolskim...osim proučavanja i čitanja Biblije, molitve, svjedočenja drugima još jedan je aspekt važan za naš kršćanski život, a to je zajedništvo svetih.....a gdje ćeš imati zajedništvo ako ne u Crkvi ili u grupama po kući....no sad shvaćam zašto imaš nick Slobodna...

more_horiz
Pa Krizostom grijesis i ja idem u Crkvu i smatram da mi je to potrebno, medutim ja ovdje ne govorim i ne dovodim u pitanje Pavlovu sluzbu niti poslanice,nego se samo pitam posto Isus osobno nije nista govorio o tako vaznoj stvari kao Crkva, nije li mozda njegova prvobitna ideja bila da nema Institucija i Crkva nego samo dvoje ljudi koji propovjeda Evandelje po svijetu.Eto samo se to pitam....
Da stranac ima pravo Crkva nije Institucija.

more_horiz
Oci su se naši klanjali Bogu tamo na gori, a vi kažete, da je u Jerusalemu mjesto, gdje se mora klanjati Bogu." Isus joj reče: "Vjeruj mi, ženo, dolazi čas, kad se nećete klanjati Ocu ni na onoj gori tamo ni u Jerusalemu. Vi ne znate, čemu se klanjate; mi znamo, čemu se klanjamo jer spasenje dolazi od Židova. Ali dolazi čas, i već je tu, kad će se pravi klanjaoci klanjati Ocu u duhu i u istini; jer takve klanjaoce traži Otac. Bog je duh, i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i u istini. Ivan 4,20-24

Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar!
Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. Spominjite se stoga da nekoć bijaste neznabošci u tijelu - neobrezanicima su vas zvali oni koji se zovu obrezani, rukom, na tijelu - i da u ono vrijeme bijaste izvan Krista, udaljeni od građanstva izraelskoga, tuđi Savezima obećanja, bez nade bijaste i neznabošci na svijetu.

Sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko, dođoste blizu - po Krvi Kristovoj. Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu.
Zakon zapovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. I dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu, jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu.

Tako dakle više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus. U njemu je sva građevina povezana i raste u hram svet u Gospodinu. U njemu ste i vi ugrađeni u prebivalište Božje u Duhu. Efežanima 2,8-22

“Kada novi zavjet govori o Crkvi, nikad pod time ne podrazumjeva golemu zgradu s obojenim prozorima I s tornjem.Bas suprotno o crkvi se govori kkao o skupu vjernika.Istna je u potpunu crkvu spadaju svi koji Pripadaju Kristu,oni na zemlji kao I oni na Nebu….”Andrew Knowles –Vjerovati danas

Isus je jako malo govorio o crkvi, ali je mnogo govorio o Bozjem kraljevstvu - krscani pripadaju Bozjem kraljevstvu rade za nj ,mole se za nj I iscekuju ostvarenje Kraljevstva koje ce doci u punini sa dolaskom Isusa Krista kao vladara I cara nad carevima kome se dade svaka vlast na nebu I na zemlji.Isus je kazao da je On crkva misleci na svoje tijelo iako su ljudi mislili da govori o njihovoj crkvi.

Isus govori o sebi kao o Crkvi nikako ne govori o gradjevini hrama koji je bio svetiliste Jevreja i njihova crkva sam Isus je bio iskljucen iz crkve(njihove) svoga vremena buduci da su se ljudi bojali I da se izjasnjavaju da imaju veze sa Isusom jer su se bojali da ne budu iskljuceni iz sinagoge tj iz crkve u smislu kako su crkvu razumjevali zidovi.

Rekoše tako njegovi roditelji jer su se bojali Židova. Židovi se doista već bijahu dogovorili da se iz sinagoge ima izopćiti svaki koji njega prizna Kristom. Ivan 9,22Ipak, mnogi su i od glavara vjerovali u njega, ali zbog farizeja nisu to priznavali: da ne budu izopćeni iz sinagoge. Ivan 12,42

Dalje vjera krscana opovrgava da se Bog nalazi u gradjevinama I hramovima kao sto je to slucaj kod pagana I Pavao svjedoci :” "Bog koji stvori svijet i sve na njemu, on, neba i zemlje Gospodar, ne prebiva u rukotvorenim hramovima; Djela apostolska 17,24Zanimljivo je da Pavao prenesi upravo iste rijeci Stefana paganima, jednako kako je Stefan ove rijeci uputio jevrejskom crkvenim vodjama koji su vjerovali u Zivoga Boga:

Ali najviši ne živi u rukotvorenijem crkvama, kao što govori prorok: Nebo je meni prijestol a zemlja podnožje nogama mojima: kako ćete mi kuću sazidati? govori Gospod; ili koje je mjesto za moje počivanje? Ne stvori li ruka moja sve ovo? Tvrdovrati i neobrezanijeh srca i ušiju! vi se jednako protivite Duhu svetome; kako vaši oci, tako i vi. Djela apostolska 7,48-51

Jedno je sigurno Crkva Bozja nije zemaljskog porijekla niti iko od ljudi moze da upravlja ili ima vlast u Bozjoj crkvi osim onoga koji je glava a to je Isus Krist sve je Njemu podlozno i dato .

Apostol Petar upucuje nas na vladara i Gospoda Isusa Krista:” Pristupite k njemu, Kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen, pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu. Stoga stoji u Pismu: Evo postavljam na Sionu kamen odabrani, dragocjeni kamen ugaoni: Tko u nj vjeruje, ne, neće se postidjeti. Vama dakle koji vjerujete - čast! A onima koji ne vjeruju - kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni i kamen spoticanja, stijena posrtanja; oni se o nj spotiču, neposlušni Riječi, za što su i određeni. A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu; vi, nekoć Ne-narod, a sada Narod Božji; vi Ne-mili, a sada Mili. 1. Petrova 2,4-10
Osim toga Bozja rijec jasno opominje sve koji se uzdaju u svoje crkve a ne uzdaju se u Isusa Krista;” Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je. Jeremija 7,4
Biblija daje savjet onim vjernicima koji se sastaju u Njegovo ime te se tako predstavljaju za crkvu Bozju da ne smiju da stupaju I da se uzdaju u vlast ovoga svijeta: Ne uzdajte se u knezove, u sina čovječijega, u kojega nema pomoći. Psalam 146,3
Danas mnoge skupine vjernika koji se izjasnjavaju kao krscani pristupaju savezima sa vlastima ovoga svijeta I dobijaju novac za uzvrat, Novac nikako ne smije biti ono cemu ce Krscani sluziti a postao je upravo to buduci da su mnoge vjerska zajednice potpisale ugovor sa drzavama.
Znamo da Krscani navjescuju I traze Kraljevstvo nebesko I u tom smislu su sudionici slave I sile Nebeskog kraljevstva koje od Oca dolazi u dolasku Isusa Krista.
Znamo I da sav svijet lezi u zlu I u grijehu jer ne vjeruju Sina Bozijega sto svjedoci Duh Sveti : Ivan 16,8 I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu. O grijehu, jer ne vjeruju u mene; O pravdi, jer idem k Ocu svojemu, i više me nećete vidjeti; O sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen. Ivan 16,9-11

Krscani moraju da se oslanjaju na Boga, a ne na knezove ovoga svijeta.

Lazne crkve imaju obiljezje onih koji trguju sa carevima zemaljskim I takve lazne crkve su dio Babilona ili bludnica babilonska na osnovu jasne poruke Bozje Rijeci : Svjetlost svjetiljke neće više zasjati kod tebe. Glas mladoženjin i njegove pratilje, neće se više čuti kod tebe, jer, tvoji trgovci bijahu velikaši zemaljski, pošto su tvoja svetogrđa zavela sve narode, Otkrivenje 18,23
Ljubazni u Kristu, neka bi nas Gospod sacuvao od svake lazne I otpale crkve koja se protivi Evandjelju I pravi kompromis sa silama mraka. I neka bi svaki od nas borvio u Bozjoj prisutnosti medju onima cija su imena napisana na Nebesima te da u vjeri I nadi ostanemo utvrdjeni u Evandjelju Kristovom. Iskusani I opravdani Njegovom pravdom kao pripadnici Kraljevstva Nebeskoga I crkve prvorodjenih koja je na Nebesima.
Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novog Saveza - Isusu - i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove. Hebrejima 12,22-24

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply