servus dei je napisao/la: Ono što vi stalno ponavljate je da je na poznajem vašu teologiju, u nedostatku dokaza, a tražio sam samo jedan citat gdje Bog kaže za sebe da je trojstvo.
Ogledni primjer kako ljudi pokušavaju usmjeriti temu na svoj kolosijek i sakriti istinu koja je zapisana u Pismima. Najprije, Biblija nije katekizam koji bi sadržavao redom popisane članke vjere već zbirka više različitih knjiga nastalih u različitim vremenima i okolnostima, i to ogromnim dijelom partikularne naravi. Drugo, istina o Trojstvu prilično se jednostavno može iščitati iz Pisma a to što neki formiraju svoje zaključke ne prema svjedočanstvima tog istog Pisma nego vlastitim a priori stavovima druga je priča.
servus dei je napisao/la:
Rimska crkva je sekta zato što od svojih članova zahtijeva način života koji odudara od norme koja postoji u društvu, zato što traži od svojih članova da prihvate samo njihov način interpretacije Svetog pisma iz "svetog" katekizma, traži bezrezervnu poslušnost vrhovnom vođi...
Aha, dakle ti nisi sektaš jer si spreman usvojiti mentalitet postmodernističkog društva koji je bitno bezboznički i protukršćanski? Znamo da ni prvi kršćani baš nisu bili voljni prihvatiti društvene norme svoje sredine, no tebi to valjda nije bitno jer su oni između ostalog ispisivali molitve na grobovima tih istih mučenika sa vjerom u Presveto Trojstvo.
Reci mi jednu jedinu crkvu ili denominaciju, s posebnim osvrtom na tvoje istomišljenike poput Jehovinih svjedoka, koji će tolerirati ako netko u Pismu otkrije doktrinu koja se ne nalazi u njihovoj službenoj ispovijesti vjere, poput primjerice, sakramenta bolesničkog pomazanja ili Isusove stvarne prisutnosti u euharistiji? I koja će dopustiti da takav čovjek širi podvojena mišljenja i propovijeda neko drugo evanđelje od onoga koje je po definiciji Duh Sveti prosvijetlio njihovom osnivaču ili pastoru? I čemu onda čuđenje da Katolička crkva ima službenu doktrinu i disciplinski sustav koji između ostalog brine o pravovjernosti nauka i jedinstvu vjere?
Inače, u istim katoličkim izvorima koje ti jako dobro poznaješ (ipse dixisti) sekta se definira kao frakcija koja se odvojila od matičnog korpusa kojemu je prije pripadala, a karakteriziraju je antiinstitucionalne težnje, velika gorljivost i ekskluzivizam, pozivanje na vlastite privatne objave kojima se redovito daje ako ne isti status Bibliji, onda predaje po kojoj se Biblija ima tumačiti, plus zaokupljenost eshatologijom. Mislim da se radi o prilično razumnoj definiciji pa procijenimo tko joj je najbliži.
Inače zanimljivo je primijetiti iznenadni zaokret slike o stanju u Katoličkoj crkvi. Nisi li do maloprije tvrdio da vlada stanje općeg kaosa i da svaki teolog ima svoj pogled na određena pitanja, dok sad najednom se svi slijepo pokoravaju mišljenju vrhovnog učiteljskog autoriteta. Što je sad na kraju, odluči se – je li točna ikoja varijanta ili ih već vrtimo kako nam odgovara?
Rimska crkva je i najveća zločinačka organizacija na svijetu, odgovorna za najveće zločine koje je svijet vidio.
Molim da se zaustavi ovakav govor mržnje na jednom kršćanskom forumu. Zahvaljujem.
Ne znaš da je Biblikum vaš Biblijski institut koji postoji tek 80 godina, na kojem se ateistički izučava i ponižava Božja riječ. Biblija je jedini izvor Božje objave, gdje je ta usmena objava, da se ne prenosi na uho.. o čemu se radi dovoljno govori da vi vjerujete u čistilište, a pravoslavci koji imaju istu tu tradiciju vjeruju u mitarastva, očigledno da je došlo do gluhog telefona kod te usmene objave...
I što to znači, da se do pred 80 godina nije proučavala Biblija? Klasični pokušaj senzacionalističke interpretacije pojedinih događaja. Kod nas se Biblija studirala dok tvojih Božjih proroka još nije bilo na pomolu a Europu su kvarile hereze gnostičko- manihejskih sekti (koje da ironija bude veća ti isti nazivaju svecima Božjim).
Usmenoj Predaji iz prvih stoljeća možeš zahvaliti što danas imaš u rukama Bibliju i možeš mudrovati heretičke nauke koji su otišli u ropotarnicu tamo još u pretprošlom tisućljeću. Očigledno da se onda u međuvremenu pokvario telefon sve dok Luther nije otvorio Pandorinu kutiju i postavio temelje za eksponencijalno razmnožavanje samoukih tumačenja Biblije.
Mojsije je autor petoknjižja, tako je vjerovao Isus i svi kršćani. Vjeruj mi ne želiš samnom raspravu oko Mojsijevog autorstva, nemoj se bez potrebe sramotiti.
Ovo što mi danas čitamo u Petoknjižju zasigurno nije u cijelosti napisao Mojsije, jedino u slučaju da je imao viška slobodnog vremena i kreativnosti pa neke stvari išao ponavljati dvaput u različitim formama.
''Jedna Katolička crkva koja se sastoji od mnoštva obreda (među njima rimo- i grkokatoličkog) ima jasno definiranu doktrinu, odnosno skup članaka apostolske vjere koja je prema Božjem obećanju po Duhu Svetomu očuvana do dana današnjeg, a ono što se često ne razlikuje jest narav pojedinih vjerovanja i mišljenja te ovo dvoje jedno od drugog. Iskreno sumnjam da si čuo ovakve stavove iz riječi dvaju doktora teologije čisto iz razloga jer smo već navikli na tvoju popriličnu slobodu u tumačenju pojedinih izjava radi stvaranja podloge za senzacionalne zaključke.''
U nedostatku argumenata podvale, uvrede, podmetanja... to je taj vaš rimokatolički, jezuitski duh, to je taj "duh" koji čuva vašu objavu, imena sveučilišnih profesora , koji se izrekli te izjave poznata su moderatoru.
Čuli smo već barem jednom osvrt na ovaj navod i ne vidim potrebu za ponavljanjem istih riječi, jer vidim da ima i suvislijih stvari za raspravu, koje redovito izbjegavaš iz nekog razloga. Vjeruj mi da ću u slučaju saznanja o ovim ekskluzivnim podacima vrlo rado provjeriti o čemu se radi, međutim budući da ih namjerno kriješ a nemaš za to nikakva razloga (dok s druge strane redovito citiraš neke naše teologe), nemam nikakvog povoda vjerovati u istinitost priče sve dok mi se ne pruže ti isti podaci.
Posebice ako uzmemo u obzir da nam još nisi podastro dokaze o potplaćenim obraćenicima s protestantizma čije knjige izdaje Verbum. Znaš, radi ovakvih se stvari u jednoj pravnoj državi može i do suda doći.
servus dei je napisao/la: Zašto Biblija nije bila dostupna svi znamo, ali Biblija nam je na vašu žalost sada dostupna i knjigu niko više neće zatvoriti, nikad više nećete imati monopol nad Biblijom!
Biblija nije bila dostupna jer Biblije najprije u prvim stoljećima kao Biblije koju mi danas imamo u rukama nije ni bilo tako da u slučaju njezina nepostojanja ni uz sve sile svijeta nije mogla biti dostupna, a nakon toga pismenost puka sve donedavno doista nije bila na zavidnoj razini. A kome Biblija danas smeta najvjernije svjedoči kvaliteta prijevoda. Tako se neki tvoji drugovi unatoč potpunoj nekompetenciji svojih prevoditelja u biblijskim jezicima nisu libili iskriviti pojedine navode, iz vrlo predvidljivih razloga.
servus dei je napisao/la: Ne zanima me put drugih, ja sam iz Rimske crkve otišao, kada sam shvatio da to nije Kristova crkva, već crkva na koju nas je Krist upozoravao. Pri tome sam izgubio sve, radno mjesto, financijsku sigurnost...
Aha, znači vjerodostojna su samo svjedočanstva onih ljudi koji si prisvajaju titule vrhunskih poznavatelja katoličkog nauka, Biblije i otačkih spisa? Vrlo zanimljivo.
Tvoja je karijera ono što nas jako malo interesira u ovoj raspravi, ali vjeruj mi da ću itekako provjeriti postoji li u nedavnoj povijesti kbf-a student koji je odbio ponudu za doškolovanje u Rim, i potom napustio Katoličku crkvu. Takvih doista nema na svakom koraku.
servus dei je napisao/la: Isus i Bog nisu dio trojstva. Samo je jedan Bog i jedan Sin Božji, prvorođenac, prototokos, prije svega stvorenog, koji sudjeluje sa Bogom pri stvaranju. Čovjek postade jedan od nas... da li je čovjek postao dio trojstva?! Ne budi smiješan, dobro i zlo razlikuju i anđeli, demoni... ne moram ponovo objašnjavati riječ Elohim. Evo objašnjenja za sve koji žele znati istinu:
Zapravo, Isus je i Bog i dio Trojstva i prototokos, kao što nam Pismo izričito svjedoči nema nikakvog sukoba interesa u svemu navedenom.
''Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" (Post 3,22)
Ne piše da je čovjek postao identičan, već sličan Bogu, a Bog sam među sobom komunicira. Može li biti jasnije od ovoga da ima više od jedne božanske osobe?
Opet ponavljaš pobijeno, i onda se čudite što vam ne odgovaram, pa ne mogu ja deset puta na isto odgovoriti, još kada mi kreneš sa jahvistom... ali ja sam fundamentalist, a ti si racionalist, koji vjeruje u Marijino uznesenje i njezina Bogojavljanja po raznim kamenjarima... kako ćeš braniti najnoviju dogmu tvoje crkve ( dolazi uskoro), da je Marija četvrta božanska osoba? Onda će ti svi ovi argumenti za trojstvo pasti u vodu, jer ćeš morati i mariju ugurati u troglavo čudovište.
Kada je to ''uskoro''? Je li i ova insider informacija dostupna samo moderatorima ili ćemo konačno dobiti tu čast da podijeliš s nama svoja ekskluzivna saznanja?
Mislim da svi dobro znamo šta je kanon, a šta knjige koje ste vi dodali, koje do duše nisu loše, ali nisu nadahnute.
Ne znam samo po čemu bi to znali? Koji je tvoj kriterij za prepoznavanje da je točno 66 knjiga i nijedna manje ili više nadahnuto i time dio biblijskog kanona? Moram priznati da je ovo jedno od pitanja na koje sola scripturaši redovito zaziru odgovoriti.
Ponovo omalovažavaš Bibliju, lažeš i podvaljuješ, a moderator ništa. Šabata nema u Babilonu, to je bio pokušaj podmetanja vas papista, na temelju nekih lingvističkih akrobacija, šabat je sveta Božja zapovjed, jedna i jedinstvena.
Evo što će biti ako po tvom primjeru se počinjem pretrgavati zbog insinuacija da lažem i podvaljujem, a za to nemaš nikakvih dokaza? Evo ti pa si pročitaj svoju lingvističku akrobaciju:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pentecontad_calendarI ne znam što bi trebalo biti tragično ako su preuzete izvjesne forme iz običaja susjednih naroda? Nije preuzet sadržaj pa se na šabat žrtvovalo poganskim bogovima nego naziv koji sam po sebi valjda nije zao? Ili evo kršćanin ne bi smio sudjelovati na Olimpijskim igrama po istoj logici?
Ima još primjera i mogli bi do sutra nabrajati paralele biblijskih sadržaja i običaja u svojoj formi i strukturi s onima iz poganskih religija. Primjerice, Blagdan sjenica koji stupa na mjesto kanaanskog festivala vina? Formalno sličan običaj, isti vremenski termin, različit sadržaj – a začudo dolazi od Boga.
Mojsije i biblijski pisci se nisu služili poganskim mitovima, čovječe prestani podvaljivati, zašto širiš te sotonine laži?
Čovječe prestani već jednom podvaljivati i prihvati konačno da je Crkva jedini stup i uporište istine Božje objave (1 Tim 3,15), a ne nečije osobno mudrovanje.
Misliš da ćeš ako obezvrijediš Bibliju dati legitimitet vašoj "tradiciji"?
Nemam ni najmanjih namjera obezvrijediti Bibliju jer uostalom legitimitet Tradicije velikim slovom izvire iz svjedočanstva Biblije same (1 Kor 11,2; 2 Sol 2,15; 2 Sol 3,6; 2 Tim 1,13; 2 Tim, 2, 1-2).
Već sam ti napisao da je Mojsije zapisao izvještaje nadahnut od sile Božje, svetoga duha, a tako veliki događaj kao potop ostao je degradiran kroz mnoga stoljeća prisutan u mitovima svih naroda svijet, šta je tu nejasno?
Aha, dakle ipak postoji sličnost biblijskih sadržaja s poganskim mitovima?
Sama Biblija odbacuje razvoj objave, to je darwinistička podvala kojom se tvoja crkva služi da bi objasnila nebrojne svoje dogme koje ne postoje u Bibliji.
Nije valjda, nisam znao da nam je Biblija pala s neba?
O poganskom trojstvu nemaš pojma, jedna Egipatska trijada je npr. skoro ista kao i vaša. Poganska trojstva + platon i evo temelja vaše vjere, a ono što se temelji na laži, znamo kako će završiti. Ne mogu shavtiti da neko iole razumen vjeruje u troglavo čudovište.
Opet jovo nanovo ponavljaš stvari koje su argumentirane već xy puta. Prvo - trijada nije isto što i trojstvo, drugo – u trijadama nema oca, sina i duha, treće – trijada je oznaka za specijalni položaj triju bogova u panteona od više bogova, a koliko znamo svi pravovjerni kršćani nisu poli- nego monoteisti. Vjeruju u jednog Boga u tri osobe – Oca, Sina i Duha Svetoga koji se hvala Bogu spominju u Bibliji, a ne više bogova. I amen. Ovako iracionalnim podvalama služe se samo Jehovini svjedoci koji ne daju svojim članovima ni pedlja dalje od NWT-a i Kule stražara, i doista ti ne bi trebalo služiti u prilog razumne argumentacije pozivati se na njihove argumente.
A Jehovini svjedoci nisu ljudi, pa se ne smije koristiti ono što su oni pisali?! Tvoja crkva u Hrvatskoj vodi odvartnu inkvizicijsku kampanju protiv JS, prepunu laži i podmetanja. Kada sam izašao iz Rimske crkve prošao sam sve zajednice u Hrvatskoj, i tek tada vidio koliko lažete o protestantima i njihovom učenju.
Opet zanimljivi kopernikanski obrat, donedavno si Jehovine svjedoke titulirao kao najgoru sektu, sad će najednom njihovi izvori postati mjerodavni. Što je na kraju, odluči se više.
Mislim da je navedeni članak dovoljno ukazao na falsifikaciju očiglednih činjenica, a sad svaki kako mu drago – argumenti su ovdje i neće nigdje pobjeći:
http://www.bible.ca/trinity/trinity-jw-deceptions-top-ten-list-start.htmservus dei je napisao/la:
Ti od mene samo možeš učiti, idemo redom, jednog po jednog oca, jedno po jedno dijelo, pa da vidimo šta su naučavali, a trojstvo nije naučavao ni jedan! Da vidimo šta sam znaš, a ne šta kupiš po vašim lažljivim apologetskim stranicama.
Hvala Bogu da katoličke apologetske stranici daju vrlo jasne reference na otačke izvore koje je danas moguće vrlo lako provjeriti, dok se naprotiv čudim kako ti nije postalo sumnjivo da se u literaturi Jehovinih svjedoka referenca na izvore nalazi na svakoj dvadesetoj stranici. Katolički apologeti stoje imenom i prezimenom iza svojih tvrdnji, no dosad nisam vidio nijedno jedino ime u kuli stražara. Tko se tu gdje i zašto skriva, možemo nagađati, no odgovor je prilično predvidljiv.
Po stoti put, nije isto imati božanstvo i biti Bog. Ako je Bush vrhovni zapovjednik američke vojske, ali prenese svoje ovlasti na nekog generala, jer neće Bush sam ići u rat, da li je taj general ujedno i predsjednik, ili je dobio neke ovlasti? .
Zapravo, Isus i jest Bog, ali čini se da ti isti navodi nekim čudom stalno promiču.