Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Raj & Pakao

power_settings_newLogin to reply
+19
Istina
emanuel
Euro
mikic
Bhakti
hrvoje hrki
??????
cubela
dominik
Totus Tuus
Aladin
Fazlija
Živac
Justin
Mali princ
Spart
Daniel
braslav
kainos
23 posters

descriptionRaj & Pakao - Page 7 EmptyRe: Raj & Pakao

more_horiz
Ima ih, dosta koji ne veruju u pakao, neki veruju da je pakao vecan a neki da je privremen...

more_horiz
Ne postoji nikakav pakao, to ljudi pogresno tumace Bibliju.

Bog je Bog pun neizrecive ljubavi, koji ljubi svoja stvorenja vise i potpunije nego mi sami sebe ili svoju decu.

Pa kad ja ne bih imao srca da moju decu bacam u tamo neki vecni pakao ( vatru koja vecno muci ), kako ce On to da uradi?

Ja koji sam po karakteru grub, i cak nagao po neki put, kada bih tako nesto ucinio mom detetu umro bih od bola i tuge. A Bog ce to uciniti!

Sama logika govori da sam u pravu.

more_horiz
"Jer gle, ide dan, koji gori kao peć, i svi će ponositi i svi koji rade bezbožno biti strnjika, i upaliće ih dan koji ide, veli Gospod nad vojskama, i neće im ostaviti ni korijena ni grane." Malahija 4,1.

Kao što strnjika gori dok ne izgori, dokle traje materija, tako će i nepokajani grešnici goreti dokle ne izgori njihova materija. Bog nije sadista da gleda večne muke grešnika, a kako bi se mi osećali kada bi znali da se neki naši mili muče za ceo život.

more_horiz
Evo jedan Biblijski stih.
"Ono sto je nekada bilo nece ni na um doci!"

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Isus je rekao u Evandjelju po Jovanu: "Vas otac je djavo!" Dakle nemaju svi ljudi istog oca, bar ne prema Bibliji. Procitajte pricu o dva sejaca na njivi, u Mateju 13, pa cete videti da postoje dva oca i dve vrste semena. Psenica su sinovi kraljevstva. A kukolj su sinovi zloga.

KUKOLJ I PSENICA SU DVE RAZLICITE VRSTE SEMENA SA RAZLICITIM RODOVIMA. A U OVOM SLUCAJU I SA RAZLICITIM SEJACIMA, ILI OCEVIMA.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladine,

Da li to znači da je jedan pali anđeo po imenu Sotona ili Đavao u stanju napraviti ( stvoriti ) čovjeka, kada u Bibliji piše da je samo Bog naš Stvoritelj koji je stvorio i samog Sotonu?

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
Možeš li malo forumulirati pitanje....kako ti razumijevaš riječ pakao...

Pakao kao tradicionalno vjerovanje većine kršćana - mjesto vječne muke onima koji nisu spašeni. Vidim da neki ne vjeruju u pakao, ali me zanima postoji li neka crkva koja po svojoj doktrini ne vjeruje u pakao kao mjesto vječne muke, ili su to samo individualci, koji po tom pitanju odudaraju od dogme svoje crkve?

more_horiz
Adventistička crkva....

more_horiz
U Bibliji ustvari ni ne postoji riječ "pakao".
Grčku riječ "hades", koja se nekoliko puta spominje u Novom Zavjetu, pisci NZ-a su preuzeli iz Septuaginte (grčki prijevod SZ-a), a u Septuaginti je ta riječ bila prijevod hebrejske riječi "šeol", koju je najbolje prevesti s "grob". Dakle, kad god u NZ-u (ili Starom) pronađete izraz "pakao", "podzemlje", "podzemni svijet" ili slično - znajte da se misli jednostavno na GROB!

more_horiz
Justin, slažem se s time. Malo sam i ja išao istraživati i zaključio isto. Istina, postoji nekoliko riječi koje smo mi preveli s pakao, a jedna od njih je i gehana, što znači spaljivati (ali ne i vječno goriti). A da to znači uništenje nečega, potvrđuje činjenica da gehana dolazi od mjesta u Judeji gdje se spaljivalo smeće kako bi se zauvijek uništilo.

Znači, adventisti ne vjeruju u pakao... Bit će nešto od kršćanstva... Smile

more_horiz
Brate Justine,

Ovog puta sam i ja znao sta ces tacno napisati.
No nije bas sve tako, znam da je to tumacenje tvoje crkve, i postujem tvoje uverenje, ali ima dosta mesta u pismu koji to mogu poreci, da pakao nije samo smrt pod zemljom, makar ne onako kako to ljudsko oko vidi. To je po Pismu mesto gde prebivaju odredjene forme zivota koje su otpale od Boga. Cak i pali andjeli dolaze iz te dimenzije. A to je vise nego ocito u Knjizi Otkrivenja, pa cak su demoni molili Isusa da ih ne salje u pakao. Hm, da je to samo smrt, onda to ne bi bilo tako. Stim da su pakao i ognjeno jezero dve razlicite stvari.

Ako zelis da prodiskutujemo o tome, vrlo rado, naravno ako imas vremena (cega je sve manje) i volje (cega je sve vise).

Inace, samo da kazem, da ne verujem u vecni pakao ili vecno ognjeno jezero. Ali da je to mesto stvarno, u to nema sumnje.

Bog neka te blagoslovi
Brat Aladin

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
Justin, slažem se s time. Malo sam i ja išao istraživati i zaključio isto. Istina, postoji nekoliko riječi koje smo mi preveli s pakao, a jedna od njih je i gehana, što znači spaljivati (ali ne i vječno goriti). A da to znači uništenje nečega, potvrđuje činjenica da gehana dolazi od mjesta u Judeji gdje se spaljivalo smeće kako bi se zauvijek uništilo.

Znači, adventisti ne vjeruju u pakao... Bit će nešto od kršćanstva... Smile

Smile Adventisti vjeruju da je najbolja metoda tumačenja Biblije "sola scriptura".

Da, "gehenna" je grčka transliteracija hebrejske riječi "ben hinom", koja označava dolinu o kojoj govoriš. Inače, u toj dolini su Izraelci koji su otpali od Boga, spaljivali svoju djecu poganskom bogu Molohu. Budući da je leševe bilo jako teško održavati, stoga Izaija kada se osvrće na ovu vatru (koja je već u SZ-u, posebice u Jeremiji, postala simbolom konačnog uništenja zlih), koristi izraz "vječni oganj". On tu želi reći da se ta vatra neće ugasiti, dok sve ne izgori. Kako ne bi bilo nikakve sumnje da on upravo na to misli, moramo shvatiti da u Bibliji (posebno u SZ-u), kad se govori o "vječnosti" ili nečemu što je "vječno", ne misli se na nešto što će zauvijek trajati, nego na nešto što će trajati koliko god je moguće. Mnogim ljudima u SZ-u je rečeno da će vječno živjeti ili vladati, za mnoge obrede je rečeno da će vječno trajati, itd - ali tu se misli na to, da će taj čovjek vladati dokle god je živ, da će se ti obredi vršiti dokle god su ti ljudi živi, itd. Vječnost se određuje dakle, s obzirom na osobu o kojoj se govori. A naravno da kad se govori o vječnoj Božjoj vlasti, itd., da se misli u terminima "oduvijek i zauvijek", budući da su Židovi imali takvo poimanje Boga.
Nadam se da sam razumljivo pisao... Ako nisam nešto dobro objasnio, mogao bih još puno o tome pisati i davati biblijske citate, ali šta mogu kad sam lijen za to sada...

more_horiz
Brate Euro,

Sotona nije u stanju da stvara, vec da uzme ono sto je stvoreno i da to degradira. Inace, hibridizacija je jedna od najboljih ilustracija sta on radi sa zivotom koji je Bog stvorio.

Tako na primer, ako bi upario konja i magarca, dobio bi mulu. Mula nije originalno stvorena zivotinja i stoga je HIBRID. Sta je ucinio Sotona kroz ljudsko bice. Uzeo zivot originalnog konja i originalnog magarca i ukrstio, time je degradirao i jedno i drugo. Tako da mula nema u sebi zivot, makar ne zivot koji moze da se reprodukuje i to u krug. Vec krug zivota magarca i konja upravo pucaju na tom mestu. Inace, krug je simbol vecnosti.
Tako da Sotona uzima ono sto je Bog vec stvorio i degradira.
Tako ako on dobije coveka koji ce prihvatiti Boziju Rec ali ce tome dodati jos nesto sto to nije, pa sve to pomesati, imas coveka sa hibridnim semenom u sebi, i on ne moze reprodukovati ponovo originalni zivot, krug zivota puca, i to nije Boziji sin.
Boziji sinovi ce ostati sa Reci Bozjom i to verovati do kraja i nece je mesati sa ljudskim dogmama i veroispovestima, vec ce verovati samo Rec Boziju TAKO KAZE GOSPOD. Takav covek jeste Boziji sin jer on u sebi nema mesavinu dva semena, dve reci, Bozije Reci i Sotonine istovremeno.

To sve ima jos vecu dubinu, ali samo sam dovde spreman da idem na forumu.

Ako se samo setis jedne stvari u Zakonu. Dete kopile, dete dobijeno iz preljube, nije moglo ici u Boziji hram do desete generacije. Zasto? Pa zena je imala svog zakonitog muza, ali onda je primila seme iz drugog izvora, i to je slomilo tu stvar. Stari Zavet su senke, a mi sada zivimo u stvarnosti. Primiti u sebe dogme i veroispovesti neke organizacije i verovati to samo zato sto je to rekao neki veliki obrazovani covek, znaci primiti jos nesto u sebe sto nije Bozija Rec, a to je uvek HIBRID. Upravo tamo krug zivota puca.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Tako je, Krizostome!

more_horiz
U nacelu razumem zasto ljudi veruju u vecne muke, ali da ne idem tom linijom. Ima jedan bolji nacin da se razume sta je vecno. Vecno je nesto sto nema ni pocetka a ni kraja. Vecno nije ono sto je u jednom trenutku stvoreno, pa onda nece vise nikad nestati. Vecno znaci ODUVEK POSTOJATI, ili ODUVEK EGZISTIRATI U NEKOM OBLIKU, pa makar to bilo i u vecnim Bozijim mislima.

Jedina vecna stvar u Pismu i realnosti je Bog, odnosno njegov vlastiti Zivot koji se zove ZOE, (mozda moze pravilnije da se napise ali nije poenta u pravopisu sada vec o sustini znacenja.) To je jedini oblik zivota koji nema ni pocetka ni kraja-ZOE, vlastiti Boziji Zivot. Dakle, to je Zivot koji ne moze ici u Ognjeno Jezero i biti unisten, zato sto samo ZOE moze vecno egzistirati.
Boziji sinovi su bili u Bogu u tom ZOE zivotu, kao Njegovi atributi i oni su sada na zemlji prisajedinjeni tom obliku Zivota, i stoga oni ne mogu ici u Ognjeno Jezero.

Medjutim Biblija jasno kaze da je Ognjeno Jezero stvoreno za djavola i njegove andjele. To mu je svrha. Da bi Ognjeno Jezero i bica u njemu vecno gorela, ona bi morala imati ili biti ujedinjeni sa tim ZOE Zivotom, u nameri da bi bila kroz svu vecnost tamo. Ali Bog nece slati ZOE zivot, ili svoj vlastiti zivot u Ognjeno Jezero, a pogotovu sto je ono nastalo u jednom odredjenom trenutku za jednu odredjenu svrhu. Kada se svrha ispuni, naravno da ce i Ognjeno Jezero nestati.
Ne postoji niti jedan stih u Bibliji, koji kaze da ce Boziji sinovi i kceri (oni koji imaju ZOE zivot u sebi) ikada goreti u Ognjenom Jezeru, ali neko drugi hoce. A posto drugi nemaju ZOE Zivot, onda ne mogu egzistirati VECNO ni tamo niti na bilo kom drugom mestu, cak ako bi bili jedno duze vreme i na samom Nebu.

Bog je Svoj Zivot stavio u Sina, i ko ima Sina ima Zivot (ZOE) Vecni. Ko nema Sina, nema ni Zivota, vec Boziji gnev ostaje na njemu. (Ovo su Isusove Reci.)

Dakle, ljudi koji budu u Ognjenom Jezeru nece imati ZOE Vecni Zivot u sebi, pa stoga nece moci zivet kroz vecnost ni u Ognjenom Jezeru a niti na bilo kom drugom mestu, makar se ono zvalo i NEBO!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Molitelj je napisao/la:
Ne postoji nikakav pakao, to ljudi pogresno tumace Bibliju.

Bog je Bog pun neizrecive ljubavi, koji ljubi svoja stvorenja vise i potpunije nego mi sami sebe ili svoju decu.

Pa kad ja ne bih imao srca da moju decu bacam u tamo neki vecni pakao ( vatru koja vecno muci ), kako ce On to da uradi?

Ja koji sam po karakteru grub, i cak nagao po neki put, kada bih tako nesto ucinio mom detetu umro bih od bola i tuge. A Bog ce to uciniti!

Sama logika govori da sam u pravu.

Pojam pakla bio je dosta vremena tema teologa kroz stoljeće upravo zbog takvih dvojbi koje i ti imaš.Moj prilog diskusiji glede teme.
Dozvolite da pojasnim neke pojmove glede Sheola ,Hada i Gehenne vezano uz temu.
Opise pakla može se naci u Starom i Novom zavjetu.O paklu je puno više stihova i podataka nego o raju.U svakom slucaju radi se o stvarnom mjestu a ne kako neki misle o stanju duha.Pritom znaju reci da je pakao vec sada, ovdje na zemlji.Ne proucavajuci Bibliju i ono što ona tumaci o paklu sami sebe škakljaju po ušima govoreci ono što im više odgovara.Istina je sasvim drugacija.Na njihovu žalost ali i kao upozorenje.

Pogledajmo u SZ stihove koji govore o paklu....Psalam 11:6,18:5,Ezekijel 26:20,Brojevi 16:32,Zaharija 9:11...NZ Matej 5:29,10:28,Luka 12:5,16:23,2Petrova 2:4,Jakovljeva 3:6,Otkrivenje 14:11 i td.

Primjer je priča o škrtom bogatašu i siromašnom Lazaru.
Dakle, ono što je bitno jest da se ova priča odvija u doba SZ jer Isus još nije otišao na križ i uskrsnuo.
Prilikom smrti, tijelo je pokopom vraćeno u zemlju, ali duh se premješta u novu vrstu postojanja.U tom postojanju nakon smrti nastavlja se osobnost; postoji prepoznavanje izmedju osoba; i postoji svijest o trenutaćnom stanju.Isto tako postoji sjećanje na protekli život na zemlji.To vidimo iz Abrahamovih rijeci bogatašu: "Sjeti se sine..."
Ovdje vidimo da nakon smrti, sudbina duhova pravednika je prilično različita od sudbine duhova umrlih zlih ljudi.
Obojica, i Lazar i bogataš, našli su se na mjestu duhova umrlih ljudi, nazvanom hebrejski "Šeol" ili grčki "Had". ali njihove sudbine su bile vrlo razlicite.Duh bogataša bio je na mjestu mučenja; Lazarov duh bio je na mjestu odmora.Između ta dva mjesta nalazio se nepremostiv bezdan, koji se nije mogao prijeći ni sa koje strane.
Mjesto odmora, odvojeno za duhove umrlih pravednika ovdje je nazvano krilo Abrahamovo.Taj naslov bi znaćio da je to mjesto određeno za duhove svih onih koji su na svom zemaljskom putovanju koračali stopama vjere i poslušnosti, koje je utabao Abraham, iz tog razloga nazvan ocem svih onih koji vjeruju.
Novi zavjet nam kazuje o važnoj razlici glede sudbine mrtvih a obzirom na Kristovu smrt i uskrsnuće.
Prije Kristove smrti i uskrsnuća duhovi umrlih bili su na jednom od dva opisana mjesta, Šeolu ili krilu Abrahamovom.Medjutim, jednom kada je postignuto potpuno otkupljenje za grijeh, Kristovom smrti i uskrsnućem, nakon toga je bio otvoren put za duhove pravednika da uziđu odmah i direktno u nebo, u prisustvo Boga samog.
Da zaključim.
Šeol je mjesto privremenog boravka za duhove umrlih prije njihovog konačnog uskrsnuca i suda.Nakon uskrsnuća i suda, svima nepravednima je dosuđeno "ognjeno jezero".Uobicajena hebrejska rijec koja se upotrebljava u SZ za "ognjeno jezero" nije "Šeol" nego "Gehenna".
Prema tome, postoji jasna razlika izmedju "Šeola" ili "Podzemlja", u jednu ruku i "Gehenne" ili "ognjenog jezera" s druge strane.
"Šeol" ili "Podzemlje" je mjesto privremenog boravka na koje idu svi duhovi, ali ne i tijela umrlih."Gehenna" ili "ognjeno jezero" je mjesto konacne, beskrajne kazne, na koje idu, nakon uskrsnuća, kompletne osobnosti svake nepravedne osobe - duh,duša i tijelo zajedno.
Ova razlika izmedju "Šeola" ili "Podzemlja" i "ognjenog jezera" nadalje je iznijeta Ivanovom izjavom iz Otkrivenja 20:14:

"Tada su Smrt i Podzemni svijet bili bačeni u ognjeno jezero"

Ognjeno jezero je Pakao!

Pozdrav, Emanuel. Raj & Pakao - Page 7 Wink

more_horiz
Justin je napisao/la:
Dakle, katolici objašnjavaju frazu "smrt i pakao", koja se nekoliko puta ponavlja u Otkrivenju, na taj način da kažu da se ovdje radi o "vječnoj smrti". Međutim, što znači ovaj izraz "vječna smrt"? Dobio sam odgovor da to znači "vječno odvojenje od Boga", koje ustvari znači vječni nesretni život...

Međutim, moram vam otkriti jednu tajnu - grčka riječ za "pakao" koja se u Otkrivenju koristi u frazi "smrt i pakao" je "hades", a doslovni prijevod je "grob".
Zato se spominje uz smrt, jer gdje je smrt, tu je odmah iza nje i grob, zar ne? Evo primjera:
Otkrivenje 6:8
I vidjeh, i gle, konj blijed, i onome što sjeđaše na njemu bješe ime smrt, i pakao iđaše za njim; i njemu se dade oblast na četvrtom dijelu zemlje da ubije mačem i glađu i smrću i zvjerinjem zemaljskijem.
Otkrivenje 20:13 I more dade svoje mrtvace, i smrt i pakao dadoše svoje mrtvace; i sud primiše po djelima svojima.
Otkrivenje 20:14
I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.

Neznam odakle si uzeo ove citate al koliko je meni poznato piše ovako:

Otk.6,8

8Pogledam, a ono konj sivac; konjaniku njegovu ime je "Smrt" i prati ga Podzemlje. Dana im je vlast nad četvrtinom zemlje: ubijati mačem i glađu i smrću i zvijerima
zemaljskim.

Otkr.20,13

More predade svoje mrtvace, a Smrt i Podzemlje svoje: i svaki bi suđen po djelima svojim.

Otk.20,14

A Smrt i Podzemlje bili su bačeni u jezero ognjeno. Jezero ognjeno - to je druga smrt:

Smrt i Podzemlje su osobe.Pakao je lokalitet.To je bitna razlika.study

more_horiz
A gdje onda Molitelju idu losi ljudi i oni koji ne priznavaju Isusa?Svi u Raj?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply