haim je napisao/la:matej24 je napisao/la:haim je napisao/la:papinsku vlast u KC možemo promatrati i kroz prizmu 3-struke podjele, ne zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
zakonodavna: papa je vrhovni zakonodavac u KC. kad kažem "vrhovni", to podrazumjeva da ima i ostalih, npr. biskup za svoj teritorij. on može promjeniti, opozvati ili ukinuti bilo koji zakon: svoj, svojih prethodnika ili podložnika.
on jedini može svoju zakonodavnu vlast povjeriti, dakle ovlastiti drugoga da donosi zakone umjesto njega (ostali, npr.biskupi) moraju osobno donositi zakone.
postoji samo jedno ograničenje: božansko pravo, papa nemože ukidati ni mijenjati Božje zakone, nego samo crkvene, ljudske.
Primjer: papa ne može ukinuti nerazriješivost braka, jer to je Božji zakon, no svećenićki celibat može, jer to je crkveni zakon.
izvršna: odnosno upravna, proteže se na cijelu Crkvu, bez ograničenja osoba i područja, ustanova i drugih vlasti. dapače, on je i vrhovni upravitelj i svih crkvenih dobara, pa makar stvarno bile u vlasništvu drugih pravnih osoba u Crkvi. ponovno naglašavam, to nije i jedina vlast u Crkvi, biskupi npr. imaju punu pastirsku vlast, dakako na teritoriju svoje biskupije i okvirima općeg prava.
sudska:za sav katolički svijet je on vrhovni sudac, koji može preuzeti bilo koje sporove, neki su mu i pridržani, a i svaki vjernik može svoju crkvenu parnicu, u bilo kojem stupnju podnijeti na suđenje sv.Stolici. njemu ne sudi nitko.
Haime ovo sto si rekao je nazalost potpuno pogresno,i to cu ti poakzat katekizmom i katolickom literaturiom uskoro jer trenutno nemam to kod sebe ok.Vidjet ces da se papa uzdize cak i iznad Boga i da je pavao tocno njga pogodio kada je govorio u 2. Sol 2 glava Pozz za sada ok
netočno? katekizmom? katoličkom literaturom? prijatelju, ovo i jest iz katoličke literature,poglavito iz KKC-a, dok.II.vat., CIC 1983
dokaži8)
itekako haime mislim dokazat da je papa antikrist i to Biblijom prvenstveno tj. prorocanstvima iz Biblije koje se odnose na antikrisat i videjt ces da samo papa to sve ispunjava i na neki nacin dosta i otvoreno to priznaje,sve cu to dokazat i to u detalje,samo to sada pisem doma na wordu i te gnusne i bogohulne citate iz vase literatute i iz 2. vat.koncila takoder pa da malo dublje uvidis svoje neznanje da zapravo da si citao samo sto ti je Sotona do sada dopustao i vodio te osim Biblije naravno vec mislim na katolicku literaturu,i to da ste svi vi katolici prevareni kao sto sam i ja bio dok sam bio u katolicizmu,stoga vas razumijem i suosjecam s vama ali nema milsoti za laz i prevaru stoga cu vam sve otvoreno pokazat u detalje i necete imat isprike ali evo sada proricem da cete i nakon toga ostat tvrdoglavi nece se dat poucit jer imate prevelik ponos i ego stoga cete propast zbog svoje tvrdokornosti jer cete dobit posljenje osvjdocenje i ipak nece to htijet prihvatit jer cete ispast da ste bili u krivu kao sto sam i ja bio prevaren samo je razlika izmedu mene i vas da sam ja bio otovren za istinu a vi niste i to ce sav osudit ali koji budi iskreni izmedu vas i to sve procitaju obratit ce se i priznat da su bili u krivu kao sto sam i ja:
Mudre iz. 5:23Umrijet će jer nema pouke, propast će zbog svoje goleme gluposti. |