Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 14 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Ja bih se samo nadovezao da u hebrejskom originalu, pogledajte ako ne vjerujete, specificirano stoji subota. To što u nekim prijevodima je "fleksibilno " prevedeno možete zahvaliti ljudima koji su to preveli tako iz tko zna kojih namjera. Božji Zakon nije "fleksibilan" već je izričito specificiran! I to se vidi iz samog čitanja navedenog. A to što je davno u povijesti jedan car, da bi zadovoljio i kršćane i nekršćane(u ono vrijeme U Bibliji navedeni kao pogani),pošto je došlo do neslaganja o danu koji treba svetkovati, napravio kompromis na Božji zakon ja se nebih htio mješati! On će primiti svoju plaću. Ja ne pokušavam ovim nikoga osuditi već samo reći kad se već poštuje i drži neka se poštuje i drži kako je to Bog odredio iz razloga da se ne bi krivo naučavalo, u sablazan i nevjericu dovodilo one koji iskreno traže Boga. I naravno da bi se digla kvaliteta i naših osobnih odnosa sa Bogom. Na kraju krajeva provođenje Božjeg zakona u našem životu je neizmjerna radost i snaga što su kroz riječ Božju pokazali mnogi patrijarsi i proroci pa i sam Krist. Hvala. Obilje vam Božjih blagoslova.

more_horiz
NEDELJA

Buduci da sam pravoslavan oduvek mi je naradosniji dan u nedelji (sedmici) upravo nedelja. Dan kada se malo duze spava, ide se u Crkvu na liturgiju, bude malo svecaniji rucak, ceo dan se provodi u nekoj praznicnoj atmosferi.

Hristos je i vaskrsao u nedelju (tako kaze predanje) i prvi hriscani su svake nedelje praznovali vaskrsenje Njegovo. Secali su se njegove krsne zrtve i pobede nad smrcu. Mi pravoslavni (a i katolici) sluzimo liturgiju svaki dan (ne bas svuda). A svaka liturgija je prisecanje na Hrista, na Boziji domostroj spasenja.U jednoj molitvi na liturgiji se kaze ovako:

"Secajuci se ove spasonosne zapovesti, i svega sto se nas radi zbilo: krsta, groba, tridnevnoga vaskrsenja, uzlaska na nebesa, sedenja sa desne strane, i drugog i slavnog dolaska."

Svaka liturgija je prisecanje ovoga.A ona nedeljna je naglasenija jer se tada posebno secamo vaskrsenja Hristovog. Na ruskom se nedelja drugacije kaze "voskresenije".

Subota je imala vaznost u Starom Zavetu,ali u Novom Zavetu ona gubi smisao jer Hristos menja sve svojim dolaskom. Kako bi to rekao sveti Jovan Damaskin da je jedino novo pod Suncem Hristos. On samo parafrazira apostola Pavla koji kaze:

1. Zato, ako je ko u Hristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade. (2. Korinćanima 5:17)

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:

Hristos je i vaskrsao u nedelju (tako kaze predanje)

Ne kaže predanje nego kaže Biblija.

i prvi hriscani su svake nedelje praznovali vaskrsenje Njegovo

Imaš neki biblijski tekst koji ovo potvrđuje?

Subota je imala vaznost u Starom Zavetu,ali u Novom Zavetu ona gubi smisao jer Hristos menja sve svojim dolaskom.

Božji moralni zakon gubi smisao Kristovim dolasko? A ja mislio da Isus nije došao da promjeni zakon.

more_horiz
dragan je napisao/la:

Božji moralni zakon gubi smisao Kristovim dolasko? A ja mislio da Isus nije došao da promjeni zakon.

Po tvom zakonu ako nisi obrezan imaju te pravo ubiti.king

more_horiz
A kako bi bilo medeni da obrežeš srce?? Na kraju krajeva Bog voli klanjaoce u duhu i istini!!! A i pokajanje u prahu i pepelu nebi bilo na odmet....

more_horiz
Mrvek je napisao/la:
A kako bi bilo medeni da obrežeš srce?? Na kraju krajeva Bog voli klanjaoce u duhu i istini!!! A i pokajanje u prahu i pepelu nebi bilo na odmet....

A kako se to obrezuje srce?
Nek se pokaju u prahu i pepelu oni koji ne slijede svoje zakone.

more_horiz
Nisi tu da slijediš svoje zakone već da držiš i živiš po Božjim zakonima!!! To je jedini način da već u ovom životu imaš potpunu radost a i da, prihvaćajući Krista, imaš i onaj vječni!! A srce se obrezuje iskrenim pokajanjem, odbacivanjem svoje sebičnosti i svoga ja te umiranjem sebi svaki dan kako je Krist to i lijepo naznačio u Pismu.

more_horiz
Mrvek je napisao/la:
Nisi tu da slijediš svoje zakone već da držiš i živiš po Božjim zakonima!!! To je jedini način da već u ovom životu imaš potpunu radost a i da, prihvaćajući Krista, imaš i onaj vječni!! A srce se obrezuje iskrenim pokajanjem, odbacivanjem svoje sebičnosti i svoga ja te umiranjem sebi svaki dan kako je Krist to i lijepo naznačio u Pismu.

Kad se Jahve koji je napisao zakone bude držao istih,onda ću tek razmisliti.amen

more_horiz
Što hočeš reći ?? Da ih se ne drži?? Činjenica da smo i ti i ja još uvijek živi jest dokaz da se Bog drži svojih zakona!!! I to svog zakon koji je svima dao slobodnu volju unatoč svemu!!! Zato i ti možeš tako otvoreno izvrtati njegovo Pismo, sablažnjavati druge, i predstavljati ga na način na koji Bog ničim u svojem postojanju nije zaslužio!!!

more_horiz
dragan je napisao/la:

Subota je imala vaznost u Starom Zavetu,ali u Novom Zavetu ona gubi smisao jer Hristos menja sve svojim dolaskom.

Sve sto sam rekao vazi ako je u kontekstu u kom sam rekao, a ako se istrgne iz konteksta...

Biblija i jeste zapisano predanje (jedan deo).

Drugo, mi pravoslavni ne zasnivamo sve na Bibliji nego i na svedocanstvima Crkvenih otaca jer apostoli nisu ostavili Crkvu tek tako neopremljenu nego su svuda postavili naslednike koji su produzili njihovo delo.

A za trece, imas citat iz poslanice svetog apostola Pavla.

Zadnja promjena: Eutanasije; čet 05 lip 2008, 12:12; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
dragan je napisao/la:

Kao prvo, taj zakon nije moj.
Kao drugo, gdje se u moralnom zakonu (dekalog, deset zapovijedi) spominje obrezanje?

more_horiz
dragan je napisao/la:

Sve sto sam rekao vazi ako je u kontekstu u kom sam rekao, a ako se istrgne iz konteksta...

Biblija i jeste zapisano predanje (jedan deo).

Drugo, mi pravoslavni ne zasnivamo sve na Bibliji nego i na svedocanstvima Crkvenih Otaca jer apostoli nisu ostavili Crkvu tek tako neopremljenu nego su svuda postavili naslednike koji su produzili njihovo delo.

A za trece, imas citat iz poslanice svetog apostola Pavla.
Ako ne verujes meni...

Zadnja promjena: Eutanasije; sri 04 lip 2008, 17:29; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz

DRUGO, MI PRAVOSLAVNI NE ZASNIVAMO SVE NA BIBLIJI NEGO I NA SVEDOCANSTVIMA CRKVENIH OTACA

Ok, drago mi je da se slažemo da se to u Bibliji ne spominje.

A ZA TRECE, IMAS CITAT IZ POSLANICE SVETOG APOSTOLA PAVLA.
AKO NE VERUJES MENI...

Ako si mislio na navedeni teskt iz 2. Korinćanima 5,17 onda moram reći da si malo pobrkao pojmove. tekst govori o čovjeku i njegovom novorođenju, a ne o zakonu. Nemožeš uzet bilo koji tekst i primjenit ga za ono što tebi paše.

more_horiz
Dragane, ocigledno je da nam se i razmisljanja razlikuju i shvatanje apostolovih reci.

Ako je sve u Hristu novo onda i mi koji smo ohristovljeni postajemo nova tvar (preobrazavamo se). Ovde na forumu vidim da se stalno pominje upoznavanje Hrista, idenje za njim...

U pravoslavlju cilj svakog verujuceg jeste da postane Hristos. Da postane deo tela Njegovog. Ako postamo hristosi sve ono sto je vezano za Hrista postaje i deo nas, npr. vaskrsenje. Ako je On vaskrsao, vaskrsnucemo i mi sa Njim. Zato mi preznujemo nedelju jer je Hristos pobedio smrt vaskrsenjem. Slozices se samnom da je to bilo nesto potpuno novo. Kao i njegovo ovaplocenje (rodjenje) jer po prvi put Bog postaje Covek.

more_horiz
Zato mi preznujemo nedelju jer je Hristos pobedio smrt vaskrsenjem.

Da li to onda subotari subotom slave smrt?

more_horiz
dragan je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
dragan je napisao/la:

Kao prvo, taj zakon nije moj.
Kao drugo, gdje se u moralnom zakonu (dekalog, deset zapovijedi) spominje obrezanje?

Pa ja obično ono što prihvaćam smatram svojim.
Nisam znao da deset zapovijedi spadaju u moralne zakone,nekako sam stalno mislio da spadaju u obavezne zakone.
U Božji zakon ne spada samo njih deset već svi iz SZ.

more_horiz
Gost je napisao/la:
Što hočeš reći ?? Da ih se ne drži?? Činjenica da smo i ti i ja još uvijek živi jest dokaz da se Bog drži svojih zakona!!! I to svog zakon koji je svima dao slobodnu volju unatoč svemu!!! Zato i ti možeš tako otvoreno izvrtati njegovo Pismo, sablažnjavati druge, i predstavljati ga na način na koji Bog ničim u svojem postojanju nije zaslužio!!!

Stvarno jadan post,mislim da bi te se i Jahve odrekao.
Pitaj Jahvu koliko je ubio ljudi?

more_horiz
Eutanasije je napisao :

U ćemu je važnost i smisao Subote u prvom zavjetu - kada još nije bilo krvi Novog zavjeta.
Gubljenje smisla subote Kristovim dolaskom bi pogodilo i ostalih devet zapovijedi?! Koja je logika gubljenje smisla samo jednog dijela zapovijedi u odnosu na drugi dio..Drugim riječima u čemu je smisao dana od odmora novog smisla ? Kako se vjernik opravdan Kristovom pravednošću odmara smisleno po Novome zavjetu tj kako po novome zavjetu vjerom i djelima vjere živi novi smisao..?
onaćno što je to novi smisao - smisao Novog zavjeta, da olakšamo logički i teološki škripac Smisla - nije li on u svezi milosti kojom se po djelima Kristovim opravdavamo vjerom u Krista tj. pravdom Njegovom ..Smisao je dalje u plaćenoj otkupnoj cijeni koja nas nije oslobodila vršenja zakona jer nam je dala silu milostšću da činimo ono što hoćemo a ne što nećemo kako kaže Pavao u Rimljanima 7.glava...Samo puko vršenje zakona izvan milosti otkupa od ropstva i oslobođenja od sile grijea - ne može me otkupiti..Dakle ispunjenje duga po prvome zavjetu učinio je Krist - oslobodio nas je smrti koja se tražila po zakonu.Kako smo opravdani - u sebi nemam drugog moralnog zakona no onoga koji proizilazi iz pravednosti - da samo svetosti pripada život vjećni...Kako srcem sad ljubimo od 1-10 tako i srcem štujemo sklad pravednosti u Kristovoj ljubavi..U Njegovim zapovjestima ispunjenja Zakona i Proroka ne nalazimo gubitak smisla o suboti..

Pavlovo suobličavanje Kristu - kroz prijelaz vjerom u susličnosti Njegovoj smrti nadilazimo tradicionalnu denominacijsku doktrinalnu logiku i pravoslavlja i katoličanstva koji su zasjenili substancijalnost stvarnog procesa probraženja starog čovjek u čovjeka Novog Adama tj prijelaz koji je omogućen - surazapinjanjem, suumiranjem, suukopavanjem suuskrisenjem koji će se završiti slavnim probraženjem iz tijela raspadnuća u tijelo neraspadnuća..tj kada ćemo doživjeti u trenu oka konaćni prijelaz tj dovršetak vjere - prije uznesenja po Kristovom drugom dolasku..Taj prijelaz suslićnosti sa Kristom u slićnost Kristu neodvojiv je od Njegove pravednosti i dara ove pravednosti onima koji vjeuju i gibaju se u prijelazu ka konaćnoj slavnoj slićnosti Njemu..To nije kloniranje - već novi stvor vjere kojoj je Krist začetnik kao Novi Adam narećen kao sjeme nepropadljivo - sjeme kroz kojega svi umiremo da bi postali nasljednici života vjećnog..Ako ne umremo ne možemo biti sunasljednici - zato moramo , tj u ljubavi prema Njemu biti nalik na Njegovu smrt - smrt grijehu kako bi nalikovali Njegovm životu -Duhom ..Kako više nismo pod prokletstvom zakona - imamo Njegovu pravednost po daru milosti kroz vjeru - budući je postao za nas kletva - nalazimo da u nama više ne vlada zakon grijeha koji nas je nagonio činiti ono što nismo htjeli, sada, suslićni Njemu po pravednosti, dakle supravednici po milosti - postadosmo nasljednici nasljedstva koje nam je osporavao Zakon jer je nama vladala smrt grijehom; sada smo s pravom a bit ćemo i tijelom - kada se dovrši suobličavanje...Ovaj proces nailazi pravoslavnu i katoličku doktrinu opravdanja vjerom i vjerom i djelima..Biti pravednik kao Krist - biti pravednik kao Pravednik ima svoj put opravdanja kojega ne oblikuju ljudi svojim tumaćenjem milosti već ga mogu prihvatiti ili odbacit..Taj je puta pripravljen -Krist..Nedostaje i katoličanstvu i pravoslavlju susličnost Kristovom odnosu prema Zakonu..Ako se ne pretpostavi reformska mogućnost prema razumijevanju ceremonijalnog zakona tj ispunjenju cremonijalnog zakona tada se otežava proces milosti susoblićavanja Novom Adamu..

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply