informer je napisao/la:
ja nisam rekao da vijerujem u trojstvo ili ne... nego da je jedino sto je sigurno dvojstvo a za trecu osobu postoje cijele teoloske borbe.
to "dvojstvo" opet svatko shvaca drugacije... ja sam vise za sto manje kompliciranja i da sve bude sto jasnije i logicnije jer ionako koliko god se trudili necemo nikad moci shvatiti tu boziju velicinu.
Oprosti ako sam pogrešno zaključio, ali mi je iz tvog upisa izgledalo tako. No budući da si rekao da nisi rekao, evo sada je momenat da kažeš veruješ li ili ne? Razumeću ako ne budeš hteo da odgovoriš, ali bih voleo čisto zbog diskusije da se izjasniš.
ako zelimo komplicirati isusovu prirodu onda definitivno cemo naci materijala za to.
bog nam je dao neke naznake da mozemo sa nasim ogranicenim znanjem donekle shvatili.
ja smatram da sam to pojednostavijo sto vise bez da sam kontradiktoran sa biblijskim izvjestajem.
Pa da budem nisi baš uspeo da ne budeš kontradikktoran, i to ću pokušati da ti pokažem kroz reč.Prvo i najvažnije je da svaka tvrdnja da Bog nije jedna osoba je u kontradiktornosti sa pismom.To je doktrina koja je zavladala u post Nikejskom vremenu i nema veze sa apostolskim naukom, već više sa mnogobožačim Rimskim viđenjem Boga i božanstva .
koliko ja shvacam tvoje vidjenje... da je to jedna te ista osoba a ne odvojena licnos (kao adam i eva koji su stvoreni na njegovu(njihovu) sliku a opet kako kaze da ce dvoje biti jedno)....
Tako je, jedna osoba Boga u različitim službama ili objavama.Kao kada uzmeš iz reke kantu vode, uzmeš čašu vode i imaš tu reku.Sve je to ta ista voda samo u različitim posudama, ali suština je jedna, osobnost je jedna , svest je jedna jedna je ličnost, Bog koji je jedan.
meni to nikako ne pase jer onda je isus sam sa sobom pricao i sam sebi se molio.
Definitivno nije ako shvatiš da je čovek Isus razgovarao sa Bogom koji je u punini prebivao u Njemu čineći ga Gospodom i Bogom.
svi ti stihovi pokazuju isusovu definitivnu jednakost sa bogom ali u kompletnu sliku mi ne pase da je to jedna te ista osoba.
Dali baš svi ? Ja ću sada navesti nešto što sam Gospod Isus kaže:
Mat 24:36 A o danu tome i o času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do otac moj sam.
Ovde ima nešto što Isus ne zna, dakle nije sveznajući.
Joh 14:28 Čuste da vam ja kazah: idem, i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k ocu; jer je otac moj veći od mene.
Vidiš, Isus sam koji je istina kaže da je Otac veći od Njega
Luk 2:52 I Isus napredovaše u premudrosti i u rastu i u milosti kod Boga i kod ljudi.
vidim da ti dosta ulazis u neke svere reinkarnacije i to mi iskreno ne ulazi u biblijsu nauku.
Vidiš Isus je napredovao i rastao u premudrosti.
Joh 8:54 Isus odgovori: ako se ja sam slavim, slava je moja ništa: otac je moj koji me slavi, za kojega vi govorite da je vaš Bog.
Opet Isus referiše da je Bog Njegov Otac
I naravno na kraju :
2Co 5:19 Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri
sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ
pomirenja.
Bog je bio u Hristu Isusu .Nije to neka posebna osoba Bog, već je to sam Bog koji je Otac Isusa iz Nazareta uselivši se u Njega učini ga Gospodom i Bogom. To ti je biblijski nauk.
Ne naprotiv, reinkarnacija je ponovno vraćanje.Ovde je reči o inkarnaciji (utelovljenju, Bog se utelovio) i to je itekako biblijski nauk:
Joh 1:14 I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.
To postade tjelo ustvari znači reč se inkarnira, to je biblijski princip.
Što se tiče tvrdnje za Adama :
1Co 15:45 Tako je i pisano: prvi čovjek Adam postade u tjelesnom životu, a pošljednji Adam u duhu koji oživljuje.
Vidiš biblijske činjenice, nisam izašao iz biblije ni mrvicu.
naravno da je isus bijo covijek u potpunosti kao mi jer inace nebi mogao otkupiti nase grijehe... on nije smijo imati nikakve prednosti naspram nas da bi dokazao da covijek tj. adam nije trebao nikad sagrijesiti i da se moze u bilo kakvim uvijetima zivjeti savrseno ako nismo odvojeni od boga.
on je definitivno bio bog koji se odrekao na kratko svoje bozanske prirode da bi odradio otkupljenje i tad uskrsnuo i opet nastavio biti bog ali sa trajnim posljedicama otkupa. tjelo je ostalo tijelo i to sa oziljcima. on je i dalje jedno sa bogom i bijo je jedno sa bogom ali sad u drugacijoj formi nego kada je bio Logos.
logos je presao u ljudski oblik da pokaze da se moze zivjeti bezgresno i da kao bezgresan da zivot za nas i tad je uskrsnuo da sijedne kao i prije sa desna ocu.
Logos je reč Božija , nije odvojena osoba zar ne? Logos je način na koji se Bog koji je nevidljiv objavio, ali to nije posebna osoba Boga, već samo jedna od objava ili službi. Kao kada ti sediš za računarom i nevidljiv si meni i ne znam ništa o tebi.I ti napišeš reč i postaješ vidljiv meni, ali ta reč postoji na forumu bez ikavog dodatnog tvog učešća, ali to je tvoja reč nije zasebna od tebe, to si ti .
nemam vremena da vadim sve stihove i za dublju teolosku raspravu ali obecajem da cu se potruditi odgovoriti na svaki post.
Nije problem, mada negde ako postoji tvrdnja voleo bih da sa stihom iz biblije ipak argumentujemo stavove. No nije nužno uvek , ali bih voleo da ako negde nešto ima da zapnemo i pitam te za stih da mi izađeš u susret.