Pozdrav svima. Prvo mi je javljanje, pa sam naleteo na ovu temu. Samo bih dodao na gornji post, da autentično ispovedanje hrišćanske vere govori o jednoj suštini i tri osobe (= ličnosti). To je aksiom hrišćanskog verovanja.
Pozz
Pozz
Milan Nikolic je napisao/la:Pozdrav svima. Prvo mi je javljanje, pa sam naleteo na ovu temu. Samo bih dodao na gornji post, da autentično ispovedanje hrišćanske vere govori o jednoj suštini i tri osobe (= ličnosti). To je aksiom hrišćanskog verovanja.
Pozz
Milan Nikolic je napisao/la:Vidim da ćemo imati dosta toga za razgovor ovde kod vas na forumu. Drago mi je što sam vaš član.
Naime, kao prvo, ne bih se složio sa tobom (amose). To što si naveo predstavlja ,,jeres savelijanizma''. Savelije je bio propagirao učenje koje si ovde ukratko objasnio, a to je, da je Bog, zapravo, jedna Ličnost, u takvom smislu slično islamskom učenju, jedino što taj Bog savelijanovog trojstva ,,uzmina na Sebe tri maske'', odnosno tri načina nekakvog predstavljanja jedne iste Osobe (= jedne Ličnosti).
Ovde se postavlja pitanje: ko je taj Jedan Bog? Da li je On Jedna Suština, odnosno Jedan Um, pa tek potom dolaze ,,maske'', ,,tri maske (lica)'' koje uzima na Sebe? To pitanje je razrađeno za vreme Kapadokijskih Otaca iz značajnih razloga, koje se nije zadržalo na Zapadu, gde se pojavom Avgustinove Trijadologije ponovo došlo do mogućnosti, ne toliko voljne, ponovne projave savelijanizma.
Danas postoje ozbiljni ekumenski dijalozi koji pokreću ponovna pitanja u svetlu tradicije rane Crkve. Tu je centralno pitanje ,,jedinstva Crkve'' (prva tri veka hrišćanstva), koje se organski povezuje sa Trijadološkim učenjem kasnijeg perioda.
Sa zadovoljstvom bih želeo da imamo dijalog na ovome forumu, i unapred se radujem druženju sa vama.
Milan Nikolic je napisao/la:
Prema tome, trebalo bi imati obzira prema argumentima svete Crkve, onako kako se Njeno učenje projavljivalo na Vaseljenskim saborima. Svakako, tebe zanimaju argumenti iz Novoga Zaveta, poslanic
ap.Pavla, i o tome ćemo imati dijalog ako pristaješ da ga nastavimo.
Pozdrav
Ja sam se ponadao da ću na ovome forumu da razgovaram prvenstveno sa rimokatolicima, ali svakako mogu i sa onima koji su hrišćani drugih konfesija.
U svemu tome, učenje o Trojici (Trojstvu) i sama Hristologija imaju veoma važnu ulogu. Ne možemo reći da je dovoljne nekakvo individualno spasavanje, jer je glavna zapovest Gospodnja, koja je ujedno dramatična moliva Ocu, da budemo jedno kao što su Sin i Otac jedno, da budemo jedinstveni da svet pozna da nas je On poslao.
Milan Nikolic je napisao/la:Jedno je sigurno: ne možeš biti hrišćanin ako ne veruješ u Svetu Trojicu. Možemo u početku biti neupućeni, ali u krajnjoj liniji ono što Hristos objavljuje je Njegova suštinska jedinstvenost sa Bogom Ocem.
Ne možemo to zanemariti. Jer, Hristos se moli Bogu Ocu, nagoveštava da će nakon Njegovog Vaznesenja, Bog Otac poslati Svetoga Duha itd. To su Tri konkretne Ličnosti: tri Bića.
Velika je nauka - kako se ovde ne radi o tri boga, već o ,,jednome'' Bogu.
Bog postoji kao ,,zajednica'' (tri ličnosti), ali po Svojoj suštini Bog je samo Jedan: ono što čini jedinstvenost Božiju je ,,zajednička'' suština. Jedan Bog je za nas Otac, a pošto On u Sebi nosi Sina i Duha, i pošto celokupna Sveta Trojica poseduju istu i jednu božansku suštinu, tako je Sveta Trojica Jedan Bog
Ova Trojica se međusobno razgovaraju. U Knjizi stvaranja obavešteni smo da se Bog u Trojici ,,odlučuje'' - da stvore čoveka ,,po Svome obličju kakvi smo mi'', što ukazuje na ,,množinu ličnosti''. Podrazumeva se da je Jedan Bog u Trojici.
Apostol Pavle često naglašava tu ,,zajednicu'' Oca i Sina i Duha Svetoga. Prosto je nemoguće da se to Pavlovo kazivanje zanemari. Taj odnos između Oca i Sina i Duha Svetoga neprekidno je naglašen u celokupnome Novome Zavetu. Potrebno je čitati Pavlove poslanice, ako se već na njih pozivamo.
Ako bude bilo mogućnosti da povedemo razgovor o Dogmatskim temama, o Trijadologiji, rado ću se odazvati. Ali u neko svoje vreme kad bude bilo mogućno.
I za kraj ovoga javljanja, rekao bih da sam očekivao da su ovde hrišćani
koji veru u Trojicu (Trojstvo) ne dovode u pitanje. Imam veoma puno
obaveza, i nemam vremena za ovu vrstu rasprave, jer se trenutno bavim
Crkvenim pitanjima i istorijom jedinstva.
ps U vezi takvoga verovanja koje podržavaš, a koje isključuje ,,zajednicu ličnosti trojice'', to nosi sa sobom goleme egzistencijalne probleme. Glavni problem je posmatranje Boga kao Samca - Usamljenoga i Samoga od večnosti. Ako ćemo pravilno tumačiti Boga kao Boga Ljubavi onda moramo uvesti Trijadologiju koja zadržava načelo ,,jednoga'' Boga, ali istovremeno pokazuje i ,,kako Bog postoji'', a to se odnosi na Trojicu.
Milan Nikolic je napisao/la:Mislim da ćemo teško imati dijalog na ovoj temi, kada je reč o sukobu tvoje i moje tvrdnje. Jedino bih rekao, da nikako ne mogu shvatiti ''hrišćane'', koji misle da Hristos nema Oca niti Duha Svetoga kao ,,ličnosti sa kojima je u zajednici'', nego misle da je to jedna i ista osoba. Pitam se onda, kome se Hristos moli u Getsimanskom vrtu? Nemojte mi samo reći da se moli samome sebi.
Ne znam zašto se toliko pozivaš na ap. Pavla za opravdanje tvojih tvrdnji. Meni je žao što se bilo šta iz Pisma koristi za ,,ideološko verovanje''. Kada imamo neki argument iz Pisma on se treba protumačiti. Meni se neke tvoje tvrdnje čine - bez želje za vređanjem - kao šizofrene.
Tako imamo konkretno Pavlovo objašnjenje o tome ko je vaskrsao Hrista. Hrista je vaskrsao iz mrtvih Otac, i to Duhom Svetim. Naravno da u tome (vaskrsenju) ima suštinskog učešća i sam Hristos, ali se uvek naglašava, da sve od Božijih inicijativa dolazi od Oca, a sve biva u Duhu Svetome (vidi. Rim.8,11).
Jednom rečju, naša hrišćanska vera nije kao islamska, pa na drugačiji
način da objašnjavamo delovanje nekakvog Boga koji je apsolutno sam
u Svome postojanju. Naš Bog nije Alah - na primer - već je Sveta
Trojica: Otac, Sin i Duh Sveti. (Imao sam razgovore sa muslimanima i
potpuno iste argumente imate i oni i ti).
Drugo, Pavle jasno govori da samo onaj koji je primio Duha Svetoga može da naziva Boga svojim Ocem. Moramo da shvatimo tu relaciju između ličnosti. (vidi. Rim.8,15). Takođe vidi: prva Korinćanima 6,19.
Dalje, nema jasnijeg objašnjenja o realnosti Trojice od onoga u drugoj (Korinćanima) poslanici: ,,Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetog Duha sa svima vama. Amin.'' (13,13). Pa dalje, kada je reč o Hristovom Bogu, vidimo da Hristos ima Boga,- kome se i moli, od koja je poslan,- a to je njegov Otac: ,,Da Bog Gospoda našeg Isusa Hrista, Otac slave, dade vam Duha premudrosti i otkrivenja da Ga poznate'' (Ef.1,17).
Šta tek možemo reći o rečima Hristovim, koje potvrđuju da je Sveti Duh konkretna Ličnost koja ishodi iz Oca. Imamo jasno svedočenje Hristovo da se radi o ,,drugome'', drugoj osobi (ličnosti): ,,I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek'' (Jn.14,16); ,,A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh (Jn.14,26).
Dakle, ne može biti jasnijeg svedočenja (o različitim ličnostima) od tog da Hristos šalje Duha Svetoga. Prema tome, nije Hristos ista Ličnost-Duh Sveti, nego je reč o Drogoj Ličnosti: ,,A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene'' (Jn.15,26).
Tako isto imamo ponovo: ,,Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da
jaidem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li
idem,poslaću Ga k vama'' (Jn.16,7).
Možda će ti biti poučno i šta kaže Sveti Kirilo Jerusalimski:
,,Postoji jedan i jedinstven Sveti Duh, Utešitelj. I kao što je jedan Bog
Otac i nema drugog, i kao što je jedan Jedinorodni Sin i Logos Božji i
nema brata, tako je i jedan Sveti Duh. Ne postoji drugi ravnočesni duh.
On je nešto božansko i neispitivo. On je živ, razuman, uvek i svuda
prisutan zajedno sa Ocem i Sinom. Nije neka sila, ili neki dah, ili
neki govor sa usana Oca ili Sina, koji se rasipa po vazduhu, nego jedno
Lice, posebna Ipostas, jedno posebno Biće. On sam govori, dela,
ustrojava, osvećuje. On osvetljuje duše pravednika. On nadahnjuje i
Proroke i Apostole.''
Milan Nikolic je napisao/la:Nije mi samo jasno, kako možete prećutati reči ap.Jovana: ,,Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Logos (Riječ), i Sveti Duh; i ova trojica su jedno'' (1.Jn.5,7).
Jasno se ukazuje i na Trojicu (Trojstvo) i na ,,jedinstvenost'' (,,jedninu'') Božiju.
Dakle, Bog je u Trojici, i to je Hristova vera koju nam predao i ostavio. I nije samo ta vera što nam je ostavio Hristos, tu je i sam Hristos.
Bog se kao Trojica otkrio tek u Novome Zavetu. Ne možeš očekivati dokaz iz Staroga Zaveta o Trojici (Trojstvu) da bi verovao u takvoga Boga, mada ima i tamo jasnih najava o tome. Tek u Novom Zavetu imamo ono što Bog otkriva kao Sebe.
Nisam te bio uvredio, nego sam rekao da su takvi argumeti (koje iznosiš) šizofreni. I tebi su moji argumenti nelogički, a time i ko zna kakvi, i tako mogu i ja da se postavim kao onaj koji je ,,lud ovome svetu Hrista radi''. Takvim argumentima ne možeš mnogo postići.
Kažeš da se oslanjaš samo na svete Oce pre Nikejskog sabora. Zar ti onda nisu oni kao jedan Ignjatije Antiohijski, Irinej Lionski, Kiprijan Kartaginski dovoljan dokaz veličine Jedne Katoličanske Crkve koju su usrdno branili Njenim učenjem prolivši svoju mučeničku krv? Znam da je lako biti u nekim konstruisanim idejama o istini o Bogu, ali videćemo na šta će celokupno naše verovanje izaći.
Može ja sam idalje tu.Toliko za sada, ako bude bilo prilike dodaćemo još nešto.