Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 5 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Čini mi se da su neki krivo shvatili da zastupam doktrinu Jehvonih svjedoka o boštuvu. Nisam Jehovin svjedok niti vjerujem njihovom objašnjenju boštva jer ne vjerujem da postoje dva boga (veliki i mali).

Ovdje govoriomo o Bogu i čovjeku Isus Kristu u kojem se Bog nastanio na krštenju - pa je postao punina božanstva tjelesno. Isto tako Isus na križu kaže: "Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio." Gdje opet vidimo čovjeka Isusa i Boga (koji je jedna osoba).

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Hm, Rec bese sa Bogom.

Osim toga, Isus se obracao Ocu u Svojim molitvama. Dakle, postoje dve odvojene licnosti.

Pozdrav.

Shalom svima,

Ako postoje dve odvojene licnosti, mogu da zapitam zasto Bog kroz Mojsija insistira da je Bog jedan?

Zelislav

more_horiz
zato jer u vrijeme Mojsija još nije došao Isus , ni poslije Njega Duh sveti

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

Koje objašnjenje... Hoćeš reći da je Bog bio jedan prije nego je došao Isusu, a od njega na dalje je bio dva, dok nije došao Duh Sveti, a kad je došao Duh Sveti sad je tri osobe???????????????????????????

more_horiz
jony je napisao/la:

Koje objašnjenje... Hoćeš reći da je Bog bio jedan prije nego je došao Isusu, a od njega na dalje je bio dva, dok nije došao Duh Sveti, a kad je došao Duh Sveti sad je tri osobe???????????????????????????

pa kako je mojsije ili bilo tko iz SZ mogao pričati o Trojstvu , kad se tada još trojstvo NIJE OČITOVALO , nije OBZNANILO:!:
??

vidiš , koliko možeš zastzraniti u pukom čitanju i pogrešnom tumačenju Biblije, da ne uočavaš ni logičke zakone , koje bi lako uočio i netko tko nikada nije čitao bibliju

more_horiz
jony je napisao/la:

pa kako je mojsije ili bilo tko iz SZ mogao pričati o Trojstvu , kad se tada još trojstvo NIJE OČITOVALO , nije OBZNANILO:!:
??

vidiš , koliko možeš zastzraniti u pukom čitanju i pogrešnom tumačenju Biblije, da ne uočavaš ni logičke zakone , koje bi lako uočio i netko tko nikada nije čitao bibliju

A koja se onda od novodno tri osobe očitovala u SZ?

Ako vidiš Boga kao jednu osobu, što sam već i objasnio na ovoj temi, prestaje opasnost od zastranjivanja o kojem ti govoriš!

more_horiz
Očitovala se osoba Jahve a to je Isus u Novom Zavjetu.
U SZ imamo Elohim, Jahve....itd. Ajmo Biblije i biblijske komentare u ruke.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Očitovala se osoba Jahve a to je Isus u Novom Zavjetu.
U SZ imamo Elohim, Jahve....itd. Ajmo Biblije i biblijske komentare u ruke.

Sestro, slažem se! Jahve Starog zavijeta (jedan osoba) je Isus Novog zavijeta (ne mislim na čovjeka Isusa, već na Onog koji je bio u njemu - jednu osobu)!

more_horiz
Amen, brate!

more_horiz
Vidim da je tema trostva malo zapela i da već dulje vrijeme nije aktivna pa predlažem zanimljivo predavanje o božanstvu - od vremena prije Post. 1:1 pa do onog što Biblija naziva "Bog sve u svemu". Analiza od postanka do otkrivenja! Tko je bio Isus? Tko je Duh Sveti? Itd...

Nikad nisam naišao na tako jasno objašnjeno božanstvo:

http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm

(3 RealVideo predavanja po dvadesetak minuta)

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>Množina punine i Božansko Biće
U izvještaju o stvaranju Bog o sebi govori u množini. "I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična.'" (Post 1,26) U Postanku nalazimo i druge slučejeve: "Evo čovjek postade kao jedan od nas" (Post 3,22); "Hajde da siđemo i jezik im pobrkamo" (Post 11,7). Na kraju se Gospod koji "sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu" (Iz 6,1) u nebeskom hramu (rr. 1-4) otkrio Izaiji i objavio svoju zadaću pitajući: "Koga da pošljem? I tko će nam poći?" Premda su drugi tumači smatrali da je, kad se ovi tekstovi o Božjem djelovanje u množini razumiju kao "množina punine", moguće je vidjeti da je "ovdje osebujnost u božanskom Biću s obzirom na množinu osoba prikazana kao ideja u povojima" (Hasel, 65). Sama po sebi, dakle, upotreba oblika množine u vezi s Bogom ukazuje na koncept božanstva u kojem je jednostavnost što ga je prihvatila klasična teologija, nadomještena konceptom jednog božanskog Bića koji uključuje pluralitet i složenost.
Anđeo Jahvin
Najzanimljiviji niz dokaza koji pomažu objašnjenju starozavjetnog razumijevanja pluraliteta Božje biti nalazimo u nekoliko tekstova koji govore o Anđelu Gospodnjem. Pojam mal'ak YHWH spaja misijski orijentiranu ulogu anđela s Božjom sposobnošću otkrivanja na osobni, izravan, vidljiv način preuzimanjem stvorenog oblika. Na primjer, kad se otkrio Abrahamu (Post 18,1-5) i Jakovu (Post 32,24-30), prikazao se u liku čovjeka. U cijelooj Bibliji anđeli su stvorena bića kojima se ne treba klanjati (Kol 2,18; Otk 18,10). Anđeoska bića imaju posebnu zadaću da provode Božje naročite namjere vezane uz ljudsku povijest (Heb 1,14).

Izraz "anđeo Gospodnji/Jahvin" ili " Anđeo Božji" često se rabi kad je riječ o anđeoskim bićima (usp. 2 Sam 14,17; 24,16; 1 Kr 19,7; 2 Kr 1,3.15; 1 Ljet 21,12.15.16). Međutim, u nekim posebnim prilikama Anđeo Gospodnji predstavlja Jahvu. U Suci 2,1-5 Anđeo Jahvin javlja se kao Onaj koji je Izrael izveo iz Egipta i sklopio savez s njihovim očevima, dok drugi tekstovi prikazuju Jahvu kao vršitelja ovih zbivanja (Izl 6,6; 13,3; Pnz 5,12; 7,19; Još 2,10; 1 Kr 8,9). U grmu koji ne sagorijeva Bog se osobno javio Mojsiju. U ovoj veličanstvenoj teofaniji (Izl 3,2-15) Mojsiju se "u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma" (r. 2) ukazao Anđeo Jahvin, koji se odmah predstavlja kao Jahve (rr. 4.6). Ovo izjednačavanje Anđela Jahvina s Jahvom nalazimo i na drugim mjestima (Post 16,7-14; 22,9-18; Suci 6,11-24). Kad ovo poistovjećivanje Anđela Jahvina s Jahvom razumijemo na temelju biblijskog shvaćanja vječnosti (vidi III. A), nepromjenljivosti (vidi III. B) i prisutnosti u povijesti (vidi IV. D), onda je njime naglašena Božja sposobnost da se ukaže i izravno djeluje u okviru vremenskog reda ljudske povijesti. Premda poistovjećivanje Anđela Jahvina s Jahvom ne dokazuje pluralitet Božje biti, na neizravan način ono postavlja nužnu pozornicu za razumijevanje dvojnog Božjeg otkrivenja.
Jahvino dvojno otkrivenje
U Postanku 16. poglavlju Hagara u anđelu Gospodnjem ne samo što prepoznaje Jahvu (r. 13), nego je prikazano kako sam anđeo Gospodnji, koji je Jahve, govori o Jahvi u trećem licu (r. 11) i time nagovještava postojanje moguće razlike između anđela Gospodnjeg koji je Jahve, i Jahve. U Izlasku 23. poglavlju Jahve obećava Izraelcima da će poslati "svog anđela pred tobom" (r. 20). Odnos između Izraela i ovog anđela je vrlo osebujan. Od Izraela se traži da sluša Anđela Jahvina, koji je prikazan ne kao posrednik između Jahve i naroda, već kao izvor otkrivenja i oprosta (r. 21). Na kraju Jahve izjavljuje da je Njegovo "ime u njemu" (r. 21). "Ime" se odnosi na Božju narav koja je izravno povezana s Njegovim zavjetnim imenom Jahve (Izl 3,14.15). U ovom je ulomku moguće vidjeti kako Jahve govori o drugome Jahvi, koji je Anđeo što ga je Gospod poslao.

Govoreći o Mesijinoj vladavini, David u Psalmu 110,1 prikazuje Jahvu kako Mesiju oslovljava sa "Gospodin moj". Nastojeći da farizeje navede na starozavjetno svjedočanstvo o božanskom podrijetlu Mesije, Isus je citirao iz ovog ulomka govoreći o Gospodinu koji Mesiju naziva "Gospodin moj" (Mt 22,44). Čini se, dakle, da Psalam 110 ne samo nagovješćuje Mesijinu božansku narav, već otkriva i postojanje dvojnosti "Gospodin&shy;". Ovaj je dualitet godinama kasnije bolje razvijen kad Zaharija, u viziji o Jahvi vidi "Jošuu, velikog svećenika, koji stajaše pred anđelom Jahvinim, i Satana, koji mu stajaše zdesna da ga tuži" (Zah 3,1). Zatim anđeo Jahvin, poistovjećen s "Jahvom", govori Sotoni: "Suzbio te Jahve, Satane!" (r. 2) Čini se ovaj tekst ukazuje na postojanje dva osobna Jahve, jednog koji je poistovjećen s anđelom Jahvinim i koji posebno otkupiteljski djeluje u odnosu na narod (vidi IV. D), i drugog, koji je poistovjećen s transcedentnim Bogom (vidi II. D). Božji pluralitet – što je vidljivo iz oblika množine starozavjetne riječi za Boga (Elohim), kao i posebne ideje osobnog dualiteta između Anđela Jahvina koji je Jahve i Jahve – ne pretvara koncept Božje jedincatosti u politeizam. Naprotiv, početno otkrivenje prisutnosti pluraliteta u biblijskoj ideji o Bogu treba razumjeti na osnovi koju pruža ideja jedincatosti.
Od samog početka biblijski način razmišljanja ne slaže se s grčkim izjednačavanjem jedincatosti s jednostavnošću, kako to zahtijeva bezvremensko tumačenje Božjeg bića. Na osnovi tumačenja povijesne imanencije (vidi IV. D) kao osobne zajednice, starozavjetni način razmišljanja u stanju je shvatiti Božju jedincatost ne kao proturječnu, već prije uskladivu s dinamičnim osobnim pluralitetom u božanskom Biću.

U Starom zavjetu trojstvena Božja narav nije izrijekom otkrivena onom specifičnosti i dubinom koju nalazimo u novozavjetnom izvještaju. Iz povoljnog položaja stečenog novozavjetnim otkrivenjem Boga u Kristu, moguće je preklapajuće koncepte jedincatosti i pluraliteta protumačiti kao starozavjetne nagovještaje doktrine o trojednom Bogu. U svakom slučaju dvije linije otkrivenja, ona koja otkriva jedincatost Boga i ona koja otkriva pluralitet vezan uz Božju jedincatost, ne isključuju jedna drugu, već pružaju prikladnu pozadinu za iznenađujuće otkrivenje Boga ostvarenog u utjelovljenju.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
"Presveto Trojstvo!
Drži nam oči usmjerene k Srcu Božjem
i podari našoj duši ono što joj nedostaje!
Pomaži nas, o Presveto i Božansko Trojstvo,
Izlijevajući svoje ulje na nas,
Tako da ostanemo nerazrješivo sjedinjeni s Tobom u Tvojoj volji.
I pripravi nas za slavnu vladavinu svojega Kraljevstva na zemlji
U kojem ćeš Ti biti bît našega svagdanjeg života
I znak na našem čelu,
A ljubav, zastava iznad naših glava."

(Bog Otac, 25. veljače 1998.)

BILJEŽNICA 108.
ODA PRESVETOMU TROJSTVU

3. veljače 2003.

Vassula, objavljuj sva moja čudesa svakom narodu! Nevini i čestiti primit će me raširenih ruku i okoristit će se mojim čudesima!

Moram ponovno poučavati svoj narod da nauči iskazivati štovanje Ocu, meni i Duhu Svetomu. Iskazivati štovanje našoj slavi i moći! Štovanje našemu milosrđu i dobroti! Štovanje našim čudesima i našim znakovima! Eto zato ih moram ponovno poučavati kako bi naučili tražiti moje Sveto Lice i prepoznati ga!

Kad se vaši temelji ruše, ne trebam li ja intervenirati? Niste li čitali da nikad nisam prestao djelovati?[1] A povjerovati da sam prestao obogaćivati svoje stvorenje obiljem darova kao u stara vremena, najpogubnija je hereza! Svako djelo koje učinim puno je slave i veličanstva! Moja su djela uzvišena i oni koji im se raduju imaju pravo usmjeriti svoje oči na njih!

Glasnice moja, pohitaj na zapovijed svojega Kralja zapisivati ovu Odu, dajući joj ime:
"ODA PRESVETOMU TROJSTVU!"

Zatim je obznani u svakome gradu, svakom kraju! I časti nas. Sad će ti se obratiti Otac.

To je bio Krist Gospodin, a dalje je nastavio naš Otac Nebeski:

Stvorenje, ne plači! Na tuguj! Nego raduj se i veseli! Neka se ne čuju tužaljke kad vam vaš Stvoritelj pjeva! Namjesto toga otvorite svoje srce tako da vas moja slava i moje svjetlo kraljevski odjenu! Ni uši ne zatvarajte svojemu Kralju koji vam donosi to bogatstvo s Neba! Bog, kojega smatrate nepristupačnim, nevidljivim ili skrivenim bićem, sada vam pomaže! Radujte su u ovim vremenima milosrđa i budite sretni!

O soju toliko ljubljeni! Zašto ste dopustili da vas pustošenje i propadanje toliko obuzmu i zaposjednu? Recite mi, kakvu sam korist primio iz vaših ruku?

Kad moj narod stenje i jauče pod težinom tjeskoba, ili plače pod tiranijom svojih neprijatelja, nitko ne misli zapitati: "Gdje je Bog koji je učinio da radosna Oda zazvuči?"

Nitko ne priznaje da je svoje ruke zaprljao bezboštvom!

Ti sam osuđuješ svoj život, stvorenje!

Moja vas Oda sada vodi k pokajanju i k priznavanju mene! Premda ste tijelo i kost, i zemaljska tvar, ja sam vas obdario svojim Duhom i stvorio vas prema svojoj slici!

Mnogi od vas danas s nevjericom pitaju: "Kako se to skriveno biće iznad svakog bića, potpuno nepojmljivo, koji je Bog, može očitovati na taj najmističniji način u ova naša sadašnja vremena i izraziti se tako izravnim izričajima kroz jednu od nas, koja je također prah i pepeo?"

Budući da vi ne možete prijeći k meni, ja sam, u svojoj uzvišenoj svjetlosti i znanju, voljan uputiti svoju Odu tom naraštaju koji je u očajničkoj potrebi za spasenjskom pomoći, objaviti vam se na ovaj način…

Prema tome, ja sam slobodan pjevati vam i podsjetiti vas na vaše prave temelje! Ja vam pjevam kako bih vas okrijepio i utješio, zacijelio slomljena srca i proizveo čudesa u vašemu srcu.

Moja je Oda slatka kao med svim ustima! I poput glazbe na vinskoj gozbi!

Budući da sam ja Stvoritelj svih i uzrok vašeg postojanja, ja sam svuda i nitko za mene ne može reći: "Bog se ne pokazuje na takav način!" Kako možete izreći takve riječi kad ste vi u mraku?

Namjesto toga, skačite od veselja i provirujte iz svoje tame! Jer, tko je kao ja?

Otac, Ja Sam;
Liturgijski himan vaše duše, Ja Sam;
Sjajni Bog, Ja Sam!

Sveto pismo kaže: "Blaženi čista srca, jer oni će Boga gledati!"

Danas, Vassula, svatko vidi toliko daleko koliko je kadar vidjeti! Ali ja vam svima kažem: I vi se možete uračunati među moje svece koji su dostojni gledati me, ako dopustite mojemu Duhu Svetomu da prođe kroz vas, da razbije svu vašu nečistoću! A kad se jednom čistoća zadobije, bit će vam dano viđenje mene!

Ah, naraštaju, od samog početka mi smo vas stvorili na sliku svoje naravi rekavši: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična!" Ali kao što znate, đavao vas je u svojoj zavisti i mržnji prema meni i vama doveo da se suočite sa smrću!

Ali Zima je prošla i Proljeće je osobno došlo na zemlju i otkupilo vas da vas opet iznova odjene svojom slavnom i božanskom ljepotom! Pa čega se onda bojite?

Dođite sada svi vi koji me želite i zbijte se oko mene! Dođite i slušajte tu Odu koja dolazi iz nebeskih spremišta…

Blagoslovljen onaj koji me prigrli! Ja ću ga utvrditi u našem jedinstvu…

POSTANITE JEDNO SA MNOM

Danas istupam s najviših nebesa da vas pozovem i da postanete jedno sa mnom! Ja vam dajem samoga sebe da otkrijete moju veličinu i moju Božanstvenost! To je mistično jedinstvo između Stvoritelja i njegova stvorenja! Zaručnik, koji je i vaš Kralj, poziva vas da se vjenčate s njim. Baš kao što mladoženja izlazi iz svojega zlatnog paviljona, sjajeći poput Sunca s milostivostima koje blistaju u svojemu sjaju, ja istupam s Neba da vas pozovem u zlatnu odaju svojega Srca, to jest u moja njedra i u moju ljubav!

Ti, koji nikad nisi shvatio dubine moje Božanske ljubavi, niti da je moje Srce tvoja ženidbena postelja, dođi i nauči moj jezik… Pozivam tvoju nježnu dušu da uživa u mojoj slatkoći! Moja je želja, a dodao bih još, moja žeđa, da te spasim i podignem da uziđeš u Nebo, kamo pripadaš!

Dođi k meni, ti, moj vlastiti, u zlatnu ložnicu mojih njedara, a ja ću tvojoj duši udijeliti viđenje svojega Svetoga Lica! Ljubljeni, mene čuti znači biti ponovno rođen! Vidjeti mene znači postojati!

Ima li išta boljega od toga da ti netko ponudi vječnu sreću u životu provedenom sa mnom? I to za cijelu vječnost? U bezdanu mojega milosrđa ja te mogu oprati od svake mrlje i očistiti te od svih tvojih grijeha kako bi zadobio moju baštinu…

Da bi bio dolično ukrašen i namirisan, i vrijedan ulaska u ženidbenu odaju Božanstva i vjenčao se s njim, moram te preoblikovati da bi bio poput jutarnje zvijezde, poput punog Mjeseca, poput duge koja svjetluca na blistavim oblacima!

Kad te moj Duh Sveti zaogrne sjajnom haljinom, bit ćeš kao buket smirne, kao ruža u proljeće! Kad budeš odjeven u samoga Krista, svoje vjenčano ruho, bit ćeš odjeven u slavnu savršenost, spreman poći prema svetome oltaru[2] susresti svojega Zaručnika gdje će te Božanska milost voditi da budeš…

Ja ću ti tada, ljubljeni moj, udijeliti gledanje mojega Božanskog Lica! Premda ćeš još uvijek biti na zemlji, ti ćeš biti u meni! A primivši viđenje mene samoga, tvoje će se srce uzdići u Božanskoj svjetlosti u Nebo na krilima Božanske ljubavi i vjere, shvaćajući da Onaj koji stoji pred tobom, u svojoj neiskazanoj slavnoj ljepoti, nije nitko drugi nego sam tvoj Stvoritelj i Zaručnik!

A ti ćeš mi u čudu i u ushitu uskliknuti:

"Kakva Uzvišenost!
Kako je strašno to Veličanstvo koje moje srce proživljava?
Tajno svega stvorenja!
O Jahaču na oblacima!
Liku Čudesni, sav predivni!
I sam Mjesec gubi sjaj u Tvojoj Slavi, moj Gospodine!
I zvijezde izgledaju nečiste naspram Tvoje blistave veličine!
Nedostižni i neusporedivi, safirima prekriven, Tvoja je Slava bez premca!
Slatka je glazba Tvojega Glasa!
Pod Tvojim su Jezikom med i mlijeko!
Duboko u Tvojim Očima dvije blistave zrake svjetlosti!
Ali kako se mene moglo pustiti da uđem u Tvoju Kraljevsku Ložnicu, o Svemogući?
Kako se mene moglo smatrati toliko povlaštenim, toliko blagoslovljenim,
Da bih uskoro bio sjedinjen i jedno s Bogom Svemogućim?
Moja se duša sada nasitila slasti!

Evo Te, pod Tvojom zlatnom nebnicom koja natkriva Tvoje kraljevsko Prijestolje!
Pozivaš mene nevrijednoga, pozivaš me k sebi u svojemu gospodskom stilu!
A ja, drhteći i klonuo,
potpuno poražen i ranjen Tvojim Božanskim pogledom na sebi,
gubim sve svoje sjećanje na svijet
nasuprot čudesnom prizoru koji mi Ti u svojoj preobilnoj ljubavi daješ.
U svojoj milostivosti za mene postavljaš sjajnu stazu
koja vodi moje korake k Tebi.
S najgorljivijom željom sada, da bih se sjedinio sa svojim Ljubljenim,
strasno ću, poput goluba, poletjeti u Tvoj zagrljaj i rastopiti se,
nestati u Tvojoj ižarujućoj svjetlosti i sam postati svjetlost."

A onda će se tvoj Kralj, preplavljen ljubavlju, sagnuti prema svojoj zaručnici i nježno će prisloniti njezinu glavu na svoja njedra, kazujući melodičnim glasom ove riječi: "Sada te čvrsto držim!" Dok zraka ižarujuće svjetlosti bude izlazila iz mojih Usta i pokrivala te…

Ja dajem samoga sebe vama da me posjedujete i otkrijete me u svojemu srcu. Moji vlastiti! Otkrijte me u mojoj uzvišenoj svjetlosti pa ćete i vi isijavati iz svakoga svojeg uda, kao što je Mojsijevo lice sjalo nakon susreta licem u lice sa mnom. Dođite k meni i ja ću sjati iz svakoga vašeg dijela!

Ah, blagoslovljen onaj koji me prigrli, jer on će biti kao oganj i tamjan u kadionici! Kao pozlaćena posuda ukrašena svakovrsnim dragim kamenjem u briljantnosti mojega veličanstva!

To je onaj trenutak koji pripravljam za svakoga od vas od početka vašega stvaranja:

Bračnu ložnicu,
kamo vodim svaku dušu,
da sudjeluje u mojemu mističnom vjenčanju!

Ta slavna nebeska manifestacija otkrivena ti je da bih te posvetio i učinio sveticom nakon što vidiš veličajnost svojega Trojedinog Boga! Neka se raduje tvoja duša u milosrđu Gospodinovu!

more_horiz
jony je napisao/la:

Vjerujem u Boga kao jednu osobu koja sebe
manifestirala kao Oca u SZ, kao Sina u vrijeme života Isusa Krista i
sada se taj isti Bog (jedan Osoba) mnifestira kao Duh Sveti.

Ne kužim. Ti vjeruješ da je Bog ograničen na samo jednu "pojavu"/"osobu" pa da nemože recimo biti istodobno i Otac i Sin i Duh Sveti?
Ako je Bog Duh Sveti, a Duh Sveti može istodobno biti u više osoba, onda Bog mož biti više "osoba". Kraj dokaza.

jony je napisao/la:

Ako pogledamo Isusa, vidimo da je to čovjek kojeg je Bog stvorio da bude šator u koji će se nastaniti punina Božanstva.
Dakako, to se nije dogodilo do trenutka Isusovog krštenja - kad se Duh
Sveti=Bog sputio u Njega. Do tad je Isus bio običan čovjek - samo što
nije pogriješio (što je uspio jer je bezgrešno začet). Čak Biblija kaže
da je Isus rastao u znanju i mudrosti kao dijete - što Bog sigurn ne
može!

Ovo ti baš nije po Bibliji. Isus je bio u velikoj mjeri ispunjen Bogom i prije krštenja, nakon kojeg se punina Božanstva spustila u Njega u obliku Duha Svetoga. Sjeti se da je Ivan prepoznao Isusa kao Sina Božjega i prije krštenja.
Šta ti znači bezgrešno začet? Šta su drugi ljudi grešno začeti? Kako uopće način začeća može utjecati na naše izbore i kvalitete kao čovijeka?
Naravno da je rastao u znanju i mudrosti, to je dio cjelokupnog postupka utjelovljenja Boga.
Opet ti sa binarnom logikom: Isus je bio 0(čovijek) do krštenja nakon čega je postao 1(Bog). Ne ide to baš tako....
Ali to nije ni bitno za pitanje trojstva.

jony je napisao/la:

Isto tako Isus na križu umire kao čovjek (Bog ne može
umrijeti). I vidimo da je čovjeka Isusa Bog napustio kad Isus kaže:
"Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio!"

Ma normalno da Bog nemože umrijeti, zato jer je Bog duh, a duh nemože umrijeti. Isto kao što ni ti ni ja nemožemo umrijeti, jer mi nismo ovo tijelo, nego duh, a duh je besmrtan.
Isusovo tijelo je umrlo, a ne On. Tijelo u koje se Bog utjelovio je umrlo.

jony je napisao/la:

Nakon uskrnsuća opetvidimo samo čovjeka Isusa koji kaže: "Još nisam bio kod Oca svoga, Oca vašega, Boga svoga, Boga vašega." I tek nakon toga uzlazi k Ocu ičovjek Isus Krist sjedi Bog s desna!

Imamo Isusa koji uskrseno svoje tijelo, kako bi pokazao da je nadvladao materijalni svijet. Kada je izvršio svoje dijelo, vratio se Bogu. Opet, ovo nema previše veze sa trojstvom.

more_horiz
Brate Konin,

Nisi razumeo šta je Joni rekao; doduše Bog može biti u više osoba, i On to i ovog trenutka jeste. Na dan Pentekost On je razdelio svoj Duh i živeo u više nego tri osobe, u samo početku u njih 120. No kada Bog otkriva sebe kao jedinstvenu celinu, kao osobu, On sebe otkriva u TITULI OCA (Bog nad nama), u TITULI SINA (Bog sa nama) i tituli Svetog Duha (Bog u nama.)

Što se tiče Isusovog uskrsnuća, Pismo veoma jasno kaže da je Bog podigao Isus iz mrtvih.

Dela 2:22-
Ljudi Izraelci, poslušajte riječi ove! Isus Nazarećanin bio je od Boga
među vama potvrđen silama, i čudesima, i znacima, koje učini Bog preko
njega među vama, kao što i sami znate.
Njega ste određenom odlukom i predznanju Božjem predali i rukama bezbožnika pribili ga križ i ubili.
Ali ga Bog odriješio veze smrti, i njega je oživio, jer je bilo nemoguće, da ona njim vlada...
Ovoga je Isusa oživio Bog, čemu smo svi mi svjedoči.
Desnicom dakle Božjom podignut primio je od Oca obećanoga Duha Svetoga, i sad ga je izlio, kako vidite i čujete.
Tvrdo dakle neka zna sva kuća Izraelova: Ovoga Isusa, kojega vi pribiste na križ, učinio je Bog Gospodinom i Kristom."

O ovom poslednjem stihu koji sam naveo, trebalo bi mnogi hrišćani dobro da se zamisle, šta on stvarno znači, jer tamo leži veličanstveno otkrivenje Boga i Isusa Hrista.

Brat Aladin
http://www.nevesta-hristova.org/hriscanski_radio.html

more_horiz
Konin je napisao/la:
Ne kužim. Ti vjeruješ da je Bog ograničen na samo jednu "pojavu"/"osobu" pa da nemože recimo biti istodobno i Otac i Sin i Duh Sveti?
Ako je Bog Duh Sveti, a Duh Sveti može istodobno biti u više osoba, onda Bog mož biti više "osoba". Kraj dokaza.

Ti si sin, brat, prijatelj, zaposlenik, i da dalje ne nabrajam... Nisi više osoba – nego si jedna osoba. Ne doživljavamo te kao više osoba – nego kao jednu. Nisi ti 4 osobe i svaka od njih ispunjava jednu od ovih funkcija – a zajedno ste jedan Konin! A to je ono što govori trojstvo. Kraja protudokaza!

Konin je napisao/la:
Ovo ti baš nije po Bibliji. Isus je bio u velikoj mjeri ispunjen Bogom i prije krštenja, nakon kojeg se punina Božanstva spustila u Njega u obliku Duha Svetoga. Sjeti se da je Ivan prepoznao Isusa kao Sina Božjega i prije krštenja.

jony je napisao/la:
Ako pogledamo Isusa, vidimo da je to čovjek kojeg je Bog stvorio da bude šator u koji će se nastaniti punina Božanstva.
može!

Konin je napisao/la:

To sam i htio reći – punina božanstva se nastanila u njemu tek na krštenju!

Konin je napisao/la:
Šta ti znači bezgrešno začet? Šta su drugi ljudi grešno začeti? Kako uopće način začeća može utjecati na naše izbore i kvalitete kao čovijeka?

Ako primijetiš – svako malo dijete kad se rodi – odmah se srdi, ljuti... Ne treba ga učiti lagati i slično... Ima tu tendenciju u sebi! Čim se rodi, tijelo je podložno starenju, bolesti i tako dalje... A Isus je svojim začećem – znači Bog se utjelovio – bez da je koristio Mariju, osim kao inkubator – rođen s drugačijom duhovnom prirodom i nikad nije pogriješio. Međutim, tijelo mu je bilo ovozemaljsko i starilo je i slično...

Konin je napisao/la:

I uskrslo i sad je taj čovjek Isus Krist posrednik između Boga i ljudi.

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Ti si sin, brat, prijatelj, zaposlenik, i da dalje ne nabrajam... Nisi više osoba – nego si jedna osoba. Ne doživljavamo te kao više osoba – nego kao jednu. Nisi ti 4 osobe i svaka od njih ispunjava jednu od ovih funkcija – a zajedno ste jedan Konin! A to je ono što govori trojstvo. Kraja protudokaza!

Konin je napisao/la:

jony je napisao/la:
može!

Konin je napisao/la:

To sam i htio reći – punina božanstva se nastanila u njemu tek na krštenju! Question Shocked

Konin je napisao/la:

Ako primijetiš – svako malo dijete kad se rodi – odmah se srdi, ljuti... Ne treba ga učiti lagati i slično... Ima tu tendenciju u sebi! Čim se rodi, tijelo je podložno starenju, bolesti i tako dalje... A Isus je svojim začećem – znači Bog se utjelovio – bez da je koristio Mariju, osim kao inkubator – rođen s drugačijom duhovnom prirodom i nikad nije pogriješio. Međutim, tijelo mu je bilo ovozemaljsko i starilo je i slično...

Konin je napisao/la:

I uskrslo i sad je taj čovjek Isus Krist posrednik između Boga i ljudi.

ne slažem se sa zaboldanim
jako mi miriše na teško krivovjerje

Krist je od samog utjelovljenja bio "punina Božanstva"
nije mu trebalo krštenje za to

krštenje je bila samo simbolika, za nas ljude , buduće kršćane
nije on krštenjem na jordanu ni za jedan promil primio više božantva nego ga je imao od početka svijeta
Isus je Bog- Alfa i Omega!

more_horiz
jony je napisao/la:

To sam i htio reći – punina božanstva se nastanila u njemu tek na krštenju! Question Shocked

nije on krštenjem na jordanu ni za jedan promil primio više božantva nego ga je imao od početka svijeta

Lk.2: 51 Tada siđe s njima i dođe u Nazaret, i bio im je poslušan. Majka je njegova čuvala sve riječi ove u srcu svojemu.I Isus je rastao u mudrosti, u dobi i u milosti kod Boga i kod ljudi.

Da je bio punina božanstva tjelesno prije krštenja - ne bi moramo rasi u mudrosti i milosti kod Boga. Tek kad se punina božanstva spustila u Njega - slijedilo je krštenje kao vanjska potvrda i manifestacija toga! Tek je tada mogao reći: "Ja i Otac - jedno smo." Ili "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji." (Mt. 28:18)

more_horiz
jony je napisao/la:
jony je napisao/la:

Lk.2: 51 Tada siđe s njima i dođe u Nazaret, i bio im je poslušan. Majka je njegova čuvala sve riječi ove u srcu svojemu.I Isus je rastao u mudrosti, u dobi i u milosti kod Boga i kod ljudi.

Da je bio punina božanstva tjelesno prije krštenja - ne bi moramo rasi u mudrosti i milosti kod Boga. Tek kad se punina božanstva spustila u Njega - slijedilo je krštenje kao vanjska potvrda i manifestacija toga! Tek je tada mogao reći: "Ja i Otac - jedno smo." Ili "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji." (Mt. 28:18)

ne razlikuješ dualnost Isusa kao Boga i kao Čovjeka
on kao Bog je od samog početka bio punina Božanstva-punina Boga
a kao čovjek je rastao u mudrosti itd
to je ta važna distinkcija;)

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply