Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 38 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
http://209.85.129.132/search?q=cache:n-AMKZ68sZsJ:obibliji.blog.hr/2008/09/1625358675/trebaju-li-krscani-svetkovati-sabat-dan-odmora.html+subota+je+sedmi+dan&cd=11&hl=hr&ct=clnk&gl=hr

more_horiz
crusadercro je napisao/la:
Je Krizostome, zabavna je bila evangelizacija. Od svih nebuloza sto sam ih cuo najjaca mi je dok je predavac izjavio da su adventisti najstarija crkva sa najvecim brojem vjernika, skoro sam se od smjeha udavio, nisam u zivotu cuo tako dobar vic. Ali nije mi jasno, kako uz tako bogatu tradiciju, nemaju zapise o svetkovanju subote iz prvih stoljeca krscanstva.

Ima ,ali vi neki niste spremni prihvatiti argumente,u 4 zap.jasno kaze vi neki to odbacujete,ja mislim da je cisto gubljenje vremana u dokazivanju, a evo i opomonjem atanazija,nek pripazi malo na svoju konverzaciju,jer zbiljam mislim da su neki ljudi u replici pretjerali u skrivljavanju istine.Nismo mi adventisti glineni golubovi pa raspali po nama.
Mozda ce dragi Bog rasvjetlili Koku tu zapovijed i onda ce mnogi ipak sutjeti i reci bili ste u pravu.
Od svih nebuloza sto sam ih cuo najjaca mi je dok je predavac izjavio da su adventisti najstarija crkva sa najvecim brojem vjernika, skoro sam se od smjeha udavio, nisam u zivotu cuo tako dobar vic

tvoj smijeh nije relevantan u odnosu na cinjenice.

more_horiz
Simply navedi jedan primjer iz Biblije gdje se kršćani okupljaju u subotu

more_horiz
No Dina, reci nam koji to zapis iz 4 st. veli da su Krscani svetkovali subotu, i koji ga je adventista zapisao?

more_horiz
Dina je napisao/la:

Dosta je sto ti vrsis red na svom forumu,ostavi timu foruma neka pazi red na ovom forumu,ako ti se svidja pod tim uvjetima ovdje ucestvovati OK.a ko ne mozes birati,net je sirok.Ti si drzak i u bilo s kojim statusom,zelis nam nametnuti tvoje videnje stvari-a toga je dosta na forumu,barem s tvoje strane.
I uglavnom koristis prilike popljuvati adventiste.

prvo, nemam svoj forum
drugo, smatram da je moguće paziti na red i sa vidljivim statusom, bez očitog kršenja jednog od najjasnijih pravila foruma
treće, ovakvim stavom tjerate ljude od sebe. ja znam da nije u redu pljuvati adventiste niti bilo koju drugu zajednicu, i u tome sam pretjerao, ali na kraju krajeva, ovaj se forum izdaje za interdenominacijski, a to što je de facto adventistički ne bi smjelo biti razlog za ponašanje ranjene zvjerke kada se napadne određena (po vama nedvojbena) doktrina ili određeno stanje u crkvi
četvrto, ja kao farizej i legalist, želim prisustvovati na forumu na kojem se pravila poštuju. čak je svemogući Bog ponekad ograničen zakonima koje je sam stvorio (prije svega slobodna volja), i ne vjerujem da ljudi koji ovaj forum provode u život smiju biti neograničeni

more_horiz
No Dina, reci nam koji to zapis iz 4 st. veli da su Krscani svetkovali subotu, i koji ga je adventista zapisao?

Ne kuzim zasto si izabrao 4 st.mogao si i drugo,a prije toga i raj tamo jos bolje stoji.

more_horiz
atanasije je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Dosta je sto ti vrsis red na svom forumu,ostavi timu foruma neka pazi red na ovom forumu,ako ti se svidja pod tim uvjetima ovdje ucestvovati OK.a ko ne mozes birati,net je sirok.Ti si drzak i u bilo s kojim statusom,zelis nam nametnuti tvoje videnje stvari-a toga je dosta na forumu,barem s tvoje strane.
I uglavnom koristis prilike popljuvati adventiste.

prvo, nemam svoj forum
drugo, smatram da je moguće paziti na red i sa vidljivim statusom, bez očitog kršenja jednog od najjasnijih pravila foruma
treće, ovakvim stavom tjerate ljude od sebe. ja znam da nije u redu pljuvati adventiste niti bilo koju drugu zajednicu, i u tome sam pretjerao, ali na kraju krajeva, ovaj se forum izdaje za interdenominacijski, a to što je de facto adventistički ne bi smjelo biti razlog za ponašanje ranjene zvjerke kada se napadne određena (po vama nedvojbena) doktrina ili određeno stanje u crkvi
četvrto, ja kao farizej i legalist, želim prisustvovati na forumu na kojem se pravila poštuju. čak je svemogući Bog ponekad ograničen zakonima koje je sam stvorio (prije svega slobodna volja), i ne vjerujem da ljudi koji ovaj forum provode u život smiju biti neograničeni

Cuj,ja ne zelim polemizirati previse.To sto ti nemas svoj forum,a sto se ponasas kao sa svojim je druga stvar,ali pravila moras postivati,sve ostalo prepusti timu foruma i ne mozes ti svoje propise postavljati.
Budi tu,pod uvjetom postivanja pravila nitko te ne tjera,ali tvoja retorika je dovoljno poznata ovom auditorijumu.

more_horiz
Dina ti si spomenula zapis iz 4 st. pa sam te pitao za detalje. Sto se tice online statusa, svatko ga ima pravo sakriti jer je vlasnik foruma to dozvolio u opcijama. Vi adventisti ste samo korisnici foruma. Nije mi jasno zasto se forum zove interdenominacijski a ustvari je adventisticki. Zar smo do toga dosli da se skrivamo se kao vuci u janjecoj kozi? Ta jasno se vidi na koju stranu forum vuce.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Simply navedi jedan primjer iz Biblije gdje se kršćani okupljaju u subotu

"Slijedeće subote skupi se gotovo sav grad da čuje riječ Božju." Djela apostolska 13,44

"Kada dođe subota, iziđosmo izvan gradskih vrata k rijeci gdje smo držali da se nalazi bogomolja. Tu sjedosmo te počemo govoriti okupljenim ženama. Slušala je tako i neka bogobojazna žena imenom Lidija, prodavačica grimiza iz grada Tijatire. Gospodin joj otvori srce, te ona prihvati što je Pavao govorio. Pošto se pak krsti ona i njezin dom, zamoli: "Ako smatrate da sam vjerna Gospodinu, uđite u moj dom i ostanite u njemu." I prisili nas." Djela apostolska 16,13-15

more_horiz
Dina ti si spomenula zapis iz 4 st. pa sam te pitao za detalje. Sto se tice online statusa, svatko ga ima pravo sakriti jer je vlasnik foruma to dozvolio u opcijama. Vi adventisti ste samo korisnici foruma. Nije mi jasno zasto se forum zove interdenominacijski a ustvari je adventisticki. Zar smo do toga dosli da se skrivamo se kao vuci u janjecoj kozi? Ta jasno se vidi na koju stranu forum vuce.

Ima ,ali vi neki niste spremni prihvatiti argumente,u 4 zap.jasno kaze vi neki to odbacujete

Daklem crusaderco ti i ekipa ste neumoljivi.Nikakav zapis nisam spomenula,nego 4 ZAPOVIJSTE;to se vidi iz daljnjeg konteksta,ali vidis koliko se covjek moze sobom opiti. Molim vas postivajte red i pravila,dokaz da je forum interdenominacijski je to sto se vas neke ovdje od pocetka toliko tolerira i u 1000 nikova,a vec sam jednom niku rekla,postujte pravila foruma,prestanite nas adventriste kao glinene golubove za sve gadjati,davat cete na sudu Bozjem odgovor za neistinito svjedocenje.A i dobro ti je poznato prozivka na ovom forumu je zabranjena.Svatko ima slobodu vjerovanja.

Zadnja promjena: Dina; uto 24 oľu 2009, 21:41; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Simply te žene do tada nikad nisu čule za Isusa samim tim nisu bile kršćanke to su tek trebale postat.Budući da nisu bile kršćanke one su svetkovale židovsku subotu i to je jedini razlog zašto je svPavao tamo otišao u subotu.Inače Pavlov posjet subotom u sinagogi završio bi uvjek tako da su ga židovi pretukli i izbacili iz sinagoge tako da teško da je on tamo svetkovao subotu.Ali ja sam te pitao da mi daš stih iz Bilije gdje se kršćani okupljaju u subotu ane židovi

more_horiz
Dina ti nama uvjek o tom sudu kao da mi toga nismo svijesni, ja se samo nadam da ste i vi tog svijesni da ćete stati pred sud

more_horiz
Online status svatko ima pravo sakriti jer je to vlasnik foruma dao u opcijama. Dakle ne postoji ni jedan povijesni zapis da su Krscani svetkovali subotu?

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Dina ti nama uvjek o tom sudu kao da mi toga nismo svijesni, ja se samo nadam da ste i vi tog svijesni da ćete stati pred sud

Svjesni,i zato ne govorimo neistine.

more_horiz
Online status svatko ima pravo sakriti jer je to vlasnik foruma dao u opcijama. Dakle ne postoji ni jedan povijesni zapis da su Krscani svetkovali subotu?

To si trebao reci nekom drugom prije,pravilnikom foruma je drugacije odredjeno,biraj.

more_horiz
atanasije je napisao/la:
razumijem važnost tjelesnog i recimo duhovnog odmora. međutim, kako reče justin mučenik, nema dokaza da su patrijarsi svetkovali subotu.

Znači, Bog ima za svaku generaciju ljudi na zemlji drugačija moralna mjerila??? Jedan će biti kažnjem što je svetkovao subotu, a drugi što je nije svetkovao? Nekada Bog dozvoljava krađu, a nekada je odobrava??? Zar ti takvu sliku o Bogu imaš?

Ako itko ima apsolutna mjerila morala, pravde i istine - onda je to Bog Biblije. I zato relativizam koji (nesvjesno) zastupaš nije dobar.

Abraham je bio poslušan Božjim zapovijedima (pa tako i onoj o suboti): "zato što je Abraham slušao moj glas i pokoravao se mojim zapovijedima, mojim zakonima i odredbama." Postanak 26,5
Ne piše koje sve Božje zapovijedi, zakone i odredbe je Abraham znao, ali budi siguran da su to iste one koje je Bog ljude poučavao i kasnije - jer Bog se ne mijenja! Kao niti njegova mjerila dobrote, pravednosti i istine.

atanasije je napisao/la:
kada je došao hamor sa svojim sinom šekemom da se miješa sa izraelcima, jedini uvjet koji je jakov postavio jest obrezanje, nije spominjaosubotu. no nema veze, recimo da nisu imali vremena pričati o tome, većsu ih šimun i levi pobili sve. iz izlaska vidimo da je mojsije doslovnoučio narod da svetkuje subotu. zanima me, ako su abraham, izak i jakov svetkovali subotu, kako to da se zaboravila? je li moguće da se nešto tako važno kao subota zaboravi kroz 3 generacije (a narod je u egiptu imao možemo reći nekakvu autonomiju). levi, kehat, amram, mojsije. nema šanse da se mogla zaboraviti subota ako je bila tako važna. u današnje vrijeme, kad je usmena i obiteljska predaja znatno slabija nego tada (na kraju krajeva, knjige petoknjižja su nastale predajom), ljudi ne bi
zaboravili takvo nešto, a pogotovo ne tada.

Izraelci su bili slobodni u Egiptu kratko vrijeme, ali su ubrzo postali robovi. Tako da nisu imali slobodu, pa tako ni slobodu da žive poslušno Božjim zapovijedima. Bili su robovi.
Zato kada ih Bog oslobađa iz egipatskog ropstva, on ih ne uvodi u novo ropstvo, nego im daje mogućnost izbora - poslušnost (i život) ili neposlušnost (i probleme). (vidi Ponovljeni zakon ili 5. Mojsijeva 30,15-20)

Isto je i sa kršćanima: Bog nas izvodi iz ropstva grijehu - u kojem smo bili sluge grijeha. A kada nas oslobodi od tog ropstva Bog nam daje mogućnost da izaberemo: život u savezu s Bogom (pravo kršćanstvo) ili život bez Boga (što je siguran put u propast).

Petoknjižje nije nastalo predajom, nego ga je napisao Mojsije. Pa zato se i zove Mojsijevo petoknjižje.

atanasije je napisao/la:
ja mogu postaviti drugo pitanje: ako je Isus obrezan, Pavao obrezan - zašto kršćani žele ne obrezivati se?
odgovor imamo u sola scripturi. međutim, ljudi su ukinuli obrezivanje
(izričita apostolska "uredba"), a Bog je osobno, još patrijarsima (za
razliku od subote, ovo je nedvojbeno) dao obrezivanje kao poseban znak
od koljena do koljena (dakle ne nazire se kraj, ne piše do križa ili
slično). kako se čovjek, pa bio on i apostol, usudi dirati Božji
nadzakon (koristim ovo "nad" jer je onaj drugi zakon dan na sinaju, a
ovaj je dan čak patrijarsima).

Tko kaže da se kršćani ne obrezuju? Pravo je pitanje kakvo obrezanje ima vrijednost pred Bogom? Ono tjelesno obrezanje nije pomoglo mnoštvu židova koji su živjeli Bogu neposlušno. Zato je pravo obrezanje ono na srcu - bilo za Židove iz Starog zavjeta, bilo za kršćane iz Novog zavjeta.

"Da, obrezanje koristi ako vršiš Zakon; ako pak kršiš Zakon, obrezanje tvoje postalo je neobrezanje. Ako dakle neobrezani opslužuje propise Zakona, neće li se njegovo neobrezanje smatrati obrezanjem? onaj koji je podrijetlom neobrezanik, a ispunja Zakon, sudit će tebi koji si, uza sve slovo i obrezanje, prijestupnik Zakona. Ta nije Židov tko je Židov naizvana i nije obrezanje ono izvana, na tijelu, nego pravi je Židov u nutrini i pravo je obrezanje u srcu, po duhu, ne po slovu."Rimljanima 2,25-29

atanasije je napisao/la:
kršćani već početkom drugog stoljeća nisu
vidjeli značaj subote (barem ne onakav kakvim ga vi predstavljate),
svega nekoliko desetljeća nakon smrti apostola. isti ti kršćani koji su
išli u vatru i na križ zbog Krista.

U 1. stoljeću većina kršćana je Židovskog porijekla - pa im zato ne trebaju poduke o stvraima koje su nastavile vrijediti iz Starog zavjeta u kontinuitetu kroz Novi zavjet. Jer su one njima dio tradicije, životnog stila i navika.

ali već u 2. stoljeću raste broj kršćana iz nežidovskih naroda - koji nemaju znanje o Bogu, nemaju navike življenja u poslušnosti Božjoj riječi (Starom zavjetu) - nego žive u kontinuitetu sa svojim poganskim korijenima. I zato su oni tradicionalno naginjali nedjelji, a ne suboti. Zbog židovskih pobuna protiv rimljana, stradavali su i kršćani svetkovatelji subote (jer su ih rimljani poistovječivali). Tako oni više naginju staroj grčkoj i rimskoj tradiciji - nego Starom zavjetu. (To se zadržalo sve do danas, kada večina kršćana ima za temelj staru grčku filozofiju, umjesto Starog zavjeta).

more_horiz
matej24 je napisao/la:

No vidim takoder da ovdje nikada nije imalo smisla ista dokazivat jer nitko dokaze ne prihvaca,stoga nisam ovdje neko vrijeme i bio jer smatram da se ovdje samo moze gubiti vrijeme na tvrde ljude dok to dragocijeno vrijeme mogu provest s ljudima koje zanima istina iz Bozje Rijeci bez nekih ucitelja,svecenika ili kako ti kazes prorockih spisa. Ali ok,sada cu ti dat samo jedan primjer da malo pogledas na sta mislim a za kolosane cu ti detaljno rec ovih dana jer nemam vise ni volje ni vremena ni snage,idem spavat jer se rano dize za posao,ako to mozes razumijet. Ok ovako:
Ne vjerujte da sam ja došao opozvati Zakon ili Proroke : ja nisam došao opozvati već ispuniti. Mat. 5:17

Ovo je odgovoreno na drugoj temi, pa neću dužiti. Ovaj stih je naravno, potpuno točan. Jedini problem je što tu Isus govori o cijelom Mojsijevom Zakonu, uključujući i obredna žrtvovanja životinja.
I druga pogreška pri tumačenju je što se ovdje ne kaže da je taj Zakon vječno nepromjenjiv, nego do trenutka kad se ispuni. A to je trenutak Kristove žrtve na križu.

Lakše će nebo i zemlja proći, negoli propasti i jedan potezić Zakona. Luka 16:17

Tu se također govori o cijelom Zakonu. uistinu, nigdje se ne vidi razdvajanje promjenjivog i nepromjenjivog djela Zakona nego je uvijek o cijelom Zakonu.

On je ukinuo *zakon i njegove zapovijedi s njihovim primjenama. Ef. 2:15
Na prvi pogled,ova dva stiha,dajem ti samo jedan primjer inace ih ima dosta u n.z. ako ne uvidis da ima vise zakona,vise vrsta,ovo izgleda kao da je kontradiktorno,suprote se zar ne?

O tome se i radi. nema više vrsta Zakona. To nigdje ne piše. Zar doista mislite da to ne bi pisalo negdje u Pismu da je istina? Sad

more_horiz
Nego jel ima netko kakve podatke, barem priblizno, koliko Krscana svetkuje subotu a koliko nedjelju? Pa da vidimo i statisticku stranu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply