Neka nam bude po vjeri našoj. Na kraju krajeva naši životi i djela će posvjedočiti o ispravnosti nauka koje držimo i vjere koju ispovjedamo. Hvala. MIr vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
Baba šumom, deda drumom.
Dakle, Pavao je Epimenidesa citirao dva puta. Tekst koji ti spominješ je upućen Titu, a ne Timoteju.
Titu 1,12 Reče netko od njih, njihov vlastiti prorok: "Krećani uvijek lašci, opake zvijeri, trbusi dangubni.
Ja niti sam mislio na taj tekst, niti sam o njemu išta govorio.
Drugi puta ga citira u svom obraćanju atenskim filozofima u tekstu kojeg sam gore naveo. I za to kažem da je doktrinarna istina.
Jer u njemu živimo, i mičemo se, i jesmo
A što je trebao da im napiše? Držite se onoga
što vam pišem, a onoga što vam govorim nemojte? Pa naravno da su se
trebali držat i jednog i drugog. Oni su tada među sobom imali žive
apostole. Neki od njih su imali prilike slušati živog Spasitelja. I
jasno je da u Bibliju nije moglo biti zapisano apsolutno sve što su oni
tokom svog života rekli. Ali biblijski pisci su se trudili da zapišu
glavne misli.
Da nije tako, što bi mi danas imali? Kako razlikovati
pravu istinu koja se prenosi preko milion usta od Dan Browna? Bez
pisane Božje Riječi to je nemoguće.
melkisedek je napisao/la:
Lev3,17 govori o tome što nisu smjeli općenito: jest loj i krv. Ono što
je ranije opisano u poglavlju je dio žrtvenog obreda, dakle na mjestu
žrtvovanja koje je Jahve odredio i koje je samo jedno. Tu je opisano
što i kako trebaju radit (stavit ruku na glavu koze, zaklat je pred
šatorom sastanka itd.)
Primjer koji sam ja naveo je kad su se nalazili daleko od žrtvovališta
pa nisu mogli uradit taj zadani i opisani propis.
"Svijećnjak
bijaše skovan od zlata; skovan od svoga podnožja do svoje čaške.
Svijećnjak je bio napravljen prema uzorku što ga je Jahve pokazao
Mojsiju. "
Taj uzorak koji je dio objave, ali ne Pisane, pripada židovskoj usmenoj
tradiciji. Ovo je neporeciv dokaz da je uistinu postojala živa i
ispravna usmena tradicija. Jer, u Pismu nigdje nema tog uzorka kojeg je
Bog pokazao Mojsiju.
A sad se i ti ispričaj što si
također skrenio s teme.
Sinke je napisao/la:
Imaš pravo, dosta pišem o Timoteju, a imaju slična imena, tako da se znam zabuniti.
Budući da sam umjetničkog zvanja, možeš li mi reći iz koje je Epimenidesove pjesme stih "U njemu živimo, i mičemo se, i jesmo" ?
Inače, moram priznati da još uvijek ne shvaćam tvoju poantu.
Ovo je sve u redu, ali ako su se prvi Kršćani koristili i Pismom i Predajom, a nigdje ne piše da će Sveto Pismo postati jedinim izvorom vjere, kad misliš da je došla "Sola Scriptura" i radi čega.
Pisana Riječ je objektivna činjenica- ali mi ne govorimo o Pismu kao činjenici već o principu na koji način tu činjenicu doživljavamo. Ako su se apostoli trudili da zapišu glavne misli, a sami nisu smatrali da će ti zapisi biti jedini izvor vjere, tad princip Sola Scriptura nije Biblijski, te Biblija nije namijenjena da tako bude čitana.
dragan je napisao/la:melkisedek je napisao/la:
Lev3,17 govori o tome što nisu smjeli općenito: jest loj i krv. Ono što
je ranije opisano u poglavlju je dio žrtvenog obreda, dakle na mjestu
žrtvovanja koje je Jahve odredio i koje je samo jedno. Tu je opisano
što i kako trebaju radit (stavit ruku na glavu koze, zaklat je pred
šatorom sastanka itd.)
Primjer koji sam ja naveo je kad su se nalazili daleko od žrtvovališta
pa nisu mogli uradit taj zadani i opisani propis.
Jesi ti pročito prethodni tekst?
Ponovljeni zakon 12,20 Kad
ti Jahve, Bog tvoj, proširi tvoje područje, kao što ti je rekao, i ti
rekneš: `Ja bih jeo mesa` - jer želiš jesti mesa - možeš ga jesti
koliko ti duša želi.
Vidiš da nije riječ o žrtvovanju, nego o jednostavnom jedenju mesa kad se zaželiš.
"Svijećnjak
bijaše skovan od zlata; skovan od svoga podnožja do svoje čaške.
Svijećnjak je bio napravljen prema uzorku što ga je Jahve pokazao
Mojsiju. "
Taj uzorak koji je dio objave, ali ne Pisane, pripada židovskoj usmenoj
tradiciji. Ovo je neporeciv dokaz da je uistinu postojala živa i
ispravna usmena tradicija. Jer, u Pismu nigdje nema tog uzorka kojeg je
Bog pokazao Mojsiju.
Svašta. Pa štaće meni uzorak svjećnjaka? Bog je Mojsiju pokazao svjećnjak koji je trebalo izradit, on je izrađen i to je to. Nema potrebe da ja danas znam kakav je taj uzorak. Niti ja, niti ostatak Izraela u Mojsijevo vrijeme.
A sad se i ti ispričaj što si
također skrenio s teme.
Samo sam vršio svoju dužnost administratora pa se ne mislim ispričavat zbog toga.
Pa to sam objasnio u prvom postu. To što
apostoli citiraju neki vanbiblijski izvor ne znači da je time i sam taj
izvor nadahnut od Boga, niti se to može upotrijebit kao pokazatelj
postojanja vanbiblijskih istina presudnih za spasenje. Eto, samo to sam
htio reći.
A zašto bi biblijski pisci morali znati što će
se desiti sa njihovim spisima u budućnosti? Oni su bili nadahnuti da
napišu to što su napisali i time su izvršili zadatak. Daljnju brigu oko
toga ja vodio Sveti DUh.
dragan je napisao/la:Mislim da smo dosad već rekli manje-više sve o ovome, znamo u čemu se slažemo, u čemu se neslažemo. No volio bih da se možemo složiti još u jednom, a to je da slijedimo primjer Židova iz Bereje:
Djela apostolska 17,11 Ovi
su Židovi bili plemenitiji od solunskih: primili su Riječ sa svom
spremnošću i danomice istraživali Pisma, da li je to tako.
Ovi su vjernici pohvaljeni zato što su u Pismu provjeravali dali je tako kako su im govorili Pavao i Sila.
dragan je napisao/la:William Okamski kao dijete svog vremena očekivao je da svaki kršćanin prihvati doktrinu o crkvi. Međutim, on je također smatrao da «ono što Pismo ne sadrži i ono što se nužno i s očitom dosljednošću ne može izvesti iz sadržaja istog, kršćani ne trebaju vjerovatiOn je nadalje tvrdio da u slučaju proturječnosti između Pisma i magisterija konačni autoritet i nepogrešivost pripada Pismu. Ovakvo gledište Pisma je utrlo put Lutheru,Pa nemam ni ja problema. Apostoli su tradiciju procjenjivali Svetim pismom. Tako radim i ja.
dragan je napisao/la:Pa nemam ni ja problema. Apostoli su tradiciju procjenjivali Svetim pismom. Tako radim i ja.
Biblija ne opovrgava samu sebe jer je u tome slučaju Bog nedosljedan vlastitim riječima. A tko od nas si može uzeti to pravo i nazvati Boga nedosljednim??? Jer to je upravo ono što ti tvrdiš. I otkud ti pravo tvrditi da je Bog ili Krist ili apostoli promijenili Božji moralan zakon i samim time subotu u nedjelju?? Jer zapovijedi su moralan zakon a ne ceremonijalni zato pazi što tvrdiš i govoriš jer će te vlastite riječi osuditi kao što govori i samo Pismo. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.
I što je Krist učinio ispunjenjem zakona? Dokazao je njegovu ispravnost i dosljednost a nije ga ispunjenjem promijenio. To što je Krist umro jest znak da zakon stoji. A kako i nebi kad je dan od odmora subota od Oca a Sin je vršio u svemu Očevu volju! Tako da nema govora u promijeni dana svetkovanja iz subote u nedjelju . Što je Krist rekao za židovsku nauku ljudima? Zar nije da se sluša sve ono što govore ali da se ne čini ono što oni čine jer ne čine ono što govore??? Sam Krist je to u Pismu rekao.Jer je to nauka od Oca a ,ponovit ću, Sin je u svemu vršio volju Očevu.Ceremonijaln zakon je ukinut jer je ukazivao na Krista janje Božje. I njegovom smrću se je ukinuo ceremonijalan zakon(koji je ukazivao na Krista) te je potvrđena ispravnost i valjanost Božjeg moralnog zakona(10 zapovijedi) jer u suprotnom (da se zakon mogao promijeniti) Krist nije trebao umrijeti nego bi se samo promijenio zakon. a to se nije desilo jerje zakon dan od Oca i samim time nije promjenjiv. Tako da protiv tvojih tvrdnji ide sam Krist . A tko je vjerodostojniji Krist ili ti, Haime?Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gosposdinu našemu.
Sinke je napisao/la:dragan je napisao/la:Pa nemam ni ja problema. Apostoli su tradiciju procjenjivali Svetim pismom. Tako radim i ja.
Nisu, nisu
Apostoli su bili pod utjecajem Duha Svetoga i znali su koje su Tradicije ispravne, a koje ne.
dragan je napisao/la:Sinke je napisao/la:dragan je napisao/la:Pa nemam ni ja problema. Apostoli su tradiciju procjenjivali Svetim pismom. Tako radim i ja.
Nisu, nisu
Apostoli su bili pod utjecajem Duha Svetoga i znali su koje su Tradicije ispravne, a koje ne.
Dobro, i ja imam Svetog Duha koji mi kaže da je Isusova majka Marija jednako mrtva kao i moja prababa.A ti kažeš da je živa. I šta ćemo sad?
Nije li nam u ovakvom slučaju potreban neki pisani tekst po kojem ćemo vidjet ko je u pravu, a ne samo da slijedimo ono što smatramo da nam Sveti Duh govori. Ako pokušavaš reći da apostoli u ovakvim situacijama nisu tražili što Pismo kaže, onda si u zabludi.
Da, da anđeli će stajat na vratima Novog Jeruzalema i pitat svakog gdje se desila ta rasprava. Mi protestanti to naravno nećemo znati i bit ćemo poslani u oganj vječni gdje je plač i škrgut zuba i gdje nam je uostalom i mjesto.
No hajdemo sad ozbiljno. Isus je jasno rekao u evanđeljima šta misli o ljudskoj predaji, a što o zapovijedima Božjim, i što je na prvome mjestu, a što na sporednom. Ja se toga držim i slijedim Isusov primjer.
Ako je tebi dosta da ti dođe tip u popovskoj haljini i kaže ti da se neka zapovijed ne treba držat na način na koji je opisano u Bibliji, nego onako kako ti on kaže, nek ti bude. Meni to nije dovoljno. Ja se u takvim prilikama držim onoga "Pisano je..."
Sinke je napisao/la:Moraš shvatiti da mi Katolici Sola Scripturu shvaćamo kao usmenu predaju koja je dokinula naredbu Duha Svetoga preko apostola da se Apostolske Tradicije moraju držati ( 1 Korićanima 11:2, 2 Solunjanima 2:15 ). Način na koji ti shvaćaš mjesto u kojem Isus osuđuje ljudske predaje načinio bi kontradikciju u Svetom Pismu budući da bi se na jednom mjestu sva tradicija osuđivala, a na drugom držala.