Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 6 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

ne razlikuješ dualnost Isusa kao Boga i kao Čovjeka
on kao Bog je od samog početka bio punina Božanstva-punina Boga
a kao čovjek je rastao u mudrosti itd
to je ta važna distinkcija;)

Ne znam jesi li primjetio, ali ja ne vjerujem u trojstvo - Boga u tri osobe. Vjerujem da je Bog jedna osoba. Međutim, vjerujem da je stvorio sebi šator u koji će se nastaniti - a to je bio čovjek Isus Krist - u koga se nastanio u punini na krštenju!

Da ti probam ukratko iznijeti božanstvo kako ja vjerujem:
Ako pogledamo Isusa, vidimo da je to čovjek kojeg je Bog stvorio da bude šator u koji će se nastaniti punina Božanstva.
Dakako, to se nije dogodilo do trenutka Isusovog krštenja - kad se Duh Sveti=Bog sputio u Njega. Do tad je Isus bio običan čovjek - samo što nije pogriješio (što je uspio jer je bezgrešno začet). Čak Biblija kaže da je Isus rastao u znanju i mudrosti kao dijete - što Bog sigurn ne može!

Isto tako Isus na križu umire kao čovjek (Bog ne može umrijeti). I vidimo da je čovjeka Isusa Bog napustio kad Isus kaže: "Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio!"

Nakon uskrnsuća opet vidimo samo čovjeka Isusa koji kaže: "Još nisam bio kod Oca svoga, Oca vašega, Boga svoga, Boga vašega." I tek nakon toga uzlazi k Ocu i čovjek Isus Krist sjedi Bog s desna!

A i sama Biblja kaže da nema drugog posrednika između Boga i ljudi osim čovjeka Isusa Krista!

Dakle, sada na nebu imam čovjeka Isusa Krista i Boga! Isto tako na zemlji imamo vjernike s Bogom u sebi (Duhom Svetim).

A kad se obnovi Kraljevstvo nebesko - bit će to čovjek Isus Krist i mi ljudi - vjernici, a u svima nama će biti Bog! I bit će ono što Biblija naziva: "Bog sve u svemu!"

Detaljnije možeš pogledati na: http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm

more_horiz
jony je napisao/la:
konin je napisao/la:

To nije doktrina trojstva. Pitaj ijednog teološki obrazovanog katolika. To su sve sjene jednog Boga, koje ti opažaš kao "osobe" ali one su u svakom trenutku u Bogu i Bog je u njima, nepodijeljen i jedan. Relativno i apsolutno!

Daj konin, raspitaj se malo prije nego što ovako nešto pišeš! Piši na temi trojstvo – ima tu katoličkih i protestantskih teologa – pa neka ti je objasne! Izmišljaš teorije trojstva koje nisu ono što današnji svijet vjeruje! Pogledaj malo po internetu – uvijek se trojstvo tumači kao tri OSOBE koje egzistiraju neovisno – ali se međusobno slažu. Nitko ne kaže da to nisu osobe, a nama se čine kao osobe!

Iz katekizma:
Zato apostoli ispovijedaju Isusa kao "Rijec koja bijase u pocetku kod Boga i koja je Bog" (Iv 1,1), kao "sliku nevidljivoga Boga" (Kol 1,15), kao "odsjaj Slave i otisak Bica njegova"

Ti se raspitaj malo!
Ja ti cijelo vrijeme navodim citate iz katekizma, a ti meni daješ wikipediu, neš' ti mjerodavnog izvora.
Da ponovim, malo opširnije i sa citatima iz katekizma.
Postoji apsolutni i relativni svijet. Bog je apsolut i kao takav postoji samo u apsolutnom svijetu, gdje ne postoji ništa osim njega.
Kada se Bog očituje nama, koji smo u relativnom svijetu, mora biti relativan, odnosno u relaciji sa nečim (lat.ralatio-odnos). Tako se može očitovati kao Otac, koji pazi i voli svoju djecu, Otac koji rađa svoga prvorođenog Sina. Sin je brat prema nama i želi nas upoznati sa Ocem, dok istodobno ispunjava ulogu Sina prema Ocu, jer ne radi ništa doli što mu Otac kaže. Duh Sveti je ono šta njih i nas povezuje, On je Relacija. Istodobno svi su oni u apsolutu jedno, iste biti i naravi, nepodijeljeni u Bogu.

Po odnosajnim osobnim imenima, Otac je u odnosu prema Sinu, Sin prema Ocu, Duh Sveti prema obojici. I premda se po tim odnosima kaze da su tri osobe, ipak vjerujemo da im je narav ili sustina jedna". "Sve je (u njima) jedno ondje gdje se ne javlja opreka odnosa"

U apsolutu se ne javlja opreka odnosa, tamo postoji Jedan Bog, u relativnom postoje odnosi, tamo nemože biti apsolutan, tamo Bog postoji u odnosima, kao Otac, Sin i Duh Sveti.

Bozanske su Osobe nerazdvojive u onome sto jesu i nerazdvojive u
onome sto cine. U jedinstvenom bozanskom djelovanju svaka ocituje ono
sto joj je vlastito u Trojstvu, to biva osobito u bozanskim slanjima,
Utjelovljenju Sina i darivanju Duha Svetoga.

Vidiš, oni su nerazdvojni, jedinstvenu, samo u očitovanju su različiti.Zbog toga jedinstva Otac je sav u Sinu, sav u Duhu Svetomu; Sin je sav u Ocu, sav u Duhu Svetomu; Duh Sveti sav u Ocu, sav u Sinu".

Ali oni su u svojoj biti i naravi, jedan i nepodijeljeni Bog.

Kada se krstimo u "ime Oca i Sina i Duha Svetoga", prihvaćamo Boga, kao Oca, Sina, kao brata i Duha Svetoga, kao Božji dar, kao ono što nas povezuje s Njime.

Miloscu krstenja "u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" pozvani smo da imamo udjela u zivotu Blazenoga Trojstva, ovdje u tami vjere, a poslije smrti, u vjecnome svjetlu.

more_horiz
Konin je napisao/la:

Iz katekizma:
Zato apostoli ispovijedaju Isusa kao "Rijec koja bijase u pocetku kod Boga i koja je Bog" (Iv 1,1), kao "sliku nevidljivoga Boga" (Kol 1,15), kao "odsjaj Slave i otisak Bica njegova"

Ti se raspitaj malo!

Citat iz katoličke enciklopedije:

The Blessed Trinity
The Trinity is the term employed to signify the central doctrine of the Christian religion -- the truth that in the unity of the Godhead there are Three truly distinct Persons: the Father, the Son, and the Holy Spirit.

Možeš naći i na netu: http://www.catholic.org/encyclopedia/view.php?id=5217

Dakle, cijelo sam vrijeme bio u pravu koja je službena doktrina trojstva... Ovo što ti navodiš je samo pokušaj mazanja očiju i relativiziranja koje se nalazi u katekizmu - budući da je službenu doktirnu nemoguće objasniti Biblijom.

more_horiz
jony je napisao/la:

ne razlikuješ dualnost Isusa kao Boga i kao Čovjeka
on kao Bog je od samog početka bio punina Božanstva-punina Boga
a kao čovjek je rastao u mudrosti itd
to je ta važna distinkcija;)

Ne znam jesi li primjetio, ali ja ne vjerujem u trojstvo - Boga u tri osobe. Vjerujem da je Bog jedna osoba. Međutim, vjerujem da je stvorio sebi šator u koji će se nastaniti - a to je bio čovjek Isus Krist - u koga se nastanio u punini na krštenju!

Da ti probam ukratko iznijeti božanstvo kako ja vjerujem:
Ako pogledamo Isusa, vidimo da je to čovjek kojeg je Bog stvorio da bude šator u koji će se nastaniti punina Božanstva.
Dakako, to se nije dogodilo do trenutka Isusovog krštenja - kad se Duh Sveti=Bog sputio u Njega. Do tad je Isus bio običan čovjek - samo što nije pogriješio (što je uspio jer je bezgrešno začet). Čak Biblija kaže da je Isus rastao u znanju i mudrosti kao dijete - što Bog sigurn ne može!

Isto tako Isus na križu umire kao čovjek (Bog ne može umrijeti). I vidimo da je čovjeka Isusa Bog napustio kad Isus kaže: "Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio!"

Nakon uskrnsuća opet vidimo samo čovjeka Isusa koji kaže: "Još nisam bio kod Oca svoga, Oca vašega, Boga svoga, Boga vašega." I tek nakon toga uzlazi k Ocu i čovjek Isus Krist sjedi Bog s desna!

A i sama Biblja kaže da nema drugog posrednika između Boga i ljudi osim čovjeka Isusa Krista!

Dakle, sada na nebu imam čovjeka Isusa Krista i Boga! Isto tako na zemlji imamo vjernike s Bogom u sebi (Duhom Svetim).

A kad se obnovi Kraljevstvo nebesko - bit će to čovjek Isus Krist i mi ljudi - vjernici, a u svima nama će biti Bog! I bit će ono što Biblija naziva: "Bog sve u svemu!"

Detaljnije možeš pogledati na: [url=http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm
http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm[/quote[/url]]

ne znam iz koje si zajednice,da li si adventist, jer dosada nisam skužio u vezi tebe
ali , bio adventist ili nešto treće, to da Isus nije Bog je velika hereza
ne znam da li uopće tvoju zajednicu i nazivati kršćanskom , jer svi kršćani ispovijedaju da je Isus Bog

konin dosta puta nije bio u pravu u ranijim prepirkama sa tobom , ali sad je debelo u pravu:heart:

more_horiz
jony je napisao/la:

Citat iz katoličke enciklopedije:

The Blessed Trinity
The Trinity is the term employed to signify the central doctrine of the Christian religion -- the truth that in the unity of the Godhead there are Three truly distinct Persons: the Father, the Son, and the Holy Spirit.

Možeš naći i na netu: http://www.catholic.org/encyclopedia/view.php?id=5217

Dakle, cijelo sam vrijeme bio u pravu koja je službena doktrina trojstva... Ovo što ti navodiš je samo pokušaj mazanja očiju i relativiziranja koje se nalazi u katekizmu - budući da je službenu doktirnu nemoguće objasniti Biblijom.

Ma da! Laughing
Opet ti meni daješ izvor gdje se Trojstvo spominje u jednoj jedino rečenici, kao najopćenitija moguća definicija.
A ja tebi dajem izvor, gdje se o trojstvu govori na desetak stranica, gdje se svaki pojam pojedino objašnjava i razjašnjava šta se pod time misli i šta to točno znači.

U katekizmu je jasno i detaljno objašnjeno šta je trojstvo i šta se pod njime misli.
Ovo šta ti govoriš nije istina i nastaje kao površno razmatranje te ideje.

U prošlom postu sam detaljno iznio taj nauk, točno kako je objašnjen u katekizmu, tko ne vjeruje neka ode proučiti.

Ti možeš i dalje tvrditi, ovo što tvrdiš, ali to jednostavno nije istina.
Može i dalje napadati takvu ideju i ja te u tome podržavam, ali neznam stvarno tko vjeruje u tako nešto. Svaki katolik bi trebao vjerovati u ono što piše u katekizmu, a što tamo piše, može svatko provjeriti, ja sam ukratko opisao biti njihovog nauka, koristeći njihove citate.

Ajmo preć preko toga, jer dalje nema smisla. Ti i ja se svađamo oko toga u šta drugi ljudi vjeruju. To stvarno nema smisla.
Ja bi rađe volio čuti tvoju kritiku ovog sustava, ideje koju sam iznio u svom prošlom postu.

more_horiz
ne znam iz koje si zajednice,da li si adventist, jer dosada nisam skužio u vezi tebe
ne znam da li uopće tvoju zajednicu i nazivati kršćanskom , jer svi kršćani ispovijedaju da je Isus Bog

konin dosta puta nije bio u pravu u ranijim prepirkama sa tobom , ali sad je debelo u pravu:heart:

Dakle, nisam adventist. Ali nije mi jasno odakle si ti zaključio da ja vjerujem da Isus nije Bog... Pročitaj još jednom moje postove - jer ti se siguno ne može dogoditi da ih dva puta pročitaš i da to zaključiš.

Dakle, vjerujem da je Isus bio i Bog i čovjek! Rođen je bezgrešno i bio je čovjek. Na kršenju se u Njemu u potpunosti nastanio Bog. Dakle - bio je punina božanstva tjelesno! Prije smrti na križu Ga je Bog napustio (Oče moj, Oče moj zašto si me ostavio) i umro je kao čovjek. Uskrnsno je i sada je "s desna" Bogu. I On (čovjek) je jedini posrednik između Boga i ljudi!

Sve je potkrijepljeno Biblijom i naravno ruši teoriju trojstva - koju mi još nitko u životu nije uspio objasniti i potkrijepiti Biblijom! Uvijek se zapletu i dođu do izgovora tipa: to je Bog i ne možemo ga razumjeti. Meni se moj Bog otkrio i jasno Svojom Riječi (Biblijom) pokazao da je On jedan osoba, a ako trojičari svog tro-osobnog ne možeš razumjeti, što ja tu mogu!

more_horiz
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:
konin je napisao/la:

To nije doktrina trojstva. Pitaj ijednog teološki obrazovanog katolika. To su sve sjene jednog Boga, koje ti opažaš kao "osobe" ali one su u svakom trenutku u Bogu i Bog je u njima, nepodijeljen i jedan. Relativno i apsolutno!

Daj konin, raspitaj se malo prije nego što ovako nešto pišeš! Piši na temi trojstvo – ima tu katoličkih i protestantskih teologa – pa neka ti je objasne! Izmišljaš teorije trojstva koje nisu ono što današnji svijet vjeruje! Pogledaj malo po internetu – uvijek se trojstvo tumači kao tri OSOBE koje egzistiraju neovisno – ali se međusobno slažu. Nitko ne kaže da to nisu osobe, a nama se čine kao osobe!

Iz katekizma:

Ti se raspitaj malo!
Ja ti cijelo vrijeme navodim citate iz katekizma, a ti meni daješ wikipediu, neš' ti mjerodavnog izvora.
Da ponovim, malo opširnije i sa citatima iz katekizma.
Postoji apsolutni i relativni svijet. Bog je apsolut i kao takav postoji samo u apsolutnom svijetu, gdje ne postoji ništa osim njega.
Kada se Bog očituje nama, koji smo u relativnom svijetu, mora biti relativan, odnosno u relaciji sa nečim (lat.ralatio-odnos). Tako se može očitovati kao Otac, koji pazi i voli svoju djecu, Otac koji rađa svoga prvorođenog Sina. Sin je brat prema nama i želi nas upoznati sa Ocem, dok istodobno ispunjava ulogu Sina prema Ocu, jer ne radi ništa doli što mu Otac kaže. Duh Sveti je ono šta njih i nas povezuje, On je Relacija. Istodobno svi su oni u apsolutu jedno, iste biti i naravi, nepodijeljeni u Bogu.

Po odnosajnim osobnim imenima, Otac je u odnosu prema Sinu, Sin prema Ocu, Duh Sveti prema obojici. I premda se po tim odnosima kaze da su tri osobe, ipak vjerujemo da im je narav ili sustina jedna". "Sve je (u njima) jedno ondje gdje se ne javlja opreka odnosa"

U apsolutu se ne javlja opreka odnosa, tamo postoji Jedan Bog, u relativnom postoje odnosi, tamo nemože biti apsolutan, tamo Bog postoji u odnosima, kao Otac, Sin i Duh Sveti.

Bozanske su Osobe nerazdvojive u onome sto jesu i nerazdvojive u
onome sto cine. U jedinstvenom bozanskom djelovanju svaka ocituje ono
sto joj je vlastito u Trojstvu, to biva osobito u bozanskim slanjima,
Utjelovljenju Sina i darivanju Duha Svetoga.

Vidiš, oni su nerazdvojni, jedinstvenu, samo u očitovanju su različiti.Zbog toga jedinstva Otac je sav u Sinu, sav u Duhu Svetomu; Sin je sav u Ocu, sav u Duhu Svetomu; Duh Sveti sav u Ocu, sav u Sinu".

Ali oni su u svojoj biti i naravi, jedan i nepodijeljeni Bog.

Kada se krstimo u "ime Oca i Sina i Duha Svetoga", prihvaćamo Boga, kao Oca, Sina, kao brata i Duha Svetoga, kao Božji dar, kao ono što nas povezuje s Njime.

Miloscu krstenja "u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" pozvani smo da imamo udjela u zivotu Blazenoga Trojstva, ovdje u tami vjere, a poslije smrti, u vjecnome svjetlu.

Mogu samo reci da je Bog apsolutan i u ovom relativnom svijetu. Inače, ukoliko ga nešto relativno sputava - kakav je to Bog. Mislim da smo o tome već pričali: uzmeš li čistu vodu (koja predstavlja aposlut) i staviš je u nešto prljavo - u tom prljavom i dalje postoji ta čista voda! Dakle, u ovom prljavom svijetu i dalje postoji čisti i aposlutni Bog.

O tome smo već vodili polemiku u drugim temama, tako da ne znam ima li potrebe ponovno!

more_horiz
jony je napisao/la:

Dakle, nisam adventist. Ali nije mi jasno odakle si ti zaključio da ja vjerujem da Isus nije Bog... Pročitaj još jednom moje postove - jer ti se siguno ne može dogoditi da ih dva puta pročitaš i da to zaključiš.

Dakle, vjerujem da je Isus bio i Bog i čovjek! Rođen je bezgrešno i bio je čovjek. Na kršenju se u Njemu u potpunosti nastanio Bog. Dakle - bio je punina božanstva tjelesno! Prije smrti na križu Ga je Bog napustio (Oče moj, Oče moj zašto si me ostavio) i umro je kao čovjek. Uskrnsno je i sada je "s desna" Bogu. I On (čovjek) je jedini posrednik između Boga i ljudi!

Sve je potkrijepljeno Biblijom i naravno ruši teoriju trojstva - koju mi još nitko u životu nije uspio objasniti i potkrijepiti Biblijom! Uvijek se zapletu i dođu do izgovora tipa: to je Bog i ne možemo ga razumjeti. Meni se moj Bog otkrio i jasno Svojom Riječi (Biblijom) pokazao da je On jedan osoba, a ako trojičari svog tro-osobnog ne možeš razumjeti, što ja tu mogu!

možeš li mi pojasniti kako shvaćaš bezgrešno začeće Isusovo
po kome je on začeo, šta se događalo kod samog trenutka začeća -koncepcije Isusove?

more_horiz
jony je napisao/la:

Mogu samo reci da je Bog apsolutan i u ovom relativnom svijetu. Inače, ukoliko ga nešto relativno sputava - kakav je to Bog. Mislim da smo o tome već pričali: uzmeš li čistu vodu (koja predstavlja aposlut) i staviš je u nešto prljavo - u tom prljavom i dalje postoji ta čista voda! Dakle, u ovom prljavom svijetu i dalje postoji čisti i aposlutni Bog.

