Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 26 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
Nema tu moja i tvoja vjera u kršćanstvu. Po Riječi postoji samo jedna vjera.

Efežanima 4,4Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,
Efežanima 4,5Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.
Efežanima 4,6Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.
Efežanima 4,7A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.
A sad to što netko živi samo Riječ a netko tradiciju i što ja znam što još jest problem onoga koji tako čini. Ali nemojmo cjepati kršćanstvo u više religija. Bog u svojoj Riječi lijepo govori da postoji samo jedna vjera kao što postoji samo jedan Bog.Hvala. Bog s vama.

Ah, čuj- ja sam mogu reći da se citati iz Poslanice Efežanima koje si naveo odnose na vjeru Crusadera i mene i da smo mi "jedina vjera" koju je ostavio Krist.

Tradicija nije tema ovog topica- ali da ne ostanem dužan, dovoljno je reći da Biblija jasno govori o važnosti održavanja Usmene Tradicije ( 1 Korićanima 11:2, 2 Solunjanima 2:15 ) jer tko ih ne slijedi, niti Sveto Pismo mu nije jasno ( Poslanica Jude Apostola 1:9 je najpoznatiji primjer ).

Marko 7,1Potom se nađoše kod njega farizeji i neki književnici, što su bili došli iz Jerusalema.
Marko 7,2Oni opaziše, kako su neki od učenika njegovih objedovali nečistim, to jest neopranim rukama.
Marko 7,3A Farizeji i uopće Židovi ne jedu, a da prije ne operu svoje ruke, držeći običaje starih.
Marko 7,4Kad
dođu s trga ne jedu ako prije ne operu. Tako ima još mnogo drugih
običaja, što su primili te drže: pranje čaša, vrčeva i kotlova.
Marko 7,5Tada ga upitaše farizeji i književnici: "Zašto se učenici tvoji ne drže predaje starih, nego jedu nečistim rukama?"
Marko 7,6On
im odgovori: "Zgodno je Izaija rekao o vama licemjerima u Pismu:, Ovaj
me narod štuje samo usnama, a srce je njegovo daleko od mene.
Marko 7,7Uzalud me poštuje, nauka je njegova samo čovječja ustanova.
Marko 7,8Zapovijed Božju ostavljate, čvrsto se držite čovječjih ustanova. Pranje vrčeva, čaša i drugo tako što činite toliko."
Marko 7,9Tada nastavi: "Dobro razumijete ne osvrtati se na zakon Božji, da očuvate predaju svoju.
Marko 7,10Tako Mojsije reče: "Poštuj oca svojega i majku svoju, i: "Tko opsuje oca ili majku, smrću neka umre!
Marko 7,11A vi kažete: "Ako jedan rekne ocu ili majci: "Čim bih ja tebi imao pomoći, jest korban, to znači: "posvetni dar,
Marko 7,12Onda mu više ne dadoste ništa učiniti za oca ili majku.
Marko 7,13Stim dokidate zapovijed Božju svojom predajom, koju vi postaviste. I tako još mnogo koješta činite."
Amen! Aleluja! Hvala. Bog s vama.

Iz citata je vidljivo da se ovo ne odnosi na teološku tradiciju, već na narodne običaje ( Isus veli "svojom ste tradicijom ukinuli Božju naredbu" , dakle ne pravovjernom Tradicijom). Isus je vrlo jasno ljudima objasnio da farizeji imaju ispravnu spoznaju u svemu osim u nepriznavanju Njega Mesijom ( Evanđelje po Mateju 23:2 ).

Ako Biblija na jednom mjestu govori protiv tradicija (što ti sugeriraš da čini Markovo Evanđelje ) a na drugom tvrdi da su sastavni dio Svete Objave i da je Biblija nerazumljiva bez njih ( što čine Pavlove Poslanice ,te Poslanica Jude Apostola 1:9 ) tada ispada da je Sveto Pismo kontradiktorno. Čitajmo s razumijevanjem! U Evanđelju po Marku optužuje se narodni običaj da uposlenici Hrama daruju blago Hramu, umjesto da smjeste roditelje u starosti na miru. Drugim riječima, budući da su uposlenici koristili darove, darovali bi sami sebi blago i tvrdili roditeljima da ih nemaju čime prehraniti. Ovo nije nikakva teološka tradicija, niti Usmena Predaja Apostola- već pučka predaja. Kad apostol Juda citira Usmenu Predaju o raspravi nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, on Kršćanima kojima piše doziva u pamćenje vanbiblijski izvor vjere.

Aleluja! Pozdrav u Isusu Kristu!

Ponovit ću se opet. Vjerujem da je Bog sve ono što je smatrao važnim i potrebitim za nas dao u Svetom Pismu te stoga nema potrebe okretati se drugim izvorima koji kao takvi "ne drže vodu" jer nisu potvrđeni od strane Boga. Na kraju krajeva Sinke non stop se pozivaš na Riječ. Nisam vidio da se pozivaš na neki drugi izvor. To je moja poanta. Sve što nama treba za kršćanski odgoj i spoznaju dano je u Pismu i potvrđeno je kao istinito i od strane Boga i Krista i apostola i povijesti i arheologije. Ili tebi možda nije dosta Božja objava pa si moraš "pomoći" iz izvora koji nemaju veze sa Pismom i ne zna se tko im je autor i iz koje su namjere napisani??? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz

Ponovit ću se opet. Vjerujem da je Bog
sve ono što je smatrao važnim i potrebitim za nas dao u Svetom Pismu te
stoga nema potrebe okretati se drugim izvorima koji kao takvi "ne drže
vodu" jer nisu potvrđeni od strane Boga.

Eto- tu se razlikujemo. Ja jednostavno ne mogu takvo što vjerovati, jer Biblija govori suprotno. Da bi se Bibliju razumjelo, potrebno je proučavati i van-Biblijske izvore, kao što su to činili apostoli. Niti oni, niti ja ne vjerujemo da je Bog Sveto Pismo odlučio postaviti kao jedini izvor vjere- a rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona fundamentalni je dokaz potvrde Boga za Apostolsku Tradiciju. Taj izvor itekako "drži" vodu, jer kao što sam naveo- znamo da je došlo do rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona , ali Biblija nam ne govori ništa više.

Na kraju krajeva Sinke non stop se pozivaš na
Riječ. Nisam vidio da se pozivaš na neki drugi izvor. To je moja
poanta. Sve što nama treba za kršćanski odgoj i spoznaju dano je u
Pismu i potvrđeno je kao istinito i od strane Boga i Krista i apostola
i povijesti i arheologije.

Upravo suprotno- već se zadnjih par posteva pozivam na Sveto Pismo i Apostolsku Tradiciju.

Ako je sve potrebno za Kršćanski odgoj u Svetom Pismu, objasni mi gdje se odigrava rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona. U Hramu? U pustinji? Nigdje takvog mjesta nema.

Ako želimo da nas Biblija poduči, moramo je čitati skrušeno i otvoreno za nove spoznaje- ali i s razumijevanjem. Ako Biblija za sebe kaže da nije dovoljna, i da postoji još izvora Božjeg nauka, ne možemo reći da je sve što je u njoj zapisano jedino što je Bog ostavio niti možemo reći da nema drugih izvora. Time bismo prekršili Božji plan.

Ili tebi možda nije dosta Božja objava pa si
moraš "pomoći" iz izvora koji nemaju veze sa Pismom i ne zna se tko im
je autor i iz koje su namjere napisani??? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu
Gospodinu našemu.

Razumijem tvoje mišljenje, ali ne mogu ignorirati desetine Biblijskih citata koji navode da Božja objava ima i svoj nepisani oblik. Time ja ne dokidam Bibliju- to bi bilo apsurdno- već dajem potvrdu njenim zapisima u skladu s Apostolskom Tradicijom.

Razmisli: ako je apostol Juda vjerovao da Božja objava uključuje raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona ( Poslanica Jude apostola 1:9 ), koje nema nigdje u Bibliji i za koju ne znamo niti tko je "autor" niti koja mu je "namjera" , tad ne možemo reći da su apostoli vjerovali da je Sveto Pismo jedini izvor vjere. Ja ne vjerujem ništa drukčije, i sebe smatram Biblijskim Kršćaninom radi toga.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Ponovit ću se opet. Vjerujem da je Bog
sve ono što je smatrao važnim i potrebitim za nas dao u Svetom Pismu te
stoga nema potrebe okretati se drugim izvorima koji kao takvi "ne drže
vodu" jer nisu potvrđeni od strane Boga.

Eto- tu se razlikujemo. Ja jednostavno ne mogu takvo što vjerovati, jer Biblija govori suprotno. Da bi se Bibliju razumjelo, potrebno je proučavati i van-Biblijske izvore, kao što su to činili apostoli. Niti oni, niti ja ne vjerujemo da je Bog Sveto Pismo odlučio postaviti kao jedini izvor vjere- a rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona fundamentalni je dokaz potvrde Boga za Apostolsku Tradiciju. Taj izvor itekako "drži" vodu, jer kao što sam naveo- znamo da je došlo do rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona , ali Biblija nam ne govori ništa više.

Na kraju krajeva Sinke non stop se pozivaš na
Riječ. Nisam vidio da se pozivaš na neki drugi izvor. To je moja
poanta. Sve što nama treba za kršćanski odgoj i spoznaju dano je u
Pismu i potvrđeno je kao istinito i od strane Boga i Krista i apostola
i povijesti i arheologije.

Upravo suprotno- već se zadnjih par posteva pozivam na Sveto Pismo i Apostolsku Tradiciju.

Ako je sve potrebno za Kršćanski odgoj u Svetom Pismu, objasni mi gdje se odigrava rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona. U Hramu? U pustinji? Nigdje takvog mjesta nema.

Ako želimo da nas Biblija poduči, moramo je čitati skrušeno i otvoreno za nove spoznaje- ali i s razumijevanjem. Ako Biblija za sebe kaže da nije dovoljna, i da postoji još izvora Božjeg nauka, ne možemo reći da je sve što je u njoj zapisano jedino što je Bog ostavio niti možemo reći da nema drugih izvora. Time bismo prekršili Božji plan.

Ili tebi možda nije dosta Božja objava pa si
moraš "pomoći" iz izvora koji nemaju veze sa Pismom i ne zna se tko im
je autor i iz koje su namjere napisani??? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu
Gospodinu našemu.

Razumijem tvoje mišljenje, ali ne mogu ignorirati desetine Biblijskih citata koji navode da Božja objava ima i svoj nepisani oblik. Time ja ne dokidam Bibliju- to bi bilo apsurdno- već dajem potvrdu njenim zapisima u skladu s Apostolskom Tradicijom.

Razmisli: ako je apostol Juda vjerovao da Božja objava uključuje raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona ( Poslanica Jude apostola 1:9 ), koje nema nigdje u Bibliji i za koju ne znamo niti tko je "autor" niti koja mu je "namjera" , tad ne možemo reći da su apostoli vjerovali da je Sveto Pismo jedini izvor vjere. Ja ne vjerujem ništa drukčije, i sebe smatram Biblijskim Kršćaninom radi toga.

U Biblijskom kanonu imamo Judu i to prije Otkrivenja ako mi ne vjeruješ pogledaj. U tu se nalaze navedeni retci na koje se pozivaš. A ti dokaži vanbiblijske izvore vjere. Drugo svi pisci U Bibliji su pisali nadahnuti od Boga. Ako si nadahnut od Boga ne treba ti usmena predaja niti išta drugo kada ti Bog otkriva neke stvari. A isto se lijepo primjećuje da se svi pisci pozivaju na Stari zavjet dok pišu. Ne pozivaju se ni na jedan vanbiblijski izvor. Pozivaju se ili na ono što im je objavio Bog ili na Stari zavjet . A to što se da zaključiti ja se tu nebih mješao. To je tvoja osobna perspektiva. Nemojmo mješato osobnu perspektivu i ono što bilo tko od nas misli i ono što pokazuje i dokazuje Pismo kao Božja objava. Jer sve što je napisano je Bog objavio onima koji su pisali. Tako da Pismo jest Božja objava za sve nas danas. I jedino je mjerodavno kao takvo. Bog s vama.

more_horiz
Ali gle sve se je ovo pretvorilo u prepiranje. A gdje je Krist u prepiranju? Nema smisla se svađati. Mislim da obojica trebamo dopustiti Kristu da vodi naše živote i prepustiti svoja srca u cjelosti da ih vodi Gospodin i sigurno nećemo zaći sa njegovih puteva. Krist je rekao da ne traži od nas da mu slijepo vjerujemu. Imamo Riječ koja svjedoči za njega, imamo prirodu koja svjedoči za njega. Sve svjedoči za Krista. Tko ga iskreno želi naći naći će ga . Ali to opet ne znači da trebamo samovoljno živjeti kako nam se prohtje.Zato nam je Pismo i dano . Da nam da spoznaju i smjernice te da nas odgoji tj. da nam pokaže kakv mora biti karakter čovjeka koji vjeruje i živi Krista. I ništa na ovom svijetu neće umanjiti Pismo i njegovu važnost u životu svakog kršćanina. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
U Biblijskom kanonu imamo Judu i to prije
Otkrivenja ako mi ne vjeruješ pogledaj. U tu se nalaze navedeni retci
na koje se pozivaš. A ti dokaži vanbiblijske izvore vjere.

Možda se nismo razumijeli- ja se čitavo vrijeme i pozivam na Poslanicu Apostola Jude prije Otkrivenja.

Moje je pitanje: što Juda citira? Otkud on zna da se desila rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, kad nigdje o tome ne piše u Starom Zavjetu?

Time sam dokazao da i apostoli koriste van Biblijske izvore- u danom primjeru, apostol Juda citira Židovsku rabinsku predaju, koja je postala dijelom Apostolske. Slično kao što je Stari Zavjet bio Sveto Pismo Židova, a zatim i Katolika.

Drugo svi pisci U Bibliji su pisali nadahnuti od
Boga. Ako si nadahnut od Boga ne treba ti usmena predaja niti išta
drugo kada ti Bog otkriva neke stvari.

U pravu si. Pavao je bio nadahnut od Boga kada je napisao "držite se Usmenih predaja".

A isto se lijepo primjećuje da se svi pisci
pozivaju na Stari zavjet dok pišu. Ne pozivaju se ni na jedan
vanbiblijski izvor. Pozivaju se ili na ono što im je objavio Bog ili na
Stari zavjet .

Kao što pokazuje rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, pisci Svetog Pisma nisu se samo pozivali na Stari Zavjet, već i na Usmenu Predaju. Nigdje u Bibliji ne piše da se desila, a ipak, apostol Juda vjeruje u nju.

To je tvoja osobna perspektiva. Nemojmo mješato
osobnu perspektivu i ono što bilo tko od nas misli i ono što pokazuje i
dokazuje Pismo kao Božja objava. Jer sve što je napisano je Bog objavio
onima koji su pisali. Tako da Pismo jest Božja objava za sve nas danas.
I jedino je mjerodavno kao takvo.

Složio bih se gotovo sa svim, da nije zadnje rečenice. Biblija jasno govori da nije jedina mjerodavna za vjeru i spoznaju.

Hajdemo malo prekinuti ovaj začarani krug u kojem se vrtimo.

Tražim jednostavan odgovor: otkud apostol Juda zna za raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, i gdje su o njoj pročitali Kršćani kojima piše ?

more_horiz
Kao što sam rekao pisci su bili nadahnuti od Boga. Tko je u Pismu otkrivao stvari ljudima? Zar nije Bog? Onda u čemu je problem. Sve što je od Boga otkriveno otkriveno je radi svih nas i naše dobrobiti. Znači možemo reći da je Bog to otkrio Judi zar ne? Kako je otkrivao i svima ostalima u Pismu. A Usmena predaja bi značila da je netko prisustvovao tom događaju. Inače ako nema svjedoka tj. nekoga tko je svjedočio svemu tome onda je sve samo mašta i izmišljotina. A ja ne bih griješio Bogu i nazivao njegovu riječ izmišljotinom jer se pokazalo dasvaka riječ itekako stoji. A kako misliš da je ijedan čovjek mogao prisustvovati tom događaju? Nije moguće. Znači Bog je to otkrio jer je htio nešto naglasiti tim događajem. Sva usmena predaja od Strane Boga prema ljudima je zapisana i danas ju imamo kao i znamo kao Sveto Pismo.. Tako da ja osobno tu ne vidim nikakvu nedoumicu. Isto tako trebamo pogledati o čemu govori cijela ta glava i što nam je zapravo Bog htio poručiti rečenim. To je moja perspektiva na tvoje pitanje koju iznosim na temelju moga iskustva i spoznaje Svetog Pisma.Hvala. Bog s vama.

Zadnja promjena: Gubavac; pon 04 kol 2008, 15:05; ukupno mijenjano 4 put/a.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Ali gle sve se je ovo pretvorilo u prepiranje. A gdje je Krist u prepiranju? Nema smisla se svađati. Mislim da obojica trebamo dopustiti Kristu da vodi naše živote i prepustiti svoja srca u cjelosti da ih vodi Gospodin i sigurno nećemo zaći sa njegovih puteva. Krist je rekao da ne traži od nas da mu slijepo vjerujemu. Imamo Riječ koja svjedoči za njega, imamo prirodu koja svjedoči za njega. Sve svjedoči za Krista. Tko ga iskreno želi naći naći će ga . Ali to opet ne znači da trebamo samovoljno živjeti kako nam se prohtje.Zato nam je Pismo i dano . Da nam da spoznaju i smjernice te da nas odgoji tj. da nam pokaže kakv mora biti karakter čovjeka koji vjeruje i živi Krista. I ništa na ovom svijetu neće umanjiti Pismo i njegovu važnost u životu svakog kršćanina. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Ali nitko se ovdje ne prepire Smile Razgovaramo i objašnjavamo jedan drugome naša vjerovanja, i naše nade u spasenje Isusa Krista.

Pismo je nadasve važno u životu Kršćana- zato i raspravaljamo o njemu. Ne smijemo, uistinu, živjeti kako nam paše- ali ova rasprava sigurno nije takva.

Na kraju krajeva, ako me uvjeriš u opravdanost svoje vjere, naravno da ću se ja preobratiti s Katolicizma na tvoju Crkvu. Radi toga si pozvan širiti Evanđelje, kao i ja, i red je da jedni druge bolje upoznamo Kristu na slavu. Ako je Katolička Crkva u pravu, jednako tako ćemo ovdje to oboje vidjeti.

Krist koji nas spaja,veći je od naših razlika. Zato raspravljajmo o Pismu.

Otkud apostolu Judi rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona?

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Kao što sam rekao pisci su bili nadahnuti od Boga. Tko je u Pismu otkrivao stvari ljudima? Zar nije Bog? Onda u čemu je problem. Sve što je od Boga otkriveno otkriveno je radi svih nas i naše dobrobiti. Hvala. Bog s vama.

Kao što sam i ja rekao- nitko ovdje ne sumnja. Ako Biblija veli da se držimo Usmenih Predaja, problem je u ljudima koji tvrde da te predaje nisu nadahnute.

Ak ose Bog otkrio Svetim Pismom i Usmenom Predajom, na našu je dobrobit! Samo da budemo u skladu s naukom!

Mir u Isusu Kristu!

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

Ali nitko se ovdje ne prepire Smile Razgovaramo i objašnjavamo jedan drugome naša vjerovanja, i naše nade u spasenje Isusa Krista.

Pismo je nadasve važno u životu Kršćana- zato i raspravaljamo o njemu. Ne smijemo, uistinu, živjeti kako nam paše- ali ova rasprava sigurno nije takva.

Na kraju krajeva, ako me uvjeriš u opravdanost svoje vjere, naravno da ću se ja preobratiti s Katolicizma na tvoju Crkvu. Radi toga si pozvan širiti Evanđelje, kao i ja, i red je da jedni druge bolje upoznamo Kristu na slavu. Ako je Katolička Crkva u pravu, jednako tako ćemo ovdje to oboje vidjeti.

Krist koji nas spaja,veći je od naših razlika. Zato raspravljajmo o Pismu.

Pokušao sam ti odgovoriti na to pitanje u postu iznad. Hvala. Bog s tobom.

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
Kao što sam rekao pisci su bili nadahnuti od Boga. Tko je u Pismu otkrivao stvari ljudima? Zar nije Bog? Onda u čemu je problem. Sve što je od Boga otkriveno otkriveno je radi svih nas i naše dobrobiti. Hvala. Bog s vama.

Kao što sam i ja rekao- nitko ovdje ne sumnja. Ako Biblija veli da se držimo Usmenih Predaja, problem je u ljudima koji tvrde da te predaje nisu nadahnute.

Ak ose Bog otkrio Svetim Pismom i Usmenom Predajom, na našu je dobrobit! Samo da budemo u skladu s naukom!

Mir u Isusu Kristu!

Da usmenih predaja Boga ljudima onog vremena. A sve te predaje su lijepo zapisane i danas čine Pismo zar ne? A sve ostalo što je van samog pisma od literature pa na dalje stavlja se u svjetlo samog Pisma i ako ne govori protiv istina u samom Pismu dobro je za nas ako govori i povređuje bilo koju od istina od đavla je i trebamo je se kloniti. To je ono što ja tvrdim. Jer zašto da trošimo nadnicu svoju na nešto što kruh nije i što ne siti? Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova i mir u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Da usmenih predaja Boga ljudima onog vremena. A sve te predaje su lijepo zapisane i danas čine Pismo zar ne?

Ne. Mnoge predaje nisu zapisane u Svetom Pismu- primjerice već toliko puta spomenuta rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona.

A sve ostalo što je van samog pisma od literature pa na dalje stavlja se u svjetlo samog Pisma i ako ne govori protiv istina u samom Pismu dobro je za nas ako govori i povređuje bilo koju od istina od đavla je i trebamo je se kloniti.

Poteškoća je što vjerovanje da je Biblija jedini izvor vjere suprotno samoj Bibliji. Tu vjeru Pismo ne podržava, a je li od đavla, nije na meni da velim.

more_horiz

Ne- nisi. Uopće takvo što nisi niti dotaknuo.

Cijenio bih odgovor. Dotad stvarno nemam razloga vjerovati da Biblija brani Sola Scripturu.

more_horiz
Sinke je napisao/la:

Ne- nisi. Uopće takvo što nisi niti dotaknuo.

Cijenio bih odgovor. Dotad stvarno nemam razloga vjerovati da Biblija brani Sola scripturu.

Što znači usmena predaja? Zar to ne znači da je netko od nekoga dobio neku informaciju koju onda predaje nekome drugom usmenim putem itd ? Ja tvrdim da je Bog otkrio Judi tu informaciju! Juda sam nije tamo bio prisutan. A kako bi bilo koji čovjek mogao prisutan borbi između arhanđela i đavla? Znači ili ju je dobio od Boga ili nekoga koji ju je dobio od Boga ili ju je izmislio Juda ili taj netko koji ju je izmislio tko mu je informaciju dao.. A ja baš nebih borbu za Mojsijevo tijelo Između arhanđela i đavla nazvao izmišljotinom. I to još zapisanu i u Pismu. Svi ljudi koji su dobivali objave dobivali su ih od Boga i to su sve bile usmene objave koje su zapisane i danas čine Pismo. Sva viđenja , sva proroštva sve je to bilo usmenim putem ,Bog je u snu govorio ili slično, bilo dato ljudima koji su to onda lijepo zapisali . Ti tvrdiš da je Juda usmena predaja . Možda je bila jednom. Ali sada je zapisan i nalazi se u Svetom Pismu i više nije usmena već pismena predaja. I tako se dešavalo sa svim ljudima koji su dobivali bilo kakvu informaciju od Boga. Pismo je jedno veliko svjedočanstvo i predaja nama danas da bi upoznali karakter svojega Otkupitelja i da bi uvidjeli kakav život treba živjeti jedan kršćanin. A sam Krist brani "Sola scriptura " i to riječima :
Matej 4,4On mu odgovori: "Stoji pisano: Čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi, što dolazi iz usta Božjih."
A Pismo jest Božja objava tj. Riječ Božja. I U mateju lijepo piše :

<tr><tr><tr>
Ivan 12,47Tko čuje moje riječi, ali ih ne drži, ja mu neću suditi, jer ne dođoh da sudim, nego da spasim svijet.Ivan 12,48Tko prezire mene i ne prima riječi mojih, ima već suca svojega: Riječ, koju sam ja navijestio, ona će mu suditi u posljednji dan.Ivan 12,49Jer ja nijesam govorio sam od sebe, nego Otac, koji me posla, on mi dade zapovijed, što da kažem i što da govorim.
Ivan 12,50I znam, da je zapovijed njegova život vječni. Što ja dakle govorim, onako govorim, kako mi reče Otac."
Tako i svi ostali u Pismu nisu govorili sami od sebe već su govorili i zapisali što je bila volja Božja. A što se tiče židova i sam znaš što je Krist rekao na njihove predaje koje nisu imale veze sa Božjom objavom. Događaj sa pranjem ruku prije jela. A sve ostalo se u Pismu odnosi na Božju objavljenu volju koja je bila data usmeno ali jest zapisana nam za svjedočanstvo. To govori sama Riječ. A ti mi daj navedi izvore van Pisma i predaje van Pisma pa ćemo ih staviti u svjetlost Pisma i vidjeti od koga su. Daj primjere. Juda nije usmena već pismena predaja. Nekad jest bila usmena (Bog je objavio Judi neke stvari) ali nije već stotinama godina tako da nema govora da je Juda nešto van Pisma.Hvala. Bog s vama.

Zadnja promjena: Gubavac; pon 04 kol 2008, 15:42; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Da je Juda još uvijek usmena predaja ne bih ti ništa rekao. Ali činjenica da je zapisan samo potvrđuje da je sve što nam treba u Svetom Pismu. Pod usmenu predaju ne uzimam djelovanje Duha Svetoga u našim životima. Ali opet nije moguće da Bog bude kontradiktoran sam sebi pa i ne vjerujem da će Bog ikome išta reći što nema ama baš nikakvog utemeljenja u Pismu. Jer Pismo jest njegova Riječ i Njegova volja kroz sve vijekove do dana današnjeg. Jedino ti đavao može dati nešto što je kontradiktorno Pismu. Zato ga i imamo da pomoću njega identificiramo đavolje falsifikate. Što se tiče dokazivanja usmenih predaja morat ćeš dati još primjera. Po mojem mišljenju apostoli su mislili pod usmenim predajama na Božje isitne koje mi danas imamo zapisane. Ako se time ne slažeš daj jednu koja sad trenutačno nije u Pismu zapisana . Jer sve na što se ti pozivaš zapisano je i dokazuje ono što ja tvrdim. Daj nešto što nije zapisano. Stavit ćemo u svjetlost Riječi pa ćemo vidjet.Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Što znači usmena predaja? Zar to ne znači da je netko od nekoga dobio neku informaciju koju onda predaje nekome drugom usmenim putem itd ?

Da- baš kao što Biblija govori.

1Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu 2 i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.
2 Timoteju 2:1-22

Ja tvrdim da je Bog otkrio Judi tu informaciju!

Čak i ako je to istina, činjenica da je apostol Juda nije zapisao, već samo spomenuo u svojoj Poslanici znači da ju je svojim učenicima predavao usmenim putem.

Treba jasno uzeti da su Kršćani kojima piše apostol Juda upoznati sa svime u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, jer im apostol doziva u pamćenje nešto što već znaju. Ako je Sveto Pismo jedini izvor vjere, otkud znaju? Ne znamo je li im apostol Juda pisao prije toga....

Znači ili ju je dobio od Boga ili nekoga koji ju je dobio od Boga ili ju je izmislio Juda ili taj netko koji ju je izmislio tko mu je informaciju dao.. A ja baš nebih borbu za Mojsijevo tijelo Između arhanđela i đavla nazvao izmišljotinom. I to još zapisanu i u Pismu.

Što od toga? Daj mi Biblijsku osnovu.

Svi ljudi koji su dobivali objave dobivali su ih od Boga i to su sve bile usmene objave koje su zapisane i danas čine Pismo. Sva viđenja , sva proroštva sve je to bilo usmenim putem ,Bog je u snu govorio ili slično, bilo dato ljudima koji su to onda lijepo zapisali .

I? Tko je zapisao raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona?

Ti tvrdiš da je Juda usmena predaja . Možda je bila jednom. Ali sada je zapisan i nalazi se u Svetom Pismu i više nije usmena već pismena predaja. I tako se dešavalo sa svim ljudima koji su dobivali bilo kakvu informaciju od Boga. Pismo je jedno veliko svjedočanstvo i predaja nama danas da bi upoznali karakter svojega Otkupitelja i da bi uvidjeli kakav život treba živjeti jedan kršćanin.

Hajde mi onda lijepo objasni gdje se ta rasprava odigrava? U Hramu? U pustinji? Kojem je proroku Bog objavio da se odigrala? Koji prorok Starog Zavjeta govori da se odigrala?

Apostol Juda tek citira Usmenu Tradiciju, ne objašnjava je- kao niti Stari Zavjet.

Što se tiče tvojih citata koji bi trebali braniti Sola Scripturu- ja jedino mogu reći da oni samo citiraju Sveto Pismo- nigdje ne piše u njima da je Sveto Pismo jedini izvor vjere. Ako apostoli citiraju i jedno i drugo, ne možemo reći da su samo jedan izvor smatrali relevantnim.

Tako i svi ostali u Pismu nisu govorili sami od
sebe već su govorili i zapisali što je bila volja Božja. A što se tiče
židova i sam znaš što je Krist rekao na njihove predaje koje nisu imale
veze sa Božjom objavom. Događaj sa pranjem ruku prije jela. A sve
ostalo se u Pismu odnosi na Božju objavljenu volju koja je bila data
usmeno ali jest zapisana nam za svjedočanstvo. To govori sama Riječ.

Isus se samo usprotivio narodnim običajima Židova, ne i teološkim predajama koje Je prihvatio. Ovo je već bilo objašnjeno.

A ti mi daj navedi izvore van Pisma i predaje
van Pisma pa ćemo ih staviti u svjetlost Pisma i vidjeti od koga su.
Daj primjere.

Eto- reci mi je li istina da se, u svijetlu Pisma, rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona odigrava u pustinji.

Juda nije usmena već pismena predaja. Nekad jest bila usmena (Bog je objavio Judi neke stvari) ali nije već stotinama godina tako da nema govora da je Juda nešto van Pisma.Hvala. Bog s vama.

Ako je Bog objavio apostolu Judi neke stvari, gdje apostol Juda objavljuje svojim učenicima u Svetom Pismu te stvari?

I gdje piše da će Usmene Predaje nestati nakon stotinjak godina? Ta Božja je Riječ vječna! Ako su apostoli rekli svojim čitateljima da drže Usmene Tradicije, znači da ne mogu nestati samo tako.

Zadnja promjena: Sinke; pon 04 kol 2008, 20:09; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Da je Juda još uvijek usmena predaja ne bih ti ništa rekao. Ali činjenica da je zapisan samo potvrđuje da je sve što nam treba u Svetom Pismu. Pod usmenu predaju ne uzimam djelovanje Duha Svetoga u našim životima. Ali opet nije moguće da Bog bude kontradiktoran sam sebi pa i ne vjerujem da će Bog ikome išta reći što nema ama baš nikakvog utemeljenja u Pismu. Jer Pismo jest njegova Riječ i Njegova volja kroz sve vijekove do dana današnjeg. Jedino ti đavao može dati nešto što je kontradiktorno Pismu. Zato ga i imamo da pomoću njega identificiramo đavolje falsifikate. Što se tiče dokazivanja usmenih predaja morat ćeš dati još primjera. Po mojem mišljenju apostoli su mislili pod usmenim predajama na Božje isitne koje mi danas imamo zapisane. Ako se time ne slažeš daj jednu koja sad trenutačno nije u Pismu zapisana . Jer sve na što se ti pozivaš zapisano je i dokazuje ono što ja tvrdim. Daj nešto što nije zapisano. Stavit ćemo u svjetlost Riječi pa ćemo vidjet.Hvala. Bog s vama.

Eto, već sam naveo- reci mi da li je istina da se Usmena Predaja u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona odigrala u pustinji....

Pozdrav u Kristu!

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Eto, već sam naveo- reci mi da li je istina da se Usmena Predaja u vezi rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona odigrala u pustinji....

Pozdrav u Kristu!

Nemaju oni na to odgovor pa tvoje pitanje uporno ignoriraju što samo svjedoči o nekim stvarima. bejbi

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

Pozdrav u Kristu!

Kako je otajstvo bezakonja bilo na djelu od početka Bog je darivao svoje sluge sigurnošću u shvaćanju i razlikovanju nebeske objave usmene ili pismene od imitacije ljubavlju prema istini radi spasenja
kako piše apostol Pavao u 2.Solunjanima i podsjeća crkvu što im je govorio:
2 ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad-na Dan Gospodnji. 3 Neka vas nitko ne zavede ni na koji način...
7 Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. 8 Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga - 9 njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima 10 i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. 11 I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži 12 te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.

15 Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.
Pvao opominje :
6 Zapovijedamo vam, braćo, u ime Gospodina Isusa Krista da se klonite svakoga brata što živi neuredno i ne po predaji koju primiste od nas.

Ohrabruje:
4 A uzdamo se, u Gospodinu, u vas: da vršite i da ćete vršiti ono što vam zapovijedamo.

Tako Pavao piše Timoteju zapovjed i podsjeća :
3 Kao što sam te zamolio kad sam odlazio u Makedoniju, ostani u Efezu da zapovijediš nekima neka ne naučavaju drugih nauka 4 i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima, koja više pogoduju rasprama negoli rasporedbi Božjoj po vjeri. 5 Svrha je te zapovijedi ljubav iz čista srca, dobre savjesti i vjere neprijetvorne. 6 To su neki promašili i zastranili u praznorječje; 7 htjeli bi biti učitelji Zakona, a ne razumiju ni što govore ni što tvrde.
18 Taj ti zadatak predajem, sine Timoteju, u skladu s proroštvima nekoć nad tobom izrečenima: na njih oslonjen, bij boj plemeniti."

Kako je glasilo ovo proroštvo u skladu sa polaganjem ruku?
14 Ne zanemari milosnog dara koji je u tebi, koji ti je dan po proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva.

Pavao ističe:
1 Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima.
1 Ti se dakle, dijete moje, jačaj milošću u Kristu Isusu 2 i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.
20 Timoteju, poklad čuvaj kloneći se svjetovnoga praznoglasja i proturječja nekog nazovispoznanja, 21 koje su neki ispovijedali pa od vjere zastranili. Milost s vama

A u 2.Timoteju 3 ukazuje na sveti odnos prema pismu i predaji jer će:
1 A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena. 2 Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici, 3 bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, 4 izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga. 5 Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli. I njih se kloni! 6 Od njih su doista oni što se uvlače u kuće i zarobljuju ženice, natovarene grijesima, vodane najrazličitijim strastima: 7 one uvijek uče, a nikako ne mogu doći do spoznaje istine. 8 Kao što se Janes i Jambres suprotstaviše Mojsiju, tako se i ovi, ljudi pokvarena uma, u vjeri neprokušani, suprotstavljaju istini. 9 Ali neće više napredovati jer bezumlje će ovih postati očito, kako se to i onima dogodilo.
10 A ti si pošao za nmom u poučavanju, u ponašanju, u naumu, u vjeri, u strpljivosti, u ljubavi, u postojanosti; 11 u progonstvima, u patnjama koje su me zadesile u Antiohiji, u Ikoniju, u Listri. Kakva li sam progonstva podnio! I iz svih me izbavio Gospodin! 12 A i svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni. 13 Zli pak ljudi i vračari napredovat će sve više u zlu - kao zavodnici i zavedeni. 14 Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen 15 i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. 16 Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, 17 da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.

Ovdje Pavao povezuje starozavjetnu i novozavjetnu objavu..
Zajedničko je i pisanoj i usmenoj predaji -Duh proroštva:
U Hebrejima:
1 Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; 2 konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.

1 Zato treba da mi svesrdnije prianjamo uz ono što čusmo da ne bismo promašili. 2 Jer ako je riječ po anđelima izrečena bila čvrsta te je svaki prijestup i neposluh primio pravednu plaću, 3 kako li ćemo mi umaći ako zanemarimo toliko spasenje?

Kako izbjeći odstupanja od pisma i od predaje?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply