Justin je napisao/la: Cubela!!! Dragi brate Cubela! Što se tiče onih 5 točaka, koje si stavio na kraju posta s ogromnim fontom i za koje smatraš da su
snažni i neoborivi argumenti u prilog nedjelje - MORAM TE RAZOČARATI, DRAGI CUBELA, jer svaku od ovih 5 točaka mogu pobiti znanstvenim dokazima, bez puno muke. Ako inzistiraš - to ću rado i učiniti.Cubela, ti moraš znati da nijedan malo stručniji teolog (čak i katolički), ne bi nikada dao ovakvo slabe argumente kao dokaz za svetkovanje nedjelje.
Ustvari, najkompetentniji katolički stručanjaci otvoreno priznaju da na temelju Biblije ne mogu dati apsolutno nikakav dokaz u prilog nedjelji! Toliko da znaš.I NEMOJ SE SAD SLUČAJNO UVRIJEDITI ILI LJUTITI NA MENE, JE L' TI JASNO? Ovo sam napisao zato, što vjerujem da si iskren, ali da nisi dovoljno informiran. Moja je velika želja da i ti počneš dublje kopati po pitanju sedmog dana.
Neka te Bog vodi i blagoslovi, dragi Cubela!
Hvala za blagoslov.
Nimalo se ja ne ljutim,dragi brate, samo mi podastri imena i prezimena tih katolika najkompetentnijih koji priznaju takvo nešto, gdje si to našao, br. str. pa da provjerimo. Ta, tu smo da sučelimo argumente, pa "kom obojci tom i opanci".
Slobodno možeš pokušati opovrgavati moje navode, stoviše, biti će mi drago, samo bez vrijeđanja molim. Ja sam uvijek spreman na učenje, ispravku i ispriku ako sam nekoga uvrijedio. Ali nisam!
To što sam ja za tebe nedostatno informiran, to je tvoje pravo na mišljenje. Isto ja tvrdim tebi, da si ti neinformiran, da su ti adventistički teolozi
utuvili u glavu netočne podatke, lošu teologiju ponudili, vizije proročica koje od svih zapovijedi samo vide onu o svetkovanju subote i sl. odredaba (ishrana itd.). Dalje, teologija adventista glede ovih pitanja je u krivu, što sam i naveo. Ispričavam se što je ostalo zapisano velikim slovom i naširoko, jer sam tekst prebacio iz moje propovijedi. Ali to je i sporedna stvar u odnosu na predmet. Sitnice su nevažne, ne cijedimo muhu, ne gledajmo trun!
Nego sad cu ja nesto tebi a i ostalim adventistima prozboriti glede subote sto nisam dosad:
vi ste jednom nogom u SZ, a drugom u NZ. Vi ste pokatkad nasljedovatelji ap. Pavla, a negda ap. Jakova - Gospodinova brata (Gal 1,19); Htjeli biste svojim stavovima i učenjem biti Židovi, ali to je neizvodljivo,
vi dolazite iz poganstva, kao što sam i ja. Jakov je jedna od sastavnica kršćanstva a one su: 1.
Petrovo koje je prevladalo u Rimu (car Konstantin Veliki, Jeronim i drugi, dakle r.katolici), 2.
Pavlovo koje je zavladalo kod protestanata (luterani, kalvini, baptisti, pentekostalci), 3.
Jakovljevo koje ostalo u pravoslavnim Crkvama, navlastito o Mariji, djevičanstvu, braći Isusovoj i sl., ali je više zapostavljeno. Vi ste nasljedovatelji ove treće sastavnice glede zakona (subote, ishrane, zavjeta,vidi Dj 21, 18-26).
Dakle, što je Pavao Židovima ostavio kao fakoltativno glede zakona, tako je Jakov inzistirao na Zakonu (tu su se njih dvojica i razilazili, jesi li znao to?), ali samo za Židove, a ne za mene i vas koji dolazimo iz poganstva, čitaj ponovno Dj 15,4-29 i zaključke koje je potpisao brat Gospodinov. Tu nema zapovijedi svetkovanja subote za nas pristigle iz nežidovstva.
Sve je jasno kao dan! Ali što je meni jasno, vama je nejasno, ili to drukčije tumačite. Dakle,
savjet: svatko nek ostane tu gdje je uvjeren da je upravu i da mu je dobro. Poslije toga dolazi na koncu pohvala od Gospodina ili ne. Ja sam uvjeren da ste vi zavedeni, da sudite prerano kršćane koje se skupljaju na bogoslužje nedjeljom itd.
Još nešto, proljetost upitah jednu adventistkinju - koju znam kao svoj džep - na
Uskrs, tj. u nedjelju: "da li ste imali jutros bogoslužje, ta ovo je uskršnje jutro?" Odgovori ona meni, neveselo: "Ne!"
Oči su joj bile spremne na polemiku, ali ja nisam htio, uzalud! Bio sam jako tužan. Zašto? Zato što je Uskrs najvažniji kršćanski blagdan, i ne skupiti se tog dana da slavimo Gospodina, je meni žalosno, tragično,sektaški, usudio bih se reći suludo-nekršćanski.
Uduljio sam, ali mi nije krivo, opet bih; samo ovaj put je malim slovima.
Svako dobro iz Paradisa i na posao da mi opovrgneš one navode, ima ih samo pet, možda negda bude i više. Dao Bog živaca, volje i slobodna vremena.
Božji blagoslov.
Smjerno u Kristu Ćubela:D
P.S
Nigdje u NZ nije zapovijeđano da mi kršćani svetkujemo nedjelju, jer onima koji su nanovo rođeni ne treba sve pisati, takve vodi Duh. Ne trebaju takvima kamene ploče, dostatno je imati mekano srce. Shvaćaš, dragi brate? Ovo spominjem, da bi bilo jasnije. Naša braća u počecima kršćanstva su se skupljala nedjeljom slobodnom odlukom, bez grijeha i osude, na čast i slavu Gospodinovu. Subota je samo sjena stvarnosti, a
stvarnost je Krist. Tko ljubi Krista, koga je Krist pomazao, odvojio za se, taj se smješka zakonima, pa bila to i subota, jer ona je bila radi čovjeka, a ne obrnuto.