jony je napisao/la:
Pozivam te da izvadiš te riječi Isusa Krista
koje govore u prilog trojstvu! Do sad to nisi napravio - a misliš da si
objasnio trojstvo!
Evo par citata, gdje se Isusove riječi nemogu shvatiti drugačije, osim kao trojstvo.
Iv 14:26
Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.Kako bi to ti rekao, ako je Bog jedna ograničena osoba:
"Boga, kojeg će Bog poslati u ime Boga, poćavati će vas svemu"?
Zar nije bolje reči:
"Božji duh, kojeg će transcedentni Bog poslati u ime mene koji sam Njegovo utjelovljenje, poućavati će vas svemu."
ili
Iv 15:26
A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene.Kako bi ti to rekao?
A kada dođe Bog, kojeg ću vam ja, Bog, poslati od Boga
- Bog koji od Boga izlazi - On će svjedočiti za Boga.
Zar nije bolje:
A kada dođe Božji Duh, kojeg ću vam ja Božje utjelovljenje, poslati od transcedentnog Boga
- Božji Duh koji izlazi od transcedentnog Boga- On će svjedočiti da sam se Ja utjelovio u ovom tijelu.
Onda definiramo da ćemo Božji Duh zvati Duh Sveti, da ćemo Božje utjelovljenje koje se utjelovilo 0.g. u Izraelu, zvati Isus Krist, a transcedentnog Boga ćemo zvati Otac.
I eto ti trojstva. Tri različite manifestirane "osobe", a jedan apsolutni Bog, jedna bit.
Nije Isus bezveze pričao o svim tim aspektima, jer je preciznije i bolje stvari nazvati pravim imenom.
Kao što sam rekao, treba razumijeti pojmove apsolutnog i relativnog. Ti stavljaš apsolutnog Boga u relativni svijet i zato imaš drugačije mišljenje, iako je i ono ispravno, ali nije potpuno.
Ti nemaš odogovor na različite manifestacije Boga.
Znači, imamo apsolutnog Boga, stvoritelja svijeta, koji je jedan u svojoj punini i osim njega ne postoji ništa. To ti je ona Riječ koja je bila u početku i po kojoj je sve stvoreno.
"U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa."
Taj Bog stvoritelj je nemanifestirani apsolut i Njega nitko nikada nije upoznao, osim Onoga tko je došao od Njega.
"Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani."Tada se On spustio u ovaj relativni svijet, ograničio je sebe tijelom i postao utjelovljenim Bogom.
"I Riječ tijelom postade i nastani se među nama"
Znači i dalje imaš apsolutnog Boga koji je "na nebu" u apsolutnom svijetu, koji je nepodijeljen, a koji se istodobno manifestira u ovom relativnom ograničenom svijetu kao Isus Krist, kao Sin. Oni su i dalje u svojoj biti jedan i nepodijeljen Bog.
"Tko je vidio mene, vidio je i Oca."
"Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni?"
Znači svijet opaža samo Isusa, Bog nemože vidjeti, ali kroz Božju manifestaciju Isusa vide Boga. Apsolutnog Boga može vidjeti samo onaj tko je transcendirao materijalni svijet i koji je kod Boga samoga.
"Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga, on je vidio Oca"Mi vidimo ISusa, sjenu jedinog Boga, jer apsolutnog Boga nemožemo vidjeti sada.
"On je slika Boga nevidljivog, Prvorođenac svakog stvorenja"
Apsolutni Bog, koji je transcedentan ovom svijetu mora također djelovati nekako, poučavati ljude, nadahnjivati ih, obznaniti im svoju volju, to radi kao Duh Sveti. Tako je recimo nadahnjivao sve one proroke.
Duh je taj koji nas povezuje sa samim Bogom, kada u potpunosti primimo Duha Svetoga, poprimimo Njegovu narav, tada smo jedno s Bogom, kao što je Isus jedno s Bogom. Kao što su Isusovi učenici jedno s Bogom.
"I slavu koji si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno"Znači nema "na nebu" različitih "osoba", svi su jedno u jednom jedinom nepodijeljenom Bogu. U ovom relativnom svijetu Isus je jedna manifestacija Boga, iako je jedno s njim, Duh Sveti je druga manifestacija Boga, iako je jedno s njim, itd....
Bog je apsolutan, ovaj svijet je relativan. Po definiciji relativan svijet u u relaciji s nečim. Bog se nemože u svojoj apsolutnoj naravi pojaviti u relativnom svijetu, nego se manifestira u relativnim oblicima, koje mi opažamo kao različite, iako su one u svojo biti jedno.
Ovaj svijet je svijet nižeg stupnja stvarnosti. Mislim da samo to sasvim dobro objasnio s likovima i tijelima.
jony je napisao/la:
Jedan Bog kao jedna osoba i čovjek Isus Krist – koji postaje Bog tek kad se u Njega nastanjuje punina Božanstva na krštenju! Zatim taj čovjek umire
kao čovjek jer ga je Bog napustio prije smriti. I onda čovjek uskršava
i odlazi na nebo i sjedi s desna Bogu (Ocu=Duhu Svetom – jednoj osobi).
Ta teorija nije baš po Bibliji, jer Isus kaže da je izašao od Oca i došao na ovaj svijet, da će ga ostaviti i vratiti se odakle je došao.
"Izašao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu"
Druga stvar, ovaj tvoja terija me dosta podjeća na Ivanova upozorenja o antikristu. Ivan kaže:
"Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca."
Ti niječeš Oca i Sina. Kažeš da Sin ne postoji, da postoji samo Otac, koji je privremeno boravio u tijelu Isusa. A da je Isus bio samo čovijek, doduše bezgrešni, ali samo čovijek. A da je bio Bog, samo kada je fizički sam Bog boravio u njemu.
Ja kažem da postoji Otac i da postoji Sin, kao što kaže i Ivan. Otac je poslao Sina, Krista, koji je postao tijelom u obliku Isusa. Znači Isus je Krist, Isus je Sin, Isus je Bog. Sin je poslan od Oca, ali oni su u svojoj biti jedan, nepodijeljeni Bog.