Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Raj & Pakao

power_settings_newLogin to reply
+19
Istina
emanuel
Euro
mikic
Bhakti
hrvoje hrki
??????
cubela
dominik
Totus Tuus
Aladin
Fazlija
Živac
Justin
Mali princ
Spart
Daniel
braslav
kainos
23 posters

descriptionRaj & Pakao - Page 3 EmptyRe: Raj & Pakao

more_horiz
Jevrejine, neki tvoji odgovori počinju mi se dopadati.

more_horiz
Bas mi je drago, ni ti nisi za podcenjivanje, bratac!

more_horiz
U Novom Zavjetu imamo dvije grčke riječi za pakao: "hades" i "gehenna".
HADES

Hades je inače u grčkoj mitologiji bog Podzemlja, a ista riječ se koristi i za samo to Podzemlje... U drugom stoljeću prije Krista u židovsku misao se počelo uvlačiti ovo grčko poimanje pakla... Međutim, kad Evanđelisti (Matej, Marko, Luka, Ivan) govore o "paklu", oni ovu riječ "hades" koriste tako, da imaju na umu starozavjetno hebrejsko, a ne grčko poimanje pakla. To se sasvim jasno može vidjeti u samoj Bibliji, u Evanđeljima, Djelima apostolskim i Otkrivenju.
Jedan od najjasnijih primjera je u Djelima apostolskim 2:25-32 - ovdje sasvim jasno vidimo da evanđelist upotrebljava riječ pakao (hades) u smislu groba, u kojemu tijelo trune. Ovo se sasvim slaže sa starozavjetnim pogledom na pakao ("šeol"). Inače, Septuaginta je grčki prijevod Starog Zavjeta, napisana od 3. - 1. stoljeća prije Krista u Aleksandriji. U Septuaginti je starozavjetna (hebrejska) riječ za pakao ("šeol") prevedena grčkom riječi "hades". Budući da su se Evanđelisti koristili tim prijevodom (Septuagintom), jer su pisali na grčkom, zato su i oni u svojim knjigama (NZ) umjesto hebrejske riječi za pakao (šeol) napisali grčku riječ "hades", ali su zadržali starozavjetno poimanje te riječi (dakle, grob - mjesto gdje se nalaze mrtvaci, koji ništa ne znaju - npr. 1. Samuelova 2:6, 2. Samuelova 22:6, Job 24:19, Psalam 6:5; 16:10; 30:3; 31:17; 49:14; 89:48, Izreke 5:5; 7:24, Propovjednik 9:10, Izaija 14:9.11; 28:15; 38:18, Hošea 13:14).
Jedina iznimka u Novom Zavjetu je Luka 16:19-31 (Isusova parabola o Lazaru i bogatašu). Ovdje riječ "hades" doista ima značenje mjesta gdje se nepravedni muče.
Međutim, ako se uzme u obzir povijesni kontekst, nije toliko teško shvatiti o čemu je ovdje riječ i zbog čega ne smijemo graditi teologiju na temelju ove parabole...

more_horiz
Vezano za temu,mogu vam preporučiti knjigu "Božanska objava pakla" autorica Mary K. Baxter.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Vezano za temu,mogu vam preporučiti knjigu "Božanska objava pakla" autorica Mary K. Baxter.

Ima li ova knjiga u elektronskom obliku.

more_horiz
Dina je napisao/la:
Joshua je napisao/la:

Ima li ova knjiga u elektronskom obliku.

Klikom ovdje možeš pogledat puno toga u elektronskom obliku na engleskom jeziku.Video,mp3......

more_horiz
Samo nešto, Evanđelja nisu jedina mesta gde se otkrivao Bog, Pavle je imao takođe otkrivenje Isusa Hrista, takođe i ostali apostoli. No za srednjevekovne teologe i nisam baš siguran kakva su sve otkrivenja imali, često u suprotnosti sa Pismom.

Inače jednu stvar si primetio jako dobro koju si i neki vernici propustili da ti kažu ili to drugačije veruju, a to je da pakao nije večen. On je nastao u jednom trenutku sa određenom svrhom, i HVALA DRAGOM BOGU NEĆE VEČNO TRAJATI, mada priznajem postojanje pakla može poprilično dugo trajati.
Da bi pakao večno trajao morao bi na neki način Božiji vlastiti život da bude u njemu. Jedino što ima večni Život je Bog.

Nova Zemlja i Novo Nebo neće koliko znam nikada prestati da traju, ali to je zato što će biti prožimani Božijim večnim Životom. Postoji samo jedan oblik večnog života i to je Zoe, Božiji vlastiti život.

Pakao neće biti prožet Božijim vlastitim životom "Zoe" te neće ni večno trajati jer mu svrha nastanka nije da Bogu večno bude u tome. Hrišćani će večno Živeti zato što Bog za njih ima večnu svrhu i večno će ih prožimati i biće ujedinjeni sa Božijim vlastitim Životom Zoe. Kada sam rekao Hrišćani, mislim na nanovorođene Hrišćane, ne formalne i religiozne ljude koji su članovi neke crkve.

Ovo je jedan stav koji se možda razlikuje sa razmišljanjima drugih braća i sestara sa foruma, no neka se čuje i neka se razmišlja o tome.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Brate Aladine, potpuno se slažem s tobom!!
Ajde da si i to čuo od mene, ha? Smile

more_horiz
Nisam možda pratio sve tvoje postove, pa ako si to rekao onda bi to amenovao kao i svaku stvar za koju smatram da se slaže sa Pismom. Vidim da si išao u dublju analizu o paklu, no želeo sam tu jednu stvar da izvučem koju je i čovek primetio, da je večan samo Bog i da ne postoji tako nešto kao večni pakao.
Nažalost vreme me ograničava da učestvujem u svim temama i da odgovorim na svaki post uvek onako kako bih to želeo ili koliko bih imao da kažem. Obično kada napišem nešto to je samo možda 5% od onoga što bih mogao reći o nečemu pa i sam sebi delujem ne dorečen i mislim: "Moj Bože, pa nije ni čudo da me ljudi ne mogu uvek shvatiti kada tako oskudno obrazlažem određenu stvar o kojoj pišem." No vreme na forumima je moj najveći neprijatelj, ako razumeš šta želim reći, no siguran sam da razumeš.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Mislim da je Raj u Bogu i duše svetih pokojnih u Bogu; da su duhovne stvarnosti iako su stvorene, besmrtne, suprotno onome što je Fazlija reko. Jer sve je na neki način "oduvijek" postojalo u Bogu, u njegovoj misli, njegovoj želji. Tako i Pakao: stvoren za Sotonu i njegove ostaje zauvijek, pa tako i Šeol stvoren za ljude koji su živili prije Krista kao mjesto gdje su ga čekali da reče presudu, da "siđe nad Pakao"; nije prestao postojati nego dobiva novi smisao - Čistilište.

more_horiz
Brate, misliš li ti doista da je pakao oduvijek postojao, kako si rekao, "u Bogu, u njegovoj misli, njegovoj želji"?

Ne mogu vjerovati da si to napisao...

more_horiz
Brate Justine,

Na neki način jeste brat u pravu ali i nije. Više nije. U Božijim mislima jeste sve postojalo i pre nego je bilo čega bilo. Tako i pakao je bio deo Božijeg znanja ali to nije Božiji atribut. Sinovi Božiji su bili u Bogu oduvek i imali su i večnu svrhu, pa su onda izraženi u određenom trenutku. To su Božiji atributi i zato deca Božija imaju večni karakter. Međutim pakao nije deo Božijih atributa već znanja da će nešto morati biti stvoreno sa privremenom svrhom i da će to takođe imati i kraj. Eto tako ja vidim te stvari.

Sve stvari koje je Bog stvorio sa svrhom da to prožima njegov večni Život su deo večnih Božijih misli. Stvari koje su samo deo Božijeg znanja i koje neće biti prožete Njegovim večnim Životom su privremenog karaktera. Pakao nije jedina privremena stvar koju je Bog stvorio. Dakle, nije sve što je stvoreno večnog karaktera.

Otkrivenje: "Stvari koje su ranije bile neće ni na um dolaziti."

Božiji blagoslov Hrišćanima
Brat Aladin

more_horiz
Hvala na objašnjenju, Aladine.

Dakle, nelogično je reći da je pakao vječan, samo zato što Bog zna budućnost...
Jer, ako nam je to jedini argument, tada možemo samo dokazati da je pakao postojao oduvijek (dakle, u Božjem predznanju), a nikako ne možemo dokazati da će postojati zauvijek (budući da bi tada sve trebalo postojati zauvijek, po toj logici)!

Razumiješ li ovu logiku, brate Totus Tuus?

more_horiz
Da, vidim na što ciljaš Justine, i u pravu si; nisam niti mislio da je Pakao jedan od Božjih atributa, nego upravo to da je on oduvijek znao za njega, jer da nije znao, nebi bio Bog.
Htio sam samo ukazat na moje mišljenje koje je da je Pakao isto kao i Raj i Čistilište, budući da je duhovna stvarnost vječan, pa makar bio i prazan.

more_horiz
Ok, dakle slažemo se da je Bog oduvijek ZNAO budućnost...

Međutim, kako to dokazuje da će pakao zauvijek postojati?

more_horiz
Zato što je to jedna od kvaliteta duhovnoga - nemože prestat postojat.

more_horiz
Po toj logici ništa ne može prestati postojati, jer sve je u tom smislu duhovno (jer je sve "u Božjem umu", sve je On znao unaprijed...).

Dakle, prema tebi, sve je vječno, u smislu da je sve "u Božjem umu" oduvijek i zauvijek... Hm, je li doista pakao, tuga, smrt i tom slično, zauvijek "u Božjem umu"? Biblija sama kaže da "prijašnje stvari više neće na um dolaziti...". Ali čak i da jest - to znači da taj pakao ipak neće vječno postojati, nego će samo postojati "u Božjem umu"...ali da bi nešto ostalo postojati samo u Božjem umu, potrebno je da prije toga to nešto PRESTANE U STVARNOSTI POSTOJATI, zar ne? Dakle, pakao ne može biti nešto što će zauvijek postojati.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Po toj logici ništa ne može prestati postojati, jer sve je u tom smislu duhovno (jer je sve "u Božjem umu", sve je On znao unaprijed...).
Mislio sam da sve duhovno ne prestaje postojat, nevezano s tim sto je Bog sve oduvijek znao. Nije sve duhovno. A pogotovo ne misli.

Zanima me jedna stvar. Što je onda s preminulima koji nisu prihvatili Spasa? Idu u Pakao, a Pakao prestane postojat. Jeli onda oni nakon nekog vremena idu u Raj kad nemaju gdje drugo ili onda i te duše prestaju postojat?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply