Sinke je napisao/la: Gubavac je napisao/la: Da je Juda još uvijek usmena predaja ne bih ti ništa rekao. Ali činjenica da je zapisan samo potvrđuje da je sve što nam treba u Svetom Pismu. Pod usmenu predaju ne uzimam djelovanje Duha Svetoga u našim životima. Ali opet nije moguće da Bog bude kontradiktoran sam sebi pa i ne vjerujem da će Bog ikome išta reći što nema ama baš nikakvog utemeljenja u Pismu. Jer Pismo jest njegova Riječ i Njegova volja kroz sve vijekove do dana današnjeg. Jedino ti đavao može dati nešto što je kontradiktorno Pismu. Zato ga i imamo da pomoću njega identificiramo đavolje falsifikate. Što se tiče dokazivanja usmenih predaja morat ćeš dati još primjera. Po mojem mišljenju apostoli su mislili pod usmenim predajama na Božje isitne koje mi danas imamo zapisane. Ako se time ne slažeš daj jednu koja sad trenutačno nije u Pismu zapisana . Jer sve na što se ti pozivaš zapisano je i dokazuje ono što ja tvrdim. Daj nešto što nije zapisano. Stavit ćemo u svjetlost Riječi pa ćemo vidjet.Hvala. Bog s vama.
Eto, već sam naveo- reci mi da li je istina da se Usmena Predaja u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona odigrala u pustinji....
Pozdrav u Kristu!
Kako je otajstvo bezakonja bilo na djelu od početka Bog je darivao svoje sluge sigurnošću u shvaćanju i razlikovanju nebeske objave usmene ili pismene od imitacije ljubavlju prema istini radi spasenja
kako piše apostol Pavao u 2.Solunjanima i podsjeća crkvu što im je govorio:
2 ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad-na Dan Gospodnji.
3 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način...
7 Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen.
8 Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga -
9 njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima
10 i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili.
11 I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži
12 te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.
15 Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.
Pvao opominje :
6 Zapovijedamo vam, braćo, u ime Gospodina Isusa Krista da se klonite svakoga brata što živi neuredno i ne po predaji koju primiste od nas.
Ohrabruje:
4 A uzdamo se, u Gospodinu, u vas: da vršite i da ćete vršiti ono što vam zapovijedamo.
Tako Pavao piše Timoteju zapovjed i podsjeća :
3 Kao što sam te zamolio kad sam odlazio u Makedoniju, ostani u Efezu da zapovijediš nekima neka ne naučavaju drugih nauka
4 i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima, koja više pogoduju rasprama negoli rasporedbi Božjoj po vjeri.
5 Svrha je te zapovijedi ljubav iz čista srca, dobre savjesti i vjere neprijetvorne.
6 To su neki promašili i zastranili u praznorječje;
7 htjeli bi biti učitelji Zakona, a ne razumiju ni što govore ni što tvrde.
18 Taj ti zadatak predajem, sine Timoteju,
u skladu s proroštvima nekoć nad tobom izrečenima: na njih oslonjen, bij boj plemeniti."Kako je glasilo ovo proroštvo u skladu sa polaganjem ruku?
14 Ne zanemari
milosnog dara koji je u tebi, koji ti je dan
po proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva.Pavao ističe:
1 Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima.
1 Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu
2 i
što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti. 20 Timoteju, poklad čuvaj kloneći se svjetovnoga praznoglasja i proturječja nekog nazovispoznanja,
21 koje su neki ispovijedali pa od vjere zastranili. Milost s vama
A u 2.Timoteju 3 ukazuje na sveti odnos prema pismu i predaji jer će:
1 A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena.
2 Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici,
3 bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra,
4 izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga.
5 Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli. I njih se kloni!
6 Od njih su doista oni što se uvlače u kuće i zarobljuju ženice, natovarene grijesima, vodane najrazličitijim strastima:
7 one uvijek uče, a nikako ne mogu doći do spoznaje istine.
8 Kao što se Janes i Jambres suprotstaviše Mojsiju, tako se i ovi, ljudi pokvarena uma, u vjeri neprokušani, suprotstavljaju istini.
9 Ali neće više napredovati jer bezumlje će ovih postati očito, kako se to i onima dogodilo.
10 A ti si pošao za nmom u poučavanju, u ponašanju, u naumu, u vjeri, u strpljivosti, u ljubavi, u postojanosti;
11 u progonstvima, u patnjama koje su me zadesile u Antiohiji, u Ikoniju, u Listri. Kakva li sam progonstva podnio! I iz svih me izbavio Gospodin!
12 A i svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni.
13 Zli pak ljudi i vračari napredovat će sve više u zlu - kao zavodnici i zavedeni.
14 Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen
15 i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. 16 Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, 17 da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.Ovdje Pavao povezuje starozavjetnu i novozavjetnu objavu..
Zajedničko je i pisanoj i usmenoj predaji -Duh proroštva:
U Hebrejima:
1 Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima;
2 konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.
1 Zato treba da mi svesrdnije prianjamo uz ono što čusmo da ne bismo promašili.
2 Jer ako je riječ po anđelima izrečena bila čvrsta te je svaki prijestup i neposluh primio pravednu plaću,
3 kako li ćemo mi umaći ako zanemarimo toliko spasenje?
Kako izbjeći odstupanja od pisma i od predaje?