Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 4 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Naravno, kao što su i naše reči sa našim mislima. Ustvari one su JEDNO!

Inače to je velika tajna pobožnosti ili prave vere, kao što to piše u Timoteju 3:16. Sumnjam da je ta tajna otkrivena Babilonskom sveštenstvu i mnogim Hrišćanskim denominacijama, pošto je to VELIKA TAJNA prave vere, UJEDINJENJE BOGA i ČOVEKA. Ali to mnogi nikada neće razumeti kao ni druge istine Pisma, iako će biti veoma religiozni.

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]

Hm...U pocetku bese Rec, a ne misao. Sem toga, gramaticki clan ispred imenice "Rec" ukazuje na licnost. Ta licnost se utelovila, sto znaci da nije samo u pitanju misao. Usput, to sto ti tvrdis to je cisto Heraklitov koncept logosa-znaci grcka filozofija. Ali, tvoj je problem sto ti zelis verovati.

I Rec bese Bog.

Ovo ne moze da bude misao.

Pozdrav.

more_horiz
Dobro je, bar se slažemo da je Reč Bog i da verujemo u NJEGA!

A verovati u Njega je Život Večni, što je dar od Boga nama. Ne po delima nego radi Njegove velike ljubavi prema nama i Njegove milosti i dobrote. DA SE NIKO NE BI HVALIO!

Amen!

Brat Aladin

more_horiz
Kada Biblija objašnjava da Bog nije jedna osoba, nego tri osobe – to je nešto nevjerovatno. Da li onda postoje tri Boga? Ne! Biblija kaže da postoji samo jedan Bog, ali da postoje tri osobe koje čine tog «jedinog» Boga. Nije lako za razumjeti, ali Bog Biblije nam se tako otkriva. Za dublje i jasnije razumjevanje Boga kao tri osobe, Bog nam je pomogao primjerom: čovjeka.

Tako imamo muškarca i ženu koji su u Bibliji nazvani: čovjek (Postanak 1,27). Da li je muškarac čovjek? Da! Da li je žena čovjek? Da! A da li su muškarac i žena isto? Nisu! A da li su jedno? Jesu. «Bit će njih dvoje jedno tijelo»!!!
Kako to da dvoje može biti – jedno??? Čak jedno tijelo??? Kad mi znamo da i muškaraci žena imaju svaki svoje tijelo. I to različito tijelo?!?! Znamo da čak niti ne misle uvijek isto, niti da su u svemu savršeno složni. A ipak su «jedno». Ipak su oboje «čovjek»!!!

Jony je napisao: «ne mogu vjerovati da je slika Boga jedan osoba, ako je Bog tri osobe». Tu nije u pravu, jer čovjek nije jedna osoba, nego dvije: muškarac i žena. Njih dvoje su – čovjek!!!

Da li nam je ovo pomoć da možemo razumjeti kada Biblija govori da postoji jedan Bog, da to može značiti da pojam «Bog» obuhvaća tri osobe (slično kao što pojam «čovjek» obuhvaća dvije osobe)??? Budući da nam Biblija oboje otkriva – to se savršeno slaže.

Dakle, tri osobe (Otac, Sin i Duh) čine jedinog Boga. Ne postoje tri Boga, kao što muškarac i žena ne čine dva čovjeka, nego jednog. Ako do sada o ovome nismo razmišljali, možda smo zatečeni. Ali ovo je Božje otkrivenje, Božje objašnjenje.

U čemu je razlika između «tri Boga» i «jednog Boga kroz tri osobe»???
Kada bi nam se Bog otkrio kao tri Boga, to bi nam govorilo da postoje tri osobe koje nisu jedinstvene, koje su međusobno samostalne i čak i suprotstavljene. Tada bi teško bilo stvoriti jedinstvo. Zato ovo i nije prava slika o Bogu.

Kada tri osobe djeluju savršeno usklađeno, savršeno jedionstveno, a pri tome zadržavaju svoju osobnost – tada su tri osobe ujedinjene – one su jedno!!! Bog je jedan, ali Bog su tri osobe.

Sama pojam «Bog» nije ime, nego prije titula. I to titula Stvoritelja, Održavatelja, Spasitelja. Bog ne otkriva ljudima svoje ime, nego svoj karakter. U Starom zavjetu zato se Bog otkriva kao Jahve (Onaj koji jest, Onaj koji je stvarni Bog), zatim kao El Šadaj (Bog Svesilni, Postanak 17,1), El Roi (Svevid Bog, Postanak 16,13) itd. U Novom zavjetu Bog se predstavlja kao "Otac", kao "Duh" itd. Dakle, Bog otkriva čovjeku svoje ime kao obilježja svog karaktera: Svesilan, Svevid (sve mu je znano) Otac (roditelj i odgajatelj) itd. A naročito kada se otkrio Mojsiju objavio je još detaljnije svoj karakter: «Jahve, Jahve, Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi oopačinu, grijeh i prijestup, ali krivca nekažnjena ne ostavlja» Izlazak 34,6.7.

Ovdje Bog objavljuje tko je On zapravo. Mi ne trebamo spoznati o Bogu kako On izgleda, nego kakav je Njegov karakter. I zato nam je sebe objavio kao milostivog i milosrdnog. Zatim kao sporog na srdžbu. Zatim kao bogatog ljubavlju i vjernošću (zar je Bog sakrio u Starom zavjetu da je On ljubav i vjernost???). Zatim kao pravednog. Sve su to obilježja Božjeg karaktera. I kada čovjek proučavajuči Bibliju susretne ovakvog Boga – Bog ne ostaje čovjeku tajna, ne ostaje skriven, nego objavljen. Zato se ne slažem sa onim što je već ranije na ovom postu pisano kao riječi Augistinove: «Ne tražim razumjeti da bih vjerovao, nego vjerovati da bih razumio». Ove riječi su izraz slijepe pobožnosti. Bog se čovjeku objavljuje, mi moramo prvo razumjeti i shvatiti tko je Bog i kakav je Bog (moramo upoznati obilježja Njegovog karaktera – dobrota, milost, vjernost) – da bismo Mu mogli vjerovati!!! A ne obrnuto!!! Ne možeš vjerovati onom koga ne poznaješ?! Ali kada Boga upoznamo na način kako sebe otkriva u svojoj Objavi, kada spoznamo da je Bog dobar, milostiv i vjeran – tek tada Mu možemo iskazati povjerenje (vjeru)!!! Sve drugo je slijepa pobožnost, koja ne vodi ka pravoj spoznaji Boga.

Što zaključujem iz činjenice da se Bog objavljuje kroz tri osobe božanstva? Otkrivam to da kada bi Bog bio samo jedna osoba – to bi mogao biti povod za sebičnost. Gdje god je samo jedna osoba – vladar, kralj, car – to može biti povod za sebičnost. Ali tamo gdje postoji više osoba koje čine «organ» vladanja – tu ne mora doći do sebičnosti.

Otac slavi Sina i Duha, Sin proslavlja Oca i Duha, Duh proslavlja Oca i Sina. Svako daje onom drugom slavu, veličanstvo. Tako nema ni traga sebičnosti.

Kada muž slavi i veliča svoju ženu, a žena slavi i veliča svog muža – među njima nema sebičnosti. Jedan drugoga poštuju, hvale i podržavaju. Zajednićki planiraju i donose odluke, zajedno djeluju i zajednički snose odgovornost.

Koliko je to različito od Adama koji je radi grijeha bio spreman optužiti svoju ženu za to: «Žena koju si stavio uza me – ona mi je dala sa stabla pa sam jeo» (Postanak 3,12). Grijeh je strašno stanje u kojem čovjek ne može biti vjeran, niti može preuzeti krivicu na sebe. Zato je Adam prebacio svoju krivnju na Evu (i na Boga). Tada nisu više bili jedno, jer grijeh razara jedinstvo, ljubav, vjernost, zajedništvo.

Samo u Isusu Kristu možemo biti spašeni od prokletstva grijeha i obnovljeni za zajedništvo, vjernost, ljubav. U Isusu je riješen problem grijeha (za one koji se pokaju i izaberu ponuđeno spasenje). Zato muškarac i žena mogu ponovno biti jedno!!! Iako su dvije osobe.

Da li su Isus i Sveti Duh u Bibliji nazvani Bogom? Pogledajmo:

1) o Isusu
· «On, Božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima» Filipljanima 2,6.7.
· «U početku bijaše Riječ (Krist), i Riječ (Krist) bijaše kod Boga, i Riječ (Krist) bijaše Bog» Ivan 1,1 /Kako znamo da je Riječ - Krist? Po Ivan 1,14: I Riječ tijelom postala i nastanila se među nama. I mi smo promatrali slavu njegovu, slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine»
· «Jer dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni» Izaija 9,5 (ovdje je Krist nazvan ne samo Bogom, nego je predstavljen i kao Otac vječni. To ne znači da je On isto što i božanska osoba Otac, nego da je jednako Otac svega stvorenog)

2) o Duhu Svetom
· «Ananija, zašto je sotona zaposjeo tvoje srce tako da slažeš Duhu Svetom.... Nisi slagao ljudima, nego Bogu!» Djela apostolska 5,3.4.
· «Milosni su darovi različiti, ali je isti Duh. Različite su službe, ali je isti Gospodin. Različiti su učinci, ali je isti Bog koji čini sve u svima» (1. Korinčanima 12,4-6)
· A Gospodin je Duh .... jer dolazi od Gospodina, od Duha. (2. Korinčanima 3,17)
· Bog je Duh i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini (Ivan 4,24)

more_horiz
Brate Simply

Da, kada bi video ujedinjenje Boga i čoveka onda bi verovatno pisao malo drugačije.

JEDAN je Bog, i JEDAN POSREDNIK između tog JEDNOG Boga i ljudi, ČOVEK Isus Hrist!

Isus nije bio Hrist, time ga je načinio Bog kada je ušao i živeo u Njemu. Isus je po rođenju bio poslednji Adam, Božiji Sin, Čovek. Kada je jedini Bog na reci Jordanu ušao u Njega, onda je postao Gospod i Hrist. Evo potvrde iz Pisma za to.

Ovoga je Isusa (čoveka i poslednjeg Adama) oživio Bog, čemu smo svi mi svjedoči.
Dela 2:36
Tvrdo dakle neka zna sva kuća Izraelova: Ovoga Isusa (čoveka, proroka, poslednjeg Adama, Sina Božjeg), kojega vi pribiste na
križ, učinio je Bog (Jedini Bod) (čime Ga je učinio?) Gospodinom i Kristom."

Dakle, ON TO NIJE BIO DOK GA BOG TIME NIJE UČINIO. AKO BI TO ISUS VEĆ BIO, ONDA GA BOG TIME NE BI UČINIO.

UJEDINJENJE ČOVEKA I BOGA!
Pa naravno kada se čovek Isus ujedinio sa Bogom, postali su JEDNO, šta je Onda Isus? Naravno, ono s čime se ujedinio, BOG!

Evo i Isaija tvrdi isto.

Duh svemogućega Gospoda počiva na meni, jer me je pomazao Gospod, poslao me, da
donesem poniznima veselu vijest. On me je poslao, da iscijelim slomljena srca,
da navijestim zarobljenima slobodu, vezanima otkupljenje,

Ne kaže: "Ja sam utelovljenje druge osobe u Bogu, i zato imam silu da javljam..."

Isaija 4:1
"Evo sluga moj, kojega ljubim, izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega
duh svoj
, istinu će javljati narodima.
Ovde ne meće Bog svog Duha na Boga, već na SLUGU-ISUSA.

Da li to ovde prva osoba Božanstva stavlja svoj Duh na drugu osobu Božanstva? Sigurno ne! Da li je to proroštvo za Isusa? DA! Da li je ovde Isus Bog. NE, već sluga!
A da li je Isus Bog. NARAVNO, Bog je stavio svog Duha u Njega, i ujedinili su se i Isusa je Bog učinio Gospodom i Hristom.
Da se podsetimo šta Pismo kaže:
Dela 2:36.
Tvrdo dakle neka zna sva kuća Izraelova: Ovoga Isusa (čoveka, proroka, poslednjeg Adama, Sina Božjeg), kojega vi pribiste na
križ, učinio je Bog (Jedini Bod) (čime Ga je učinio?) Gospodinom i Kristom."

Kako je Bog učinio da čovek Isus postane Gospod i Hrist?
"Evo sluga moj, kojega ljubim, izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega
duh svoj
, istinu će javljati narodima.

Stavio je svog Duha u Njega! Zato je Isus rekao: "JA I OTAC JEDNO SMO!"

Ovo što sam pisao nije poricanje Isusovog Božanstva uopšte. Naprotiv, to Ga predstavlja kao JEDINOG BOGA objavljenog u ljudskom telu, jer: ON I OTAC SU JEDNO, a ja sam samo objasnio kako se to dogodilo!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Pa da i ja nešto nadodam, uz mogućnost burnih reakcija.
TROJSTVO I BOŽANSTVO ISUSA KRISTA
1. Sveto Trojstvo (1)
(1) Jehovini svjedoci uživaju nemalo tvrdeći da riječ Trojstvo ne postoji u Bibliji. Čak tvrde da, pošto nije dio Sv.pisma, mora da je poganskog podrijetla i da ne bi trebala biti niti uzeta u razmatranje. Međutim, Jehovinim svjedocima izmiče da se sama riječ ”Jehova”, za koju oni tvrde da je jedino ispravno Božje ime, ne pojavljuje kao takva u Bibliji, već je umetak hebrejskih suglasnika YHWH ili JHVH gdje su svi samoglasnici dodati proizvoljno. Stoga, to ne bi bilo biblijski na isti način na koji nije ni Trojstvo.
Jedno od najvećih doktrina Sv. pisma je ona o Sv. Trojstvu (TES THEOTETOS) tj. o prirodi samog Boga. Reći da je ova doktrina ”tajna” je zaista nesuvislo i nijedan propovjednik koji je potkovan ne bi objasnio smisao ove doktrine tako apstraktnim terminima. Jehovini svjedoci optužuju svećenstvo da upravo to čine. Pa ipak, bolno je zamijetiti da su, kao i obično, oni krivi za laž u predstavljanju činjenica i tumačenju onoga što i službenici Evanđelja podrazumijevaju pod Božanstvom.
Prije svega, službenici Evanđelja i kršćani, u većini, ne vjeruju u postojanje ”tri boga u jednom”, već u postojanje tri osobe iste biti, jednake, koje postoje istodobno, vječne su i nepromjenljive dovijeka. Ova doktrina nalazi široko opravdanje u navodima u Bibliji gdje se precizno stavlja znak na urođenu množinu u božanstvu, iako nije izričito izrečeno. Razmotrimo samo neke od tih odlomaka.
U knjizi Post 1,26, govoreći o stvaranju, Jahve se izražava koristeći množinu: ”Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična.” Sada je jasno da Bog ne bi stvorio čovjeka na svoju sliku i na sliku anđelâ da je govorio njima. Prema tome, obratio se nekom drugom. Ustvari kome se, ako ne svom Sinu i Duhu Svetome, koji imaju istu bit kao i On, mogao obratiti u tako prisnoj formi?
Pošto ne postoji drugi Bog osim Jahve (Iza 43,10-11), niti neki bog manje moćan, kako Jehovini svjedoci smatraju Krista, ako ne želimo lišiti taj odlomak svakog značenja, mora se podrazumijevati postojanje jedinstva u množini i u biti.
Isto se mora reći i za Post 11,7, kada, u svezi Babilonske kule, Bog kaže: ”Hajde da siđemo . . .” i za Iza 6,8 gdje kaže: ”Tko će ići za nas?” Ovi primjeri množine predstavljaju naznaku postojanja nečega dubljeg od jednog neosobnog odnosa; oni naznačuju, bez ikakve dvojbe, ono što će Novi zavjet razviti u potpunoj formi, tj. trojedinstvo u jednom Bogu. Tvrdnja Jehovinih svjedoka da su Tertulijan i Teofil raširili i uveli u kršćanski Credo doktrinu Božjeg trojnog jedinstva je smiješno i ne zavrijeđuje čak ni da se pokuša osporiti. Svako nepristrano proučavanje činjenica uvjerit će nepristranog istraživača da je prije Tertulijana i Teofila ta doktrina bila proučavana i smatrana zdravom. Nitko ne dvoji u prakticiranje demonskih božanstava među poganima, kao što su Babilonci i Egipćani to činili, ali nazvati doktrinu trojednog Boga đavolskom doktrinom, kao što to čine Jehovini svjedoci, i njima slični, je bogohulno i proizvod je neukih mozgova i pomračenih duša.
Drugi put možda više, a možda i manje, tko zna?
Srdačan pozdrav iz Paradisa.
Ćubela.Very Happy

more_horiz
Aladin je napisao/la:

UJEDINJENJE ČOVEKA I BOGA!
Pa naravno kada se čovek Isus ujedinio sa Bogom, postali su JEDNO, šta je Onda Isus? Naravno, ono s čime se ujedinio, BOG!
A da li je Isus Bog. NARAVNO, Bog je stavio svog Duha u Njega, i ujedinili su se i Isusa je Bog učinio Gospodom i Hristom.

Znači kada se grešnik opravda i ujedini s Bogom (postane hram Svetog DUha) - i on postaje Bog??????

more_horiz
Pozdrvav simply evo ukljucicu se u ovu raspravu o trojstvu zato sto je smatram veoma, veoma vaznom.

Dakle koji je motiv da se ukljucim u ovu temu, prosto taj sto moramo biti svesni da kada govorimo o ovoj temi plivamo u izuzetno dubokim vodama Biblije, ja to uvek zelim izbeci kada god je to moguce, ali ponekad neke stvari moraju biti temeljno obrazlozene Biblijom.

Ako je i sa jednom stvari to slucaj onda je to sa ucenjem o Boznanstvu.

No za pocetak bih dao jedan mali uvod iz jedne knjige Elen White, gde je ona po mom sudu bila pomazana da kaze jednu veliku istinu.

Sada govori o iskusenjima reforamatorskih vremena i kaze nama,

Ista iskusenja su preziveli i Boziji ljudi u proslim vremenima. Vilkif, Hus, Luter, Trindal, Bakster, Vesli isticali su pravilo da svako ucenje mora da se proveri Svetim Pismom i izjavili da ce spremno poreci sve ono sto Bozija Rec osudjuje. Protiv ovih ljudi besneo je ogan progonsva neumoljivim gnevom, pa ipak oni nisu prestali da propovedaju istinu. Svaki deo crkvene istorije bio je obelezen razvojem narocite istine, prilagodjene potrebama naroda Bozijeg u dato vreme. Svaka nova istina morala je da krci sebi put uprkos mrznji i protivljenju, oni koji su bili blagoslovljeni njenom svetloscu morali su da prodju kroz iskusenja i probe. Uvek kada se za to ukaze potreba, Bog daje narodu narocitu istinu. Ko bi smeo odbiti da takvu istinu ne objavljuje?

O poziciji onih koje Bog salje, autorica kaze sledece ispravne stvari,

Oni ne mogu ostati nemi a da time ne izloze opasnosti i sopstvenu dusu. Oni moraju da izvrse svoju duznost, a posledice da prepuste Bogu.

Iznosim ove delove zato sto se slazem sa time. I mozda se pitate kakve ovo veze ima sa trojstvom.
Evo u cemu je stvar, svedoci smo da je kroz reformaciju, Bog vracao istine u crku. Tako je Luter doneo veliko ucenje opravdanje verom, Veslio posvecenje, zatim duhovni darovi, krstenje u Svetom Duhu, sve su to stvari koje su se vratile nama u toj velikoj borbi vere koja je trajala vekovima.

I kako je autorica precizno napisala gotovo bih mogao reci u ovom trenutku prorocki nadahnuta, ni jedan od tih stvari nije dosla bez velike duhovne borbe ili osporavanja.

No, po mom sudu i tu je to justine, evo razloga po mom misljenju zasto adventnu probudjenje sa pocetka 19 veka nije konacna reformacija crkve ili njena restauracija.

Jedan od bitnih razloga je jer nisu imali otkrivenje o tome da je Bog apsolutno jedan i da nema nikakvog kolegijuma bogova na Nebu.

Po mom sudu to je jedna velika istina koja dolazi u ova poslednja vremena i kao niti jedna druga istina pre nje ni ona ne moze biti prihvacena bez velike borbe ili otpora.

Kada pogledamo na ucenje o trojstvu mi vidimo da ono danas postaje vezivno tkivo ekumenskog pokreta nesto sto spaja sve denominacije, nesto sto je njima zajednicko i na cemu oni grade zajednicku buducnost.

Mnogi od njih uzimaju i samu misao o tome da postoji jedan Bog u tri manifestacije ili sluzbe kao jeres.

Pa ipak nama ostaje da duboko polgedamo u Bibliju svesni da samo ona donosi otkrivenje istine.
Sada postoji razlog zasto su neka ucenja vazna. Mnogi od vas ce se sloziti da zivimo u vreme kada znaci koje je Isus rekao da ce pratiti vernike nekako posustaju. Sve manje i manje je izlecenje, a sve vise price o tome. Nije da ljudi ne zele, da ne mole da se ne trude ali nekako rezultati izostaju. Zasto?

Po mom sudu kada je sve manje znaka koje je Bog rekao da ce pratiti vernike, na nama je jedna potreba da preispitamo neke segmenta naseg ucenja.

Prosto Isus je rekao idite i propovedajte evanjdelje celom svetu svakom stvorenju a ovi znaci ce slediti one koje veruju, dakle ako znaci izostaju to je samo zato sto Bog nije zadovoljan nasim propovedanjem.

Sa ovim na umu ja cu kroz naredne postove pokusati obrazloziti da nema tri osobe, vec da postoji jedan Bog koji u tri svoje manifestacije!

more_horiz
Sada ako bi pogledali na ucenje o trojstvu mi tada vidimo da ljudi kazu da je Isus dosao da objavi drugu osobu svete trojice.

Sada ja tu tvrdju ovde osporavam. Ja tvrdim i navescu dokaze Biblije da Isus nikada za sebe nije tvrdio da je On druga osoba u Bogu, ja ovde zastupam stav da je On svojim Recima sebe nama predstavio kao coveka, i kao Boga odnosno da je za sebe tvrdio da je On Jahve licno, ne samo Njegov Sin vec da je On Bog.

Dakle po mom misljenju On je o sebi govrio kao coveku, ali kada je tvdrio da je On Bog, nikada nije rekao nista drugo doli da je On licno taj veliki Jahve!

Posto je ovo jako duboko i velika tema sukcesivno moramo proci jako puno stihova i uklopiti ih u jednu veliku celinu, pocecu sa Ivanovim Evandjeljem 14 poglavlje od stiha 8,

Filip mu rece, Gospodine pokazi nam Oca i nama je dovoljno,sada nas brat Filip je slusao iste reci koje mi citamo on je cuo da Isus govori o Ocu, i naravno javila se jedna zelja u njegovom srcu koju on ovde izrazava kao jednu molbu za Isusa, izrazio se jednostavnom recenicom, pokazi nam Oca i nama je dovoljno, a sada bih svakog koga ova tema interesuje zamolio da procita Isusov odgovor,

Toliko sam vremena s vama odgovori mu ISUS I TI ME FILIPE NISU UPOZNAO?TKO JE VIDEO MENE VIDEO JE OCA! PA KAKO VELIS POKAZI NAM OCA! I sada prijatelji da je doktrina trojstva tacna Isus ne bi mogao reci ove reci na ovakav nacin, On veoma precizno odgovara na pitanje i kaze ja sam taj otac i toliko sam vremena ovde a ti me jos ne prepoznajes Filipe, Isusov odgovor je ukor Filipu, jasno i precizno ako si video mene video sam Oca, uz to ja sam vec par godina sa vama.

Sada ja bih voleo da mi svako ko veruje u trojstvo kaze gde on u ovim stihovima pisma njega pronalazi Isus ovde primetimo ne tvrdi da je On druga osoba Bozanstva on jednostavno tvrdi da je On Otac, dakle SVemoguci Bog.

No da bi pojasni stvar Isus nastavlja i postavlja jedno pitanje Filipu pa procitajmo to pitanje,

Zar ne vjerujes da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Zaustavimo se ovde jer su ovo vazni stihovi u njima sam Isus pricizno predstavlja svoje Bozanstvo i objasnjava kako je moguce da On u isto vreme bude i covek i Bog. Mogu li ja potaviti ovo pitanje vama, teolozima koji verujete u trojstvo, da li vi verujete da je Bog bio u Hristu u tom trenutku dok je Isus razgovarao sa ucenicima, viditi on ih ovde nije pozivao da to objasne, nego da verom prihvate ono sto On govori, i to je put ka otrkivenju mozda vi ne razumete ucenje o Bozanstvu ali ako ikada dodjete do istine moracete sebi odgovoriti na ovo pitanje, pri tom braco ne postavljam to pitanje ja ja ga samo citiram, jer ako je trojstvo ispravna nauka Otac Isusov je morao biti na Nebu, ali On je tvrdio da je Otac u Njemu i da Otac cini ta mocna dela, pri tom pita ucenike da li oni to veruju!
Sada ja pitam vas da li je Otac bio u Hristu i pomirio svet sa sobom i sta to znaci?

Ja ne govorim sam od sebe Rijeci koje vam kazem, dakle Isus je rekoa da reci koje govori nisu njegove vec, Otac koji boravi u Meni On cini dela, ako citamo evandjelja bez predrasuda jasno i precizno suoceni smo sa Njegovim Recima, da neko ne nesto vec NEko zivi u Njemu i taj neko je Otac, Bog koji je Sveti Duh!

Jos jedan poziv, gotovo molba da veruju, Verujte mi ja sam u Ocu i Otac je u meni!

Posle svih vekova mislim da je pitanje aktuelno i danas posebno danas, verujemo li ovim recima, ili verujemo doktrinu Rimskog biskupa Trinitarijusa iz 285 godine koji je proglasio trojstvo odnosno da je Sin dosao sa neba da sebe Otkrije, milslim da Isus nije dosao da otkrije drugu osobu u Bogu vec da se kroz njega nama dalje otkrivao jedini istiniti Bog Jahve.

Vec ovi stihovi su znakoviti da nam pokazu da je trojsvo cudna doktrina ali ima jos puno toga.

more_horiz
Sada cu navesti brojne stihove koji naseg Gospoda Isusa Hrista objavljuju kao jedinog istinitog Boga.
Ustvari sada cu pokazati da On sam sebe nikada nije predstavio kao drugu osobu u svetom trojstvu, vec iskljucio kao Jahvu.

Drugim recima, Jahve Starog Zaveta je Gospod Isus u Novom Zavetu!

Prorok Isaija, 43 glavas stih 3

Ja sam Jahve, Bog tvoj Svetac Izraliljev tvoj Spasitelj. Zasto je ovo vazna stih, zato sto nam pokazuje da je Jahve, koji je jedini Bog nas Spasitelj i da drugog nema niti moze biti, to je jos preciznije pokazano u stihu 11,

Ja sam Jahve, osim mene nema Spasitelja, razlog zasto navodim ove izjave je jednostavan ovde nam Bog Otac, kaze da je on Spasitelj i veoma precizno izjavljuje da osim njega drugog SPASITELJA NEMA.

Suoceni sa tom cinjenicom mi za trenutak mozemo biti zapitani kako je moguce da Jahve bude spasitelj, kada mi znamo da je nas Spasitelj njegov Sin, Isus Hrist, da je ucenje o trojstvu tacno, On bi ovde morao izjaviti osim moga sina nema Spasitelja. Ali se ovde veoma jasno i precizno kaze nesto drugo, Jahve licno je nas Spasitelj i drugog nema, i jedini nacin na koji mi ovo mozemo razumeti je da je Jahve SZ, Gospod Isus Hrist u NZ.

Sada evo jos jednog stiha takodje iz proroka Isaije koji pokazuje da je Jahve licno taj Spasitelj, to je glava 45 stih, 21

Ojavite iznesite svoje dokaze, svjetujte se zajedno, Tko je to od davnina navjestio i od tada prorekao?
Nisam li ja Jahve? Nema drugog Boga do mene Boga pravednog i Spasitelja osim mene nema.

Dakle ovde je to jos jednom ponovljeno kao precizna izjava, osim njega licno nema drugog Spasitelja.

O tome da je Gospod Isus nas Spasitelj ne treba puno pisati, svi to znamo. Ali nam ovim Bozija Rec pokazuje da Isus mora biti vise nego covek, da bi bio Spasitelj, On mora i jeste Bog, i to ne neka druga osoba u Bogu On je nama sebe predstavio kao jedinog istinitog Boga naseg Spasitelja.

more_horiz
simply je napisao/la:
Tako imamo muškarca i ženu koji su u Bibliji nazvani: čovjek (Postanak 1,27). Da li je muškarac čovjek? Da! Da li je žena čovjek? Da! A da li su muškarac i žena isto? Nisu! A da li su jedno? Jesu. «Bit će njih dvoje jedno tijelo»!!!
Kako to da dvoje može biti – jedno??? Čak jedno tijelo??? Kad mi znamo da i muškaraci žena imaju svaki svoje tijelo. I to različito tijelo?!?! Znamo da čak niti ne misle uvijek isto, niti da su u svemu savršeno složni. A ipak su «jedno». Ipak su oboje «čovjek»!!!

Jony je napisao: «ne mogu vjerovati da je slika Boga jedan osoba, ako je Bog tri osobe». Tu nije u pravu, jer čovjek nije jedna osoba, nego dvije: muškarac i žena. Njih dvoje su – čovjek!!!

Da li nam je ovo pomoć da možemo razumjeti kada Biblija govori da postoji jedan Bog, da to može značiti da pojam «Bog» obuhvaća tri osobe (slično kao što pojam «čovjek» obuhvaća dvije osobe)??? Budući da nam Biblija oboje otkriva – to se savršeno slaže.

Dakle, tri osobe (Otac, Sin i Duh) čine jedinog Boga. Ne postoje tri Boga, kao što muškarac i žena ne čine dva čovjeka, nego jednog. Ako do sada o ovome nismo razmišljali, možda smo zatečeni. Ali ovo je Božje otkrivenje, Božje objašnjenje.

Brate: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju!" događa se u Post. 1: 26, a tek u 2. poglavlju Postanka Bog čovjeka - rastavlja na muško i žensko. Dakle, kad je činio čovjeka na svoju sliku - napravio je jednog (koji je bio i muško i žensko)! Dalje, slika rastavljanja čovjeka na muško i žensko - simbol je kako će Krist sebe "rastaviti" na sebe i svoju zaručnicu (što je počelo s Pedesetnicom iz dijela apostolskih, kad je izlio dio sebe u svoju izabranu ckrvu)...

simply je napisao/la:
Ovdje Bog objavljuje tko je On zapravo. Mi ne trebamo spoznati o Bogu kako On izgleda, nego kakav je Njegov karakter. I zato nam je sebe objavio kao milostivog i milosrdnog. Zatim kao sporog na srdžbu. Zatim kao bogatog ljubavlju i vjernošću (zar je Bog sakrio u Starom zavjetu da je On ljubav i vjernost???). Zatim kao pravednog. Sve su to obilježja Božjeg karaktera. I kada čovjek proučavajuči Bibliju susretne ovakvog Boga – Bog ne ostaje čovjeku tajna, ne ostaje skriven, nego objavljen. Zato se ne slažem sa onim što je već ranije na ovom postu pisano kao riječi Augistinove: «Ne tražim razumjeti da bih vjerovao, nego vjerovati da bih razumio». Ove riječi su izraz slijepe pobožnosti. Bog se čovjeku objavljuje, mi moramo prvo razumjeti i shvatiti tko je Bog i kakav je Bog (moramo upoznati obilježja Njegovog karaktera – dobrota, milost, vjernost) – da bismo Mu mogli vjerovati!!! A ne obrnuto!!! Ne možeš vjerovati onom koga ne poznaješ?! Ali kada Boga upoznamo na način kako sebe otkriva u svojoj Objavi, kada spoznamo da je Bog dobar, milostiv i vjeran – tek tada Mu možemo iskazati povjerenje (vjeru)!!! Sve drugo je slijepa pobožnost, koja ne vodi ka pravoj spoznaji Boga.

Da nam nije važno spoznati kako Bog izgleda - on nam ne bi dao svoju sliku - jednog čovjeka koji je bio i muško i žensko u jednom tijelu - jedna osoba!

simply je napisao/la:
Što zaključujem iz činjenice da se Bog objavljuje kroz tri osobe božanstva? Otkrivam to da kada bi Bog bio samo jedna osoba – to bi mogao biti povod za sebičnost. Gdje god je samo jedna osoba – vladar, kralj, car – to može biti povod za sebičnost. Ali tamo gdje postoji više osoba koje čine «organ» vladanja – tu ne mora doći do sebičnosti.

Otac slavi Sina i Duha, Sin proslavlja Oca i Duha, Duh proslavlja Oca i Sina. Svako daje onom drugom slavu, veličanstvo. Tako nema ni traga sebičnosti.

Bez komentara...

simply je napisao/la:
Kada muž slavi i veliča svoju ženu, a žena slavi i veliča svog muža – među njima nema sebičnosti. Jedan drugoga poštuju, hvale i podržavaju. Zajednićki planiraju i donose odluke, zajedno djeluju i zajednički snose odgovornost.

Koliko je to različito od Adama koji je radi grijeha bio spreman optužiti svoju ženu za to: «Žena koju si stavio uza me – ona mi je dala sa stabla pa sam jeo» (Postanak 3,12). Grijeh je strašno stanje u kojem čovjek ne može biti vjeran, niti može preuzeti krivicu na sebe. Zato je Adam prebacio svoju krivnju na Evu (i na Boga). Tada nisu više bili jedno, jer grijeh razara jedinstvo, ljubav, vjernost, zajedništvo.

Bate, Bog je rekao za čovjeka da ne na njegovu sliku PRIJE PADA, tako da slike nakon pada između muža i žene ne govore o tome kakav je Bog, jer on nije pali - već savršen. Želimo li spoznati odnos Boga i izabrane crkve - trebamo gledati odnos Adama i Eve prije pada.

simply je napisao/la:
Da li su Isus i Sveti Duh u Bibliji nazvani Bogom? Pogledajmo:

1) o Isusu
· «On, Božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima» Filipljanima 2,6.7.
· «U početku bijaše Riječ (Krist), i Riječ (Krist) bijaše kod Boga, i Riječ (Krist) bijaše Bog» Ivan 1,1 /Kako znamo da je Riječ - Krist? Po Ivan 1,14: I Riječ tijelom postala i nastanila se među nama. I mi smo promatrali slavu njegovu, slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine»
· «Jer dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni» Izaija 9,5 (ovdje je Krist nazvan ne samo Bogom, nego je predstavljen i kao Otac vječni. To ne znači da je On isto što i božanska osoba Otac, nego da je jednako Otac svega stvorenog)

2) o Duhu Svetom
· «Ananija, zašto je sotona zaposjeo tvoje srce tako da slažeš Duhu Svetom.... Nisi slagao ljudima, nego Bogu!» Djela apostolska 5,3.4.
· «Milosni su darovi različiti, ali je isti Duh. Različite su službe, ali je isti Gospodin. Različiti su učinci, ali je isti Bog koji čini sve u svima» (1. Korinčanima 12,4-6)
· A Gospodin je Duh .... jer dolazi od Gospodina, od Duha. (2. Korinčanima 3,17)
· Bog je Duh i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini (Ivan 4,24)

Brate simply ( brate No Nick) - ako gledamo na ove stihove iz perspektive ČOVJEKA ISUSA KRISTA i BOGA (koji je i Otac i Duh Sveti i Sin i Riječ) - sve je jasno i potvrđuje tezu upravo o Bogu koji je jedna osoba i čovjeku Isusu Kristu koji je umro za naše grijehe.

Samo da se osvrnem na Iv. 1:1
Post. 1:1 - 1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Iv. 1:1-3 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ. Ova bijaše u početku u Boga.  Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.

Dakle, u Post. 1:1 imamo Boga koji kaže "Načinimo (množina) čovjeka na sliku i priliku svoju! - i čini jednog čovjeka koji je i muško i žensko. Dakle, na koji je način Bog množina - samo time što ima mnogo osobina - spasitelj, iscjelitelj, itd.  Ista stvar kao što nema 7 Svetih Duhova - Otk. 5:6 "to su sedam duhova Božjih poslanih po svemu svijetu." - To je 7 manifestacija jednog Svetog Duha.

A što se tiče Iv. 1:1. Što je riječ - općenito - definicija riječi: izražena misao koja u sebi sadrži tu misao! Kad kažem veliki crni vuk, imam određenu misao koju sam izrazio,  a ona u sebi sadrži tu moju misao - inače bi to bila besmislena. Dakle, Riječ iz Iv. 1:1 je bila kod Boga i bila Bog.

Dakle Bog koji je prije bio u neizraženom obliku, te se počeo izražavati (Riječ i Bog) i na kraju se izrazio, tj. predstavio u formi Riječi (pa sad imamo samo Riječ koja u sebi sadrži Boga - tj. Bog je postao Riječ).
Bog-->Riječ i Bog-->Riječ (koja "u sebi sadrži Boga", tj. ona je Bog u drugoj formi.) 
Npr. led - kad ga topimo imamo led i vodu - nad ga otopimo led je postao voda. Cijelo vrijeme ista kemijska tvar u različitim manifestacijama.

Tako vidimo da kroz cijelu Bibliju nema 3 osobe ili 9 osoba (otac + sin + 7 duhova Božjih) nego CIJELO VRIJEME JEDNA OSOBA!

more_horiz
Sada mi znamo da je Jahve za sebe puno puta govorio da je on prvi i poslednji, tako to je vazno jer koristeci taj izraz govorio nam je i to veoma cesto da je On jedini Bog, i da drugog Boga osim njega nema.

U stihovima u SZ on se nikada ne obraca nekom drugom Bogu sa kojim bi delio cast i slavu, mi nikada u prorockim vizijama na prestolu ne vidimo neku drugu osobu osim njega i samo njega jer on jeste jedini istiniti, vecni, Bog i Boga osim njega, nema.

Prorok Isaija, 41 glava 4 stih,

Tko je to ucinio i izvrsio? Onaj koji od iskona zove narastaje, Ja sam Jahve, koji sam prvi i bit cu ovaj isti sa poslednjima.Veoma vazna izjava dakle On Jahve je prvi i poslednji, sto znaci da je on isti Bog u svim vremenima, da se ne menja, i da drugog Boga osim njega naravno nema.

Kao jedna velika istina ovo nam je ponovljeno takodje u proroku Isaiji, 44 od 6 stiha,

Ja sam prvi i ja sam poslednji osim mene Boga nema. Moramo biti veoma veoma pazljivi u ovim stvarima, jer ako je on prvi i poslednji onda niko osim Njega nema pravo da to isto izjavi za sebe, bas niko jer postoji samo jedan vecni i istiniti Bog.

A sada pogledajmo sta Gospod Isus kaze za sebe, mozemo citati u prvoj glavi Otkrivenja kada Gospod Isus objavljuje sebe apostolu Jovanu na ostrvu Patmos,to je Otkrivenje 1, glava stih 17

Kad ga opazih padoh kao mrtav pred Njegovim nogama, svako ljucko bice bi ovako reagovalo pred silinom te vizije, a On stavi na mene svoju desnicu i kaza, Nemoj se bojati, Slava Nasem Bogu njegova ljubav izgoni svai strah, a sada Isus govori o sebi i kaze i to je bitno za nase izlaganje, Ja sam prvi i poslednji, koristi apsolutno iste reci kojima je predstavio sebe Isaiji sada istim recima predstavlja sebe i Jovanu, kao jedinog istinitog boga, on ovde ne kaze ja sam sin Boziji, da to tako kaze on nikada ne bi mogao reci da je prvi, morao bi reci Moj Otac je prvi a ja sam njegov sin, ali on koristi licnu zamenicu i kaze Ja sam prvi i poslednji a da to za sebe govori sin Boziji jasno je iz nastavka stiha, Onaj koji zivi! Bio sam mrtav, ali evo zivim u vijeke vjekova i imam kljuceve smrti i podzemlja. Ovde je sasvim jasno da se radi o Isusu, dakle On moze biti prvi i poslednji zato sto Se kroz njega ne otkriva druga osoba u Bogu, nego je on utelovljenji Jahve, On je Rec koja je postala telo, On je Jahve, On je nas Gospod Bog licno, Jos jednom JAHVE STAROG ZAVETA JE GOSPDO ISUS HRIST U NOVOM ZAVETU!

more_horiz
Osim onog što sam gore iznio u prethodnom postu, mogu reći da se slažem s bratom Dragomirom i da u prilog stihovima koje je on naveo mogu navesti i još jedan stih koji pokazuje da je Jahve Starog zavijeta = Isus Novog zavijeta (dakako, ne mislim na čovjeka Isusa, već na Boga koji je u Njemu stanovao - jednu osobu!)

Iv. 8: 23 - 24: On im reče: "Vi ste odozdo, ja sam odozgo; vi ste od ovoga svijeta, ja nijesam od ovoga svijeta. Rekoh vam: "Umrijet ćete u grijehima svojim, jer ako ne uzvjerujete, da JA JESAM, umrijet ćete u grijehima svojim."

Iv. 18: 5-8 Odgovoriše mu: "Isusa Nazarećanina." Isus im reče: "JA SAM." A s njima je stajao i Juda, izdajnik njegov. A kad im reče: "JA SAM, ustuknuše natrag i popadoše na zemlju. (Ovo govori Bog koji je u Njemu) Onda ih opet zapita: "Koga tražite?" A oni rekoše: "Isusa Nazarećanina." Odgovori Isus: "Rekoh vam, da sam ja. (Ovo govori Isus kao čovjek.) Ako dakle mene tražite, pustite ove nek idu!"

Post. 3: 13 -14 Mojsije opet zapita Boga: "Ali kad dođem k sinovima Izraelovim, pa im reknem: 'Bog otaca vaših šalje me k vama', i ako me upitaju: 'Kako mu je ime?' - što ću im odgovoriti? Bog odgovori Mojsiju: "JA JESAM, KOJI JESAM."  I nastavi: "Tako reci sinovima Izraelovim: 'JA JESAM', posla me k vama!"

more_horiz
Cijeli problem zbog kojeg bi ova doktrina za njih (jehovce i sl. protivnike Sv. Trojstva) bila ”velika zbrka” je plod njihove interpretacije riječi ”smrt ”. Za njih smrt je prestanak spoznaje ili uništenje . Međutim, ni u jednom cijenjenom leksikonu ili riječniku neće se dati grčkim i hebrejskim riječima,gore spomenutim, značenje koje bi moglo poduprijeti njihove teorije. U Sv.pismu pod smrću se podrazumijeva ”odvajanje” od tijela, što je slučaj s prvom smrću, onom fizičkom.
Pod smrću se ne misli uništenje, i Jehovini svjedoci ne mogu predočiti nijednu riječ iz izvornih jezika da bi dokazali suprotno. Kao potvrda za to postoji obilje dokaza i rado prihvaćamo svako sučeljenje glede tih točaka.
Ostatak poglavlja je pun djetinjastih pitanja, od kojih su neka teška za ponoviti. ”Tko je upravljao svijetom (kozmosom) za vrijeme tri dana dok je Isus bio mrtav i boravio u grobu...?”, (Ovdje je smrt ponovno predstavljena kao prestanak spoznaje-svijesti), primjer je apsurdnosti koja se želi podmetnuti lakovjernima, dok svi oni koji ne žele prihvatiti teorije organizacije Jehovinih svjedoka bivaju okarakterizirani kao ”religiozni” i ”vjerski zatucani”, kakva god bila vrijednost iznešene kritike.
Kršćani ne vjeruju u utjelovljenje Sv. Trojstva u osobi Isusa Krista i u datost da su oni bili troje u jednom tijekom Spasiteljeve službe. Gospodin je dobrovoljno uzeo zemaljsko tijelo s njegovim ograničenjima, ali je nebo bilo uvijek otvoreno za Njega; na njegovu krštenju Duh Sveti je sišao u obliku goluba, Otac je progovorio i Sin je bio kršten. Trebaju li još drugi dokazi da bi se dokazalo trojno jedinstvo? Usporedite Isusovo krštenje (Mat 3,16-17) s nalogom da se propovijeda u trojedino Božje ime (vidi, Lk 1,35, Iv 14,6; 15,26) i uviđaj je jasan i neprijeporan.
Naravno da nije moguće razumijeti u potpunosti ovo veliko otkriće u svoj njenoj punini, ali znademo ovo: postoji jedinstvo bitì, ne postoje tri boga, i to jedinstvo je Jedno u svakom smislu; i nijedna razumna osoba ne može to opovrgnuti nakon što je ocijenila taj očevid. Kad je Isus rekao: ”Otac je veći od mene”, On je govorio istinu, pošto se u naravi sluge (Fil.2:7) i kao čovjek, Sin podložio dragovoljno Ocu, ali po uskrsnuću i sjaju ponovno uzete slave (v.r.Cool On je pokazao svo svoje božanstvo u tvrdnji: ”Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska”(Mt28,18), dokaz njegove prave naravi i suštinskog jedinstva.
Očigledno je, dakle, da Gospodin Isus Krist nije nigda bio niži, duhovno govoreći, od Oca za vrijeme svog boravka na zemlji. Suprotno od tvrdnji Jehovinih svjedoka, i dok je bio u tijelu i njegova bit nije bila podređena, kao što naznačuju njegove riječi: ”... da svi poštuju Sina tao što poštuju i Oca”(Iv 5,23).

Pozdrav svima.
Ćubela.Laughing

more_horiz
Brate Ćubela - je li Sin vječan? (Vječno je nešto što nema početak niti kraj! Vremeniski neograničeno ni s jedne strane.) Prema tome, ako na boštvo gledaš kao tri osobe - onda Sin ima početak i kraj - i nije vječan! A kako je moguće da jedna osoba boštva nije vječna.

Inače, nisam Jehovin svjedok i ne zastupam njihovo objašnjenje boštva u kojem zapravo imaju dva boga.

Vjerujem da je Bog jedna osoba - i da je Isus Krist čovjek - posrednik između Boga i ljudi (nas)!

more_horiz
jony je napisao/la:
Brate Ćubela - je li Sin vječan? (Vječno je nešto što nema početak niti kraj! Vremeniski neograničeno ni s jedne strane.) Prema tome, ako na boštvo gledaš kao tri osobe - onda Sin ima početak i kraj - i nije vječan! A kako je moguće da jedna osoba boštva nije vječna.

Inače, nisam Jehovin svjedok i ne zastupam njihovo objašnjenje boštva u kojem zapravo imaju dva boga.

Vjerujem da je Bog jedna osoba - i da je Isus Krist čovjek - posrednik između Boga i ljudi (nas)!

Isus kao Bog je vječan
na jednom mjestu u Bibliji Isus je rekao da je on od početka svijeta, i to je i sola scriptura ( za one koji samo na tome ograničeno inzistiraju) dokaz da je Isus Bog

Isus kao čovjek , osoba u tijelu je imao svoj početak prije 2000 godina , ali kao Bog je bio prisutan i ranije i bio je u planu Boga Oca ( recimo Jahve)

ne razumijem dalje šta je za tebe Duh svetiExclamation

barem on kao nešto nevidljivo , neopipljivo bi za one koji ne vjeruju u Trojstvo , trebao biti manje nerazumljiv
gledajući čisto ograničeno ljuski , logički , on bi nam trebao biti najrazumljiviji , kao svemoguči Duh , koji daje darove , koji nas diže , liječi itd

more_horiz
jony je napisao/la:
Brate: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju!" događa se u Post. 1: 26, a tek u 2. poglavlju Postanka Bog čovjeka - rastavlja na muško i žensko. Dakle, kad je činio čovjeka na svoju sliku - napravio je jednog (koji je bio i muško i žensko)!
Da nam nije važno spoznati kako Bog izgleda - on nam ne bi dao svoju sliku - jednog čovjeka koji je bio i muško i žensko u jednom tijelu - jedna osoba!

Odgovor:
Poštovani Jony, ovo mi je prvi put da čujem kako je Bog prilikom stvaranja stvorio jedno biće (čovjeka) koje je bilo dvospolac (hermafrodit). Spominjanje hermafrodita sam do sada sreo jedino u grčkoj mitologiji. Doista se ne slažem sa tvojim mišljenjem, ali imaš potpunu slobodu tako vjerovati.

jony je napisao/la:
Dakle, u Post. 1:1 imamo Boga koji kaže "Načinimo (množina) čovjeka na sliku i priliku svoju! - i čini jednog čovjeka koji je i muško i žensko.

Odgovor:
Postanak 1,1 govori o Bogu doista kao o množini, ali Bog (množina) ne stvara čovjeka (jednina), već čovjeka (množina). Trojedini Bog (tri odvojene osobe sa titulom Boga, Božanstva) stvaraju Dvojedinog čovjeka (odvojene osobe muškarca i ženu). A ovo što ti govoriš nema nikakvog temelja, niti se igdje kasnije razrađuje u Bibliji, niti je to nešto što se logički i zdravom pameću može zaključiti.

jony je napisao/la:
A što se tiče Iv. 1:1. Što je riječ - općenito - definicija riječi: izražena misao koja u sebi sadrži tu misao! Kad kažem veliki crni vuk, imam određenu misao koju sam izrazio, a ona u sebi sadrži tu moju misao - inače bi to bila besmislena. Dakle, Riječ iz Iv. 1:1 je bila kod Boga i bila Bog.
Dakle Bog koji je prije bio u neizraženom obliku, te se počeo izražavati (Riječ i Bog) i na kraju se izrazio, tj. predstavio u formi Riječi (pa sad imamo samo Riječ koja u sebi sadrži Boga - tj. Bog je postao Riječ).
Bog-->Riječ i Bog-->Riječ (koja "u sebi sadrži Boga", tj. ona je Bog u drugoj formi.)

Odgovor:
Ovo je filozofiranje. Ivan 1,1-3 jednostavno objašnjava tko je Isus. Ta "Riječ" (u Ivan 1,14 jasno vidimo da je to Isus - Biblija sama sebe objašnjava), Isus je bio od početka (ne govori o početku stvaranja Zemlje, nego o početku početka), Isus je bio kod Boga, i Isus je bio Bog!!!

Pozdrav

more_horiz
simply je napisao/la:

Odgovor:
Postanak 1,1 govori o Bogu doista kao o množini, ali Bog (množina) ne stvara čovjeka (jednina), već čovjeka (množina). Trojedini Bog (tri odvojene osobe sa titulom Boga, Božanstva) stvaraju Dvojedinog čovjeka (odvojene osobe muškarca i ženu).

Prvo, brate ovo je toliko nelogično da ne razumijem kako je Bog (ako je tri osobe) na svoju sliku stvorio dvije osobe. Po tvome znači, slika tri osobe je dvije osobe!

simply je napisao/la:

Odgovor:
Poštovani Jony, ovo mi je prvi put da čujem kako je Bog prilikom stvaranja stvorio jedno biće (čovjeka) koje je bilo dvospolac (hermafrodit). Spominjanje hermafrodita sam do sada sreo jedino u grčkoj mitologiji. Doista se ne slažem sa tvojim mišljenjem, ali imaš potpunu slobodu tako vjerovati.

Odgovor:
Ovo je filozofiranje. Ivan 1,1-3 jednostavno objašnjava tko je Isus. Ta "Riječ" (u Ivan 1,14 jasno vidimo da je to Isus - Biblija sama sebe objašnjava), Isus je bio od početka (ne govori o početku stvaranja Zemlje, nego o početku početka), Isus je bio kod Boga, i Isus je bio Bog!!!

Nije istina da je Bog kad je stvorio čovjeka na svoju sliku stvorio odmah rastavljenu ženu i muškarca - jer onda čovjek ne bi bio sam i ne bi mu izvadio ženu iz rebra. Očito je da je Bog stvorio - kad je stvorio čovjeka - jednu osobu, a tek iz nje kasnije izvadio ženu (s tim da su njih dvoje i dalje jedno tijelo u Božjim očima).

simply je napisao/la:

Odgovor:

Bog nema početak - tako da ne postoji početak početka Boga... Bog je vječan = neograničen vremenom - tako da nema ni početak ni kraj. Ali slažem se da je Isus vječan. To je upravo ono što sam htio reći. Ali Sin, kao jedna od manifestacija Boga, ima početak i kraj. Prema tome Sin nije vječan. Kad bi Sin bio odvojena osoba od Boga morao bi biti vječan da bi bio Bog. A za tu Božju manifestaciju vidimo da ima početak. Zato Ivan kaže "u početku bijaše Riječ" - za koju se slažem da je Isus (naravno ne čovjek). Možda je zabuna u tome da se Isus zove i Bog=Riječ i Isus čovjek. Stoga, kad čitamo Bibliju moramo paziti "o kojem" Isus govori (o Riječi, Logosu, Bogu) ili o čovjeku!

Brate hrvoje, za mene je Duh Sveti isto što i Otac, isto što i Riječ - ista osoba, međutim, jednom se manifestirala kao Otac, pa kao Sin, pa kao Duh Sveti.

more_horiz
U bilo kojem sličnom proučavanju javljaju se uvijek brojni semantički problemi i zasigurno se pojavljuju mnoga teška pitanja. No, složenost problema ne opravdava njegovo odbacivanje ni pogrešno tumačenje dato vam od strane osobâ bez rekvizita potrebnih za poduzimanje podrobnih egzegetskih proučavanja koji zahtijevaju poznavanje izvornih jezika i njihovo korištenje. Prije nego što se izrekne takva nesmotrena optužba protiv jedne doktrine označujući je ”đavolskom” trebao bi se izvršiti svaki valjan pokušaj u istraživanju svih činjenica. Jehovini svjedoci nisu to učinili te je, stoga, i logično da su ostali zbunjeni.
2. Božanstvo Isusa KristaIz čitavog sadržaja nadahnutog Sv. pisma pokazuje se jasno učenje o Kristovu identitetu: On je bio objavljen kao Jahve-Bog u ljudskom obliku (Iz 9,6, Mih 5,2, Iz 7,14, Iv 1,1; 8,58; 17,5, Izl.3,14 i Heb.1,3, Fil.2,11, Kol.2,9 i Otk.1,8,17-18, itd.). Doktrina o Isusovu božanstvu je jedna od zaglavnih stijena kršćanstva i zbog toga je bila stoljećima žešće napadana od bilo koje druge crkvene doktrine.
Prema staroj arijanskoj herezi, opovrgnutoj od velikog crkvenog oca, Atanazija, u raspravi ”O utjelovljenju Riječi”, mnogi ljudi i sve heretičke sljedbe uporno pobijaju da je Krist jednak Ocu, i prema tome pobijaju Sv. Trojstvo.
Kao što se već vidjelo, Jehovini svjedoci ne čine izuzetak ovom nesretnom načelu. Svjedočenje Sv. pisma ostaje čvrsto i odlomci, gore navedeni, sami opovrgavaju ovu bogohulnu herezu koja prepredenošću samog Sotone obmanjuje mnoge sa svojim lažnim tumačenjem Božje Riječi.
Dokaz Kristova božanstva je jedan od glavnih odgovora Jehovinim svjedocima, a i sličnima; pošto, ako je Sv. Trojstvo istina, ako su Isus i Jahve ”jedno” i isto, onda pada čitav sustav na koji se oslanja ova hereza svodeći se na grupicu doktrinà koje su lišene međusobne povezanosti i nesposobne i za najmanji vid dosljednosti.

Drugi put nastavljamo.
Svako dobro želim svima.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply