Ima ih, dosta koji ne veruju u pakao, neki veruju da je pakao vecan a neki da je privremen...
Krizostom je napisao/la:Možeš li malo forumulirati pitanje....kako ti razumijevaš riječ pakao...
Bhakti je napisao/la:Justin, slažem se s time. Malo sam i ja išao istraživati i zaključio isto. Istina, postoji nekoliko riječi koje smo mi preveli s pakao, a jedna od njih je i gehana, što znači spaljivati (ali ne i vječno goriti). A da to znači uništenje nečega, potvrđuje činjenica da gehana dolazi od mjesta u Judeji gdje se spaljivalo smeće kako bi se zauvijek uništilo.
Znači, adventisti ne vjeruju u pakao... Bit će nešto od kršćanstva...
Molitelj je napisao/la:Ne postoji nikakav pakao, to ljudi pogresno tumace Bibliju.
Bog je Bog pun neizrecive ljubavi, koji ljubi svoja stvorenja vise i potpunije nego mi sami sebe ili svoju decu.
Pa kad ja ne bih imao srca da moju decu bacam u tamo neki vecni pakao ( vatru koja vecno muci ), kako ce On to da uradi?
Ja koji sam po karakteru grub, i cak nagao po neki put, kada bih tako nesto ucinio mom detetu umro bih od bola i tuge. A Bog ce to uciniti!
Sama logika govori da sam u pravu.
Justin je napisao/la:Dakle, katolici objašnjavaju frazu "smrt i pakao", koja se nekoliko puta ponavlja u Otkrivenju, na taj način da kažu da se ovdje radi o "vječnoj smrti". Međutim, što znači ovaj izraz "vječna smrt"? Dobio sam odgovor da to znači "vječno odvojenje od Boga", koje ustvari znači vječni nesretni život...
Međutim, moram vam otkriti jednu tajnu - grčka riječ za "pakao" koja se u Otkrivenju koristi u frazi "smrt i pakao" je "hades", a doslovni prijevod je "grob".
Zato se spominje uz smrt, jer gdje je smrt, tu je odmah iza nje i grob, zar ne? Evo primjera:
Otkrivenje 6:8 I vidjeh, i gle, konj blijed, i onome što sjeđaše na njemu bješe ime smrt, i pakao iđaše za njim; i njemu se dade oblast na četvrtom dijelu zemlje da ubije mačem i glađu i smrću i zvjerinjem zemaljskijem.
Otkrivenje 20:13 I more dade svoje mrtvace, i smrt i pakao dadoše svoje mrtvace; i sud primiše po djelima svojima.
Otkrivenje 20:14 I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.