Ja osobno ne vjerujem u trojstvo. Ne vjerujem da je Bog u više osoba. Ako mi pusitite, objasnio bih:
Post. 1: 26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
Koliko je ljudi Bog stvorio? Jednog! Ne mogu vjerovati da je slika boga jedna osoba, ako Bog tri.
Pokušat ću sažeti zašto vjerujem da su Otac, Sin, i Duh Sveti samo službe jedne osobe. Npr. svatko od nas je čovjek, sin/kći, radnik, vjernik, itd. Radi toga nismo više osoba.
Kako bi izbjegao dodatna pitanja - imajte na umu da je Isus bio čovjek! A kad je na krštenju Bog ušao u njega - postao je punina božanstva tjelesno. Dakle, kad je umro Isus, umro je čovjek - ne Bog. Kad je Isus uskrsnuo rekao je da ide "Ocu svome". Tko je to rekao - čovjek Isus Krist. Dakle, Isus je živ i danas.
Pokušat ću objasniti Biblijskim stihovima:
Biblija kaže u Mt. 1, 20: Tek što je to u sebi odlučio, ukaza mu se u snu anđeo Gospodnji i reče mu: "Josipe, sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti ženu svoju Mariju, jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetog. Rodit će sina, i nadjeni mu ime Isus, jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njegovih.
Tko je Isusov Otac, kad Biblija izričito kaže da je začet od Duha Svetog? Naravno, Duh Sveti je Otac Isusa Krista, kao što je zemaljski otac svakog od nas onaj od koga smo začeti. Što znači da su Duh Sveti i Otac zapravo ista osoba.
A Isus, Sin, kaže u Iv. 10, 30: Ja i Otac jedno smo. Iz čega je vrlo jasno da su Sin (Isus) i Otac jedno - odnosno jedna osoba. Stoga je zaključak, Otac i Sin i Sveti Duh su jedna te ista Osoba, što se slaže s onim što kaže Riječ Božja u Pnz. 6, 4: Čuj, Izraele. Jahve je Bog naš, Jahve je jedan.
Kako se ne bi stekao krivi dojam, doktrina "samo Isus" (tzv. jedinovci ili Jesus only) koja postoji u protestantskim krugovima također nije ono što Biblija uči, budući da je stajalište te doktrine da je Isus iz Nazareta Bog, od svog začeća do smrti. Međutim, Biblija nas uči u Lk. 2,40, gdje se govori o Isusu: Dijete je raslo i jačalo, napunjujući se mudrošću. I milost je Božja počivala na njemu. Iz čega vidimo da je Isus rastao u mudrosti što Bog ne može, jer je kod Boga savršenstvo mudrosti. Također, Bog ne može umrijeti, kao što je Isus umro na križu.
Dakle, Isus je rastao kao čovjek i bio je određen da se u njemu nastani sva punina božanstva tjelesno, što se dogodilo nakon Isusova krštenja kad se Duh Sveti spustio na Isusa u obliku goluba. Biblija kaže u Iv. 1, 32: Ivan je svjedočio: "Vidio sam Duha gdje siđe s neba kao golub i ostade na njemu. A kao što smo gore vidjeli, Duh Sveti je isto što i Otac, te je to trenutak kad su Otac i Sin postali jedno. Tad se Bog (punina božanstva) nastanio u ljudskom tijelu, Sinu - Isusu. (Kol. 2:9 Budući da u njemu stanuje stvarno sva punina božanstva.)
Dok je Isus bio na križu, prije nego što je umro, Bog ga je napustio, jer Bog ne može umrijeti i zato je Isus povikao u Mk. 15, 33: U deveti sat viknu Isus jakim glasom: "Eloi, Eloi, lama sabakthani!" - što znači: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio. Tada ga je Otac (što je Duh Sveti) napustio i on je urmo kao čovjek.
Ali, Isus (čovjek) je uskrsnuo i otišao Ocu Iv. 20, 17: Isus joj reče: Nemoj me dulje držati, jer još nisam uzišao k Ocu, nego idi k braći mojoj i reci im: 'Uzlazim svome Ocu i vašemu Ocu, svome Bogu i vašemu Bogu.' Biblija kaže da je On naš posrednik pred Ocem, 1. Tim. 2, 5: Jedan je Bog i jedan je posrednik između Boga i ljudi: čovjek Krist Isus koji dade samog sebe kao otkup mjesto sviju.
Isto to možemo vidjeti i u Otk. 4 poglavlje koje opisuje Onog koji je sjedio na prijestolju i Janje gdje stoji kao zaklano, pri čemu zaklano Janje predstavlja čovjeka Isusa Krista i Njegovu žrtvu na križu i njegovo posredovanje za nas, dok je sam Bog opisan kao Onaj koji je sjedio na prijestolju.
U Dj. 7, 56 kao i na drugim mjestima u Pismu nailazimo na sljedeći opis: Evo, gledam otvorena nebesa i Sina Čovječjega gdje stoji Bogu s desne strane, gdje opet nailazimo na prikaz Oca i čovjeka Isusa Krista kao posrednika za nas ljude, u kojem će se Bog ponovno nastaniti, nakon što dio Sebe (a On je Otac = Duh Sveti) izlije u svoje izabrane, te će oni vječno živjeti sa svojim Bogom, koji će biti u njima i u Isusu Kristu.
Stoga, Otac i Sin i Duh Sveti nisu tri osobe, već su to tri manifestacije jednog te istog Boga, koji se u Starom zavjetu manifestirao kao Otac, u Isusu Kristu iz Nazareta kao Sin, a sada kao Duh Sveti.
Pretpostavljam da mogu očekivati burne reakcije...