Problem je što ti nerazumiješ pojmove apsolutnog i relativnog. Ništa apsolutno nemože biti u relativnom svijetu, jer je u relaciji sa nečim. Ako je u relaciji sa nečim onda je relativno. Kužiš?
Nije ti dobra analogija. Relativno i apsolutno su definicije prostora, a ne sadržaja. Sjetio sam se jedne bolje analogije.
Ajmo ovako, geometrija. Postoje tijela i postoje likovi, postoji relativan i apsolutan svijet.
Apsolutni Bog je tijelo, recimo piramida i nalazi se u prostoru.
Ovaj svijet je relativan, dat je u jednoj ravnini, u relativnom svijetu postoje samo likovi.
Kada se Bog očituje u ovom svijetu onda se očituje kao lik, recimo trokut ili četverokut. Nije da se nemože očitovati kao piramida, nego jednostavno u ravninskom "svijetu" on nemože biti vidljiv kao piramida, nego samo kao trokut ili četverokut. Ali to ne umanjuje njegovu izvornu narav, koja je tijelo, piramida.
Tako da postoji recimo trojstvo: trokut, četverokut i linije koje ih čine. Svi su oni različiti likovi, ali u relativnom ravninskom svijetu, u apsolutnom prostoru, oni su isti lik, njihova bit je ista, jedna jedina piramida.
Jel' sada malo jasnije? kavica

more_horiz
Da te pitam nešto Konin? Što je potrebno za spoznat Boga? 
Odnosno, spoznajemo li ga umom i intelektom ili srcem?

Bilo je mnogo filozofa, mudraca i raznih ljudi koji su stvarali razne teorije i gdje ih je to dovelo, bez obzira koliko savršena teorija bila. Ali samo je jedan čovjek (Isus) došao i iznio jednu teoriju i tu teoriju potvrdio - uskrsnuo iz mrtvih!

Stoga ne vidim potrebu da sami stvaramo teorije ili slično - već mislim da je pametnije slušati i vjerovati Njemu! On je došao i ispunio SZ - kako je i sam rekao. Na nama je da ispunimo NZ svojim životima...

Kako i sam znaš, vjerujem da živimo u vremenu kad se među njegovim izabranima događa ono što je Isus radio ispunjavajući SZ: a to je iscjeljenja, otkrivanje tajni srca (kad je Isus rekao ženi na studencu koliko ima muževa, ili Petru da mu se otac zove Jona, itd). Sve to postoji danas među izabranima - i mislim da je pametnije slijediti ono što je već potvrđeno nego izmišljati nešto novo! Kao što sam rekao, i mnogi prije nas, pametniji od nas su pokušali izmisliti razne svjetonazore i slično - i ni jedan nije uskrnuo i potvrdio ono što je govorio!

more_horiz
!

Prvo kažeš da ne vjeruješ u trojstvo jer ti nitko to nikada nije uspio objasniti, da sve završava sa izgovorima da se to nemože razumjeti, a da ti to razumiješ:

jony je napisao/la:

Sve je potkrijepljeno Biblijom i naravno ruši
teoriju trojstva - koju mi još nitko u životu nije uspio objasniti i
potkrijepiti Biblijom
! Uvijek se zapletu i dođu do izgovora tipa: to je
Bog i ne možemo ga razumjeti
. Meni se moj Bog otkrio i jasno Svojom
Riječi (Biblijom) pokazao da je On jedan osoba, a ako trojičari svog
tro-osobnog ne možeš razumjeti, što ja tu mogu!

Kada sam ti ja lijepo, razumno objasnio, sada ti govoriš da se Boga nemože spoznati, nego da treba vjerovati srcem:

jony je napisao/la:

Da te pitam nešto Konin? Što je potrebno za spoznat Boga?
Odnosno, spoznajemo li ga umom i intelektom ili srcem?

Naravno da se Boga spoznaje preko Duha, a nikako intelektom.
Intelekt nikad nije sredstvo spoznaje, ali je koristan alat, da bi znao šta tražiš, gdje tražiš i kako doći do toga, kako to prepoznati.I na kraju kada spoznaš, kako to opisati drugima.
Daj, se odluči. Možemo li Boga opisati, ili ne možemo? Sam si rekao da ti Trojstvo, odnsno jedinstvo Boga razumiješ.

jony je napisao/la:

Ali samo je jedan čovjek (Isus) došao i iznio jednu teoriju i tu teoriju potvrdio - uskrsnuo iz mrtvih!

Slažem se. Ali i dalje ostaje pitanje koja je to teorija?
Meni je sasvim očito da je teorija trojstva sasvim u skladu s Isusovim naukom. Kao što rekoh, najbolje i najpreciznije što sam čuo od kršćana.

more_horiz
meni jedna stvar nije jasna... kažete, Isus je bio i čovjek i Bog... Isusova je zadaća bila pokazati nam primjer kako treba živjeti, zar ne? ali, kako mi možemo slijediti taj primjer kad nismo i čovjek i Bog, nego samo čovjek? onda taj Isusov primjer ništa ne vrijedi...

to je npr. kao da pokazuješ psu kako treba štrikati, a šta to njemu vrijedi kad nema prste...

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
meni jedna stvar nije jasna... kažete, Isus je bio i čovjek i Bog... Isusova je zadaća bila pokazati nam primjer kako treba živjeti, zar ne? ali, kako mi možemo slijediti taj primjer kad nismo i čovjek i Bog, nego samo čovjek? onda taj Isusov primjer ništa ne vrijedi...

to je npr. kao da pokazuješ psu kako treba štrikati, a šta to njemu vrijedi kad nema prste...

Brate - u trojičarskoj doktrini Sin je božanska osoba i čovjek.

Međutim, kako sam u ovoj temi već nekoliko puta objasnio božanstvo - u Bibliji postojio samo jedan Bog koji je jedan osoba.

Dakle:
1. Isus je rođen kao čovjek i nije bio Bog.
2. Isus je postao Bog kad je na krštenju u Njega čovjeka ušla ponina Boga (jedna osoba).
3. Isti taj Bog je izašao iz Njega (čovjeka) prije nego je čovjek umro i Isus čovjek je rekao: "Oče moj, Oče moj, zašto si me ostavio?"
4. I zatim je čovjek Isus uskrsnuo i još nije bio uzišao na nebo kad se pokazao Mariji i rekao joj je da ga ne zadržava jer još nije bio kod Oca svoga, Oca našega, Boga svoga, Boga našega.
5. Zatim je otišao na nebo i čovjek Isus sjedi Bogu s desna i jedni posrednik između Boga i ljudi je ČOVJEK Isus Krist. (Tako kaže Biblija!)

Evo zbog čega je On naš primjer! On nam je u svemu bio isti - osim što nije pogriješio.
Mi se rađamo kao ljudi. Živimo i Bog nas priprema do trenutka kad će poslati Duha Svetoga u nas. Isto je tako Isus živio i rastao u znaju i milosti pred Bogom dok nije došao trenutak kad se u Njega spustio Bog!
Međutim, razlika između nas i Isusa je u dvije stvari:
Isus prije krštenja Duhom Svetim nije pogriješio jer je rođen bezgrešno.
U trenutku krštavanja Duhom Svetim - u Isusa se spustila punina Boga - pa je bio punina Božanstva tjelesno - dok se u nas spušta određena mjera Duha Svetoga koju je Bog predvidio za nas.
Nakon toga mi počinjemo svoju službu na zemlji ispunjavajući i čineći one stvari koje su ispunjenje Božjeg plana za naš život - što je sigurno nešto manje od onoga što je Isus činio za života - jer u nama nije Bog u punini, nego Bog u mjeri.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Prvo kažeš da ne vjeruješ u trojstvo jer ti nitko to nikada nije uspio objasniti, da sve završava sa izgovorima da se to nemože razumjeti, a da ti to razumiješ:

Trojstvo je nešto što ne možeš potkrijepiti Biblijom – i hoću reći da nikad nitko nije uspio potkrijepiti trojstvo Biblijom – jer trojstvo nije istina!

Konin je napisao/la:
Kada sam ti ja lijepo, razumno objasnio, sada ti govoriš da se Boga nemože spoznati, nego da treba vjerovati srcem:

Da naglasim: nisi objasnio trojstvo!
1. Ti si objasnio svoju verziju trojstva koju ne vjeruje nitko drugi na ovom svijetu osim tebe.
2. Nisi potkrijepio Biblijom svoje objašnjenje – već si rekao da ti se čini logičnim!

Potkrjepi Biblijom svoju teoriju!

Ja sam svoje vjerovanje objasnio Biblijom! Nekoliko puta u ovoj temi sam u kratko sažeo temu božanstva. Dao sam i link na kojem postoji detaljnije objašnjenje: http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm

Konin je napisao/la:
Možemo li Boga opisati, ili ne možemo? Sam si rekao da ti Trojstvo, odnsno jedinstvo Boga razumiješ.

Možemo opistai Boga. Naravno. Ali ne možemo opisati trojstvo! Prmjer: Moguće je opisati i objasniti da je zemlja okrugla – međutim ako želiš objasniti da je zemlja ravna ploča – to nećeš moći objsniti relevantinim materijalnim dokazima.
Isto tako: ne možeš objasniti trojstvo Biblijom – jer Biblija govori nešto drugo i to sam već nekoliko puta iznio u ovoj temi!
Jedan Bog kao jedna osoba i čovjek Isus Krist – koji postaje Bog tek kad se u Njega nastanjuje punina Božanstva na krštenju! Zatim taj čovjek umire kao čovjek jer ga je Bog napustio prije smriti. I onda čovjek uskršava i odlazi na nebo i sjedi s desna Bogu (Ocu=Duhu Svetom – jednoj osobi).

Konin je napisao/la:
Ali i dalje ostaje pitanje koja je to teorija?
Meni je sasvim očito da je teorija trojstva sasvim u skladu s Isusovim naukom.

Pozivam te da izvadiš te riječi Isusa Krista koje govore u prilog trojstvu! Do sad to nisi napravio - a misliš da si objasnio trojstvo!

more_horiz

možeš li mi pojasniti kako shvaćaš bezgrešno začeće Isusovo
po kome je on začeo, šta se događalo kod samog trenutka začeća -koncepcije Isusove?

Biblija kaže: Mt. 1: 20 Dok se je on bavio s tom mišlju, javi mu se u snu anđeo Gospodnji i reče: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju; jer što se je začelo u njoj, od Duha je Svetoga.

Dakle, ako je ono što je Marija začela OD Duha Svetoga - tko je onda otac djeteta - Duh Sveti. (Otac Isusa Krista = Duh Sveti) Stoga, budući da vjerujem u Boga kao jednu osobu i čovjeka Isusa Krista koji postaje Bog tek kad se u Njega kao čovjeka na krštenju spusti Bog u punini, Bog koji je jedna osoba  = Duh Sveti, - ovo je još jedan argument tome!

Isto tako vjerujem da je Marija bila samo ikubator - te da ona nije sudjelovala u tom začeću! U protivnom bi Isus bio dio griješne žene i bezgrešnog Boga - što je opet griješno! Osim toga, to je još jedan dokaz grijeha u Edenu!

more_horiz
Ko su ova tri coveka(andjela) kojima se Mojsije obraca u jednom licu; Gospode Question

<BLOCKQUOTE>1. Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad sedjase na vratima pred satorom svojim u podne.
2. Podigavsi oci svoje pogleda, i gle, tri coveka stajase prema njemu. I ugledavsi ih potrca im u susret ispred vrata satora svog, i pokloni se do zemlje;
3. I rece: Gospode, ako sam nasao milost pred Tobom, nemoj proci sluge svog.
4. Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.

5. I iznecu malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda podjite, kad idete pored sluge svog. I rekose: Ucini sta si kazao.

Trojstvo - Page 6 250px-Abraham_and_the_Three_Angels

</BLOCKQUOTE>

more_horiz
jony je napisao/la:

Pozivam te da izvadiš te riječi Isusa Krista
koje govore u prilog trojstvu! Do sad to nisi napravio - a misliš da si
objasnio trojstvo!

Evo par citata, gdje se Isusove riječi nemogu shvatiti drugačije, osim kao trojstvo.

Iv 14:26 Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.

Kako bi to ti rekao, ako je Bog jedna ograničena osoba:
"Boga, kojeg će Bog poslati u ime Boga, poćavati će vas svemu"?

Zar nije bolje reči:
"Božji duh, kojeg će transcedentni Bog poslati u ime mene koji sam Njegovo utjelovljenje, poućavati će vas svemu."

ili

Iv 15:26 A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene.

Kako bi ti to rekao?
A kada dođe Bog, kojeg ću vam ja, Bog, poslati od Boga
- Bog koji od Boga izlazi - On će svjedočiti za Boga.

Zar nije bolje:
A kada dođe Božji Duh, kojeg ću vam ja Božje utjelovljenje, poslati od transcedentnog Boga
- Božji Duh koji izlazi od transcedentnog Boga- On će svjedočiti da sam se Ja utjelovio u ovom tijelu.

Onda definiramo da ćemo Božji Duh zvati Duh Sveti, da ćemo Božje utjelovljenje koje se utjelovilo 0.g. u Izraelu, zvati Isus Krist, a transcedentnog Boga ćemo zvati Otac.
I eto ti trojstva. Tri različite manifestirane "osobe", a jedan apsolutni Bog, jedna bit.
Nije Isus bezveze pričao o svim tim aspektima, jer je preciznije i bolje stvari nazvati pravim imenom.
Kao što sam rekao, treba razumijeti pojmove apsolutnog i relativnog. Ti stavljaš apsolutnog Boga u relativni svijet i zato imaš drugačije mišljenje, iako je i ono ispravno, ali nije potpuno.

Ti nemaš odogovor na različite manifestacije Boga.

Znači, imamo apsolutnog Boga, stvoritelja svijeta, koji je jedan u svojoj punini i osim njega ne postoji ništa. To ti je ona Riječ koja je bila u početku i po kojoj je sve stvoreno.
"U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa."

Taj Bog stvoritelj je nemanifestirani apsolut i Njega nitko nikada nije upoznao, osim Onoga tko je došao od Njega.
"Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani."

Tada se On spustio u ovaj relativni svijet, ograničio je sebe tijelom i postao utjelovljenim Bogom.
"I Riječ tijelom postade i nastani se među nama"

Znači i dalje imaš apsolutnog Boga koji je "na nebu" u apsolutnom svijetu, koji je nepodijeljen, a koji se istodobno manifestira u ovom relativnom ograničenom svijetu kao Isus Krist, kao Sin. Oni su i dalje u svojoj biti jedan i nepodijeljen Bog.
"Tko je vidio mene, vidio je i Oca."
"Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni?"

Znači svijet opaža samo Isusa, Bog nemože vidjeti, ali kroz Božju manifestaciju Isusa vide Boga. Apsolutnog Boga može vidjeti samo onaj tko je transcendirao materijalni svijet i koji je kod Boga samoga.
"Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga, on je vidio Oca"

Mi vidimo ISusa, sjenu jedinog Boga, jer apsolutnog Boga nemožemo vidjeti sada.
"On je slika Boga nevidljivog, Prvorođenac svakog stvorenja"

Apsolutni Bog, koji je transcedentan ovom svijetu mora također djelovati nekako, poučavati ljude, nadahnjivati ih, obznaniti im svoju volju, to radi kao Duh Sveti. Tako je recimo nadahnjivao sve one proroke.
Duh je taj koji nas povezuje sa samim Bogom, kada u potpunosti primimo Duha Svetoga, poprimimo Njegovu narav, tada smo jedno s Bogom, kao što je Isus jedno s Bogom. Kao što su Isusovi učenici jedno s Bogom.
"I slavu koji si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno - ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno"

Znači nema "na nebu" različitih "osoba", svi su jedno u jednom jedinom nepodijeljenom Bogu. U ovom relativnom svijetu Isus je jedna manifestacija Boga, iako je jedno s njim, Duh Sveti je druga manifestacija Boga, iako je jedno s njim, itd....
Bog je apsolutan, ovaj svijet je relativan. Po definiciji relativan svijet u u relaciji s nečim. Bog se nemože u svojoj apsolutnoj naravi pojaviti u relativnom svijetu, nego se manifestira u relativnim oblicima, koje mi opažamo kao različite, iako su one u svojo biti jedno.
Ovaj svijet je svijet nižeg stupnja stvarnosti. Mislim da samo to sasvim dobro objasnio s likovima i tijelima.

jony je napisao/la:

Jedan Bog kao jedna osoba i čovjek Isus Krist – koji postaje Bog tek kad se u Njega nastanjuje punina Božanstva na krštenju! Zatim taj čovjek umire
kao čovjek jer ga je Bog napustio prije smriti. I onda čovjek uskršava
i odlazi na nebo i sjedi s desna Bogu (Ocu=Duhu Svetom – jednoj osobi).

Ta teorija nije baš po Bibliji, jer Isus kaže da je izašao od Oca i došao na ovaj svijet, da će ga ostaviti i vratiti se odakle je došao.
"Izašao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu"

Druga stvar, ovaj tvoja terija me dosta podjeća na Ivanova upozorenja o antikristu. Ivan kaže:
"Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca."

Ti niječeš Oca i Sina. Kažeš da Sin ne postoji, da postoji samo Otac, koji je privremeno boravio u tijelu Isusa. A da je Isus bio samo čovijek, doduše bezgrešni, ali samo čovijek. A da je bio Bog, samo kada je fizički sam Bog boravio u njemu.

Ja kažem da postoji Otac i da postoji Sin, kao što kaže i Ivan. Otac je poslao Sina, Krista, koji je postao tijelom u obliku Isusa. Znači Isus je Krist, Isus je Sin, Isus je Bog. Sin je poslan od Oca, ali oni su u svojoj biti jedan, nepodijeljeni Bog.

more_horiz
DraganZ je napisao/la:
Podigavsi oci svoje pogleda, i gle, tri coveka stajase prema njemu. I ugledavsi ih potrca im u susret ispred vrata satora svog, i pokloni se do zemlje;
3. I rece: Gospode, ako sam nasao milost pred Tobom, nemoj proci sluge svog.
4. Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.

Ako primjetiš - kaže Gospode (jednina)! I ako prmjetiš samo je taj jedan razgovarao s njim i samo je taj jedan znao da se Sara nasmijala iza Njega u šatoru. Dakle, taj je bio Bog u tijelu, dok su druga dva bili anđeli koji su otišli u Sodomu i Gomoru - dok je ovaj - koji je bio Bog ostao s Abrahamom!

P.S.
Konin, očekuj moj odgovor kasnije - trenutno nemam vremena!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply