Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 31 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
dragan je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Dakle-teorija da su židovi iz Bereje imali produženi kanon je čista izmišljotina i pogrešna interpretacija koja ide unazad, u smislu: mi danas (katolici) imamo produžen kanon, mora da su i židovi u Bereji imali isto, što je pogrešan smer. Katolici to imaju na osnovu kontrareformacije, kada su (tek) 8. aprila 1546 godine dali konačnu listu starozavetnih kanona, ne zato što im je on bio potreban, nego zato što nisu svoja učenja mogli nikako naći u postojećem jevrejskom kanonu, nego samo u apokrifima.

Gle, opet to radiš- dezintegriraš raspravu i vučeš na novu temu jer se bojiš razgovarati o tome da se Biblija ne objavljuje progresivno.
Simke, ti si taj koji je prvi spomenuo deuterokanonske knjige u kanonu berejskih Židova i na taj način skrenuo sa teme. Meni se o tome nije dalo raspravljat i samo sam htio naglasit odnos koji su oni imali prema Pismu i prema usmenoj predaji. Šta je za njih bilo starije. Sad kad No Nick želi da tu tvrdnju argumentiraš, napadaš ga da vuče na novu temu, i da se nešto boji. Mislim da to nije uredu. Ako smatraš da je ovjde to offtopic, ja mogu podjelit temu, pa tamo opravdavaj svoje tvrdnje, ali ne optužuj drugog za nešto što si sam počeo.

Kad su se u 1. st. po Kr. židovski vođe sastali u Jamniji prilikom konačnog uspostavljanja svojeg kanona, nisu u njega prihvatili te knjige, niti ih sada prihvaćaju, jer ih nisu smatrali dijelom Božje objave. Njihovi glavni kriteriji za prihvaćanje u službeni popis svojih svetih knjiga bio je tada taj da one moraju biti pisane isključivo hebrejskim ili aramejskim jezikom (premda su u 20. st. u Kumranu i na Masadi nađene i hebrejske verzije neprihvaćenih knjiga), te da se u njima mora spominjati Bog. Time je među Židovima konačno pobijedila palestinska struja koja se potom razvila u rabinsko židovstvo, dok je u potpunosti nestala dotad snažna aleksandrijska struja u kojoj su bili zastupljeni učeni Židovi dijaspore.
Pravoslavna Crkva osim ovih deuterokanonskih knjiga još priznaje i 3. knjigu o Makabejcima, Ode i Psalam 151...
Postoji i 4. knjiga o Makabejcima ali nju ne priznaje ni jedna Crkva, te se ne ubraja među deuterokanonske knjige.

Prema Tridetinsom koncilu ovo je lista starozavjetnog i novozavjetnog kanona:
"[size=12]
Testamenti veteris: quinque Moysis id est Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium; Iosue IudicumRuth quatuor Regum duo Paralipomenon Esdrae primus et secundus qui dicitur Nehemias Tobias IudithEsther Iob psalterium Davidicum centum quinquaginta psalmorum parabolae Ecclesiastes canticum canticorum sapientia Ecclesiasticus Isaias Ieremias cum Baruch Ezechiel Daniel duodecim prophetaeminores id est Osea Ioel Amos Abdias Ionas Michaeas Nahum Habacuc Sophonias Aggaeus ZachariasMalachias; duo Machabaeorum primus et secundus.
Testamenti novi: quatuor evangelia secundum Matthaeum Marcum Lucam Ioannem; actus apostolorum aLuca evangelista conscripti quatuordecim epistolae Pauli apostoli ad Romanos duae ad Corinthios adGalatas ad Ephesios ad Philippenses ad Colossenses duae ad Thessalonicenses duae ad Timotheum adTitum ad Philemonem ad Hebraeos; Petri apostoli duae Ioannis apostoli tres Iacobi apostoli una Iudaeapostoli una et apocalypsis Ioannis apostoli.
Si quis autem libros ipsos integros cum omnibus suis partibus prout in Ecclesia Catholica legi consueverunt et in veteri vulgata latina editione habentur pro sacris et canonicis non susceperit et traditiones praedictas sciens et prudens contempserit: anathema sit.
Omnes itaque intelligant quo ordine et via ipsa synodus post iactum fidei confessionis fundamentum sitprogressura et quibus potissimum testimoniis ac praesidiis in confirmandis dogmatibus et instaurandis inEcclesia moribus sit usura. "

more_horiz
dragan je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Dragan je naveo ideju da je ovo mjesto u Bibliji nejasno Protestantima ne zato što su ukinuli Apostolsku Tradiciju, već da nitko dosad nije dobio objavu što taj citat konkretno znači. Drugim riječima, da Biblijska progresivna priroda još nije došla do tog citata.

Ajde me molim te izcitiraj gdje sam to reko.

Ovdje:
Zašto postoje dijelovi Biblije nejasni vjerniku
sa Tradicijom? jednostavno, moj odgovor bi bio da možda nije vrijeme da
se nešto otkrije, no događaji koji slijede će nam pokazat što pojedini
dijelovi Biblije znače. I sam Bog je npr. proroku Danijelu rekao da
zapečati svoju knjigu, jer je za posljednje vrijeme. Neke stvari u
Bibliji razumijemo tek onda kada postanemo svjedoci nekih događanja. To
je npr. jedan od razloga zašto neke stvari danas ne razumijemo. Istina
je progresivna.

Da li će se nešto desiti što će nam objaviti ove citate u budućnosti? Ili se možemo složiti da dio Biblije o kojoj govorimo ( Poslanica Jude Apostola 1:9 ) bio "objavljen" u doba apostola ( nidje ne piše da nije ).

more_horiz
Simke, ti si taj koji je prvi spomenuo deuterokanonske knjige u kanonu berejskih Židova i na taj način skrenuo sa teme. Meni se o tome nije dalo raspravljat i samo sam htio naglasit odnos koji su oni imali prema Pismu i prema usmenoj predaji. Šta je za njih bilo starije. Sad kad No Nick želi da tu tvrdnju argumentiraš, napadaš ga da vuče na novu temu, i da se nešto boji. Mislim da to nije uredu. Ako smatraš da je ovjde to offtopic, ja mogu podjelit temu, pa tamo opravdavaj svoje tvrdnje, ali ne optužuj drugog za nešto što si sam počeo.

Ako provjeriš, ti si prvi spomenuo da su Židovi u Bereji bili pohvaljeni jer su proučavali Sveto Pismo na čijem su učenju proučavali navode apostola. Ja sam samo rekao da tim citatom ne možeš braniti Sola Scripturu jer nisu proučavali Bibliju koju koriste pratitelji Sola Scripture.

No Nick je već prije bio upozoren od svojih sugovornika da ne rasipa temu. Poštujem njegove misli, te trud koji ulaže u razgovor, ali nema smisla da u replyu gdje se traži nešto o Objavi on priča o jezuitskim najezdama na Protestantizam.

Čini se da smo izgubili nit u razgovoru: možeš li objasniti svoje stavove u vezi tvrdnje da vjeruješ da još neki dijelovi Biblije nisu jasni jer se neke stvari nisu desile?

more_horiz
[quote="abraham"][quote="dragan"][quote="Sinke"]

Kad su se u 1. st. po Kr. židovski vođe sastali u Jamniji prilikom konačnog uspostavljanja svojeg kanona, nisu u njega prihvatili te knjige, niti ih sada prihvaćaju, jer ih nisu smatrali dijelom Božje objave. Njihovi glavni kriteriji za prihvaćanje u službeni popis svojih svetih knjiga bio je tada taj da one moraju biti pisane isključivo hebrejskim ili aramejskim jezikom (premda su u 20. st. u Kumranu i na Masadi nađene i hebrejske verzije neprihvaćenih knjiga), te da se u njima mora spominjati Bog. Time je među Židovima konačno pobijedila palestinska struja koja se potom razvila u rabinsko židovstvo, dok je u potpunosti nestala dotad snažna aleksandrijska struja u kojoj su bili zastupljeni učeni Židovi dijaspore.

Prvo treba napomenuti da je Jamnija bila u 1. stoljeću nakon Krista, dakle nisu bili mjerodavni za kanon, budući da su odbacili Isusa Krista kao Spasitelja. Dapače, proganjali su Kršćane, i nema baš prevelikog smisla inzistirati na tom koncilu budući da je bio održan od progonitelja Kršćana.

Boldao sam gornji dio budući da si jasno rekao da su Židovi u dijaspori učili da je Deuterokanon kanonski. Dakle Židovi u Bereji su koristili Deuterokanon, i vjerovali u život nakon smrti.

Prema Tridetinsom koncilu ovo je lista starozavjetnog i novozavjetnog kanona:
"[size=12]
Testamenti veteris: quinque Moysis id est Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium; Iosue IudicumRuth quatuor Regum duo Paralipomenon Esdrae primus et secundus qui dicitur Nehemias Tobias IudithEsther Iob psalterium Davidicum centum quinquaginta psalmorum parabolae Ecclesiastes canticum canticorum sapientia Ecclesiasticus Isaias Ieremias cum Baruch Ezechiel Daniel duodecim prophetaeminores id est Osea Ioel Amos Abdias Ionas Michaeas Nahum Habacuc Sophonias Aggaeus ZachariasMalachias; duo Machabaeorum primus et secundus.
Testamenti novi: quatuor evangelia secundum Matthaeum Marcum Lucam Ioannem; actus apostolorum aLuca evangelista conscripti quatuordecim epistolae Pauli apostoli ad Romanos duae ad Corinthios adGalatas ad Ephesios ad Philippenses ad Colossenses duae ad Thessalonicenses duae ad Timotheum adTitum ad Philemonem ad Hebraeos; Petri apostoli duae Ioannis apostoli tres Iacobi apostoli una Iudaeapostoli una et apocalypsis Ioannis apostoli.
Si quis autem libros ipsos integros cum omnibus suis partibus prout in Ecclesia Catholica legi consueverunt et in veteri vulgata latina editione habentur pro sacris et canonicis non susceperit et traditiones praedictas sciens et prudens contempserit: anathema sit.
Omnes itaque intelligant quo ordine et via ipsa synodus post iactum fidei confessionis fundamentum sitprogressura et quibus potissimum testimoniis ac praesidiis in confirmandis dogmatibus et instaurandis inEcclesia moribus sit usura. "

Točno. Radilo se o potvrdi dotadašnjeg kanona, jer je Luther sugerirao promjene u Bibliji. Da je Biblija imala Deuterokanon dotad, nedvojbena je činjenica i dovoljno je proučiti koji su kanon prepisivali rukom dotad.

Ako se ne varam, Protestanti su bili na Tridentu.
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]
[/justify]

more_horiz
Sinke je napisao/la:
dragan je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Dragan je naveo ideju da je ovo mjesto u Bibliji nejasno Protestantima ne zato što su ukinuli Apostolsku Tradiciju, već da nitko dosad nije dobio objavu što taj citat konkretno znači. Drugim riječima, da Biblijska progresivna priroda još nije došla do tog citata.

Ajde me molim te izcitiraj gdje sam to reko.

Ovdje:
Zašto postoje dijelovi Biblije nejasni vjerniku
sa Tradicijom? jednostavno, moj odgovor bi bio da možda nije vrijeme da
se nešto otkrije, no događaji koji slijede će nam pokazat što pojedini
dijelovi Biblije znače. I sam Bog je npr. proroku Danijelu rekao da
zapečati svoju knjigu, jer je za posljednje vrijeme. Neke stvari u
Bibliji razumijemo tek onda kada postanemo svjedoci nekih događanja. To
je npr. jedan od razloga zašto neke stvari danas ne razumijemo. Istina
je progresivna.

Da li će se nešto desiti što će nam objaviti ove citate u budućnosti? Ili se možemo složiti da dio Biblije o kojoj govorimo ( Poslanica Jude Apostola 1:9 ) bio "objavljen" u doba apostola ( nidje ne piše da nije ).
Pa ja ovdje nisam govorio o tekstu iz Judine poslanice nego generalno da postoje dijelovi Biblije koji su nejasni čitateljima u određenom vremenu (i Protestantima i vjernicima tradicionalnih crkava). Za tekst iz Jude sam baš naprotiv, rekao da mi je jasan. Molim kad se ubuduće govori da je dragan ili bilo tko drugi nešto napisao, da se onda kaže točno što je napisao, a ne ono što ja mislim da je napisao.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
možeš li objasniti svoje stavove u vezi tvrdnje da vjeruješ da još neki dijelovi Biblije nisu jasni jer se neke stvari nisu desile?

Pa već sam naveo primjer dijelova Danijelove knjige:

Daniel 12,4 A ti, Daniele, zatvori ova objavljenja! Zapečati ovu knjigu do posljednjega vremena! Mnogi će je pretraživati, i spoznaja će biti velika.

Možemo uzeti i primjer učenika kojima mnoge stvari iz proročanstava o Isusovom prvom dolasku nisu bile jasne dok se nisu desile.

more_horiz
Pa ja ovdje nisam govorio o tekstu iz Judine poslanice nego generalno da postoje dijelovi Biblije koji su nejasni čitateljima u određenom vremenu (i Protestantima i vjernicima tradicionalnih crkava). Za tekst iz Jude sam baš naprotiv, rekao da mi je jasan. Molim kad se ubuduće govori da je dragan ili bilo tko drugi nešto napisao, da se onda kaže točno što je napisao, a ne ono što ja mislim da je napisao.[/quote]

Mislim da je apsurdno ovako razgovarati, kad svatko može provjeriti što se pisalo prije par dana. Na primjeru rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona uvidjeli smo da Protestanti (uključujući tebe) ne razumiju taj dio Biblije jer ne znaju niti u vezi čega se spore, niti gdje, njeni participanti. Tu se pojavila tvoja teorija o progresivnom objavljivanju istine, s kojom se nisam složio i o tome razgovaramo već neko vrijeme.

Daniel 12,4 A ti, Daniele, zatvori ova
objavljenja! Zapečati ovu knjigu do posljednjega vremena! Mnogi će je
pretraživati, i spoznaja će biti velika.

Danijel 12:4 ne ide tako, već:

(4) A ti, Daniele, drži u tajnosti ove riječi i zapečati ovu
knjigu do vremena svršetka! Mnogi će tumarati, i bezakonja će
rasti."

Knjiga proroka Danijela 12:4

Treba uzeti i u obzir da "knjiga" nije Biblija, već samo knjiga koju prorok piše. Trebalo bi i objasniti što znači "vrijeme svršetka" budući da knjiga nije zapečaćena već više tisućljeća.

more_horiz

Možemo uzeti i primjer učenika kojima mnoge stvari iz proročanstava o Isusovom prvom dolasku nisu bile jasne dok se nisu desile.

To je okej, ali ako Židovi i Katolici znaju za raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, tad znači da se ta rasprava desila i da imaju spoznaju o njoj. Poteškoća je što su Protestanti izbacili iz spoznaje Svetog Pisma da takvo što ne znaju.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Mislim da je apsurdno ovako razgovarati, kad svatko može provjeriti što se pisalo prije par dana.

Slažem se da nemožemo više ovako razgovarat, pa te molim da mi prestaneš stavljat u usta nešto što nisam rekao kad svatko može provjerit što sam rekao unazad par dana.

Na primjeru rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona uvidjeli smo da Protestanti (uključujući tebe) ne razumiju taj dio Biblije

Ma ko je uvidio? Ja nisam. Ja tvrdim da mi je to jednako jasno kao i prosječnom katoliku i da zbog mog vjerovanja da se usmjena predaja provjerava Biblijom moja spoznaja nije umanjena. Već sam ti rekao da ja ne odbacujem svu predaju. Ja je samo kritički promatram kroz Bibliju.

jer ne znaju niti u vezi čega se spore, niti gdje, njeni participanti.

Spore se oko Mojsijevog tijela, a mjesto je pretpostavljam tamo gdje je Mojsije i pogreben:
Ponovljeni zakon 34,5 I Mojsije, sluga Jahvin, umrije ondje u zemlji moapskoj po Jahvinoj zapovijedi.
Ponovljeni zakon 34,6 I ukopa ga on u dolini u zemlji nasuprot Bet Peoru ...

Tu se pojavila tvoja teorija o progresivnom objavljivanju istine, s kojom se nisam složio i o tome razgovaramo već neko vrijeme.

Gdje se i zašto pojavila, već sam objasnio, a može provjerit svako kad pogleda malo unazad. Ili možda ti tvrdiš da znaš bolje od mene što sam htio reći?

Ivan Šarić:
Daniel 12,4 A ti, Daniele, zatvori ova objavljenja! Zapečati ovu knjigu do posljednjega vremena! Mnogi će je pretraživati, i spoznaja će biti velika.

Kršćanska Sadašnjost:
Daniel 12,4 A ti, Daniele, drži u tajnosti ove riječi i zapečati ovu knjigu do vremena svršetka! Mnogi će tumarati, i bezakonja će rasti.

Tomislav Dretar:
Daniel 12,4 Što se tiče tebe, Daniele, čuvaj tajnu ovih riječi i zapečati Knjigu sve do vremena svršetka. Mnoštvo će biti zbunjeno ali saznanje će se uvećati .`

Đuro Daničić:
Danilo 12,4 A ti Danilo zatvori ove riječi i zapečati ovu knjigu do pošljednjega vremena; mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti.

Volio bi da nam ovo objasni netko tko dobro poznaje originalni tekst. Zasad je 3:1 za mene Wink

Treba uzeti i u obzir da "knjiga" nije Biblija, već samo knjiga koju prorok piše.

Pa zar nisam uzeo u obzir kad sam naglasio da se radi o djelovima Danijelove knjige? Ali isto tako djelovi Danijelove knjige su ujedno i djelovi Biblije što znači da postoje djelovi Biblije koji su u određenom vremenu nerazumljivi i onda u određenom vremenu postaju razumljivi.

Trebalo bi i objasniti što znači "vrijeme svršetka" budući da knjiga nije zapečaćena već više tisućljeća.

Dovoljno je da je bila zapečaćena 2 dana da bi se potvrdilo da je neka biblijska istina u određenom vremenu nejasna, a u drugom vremenu postaje jasna.

Zadnja promjena: dragan; čet 18 ruj 2008, 14:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

To je okej,
Dakle možemo li se složiti da su neke biblijske istine u određenom vremenu nejasne, dok se ne dese neki događaji nakon kojih te istine postaju jasne? 
ali ako Židovi i Katolici znaju za raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, tad znači da se ta rasprava desila i da imaju spoznaju o njoj. Poteškoća je što su Protestanti izbacili iz spoznaje Svetog Pisma da takvo što ne znaju.
Ko kaže da Protestanti to ne znaju? Ako neki spis ne stavljam u isti rang sa Biblijom, to ne znači da mi taj spis ne može poslužit kao izvor informacija.

more_horiz
Sinke:
Ako se ne varam, Protestanti su bili na Tridentu.

Bili su i odbacili proceduru pisma.Talijani su bili u većini.Nadbiskup - Gaspar de la Fosso je 1562 u svom govoru istaknuo da je autoritet Crkve iznad autoriteta Biblije, a kao dokaz naveo je svetkovanje nedjelje ..Na završetku sabora kardinal de Lorraine je uzviknuo:
Anatema svim hereticima, a prisutni su odgovorili Anatema , anatema..
Nakon što je papa Lav X. objavio papinsku bulu Exurge Domine , Martin Luther spalio je taj dokument i zatražio da se sazove opći sabor. Njemački zemaljski sabori pridružili su se 1522. tom zahtjevu, a ideju je podržavao i Karlo V Svetog Rimskog Carstva kao način ponovnog ujedinjenja Crkve i primirenja sukoba oko Reformacije.
Papa Klement VII.otvoreno se protivio ideji o sazivanju ekumenskog sabora, podržavajući u tome francuskoga kralja Franju I. Osim toga, nakon bule Execrabilis što ju je 1460. objavio papa , te njegovog odgovora Kölnskom sveučilištu 1463., u kojima je odbacio teoriju o vlasti općeg crkvenog sabora nad papom što ju je bio proklamirao sabor u Kostanci, svi su pape nastojali izbjeći sazivanje ekumenskog sabora.
Ipak, papa Pavao III. uvidio je da nije više riječ samo o nekoliko protestantskih propovjednika, nego da su i različiti knezovi i ostali vladari prihvatili nove ideje. Stoga je želio sazvati sabor, no kad je to predložio kardinalima, naišao je na jednoglasno odbijanje. Unatoč tome, poslao je nuncije širom Europe kako bi predstavio svoju zamisao. Francuska i većina njemačkih protestanata odbili su poziv. Budući da je Karlo V. inzistirao da se sabor održi, papa ga je sazvao prvotno u Mantovi, a potom u Trentu. Oživjela je inkvizicija čiji kanonski princip postoji još od Justinijana I ..Nažalost - antikristovsko reagiranje je oživjelo i u protestantskim redovima..
Jedan od nezgrapnih posljedica koncila bio je i tridesetogodišnji rat iako je crkveno pitanje u Njemačkoj bilo rješeno Augzburškim religijskim mirom, iako su protestanti bili u većini carska je vlast bila u rukama katolika..Rat se završio Vestfalskim mirom i bila je napuštena ideja da se problem između katolika i protestanata može riješiti mačem i ognjem..

more_horiz
[quote="dragan"]
Sinke je napisao/la:

Ivan Šarić:

Kršćanska Sadašnjost:
Daniel 12,4 A ti, Daniele, drži u tajnosti ove riječi i zapečati ovu knjigu do vremena svršetka! Mnogi će tumarati, i bezakonja će rasti.

Tomislav Dretar:
Daniel 12,4 Što se tiče tebe, Daniele, čuvaj tajnu ovih riječi i zapečati Knjigu sve do vremena svršetka. Mnoštvo će biti zbunjeno ali saznanje će se uvećati .`

Đuro Daničić:
Danilo 12,4 A ti Danilo zatvori ove riječi i zapečati ovu knjigu do pošljednjega vremena; mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti.

Volio bi da nam ovo objasni netko tko dobro poznaje originalni tekst. Zasad je 3:1 za mene Wink

Pravo da ti kažem, nisam puno gledao jevrejski text, koliko vidim, engleski prevodi idu u prilog toga da će se znanje umnožiti i sl.
"But as for you, Daniel, aconceal these words and bseal up the book until the cend of time; dmany will go back and forth, and knowledge will increase." (New American Standard Bible)

Tu ideju odražavaju i sledeći prevodi:

The English Translation of The Septuagint Version of the Old Testament (LXE) by Sir Lancelot C. L. Brenton

The New International Version 1984 (NIV)

Tanakh, na engleskom, u izdanju Jewish Publication Society

Međutim-ne znam zašto, neki katolički prevodi na engleskom ne kažu da će se "znanje umnožiti," već će se "zlo" umnožiti (New American Bible, New Jerusalem Bible), čak i Stvarnost kaže "bezakonja će rasti." Očito imaju razlog zašto tako prevode, nešto mi se ne da sada dublje da vidim šta je posredi. Tako da Sinke ima prava kada tako nešto veli jer koristi katoličke prevode koji isto vele.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Ako provjeriš, ti si prvi spomenuo da su Židovi u Bereji bili pohvaljeni jer su proučavali Sveto Pismo na čijem su učenju proučavali navode apostola. Ja sam samo rekao da tim citatom ne možeš braniti Sola Scripturu jer nisu proučavali Bibliju koju koriste pratitelji Sola Scripture.

No Nick je već prije bio upozoren od svojih sugovornika da ne rasipa temu. Poštujem njegove misli, te trud koji ulaže u razgovor, ali nema smisla da u replyu gdje se traži nešto o Objavi on priča o jezuitskim najezdama na Protestantizam.

Čini se da smo izgubili nit u razgovoru: možeš li objasniti svoje stavove u vezi tvrdnje da vjeruješ da još neki dijelovi Biblije nisu jasni jer se neke stvari nisu desile?

Dragi brate, sasvim si u pravu što ovo veliš, ali ako hoćeš iskren da budeš prema sebi i nama koji čitamo, i intelektualno pošten (a to ništa ne košta), nema smisla spominjati ni Luterove pokolje i da sad ne nabrajam. Tačno je da se teme rasipaju, ali to je uvek tako, i nisam vidio nikada ni jednu jedinu temu koja to nije radila, ali mislim da je to u umerenoj granici dozvoljeno. Ne bih opet da rasipam temu, ali kada mi daš mišljenja i odgovore onda mi samo nekako javi da pogledam, da li na ovoj temi ili na nekoj drugoj. U pravu si, nije uvek dobro rasipati temu, pa zato može postojati nekoliko tema, mada koliko vidim, sve su nekako povezane i ne možemo a da se držimo isključivo jedne.

Pozdrav, i hvala unapred.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Ne može- ja pratim diskusiju konstruktivnim argumentima, kao i moj dosadašnji sugovornik. Ti si taj koji unutar rasprave od progresivnoj istini Biblije pričaš o jezuitima i inkviziciji.

Slažem se, dragi brate, u potpunosti. To nema veze sa temom kao ni Luterovi pokolji, zar ne?

Napisao si mnogo, kritizirao malo.

Kako ti kažeš.

Ja nemam nikakvih problema, apostoli su koristili Tradiciju, koristim je i ja.

Ja također.

Nema potrebe- ideja da je Biblija napisana za provjeru Tradicije nema nikakvu osnovu u objektivnim činjenicama.

Ako je Božja reč ono što su govorili apostoli i proroci a to posle zapisali-onda je ipak Biblija merodavna.

Kako bi ti provjerio u Bibliji Usmenu predaju da se rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona desila na tržnici pred tisućama ljudi?

Ne razumem zaista??

Nemam namjeru o tome ovdje govoriti- da su Židovi u Bereji koristili Deuterokanon možeš provjeriti iz bilo kojeg hebrejskog autentičnog izvora.

Ok, nema problema, ja sam se godinama bavio pitanjem kanona i nikada nisam našao to što ti veliš.

Gle, opet to radiš- dezintegriraš raspravu i vučeš na novu temu jer se bojiš razgovarati o tome da se Biblija ne objavljuje progresivno.

Ne bojim se, nego ne vidim smisao priče o stvarima koje ne želiš čuti. Kreni mi pokaži da su jevreji mali takav kanon kakvog ti veliš. Drugo-istina jeste progresivna, to je očito iz Biblije. Treće-katolici vele da se i tradicija progresivno pa onda ne znam šta je konkretno problem.

Pitaj bilo kojeg hebrejskog stručnjaka da li je Deuterokanon bio u upotrebi u dijaspori- svi će ti reći da jest- i da Židovi Bereje nisu bili drukčiji.

To nisam našao u stručnoj literaturi. Ako proverim i nađem-javljam ti.

Što se tiče 8. aprila. 1546, dovoljno se sjetiti da su Katolički redovnici do tog datuma , čitav Srednji Vijek, rukom prepisivali Bibliju s Deuterokanonom. Dakle bilo kakvi mitovi o knjigama dodanima u 16. stoljeću su priče za malu djecu (Luther je zaslužan za micanje tih knjiga iz vaših Biblija, ali on je i za Otkrivenje mislio da je nakanonsko ).

Prvo, Luter 1536, ako sam zapamtio godinu, nije ništa izbacio iz svoje Biblije, nego je na kraju dodao te knjige pod naslovom "Apokrifi," a to je uradio iz više razloga-sam Jeronim, npr., nije ih uvrstio među kanonske. Priča da je Luter "izbacio" nešto iz "svoje" Biblije je čist mit i nepoznavanje činjenica. Drugo, rukom se u ono vreme sve prepisivalo,a Biblija je prva knjiga koja se počela štampati. Treće, za micanje tih knjiga je zaslužan i Jeronim koji ih nije našao u jevrejskom kanonu. I četvrto, najviše su krivi jevreji koji nikada nisu prihvaćali apokrife kao deo kanona.

Deuterokanon je izraz za knjige zajedničke Katolicima i Pravoslavcima. Potonji u potpunosti imaju te knjige unutar Svetog Pisma, ali budući da nitko nije od njih Sola Scriptura, Katolici priznaju autentičnost ostalih knjiga i nisu u nikakvom srazu s Pravoslavcima po pitanju Pismene Objave.

Pravoslavni nemaju isti kanon kao i katolici, niti imaju iste deuterokanonske knjige.Wink

more_horiz

jer ne znaju niti u vezi čega se spore, niti gdje, njeni participanti.

Spore se oko Mojsijevog tijela, a mjesto je pretpostavljam tamo gdje je Mojsije i pogreben:
Ponovljeni zakon 34,5 I Mojsije, sluga Jahvin, umrije ondje u zemlji moapskoj po Jahvinoj zapovijedi.
Ponovljeni zakon 34,6 I ukopa ga on u dolini u zemlji nasuprot Bet Peoru ...

Ovo nije pretpostavka, već usmena predaja za koju nema nikakvih osnova u Svetom Pismu. Ako Pismom provjeravamo Tradicije, ova pada na ispitu.

Gdje se spore? Što veli Pismo?

Gdje se i zašto pojavila, već sam objasnio, a može provjerit svako kad pogleda malo unazad. Ili možda ti tvrdiš da znaš bolje od mene što sam htio reći?

Nema potrebe za time. Ako i jedan i drugi vjerujemo da nemamo što skrivati, tad jednostavno nismo shvatili jedan drugoga.

Ivan Šarić:

Kršćanska Sadašnjost:

Tomislav Dretar:

Đuro Daničić:

Volio bi da nam ovo objasni netko tko dobro poznaje originalni tekst. Zasad je 3:1 za mene Subota vs. Nedjelja - Page 31 Icon_wink

Proučio sam. Septuaginta taj citat ima drukčijeg od kasnijih verzija, tako da nam je badava rezultat- ovisi samo koju ćeš verziju prevoditi.

Pa zar nisam uzeo u obzir kad sam naglasio da se radi o djelovima Danijelove knjige? Ali isto tako djelovi Danijelove knjige su ujedno i djelovi Biblije što znači da postoje djelovi Biblije koji su u određenom vremenu nerazumljivi i onda u određenom vremenu postaju razumljivi.

Samo sam želio naglasiti da kad Bog veli "zapečati ovu knjigu" ne misli na cijelo Sveto Pismo. Ovo treba i osvijestiti, da do 4. vijeka nije bilo kanona Svetog Pisma, tako da nigdje u Bibliji ne piše da će 400 godina nakon Krista doći knjiga koja će skrivati sve stvari koje se imaju/nemaju desiti.

Dovoljno je da je bila zapečaćena 2 dana da bi se potvrdilo da je neka biblijska istina u određenom vremenu nejasna, a u drugom vremenu postaje jasna.

Zašto? Ako je nešto zapečaćeno i nedostupno, tad nam ne može biti nit dano na čitanje, a kamoli na razumijevanje.

more_horiz

Kako bi ti provjerio u Bibliji Usmenu predaju da se rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona desila na tržnici pred tisućama ljudi?

Ne razumem zaista??

Ako sam dobro dosad razumio, princip tvojeg vjerovanja u Usmene Predaje jest da ih provjeriš jesu li u skladu Svetom Pismu. Ja te sad pitam: ako znamo iz Svetog Pisma da se desila rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona (provjerili smo i ustanovili da su apostoli uistinu vjerovali u njenu autentičnost), gdje se može provjeriti gdje se ona odigrava?

Na temelju Pisma znamo da se nešto desilo u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, ali ne možemo znati što iz Pisma samog. Ovo znači da je Usmena Predaja potrebna ne da bi se provjerila u Bibliji, već da bi Biblija bila jasna.

Nemam namjeru o tome ovdje govoriti- da su Židovi u Bereji koristili Deuterokanon možeš provjeriti iz bilo kojeg hebrejskog autentičnog izvora.

Ok, nema problema, ja sam se godinama bavio pitanjem kanona i nikada nisam našao to što ti veliš.

Iskreno govoreći, sumnjam, jer radi se o osnovama. Pitaj Abrahama za detalje, on je jučer pričao o aleksandrijskoj struji.

Prvo, Luter 1536, ako sam zapamtio godinu, nije ništa izbacio iz svoje Biblije, nego je na kraju dodao te knjige pod naslovom "Apokrifi," a to je uradio iz više razloga-sam Jeronim, npr., nije ih uvrstio među kanonske. Priča da je Luter "izbacio" nešto iz "svoje" Biblije je čist mit i nepoznavanje činjenica. Drugo, rukom se u ono vreme sve prepisivalo,a Biblija je prva knjiga koja se počela štampati. Treće, za micanje tih knjiga je zaslužan i Jeronim koji ih nije našao u jevrejskom kanonu. I četvrto, najviše su krivi jevreji koji nikada nisu prihvaćali apokrife kao deo kanona.

Kao prvo, Luther je štampao ove knjige ali ih nije smatrao dijelom Biblije, već dodatnom literaturom. Jeronim je nakon dublje studije proglasio te knjige kanonskima. Luther je iz Biblije izbacio knjige Deuterokanona, a njegovi spisi pokazuju najbolju namjeru da se izbace i neke druge knjige ( Otkrivenje ).

Drugo, činjenica da je Biblija prva knjiga koja se počela štampati niti najmanje ne mijenja činjenicu da su ljudi do 16. stoljeća Deuterokanon smatrali Svetim Pismom.

Treće, Jeronim je promijenio mišljenje nakon duže istrage.

Četvrto, pitaj Abrahama za Deuterokanon, i zapitaj se zašto se slavi Hanuka.

Deuterokanon je izraz za knjige zajedničke Katolicima i Pravoslavcima. Potonji u potpunosti imaju te knjige unutar Svetog Pisma, ali budući da nitko nije od njih Sola Scriptura, Katolici priznaju autentičnost ostalih knjiga i nisu u nikakvom srazu s Pravoslavcima po pitanju Pismene Objave.

Pravoslavni nemaju isti kanon kao i katolici, niti imaju iste deuterokanonske knjige.Wink[/quote]

Kao što sam gore i ja rekao, da.
Ali budući da mi nismo Sola Scriptura, ne trebamo imati isti kanon da bismo priznavali autentičnost Pismene Objave. Wink

more_horiz
Problem je sa dopunom Daniela koja se sastoji od tri poglavlja koja se ne nalaze u hebrejsko / aramejskom tekstu . Tekst ovih poglavlja je pronađen u Septuaginti.. Oni su prihvaćeni kao kanonski i prevedeni kao takvi u rimokatoličkoj, pravoslavnoj i Istočno pravoslavnoj bibliji. Oni su navedeni u članu VI od trideset i devet članaka Engleske crkve.
Židovi i Protestants slijedite tekst masoretske tradicije.
Zašto se dopune u Danielu nalaze u kanonu?
Pitanja o nadahnuću, Objavi, kanonu a u svezi subota vsv.nedjelja ne daju se izvaditi iz povijesti..
Ima povijesničara koji spore da je Antioh Epifan bio Mali rog no
Hanuka je jedan od najvećih židovskih praznika, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca. Tim se praznikom spominje događaja iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa . To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.
S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.
Subota vs. Nedjelja - Page 31 Stattler-Machabeusze

Pogledajmo i poslusajmo Judu Makabejskoga od Haendela:
https://www.youtube.com/watch?v=HLeElDK-8Sk

Amozemo i ovo o propasti Baltasara:

more_horiz
Ako sam dobro dosad razumio, princip tvojeg
vjerovanja u Usmene Predaje jest da ih provjeriš jesu li u skladu
Svetom Pismu. Ja te sad pitam: ako znamo iz Svetog Pisma da se desila
rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona (provjerili smo i
ustanovili da su apostoli uistinu vjerovali u njenu autentičnost), gdje
se može provjeriti gdje se ona odigrava?

Na temelju Pisma
znamo da se nešto desilo u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela
i demona, ali ne možemo znati što iz Pisma samog. Ovo znači da je
Usmena Predaja potrebna ne da bi se provjerila u Bibliji, već da bi
Biblija bila jasna.

Hm...pravo da ti kažem, ovako nešto mi se sviđa. Meni nije problem da tako postavim stvari i da kažem: hajde da istražimo sve kulturološke okolnosti da bismo razumeli određeni biblijski tekst, događaj, šta god. Ali meni sve to što je sekundarno (u ovom slučaju-apokrifna literatura) nije kriterij za Sveto Pismo, nego obrnuto. Ja nemam problem s time što je apostol Juda citirao apokrif, ali i dalje ne vidim u samom Svetom Pismu nigde nikakav princip na osnovu koga bih mogao zaključiti da bilo koje citiranje vanbiblijskih spisa čini sam taj spis-nadahnutim. Pretpostavljam da je Sveto Pismo ipak nadahnuto? Ako je nadahnuto, onda se brojna pitanja postavljaju. Na kom nivou jeste biblijski tekst nadahnut, ili-kako je on nadahnut? Šta je kriterij za to? Kada biblijski tekst postaje nadahnut? Vidiš, tradicija koliko god bila dobra i korisna (jesam li negde tvrdio drugačije?)-za nju se nikada ne veli u samom Pismu ni da je nadahnuta ni da je Božja reč i sve ostalo. U rangiranju tih dveju stvari, očito Bibliji pripada primat, kao knjizi kroz koju je Bog nadahnućem i objavom govorio svetim Božjim ljudima. Tradicija je čista interpretacija Biblije.

Iskreno govoreći, sumnjam, jer radi se o osnovama. Pitaj Abrahama za detalje, on je jučer pričao o aleksandrijskoj struji.

Možeš da sumnjaš koliko hoćeš, meni to ne smeta. Wink Znam šta sam pročitao u vezi toga i znam gde sam to čitao, sigurno ne na wikipediji i sličnim sajtovima. Nigde se u Talmudu apokrifne ili deuterokanonske knjige ne nazivaju Pismom ili nadahnutim knjigama i slično, npr. Josif Flavije govori o kanonu kakvog i danas imaju jevreji, bez apokrifa, npr. Flavije čak nigde ni na jednom mestu ne citira ni jednu jedinu apokrifnu knjigu, npr. U Novom zavetu se nigde ni na jednom jedinom mestu bilo koji citat iz apokrifa ne naziva "Pismom," niti se bilo kada bilo koji apokrif od strane jevreja tako nazivao. Esenska zajednica nikada nije usvajala apokrife kao Sveta Pisma, iako ih je imala koliko hoćeš, ali takva vrsta literature nikada nije bila u rangu sa Svetim Pismima.

Da bi me uverio u suprotno, onda moraš imati nešto mnogo konkretnije nego nešto tipa "proveri," "sumnjam da si se bavio time," etc. Kada kažem da jesam, onda znači da se jesam bavio tom tematikom i koristio literaturu koja je meni bila u tom trenutku dostupna. Ako čitam Enciklopediu Judaicu gde piše, recimo, u članku koji slovi APOCRYPHA AND PSEUDEPIGRAPHA od Josepha Dana koji je bio profesor Jevrejske literature na Hebrew University u Jerusalemu ove reči:

In the old manuscripts of the Septuagint it was the custom to place the books of the Apocrypha, and at times of the Pseudepigrapha, among the Holy Scriptures. In consequence of this and of quotations by the early church writers, who mention details from these books, there arose in the 19th century the theory that at one time—at least in Alexandria—these books were considered part of the canon. There are those who assume that even in Erez Israel the Apocrypha was for a certain period (until the destruction of the Temple in 70 C.E.), considered part of the canon, and that the canon as known later was fixed only in the days of the synod of Jabneh (first century C.E.). All these views, however, are erroneous, based as they are upon a series of faulty premises. Moreover, those scholars were of the opinion that the talmudic discussions about certain books that had to be "hidden away" (Shab. 13b), or about books that do not "render the hands unclean," or Akiva's extreme pronouncement that he who reads Sefarim Hizonim forfeits his share in the world to come (Sanh. 10:1), all indicate that only during their period—following the destruction of the Second Temple—was the traditional canon of 24 books finalized.

Onda to ima određenu težinu za mene. Iz više razloga. Prvo što radim jeste proverim još nekoliko izvora na sličnu temu, jevrejskih, pre no što konsultujem ostale izvore koji ne dolaze od njih, ali govore o istoj temi. Onda jednostavno vidiš da svi govore slično o toj temi. Drugo što radim jeste da odem direktno u Talmud i proverim šta zapravo piše, imam ga i na engleskom i na jevrejskom jeziku. Ako oni tako kažu-kako bilo ko može da ustane protiv toga i da drugačije tvrdi, i na osnovu čega? Izvoli pa mi pokaži drugačije. Naravno-ne kažem da nije bilo diskusije oko pojedinih knjiga i slično, ali u deo kanona nikada nisu ulazili apokrifi.

U stvari, prema jevrejskoj enciklopediji: "according to talmudic tradition (BB 14b) the canon was already fixed at the end of the Persian period."

I to je stav kojeg ima i Flavije i svi jevreji. Nigdi ni pomena da je bilo ko od njih smatrao apokrife i pseudoepigrafe na istom nivou kao Sveta Pisma ili kanon Starog zaveta.

Kao prvo, Luther je štampao ove knjige ali ih
nije smatrao dijelom Biblije, već dodatnom literaturom. Jeronim je
nakon dublje studije proglasio te knjige kanonskima. Luther je iz
Biblije izbacio knjige Deuterokanona, a njegovi spisi pokazuju najbolju
namjeru da se izbace i neke druge knjige ( Otkrivenje ).

Kao prvo, Luter je smestio apokrife tamo gde im je uvek i bilo mesto-u apendixu a ne u istom rangu sa Svetim Pismima, kao što je to radio i Jeronim i mnogi drugi. Nigde nisam našao da je Jeronim kasnije prihvatio kao deo kanona apokrife. Kao drugo, smešna je i neozbiljna priča da je Luter bilo šta izbacio iz Biblije. Ako se pozivaš na Jeronima i kažeš da je "nakon dublje studije proglasio te knjige kanonskim," onda isto važi i za Lutera koji nije teološki razumeo poslanicu apostola Jakova, ali nigde nemaš nikakvih pokazatelja da je on bilo šta "izbacio" koliko je "sumnjao" u njihovu nadahnutost, zna se zbog čega. Zašto bi Jeronim bio bolji od njega? Osim toga, za knjigu Otkrivenja postoji mnogo veća debata među crkvenim ocima koji su zaista neusklađeni povodom te knjige jer je isto tako nisu razumeli, čak je na istoku u nekim krugovima i dan danas ta knjiga sporna.

Drugo, činjenica da je Biblija prva knjiga koja
se počela štampati niti najmanje ne mijenja činjenicu da su ljudi do
16. stoljeća Deuterokanon smatrali Svetim Pismom.

Ta "činjenica" je ravna činjenici da su ljudi do Galileja i Kopernika smatrali da se sunce okreće oko zemlje. Wink A ne obrnuto. Pitanje kanona uopšte nije bilo aktuelno tokom srednjeg veka jer većina naroda nije ni čitala Bibliju nit ju je imala. To dolazi tek s pojavom reformacije.

Treće, Jeronim je promijenio mišljenje nakon duže istrage.

Aha, a Luter nije na to imao pravo, jel? Po kom osnovu, i zašto večito prozivaš Lutera za to kada svako objektivan i iskren zna da je Luter promenio mišljenje? A šta je sa Avgustinom koji je isključio Plač Jeremijin iz popisa starozavetnih knjiga koje su kanonske?

Osim toga, zanimljivo je da u The New Catholic
Encyclopedia u članku koji govori o Kanonu stoji ovo zapisano:

“St. Jerome distinguished between canonical books and ecclesiastical
books. The latter he judged were circulated by the Church as good
spiritual reading but were not recognized as authoritative Scripture. The
situation remained unclear in the ensuing centuries...For example, John of
Damascus, Gregory the Great, Walafrid, Nicolas of Lyra and Tostado
continued to doubt the canonicity of the deuterocanonical books. According
to Catholic doctrine, the proximate criterion of the biblical canon is the
infallible decision of the Church. This decision was not given until
rather late in the history of the Church at the Council of Trent
. The
Council of Trent definitively settled the matter of the Old Testament
Canon.
That this had not been done previously is apparent from the
uncertainty that persisted up to the time of Trent.”

E sad bih voleo da vidim ko nije u pravu-The New Catholic Encyclopedia ili ti?

A na sajtu www.justforcatholics.org našao sam ovaj citat:

The practice of the Church up to the time of the Reformation was to
follow the judgment of Jerome who rejected the Old Testament apocrypha on
the grounds that these books were never part of the Jewish canon. These
were permissible to be read in the churches for the purposes of
edification but were never considered authoritative for establishing
doctrine
.
The Protestants did nothing new when they rejected the apocrypha
as authoritative Scripture. It was the Roman church that rejected this
tradition and ‘canonized’ the ecclesiastical books.

Četvrto, pitaj Abrahama za Deuterokanon, i zapitaj se zašto se slavi Hanuka.

Laughing Hanuka je bio nacionalni praznik i nema veze s vezom u vezi ovog što pričamo. Laughing

Kao što sam gore i ja rekao, da.
Ali budući da mi nismo Sola Scriptura, ne trebamo imati isti kanon da bismo priznavali autentičnost Pismene Objave. Wink

Ta zato ste i u kontradikciji sami sa sobom i saborima koji su čas jedno čas drugo odlučivali, sa Jeronimom i mnogim crkvenim ocima koji su drugačije gledali na Sveto Pismo i božansku objavu, etc., ali to je već druga priča.

more_horiz
remove_circleSimilar topics
chat_bubbleNedjelja - svetkovanje
chat_bubbleSubota vs. Nedjelja
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply