Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 52 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Čitajmo poslanice Apostola Pavla, ako želimo stvarno znati kako se SZ preliva u NZ. Ima toliko teologa i svega ostaloga, škola, pravaca i seminara...itd...itd. No, samo otvorimo svoje srce i pažljivo pročitajmo Pavlove poslanice Rimljanima, Galaćanima, 2Korinćanima 3, Jevrejima,... i biće vam svima jasno šta NZ uči, u kakvom je odnosu SZ i Zakon prema Novozavetnom verniku danas. Za mene je to TAKO KAŽE GOSPOD, a ne neki teolog ili pametan čovek. Ja protiv pametnih ljudi nemam baš ništa, šteta što nemamo više takvih, ali što se spasenja moje duše tiče, to ne sme da zavisi niti od jedne škole i niti od jednog tumačenja Pisma, već striktno od onoga što uči Pismo; a Apostol Pavle i njegove poslanice su ono što je Evanđelje Isusa Hrista imalo da poruči Paganima (Neznabošcima), šta i kako oni da postupaju i da žive i da veruju. Pozdrav svima!

more_horiz
U starozavjetnoj Knjizi Izlaska zapisano je kako Bog daje svom narodu 10 zapovijedi. Tamo piše: "Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu... Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni" (Izl 20,8-10.11).

Temeljem toga židovski narod i danas štuje subotu kao dan posvećen Bogu. Subota, dakle, podsjeća Židova na stvaranje vidljivog svijeta. Ona je posljednji dan tjedna, dan odmora i bogoštovlja. Svojim radom čovjek nasljeduje Boga Stvoritelja, a svojim subotnim počinkom Božji počinak nakon stvaranja. Tijekom povijesti razvija se među Židovima poseban pokret - farizeji - koji do u sitnice razrađuju propise o poštivanju subote i vjerno ih se drže.

Jesmo li onda mi katolici odbacili Božju zapovijed? Pogledajmo kako je postupao Isus.

Biblija

Isus nije izrijekom dokinuo subotu. Okomio se prvenstveno na farizejski formalizam u vršenju propisa o suboti. On poštuje religiozne običaje svoga naroda, posjećuje subotom sinagogu, odlazi u Hram na molitvu, slavi blagdane... No, on je sebi pripisao vlast nad subotom rekavši: "Sin čovječji gospodar je subote" (Mt 2,28). Isus liječi subotom, a i njegovi učenici čine ono što subotom nije bilo dopušteno (npr. trganje klasja).

Ključni događaj koji je kasnije nagnao kršćane da napuste subotu i počnu nedjelju slaviti kao Dan Gospodnji je ISUSOVO USKRNUĆE koje se dogodilo "rano ujutro, prvoga dana u tjednu /po suboti/" (Mt 28,1; Mk 16,9; Lk 24,1; Iv 20,1), dakle u nedjelju. Taj ključni događaj kršćanske vjere malo-pomalo promijenio je svijest kršćana i oni su prepoznali u nedjelji znak nove stvarnosti, znak početka novog svijeta, novo "stvaranje". Istoga dana, u nedjelju, Isus se ukazuje svojim učenicima (Lk 24,13-49; Iv 20,19-25), a toga dana se dogodio i silazak Duha Svetoga (Dj 2,1-3). A kako su postupali apostoli? U prvo vrijeme Isusovi učenici obdržavaju subotu (kao što i dalje odlaze u Hram na molitvu!). Apostoli koriste subotnja okupljanja Židova u sinagogama da navijeste Evanđelje.

No, ubrzo prvi kršćani počinju sve više naglašavati nedjelju i ona postaje novi Dan Gospodnji. Dovoljno je uzeti neke tekstove Novog zavjeta i potvrditi izrečenu tvrdnju. "U prvi dan sedmice, kad se sastadosmo da lomimo kruh, Pavao je govorio prisutnima" (Dj 20,7), svjedočanstvo je da već apostoli okupljaju vjernike na euharistiju nedjeljom, a to čini i Pavao osobno. Apostol Ivan ima viđenje na Dan Gospodnji: "U dan Gospodnji padoh u zanos i čuh kako se iza mene ori jak glas ..." (Otk 1,10). Tako Ivan "prvom danu u tjednu" daje naziv "Dan Gospodnji". S nedjeljom se počinju povezivati običaji koji su kod Židova vezivani uz subotu, npr. skupljanje milostinje: "Neka svakog prvog dana u sedmici svaki od vas zasebice stavi na stranu ono što mogne uštedjeti..." (1 Kor 16,2). U toj novoj perspektivi stara židovska subota dobiva značenje "pralika" i "znaka" onoga što je Isus učinio uskrsnućem. Pavao upozorava kršćane: "Neka vas nitko ne osuđuje zbog jela ili pića, ili zbog godišnjih blagdana, ili mlađaka, ili subota! To je SAMO SJENA stvarnosti koja je imala doći, a stvarnost je Krist" (Kol 2,16). Slaveći subotu, ljudi su slavili Božji počinak u kojeg je Isus ušao svojim uskrsnućem U NEDJELJU. Dakle, "kršćanska subota" je NEDJELJA. No, staje li ovdje naša argumentacija? Naravno da ne! Pogledajmo kako su se ponašale prve generacije kršćana nakon apostola.

Kršćanska predaja

Posjedujemo veoma stare tekstove crkvenih otaca i naučitelja koji svjedoče o napuštanju subote i slavljenju nedjelje. Tako Ignacije Antiohijski (umro 107. god.) kaže: "Oni koji su živjeli po starom uređenju došli su do nove nade i ne slave više subotu, nego nedjelju, dan kad je naš život bio uzidgnut u vis po Kristu i njegovoj smrti". Didache, spis iz istog vremena veli: "U nedjeljni dan Gospodnji saberite se da lomite kruh i da zahvaljujete, nakon što ispovjedite svoje grijehe, da bi vaša žrtva bila čista". IZ istog tog vremena potječe i tekst rimskog upravitelja Plinija Mlađeg koji piše caru Trajanu 112. godine: "... tvrde kako se sva njihova krivica sastojala u tome što su se redovito sastajali jednog određenog dana, prije zore, da bi pjevali zajedno pjesme Kristu...". Prema gore navedenom, taj "određeni dan" bila je nedjelja.

Justin Mučenik (živio od 100. do 165. godine) daje nam najstariji opis nedjeljne euharistije: "A u dan zvan dan sunca (nedjelja) drži se zajednički sastanak svih, bilo da borave u gradu ili na selu... U dan sunca dolazimo svi na zajednički sastanak jer je to prvi dan, kad Bog pokrenu mrak i pratvar te stvori svijet, a Isus Krist istoga dana ustade od mrtvih..."

Zanimljivi su također i tzv "mučenici nedjelje", njih 49 kršćana, koji su mučeni i ubijeni 304. godine jer se nisu htjeli odreći štovanja nedjelje. Svećenik Saturnij tada kaže: "Mi moramo slaviti dan Gospodnji. To je naš zakon". Ignacije Antiohijski (živio od 98. do 117. godine) kaže: "Jer ako još uvijek štujemo judaizam, mi priznajemo da nismo primili Božju milost." Slično govori i Barnaba iz Aleksandrije (oko 135. godine). Euzebije Cezarejski (263.-339 godina) izričito kaže: "Dok su Židovi vjerni Mojsiju žrtvovali pashalno janje jednom godišnje... mi, ljudi Novog zavjeta slavimo našu Pashu svake nedjelje", a na drugom mjestu kaže: "Sve ono što je bilo propisano za subotu, mi smo prenijeli na dan Gospodnji, kao autoritativniji, nadmoćniji, uzvišeniji od židovske subote" i time svjedoči da je štovanje nedjelje kao Dana Gospodnjeg bila već ustaljena praksa.

Dakako, u prvim stoljećima još je bilo kršćana (židovskog porijekla) koji su nastojali štovati subotu, no brojni tekstovi nam kazuju da su već tada bili u manjini i ubrzo iščezli jer je Crkva vremenom shvatila značenje nedjelje i potpuno se odvojila od Židovstva. Možemo spomenuti i Augustina (354.-430. godina) koji kaže: "Gospodnjim uskrsnućem bio je objavljen dan Gospodnji kršćanima, a ne Židovima, i ovaj blagdan vuče svoje podrijetlo iz ovog događaja", a Ambrozije (339.-397. godina) veli: "Prvog je dana blaženo Trojstvo stvorilo svijet, a uskrsli nas je Otkupitelj, koji je pobijedio smrt, oslobodio". Osmi dan (nedjelja) bio je tema govora i Origena (185. - 254. godina) koji reče: "Broj osam, koji u sebi sadrži silu uskrsnuća, slika je svijeta koji dolazi, ako što je broj sedam simbol sadašnjeg svijeta".

Subotom su kršćani već od starine postili pripravljajući se na nedjelju. To nam svjedoči i Viktorin iz Ptuja (oko 304. godine) koji kaže: "Sedmog dana... mi imamo običaj strogog posta da bismo u dan Gospodnji mogli prići našem kruhu izražavajući hvalu". Možemo navoditi još mnogo raznih tekstova iz prvih stoljeća kršćanstva koji nam svjedoče želju kršćana da se odvoje od Židovstva koje je Krista odbacilo i da novim danom Gospodnjim (nedjeljom) pokažu posotojanje novog svijeta koji je Krist uskrsnućem stvorio. Dakle, kršćani su shvatili da je židovska subota najava i slika onoga što se dogodilo i ispunilo u NEDJELJU! Stoga odbacujemo adventističke prigovore kako smo mi katolici ukinuli Božju zapovijed! Ne, mi smo samo poslušni onom što je Krist učinio i što su nam apostoli prenijeli. Crkva je to veoma brzo prepoznala i to je povijesno neoboriva činjenica

more_horiz
4. ZAPOVJED:

- PREKO 80 RIJEČI

- BLAGOSLOVLJENA I POSVEĆENA

2. ZAPOVJED- IDOLOPOKLONSTVO – 60 RIJEČI

Gornje ukazuje na važnost subote.

1. Makabejcima 1:13 Car Antioh Epifan 137. god Grčke – povedeni poganskim običajima

1. Makabejcima 1:41 ostaviti svoje običaje

1. Makabejcima 1:42 mnogi se pokoriše

1. Makabejcima 1:43 ne-svetkovati subotu

1. Makabejcima 1:45 dokinuti subote i blagdane

1. Makabejcima 1:49 zaborave Zakon, izmjene običaje

1. Makabejcima 1:52 mnogi od naroda otpali od Zakona

15. Kisleva 149.godine Grčke

2. Makabejcima 4:7 veliki svećenik bezbožnik Jason uvodi Helenizam

2. Makabejcima 4:11 uvodi nove protuzakonit običaje

2. Makabejcima 6 kralj Antioh posla atenanjina Geronta

Prisiljava Židove da krše Z

2. Makabejcima 6:6 nije bilo dopušteno svetkovati subotu

2. Makabejcima 6:9 da se ubiju oni koji ne prihvaćaju Helenizam

pogani ukidaju subotu.

Prebacuju na pogansku nedelju.

Mnogi su skrenuli!

Car Hadrijan 135. godine zabranjuje subotu – uvodi pogansku nedelju.

Car Konstantin 321. godine uvodi nedelju.

Nigdje u Bibliji Isus nije štovao nedelju.

Isus nije ukinuo subotu i prebacio na nedelju.

Bog nikom nije dao dopuštenje za promjenu.

Nakon Isusa ljudi samovoljno mijenjaju subotu za nedelju iz svojih ljudskih razloga.

Matej 15:9 Uzalud me štuje naučavajući nauke - uredbe ljudske!

Bog uvidio da će svi ljudi skrenuti, i da bi nas spasio Isus u Kološanima 2:16 kaže da nas neće suditi zbog subote.

more_horiz
Mislim da nije konkretno bitno da li je subota ili nedelja dan koji treba da svetkujemo jer se kaže u pismu, da nakon 6 radnih dolazi jedan neradni dan. (druga knjiga Mojsijeva).

No Isus je lijecio bolesne i na taj neradni dan. (jevandjelje po Luki), Tako da i to nije nesto apsolutno i nedodirljivo.

more_horiz
Magic Master je napisao/la:
Mislim da nije konkretno bitno da li je subota ili nedelja dan koji treba da svetkujemo jer se kaže u pismu, da nakon 6 radnih dolazi jedan neradni dan. (druga knjiga Mojsijeva).

No Isus je lijecio bolesne i na taj neradni dan. (jevandjelje po Luki), Tako da i to nije nesto apsolutno i nedodirljivo.

Pa sad...... kako kome,ako covijek postiva Boga i Njegove zapovijedi nece mu biti sve jedno.Kako je Bog,Bog mira i reda postoji i tu neki red,subota je posveceni dan .Isusovo lijecenje je mesijansko i ne moze se usporediti s ropskim radom kako pise u zapovijedi,jer gdje je onda savijest,a kako bi mogla funkcionirati u odnosu na neke druge zapovijedi?Recimo ne kradi,ili isto tako ,mozes malo krasti ,ali ne sve danas nego i sutra nesto pa preksutra......

more_horiz
Dina je napisao/la:

Pa sad...... kako kome,ako covijek postiva Boga i Njegove zapovijedi nece mu biti sve jedno.Kako je Bog,Bog mira i reda postoji i tu neki red,subota je posveceni dan .Isusovo lijecenje je mesijansko i ne moze se usporediti s ropskim radom kako pise u zapovijedi,jer gdje je onda savijest,a kako bi mogla funkcionirati u odnosu na neke druge zapovijedi?Recimo ne kradi,ili isto tako ,mozes malo krasti ,ali ne sve danas nego i sutra nesto pa preksutra......

U zakonu za nepismene ljepo piše:Nikakva posla raditi u subotu.
Ponavljat ću stalno ili se držati svih zakona doslovno kako piše ili
ne biti licemjeran pa ih kršiti i opravdavati sebe kako je to zbog nekog
višeg cilja.

more_horiz
Povratak Medenog je napisao/la:
Dina je napisao/la:

višeg cilja.

višeg cilja

Dobro je dobro,to govorim ovdje vec 3 i malo vise godina.To treba ciniti iz ljubavi prema Bogu a ne iz straha.

2 Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.
4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 5 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni. 9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. 11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
12 Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
13 Ne ubij!
14 Ne učini preljuba!
15 Ne ukradi!
16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
17 Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"
http://cro.scripturetext.com/exodus/20.htm

more_horiz
Dina je napisao/la:

Dobro je dobro,to govorim ovdje vec 3 i malo vise godina.To treba ciniti iz ljubavi prema Bogu a ne iz straha.

Pali kerub je pao iz razloga što je sebe proglasio Bogom,Isus je osuđen
iz istog razloga.
Pali kerub prošao je mnogo gore od Isusa.
Isus za nagradu po vlastitim riječima dobiva vlast.
Daje vlast smrti da pobije toliko i toliko ljudi.
Palog keruba se osuđuje zbog zla,a Jahve i kompanija izravno
krše 13.zapovjed po redim brojevima koje si napisala.
Ako to nije licemjerje onda ja neznam što je.
2 Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

Mene Jahve nije izveo iz zemlje Egipatske pošto tamo nikad nisam niti bio,
dali je on moj Bog moje je pravo da odlučujem.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Jahve Bog javno priznaje da postoje besmrtna bića koja se po definiciji
Boga mogu nazvati Bog ili Bogovi.
4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.

Nek pogleda svoj kovčeg saveza koji je nosio.
5 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,

Zašto se zbog pedofilije i ostalog opet optužuje palog keruba kad Jahve
i u onom što bi se trebalo nazvati vrh zakona javno priznaje da sva kazna
na djeci dolazi od njega?
6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

Ovo neću komentirati jer za mene postoji samo jedna riječ-ulizivanje.
7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

Imam svoje ime tako da mi njegovo ne treba.
8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni. 9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. 11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.

Nikakva posla -jasno za sve koji brane Isusa i njegov rad subotom.
12 Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.

Ovo je Ok.
13 Ne ubij!

Koga ili što,zar niti u obrani.
14 Ne učini preljuba!

Kome ono iz SZ žena nije mogla roditi jer njoj je Jahve zatvorio utrobu,
pa je drugu uzeo po Jahvinom blagoslovu?
15 Ne ukradi!

Točno ne krasti tuđe osobnosti Jahve.
16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

To je isto OK.
17 Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"

Zakon ravnopravnosti ne nebi složio sa ovim zakonom.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply