Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 3 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
nastavak:
... odvajamo za Krista, našega Vrhovnog pastira. Zato ga želimo što je više moguće ispuniti služenjem a ne za sebična zadovoljstva. Mi, kršćani bi trebali na kraju N. biti umorniji već na kraju bilo kojeg drugoga dana u tjednu; jer kako bi kršćanin mogao mirovati u N. , dok oko njega duše odlaze u propast. Naš Otac, Gospodin-Sin i Životvotac-Duh Sv. nam je živi primjer (Iv 5,17). N. se, isto tako, smatra i danom naročitih objavâ (Otk 1,10). Ona nam ne predočava potpunost stvaranja, već potpuni trijumf otkupljenja. U taj sveti dan, puk Kristov okuplja se oko Njegova stola (a ima dva: služba Riječi i Sv. Večera) i proslavlja najveći blagdan kojim objavljuje Njegovu smrt dok On ne dođe ponovno.

Zadnja promjena: ; pet 09 oľu 2007, 20:01; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sada se nakon svega ovoga treba zapitati, ima li ikakva smisla komentirati viđenja i upute E.G.White kako: '... sve moraju uložiti u to da ljude odvrate od grozote svetkovanja nedjelje, od biljega zvijeri, i da ih pridobiju za svetkovanje subote'.[1] Tko ovdje koga sudi? - pitanje je moje.
Na kraju, zna se reći da kršć. N. nije ništa drugo doli preinačena židovska S.. Neki se isto tako pitaju da nije to S. na jednom novom temelju, tj. kršćanska S. ? Naravno da to nije točno. S. i N. se tako razlikuju kao židostvo i kršćanstvo. N. nije, niti može biti S., već ima drugi, vlastiti sadržaj.
Nije to nadomjestak židovske S.; to je nešto novo. To je slavlje nove Pashe, euharistijsko slavlje. Tim danom i uskrsnućem Isusa Krista, započeo je novi tjedan čovječanstva. S. je zemaljska, N. je nebeska.

[1] Bartz, Wilhelm: Sekte danas, str.36

Zadnja promjena: ; pet 09 oľu 2007, 20:03; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Zaključak

Stoga, premda smo negda kao nespokojne lutalice bježali od Boga tražeći neki počinak svojim dušama, sada znademo: istinski mir i sloboda s može se naći jedino u Isusu Kristu, koji je naš jedini odmor, a njegov 'jaram sladak i breme lako' (Mt 11,30).

Božji blagoslov i iskreni počinak u Gospodinu želi vam Ćubela!

Zadnja promjena: ; pet 09 oľu 2007, 20:05; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Cubela, bog te pomogo! Što vičeš , bolan po forumu? affraid
Uplaši ti mene s tim crnim slovima, velikim, i neuređenim tekstom, da si mi vako pisao i ljubavno pismo, ne bi htjela čitati.

De, ti to prevedi u tri rečenice, bre, da te celi svet razume. smjeh

Pa ti, meni, vako pametnoj, svojim riječima objasni što treba da shvatim iz ovako polijepljenih postova-tekstova. Nisi naveo izvor teksta, pa to smatram krađom, a drugo, reci mi svoje mišljenje svojim riječima, iz duše.

Neću da čitam neuređene tekstove kojima ne znam izvor. Neću i neću, eto baš neću.klopa

Ovdje nas ima koji tragaju za Bogom i rado čitamo forum, pa sad ti misli, što da jedan mali običan čovjek, kao ja, treba naučiti vakim načinom, ajd reci?odzid

Ajmo ispočetka, što si htio napisati, al daj zdravoseljački, ljudski da te razumem. mudri

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Što je bilo pribijeno na križ?
Hvala Dominiku, Cubeli, Krizostomu, Justinu, Noemi, Dini, svima koji su u miru Božjem , u želji dosezanja istine o svetkovanju nedjelje i subote dali svoj pridonos koji nam pomaže osvjedočiti kršćane, bilo da dolaze iz poganstva ili židovstva da ne ostanu u zabludi glede tih pitanja.
Držim ovu raspravu vrlo značajnom kako bi ušli u procese eshatološke reforme koja prethodi drugom Kristovom dolasku.Eshatološka reforme jeste odbacivanje zabluda kršćanskih denominacija - ujedinjenje svih torova na Isusu Kristu.
Tradicionalno tumačenje Kološanima 2,16-17 smatra subotu prošlom obrednom sjenom koja pripada židovskoj objavi i koju je Krist ukinuo na križu.Luther je prihvatio ovo tumačenje "Ovdje je Pavao ukinuo subotu i nazvao je prošlom sjenom , jer je došlo tijelo, to jest Krist"/Wieder die Himlische Propheten"/.
Tako misli i Calvin.Ovdje nećemo za sada navoditi i druge protestante koji su bukvalno tumačili da Pavao subotu smatra starozavjetno tipološkom ustanovom.Pozivam braću kršćane da ispitaju ovo nasljeđeno vjerovanje što nije lagana zadaća.Apostol Pavao pobija Kološansku herezu.
Lažna nauka koju Pavao pobija u Poslanici Kološanima obilježava teološka i praktična zabluda.Većina suvremenih egzegeta prihvatila je personificirano tumačenje poćela poistovječujući ih sa anđeoskim posrednicima zakona i sa paganskim astralnim bogovima kojima se pripisivao nadzor nad konaćnim odredištem čovječanstva.
Da bi se zaštitili od ovih svemirskih sila, poglavarstava i vlasti, kološanski filozofi su pozivali kršćane da obožavaju anđeoske sile.Praktičan ishod ove zablude je ustrajavanje na strogom asketizmu i ritualizmu - odbacivanja tijela koje sluzi grijehu (2,11), rigoroznog postupanja prema tijelu, zabrane dodirivanja i uzimanje određene vrste hrane i pića
(2,16.21) i pozornog štovanja blagdana i svetkovina, godišnjih proslava , mlađaka i subota(2,16).Dakle Pavao opominje one kršćane koji su podlegli uvjeravanju asketizma i ritualizma da primaju dodatnu silu koja im osigurava sudjelovanje u božanskoj prirodi.Dakle ovdje subota nije spomenuta u kontekstu Zakona vec u kontekstu sinkretistickih vjerovanja i običaja koja su zagovarala kološanski filozofi.Potrebno je ispravno razumjeti izraz

cheirographon - zapis o grijehu

dakle cheirographon nije zakonska osnova naše zapletenosti u grijeh!Na križ Bog je prikovao zapis o grijehu!
Bog je uklonio mogućnost da se ikada podnese optužba protiv onih kojima je oprošteno.Svaki pokušaj da se cheirographon koristi kao dokaz protiv Zakona - neopravdan.
U Kološanima 2,14 Bog je prikovao krivnju i zapis o našim grijesima.Tu se uopće ne govori o suboti ili zakonu.
/Sutra ćemo nastaviti važno pitanje o "sredini"-sudnice/
Molite se.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Ako se smatram sljedbenikom Kristovim sljedicu ga i u svetkovanju subote jer je Isus svetkovao subotu. Naravno da je Isus nam i u tome primjer. Rano Krcanstvo je svetkovalo subotu. Tek u drugom stoljecu su pocele neke crkve da svetkuju nedjelju da bi se ogranicili od zidova. Jer su zidovi bili proganjani u Rimskom Carstvu a krsanci smatrani zidovskom sektom. Dezet zapovjedi je Bog je napisao sam na kamene ploce (Izlazak 32,16) i bilo se stavljene u kovceg saveza ( Izlazak 25, 21) a zapazimo da je Ceremonalni zakon bio samo pored kovcega ciji su obredi upucivali na Krista i u njemu se ispunile i sa Isusovom zrtvom prestale vaziti. Dok je Boziji zakon vjecan. Ivan je u videnju na patmosu vidio Kovceg Saveza na nebesima (Otkrivenje 11,19) i narovno da se zna da su u njemu kamene ploce 10 zapovjedi. Bozji Zakon je vjecan kako kaze i Bozja rijec:

"Nikada necu pogaziti zavjete svoga , i sto su izrekla usta moja, necu poreci." (Psalm 89,34)

"Rijec tvoja traje dovijeka, Gospode, tvrdo stoji kao nebo" (Psalm 119,89)

"Djela su ruku njegovih vjernost i pravednost , sve su zapovjedi Njegove vjerne. Stoje tvrdo za vjecna vremena, dano u istini i pravici. (Psalm 111, 7.Cool"

Pazite Bog ono sto je zapovjedio ne ukida, jer Bog nije covjek da se mjenja ( vidi Malahija 3,6; Jak. 1,17)

Zapazimo stanje Svijeta kako prije tako i danas:

"Oneciscena je zemlja po stanovnicima svojim, jer su prestupili zapovjedi, zakon prekoracili , zavjet staroga doba ponistili." (Izaija 24,5)

"Vrijeme je da se radi Gospode, prelomise zakon tvoj" (Psalm 119,126).

Niko se nece opravdati kroz drzanje zakona nego kroz zasluge Krista. Ako prihvatim Krista zeljet cu i zivjeti kao on i donosicu plodove vjere. Kao obracen covjek ljubit cu Boga i Bliznjega. Ako ljubim Boga necu imati drugih Bogova, necu graditi sebi lika i klanjati mu se, necu bez veze upotrijebiti njegovo ime i drzat cu njegov dan odmora Subotu i njegovati taj dan pogotovo zajednicu sanjim. To je dan Koji je on uspostavio a ne neka Crkvena Vlast. Tu se odlucuje koju autoritetu prihvacam Boziju ili ljudsku. Komecu biti poslusan Bogu ili ljudima. Bog trazi absolutnu poslusnost, nemoj mo se zavaraviti. I ako je poslusnost prema Bogu kontra ideologiji ovoga svijeta. Ali "ovdje je strpljivost svetih, koji drze zapovjedi Bozje i vjeru Isusovu!" (Otkrivenje 14,12)
Ako sam obracen ljubit cu i svoga bliznjega necu ubiti, lagati, postivacu roditelje, necu krasti, necu gajiti pozudu. Svako se slaze da je ovo neophodno za krscanski zivot. Ako zakon ne vazi onda mi je dozvoljeno sve i ubiti i lagati.
Vjera bez djela je mrtva vjera (Jak 2,17) Apostol Jakov kaze:

"Jer koji je rekao: "Ne cini preljube, "rekao je takoder: Ne ubijaj ."Ako dakle ne ucinis preljube, a ubijes, postao si prestupnik zakona. Tako govorite i tako cinite kao oni , koji imaju biti zakonom slobode sudeni" (Jak 2, 10-12)
Nemoj mo se obeshrabriti i ako sagrjesimo u svojoj slabosti imamo zastupnika pred Bogom Isusa Krista. (1 Ivanova 1,8-2,2).

Dakle bicemo sudeni po Zakonu slobode, ko zivi po Bozjoj volji ne robuje vise grijehu on je slobodan.

Opominjem da ne vjerujemo svakom govorniku koji govori sa katedre. I tu nas Bozija rijec ne ostavlja u izvjesnosti:

" I ako vam reknu: "Pitajte vracare i gatare, koji sapcu i gucu!", odgovorite:"Ne treba li narod da pita Boga svojega? Zar da pita Boga svojega ? Zar da pita mrtve za zive?" Trazite zakon i objavu! Tko ne govori tako, njemu vise nema, zore. (Izaija 8,19.20)

Dakle ispitajmo govornike da li Bog kroz njih govori ili ne.

more_horiz
Cubela pise:
Nije to nadomjestak židovske S.; to je nešto novo. To je slavlje nove Pashe, euharistijsko slavlje. Tim danom i uskrsnućem Isusa Krista, započeo je novi tjedan čovječanstva. S. je zemaljska, N. je nebeska.

Evo sta Biblija kaze koji je dan nebeski:
"Jer kao sto ce nova nebesa i zemlja nova, koju cu stvoriti, trajati preda mnom - rijec je Jahvina- tako ce vam ime i potomstvo trajati.
Od mladaka do mladaka, od subote do subote, dolazit ce svi ljudi da se poklene pred licem mojim- govori Jahve (Izaija 66,22-23)".

Pustimo da Biblija govori, a manimo se ljudske mudrosti.

"Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da covjek Bozji bude savrsen -
opremljen za svako djelo ljubavi."(2. Timoteju 3, 16.17)

more_horiz
Pokušaću ovo da prevedem sa originala na našem jeziku ukoliko neko zna njemački još bolje!

Was sagen Katholiken: Šta kažu Katolici:

Zitat 1 "Der Sonntag ist eine katholische Einrichtung und dessen Heilighaltung kann aufgrund katholischer Grundsätze gerechtfertigt werden. ...Von Anfang bis Ende der heiligen Schrift gibt es nicht einen einzigen Abschnitt, der die Verlegung des wöchentlichen Ruhetages von dem letzten Tag der Woche auf den ersten rechtfertigt."
The Catholic Press, Sydney, Australien, August 1900

Nedelja je jedna katolička ustanova i njeno sveto-držanje može samo na temelju katoličanstva biti opravdano..Od početka pa do kraja Svetog Pisma nema ni jednog mesta za premeštanje sedmičnog dana od odmora-poslednji dan sedmice u prvi dan sedmice.

Zitat 2 "Es ist gut, die Presbyterianer, Baptisten, Methodisten und alle anderen Christen daran zu erinnern, dass die Bibel sie in keinster Weise in ihrer Sonntagsfeier unterstütz. Der Sonntag ist eine Einrichtung der röm. katholischen Kirche und diejenigen, die den Tag heilig halten, folgen einem Gebot der katholischen Kirche."
Priester Brady, in Elizabeth, N.J. "News" 18. März 1903.

dobro je da presbeterijana, baptisti, metodisti i svi drugi hrišćani se podsete da Biblija ni u kojem slučaju ne podupire svetkovanje nedelje.Nedelja je jedna rimsko katolička ustanova, i svi oni koji ovaj dan za svetim drže-slede ZAPOVEST katoličke crkve.

Zitat 3 "Der Protestantismus, indem er die Autorität der (röm. katholischen) Kirche abweist, hat keine guten Gründe für seine Sonntagstheorie. Er sollte logischerweise den Samstag als Sabbat halten."
John Gilmary Shea, in "American Catholic Quarterly Review", Januar 1883

Protestanti, koji se ne podčinjavaju autoritetu rim.kat.cr. NEMAJU DOBROG TEMELJA ZA TEORIJU SVETKOVANJA NEDELJE. Dužni su tada na jedan sasvim logičan način da drže Subotu!

Zitat 4 Frage: Gibt es irgendeine andere Möglichkeit zu beweisen, dass die (katholische) Kirche die Macht hat, Feiertage als ein göttliches Gebot einzusetzen?
Antwort: Hätte sie nicht diese Macht..., hätte sie nicht den Samstag, den siebenten Tag, durch die Feier des Sonntags, dem ersten Tag der Woche, ersetzen können - eine Änderung, für welche es keine biblische Autorität gibt.
Stephan Keenan, in "A Doctrinal Catechism", S. 176

Pitanje: postoji li ikakva druga mogućnost za dokazati, da kat.crkva ima silu(moć) praznične dane postaviti kao jednu božansku zapovest?
odgovor: da nije imala takvu moć...,ne bi mogla Subotu-sedmi dan zameniti(premestiit) praznovanjem nedelje-prvim danom u sedmici, jedna izmena za koje nema Biblijskog autoriteta

Zitat 5 "Die Vernunft und der gesunde Menschenverstand machen die Annahme der einen oder anderen Alternative erforderlich: entweder Protestantismus und die Heilighaltung des Samstages oder Katholizismus und die Heilighaltung des Sonntages. Ein Kompromiss ist unmöglich."
In "The Catholic Mirror", 23. Dezember 1893

Jedno umno i zdravo ljudsko razmišljanje može da usvoji jednu ili drugu potrebnu Alternativu: ILI PROTESTANTSKO u koje spada svetkovanje Subote ili KATOLIČKO i svetkovanje nedelje. Jedan KOMPROMIS JE ovde NEMOGUĆ!

Ovo su samo od nekih dvadesetak tačaka koje su izjavili katolici u prilogu subote i nedelje i celokupnog Božjeg Zakona!
Subota je sedmi dan, dan od odmora, dan koji su svetkovali Adam i Eva, pa sve do današnjih dana preko malih grupacija koje su je verodostojno čuvale.Nigde ne nalazimo u Bibliji da je
promenjena u neki drugi dan, to su samo zamke koje je lukavi varalica osmislio i odneo miliune-milijarde u večnu smrt! Ovim se i ograđujem, da ima danas veliki broj iskrenih hrišćana koji svetkuju nedelju kao dan od odmora, no kažem da mi tu ne možemo suditi i zalaziti u sud Božji-On je sudija cele zemlje i oOn će suditi svakome o delima![/b]

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Ovdje nas ima koji tragaju za Bogom i rado čitamo forum, pa sad ti misli, što da jedan mali običan čovjek, kao ja, treba naučiti vakim načinom, ajd reci?odzid

Poštovana,

mali, obični čovjek bi trebao biti ponizan, ako želi nešto naučiti.
Skrenula si s teme, drsko pišeš i zapovjednički. Vrati si na pravi put: poštovanje, empatija, uljudnost, i ne udarati glavom od zid.

Pozdrav iz Paradisa.

more_horiz
http://www.svetlostistine.org/Knjige/OdSuboteDoNedjelje/OdSuboteDoNedjeljeAutorNaslov.aspx

idite lijevo na sadržaj knjige i birajte redom poglavlja za čitanje!

more_horiz
mouse joj, znala sam da ćeš me grditi cheers

more_horiz
cubela je napisao/la:
Noemi je napisao/la:

Poštovana,

mali, obični čovjek bi trebao biti ponizan, ako želi nešto naučiti.
Skrenula si s teme, drsko pišeš i zapovjednički. Vrati si na pravi put: poštovanje, empatija, uljudnost, i ne udarati glavom od zid.

Pozdrav iz Paradisa.

Samo sam iskreno reagirala. Nismo svi propovjednici. Ja sam spontana i otvorena, nezvještačena osoba i tako pišem. Oprosti ako sam te povrijedila, nemoj biti preosjetljiv, empatija nije vrlina. S poštovanjem noemi study

more_horiz
Bila sam maloprije na jednom sajtu adventističke crkve iz Beograda.
Pa me zanma, da li ima više vrsta adventističkih zajednica, kao što ima više vrsta evanđeoskih zajednica? Tamo piše: adventisti sedmog dana. Jesu li svi adventisti udruženi u jednu zajdnicu : sedmog dana ili ima još koja adventistička zajednica? Hvala tko odgovori. study

more_horiz
laodikejac je napisao/la:

Protestanti, koji se ne podčinjavaju autoritetu rim.kat.cr. NEMAJU DOBROG TEMELJA ZA TEORIJU SVETKOVANJA NEDELJE. Dužni su tada na jedan sasvim logičan način da drže Subotu!

Poštovani,
ono što je tebi logika, meni nije. Što sad? Da se natežemo i grizemo, pa da se pojedemo, zamrzimo ili sl. Nipošto! "Neka svatko bude posve uvjeren u svoje mišljenje", tako veli ap. Pavao.

Odgovor adventisti: nisam ja kao novorođeni kršćanin-protestant dužan obdržavati subotu. Moj odgovor glede zidovskog dana odmora - Subote, pročitaj, gore u cjelosti, kako ne bi opetovao iste argumente.

Griješiš kad zapovjedaš bratu obraćenu, svjedoku Kristovu, tj. meni da se držim zakona, jer stoji: "Prekinuli ste s Kristom svi koji se hoćete opravdati u Zakonu; ispali ste iz milosti" (Gal 5,4).

Nisi poslušan upozorenju iz posl. Rim 14,1-6, jer " ti svoje uvjerenje čuvaj za se pred Bogom" (Rim 14,22).

Dužnost mene kao kršćanina je sljedeća: vjerovati u Uskrsloga, ljubiti Istoga tj. Isusa Krista Gospodina, i tebe moga bližnjega kao samoga sebe.
Moju vjeru potom pokazati djelima kako bi ista "uz pomoć djela postala savršena" (Jak 2,22).
Koja su to djela? Samo neka: "... samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti, smjerno sa svojim Bogom hoditi" (Mih 6,Cool.

A sad malo da se spustim na svakodnevnu razinu razgovora glede subote:

počuj brate, dobronamjerno velim, okani se tog nametanja subote, loših argumenata u prilog svetkovanja subote za nas koji smo pristigli iz poganstva, ne opterećuj istinske Kristove svjedoke-učenike stavljajući im JARAM koji nisu ni očevi Židova mogli nositi!

Svako dobro ti želim iz Paradisa.
Smjerno u Kristu Ćubela:D

more_horiz
Subota vs. Nedjelja - Page 3 P

<BLOCKQUOTE>Dragi Cubela,ne ces se ljutiti ako te zamolim za jednu ispriku Noemi,a nemoj se ni nakoga ljutiti,jer to nie Kristov duh,znas u ljutnji ima mnogo zla razgovarat cemo se, i o suboti i o nedjelji i o svemu, ali u smjernosti i onako kako prilici sljedbenicima Kristovim.Budi strpljiv i procitaj postove na forumu Noemi kako je to divna,smjerna dusa,koja u istinu trazi Krista i spasenje,moli te tvoja sestrica, i zbog Noemi a i zbog svih nas za isprikicu-budi ponizan,jedino ti zivis u Paradisu-raju na ovoj zemljici i nema takvog mjesta vise,Subota vs. Nedjelja - Page 3 100105_emYA13_prvlijepi pozdrav tebi i tvojima u Paradisu
sa Kristom krotko i naprijed</BLOCKQUOTE>

more_horiz
noemi gde si i na kom adventističkom forumu bila, daj mi adresu i onda ti mogu kazati o čemu se radi! Jer sam na par adven.foruma pod istim nikom! Jedan je Beogradski, jedan ima Zagrebački, a i ima onih koji su svojevoljno otvorili!
Pozdrav

Ćubela pozdrav

sa najmanjom namerom sam ovde na ovom forumu da dođem, napišem nešto što nepriliči i odem! To mi nije cilj, a da te mrzim nema potrebe-to mi neće ni na um pasti(VERUJ MI na REČ) onda mi je uzalud vera u Hrista! Uzalud svo vreme provedeno uz Božju reč, jer nešto sam i naučio iz nje, onaj koji gaji mržnju u sebi moraće i posledice toga da snosi!

I ja nisam bio rođeni adventista niti sam znao za njih, niti sam mislio ikad u životu da ću biti adventista ili bolje rečeno da pripadam jednoj zajednici koja drže sve Božje zapovesti kako je u Svetom Pismu i Propisano! Nazvao si Subotu-Židovskom, ja je tako ne nazivam, ja je mogu samo nazvati Božjom Subotom-jer je nijedan Židov nije uspostavio ili kakv čovek-već sam BOG! I to se ne može protivurečiti-sve ostalo je samo samoopravdanje u ono u šta stojimo i smirivanje savesti! Jer i sam dobro znaš-ako si redovan čitač Biblije da je Subota Božja! Ali načinjena je radi čoveka! I sin čovečij je Gospodar od Subote-reče Isus!

A to što mi citiraš Galatima-ja nisam nigde tvrdio da se čovek opravdava zakonom-već verom u Hrista! A zakon je samo Ogledalo koje pokazuje da li ja u istinu ispunjam volju Božiju! Ja zakon držim ne da bi se spasio-već zato što me Hristos spasio od večne smrti i plod toga jeste držati nj.zapovesti u celosti...

Jer koliko sam ne samo kod tebe već i kod mnoge(prav.katol.i sve druge protest.koji zagovaraju nedelju da se treba štovati, jedan te isti odgovor i kažete:
svetkovatelji subote se opravdavaju držanjem zakona(zato što drže Bilijsku subotu-odnosno po vašemu židovsku)-a šta je sa ostalim zapovestima? Treba li da ih kršim sve-da lažemo i da činimo preljubu i da ne nabrajam sada! Šta kaže Jakob-ko sagreši u jednome kriv je za sve...jer jer onaj koji je kazao ne čini preljube kazao je i ne ubij i ne kradi pa i sećaj se dana Subotnog da ga svetiš! Tu smo slepi i ili se samo pravimo slepim!!!!

To u Galatima što si izvikao jedan stih iz celog konteksta mi je poznato dobro i kod drugih verskih zajednica i to je samo opravdavanje svojih postupaka i smirivanje savesti-jer stih govori o obrezanju. A da govori o zakonu od 10 zapovesti takođe bih bio sa Pavlom u suglasnosti jer se nijedno telo neće opravdati zakonom. Ako ti istinu pišem nadam se da ti neću postati neprijatelj! Za sve što misliš da ne štima možeš mi pisati na forumu a tu je hvala Bogu i NJ.reč pa ćemo razmenjivati svoja tvrđenja-mišljenja i mislim da je to OK.

A to u Rim.poslanici što pišeš je svakako nešto zaista što čovek treba na to da obrati malo više pažnje! Međutim-pod duhovnim darovima a osobito govorenje jezika podrazumevam da čovek dobija taj dar u prilikama gde treba da se evađelje propoveda a nemoguće je zbog jezika, tada Bog čini duhom svojim da čovek može govoriti-a ne neko brbljanje da samo (kako kažu neki) Bog razume. Govorenje jezicima treba da bude razumljivo i za ljude i za Boga upravo tamo za gde je to potrebno, a ne da bi se time hvalili i trubili okolo(mi govorimo jezicima, mi imamo ljubavi, a zakon je ukinut) a ja bih citirao Isusove reči"po rodovima njihovim poznaćete ih". A rodovi su kakvi? može li jedan koji krši Božje zapiovesti Ljubavi donositi rodove duhovne koji su nabrojani u Sv.Pismu? Može li preljubočinac da se hvali da je pomogo nekom a vara svoju ženu(a u ovom slučaju je Isus i zakon pooštrio u smislu da mu da pravo značenje-da svako ko sa željom pogleda na ženu, učinio je preljubu i nije ga ukinuo ni tu).

Jakoba mi citiraš da treba da se čini milosrđe i pravica a ne citiraš šta kaže i piše o onima koji ne žive po Božjoj volji-odnosno igraju se sa Nj.zakonom kako hoće i da ga menjaju-tj.ko je kriv u jednome kriv je za sve, i ko nas je postavio sudijama da zakon cepamo ili menjamo i to baš ono što nam ne pripada da činimo.
Može li neko da čini milosrđe a da je krvnik, da ubija. Prema vašem onda bi trebalo zakon ali celi zakon da odbacimo i onda možemo da činimo šta hoćemo, šta smo onda? Dobričine, pa zar zakon ne govori da treba da budemo i mi ti koji trebamo da ljubimo svoga Boga i bližnjeg kao samoga sebe!!!

To što veliš za subotu da je židovi nisu mogli nositi si u pravu-jer su je načinili teretom, a Isus je stavio Subotu da bude dan kada će obitelj da se skupi u mesto, da zajedno odu do crkve, da zajedno odu do šetnje, i subota je dan koja ujedinjuje porodice i td. to ne znači da drugim danima ne možemo da idemo u crkvu ili šetnju, ali znači da subotu trebamamo učiniti sretnijim danom! Tu je i naš problem nerazumevanja-ja ne svetkujem subotu kako su je židovi upropastili već onako kako je Boga na početku ustanovio i dao joj pravi značaj i koja će biti opet na novoj zemlji kao ustanova od BOGA! Jer je Bog neće menjati-to nigde ne piše! Subota je znak po koji Bog raspoznaje svoj narod! Čitaj u starom zavetu kakvo je značenje imala!

Za nedelju:
to je dan paganskog boga(dios solis)možete da dodajete koje hoćete značenje ne samo ti već i svi kako i već čine da je to dan koji se "ne dela"ili sl. značenja-kako ti reče došli smo mi svi iz paganstva ali nismo se paganstva odrekli-nego smo kalkulisali sa Božjom voljom koja košta veoma skupo, ne samo nas nego i sve narode na ovoj zemlji.

Ja tebi takođe želim svako dobro u Krist Isusu!

more_horiz
Ulaskom u Krista, ja sam u stalnoj suboti. Meni je svaki dan subota. I svaki dan sam pozvana raditi djela milosrđa svojim bližnjima i imati odnos s Bogom. Nedjelja mi nije zamjena za židovski šabat. Ne držim do nje kao što Židovi drže subotu.
Što se tiče sastanka zajednice, mislim da je to stvar dogovora: može subota, može nedjelja. U Djelima vidimo da su bili svakodnevno skupa.
U Novom savezu ne vidim zapovjeđeni dan sastanka.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Cubela, bog te pomogo! Što vičeš , bolan po forumu? affraid
Uplaši ti mene s tim crnim slovima, velikim, i neuređenim tekstom, da si mi vako pisao i ljubavno pismo, ne bi htjela čitati.

De, ti to prevedi u tri rečenice, bre, da te celi svet razume. smjeh

Pa ti, meni, vako pametnoj, svojim riječima objasni što treba da shvatim iz ovako polijepljenih postova-tekstova. Nisi naveo izvor teksta, pa to smatram krađom, a drugo, reci mi svoje mišljenje svojim riječima, iz duše.

Neću da čitam neuređene tekstove kojima ne znam izvor. Neću i neću, eto baš neću.klopa

Ajmo ispočetka, što si htio napisati, al daj zdravoseljački, ljudski da te razumem. mudri

Javno se ispričavam našem Cubeli što sam smotana i nestrpljiva, i nisam se snašla u njegovim tekstovima.
Nije mi bila namjera da ga ponizim, jedino sam htjela preglednije pisanje a i uplašila me tolka slova, ispalo mi je to kao da viče.
Cubela, javna isprika od mene obred

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply