Totus Tuus je napisao/la:Justin je napisao/la:Mislio sam da sve duhovno ne prestaje postojat, nevezano s tim sto je Bog sve oduvijek znao. Nije sve duhovno. A pogotovo ne misli.Po toj logici ništa ne može prestati postojati, jer sve je u tom smislu duhovno (jer je sve "u Božjem umu", sve je On znao unaprijed...).
Zanima me jedna stvar. Što je onda s preminulima koji nisu prihvatili Spasa? Idu u Pakao, a Pakao prestane postojat. Jeli onda oni nakon nekog vremena idu u Raj kad nemaju gdje drugo ili onda i te duše prestaju postojat?
Opet mi nije jasno - zar ti pakao ne smatraš stvarnim mjestom, nego duhovnim? Zar ta vatra tamo nije stvarna, nego nevidljiva? Zanima me kako Katolici točno vide pakao i kako objašnjavaju taj "vječni oganj", koji se u Bibliji spominje? Je li to nekakva duhovna, nevidljiva vatra, koja stalno gori u duhovnom, nevidljivom svijetu i muči duhovne, nevidljive duše? Ili su duše vidljive? Možda duhovno ne mora biti nevidljivo? Ali onda je i vatra vidljiva... A ako je ta vatra vidljiva, u čemu se ona razlikuje od prave vatre, u čemu je ona "duhovna"? Može li vatra biti "duhovna" uopće? I kažeš da misli nisu duhovne? Pa onda duše, koje su dohovne, nemaju misli? Onda u paklu uopće ne razmišljaju, a nemaju ni tijela... Pa kako se onda mogu mučiti, ako nemaju ni tijela, ni misli? Kako ih nešto može boljeti? Koja su svojstva "duše" uopće? Ako duša ne može misliti, ni osjećati, kako se može mučiti?
A što se tiče tvog pitanja - dobro si zaključio! Te duše prestaju postojati! To nam kaže Biblija:
"Jer gle, ide dan, koji gori kao peć, i svi će ponositi i svi koji rade bezbožno biti strnjika, i upalit će ih dan koji ide, veli Gospod nad vojskama, i neće im ostaviti ni korijena ni grane!" (Malahija 3:19)
Isus je rekao: "I ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti; nego se bojte Onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu!" (Matej 10:28 )