miskec4096 je napisao/la:
Dobro. No što ako je uz Bibliju još pročitao poneki drugi vjerski spis neke druge religije, i uočio sličnosti? Tada će njegovo mišljenje biti donekle drugačije od mišljenja nekoga kršćanina. U biti, u glavnim će se crtama slagati, no isto će tako ovaj prvi biti manje isključiv.
U tome se slažem sa tobom, no biti manje ili više isključiv nema nikakvog uticaja dali je nešto istina ili nije zar ne ? Čovek može biti otvorenog uma i ceo život lutati i ne pronaći ništa, a može biti zatvorenog uma ali iz prve naleteti na istinu.
Recimo, imamo motiv ognjenog jezera. Onaj tko se odmaknuo od Biblije znade da je to motiv prenesen iz zoroastrizma - s tom razlikom da se u zoroastrizmu to jezero koristi s ciljem konačnog pročišćenja griješnika, a u kršćanstvu s ciljem konačnog uništenja.
Ognjeno jezero pominje ja mislim prvi apostol Ivan , koji je imao viziju u kojoj je obavešten o tim stvarima, tako da možda su to pominjali i u zoroastrizmu , no to ne znači da je ideja preneta odatle.Kao što se može naći drugih zanimljivih pisanija koje govore o istoj stvari, recimo ep o Gilgamešu govorio o potopu isto kao 1 Mojsijeva što ne znači da je pisac epa ili pisac Mojsijeve knjige prepisivao od onog drugog.
Meni je konkretno, nakon čitanja Biblije u cijelosti, ostalo jedno ključno neodgovoreno pitanje - voli li Bog ljude ili ne? Isus kaže da nas voli beskrajno. Otkrivenje kaže da će ipak neke uništiti (ili barem kazniti) za sva vremena.
Negdje sam pak pročitao formulaciju "Bog ne mrzi griješnika, Bog mrzi grijeh". Ako je doista tako, onda je u sliku Boga kakvu nam daje Isus mnogo uklopljivija pročišćujuća funkcija ognjenog jezera nego destruktivna. Ali destruktivna funkcija ima snagu konačnog argumenta - strah od uništenja ili vječne muke trebao bi ljude odvratiti od grijeha. Jer ako ćemo se samo malo pržiti u vatri i rastaljenom metalu, pa onda ući u raj - udri brigu na veselje.
To bi također ulazilo pod ono neshvaćanje duha Isusovih riječi. Jer grijeh nije loš zato što ćeš zbog njega patiti u nekoj neodređenoj budućnosti. Loš je jer zbog njega ti patiš već kad ga počiniš.
Ali sad sam se već poprilično udaljio od teme.
Ako ćemo iskreno greh je nevera a sve drugo je posledica tog greha, sam greh je činjenica da smo odlučili da verujemo nekom drugom ili nečem drugom radije nego Bogu na reč, a sve drugo je samo posledica tog jednog greha.Znaš ono da su verovali ne bi to ni radili, ali pošto rade samo pokazuju tako da ne veruju. Pravo da ti kažem ta izjava da Bog mrzi greh ali ljubi grešnika mi nema nikakve veze sa biblijom, to je više nespretni pokušaj da se umetne humanizam u ideju biblijskog Boga.Ta ideja ne postoji nigde u bibliji već nasuprot tome Bog okrivljuje onoga koji čini greh.Pogledaj ovaj stih:
Psa 5:5 Bezbožnici neće izaći pred oči tvoje; ti mrziš sve koji čine bezakonje.
Bog jeste pun ljubavi i prihvatanja za one koji se kaju i vraćaju Njemu to nije upitno, no ako neko ne želi da se vrati i pokaje na njemu je gnev Božiji.
Nažalost mnogi danas izbegavaju da priznaju i tu stranu Boga, On jeste pun ljubavi ali ako Ga odbaciš ....
Koliko ja vidim, po tome je jedino rješenje izlaska iz homoseksualizma potpuna deseksualizacija, tj. odabir neke vrste celibata.
Osobno ne vjerujem da se homoseksualnu osobu može pretvoriti u heteroseksualnu, budući da smatram da je ta stvar urođena. Odnosno, dopustit ću čudesnu moć vjere, ali mi je to u rangu kao da smeđooka osoba postane plavooka ili takvo što. Ono u što sam se doduše uvjerio, jest da postoje homoseksualne osobe (znam dva takva primjera) koje je tijekom života uspjela privući po jedna jedina osoba drugog spola. I danas su u braku s tim osobama, sasvim dobrovoljnom.
Ali možemo o tome na drugoj temi.
Pa i nije, veruj mi postoji mogućnost promene, zaista nema razloga da ne govorim istinu, i ne lupetam bez poznavanja materije. To nije urođeno čoveku, to je nametnuto čoveku i sve što je nametnuto čovek se može od toga odbraniti.
Pa ja ne mislim da gubi smisao. Dapače, mislim da u tom slučaju Isusovo učenje daje jedan mnogo dublji smisao, jer tjera čovjeka da neprestance promišlja egzistenciju. Da ne govorim o tome da je to mnogo poticajnije, jer ako je Isus (kao običan čovjek) uspio, onda to može i svatko od nas. Ako je pak Isus bio predestiniran od Boga za taj zadatak, onda mi sami po sebi ne možemo nikada biti kao on.
Da mi ne možemo biti kao Isus u potpunsti kao pojedinac, no karakter kao On možemo imati a mogućnosti kao zajednica vernih.Najveća pogreška svih vremena je to što ljudi da misle da sve te stvari koje je Isus činio treba da se ponove u pojedincima, ne nego te stvari treba da se očituju u zajedištvu vernih.No ni to ne može ako zajednica nije posvećena ili ne veruje više u čuda.
Ne kaže li sâm Isus "stvari koje ja činim, činit ćete i vi"? Ne hoda li Petar po vodi bez ičije pomoći, samo zahvaljujući vjeri da to može?
Petar hoda po vodi zahvaljujući Isusu, da nije bilo Njega udavio bi se.Vidiš nije bio problem verovato da kada vidiš Isusa da već stoji i On ti kaže dođi.No sada kada ne možemo da vidimo te stvari terba verovati, a uostalo u čamcu su bili i drugi apostoli a samo Petar je hoda po vodi.
Sad, da nema smisla biti kršćanin...ovisi što ti smatraš pod kršćaninom. Kršćanska etika je sasvim u redu, odnos prema bližnjima, pomaganje, nesebičnost...
Hrišćanin je ona osoba koja veruje da je Isus Hrist :
1.Bog i čovek u isto vreme
2.Da je umro za moj osobni greh i uskrsnuo za moje otkupljenje, i ne samo moje već i svakog ko se pozove.
To su temelji Hrišćanskog i novo zavetnog verovanja, ako to isključiš više nisi Hrišćanin.
Jedino što bi se u tom slučaju promijenilo bio bi pogled na svijet, tj. više ga se ne bi doživljavalo kao poprište velike borbe između sila dobra i zla. Je li to doista gubitak? Štoviše, ako pogledamo malo samo po ovom forumu, u svemu što je nepoznato, što je čudno, vidi se potencijalno Đavla. To stvara jedan užasan stres, jer ti ni u jednom času ne možeš biti siguran nisi li zapravo pred đavoljom obmanom.
Možda bi promenilo pogled na svet , no svet ima drugačiji pogled pa vidi dokle nas je to dovelo. E sada što ljudi su oboleli od paranoja pa u svemu vide đavola lično to je druga stvar.Đavo definitivno stoji iza ovog sistema, no nije svako ko je deo tog sistema đavo lično, postoje ljudi koji žive i rade i nemaju pojma niti ih zanima bilo šta od toga, imaju neku svoju veru za koju misle da je ispravna i guraju u napred u najboljoj nameri, oni nisu zli samo su prevareni.
Zlo je zapravo kao rak. Rak nije ništa drugo nego normalne stanice koje su izmakle kontroli. Isto tako, zlo je naličje dobra. Rak možemo napadati kemoterapijom, kirurški, agresivno - no plodovi takve borbe bit će kratkotrajni. Oni koji su se uspjeli izliječiti od raka kažu da su ga pobijedili jačajući svoje tijelo iznutra. Naučili su ga prihvatiti kao dio sebe u tom trenutku. Samo čovjek koji prihvati svoje loše misli kao normalni dio sebe može ih se osloboditi. Tako ja vidim Đavlovo kušanje Isusa u pustinji - kao simboličku borbu Isusa s niskim porivima, s pohlepom, materijalizmom...
Baš zanimljivo da si pokrenuo rak, vidiš rak ima jedan naziv to je zloćudni tumor.Lekari su ga tako nazvali jer ima svoju ćud ili osobnost, on nije tek bolest on je iskusan napadač i napada baš ona mesta koja služe da bi se organizam odbranio.Ne možeš jačati organizam već ga pobediti tako što ga se nećeš bojati i jačati svoj duh u borbi protiv njega.
Vidiš svaki čovek pa i najposvećeniji Hrišćanin ima kušnje u telu koje ga vuku i mame, i ako je čovek iole duhovno zreo shvatiće da su te grešne želje baš kao i rak strano telo u njegovoj duši i da može da prihvati postojanje toga jer je tu, no ne mora da živi kako mu to strano telo zapoveda, u tome je pobeda.
Slažem se, ali mislim da je kod Isusa mnogo važnije njegovo učenje od toga da je uskrsnuo. Ljudi su bili privučeni onime što je činio za života. Ovo je bio tek šećer na kraju.
Ljudi jesu u prvo vreme bili privučeni time, no ako pogledaš malo bolje shvatićeš da ti isti ljudi koji su bili privučeni su Ga posle i razapeli.Dok oni koji su Mu bili najbliži nisu mogli samo time što su slušali Njegove reči da ostanu dosledni tom putu, bilo je potrebno nešto drugo, bilo je potebno pentekosno iskustvo da ih postavi baš tamo gde treba.
Au, ala smo otišli u off-topic, mada ima elemanata teme ali jako malo.Možda bi trebalo da otvorimo jednu temu o svemu i svačemu pa da tu svi zajedno ćaskamo.
Pozdrav