Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Papa

power_settings_newLogin to reply
+15
jakob
Sinke
QEA
ILIJA
magdalena
dubec
Gubavac
Caesar
Euro
Eutanasije
matej24
otpadnik
Izrail
braslav
Živac
19 posters

descriptionPapa - Page 3 EmptyRe: Papa

more_horiz
Ovako usput da te pitam haime, kako tumacis ocene da se papa smatra nepogresivim?

Da li je takvo shvatanje od ranije, ili nije? Ako jeste, kako vi na to gledata danas? Ako nije, zasto se onda cesto govori da Katolici smatraju papu nepogresivim?

Hvala!

more_horiz
[quote="otpadnik"]

Ovako usput da te pitam haime, kako tumacis ocene da se papa smatra nepogresivim?

Da li je takvo shvatanje od ranije, ili nije? Ako jeste, kako vi na to gledata danas? Ako nije, zasto se onda cesto govori da Katolici smatraju papu nepogresivim?

Hvala!

dobro je da to pitaš, jer to se najčešće krivo tumači.
Papa nije bezgrešan, to sam već rastumačio.
on nije nepogrešiv: kao svaki čovjek, on može otići u herezu, zabrljati i srozati se. ako ode u herezu, kako sam pisao, on prestaje biti papa, nalazi se izvan Crkve i svrgava se.
papa je nezabludiv, kada, nastupajući kao vrhovni pastir i učitelj kršćana, proglašava neki nauk vjere ili morala konačnim, definiranim i obvezatnim.
tu nezabludivost nema samo on, nego i zbor biskupa KC sjedinjen s njim, kao cjelina.
prema tome, trenuci kada je papa nezabludiv su jako , jako rijetki.
preko toga se očituje zapravo nezabludivost KC kao cjeline, jer bi u protivnom, ako se shvaća kao punina kršćanstva, ona zabludila, nestalo bi istine sa zemlje.
s te strane, svaka religija i denominacija ima nauk o nezabludivosti, kao što vidiš to nije ništa od onoga što se papinstvu pripisuje. shvaćaš?

more_horiz
jer bi u protivnom, ako se shvaća kao punina kršćanstva, ona zabludila, nestalo bi istine sa zemlje.

Tu smo mi pravoslavni da pripomognemo. pomoc

I stvarno kroz istoriju mnogo puta je Zapadna Crkva pomagala Istocnoj i obrnuto

more_horiz
[quote="haim"]
otpadnik je napisao/la:

Hvala!

dobro je da to pitaš, jer to se najčešće krivo tumači.
Papa nije bezgrešan, to sam već rastumačio.
on nije nepogrešiv: kao svaki čovjek, on može otići u herezu, zabrljati i srozati se. ako ode u herezu, kako sam pisao, on prestaje biti papa, nalazi se izvan Crkve i svrgava se.
papa je nezabludiv, kada, nastupajući kao vrhovni pastir i učitelj kršćana, proglašava neki nauk vjere ili morala konačnim, definiranim i obvezatnim.
tu nezabludivost nema samo on, nego i zbor biskupa KC sjedinjen s njim, kao cjelina.
prema tome, trenuci kada je papa nezabludiv su jako , jako rijetki.
preko toga se očituje zapravo nezabludivost KC kao cjeline, jer bi u protivnom, ako se shvaća kao punina kršćanstva, ona zabludila, nestalo bi istine sa zemlje.
s te strane, svaka religija i denominacija ima nauk o nezabludivosti, kao što vidiš to nije ništa od onoga što se papinstvu pripisuje. shvaćaš?

Da shvatam sta zelis reci. I jako mi je zanimljivo kako se to kod vas tumaci.

Molio bih te da imas na umu, da upravo na mestu nauke vere, morala protestantizam smatra da papa ne moze biti nepogresiv. Znas da su tu razlike medju nama velike, jer je po nama jedino Biblija nepogresiva po pitanju nauke vere ili morala.

Ostaje pitanje ko sme i moze da kaze da pravilno tumaci Sveto Pismo, bar kod nas. A, iskreno veoma mi je tesko prihvatiti da neko umesto mene moze od Boga dobiti pravo da meni i mojoj savesti tumaci sta je Bozja volja? Ali onda se nadovezuju druge dileme povodom toga.
Sve u svemu, svako je onda u pravu za sebe, dok ne dodje pred Boga koji ce mu suditi zbog onoga sto je verovao i kako je tu veru sprovodio u zivot.

more_horiz
I jos jedna stvar bi mozda mogla pomoci. A to je zakljucak da ja i Sveti Duh jedino preko Svetog Pisma, smo nezabludivi ili nepogresivi. Eto ti ga, sada, pa vidi ti ovo tumacenje.

Svi smo po svom shvatanju nezabludivi!

Da li to znaci da papa nikada nije gresio kada je donosio neke zakljucke o veri ili moralu? Ili, da li protestanti priznaju da su ipak u tumacenju Biblije ili nauke vere pravili greske? Sta ti mislis o tome?

more_horiz
otpadnik je napisao/la:
I jos jedna stvar bi mozda mogla pomoci. A to je zakljucak da ja i Sveti Duh jedino preko Svetog Pisma, smo nezabludivi ili nepogresivi. Eto ti ga, sada, pa vidi ti ovo tumacenje.

Svi smo po svom shvatanju nezabludivi!

Da li to znaci da papa nikada nije gresio kada je donosio neke zakljucke o veri ili moralu? Ili, da li protestanti priznaju da su ipak u tumacenju Biblije ili nauke vere pravili greske? Sta ti mislis o tome?

kad kažem da svaka denominacija nešto smatra nezabludivim, ne mislim nužno na osobu, može to biti i Biblija kao kod protestanata-ali jednostavno u svakoj zajednici postoji nešto takvo-u tom kontekstu papa bi bio samo jedan kotač u mehanizmu nezabludivosti-Pismo, Tradicija, Učiteljstvo, dakle ni u kom slučaju apsolutni autoritet.
ja mislim, bolje:znam, da je papa griješio, ali kao osoba, no kad je neki nauk proglašavao obvezatnim, nikad. dapače, promatrajući povijest papinstva zapažamo da, usprkos moralnom padu pojedinih papa, dogmatski vid nipošto nije bio ugrožen.
Duh Sveti? da, no problem postaje kad svatko počne tumačiti Pismo na svoj način, tako nastane gomila denominacija sa različitim naucima, a istina može biti samo jedna..

more_horiz
Nadam se da ti nisam zvucao cinicno, jer mi to nije bila namera.

Osnova ili temelj dileme koja se postavlja upravo je u zakljucku da je istina jedna.

Ali, Haime, ko ima istinu?

Zar sam to ja, ti, moja Crkva ili tvoja na celu sa papom? Ulazimo li ovako u jedan lavirint iz koga nema izlaza, to jest nema odgovora?

more_horiz
otpadnik je napisao/la:
Nadam se da ti nisam zvucao cinicno, jer mi to nije bila namera.

Osnova ili temelj dileme koja se postavlja upravo je u zakljucku da je istina jedna.

Ali, Haime, ko ima istinu?

Zar sam to ja, ti, moja Crkva ili tvoja na celu sa papom? Ulazimo li ovako u jedan lavirint iz koga nema izlaza, to jest nema odgovora?

ne, nimalo, drago mi je da možemo ovako razgovarati!
e da, to je problem..i znaš šta? mislim da tu polako ulazimo u područje vjere..
ja osobno, za svoj život sam otkrio, što kroz iskustvo Boga i njegova djelovanja, što kroz proučavanje, da je ta istina u KC. sad, svatko to mora za sebe..znaš kako to kod mormona ide? moraš, nakon susreta i upoznavanja nauke, u osobnoj molitvi, zamoliti Boga da ti potvrdi vjerodostojnost "Mormonove knjige". ako da potvrdu, pridružiš im se , ako ne ne.
ne znam, ja smatram na temelju svega da je punina istine u KC. ti?

more_horiz
Jednog dana posetili su me u Zemunu Jehovini Svedoci. Divna jedna zena i njena koleginica.
Razgovarali smo o veri, i onda je ona iznela svoje uverenje. Rekla mi je kako pazljivo proverila i osvedocena je da je vera Jehovinih Svedoka jedino prava. I da se mogu pouzdati u takvo jedno osvedocenje.

Kao da je trazila da se oslonim na njen sud, zar ne?

To isto, ili na slican nacin, svedocili su mi mnogi hriscani iz drugih opredeljenja.

A ja, sam, isto tako ili na slican nacin, osvedocen da je ADVENTIZAM, jedina prava i ispravna punina istine!

Ko je u pravu? Kod koga je na osnovu osvedocenja, licnih osvedocenja, istina? Bozja istina?

Dalje, ako bih ja prihvatio nezabludivost pape, da li bih tada bio isto tako osvedocen da je istina u Katolickoj Crkvi? Ili, ako bi ti, dosao u Adventizam i prihvatio ucenje moje Crkve, da li bi ti bio osvedocen da je ona jedina koja je u istini Bozjeg otkrivenja?
Onda ako idemo dalje, sta cemo sa mnogim Jehovinim Svedocima, Baptistima i Pentekostalcima ili drugima, koji su isto tako kao ti i ja, licno, osvedoceni da imaju pravu istinu.

Pa ne pljujemo li se upravo zbog toga? Shvatas sta zelim da kazem*?

more_horiz
Ustvari kako naci istinu?* Jer, slazemo se, istina je samo jedna!

more_horiz
Bojim se da nam tu papa ne bi mnogo pomogao.

more_horiz
haim:
ja smatram na temelju svega da je punina istine u KC.

Punina istine nije u Crkvi -
već u Isusu Kristu.
Punina vam milosti i mira!

more_horiz
Znaci ako papa ima Isusa Krista, tada ima i istinu?

Da li je to odgovor na zagonetku?

more_horiz
[quote="abraham"]

haim:
ja smatram na temelju svega da je punina istine u KC.

Punina istine nije u Crkvi -
već u Isusu Kristu.
Punina vam milosti i mira!

jest, u Isusu Kristu, koji je osnovao svoju Crkvu, koja je njegovo Tijelo. Crkva čuva njegovu istinu na zemlji. tako ja smatram da je punina istine u KC.

more_horiz
[quote="otpadnik"]

Znaci ako papa ima Isusa Krista, tada ima i istinu?

Da li je to odgovor na zagonetku?

nebih toliku važnost pridavao papi, kao što rekoh, on je samo jedan kotač u crkvenom mehanizmu, kotač koji katkad zaškripi, ali ide nekako..mora istinu svatko tražiti, i naporan je to put. svatko tko ga je prolazio, zna to.
ima Isusa Krista? mislim da prije Krist ima njega-u svojim rukama.

more_horiz
[quote="otpadnik"]

Jednog dana posetili su me u Zemunu Jehovini Svedoci. Divna jedna zena i njena koleginica.
Razgovarali smo o veri, i onda je ona iznela svoje uverenje. Rekla mi je kako pazljivo proverila i osvedocena je da je vera Jehovinih Svedoka jedino prava. I da se mogu pouzdati u takvo jedno osvedocenje.

Kao da je trazila da se oslonim na njen sud, zar ne?

To isto, ili na slican nacin, svedocili su mi mnogi hriscani iz drugih opredeljenja.

A ja, sam, isto tako ili na slican nacin, osvedocen da je ADVENTIZAM, jedina prava i ispravna punina istine!

Ko je u pravu? Kod koga je na osnovu osvedocenja, licnih osvedocenja, istina? Bozja istina?

Dalje, ako bih ja prihvatio nezabludivost pape, da li bih tada bio isto tako osvedocen da je istina u Katolickoj Crkvi? Ili, ako bi ti, dosao u Adventizam i prihvatio ucenje moje Crkve, da li bi ti bio osvedocen da je ona jedina koja je u istini Bozjeg otkrivenja?
Onda ako idemo dalje, sta cemo sa mnogim Jehovinim Svedocima, Baptistima i Pentekostalcima ili drugima, koji su isto tako kao ti i ja, licno, osvedoceni da imaju pravu istinu.

Pa ne pljujemo li se upravo zbog toga? Shvatas sta zelim da kazem*?

shvaćam, zato i moramo izbjegavati napadati bilo koga lično, i dirati u bilo čiju savjest.
spomenuo si prihvaćanje nezabludivosti pape-pogrešno. to nipošto ne smije biti razlog ničijeg ulaska u KC. u KC se može ući (bi se moralo ulaziti) zbog Krista i Njegove ljubavi, ne zbog bilo kojeg čovjeka, oni su samo sredstva, doduše važna, ali samo sredstva.
zasad, imamo osvjedočenja-adventističko, katoličko, ili koje drugo. svatko vjeruje u svoje, paaa..vidjet ćemo, zar ne?obred

more_horiz
U KC se može ući (bi se moralo ulaziti) zbog
Krista i Njegove ljubavi, ne zbog bilo kojeg čovjeka, oni su samo
sredstva, doduše važna, ali samo sredstva.

Što misliš o ljudima koji su se razočarali u razne denominacije i ne nalaze sebe niti u jednoj Crkvi, ali sebe smatraju kršćanima?

pozdrav

Euro

more_horiz
[quote="Euro"]

Što misliš o ljudima koji su se razočarali u razne denominacije i ne nalaze sebe niti u jednoj Crkvi, ali sebe smatraju kršćanima

imam trenutno jedan takav slučaj u svojem okruženju..a čak je i nekrštena osoba, ne bi nikamo, a voli Isusa.
denominacije su takve kakve jesu, pogotovo se nemože pripadati velikim Crkvama profila KC, a da se ne dožive razočaranja ljudskim faktorom u njima.
mislim da su to jako iskreni i dobri ljudi, kojima treba maksimalno izići ususret i ne forsirati ih u ništa. možda bi trebalo buditi u njima, između ostalog, i jedan osjećaj realnosti, jer, kamo god dođeš, naći ćeš ljude od krvi i mesa.
ipak, za puninu kršćanstva potrebna je zajednica.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply