crusadercro je napisao/la:Je Krizostome, zabavna je bila evangelizacija. Od svih nebuloza sto sam ih cuo najjaca mi je dok je predavac izjavio da su adventisti najstarija crkva sa najvecim brojem vjernika, skoro sam se od smjeha udavio, nisam u zivotu cuo tako dobar vic. Ali nije mi jasno, kako uz tako bogatu tradiciju, nemaju zapise o svetkovanju subote iz prvih stoljeca krscanstva.
Od svih nebuloza sto sam ih cuo najjaca mi je dok je predavac izjavio da su adventisti najstarija crkva sa najvecim brojem vjernika, skoro sam se od smjeha udavio, nisam u zivotu cuo tako dobar vic
Dina je napisao/la:
Dosta je sto ti vrsis red na svom forumu,ostavi timu foruma neka pazi red na ovom forumu,ako ti se svidja pod tim uvjetima ovdje ucestvovati OK.a ko ne mozes birati,net je sirok.Ti si drzak i u bilo s kojim statusom,zelis nam nametnuti tvoje videnje stvari-a toga je dosta na forumu,barem s tvoje strane.
I uglavnom koristis prilike popljuvati adventiste.
crusadercro je napisao/la:No Dina, reci nam koji to zapis iz 4 st. veli da su Krscani svetkovali subotu, i koji ga je adventista zapisao?
atanasije je napisao/la:Dina je napisao/la:
Dosta je sto ti vrsis red na svom forumu,ostavi timu foruma neka pazi red na ovom forumu,ako ti se svidja pod tim uvjetima ovdje ucestvovati OK.a ko ne mozes birati,net je sirok.Ti si drzak i u bilo s kojim statusom,zelis nam nametnuti tvoje videnje stvari-a toga je dosta na forumu,barem s tvoje strane.
I uglavnom koristis prilike popljuvati adventiste.
prvo, nemam svoj forum
drugo, smatram da je moguće paziti na red i sa vidljivim statusom, bez očitog kršenja jednog od najjasnijih pravila foruma
treće, ovakvim stavom tjerate ljude od sebe. ja znam da nije u redu pljuvati adventiste niti bilo koju drugu zajednicu, i u tome sam pretjerao, ali na kraju krajeva, ovaj se forum izdaje za interdenominacijski, a to što je de facto adventistički ne bi smjelo biti razlog za ponašanje ranjene zvjerke kada se napadne određena (po vama nedvojbena) doktrina ili određeno stanje u crkvi
četvrto, ja kao farizej i legalist, želim prisustvovati na forumu na kojem se pravila poštuju. čak je svemogući Bog ponekad ograničen zakonima koje je sam stvorio (prije svega slobodna volja), i ne vjerujem da ljudi koji ovaj forum provode u život smiju biti neograničeni
smirnof je napisao/la:Simply navedi jedan primjer iz Biblije gdje se kršćani okupljaju u subotu
crusadercro je napisao/la:Dina ti si spomenula zapis iz 4 st. pa sam te pitao za detalje. Sto se tice online statusa, svatko ga ima pravo sakriti jer je vlasnik foruma to dozvolio u opcijama. Vi adventisti ste samo korisnici foruma. Nije mi jasno zasto se forum zove interdenominacijski a ustvari je adventisticki. Zar smo do toga dosli da se skrivamo se kao vuci u janjecoj kozi? Ta jasno se vidi na koju stranu forum vuce.
Ima ,ali vi neki niste spremni prihvatiti argumente,u 4 zap.jasno kaze vi neki to odbacujete
smirnof je napisao/la:Dina ti nama uvjek o tom sudu kao da mi toga nismo svijesni, ja se samo nadam da ste i vi tog svijesni da ćete stati pred sud
crusadercro je napisao/la:Online status svatko ima pravo sakriti jer je to vlasnik foruma dao u opcijama. Dakle ne postoji ni jedan povijesni zapis da su Krscani svetkovali subotu?
atanasije je napisao/la:razumijem važnost tjelesnog i recimo duhovnog odmora. međutim, kako reče justin mučenik, nema dokaza da su patrijarsi svetkovali subotu.
atanasije je napisao/la:kada je došao hamor sa svojim sinom šekemom da se miješa sa izraelcima, jedini uvjet koji je jakov postavio jest obrezanje, nije spominjaosubotu. no nema veze, recimo da nisu imali vremena pričati o tome, većsu ih šimun i levi pobili sve. iz izlaska vidimo da je mojsije doslovnoučio narod da svetkuje subotu. zanima me, ako su abraham, izak i jakov svetkovali subotu, kako to da se zaboravila? je li moguće da se nešto tako važno kao subota zaboravi kroz 3 generacije (a narod je u egiptu imao možemo reći nekakvu autonomiju). levi, kehat, amram, mojsije. nema šanse da se mogla zaboraviti subota ako je bila tako važna. u današnje vrijeme, kad je usmena i obiteljska predaja znatno slabija nego tada (na kraju krajeva, knjige petoknjižja su nastale predajom), ljudi ne bi
zaboravili takvo nešto, a pogotovo ne tada.
atanasije je napisao/la:ja mogu postaviti drugo pitanje: ako je Isus obrezan, Pavao obrezan - zašto kršćani žele ne obrezivati se?
odgovor imamo u sola scripturi. međutim, ljudi su ukinuli obrezivanje
(izričita apostolska "uredba"), a Bog je osobno, još patrijarsima (za
razliku od subote, ovo je nedvojbeno) dao obrezivanje kao poseban znak
od koljena do koljena (dakle ne nazire se kraj, ne piše do križa ili
slično). kako se čovjek, pa bio on i apostol, usudi dirati Božji
nadzakon (koristim ovo "nad" jer je onaj drugi zakon dan na sinaju, a
ovaj je dan čak patrijarsima).
"Da, obrezanje koristi ako vršiš Zakon; ako pak kršiš Zakon, obrezanje tvoje postalo je neobrezanje. Ako dakle neobrezani opslužuje propise Zakona, neće li se njegovo neobrezanje smatrati obrezanjem? onaj koji je podrijetlom neobrezanik, a ispunja Zakon, sudit će tebi koji si, uza sve slovo i obrezanje, prijestupnik Zakona. Ta nije Židov tko je Židov naizvana i nije obrezanje ono izvana, na tijelu, nego pravi je Židov u nutrini i pravo je obrezanje u srcu, po duhu, ne po slovu."Rimljanima 2,25-29 |
atanasije je napisao/la:kršćani već početkom drugog stoljeća nisu
vidjeli značaj subote (barem ne onakav kakvim ga vi predstavljate),
svega nekoliko desetljeća nakon smrti apostola. isti ti kršćani koji su
išli u vatru i na križ zbog Krista.
matej24 je napisao/la:
No vidim takoder da ovdje nikada nije imalo smisla ista dokazivat jer nitko dokaze ne prihvaca,stoga nisam ovdje neko vrijeme i bio jer smatram da se ovdje samo moze gubiti vrijeme na tvrde ljude dok to dragocijeno vrijeme mogu provest s ljudima koje zanima istina iz Bozje Rijeci bez nekih ucitelja,svecenika ili kako ti kazes prorockih spisa. Ali ok,sada cu ti dat samo jedan primjer da malo pogledas na sta mislim a za kolosane cu ti detaljno rec ovih dana jer nemam vise ni volje ni vremena ni snage,idem spavat jer se rano dize za posao,ako to mozes razumijet. Ok ovako:
Ne vjerujte da sam ja došao opozvati Zakon ili Proroke : ja nisam došao opozvati već ispuniti. Mat. 5:17
Lakše će nebo i zemlja proći, negoli propasti i jedan potezić Zakona. Luka 16:17
On je ukinuo *zakon i njegove zapovijedi s njihovim primjenama. Ef. 2:15
Na prvi pogled,ova dva stiha,dajem ti samo jedan primjer inace ih ima dosta u n.z. ako ne uvidis da ima vise zakona,vise vrsta,ovo izgleda kao da je kontradiktorno,suprote se zar ne?