Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 41 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Naravno Dragane da imam dokaz,jer da nemam nebi ni pisao ono šta sam napisao.Kao prvo možeš provjerit njihovo vjerovanje na internetu i tamo nećeš naći informaciju da su Valdenžani ikada svetkovali subotu.

Pa mislim da nečiji web sajt baš i nije zvaničan povijesni dokumet koji bi mogao nešto potvrdit ili opovrgnit.

Kao drugo Samuele Bachiochi je razotkrio greške u knjizi Velika Borba i među ostalim se pozabavio pitanjem Valdenžana i njihovim navodnim svetkovanju subote o kojim je pisala "proročica" EGW.Detaljno je proučio povijest ove skupine i iskreno priznao da oni nikada nisu svetkovali subotu,

Opet ponavljam isto. Jel možemo od tebe dobit nekakve izvore za ove tvrdnje. Imaš li neki citat?

pa ako meni ne vijeruješ valjda možeš njemu ipak je on vaš.

Kakve to veze ima što je naš? Ja ne prihvatam zdravo za gotovo što neko kaže samo zato što pripada istoj denominaciji kojoj pripadam i ja.

I za kraj smo bi napomenuo da je na današnji dan prije dvije tisuće godina subota ispunjena.

Subota ti se ispunjava sedmog dana svakog tjedna već oko šest tisuća godina, a tako će ti potrajat cijelu vječnost.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Ja sam samo napisao da Valdenžane nije ni trebao stavljat na ovaj popis jer oni nikad nisu svetkovali subotu.

Pa zavisi kako se posmatraju Valdenžani. Možda većina njih nikada nije svetkovala subotu, ali moguće je da neki među njima ipak jesu.

"Among the documents. we have by the same peoples, an explanation
of the Ten Commandments dated by Boyer 1120. Observance of the Sabbath
by ceasing from worldly labours, is enjoined.
" Blair, History
of the Waldenses, Vol.1, p. 220

"Robinson gives an account of some of the Waldenses of the
Alps, who were called Sabbati, Sabbatati, Insabbatati, but more
frequently Inzabbatati. "One says they were so named from the
Hebrew word Sabbath, because they kept the Saturday for the Lord's
day.
'" General History of the Baptist Denomination, Vol.II,
P. 413.

"In 1310, two hundred years before Luther's theses, the Bohemian brethern
constituted onefourth of the population of Bohemia, and that they were in touch
with the Waldenseswho abounded in Austria, Lombardy,. Bohemia, north Germany,
Thuringia, Brandenburg, and Moravia. Erasmus pointed out how strictly Bohemian
Waldenseskept the seventh day Sabbath
." Armitage, "A History of the
Baptists," p.313; Cox, "The Literature of the Sabbath Question," vol.
2, pp. 201-202

"For centuries evangelical bodies, especially the Waldenses, were called
Insabbati because of Sabbath-keeping.
" Gui, Manueld' Inquisiteur

"The inquisitors...[declare] that the
sign of a Vaudois(Waldenses of France), deemed worthy of death, was
that he followed Christ and sought to obey the commandments of God.
"
History of the Inquisition of the Middle
Ages," H.C.Les, vol.1

"Louis XII, King of France (1498-1515), being informed by the
enemies of the Waldense inhabiting a part of the province, that
several heinous crimes were laid to their account, sent the Master
of Requests, and a certain doctor of the Sorbonne, to make inquiry
into this matter. On their return they reported that they had visited
all the parishes, but could not discover any traces of those crimes
with which they were charged. On the contrary, they kept the Sabbath
day, observed the ordinance of baptism, according to the primitive
church, instructed their children in the articles of the Christian
faith, and the commandments of God. The King having heard the report
of his commissioners, said with an oath that they were better men
than himself or his people.
" History of the Christian Church,
Vol.II, pp. 71, 72, third edition. London: 1818.

Ono što je zanimljivo i možda u potpunosti nejasno jeste sama pojava Valdenžana, otkuda oni, njihov razvoj, etc. Verovatno ne postoji jedinstven pokret Valdenžana, niti su oni nastali od Petra Valda, pa zato postoje razna mišljenja oko toga jesu li oni ili pak nisu - držali subotu, premda i to držanje subote ne mora značiti na način kako mi to smatramo.

Sve u svemu, ovo je za široku priču, a ja ne bih izvlačio nikakve prevelike zaključke iz svega ovoga, bar dok ne bude jasno o čemu je reč. Par linkova sa neta ne pomaže da se rasvetli situacija, kakva god da ona jeste.

more_horiz
Opet ću ponovit nije ni najmanje fer šta je stavio na onu listu Valdenžane samo da bi imao kontinuitet svetkovanja subote kroz povjest,nemajući nikakve dokaze da su oni svetkovali subotu.To bi sigurno znali njihovi sljedbenici koji danas postoje,a oni kažu da subotu nikad nisu držali nego uvjek nedelju.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Opet ću ponovit nije ni najmanje fer šta je stavio na onu listu Valdenžane samo da bi imao kontinuitet svetkovanja subote kroz povjest,nemajući nikakve dokaze da su oni svetkovali subotu.To bi sigurno znali njihovi sljedbenici koji danas postoje,a oni kažu da subotu nikad nisu držali nego uvjek nedelju.

Ajde pročitaj si još jednom ...

"Robinson gives an account of some of the Waldenses of the Alps, who were called Sabbati, Sabbatati, Insabbatati, but more frequently Inzabbatati. "One says they were so named from the Hebrew word Sabbath, because they kept the Saturday for the Lord's day.'" General History of the Baptist Denomination, Vol.II, P. 413

Ne znam zašto te toliko pogađa subota, ako imaš kakav prigovor uputi ga Bogu, On je tvorac subote, ne ja ...
s druge pak strane ne vidim da te pogađa progonstvo i istrebljivanje istih od strane Katoličke crkve, imaš li i tu prigovor?

more_horiz
10 je napisao/la:

Sabbath Observance Through The Centuries - The First Century A.D.

Guglanjem se prilično jednostavno može otkriti iz kojeg su izvora preuzeti ovi materijali, stoga bi prikladnije bilo jednostavno postaviti link umjesto zatrpavanja postovima - što uvelike opstruira konstruktivnost diskusije. Letimično koliko sam uspio pregledati prezentirane materijale, uviđam da ni u čemu ne mijenjaju temeljne činjenice vjere prvih kršćana u pogledu ovog pitanja, mogu i objasniti zašto. Sve što je dotični izvor uspio pronaći oko priželjkivanog svetkovanja subote, jesu komentari novovjekovnih povijesnih priručnika, sa redovito izvankontekstualnim i tendencioznim prizvukom. Dakle riječ je više o traženju podloge za unaprijed stvoren zaključak, negoli objektivnom i znanstvenom proučavanju stvarnosti.

Ono što mi iz autentičnih ranokršćanskih izvora pouzdano znamo, jest da je usporedbno s prekidom opsluživanja Zakona, napušteno svetkovanje subote, koje je uvijek promatrana u tom kontekstu. Prepoznato je da je subota po svojoj simbolici, kao spomen na izlazak i prvo stvaranje, ispunjena stvarnost koja svoju puninu dobiva u Kristovu uskrsnuću kao događaju pravog i savršenog izlaska iz ropstva, te rekapitulacije svega stvorenoga. I budući da se taj središnji događaj spasenja odvio u prvi dan tjedna, vlašću ključeva kraljevstva nebeskog Crkva je opravdano uvela svetkovanje dana Gospodnjeg, kao njegov spomen, i istovremeno znak iščekivanja Isusovog drugog dolaska. Postojanju takve prakse svjedoči brojni autentični kršćanski spisi iz prvih stoljeća:

http://crkvenidokumenti.blogspot.com/2008/11/povijesni-zapisi-o-svekovanju-dana.html

I prema tome, ovdje imamo vrlo jasnu potvrdu, da je riječ o apostolskoj vjeri, koja je prisutna od samog početka, i živi u Crkvi sve do konca svijeta.

Što se pak tiče valdenza, u načelu je sasvim svejedno jesu li ili nisu svetkovali subotu, jer su ipak stupili na pozornicu jedno tisućljeće prekasno da bi se mogli izvlačiti nekakvi zaključci. Mi na temelju Pisma dobro znamo da će se apostolska vjera čuvati u Crkvi od početka pa do konca svijeta (Mt 16,18; 28,20; Iv 14,16), tako da je već ovo odsustvo svetkovanja subote među kršćanima za kojih tisućljeće i pol, pored svih drugih razloga, dokaz da taj članak ne spada u nauk apostolski.

No, da ne bi bilo zabune, valdenzi nisu svetkovali subotu. Tome ne postoje nikakvi povijesni izvori, te jedino na čemu se mogu bazirati unaprijed priželjkivani zaključci jesu, opet - novovjekovni povijesni komentari koji polaze od nevjerodostojnih premisa.

Dragan je napisao/la:
''Kao
drugo Samuele Bachiochi je razotkrio greške u knjizi Velika Borba i
među ostalim se pozabavio pitanjem Valdenžana i njihovim navodnim
svetkovanju subote o kojim je pisala "proročica" EGW.Detaljno je
proučio povijest ove skupine i iskreno priznao da oni nikada nisu
svetkovali subotu,''

Opet ponavljam isto. Jel možemo od tebe dobit nekakve izvore za ove tvrdnje. Imaš li neki citat?

Argument na kojem se, unatoč svjedočanstvu samih valdenza, temelji zaključak da su valdenzi svetkovali subotu jest naziv ''insabbati''. Pretpostavlja se da on dolazi od činjenice da su svetkovali subotu (nešto sličnu nazivu ''subotari'' kod nas). Međutim, to nije točno. Najugledniji adventistički teolog S. Bacchiocchi, nakon iscrpnog istraživanja, nije pronašao nikakve povijesne dokaze da bi valdenzi svetkovali subotu, a spomenuti naziv dolazi od lat. ''sabbatum'', u prijevodu sandala, te bi naziv insabbati bio značenja - oni koji nose sandale. Izvore možemo vidjeti ovdje:

http://true.faithweb.com/7-white-sberrors.htm#Valdenzani

http://www.thebereancall.org/node/5313

http://www.ellenwhiteexposed.com/gc1.htm

Prema tome, ovaj pokušaj otpada, i ostaje nam zapitati se vjerujemo li Božjem obećanju da će se apostolska vjera čuvati od koljena do koljena? Ako vjerujemo, znajmo onda da subota ne spada u polog apostolske vjere. Ove su činjenice već same po sebi dokaz.

more_horiz
Nemam ja nikakvih problema sa subotom jer da sam Židov i da čekam prvi Gospodinov dolazak sasvim sigurno bi držao subotu.Ali pošto sam kršćanin i čekam drugi Gospodinov dolazak zato slavim nedelju.Ti imaš problem jer moraš potražit neku drugu skupinu umjesto Valdenžana da bi imao neprekinuti niz slavljenja subote kroz povjest.

more_horiz
Što se tiče progona od strane Katoličke Crkve,naravno da se kao katolici ne ponosimo s tim ali to nije nikakav razlog da trebamo napustit Kristovu Crkvu budući da je Isus prorekao da će u Njegovoj Crkvi biti i onih dobrih pa i onih zlih.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Što se tiče progona od strane Katoličke Crkve,naravno da se kao katolici ne ponosimo s tim ali to nije nikakav razlog da trebamo napustit Kristovu Crkvu budući da je Isus prorekao da će u Njegovoj Crkvi biti i onih dobrih pa i onih zlih.

Hvala Dragom Bogu,da sud o dobrima i zlima nije Njegov kao ljudski.Inace po ljudima,mnogi vec ne bi imali prava biti ni blizu imena Bozjeg.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Nemam ja nikakvih problema sa subotom jer da sam Židov i da čekam prvi Gospodinov dolazak sasvim sigurno bi držao subotu.Ali pošto sam kršćanin i čekam drugi Gospodinov dolazak zato slavim nedelju.Ti imaš problem jer moraš potražit neku drugu skupinu umjesto Valdenžana da bi imao neprekinuti niz slavljenja subote kroz povjest.

Hajde Smirnof da se još malo nasmijemo ...

"Perhaps the boldest thing, the most revolutionary change the Church ever did, happened in the first century. The holy day, the Sabbath, was changed from Saturday to Sunday. "The day of the Lord" was chosen, not from any direction noted in the Scriptures, but from the Church's sense of its own power .... People who think that the Scriptures should be the sole authority, should logically become Seventh-day Adventists, and keep Saturday holy." (Saint Catherine Church Sentinel, Algonac, Michigan, May 21, 1995.)

"Sunday is a Catholic institution and its claim to observance can be defended only on Catholic principles .... From beginning to end of Scripture there is not a single passage that warrants the transfer of weekly public worship from the last day of the week to the first." (Catholic Press, Sydney, Australia, August, 1990.)

I onda, šta kaže tvoja crkva tko se drži pisma, ima li smisla sa vama raspravljati na temelju biblije kad vaše vodstvo samo priznaje da nije utemeljeno na istom?

more_horiz
Pa da,dobro je rekao ovaj teolog da nema u Bibliji direktne zapovjedi za nedelju,te da su je prvi katolici nametnuli a to su:sv.Petar,sv.Pavao,sv.Jakov,sv.Ivan itd.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Pa da,dobro je rekao ovaj teolog da nema u Bibliji direktne zapovjedi za nedelju,te da su je prvi katolici nametnuli a to su:sv.Petar,sv.Pavao,sv.Jakov,sv.Ivan itd.

Opet logika, kažeš nema toga u Bibliji, a pisci biblije su nametnuli svetkovanje nedjelje. Nema znakova za svetkovanje nedjelje prije polovice 2. stoljeća, a prvi nedjeljni zakon je donio Konstantin 321. god. - dakle opet promašaj.

more_horiz
Caesar je napisao/la:
10 je napisao/la:

Sabbath Observance Through The Centuries - The First Century A.D.

Guglanjem se prilično jednostavno može otkriti iz kojeg su izvora preuzeti ovi materijali, stoga bi prikladnije bilo jednostavno postaviti link umjesto zatrpavanja postovima - što uvelike opstruira konstruktivnost diskusije. Letimično koliko sam uspio pregledati prezentirane materijale, uviđam da ni u čemu ne mijenjaju temeljne činjenice vjere prvih kršćana u pogledu ovog pitanja, mogu i objasniti zašto. Sve što je dotični izvor uspio pronaći oko priželjkivanog svetkovanja subote, jesu komentari novovjekovnih povijesnih priručnika, sa redovito izvankontekstualnim i tendencioznim prizvukom. Dakle riječ je više o traženju podloge za unaprijed stvoren zaključak, negoli objektivnom i znanstvenom proučavanju stvarnosti.

Ono što mi iz autentičnih ranokršćanskih izvora pouzdano znamo, jest da je usporedbno s prekidom opsluživanja Zakona, napušteno svetkovanje subote, koje je uvijek promatrana u tom kontekstu. Prepoznato je da je subota po svojoj simbolici, kao spomen na izlazak i prvo stvaranje, ispunjena stvarnost koja svoju puninu dobiva u Kristovu uskrsnuću kao događaju pravog i savršenog izlaska iz ropstva, te rekapitulacije svega stvorenoga. I budući da se taj središnji događaj spasenja odvio u prvi dan tjedna, vlašću ključeva kraljevstva nebeskog Crkva je opravdano uvela svetkovanje dana Gospodnjeg, kao njegov spomen, i istovremeno znak iščekivanja Isusovog drugog dolaska. Postojanju takve prakse svjedoči brojni autentični kršćanski spisi iz prvih stoljeća:

http://crkvenidokumenti.blogspot.com/2008/11/povijesni-zapisi-o-svekovanju-dana.html

I prema tome, ovdje imamo vrlo jasnu potvrdu, da je riječ o apostolskoj vjeri, koja je prisutna od samog početka, i živi u Crkvi sve do konca svijeta.

Što se pak tiče valdenza, u načelu je sasvim svejedno jesu li ili nisu svetkovali subotu, jer su ipak stupili na pozornicu jedno tisućljeće prekasno da bi se mogli izvlačiti nekakvi zaključci. Mi na temelju Pisma dobro znamo da će se apostolska vjera čuvati u Crkvi od početka pa do konca svijeta (Mt 16,18; 28,20; Iv 14,16), tako da je već ovo odsustvo svetkovanja subote među kršćanima za kojih tisućljeće i pol, pored svih drugih razloga, dokaz da taj članak ne spada u nauk apostolski.

No, da ne bi bilo zabune, valdenzi nisu svetkovali subotu. Tome ne postoje nikakvi povijesni izvori, te jedino na čemu se mogu bazirati unaprijed priželjkivani zaključci jesu, opet - novovjekovni povijesni komentari koji polaze od nevjerodostojnih premisa.

Dragan je napisao/la:
''Kao
drugo Samuele Bachiochi je razotkrio greške u knjizi Velika Borba i
među ostalim se pozabavio pitanjem Valdenžana i njihovim navodnim
svetkovanju subote o kojim je pisala "proročica" EGW.Detaljno je
proučio povijest ove skupine i iskreno priznao da oni nikada nisu
svetkovali subotu,''

Argument na kojem se, unatoč svjedočanstvu samih valdenza, temelji zaključak da su valdenzi svetkovali subotu jest naziv ''insabbati''. Pretpostavlja se da on dolazi od činjenice da su svetkovali subotu (nešto sličnu nazivu ''subotari'' kod nas). Međutim, to nije točno. Najugledniji adventistički teolog S. Bacchiocchi, nakon iscrpnog istraživanja, nije pronašao nikakve povijesne dokaze da bi valdenzi svetkovali subotu, a spomenuti naziv dolazi od lat. ''sabbatum'', u prijevodu sandala, te bi naziv insabbati bio značenja - oni koji nose sandale. Izvore možemo vidjeti ovdje:

http://true.faith.web.com/7-white-sberrors.htm#Valdenzani.

http://www.theber.eancall.org/node/5313.

http://www.ellenwhi.teexposed.com/gc1.htm.

Prema tome, ovaj pokušaj otpada, i ostaje nam zapitati se vjerujemo li Božjem obećanju da će se apostolska vjera čuvati od koljena do koljena? Ako vjerujemo, znajmo onda da subota ne spada u polog apostolske vjere. Ove su činjenice već same po sebi dokaz.

Guglanjem se prilično jednostavno može otkriti iz kojeg su izvora preuzeti ovi materijali, stoga bi prikladnije bilo jednostavno postaviti link umjesto zatrpavanja postovima - što uvelike opstruira konstruktivnost diskusije.

Sobzirom na profile nekih nikova na ovom forumu su cak POZELJNE C/P.
jer neki su toliko vjesti izvrtanju rijeci,prema tome molim te ne uzrujavaj se zbog C/p a i moderatorstvo i pravljenje reda dopusti ljudima koji su za to zaduzeni.Hvala
I molim te prestani reklamirati svoje ili svoje ekipe blogove koji nisu validni!lol! lol!

more_horiz
Konstantin nije donio nikakav nedeljni zakon,kršćani su odavno prije njega slavili Dan Gospodnji,on je 321.godine samo dopustio kršćanima da se javno i bez skrivanja od pogana smiju nedeljom okupljat na euharistiji bez snošenja kazni za to.Što se tiče Biblije u njoj se nigdje ne spominje da kršćani trebaju držati subotu,dok na dva mijesta vidimo da se kršćani okupljaju u nedelju.Jedina subota u Bibliji koja se odnosi na kršćane je ona gdje sv.Pavao govori da nas nitko nema pravo osuđivati zbog nadržanja subote.

more_horiz
smirnof je napisao/la:
Konstantin nije donio nikakav nedeljni zakon,kršćani su odavno prije njega slavili Dan Gospodnji,on je 321.godine samo dopustio kršćanima da se javno i bez skrivanja od pogana smiju nedeljom okupljat na euharistiji bez snošenja kazni za to.Što se tiče Biblije u njoj se nigdje ne spominje da kršćani trebaju držati subotu,dok na dva mijesta vidimo da se kršćani okupljaju u nedelju.Jedina subota u Bibliji koja se odnosi na kršćane je ona gdje sv.Pavao govori da nas nitko nema pravo osuđivati zbog nadržanja subote.

E to bi mozda i bilo tako,ali ako uzmesi ST i NZ sve sto si ovo rekao nevrijedi!
Zaboravio si kako glasi Dekialog i 4 zapovijed u njemu.

Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.
4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. 5 Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, 6 a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
7 Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni. 9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. 10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. 11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
12 Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
13 Ne ubij!
14 Ne učini preljuba!
15 Ne ukradi!
16 Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
17 Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"

more_horiz
Dina je napisao/la:

jer neki su toliko vjesti izvrtanju rijeci,prema tome molim te ne uzrujavaj se zbog C/p a i moderatorstvo i pravljenje reda dopusti ljudima koji su za to zaduzeni.Hvala

Iako se predstavlja kao interdenominacijskog i konotacijski ekumenskog karaktera, razumijem da je ovo ipak adventistički forum na kojem se prešutno preferira ideološko - psihološki persuazivna propaganda vlastitih istomišljenika. Potpuno razumijem. No, mislim da bi tada radi vlastite vjerodostojnosti ipak bilo milostivije, otvorenije dati do znanja odobrenje takve prakse i na službenom nivou, te uštedjeti istraživačke napore kibicima oko strategijske politike moderatorstva i pravljenja reda.

Dina je napisao/la:
I molim te prestani reklamirati svoje ili svoje ekipe blogove koji nisu validni!lol! lol!

Sva sreća pa ovome forumu još puno fali do punoljetnosti.

E to bi mozda i bilo tako,ali ako uzmesi ST i NZ sve sto si ovo rekao nevrijedi!

...ili smo zaboravili da ključ pisane Božje riječi nisu kamene ploče, nego živa i utjelovljena Božja riječ, Isus Krist?

more_horiz
10 je napisao/la:

"Perhaps the boldest thing, the most revolutionary change the Church ever did, happened in the first century. The holy day, the Sabbath, was changed from Saturday to Sunday. "The day of the Lord" was chosen, not from any direction noted in the Scriptures, but from the Church's sense of its own power .... People who think that the Scriptures should be the sole authority, should logically become Seventh-day Adventists, and keep Saturday holy." (Saint Catherine Church Sentinel, Algonac, Michigan, May 21, 1995.)

"Sunday is a Catholic institution and its claim to observance can be defended only on Catholic principles .... From beginning to end of Scripture there is not a single passage that warrants the transfer of weekly public worship from the last day of the week to the first." (Catholic Press, Sydney, Australia, August, 1990.)

I onda, šta kaže tvoja crkva tko se drži pisma, ima li smisla sa vama raspravljati na temelju biblije kad vaše vodstvo samo priznaje da nije utemeljeno na istom?

Ovo nisu izjave vodstva Katoličke crkve, nego navodi pokupljeni sa stranica problematične razine tonova, često izvađeni iz konteksta i bez mogućnosti identificiranja. Dakle, nešto potpuno nekonstruktivno i neobvezujuće za valjanost argumenata rasprave.

Naravno da se Crkva drži Pisma kada je u njezinom krilu Pismo nastalo i definirano. Problematično je zapravo pitanje onih koji si nezakonito prisvajaju Duh za očuvanje njegova razumijevanja.

more_horiz
Caesar je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Iako se predstavlja kao interdenominacijskog i konotacijski ekumenskog karaktera, razumijem da je ovo ipak adventistički forum na kojem se prešutno preferira ideološko - psihološki persuazivna propaganda vlastitih istomišljenika. Potpuno razumijem. No, mislim da bi tada radi vlastite vjerodostojnosti ipak bilo milostivije, otvorenije dati do znanja odobrenje takve prakse i na službenom nivou, te uštedjeti istraživačke napore kibicima oko strategijske politike moderatorstva i pravljenja reda.

Dina je napisao/la:

Sva sreća pa ovome forumu još puno fali do punoljetnosti.

...ili smo zaboravili da ključ pisane Božje riječi nisu kamene ploče, nego živa i utjelovljena Božja riječ, Isus Krist?

Da znam,tebi toliko smeta sto je ovo interdeominacijski forum i to ne skrivas-a proizilazi samo iz tvoga pomianja svijeta.Da drugi i drugaciji mogu zivjeti u harmoniji razlika ,tebi je nepojmljivo.
A dokaz je da koliko postova imas ovdje i kako slobodno iskazujes svoja vjerovanja a da ti za to nitko nista ne prigovori sve dok je u granicama pristojnosti,e sad i tu ima metoda nekih vrlih ,,krscana'' u 105 nikova.Ali sve sto ne vidi ljudsko oko Bozje sigurno.
Za razliku od nekih drugih foruma na kojima covjek nema prava niti spomenuti svoj denominacijski identitet jer se odma izvrce ruglu.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Da znam,tebi toliko smeta sto je ovo interdeominacijski forum i to ne skrivas-a proizilazi samo iz tvoga pomianja svijeta.Da drugi i drugaciji mogu zivjeti u harmoniji razlika ,tebi je nepojmljivo.

Ne dapače, bio bih jako sretan da ovo interdenominacijski forum u pravom smislu riječi - koji nastoji jednakopravno primjenjivati zamišljene kriterije na sva uvjerenja i argumente, međutim nije. Ovo je adventistički forum malo širih horizonata, koji ipak nastupa patronatski prema svojim denominacijskim istomišljenicima, dopuštajući im malo više dopuštenih sredstava od načelnih postavki, koje se inače striktno primjenjuju na ostatak interdenominacijskog spektra.

Dina je napisao/la:
A dokaz je da koliko postova imas ovdje i kako slobodno iskazujes svoja vjerovanja a da ti za to nitko nista ne prigovori sve dok je u granicama pristojnosti,e sad i tu ima metoda nekih vrlih ,,krscana'' u 105 nikova.Ali sve sto ne vidi ljudsko oko Bozje sigurno.
Za razliku od nekih drugih foruma na kojima covjek nema prava niti spomenuti svoj denominacijski identitet jer se odma izvrce ruglu.

Iako ni ovdje (a ni inače) po svojoj naravi neki ljudi ne želi otkriti svoj denominacijski identitet, ovo stoji. Smatram definitivno da je ovaj forum usvojio primjerenu razinu vjerske tolerancije, i da je u tom pitanju daleko ispred drugih foruma iste kategorije. No, ti si ipak uspjela dogurati do moderatorskog mjesta na jednom forumu koji se definira kao katolički, tako da mislim kako nisu stvari crno - bijele i da se općenito ne trebamo uspoređivati s drugima, jer - jedan je učitelj naš.

No ono što opet malo zamjeram, jest taj nesrazmjer između teorije i prakse koji se ponekad očituje, tim više ako se sastoji u propustu sprečavanja konfliktnih situaciju. Na to mislim treba malo svrnuti pozornost, inače ostalo za pohvalu, samo tako naprijed. Cool

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply