Braćo Gubavče i Sinke primite lijep pozdrav od Štefeka
.
Zbog nedostatka vremena povremeno navratim na forum gdje, vidim, dosta dugo vodite opširnu diskusiju Subota vs Nedjelja.
Bez namjere da "pametujem" želim napisati što mislim.
Prema pisanim izvorima, nakon propasti Edena, naš Bog Jahve se nije mnogo javljao ljudima. Koliko znam knjiga o Jobu je možda i starija od Mojsijevih knjiga, ali Mojsijeve knjige su zapravo pratemelj židovskog vjerovanja do Isusa. Složiti ćete se da u tekstu stoji kako je tijekom stvaranja Bog blagoslovio subotu - a na Sinaju (ili nešto ranije, ali na Sinaju službeno) zapovjedio je Židovima štovanje subote kao vječnu obavezu.
(Brate Gubavče, ne slažem se izvorima koje navodiš kao dokaz da se subota štovala u Edenu i u vremenu daleko ispred Mojsija).
Od Sinaja do Isusovog vremena Židovi su imali Zakon isključivo za svoju zatvorenu zajednicu. Došljak im se mogao pridružiti uz uvijet da prihvati sve njihove običaj.
Isus je rođenjem bio Židov - podložnik Zakona - jedini živi čovjek u povijesti Zakona koji ga je i održao u potpunosti. Radosnu vijest prvo je ponudio Židovima, izabranom narodu s kojim ga je vezao Savez sa Sinaja. Židovsko društvo se priklonilo drevnom Savezu s Sinaja ne prepoznajući Isusovu ulogu Mesije.
E, sad dolazim na ono što hoću reći. Isus šalje učenike u svijet nežidova kako bi propovjedali Radosnu vijest o Kraljestvu Nebeskom.
Ako su istinite tvrdnje koje zastupa brat Gubavac, tj. slavljenje subote je obaveza za sve ljude u svim vremenima, zašto onda nema traga u apostolskim knjigama i tradiciji o poučavanju pogana o Sinaju i Zakonu?
Subota se nigdje ne ukida u apostolskim knjigama, ali zar nisu
Židovi sklopili Savez s Bogom prema zakonu u kojem su 10 zapovjedi vrhunac?
Zar nisu u ranoj crkvi bili
zajedno Židovi koji su prihvatili Isusa i pogani koji nisu bili poučeni o Zakonu?
Naravno, ne mislim da se cjelokupno čovječanstvo ne treba pridržavati ostalih zapovjedi osim Subote. One se mogu lako uklopiti u univerzalni Isusov zakon ljubavi, tj. 2 nove zapovjedi. Te zapovjedi su temelj humanog društva prema kojem čovječanstvo deklerativno "na papiru" teži.
Za nežidovski dio čovječanstva subota je ponovo otkrivena u 19. stoljeću i mislim da je za to jako zaslužna gđa EGW. Od tada datira viđenje ovog pitanja koje zastupa brat Gubavac i dokazuje pomoću Biblije.
Brate Gubavče, Biblija kao zbirka knjiga ima svoju povijest. Isus nije dao instrukcije kakvu literaturu treba napisati nakon odlaska na Nebo. Koje knjige će ući u Bibliju odlučili su ljudi koji su bili poučeni od apostolske tradicije u usmenom i pisanom obliku nekoliko stoljeća nakon apostola. Mislim da ti ljudi nisu slavili subotu.
Da li su počinili herezu ili nisu činjenica da je njihovo mišljenje bilo temelj za formu knjige koju danas svi prihvaćamo Biblijom.
Zar ti ljudi čitanjem nisu razumjeli/ htjeli razumjeti kako Subotu treba poštovati kao vječnu obavezu? A davali su živote za kršćansku ideju i vjerujemo im da su napravili ispravan izbor knjiga.
Brate Sinke, čini mi se potpuno nebiblijski stvarati od Nedjelje dan s istim obilježjima kao što je bio Šabat. To se danas čini sve više ne moram spominjati od koga, pa i na silu - indirektno i pomoću politike.
Gdje je biblijska potkrijepa za takav stav?
Gdje je potkrijepa da se mijenja tekst dat na Sinaju, makar jedan redak?
Postoji mišljenje da se izmjene po pitanju vjere mogu činiti ovlastima koje su apostoli prenjeli na svećenike svoje Crkve. Ne vjerujem u ovlasti kojima se mijenja bilo što prema onome što piše u knjigama uvrštenim u Bibliju i koje cijelo kršćanstvo priznaje kao autoritet.
Gdje piše u Bibliji da su, kroz povijest, svećenici mijenjali vjerovanja ili obrede? Ispada da bi nakon Isusovog vremena i Židovi koji su prihvatili kršćanstvo trebali početi svetkovati Nedjelju...
Dakle gdje sam sad u razmišljanju?
Za mene stavovi koje zastupate obojica imaju razumsko uporište. Predstavljaju viđenje iz različitog kuta uz različite pretpostavke.
Mislim da trebamo prepustiti gospodinu Isusu neka nas sudi za naše riječi, stavove i ostalo što načinimo u životu. Tako je i oko naših Subota ili Nedjelja. Sam ne štujem niti Subotu nit Nedjelju.
Ne priklanjam se mišljenju da je ljudima koji slave Nedjelju u čast Isusovog uskrsnuća to na propast. Također prema Bibliji ne mogu naći uporište prema kojem bi štovanje Subote u vremenu Novog zavjeta bilo na propast.
Ako čovjeka gospodin Isus primi u svoje kraljevstvo da li će se tamo obavljati bogoslužje u Subotu ili Nedjelju? Da li će pogani prihvatiti Subotu ili će Židovi prihvatiti nedjelju?
Zaista ne znam. Molimo se da to osobno vidimo...
Ne zamjerite ništa - tako ja razmišljam. Poštujem jedne i druge naročito dok se svi međusobno uvažavamo.
Božji blagoslov, Štefek.