Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 36 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
student.stalni je napisao/la:
U svakom slučaju postoji jako jaka veza između
Boga Oca i Sina Isusa i Svetoga Duha.

MATEJ 28,19
Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime
Oca i Sina i Duha Svetoga

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!

NE u ime Boga Oca i Boga Sina i Boga Duha Svetoga.

Veza postoji, ali ne da su Sin i Duh Sveti Bogovi.

To nigdje ne piše!
Ako ne piše, nemoj na pamet zaključivati.

Davanje atributa Bog - Isusu i Svetom Duhu je izmišljena.

U Bibliji se niti ne jednom mjestu ne spominje trojstvo ili trojedini.
Ako nešto ne piše – nije istina.

U Apostolskim predanjima i Didachama još je sve kao u Bibliji, ali -
iza Nicejskog sabora 325. god. i Carigradskog sabora 381. god.,
počinje se pojavljivati skretanje!
Pojavljuje se nauk da je uz Oca Jedinoga Boga, još i Sin Bog i da je Sveti Duh Bog.
To znači – ne po Bibliji, već uredbe ljudske – ljudska predaja!
I to 400 godina nakon rođenja Sina! Do tada – ništa!

Apostoli nisu naučavali o „trojstvu“ i jednakosti Oca i Sina!
To znači da je taj nauk – lažni nauk – uredba ljudska!
A ako je od čovjeka – nije od Boga!

Imaš tada krivi nauk, skrenuo si.
Da li će se to svidjeti Bogu Ocu?
Malo pažljivije pročitaj: Mt.28,19:" Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih U IME Oca i Sina i Duha Svetoga."
Piše li tu možda u ime Boga Oca i Sina i Duha Svetoga? Ne piše...
Piše "u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" - ne piše u IMENA nego u ime-jednina.Zašto? Da je tako kako ti tvrdiš, onda bi trebalo pisati: "...krsteći ih u imenima Oca i Sina i Duha Svetoga" Ali je jedno ime. Zato što su oni JEDNO.

more_horiz
Ispričavam se na "lažnom nauku".

Vjernicima je udžbenik Biblija.
Kada se nekome replicira, ili želi nešto objasniti,
neka to bude preko stihova, jer oni su Zakon.

Ne samo reč - taj i taj stih te opovrgava,
već pokušati dati svoje mišljenje o značaju toga stiha.

Moja intencija je u tome da se ne treba gledati samo jedan ili 2 stiha.
Biblija je cjelovita knjiga. Ne možemo je secirati,
već je treba sagledati kompletnu.
Ja pretražim sve stihove po pojedinoj temi od prvog do zadnjeg.
Ponekad mi neki stih ne štima, ali to ne znači da ću ga izbaciti,
jer je to laganje Bogu.
Pokušat ću analiziati zašto mi taj stih nema poveznicu sa drugima.
Većinom je do krivog prijevoda.

more_horiz
trojstvo

Bratu

Da, piše jednina, provjerio sam u Strongu.

U Bibliji na više mjesta piše da će, ćemo biti JEDNO
sa našim Gospodinom Isusom Kristom,
a On sa svojim Ocem Bogom.

Treba shvatiti da nas je Bog nazvao svojom djecom, jer nas je Bog i stvorio.
Mi smo Njegovi, dio njega, u nama je Njegov Božji dah koji nam daje život,
u nama je Njegov Sveti Duh.

Ali poanta je tome da ta povezanost u Trojstvu
nije Trojednaka!
Postoji samo Jedan Bog Otac Jahve,
a Njemu su podloženi i Njegovi su
Sin Isus i Sveti Duh.

I opet – ako u Bibliji nigdje ne piše Bog Sveti Duh,
zašto ga onda tako nazivati?

Ako u Bibliji nigdje Isus Krist nije za sebe rekao da je Bog,
zašto ga onda Bogom nazivati?
On je Božji Sin.

Ne mogu priložiti niti jedan stih da potvrdim tvrdnju da je Krist rekao – ja sam Bog!
Protivnu stranu molim da mi da taj stih.

Ali mogu priložiti dokaze da Isus Krist ima svoga Boga kome je podređen.
Najlakše mi je iz Otkrivenja, kada su zajedno.

1:1 Otkrivenje Isusa Krista: njemu ga dade Bog
3:2 ne nađoh da su ti djela pred Bogom mojim savršena
3:12 "Pobjednika ću postaviti stupom u hramu Boga moga i odande on više neće izići i napisat ću na njemu ime Boga svoga i ime grada Boga svoga, novog Jeruzalema koji siđe s neba od Boga mojega, i ime moje novo."

Komentirante mi gornje stihove
svi oni koji tvrde kontra mojih istina.

Ali znam da neće biti komentara,
i da neće biti samoispravka,
jer ja sam običan sam,
a moj učitelj sve zna.

A neki bi rađe sa obe noge u jezero,
nego bez nogu u Kraljevstvo.

more_horiz
Vratit ću se poslije na ovo, samo da primjetim: to što nigdje Isus za sebe nije rekao da je Bog- to ne znači da nije Bog. Kroz Bibliju se itekako može dokazati, a i druge osobe u Bibliji su rekle da je Bog.
Analogno tome, nađi mi mjesto u Bibliji gdje Bog (Otac) kaže za sebe da je dobar...ili da kaže za sebe da je ljubav...

more_horiz
Nema toga.
Ali ti je kriva analogija.

Stalno se govori kroz Bibliju da postoji samo Jedan Bog.
Isus kaže da ima Boga Oca.

Čekat ću da se poslije vratiš na gornje stihove iz Otkrivenja.
Zašto Otac Bog nikada nije rekao ovo je Bog moj Sin?

Pogledajmo molitvu Oče naš koju nam daje Sin:
MATEJ 6:9
'Oče naš, koji jesi na nebesima! ( BOG OTAC JE ISUSOV I NAŠ OTAC BOG )
Sveti se ime tvoje! ( SVETI SE IME OCA BOGA JAHVE )
(10) Dođi kraljevstvo tvoje! ( KRALJEVSTVO OD OCA BOGA JAHVE )
Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! ( BUDI JAHVINA VOLJA )
(11) Kruh naš svagdanji daj nam danas! ( BOG OTAC NAM DAJE HRANU )
(12) I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim!
( BOG OTAC JAHVE OPRAŠTA NAM DUGE NAŠE )
(13) I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'"
( BOG OTAC JAHVE NAS MOŽE UVESTI U NAPAST I IZBAVITI OD ZLOG )

Zašto Isus ne kaže da se molimo njemu kao Bogu, već kaže da se molimo njegovom Ocu Bogu?

more_horiz
za Brata

Molim te,
samo mi reci da li zagovaraš
Trojstvo ili Dvojstvo?

more_horiz
Ma nemože se nikako izčitati da su Isus i Jahve isti/ jedno.
To što si rekao ,kao nikad nije Isus spominjao sebe u ulogi Boga to je točno i baš je radio suprotno, nagalašavao je tko je Bog.

Ja još ne razumijem kako neki uopče definiraju Trojstvo, zbog toga što neki pišu da se radi o tri osobe, dok drugi o tri ...šta ličnosti....božanstva!?

I nigdije se sv, duh ne spominje sa Bogom i Isusom zajedno, samo prilikom Mateja 28 : 19 ,20.
Kad se god spominju uvijek je Isus sa Bogom ,Bog sa sv. duhom ili Isus sa sv. duhom....koje trojstvo.
Zašto bi Isus koristio izraz "moj Bog", mogao je reći moj dio ili dio mene, ili dio mog božanstva..........
Tada bi rekao istinu, izgleda da nam je Isus kao savršeni čovjek lagao i tajio točno je točno.
Trojedino božanstvo se spominje od pamtivjeka kroz razna poganska vjerovanja i uvučeno je u sve narode i religije samo sa različitim ulogama i imenima...za to ima bezbroj materijalnih dokaza.
Nevjerujem da bi pravi Bog bio nešto poput poganskih. Ili su svi u pravu ili nešto ne štima.

more_horiz
Shvatio sam što je najveća Sotonska prevara.
Trojstvo i Trojednakost!
Razlog je jednostavan:
Samo je jedan Bog – kako piše kroz cijelu Bibliju,
u T se slave 3 Boga,
ali se polako prelazi na slavljenje samo jednoga –
ali to nije Bog Otac,
već Sin.
Zasluge Stvaranja se više ne pripisuju Jedinom Stvoritelju Bogu Jahvi,
već Njegovom Sinu.

Prispodoba:
Jedan Kralj izgradi veliko kraljevstvo, obogati se,
rodi mu se sin – kraljević.
Kralj mu da sjesti desno od njegova prijestolja.
A onda neki ljudi počnu slaviti kraljevića i njemu se klanjati.
Ti počnu pripisivati kraljeviću ono što je kralj napravio.
Što će kralj na to sve uraditi?
Pozvat će svoje satrape da skupe te koji tako naučavaju, pa će biti škrgut zuba!

Zato su upozorenja da će se jako malo ljudi spasiti.
Sve provjeravajte – ali sami, ne sa učiteljima – jer ako su lažni,
krivo će vas uputiti.

more_horiz
A Isus nastavi:
"Vi ste odozdol,
ja sam odozgor.
Vi ste od ovoga svijeta,
a ja nisam od ovoga svijeta.
24Stoga vam i rekoh:
'Umrijet ćete u grijesima svojim.'
Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam,
umrijet ćete u grijesima svojim."
25Nato mu oni rekoše: "A tko si ti?" Odvrati Isus:
26"Prije svega ono što vam i govorim.

more_horiz
msomi je napisao/la:
A Isus nastavi:
"Vi ste odozdol,
ja sam odozgor.
Vi ste od ovoga svijeta,
a ja nisam od ovoga svijeta.
24Stoga vam i rekoh:
'Umrijet ćete u grijesima svojim.'
Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam,
umrijet ćete u grijesima svojim."
25Nato mu oni rekoše: "A tko si ti?" Odvrati Isus:
26"Prije svega ono što vam i govorim.

Oprosti - što si htio dokazati ovim stihovima?
Malo sam usporen.
Razjasni mi molim te.

more_horiz
Trojstvo jednog Boga je evidentno kroz cijelu Bibliju.

- Molitve upucene Isusu jer je on Bog - Dela apostola 22. 16 - 19 / 7. 59. 60 / 1 poslanica Korincanima 1. 2

- Bozji Duh je Hristov Duh, on je Bog - Rimljanima poslanica 8. 9 – 10

Kažeš student da se čovjek ne može moliti Isusu. A vidi kome se Stjepan (Stefan) molio.

59 I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse! primi duh moj.
60 Onda kleče na koljena i povika iza glasa: Gospode! ne primi im ovo za grijeh. I ovo rekavši umrije
. Djela apostola 7, 59-60

"A duh se vrati Bogu koji ga je dao" Propovjednik 12,7

Iako ima dosta tema o Trojstvu.

Evo dokaza da Biblija govori o Svetom Trojstvu.

BOŽJE JEDINSTVO

Suprotno neznabožačkim narodima koji su ga okružavali, Izrailj je verovao u postojanje jednoga boga (5. mojsijeva 4,35; 6,4; Isaija 45,5; Zaharija 14,9). Novi zavet takođe naglašava Božje jedinstvo (Marko 12,29-32; Jovan 17,3; 1. Korinćanima 8,4-6; Efescima 4,4-6; 1. Timotiju 2,5).

Naglašavanje monoteizma ne protivreči hrišćanskom konceptu o trojedinom Bogu ili Trojstvu - Ocu, Sinu i Svetom Duhu, već potvrđuje da ne postoji panteon raznih bogova.

MNOŽINA U BOŽANSTVU

Iako Stari zavet izričito ne uči da je bog trojedini, on nagoveštava množinu u Božanstvu. Ponekad Bog koristi zamenice u množini, kao na primer: "Da načinimo čoveka po svojem obličju." (1. Mojsijeva 1,26); "Eto, čovek posta kao jedan od nas." (1. Mojsijeva 3,22); "Hajde da siđemo." (1. Mojsijeva 11,7) Povremeno je anđeo Gospodnji poistovećen sa Bogom. Javivši se Mojsiju, anđeo gospodnji je rekao: "Ja sam Bog oca tvojega, Bog Isakov i Bog Jakovljev." (2. Mojsijeva 3,6)

Razni izveštaji prave razliku između Božjeg Duha i Boga. u Izveštaju o stvaranju "Duh Božji dizaše se nad vodom". (1. Mojsijeva 1,2) Neki stihovi ne samo što se odnose na Duha već uključuju i treće lice u Božjem delu otkupljenja: "A sada Gospod gospod (Otac) posla me (Božji Sin) i duh njegov (Sveti Duh)." (Isaija 48,16); "Metnuću ja (Otac) duh svoj u njega (Mesija), sud narodima javljaće." (Isaija 42,1)

ODNOS U BOŽANSTVU

Prvi Hristov dolazak daje nam mnogo jasniju spoznaju Trojstva. Jovanovo jevanđelje otkriva da je Božanstvo Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh - jedinstvo tri podjednako večne ličnosti koje imaju jedinstven i ljudskom razumu neshvatljiv odnos.

1. Odnos pun ljubavi. Kada je Hristos uzviknuo: "Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?" (Marko 15,34), On je patio zbog grehom izazvanog udaljavanja svoga Oca. Greh je prekinuo prvobitni odnos između čovečanstva i Boga (1. Mojsijeva 3,6-10; Isaija 59,2). U svojim poslednjim časovima Isus, koji nije poznavao greh, postao je grehom nas radi. Preuzimajući naš greh, naše mesto, On je iskusio razdvajanje od boga, što je bila naša sudbina - i zbog toga umro.

Grešnici nikada neće shvatiti šta je Isusova smrt značila za Božanstvo. Od večnih vremena On je bio sa svojim Ocem i Duhom. Oni su iveli kao podjednako večni, postojali su zajedno u savršenom samopredanju i ljubavi jedan prema drugome. Biti zajedno toliko dugo ističe savršenu, apsolutnu ljubav koja postoji u Božanstvu. "Bog je ljubav" (1. Jovanova 4,Cool znači da je Svako od Njih živeo tako za Drugoga da su iskusili potpunu sreću.

Ljubav je tačno opisana u 1. Korinćanima 13. glavi. Neko će se možda pitati kako se osobina dugog trpljenja ili strpljenja primenjuje u Božanstvu koje ima savršen odnos ljubavi. Strpljenje je najpre bilo potrebno u postupanju sa pobunjenim anđelima, a kasnije sa ljudskim bićima koja su zastranila.

Među Ličnostima trojedinog Boga ne postoji nikakva razlika. Sve tri Ličnosti su božanske, ali, ipak, dele svoje božanske moći i osobine. U ljudskim organizacijama konačna izvršna vlast počiva na jednoj osobi - na predsedniku, kralju, premijeru. U Božanstvu konačna izvršna vlast počiva na sva tri Člana. Dok Božanstvo nije jedno u ličnosti, Bog je jedan u ciljevima, umu i karakteru. Jedinstvo ne poništava jasno obeležeje ličnosti Oca, Sina i Svetoga Duha niti razdvojenost ličnosti u Božanstvu razara monoteističko isticanje Svetog pisma da su Otac, Sin i Sveti Duh jedan Bog.

2. Delotvoran odnos. U Božanstvu postoji ekonomičnost funkcija. Bog nepotrebno ne udvostručava posao. Red je najvažniji zakon Neba i Bog radi uredno. Ova urednost proizstiče od Božanstva i čuva jedinstvo Božanstva. Otac radi kao izvor, Sin kao posrednik, a Duh kao Onaj koji ostvaruje ili primenjuje.

Utelovljenje jasno pokazuje radni odnos tri lica Božanstva. Otac je dao svoga Sina, Hristos se sam dao, a Sveti Duh pripremio Isusovo rođenje (Jovan 3,16; Matej 1,18.20). anđeoska objava Mariji jasno ukazuje na delovanje Trojice u tajni da je Bog postao čovek. "Duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij." (Luka 1,35)

Svaki član Božanstva bio je prisutan prilikom Hristovog krštenja: Otac dajući ohrabrenje (Matej 3,17), Hristos dopuštajući da bude kršten kao naš primer (Matej 3,13-15) i Duh predajući sebe Isusu da bi Mu dao silu (Luka 3,21.22)

Na kraju svog zemaljskog života, Isus je obećao da će poslati Svetoga Duha kao savetnika i pomoćnika (Jovan 14,16). Samo nekoliko časova kasnije, viseći na krstu, Isus je povikao svom Ocu: "Oče moj, oče moj zašto si me ostavio?" (Matej 27,46) U tim trenucima koji predstavljaju vrhunac u istoriji spasenja Otac, Sin i Sveti Duh bili su deo tog prizora.

Danas, Otac i Sin dopiru do nas preko Svetoga Duha, Isus je rekao : "A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svedočiti za mene." (Jovan 15,26) Otac i Sin šalju Duha da otkrije Hrista svakom čoveku. Veliki zadatak Trojstva je da donese Boga i saznanje o Hristu svakome (Jovan 17,3), a Hrista učini prisutnim i stvarnim (Matej 28,20; uporedi: Jevrejima 13,5). Oni koji veruju izabrani su za spasenje, kako Petar kaže, "po proviđenju boga Oca, svetinjom Duha dovedenim u poslušanje i kropljenje krvi Isusa Hrista". (1. Petrova 1,2)

Apostolski blagoslov uključuje sva tri Lica Božanstva. "Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista i ljubav Boga i oca i zajednica svetoga Duha sa svima vama." (2. Korinćanima 13,13) Hristos se nalazi na prvom mestu. Božja dodirna tačka sa ljudskim rodom bila je i jeste preko Isusa Hrista - Boga koji je postao čovek. Iako sva tri lica trojstva rade zajednički na spasavanju, samo je Isus živeo kao čovek, umro kao čovek i postao naš Spasitelj (Jovan 6,47; Matej 1,21; Dela 4,12). Ali pošto "Bog beše u Hristu, i svet pomiri sa sobom" (2. Korinćanima 5,19), Bog takođe može da se označi kao naš Spasitelj (uporedi: Titu 3,4), jer nas je On spasao preko Hrista Spasitelja (Efescima 5,23: Filibljanima 3,20; uporedi: Titu 3,6).

U ekonomičnosti funkcija, pojedinačni članovi božanstva obavljaju određene zadatke u spasavanju čoveka. Delatnost Svetoga Duha ne dodaje ništa toj dovoljnosti žrtve koju je Isus Hristos podneo na krstu. Preko Svetog Duha objektivno pomirenje na krstu, primenjuje se subjektivno kada se Hristos pomirenja useli. Zbog toga apostol Pavle govori o "Hristu u vama, nad slave". (Kološanima 1,27)

USREDSREĐENOST NA SPASENJE

Prva crkva krštavala je ljude u ime Oca, Sina i Svetoga Duha (Matej 28,19). Ali pošto se preko Isusa otkrila Božja ljubav i namera, Biblija je usredsređena na Njega. On je nada unapred prikazana u starozavetnim žrtvama i praznicima. On je Onaj koji zauzima središte u Jevanđeljima. On je Jevanđelje - Radosna vest - koju su apostoli objavljivali u propovedima i spisima - Blažena nada. Stari zavet iščekivao je Njegov dolazak; Novi zavet izveštava o Njegovom prvom dolasku i očekuje Njegov ponovni dolazak.

Hristos, posrednik između boga i nas, na taj način sjedinjuje nas sa Božanstvom. Isus je "put, istina i život". (Jovan 14,6) Jevanđelje je usredsređeno na Ličnost a ne samo na običaj. Ono predstavlja odnos, a ne samo pravila - jer hrišćanstvo je Hristos. U Njemu nalazimo suštinu, sadržaj i kontekst za celu istinu i život.

Gledajući na krst mi netremice gledamo Božje srce. Na napravi za mučenje On je izlio svoju ljubav za nas. Preko Hrista ljubav božanstva ispunjava naša bolna, prazna srca. Hristos je visio tamo kao Božji dar i naša zamena. Na Golgoti Bog je sišao na najnižu tačku na Zemlji da se sretne sa nama, ali zato mi možemo da se popnemo na najviše mesto. Kada pođemo na Golgotu, penjemo se visoko, najviše što je moguće prema Bogu.

Trojstvo je na krstu u potpunosti otkrilo nesebičnost. Tamo je naše najpotpunije otkrivenje o Bogu. Hristos je postao čovek da bi umro za ljudski rod. On je cenio nesebičnost više od svoga života. Tamo je Hristos postao naša "pravda i osvećenje i izbavljenje". (1. Korinćanima 1,30) Bez obzira kakva je naša vrednost ili značaj koji imamo ili ćemo ikada imati, on proističe iz Njegove žrtve na krstu.

Jedini pravi Bog je Bog krsta. Hristos je svemiru otkrio beskrajnu ljubav Božanstva i Njegovu spasonosnu silu. On je otkrio trojedinog Boga koji je bio voljan da prođe kroz samrtnu patnju razdvajanja zbog bezuslovne ljubavi prema buntovnoj planeti. Sa ovog krsta Bog nam objavljuje svoj poziv ljubavi; Pomirite se "i mir Božji koji prevazilazi svaki um, da sačuva srca vaša i misli vaše u Gospodu Isusu". (Filibljanima 4,7)

http://www.hacbg.org/biblija-i-sveto-trojstvo.shtml

more_horiz
Tripo 41

Očito je da si ovo gornje pastirao od
TeTejaca,
gdje je sve jasno -
stalno je Isus Bog,
a to nigdje nemaš,
Sveti Duh je Bog,
a toga još manje imaš u stihu.
Trojstvo je trojstvo,
a toga nigdje nemaš u stihovima.

Daj mi stih - Sveti Duh je Bog.

Daj mi stih - SIn kaže - ja sam Bog.

------------------------------------
Ako nešto ne piše u Bibliji
onda to nije istina.
AKo nije istina,
onda je uredba ljudska.
---------------------------------------
Prispodoba:

Netko tvrdi -
Ja sm Kršćanin.
Meni je Biblija Zakon.

Svemirko Vaseljenović Kosmoski
je stvorio svemir.
----------
Ti ga pitaš - pa odakle ti to?
A on će - pa iz Biblije,
ima na 100tine mjesta.

Ti ćeš - pa gdje - daj stih.
A on će - ne shvaćaj Bibliju bukvalno,
nego kad piše Jahve - to ti znači Svemirko,
kad ti piše Bog - to ti je Vaseljenović,
i kad ti piše Otac - to ti je Kosmoski.

--------------------------

Ovo gornje ti je karikirano
ono u što ti vjeruješ.
----------------------------

more_horiz
To je sve što imaš reći? Smile

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
To je sve što imaš reći? Smile

Ako nešto tvrdiš onda imaš dokaze za to.
Ako tvrdiš da radiš po Bibliji - dokazi su Biblijski stihovi.

Imaš svoju ideologiju (ideju)
gdje ti je potpora?

Daj mi Biblijski stih u kojem piše:

1. Trojstvo
2. Trojednakost
3. Trojedini Bog
4. Bogočovjek
5. Bog Sveti Duh
6. Sin kaže -Ja sam Bog.

Ako nemaš stihova - znači da ono što govoriš ne piše u Bibliji.
Ako zagovaraš ono što ne piše u Bibliji,
što si ti onda?

Ali ja bi te molio zbog čitateljstva da ne ispadneš da ne govoriš istinu,
da mi daš točno po gornjih 6 točaka,
da piše u stihovima.

Jer ti sigurno znaš koji su to stihovi,
jer o tome stalno naučavaš.

Lijepo te molim,
samo malo stihića.

Može i samo po 1 po svakoj točci.
Ali nemoj opet okolo na okolo,
već direktno -
primjer

Bog Sveti Duh spominje se u stihu .......
Stih glasi ovako ......Bog Sveti Duh ...........

Unaprijed puno ti hvala.

Kad mi daš te stihove - javno ću ti se ispričati.

Ovo i drugi čitaju - daj sve od sebe.

more_horiz
Pa ono što je od Boga je Sveto.

Ako je Bog, onda je to Sveti Duh.

Pa eto ti gore čitav niz tekstova koje nisi ni pogledao. A i ne smiješ, jer nemaš odgovora.

Ni pipnuo nisi tekst iznad tvog.

Apostolski blagoslov uključuje sva tri Lica Božanstva. "Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista i ljubav Boga i oca i zajednica svetoga Duha sa svima vama." (2. Korinćanima 13,13)

more_horiz
Jedna stvar je osobito zanimljiva i vrijedna razmatranja za ljude koji misle da je Trojstvo biblijska nauka.
Zašto u NZ-u ne postoji nikakva reakcija Isusovih učenika kojom oni pokazuju da znaju da je njihov učitelj osobno svemogući Bog.
Ne postoji nikakva reakcija, čuđenje, zaprepaštenje, nejasnoće oko tako nevjerojatne pojave.
Ti ljudi su potpuno pasivni s obzirom na činjenicu da s njima hoda, jede, pije, spava, svemogući, neobuhvatljivi, neshvatljivi, sveznajući Bog Jahve.
Zatim, učenici uopće ne razmatraju veliki misterij o trojedinosti Boga i kako je moguće da je Isus 1/3 Boga a istovremeno puni Bog.
Čovjek bi očekivao da cijeli Novi Zavjet bude prepun rasprava, objašnjenja, sastavljanja nove doktrine.
Ali, ništa.
Niti Isusovi suvremenici pokazuju da znaju išta o takvoj nauci niti se poslanice nastale poslije Isusove smrti trude pokazati, definirati,
objasniti takav misterij.
Potpuna zagonetka.
Čini se, da ono što je danas temelj kršćanskih crkava,
u biblijska vremena nije vrijedilo ničijeg spomena.
Kao da su prvi sljedbenici imali posebna vanbiblijska otkrivenja kojima su bile objašnjavane misterije vezane uz trojedinog Boga.
Izgleda da je učenicima bilo toliko jasno da je Isus Jahve,
dio trojedinog Boga da nije bilo potrebno niti jednom rečenicom zabilježiti takvu veliku stvar u NZ-u.
Jedan jedini citat bi izuzetno dobro došao današnjim trinitarijancima koji su od usvajanja apostolskih vjerovanja napisali tisuće knjiga na temu trojedinog Boga da bi jedini zaključak uvijek na kraju bio;
to je misterij.
Šta su prvi učenici znali što današnji kršćani ne znaju?
Nauka koja i po trinitarističkom priznanju nije izričito prikazana u NZ-u zasigurno bi trebala biti neprestano objašnjavana,
ilustrirana, tumačena ljudima koji su do tada vjerovali da je Bog samo jedna osoba.
Nitko ne misli ozbiljno da su židovski učenici prihvatili da postoji Bog Sin, Bog Otac i Bog Duh Sveti
i da zajedno ne čine tri Boga nego samo jednog,
bez ikakve reakcije na takvu nevjerojatnu objavu?
Zašto je izostala reakcija farizeja koji su se žestoko protivili Isusu? Zašto ne koriste Trojstvo kao temelj napada na prve kršćane da ih prikažu kao politeiste i bogohulne?
Najbolje da su i farizeji znali da je Bog trojedin?!
Odgovor je jednostavan.
Niti su Isusovi učenici vjerovali u takvu nauku niti su njihovi protivnici to mogli iskoristiti protiv njih jer jednostavno takva nauka nije Isusovo učenje.
Još jednu stvar je važno napomenuti.
Nije li zanimljivo da nauka koja zahtijeva najveće moguće objašnjenje
(šta je misterioznije od samog Boga?)
nije spomenuta niti jednim retkom u NZ-u, dok su daleko jednostavnija
i manje značajna crkvena pitanja iscrpno objašnjavana kako bi se izbjegle nejasnoće
i lažne doktrine među prvim kršćanima?
Izgleda da su se prvi kršćani spoticali oko svih beznačajnih stvari
dok su najveću misteriju primili šutke, bez ikakvog nerazumijevanja?
Da li je moguće vjerovati da su tadašnji izuzetno monoteistički židovi prešutno prešli preko takve nauke dok se današnji trinitarijanci
i antitrinitarijanci toliko zapleću oko nje.
Da li su antitrinitarijanci u to doba bili toliko tolerantniji da nisu uopće postavljali pitanja?
Ili ih u to doba nije ni bilo?
Čak ni među farizejima?
Koliko je to vjerojatno?
Zašto poslanice nikad ne ponavljaju Isusove riječi "Ja jesam" kao dokaz Isusovog božanstva?
Zašto Isusov odgovor u evanđeljima nije jednoznačno preveden,
nego varira od navodne potvrde božanstva pa do običnog odgovora?
Zašto...

more_horiz
Odmah da ti odgovorim na dvije tvoje tvrdnje.

Apostoli su odlično znali da je Isus svemogući Bog.

Dokazi i primjeri

Dokaz 1 Marija majka Isusova moli Isusa da vodu pretvori u vino, jer je gostima prifalilo vina na svadbi. To je ujedno i prvo Isusovo čudo.

Dokaz 2 kada jedan grad nije htio da primi Isusa, apostoli su rekli Isusu, da ih kazni tačnije da zapovijedi ognju da siđe sa neba. Na što im je Isus dao primjedbu da nije došao da uništava ljude nego da ih spasi.

Isusovi učenici jesu vjerovali u Sveto Trojstvo. Samim tim što su Isusa smatrali za Boga, za Oca ne treba ni spominjati, i što su smatrali da je Duh Sveti Bog i da je hula na Njega neoprostiva. Fariseji samim tim što su smatrali da Isus nije Bog, nisu ni vjerovali u Sveto Trojstvo.

Apostolski blagoslov uključuje Sveto Trojstvo.

A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetom i sakriješ od novaca što uze za njivu? ...Ljudima nisi slagao nego Bogu." (Dela 5.3,4)

Po apostolu Petru slagati Svetog Duha je isto što i slagati Boga. "Ako li mu govori Duh ili anđeo, da se ne suprotimo Bogu." (Dela 23.9). Ovo sigurno nije rečenica sa stilskim figurama, nego jasna, doslovna rečenica. Anđeo i Sveti Duh su osobe koje govore, a ne bezlične sile. Protiviti se Duhu znači protiviti se Bogu.

U 1.Kor. 3.16; kaže da Božji Duh (a u 6.19 Sveti Duh) živi u nama. Ako je Sveti Duh sila, kako onda živi? Sila nije živa. Isto 2.Tim. 1.14; Rim. 8.9
Duh je istina (1.Jn. 5.6) i Isus je istina (Jn. 14.6), i naravno Otac je istina, što se za bilo koje stvorenje ne može reći.

Isti izvor koji sam dao.

more_horiz
Zašto ne vjerujem da je Trojstvo biblijska nauka;

Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji
Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga
Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku
Sami trinitarijanci nemaju jedinstveno gledište o viđenju trojedinog Boga (npr. katolici i protestanti o duhu svetome)
The word "persons" is NOT used a single time in the entire Bible to describe God or the Godhead. However, the word "Person" is used once in Hebrews 1:3 "Who being the brightness of his glory,
and the express image of his "PERSON," and upholding all things by the word of his power, when he had by himself purged our sins, sat down on the right hand of the Majesty on high:"
Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja
Biblija jasno razdvaja Boga (Jahvu) i Isusa (Mesiju) u SZ-u i NZ-u
Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu Iv 17;3 Iz 44;6 Lu 4;8
Biblija tvrdi da Jahve nije Bog nereda 1.Kor 14;33 dok je samo Trojstvo potpuno neshvatljivo, proturječno, neobjašnjeno i neprikazano u Bibliji
Trinitataristička definicija trojstva (Bog Duh Sveti + Bog Otac + Bog Sin) je nelogična i nebiblijska
100% Bog + 100% čovjek = ???
Isus je čovjek, Bog nije čovjek (Br 3;19, Ho 11;9)
Sama Biblija je dovoljna po sebi da objasni sve nauke (2.Tim 3;16) dok je Trojstvo definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom
SZ i NZ se ne smiju suprotstavljati, Jahve je i dalje jedini Bog a Isus otkriveni Mesija
Bog ne može umrijeti, biti kušan, moliti drugoga, svemoćan je, sveznajući, sve što Isus nije
Isus izvršava tuđu volju
Duh sveti izlazi samo od Oca koji je pomazao Isusa
Isus ističe Očevo ime Mt 6;9 dok za sebe nikad ne koristi "vlastito" ime JHVH
Isus ima ograničeno znanje Mk 13;32
Isus postaje viši na nebu nakon svoje žrtve. Bog ne može biti još viši.
Čitanjem originala iz SZ-a u NZ-u nestaje svaka mogućnost takve nauke
Isus tj. Jehošua znači Jahve je spasenje. Isusovo ime nije zamjenilo Jahvino
Isus ističe da njega slavi židovski Bog Iv 8;54 a to može biti samo Jahve
Biblija daje ime Boga (JHVH), Sina (Isus) ali ne i duha.
JHVH je jedinstveno i osobno Božje ime, Isus je često ime, Krist nije ime

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply