Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 23 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Sinke je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
Pa razmisli malo..... pročitaj sve što si napisao... vlastite tvoje riječi ti odgovaraju na pitanje koje si postavio. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Uz svu dobru volju, ne razumijem čemu postanje i boldanje desetina Biblijskih citata bez meni razumljive poante. Da je Zakon ispunjen i da nismo pod Njime već Božjom milošću , slažemo se i jedan i drugi- zašto sad imaš potrebu naglašavati tu sferu kad nije tema naših razgovora?

Možda trebam ponoviti svoj stav: Budući da je Crkva Isusovo Tijelo, a Zakon koji je propisivao Subotu je ispunjen- zašto ne bismo slavlje Subotom smatrali jednakom praksom kao i obrezanje? Iz danih argumenata vidimo da Crkva ima pravo tako postupiti, pitanje je jedino da li jest.

Biblija nam u tome može mnogo pomoći- već sam naveo da se tvrdi da je Nedjelja dan na koji se "lomio kruh" tj. primalo Tijelo Isusa Krista, što nas navodi na zaključak da je Crkva već u doba apostola počela slaviti Nedjeljom.

Zato što je Subota moralni zakon a moralni zakon jest nepromjenjiv i ustoličen Kristovom smrću. I crkva kao tijelo Kristovo ima moralnu obavezu vršiti zakon inače imamo samo vjeru bez djela a vjera bez djela jest mrtva. To što su učenici lomili kruh ne govori nam da je dan svetkovanja promijenjen ili prenesen. Što misliš što znači činjenica da je Bog svojim prstom u kamene ploče upisao zakon? Ja osobno mislim da je to simbolika nepromjenjivosti zakona kao takvog jer je sam Bog pisao svojim prstom po pločama od kamena. I nigdje nikada nitko nije to promijenio. Ali ljudi si uzmu za pravo zaključivati po vlastitom nahođenju što koji događaj označuje u Riječi i zato imamo današnju situaciju. Riječ je apsolutno jasna . Ti svoje stajalište dokazuješ jednim stihom iz kojega zaključuješ što je tebi milo a ja svoje stavove temeljim na desetcima biblijskih redaka koji samo po sebi ,kako su i napisani, svjedoče o neprolaznosti zakona kao takvoga. Kao drugo subota u zakonu jest Božji pečat kojim je on potvrdio svoj autoritet. Isto tako stavio je blagoslov na subotu i samim time je posvetio . Tako da ti cijelo vrijeme si u sukobu sa samim Pismom . I griješiš protiv Duha Svetoga jer tvrdiš da je subota ceremonijalni zakon. Zašto je onda napisana prstom Božjim na kamenim pločama? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Psalam 19,1Nebesa pripovijedaju slavu Božju, djela ruku njegovih navješćuje svod nebeski:
Psalam 19,2Dan na dan šapće on tu vijest, noć na noć donosi on taj glas.
Psalam 19,3To nijesu govori, nijesu riječi, kojima se glas ne razabira:
Psalam 19,4U sav svijet prodire povik njihov, riječ njihova do na kraj zemlje! Suncu je stvorio šator na njima.
Psalam 19,5Ono izlazi kao zaručnik iz ložnice svoje; veseli se kao junak, da dobije trku:
Psalam 19,6Na rubu neba izlazi, okreće se istom na drugom kraju; ništa se ne može skriti žaru njegovu.
Psalam 19,7Zakon je Gospodnji siguran vođa, provodi dušu; svjedočanstvo je Gospodnje pouzdano, čini luđake mudracima.
Psalam 19,8Zakon je Gospodnji savršen, veseli srce; naredbe su Gospodnje čiste, prosvjetljuje oči.
Psalam 19,9Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike.
Psalam 19,10Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata.
Psalam 19,11I sluga se je tvoj dao prosvijetliti od njih; tko ih drži, ima veliku plaću.
Psalam 19,12A pogrješke - tko će ih znati? Očisti me od skrivenih!
Psalam 19,13I od strasti sačuvaj slugu svojega; ne daj da vladaju nada mnom; tada ću biti čist, slobodan od teške krivnje.
Psalam 19,14O da bi ti se riječi usta mojih dopale, misli srca mojega, Gospode, utočište moje i Spasitelju moj!

more_horiz
Zato što je Subota moralni zakon a moralni zakon jest nepromjenjiv i ustoličen Kristovom smrću. I crkva kao tijelo Kristovo ima moralnu obavezu vršiti zakon inače imamo samo vjeru bez djela a vjera bez djela jest mrtva.

Ja osobno ne znam koji sakramentalni zakon nije ujedno i moralan u Biblijskoj terminologiji, ali ne bih sad o tome. Kristovo ustoličenje Subote ju je potvrdilo- istina- ali i ispunilo. Kao i obrezanje, Subota je ispunila svoju svrhu i "opravdala" ljude koji su je vršili do Mesijinog dolaska, slično kao što su civilni zakoni starih naroda "opravdavali" ljude do pojave kompleksnijeg sudstva. Dolaskom novog, staro ne nestaje, već se ustoličuje u novo.

Ja, dakle, "Subotu slavim Nedjeljom", dok ti ostaješ na starom. I jedan i drugi vjerujemo, od tud nam vjera, i jedan i drugi slavimo, od tud nam djela.

To što su učenici lomili kruh ne govori nam da je dan svetkovanja promijenjen ili prenesen.

U svakom slučaju govori nam da je Nedjelja dan susreta prvih Kršćana i sudjelovanja u sakramentu Euharistije.

Što misliš što znači činjenica da je Bog svojim prstom u kamene ploče upisao zakon? Ja osobno mislim da je to simbolika nepromjenjivosti zakona kao takvog jer je sam Bog pisao svojim prstom po pločama od kamena. I nigdje nikada nitko nije to promijenio.

Bog je Svojom rukom napisao i da se imaju graditi kipovi i slike u hramovima, pa to neki smatraju idolopoklonstvom danas ( Prva Knjiga Ljetopisa 28:19 ).

Ali ljudi si uzmu za pravo zaključivati po vlastitom nahođenju što koji događaj označuje u Riječi i zato imamo današnju situaciju. Riječ je apsolutno jasna . Ti svoje stajalište dokazuješ jednim stihom iz kojega zaključuješ što je tebi milo a ja svoje stavove temeljim na desetcima biblijskih redaka koji samo po sebi ,kako su i napisani, svjedoče o neprolaznosti zakona kao takvoga.

Problem kojeg ti imaš je što niti jedan od "tvojih" citata ne može biti interpretiran bez da je u kontradikciji s "mojim" , dok "moj" može biti interpretiran samo tako da daje potvrdu ostalima.

Eto, postao si desetak citata koji govore u savršenosti Zakona. Zar misliš da se to kosi s mojim citatom da Bog djeluje kroz Crkvu i da može ispunjeni zakon izgraditi nanovo u nadi Novog Zavjeta? Tko bi se ovdje usudio reći da Zakon nije savršen? Zar je tvoja poanta da ja ne mislim tako?

Subota je poput obrezanja- nije ukinuta, niti zabranjena- već ispunjena. Tko vodi brigu o njoj, sigurno ne griješi, ali ostaje zakinut u "Danu Gospodnjem"- Nedjelji Novog Zavjeta.

Kao drugo subota u zakonu jest Božji pečat kojim je on potvrdio svoj autoritet. Isto tako stavio je blagoslov na subotu i samim time je posvetio . Tako da ti cijelo vrijeme si u sukobu sa samim Pismom .

Nikad se nisam suprotstavio Božjem autoritetu, niti sumnjao u Staro Zavjetni blagoslov Subote. Izmišljaš moje argumente i onda ih "takve" osuđuješ.

I griješiš protiv Duha Svetoga jer tvrdiš da je subota ceremonijalni zakon. Zašto je onda napisana prstom Božjim na kamenim pločama? Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Tko čita Sveto Pismo s Bogom-danim razumom, zna što je grijeh protiv Duha Svetoga i budi uvjeren da ga u ovom slučaju nisam učinio.

Što se kamenih ploči tiče, vraćam se na argument da je i izgradnja kipova i slika bila Božje "pismeno" Naređenje, a opet, neki smatraju takvo što idolopoklonstvom, iako i sam Isus propovijeda u Hramu s kipovima i slikama i naziva ga "Kućom Oca". Osim toga, "Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji" u nadi Novog Zavjeta je svetkovanje Nedjelje.

more_horiz
Neka čini svatko po svojoj savjesti . Hvala. Bog s vama.

Matej 12,37Jer ćeš po riječima svojim biti proglašen pravednim, po svojim riječima bit ćeš osuđen."

Ivan 12,47Tko čuje moje riječi, ali ih ne drži, ja mu neću suditi, jer ne dođoh da sudim, nego da spasim svijet.
Ivan 12,48Tko
prezire mene i ne prima riječi mojih, ima već suca svojega: Riječ, koju
sam ja navijestio, ona će mu suditi u posljednji dan.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Neka čini svatko po svojoj savjesti . Hvala. Bog s vama.

Matej 12,37Jer ćeš po riječima svojim biti proglašen pravednim, po svojim riječima bit ćeš osuđen."

Ivan 12,47Tko čuje moje riječi, ali ih ne drži, ja mu neću suditi, jer ne dođoh da sudim, nego da spasim svijet.
Ivan 12,48Tko
prezire mene i ne prima riječi mojih, ima već suca svojega: Riječ, koju
sam ja navijestio, ona će mu suditi u posljednji dan.

Upravo tako. Naime, ovakve je rasprave najbolje završiti ovakvim Biblijskim citatima:

Heb 4,7Zato Bog ponovno određuje jedan dan, Danas, u Davidu nakon toliko
vremena govoreći, kako je već rečeno: Danas ako glas mu čujete, ne
budite srca tvrda.
Danas je dan kada nam Gospodin govori, kao što je bio jučer, i kao što će biti sutra- do kraja svijeta.

more_horiz
Svaki dan je Božji dan
za one koji ga znaju hvaliti.
Kakva subota, kakva nedjelja,
posveti bilo koji dan svome Tvorcu.

more_horiz
crusader je napisao/la:
Svaki dan je Božji dan

Da učini kompromis na Riješ Božju ajde daj učini ga!! Nema kompromisa na Riječ Božju. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
crusader je napisao/la:
Svaki dan je Božji dan

Da učini kompromis na Riješ Božju ajde daj učini ga!! Nema kompromisa na Riječ Božju. Hvala. Bog s vama.

Nitko ne čini kompromis- Crusader se samo pozvao na Poslanicu Hebrejima 4:7. Dok je svetkovanje Subote/Nedjelje jasno, svaki dan nam mora biti dan kojeg dajemo Isusu Kristu.

more_horiz
Pa Malo bolje pročitaj post . Svaki nam dan mora biti dan koji dajemo Kristu ,slažem se ali posveti bilo koji dan svome Tvorcu jest problem jer je Tvorac posvetio, po Riječi, samo jedan dan. Isto tako ako samo jedan dan razmišljamo o Bogu a ne i sve ostale gdje nas to dovodi? Nije isto svetkovati dan kao živjeti svaki dan sa Bogom. S Bogom bi trebali biti svaki dan ali jedan je dan poseban i njega se svetkuje kako je to Tvorac po svojoj Riječi dao.Malo ste mi kontradiktorni vas dvojica... ali bez obzira na sve Krist nas sve ljubi .Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Pa Malo bolje pročitaj post . Svaki nam dan mora biti dan koji dajemo Kristu ,slažem se ali posveti bilo koji dan svome Tvorcu jest problem jer je Tvorac posvetio, po Riječi, samo jedan dan. Isto tako ako samo jedan dan razmišljamo o Bogu a ne i sve ostale gdje nas to dovodi? Nije isto svetkovati dan kao živjeti svaki dan sa Bogom. S Bogom bi trebali biti svaki dan ali jedan je dan poseban i njega se svetkuje kako je to Tvorac po svojoj Riječi dao.Malo ste mi kontradiktorni vas dvojica... ali bez obzira na sve Krist nas sve ljubi .Hvala. Bog s vama.

Oh nikako- mi nemamo kontradikcija. Jednostavno tvrdimo da je slavljenje Subote ispunjeno u slavljenju Nedjelje, ali da je pravom Kršćanu "u glavi" svaki dan Nedjelja, užitak u Božjem stvaranju svakog dana i svake sekunde.

more_horiz
Možemo mi sad filozoforati koliko god hoćemo ali to nema smisla. Sveto Pismo je savršeno jasno po svim pitanjima vezanim uz život jednog kršćanina. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Možemo mi sad filozoforati koliko god hoćemo ali to nema smisla. Sveto Pismo je savršeno jasno po svim pitanjima vezanim uz život jednog kršćanina. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Nitko ovo ne sumnja- ali ja tvrdim da savršeno brani moju vjeru- ti da brani tvoju. Crkva danas mora imati jedank autoritet kojeg je imala prije 2000 godina.

more_horiz
Nema tu moja i tvoja vjera u kršćanstvu. Po Riječi postoji samo jedna vjera.

Efežanima 4,4Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,
Efežanima 4,5Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.
Efežanima 4,6Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.
Efežanima 4,7A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.
A sad to što netko živi samo Riječ a netko tradiciju i što ja znam što još jest problem onoga koji tako čini. Ali nemojmo cjepati kršćanstvo u više religija. Bog u svojoj Riječi lijepo govori da postoji samo jedna vjera kao što postoji samo jedan Bog.Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Braćo Gubavče i Sinke primite lijep pozdrav od Štefeka Smile .

Zbog nedostatka vremena povremeno navratim na forum gdje, vidim, dosta dugo vodite opširnu diskusiju Subota vs Nedjelja.
Bez namjere da "pametujem" želim napisati što mislim.
Prema pisanim izvorima, nakon propasti Edena, naš Bog Jahve se nije mnogo javljao ljudima. Koliko znam knjiga o Jobu je možda i starija od Mojsijevih knjiga, ali Mojsijeve knjige su zapravo pratemelj židovskog vjerovanja do Isusa. Složiti ćete se da u tekstu stoji kako je tijekom stvaranja Bog blagoslovio subotu - a na Sinaju (ili nešto ranije, ali na Sinaju službeno) zapovjedio je Židovima štovanje subote kao vječnu obavezu.
(Brate Gubavče, ne slažem se izvorima koje navodiš kao dokaz da se subota štovala u Edenu i u vremenu daleko ispred Mojsija).

Od Sinaja do Isusovog vremena Židovi su imali Zakon isključivo za svoju zatvorenu zajednicu. Došljak im se mogao pridružiti uz uvijet da prihvati sve njihove običaj.
Isus je rođenjem bio Židov - podložnik Zakona - jedini živi čovjek u povijesti Zakona koji ga je i održao u potpunosti. Radosnu vijest prvo je ponudio Židovima, izabranom narodu s kojim ga je vezao Savez sa Sinaja. Židovsko društvo se priklonilo drevnom Savezu s Sinaja ne prepoznajući Isusovu ulogu Mesije.

E, sad dolazim na ono što hoću reći. Isus šalje učenike u svijet nežidova kako bi propovjedali Radosnu vijest o Kraljestvu Nebeskom.
Ako su istinite tvrdnje koje zastupa brat Gubavac, tj. slavljenje subote je obaveza za sve ljude u svim vremenima, zašto onda nema traga u apostolskim knjigama i tradiciji o poučavanju pogana o Sinaju i Zakonu?
Subota se nigdje ne ukida u apostolskim knjigama, ali zar nisu Židovi sklopili Savez s Bogom prema zakonu u kojem su 10 zapovjedi vrhunac?
Zar nisu u ranoj crkvi bili zajedno Židovi koji su prihvatili Isusa i pogani koji nisu bili poučeni o Zakonu?
Naravno, ne mislim da se cjelokupno čovječanstvo ne treba pridržavati ostalih zapovjedi osim Subote. One se mogu lako uklopiti u univerzalni Isusov zakon ljubavi, tj. 2 nove zapovjedi. Te zapovjedi su temelj humanog društva prema kojem čovječanstvo deklerativno "na papiru" teži.
Za nežidovski dio čovječanstva subota je ponovo otkrivena u 19. stoljeću i mislim da je za to jako zaslužna gđa EGW. Od tada datira viđenje ovog pitanja koje zastupa brat Gubavac i dokazuje pomoću Biblije.

Brate Gubavče, Biblija kao zbirka knjiga ima svoju povijest. Isus nije dao instrukcije kakvu literaturu treba napisati nakon odlaska na Nebo. Koje knjige će ući u Bibliju odlučili su ljudi koji su bili poučeni od apostolske tradicije u usmenom i pisanom obliku nekoliko stoljeća nakon apostola. Mislim da ti ljudi nisu slavili subotu.
Da li su počinili herezu ili nisu činjenica da je njihovo mišljenje bilo temelj za formu knjige koju danas svi prihvaćamo Biblijom.
Zar ti ljudi čitanjem nisu razumjeli/ htjeli razumjeti kako Subotu treba poštovati kao vječnu obavezu? A davali su živote za kršćansku ideju i vjerujemo im da su napravili ispravan izbor knjiga.

Brate Sinke, čini mi se potpuno nebiblijski stvarati od Nedjelje dan s istim obilježjima kao što je bio Šabat. To se danas čini sve više ne moram spominjati od koga, pa i na silu - indirektno i pomoću politike.
Gdje je biblijska potkrijepa za takav stav?
Gdje je potkrijepa da se mijenja tekst dat na Sinaju, makar jedan redak?
Postoji mišljenje da se izmjene po pitanju vjere mogu činiti ovlastima koje su apostoli prenjeli na svećenike svoje Crkve. Ne vjerujem u ovlasti kojima se mijenja bilo što prema onome što piše u knjigama uvrštenim u Bibliju i koje cijelo kršćanstvo priznaje kao autoritet.
Gdje piše u Bibliji da su, kroz povijest, svećenici mijenjali vjerovanja ili obrede? Ispada da bi nakon Isusovog vremena i Židovi koji su prihvatili kršćanstvo trebali početi svetkovati Nedjelju...

Dakle gdje sam sad u razmišljanju?
Za mene stavovi koje zastupate obojica imaju razumsko uporište. Predstavljaju viđenje iz različitog kuta uz različite pretpostavke.
Mislim da trebamo prepustiti gospodinu Isusu neka nas sudi za naše riječi, stavove i ostalo što načinimo u životu. Tako je i oko naših Subota ili Nedjelja. Sam ne štujem niti Subotu nit Nedjelju.
Ne priklanjam se mišljenju da je ljudima koji slave Nedjelju u čast Isusovog uskrsnuća to na propast. Također prema Bibliji ne mogu naći uporište prema kojem bi štovanje Subote u vremenu Novog zavjeta bilo na propast.

Ako čovjeka gospodin Isus primi u svoje kraljevstvo da li će se tamo obavljati bogoslužje u Subotu ili Nedjelju? Da li će pogani prihvatiti Subotu ili će Židovi prihvatiti nedjelju?
Zaista ne znam. Molimo se da to osobno vidimo...

Ne zamjerite ništa - tako ja razmišljam. Poštujem jedne i druge naročito dok se svi međusobno uvažavamo.

Božji blagoslov, Štefek.

more_horiz
Štefek je napisao/la:
Braćo Gubavče i Sinke primite lijep pozdrav od Štefeka Smile .

Zbog nedostatka vremena povremeno navratim na forum gdje, vidim, dosta dugo vodite opširnu diskusiju Subota vs Nedjelja.
Bez namjere da "pametujem" želim napisati što mislim.
Prema pisanim izvorima, nakon propasti Edena, naš Bog Jahve se nije mnogo javljao ljudima. Koliko znam knjiga o Jobu je možda i starija od Mojsijevih knjiga, ali Mojsijeve knjige su zapravo pratemelj židovskog vjerovanja do Isusa. Složiti ćete se da u tekstu stoji kako je tijekom stvaranja Bog blagoslovio subotu - a na Sinaju (ili nešto ranije, ali na Sinaju službeno) zapovjedio je Židovima štovanje subote kao vječnu obavezu.
(Brate Gubavče, ne slažem se izvorima koje navodiš kao dokaz da se subota štovala u Edenu i u vremenu daleko ispred Mojsija).

Od Sinaja do Isusovog vremena Židovi su imali Zakon isključivo za svoju zatvorenu zajednicu. Došljak im se mogao pridružiti uz uvijet da prihvati sve njihove običaj.
Isus je rođenjem bio Židov - podložnik Zakona - jedini živi čovjek u povijesti Zakona koji ga je i održao u potpunosti. Radosnu vijest prvo je ponudio Židovima, izabranom narodu s kojim ga je vezao Savez sa Sinaja. Židovsko društvo se priklonilo drevnom Savezu s Sinaja ne prepoznajući Isusovu ulogu Mesije.

E, sad dolazim na ono što hoću reći. Isus šalje učenike u svijet nežidova kako bi propovjedali Radosnu vijest o Kraljestvu Nebeskom.
Ako su istinite tvrdnje koje zastupa brat Gubavac, tj. slavljenje subote je obaveza za sve ljude u svim vremenima, zašto onda nema traga u apostolskim knjigama i tradiciji o poučavanju pogana o Sinaju i Zakonu?
Subota se nigdje ne ukida u apostolskim knjigama, ali zar nisu Židovi sklopili Savez s Bogom prema zakonu u kojem su 10 zapovjedi vrhunac?
Zar nisu u ranoj crkvi bili zajedno Židovi koji su prihvatili Isusa i pogani koji nisu bili poučeni o Zakonu?
Naravno, ne mislim da se cjelokupno čovječanstvo ne treba pridržavati ostalih zapovjedi osim Subote. One se mogu lako uklopiti u univerzalni Isusov zakon ljubavi, tj. 2 nove zapovjedi. Te zapovjedi su temelj humanog društva prema kojem čovječanstvo deklerativno "na papiru" teži.
Za nežidovski dio čovječanstva subota je ponovo otkrivena u 19. stoljeću i mislim da je za to jako zaslužna gđa EGW. Od tada datira viđenje ovog pitanja koje zastupa brat Gubavac i dokazuje pomoću Biblije.

Brate Gubavče, Biblija kao zbirka knjiga ima svoju povijest. Isus nije dao instrukcije kakvu literaturu treba napisati nakon odlaska na Nebo. Koje knjige će ući u Bibliju odlučili su ljudi koji su bili poučeni od apostolske tradicije u usmenom i pisanom obliku nekoliko stoljeća nakon apostola. Mislim da ti ljudi nisu slavili subotu.
Da li su počinili herezu ili nisu činjenica da je njihovo mišljenje bilo temelj za formu knjige koju danas svi prihvaćamo Biblijom.
Zar ti ljudi čitanjem nisu razumjeli/ htjeli razumjeti kako Subotu treba poštovati kao vječnu obavezu? A davali su živote za kršćansku ideju i vjerujemo im da su napravili ispravan izbor knjiga.

Brate Sinke, čini mi se potpuno nebiblijski stvarati od Nedjelje dan s istim obilježjima kao što je bio Šabat. To se danas čini sve više ne moram spominjati od koga, pa i na silu - indirektno i pomoću politike.
Postoji mišljenje da se izmjene po pitanju vjere mogu činiti ovlastima koje su apostoli prenjeli na svećenike svoje Crkve. Ne vjerujem u ovlasti kojima se mijenja bilo što prema onome što piše u knjigama uvrštenim u Bibliju i koje cijelo kršćanstvo priznaje kao autoritet.
Gdje piše u Bibliji da su, kroz povijest, svećenici mijenjali vjerovanja ili obrede? Ispada da bi nakon Isusovog vremena i Židovi koji su prihvatili kršćanstvo trebali početi svetkovati Nedjelju...

Dakle gdje sam sad u razmišljanju?
Za mene stavovi koje zastupate obojica imaju razumsko uporište. Predstavljaju viđenje iz različitog kuta uz različite pretpostavke.
Mislim da trebamo prepustiti gospodinu Isusu neka nas sudi za naše riječi, stavove i ostalo što načinimo u životu. Tako je i oko naših Subota ili Nedjelja. Sam ne štujem niti Subotu nit Nedjelju.
Ne priklanjam se mišljenju da je ljudima koji slave Nedjelju u čast Isusovog uskrsnuća to na propast. Također prema Bibliji ne mogu naći uporište prema kojem bi štovanje Subote u vremenu Novog zavjeta bilo na propast.

Ako čovjeka gospodin Isus primi u svoje kraljevstvo da li će se tamo obavljati bogoslužje u Subotu ili Nedjelju? Da li će pogani prihvatiti Subotu ili će Židovi prihvatiti nedjelju?
Zaista ne znam. Molimo se da to osobno vidimo...

Ne zamjerite ništa - tako ja razmišljam. Poštujem jedne i druge naročito dok se svi međusobno uvažavamo.

Božji blagoslov, Štefek.

Brate Štefek hvala na razmišljanju . Moraš na pameti imati samo jednu stvar a to je ,kao što i Pismo kaže, da je Božji zakon nepromjenjiv kao takav. Isto tako piše da ako se prekrši samo jedna zapovijed prekršio se sav zakon. Tako da nema govora o micanju i promjeni zakona kao takvoga. Još jednom Kristova smrt na križu potvrđuje da je zakon ispravan i da stoji. Hvala.Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Krist jest Bog.
Titu 2,13Čekajući blagoslovljenu nadu i dolazak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista,
Titu 2,14Koji je dao samoga sebe za nas, da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi narod izabrani, koji je revan u dobrim djelima.
Ako ljubimo Boga držat ćemo njegov zakon.

Ivan 14,15Ako me ljubite, držite zapovijedi moje!

Izlazak 20,5Ne
padaj ničice pred njima i ne klanjaj se njima, jer ja Gospod, Bog tvoj,
jesam Bog ljubomoran, koji kazni zlodjela otaca na djeci, do trećeg i
četvrtog koljena, onih koji me mrze,
Izlazak 20,6A milosrđe iskazuje tisućama, koji me ljube i drže zapovijedi moje.

Subota jest dio zakona i kao takva jest nepromjenjiva te je blagoslovljena i od Boga potvrđena.

Izlazak 20,8Sjeti se subotnoga dana, drži ga svetim.
Izlazak 20,9šest dana radi i obavljaj sve poslove svoje.
Izlazak 20,10Ali
sedmi dan jest subota, dan odmora u čast Gospodu, Bogu tvojemu. Tad ne
smiješ raditi nikakva posla, ni ti ni sin tvoj ili kći tvoja, ni sluga
tvoj ni sluškinja tvoja ni stoka tvoja ni stranac, koji boravi kod tebe
unutar vrata tvojih.
Izlazak 20,11Jer
u šest dana stvori Gospod nebo i zemlju, more i sve, što je u njima,
ali sedmi dan otpočinu on. Zato je Gospod blagoslovio i posvetio
subotni dan.

Izaija 58,13Ako
nogu svoju u subotu ustaviš, tako da na sveti dan moj ne obavljaš
svojih poslova i subotu prozoveš milinom, a sveti dan Gospodnji
poštovanja dostojnim i stim ga slaviš, da na njemu ne činiš svojih
putova i ne obavljaš svojih poslova i ne govoriš za svoje stvari:
Izaija 58,14Tada
ćeš se veseliti u Gospodu, i ja ću te izvesti na visine zemaljske i dat
ću ti da uživaš baštinu svojega oca Jakova; jer su to obećala usta
Gospodnja."

A čovjek ne živi samo od kruha već od svake Riječi koja je dana iz usta Božjih.

Matej 4,4On mu odgovori: "Stoji pisano: Čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi, što dolazi iz usta Božjih."

Amen. Aleluja. Neka je hvala i slava Kralju nad kraljevima i Gospodaru nad gospodarima jedinomu Svetom i jedinomu Dobrom Isusu Kristu Otkupitelju našemu kroz vijeke vijekova ! Amen. Aleluja.

more_horiz
A evo što sve čini zakon Gospodinov u životu čovjeka koji ga primi u srce i primjeni u svojem životu:

Psalam 19,1Nebesa pripovijedaju slavu Božju, djela ruku njegovih navješćuje svod nebeski:
Psalam 19,2Dan na dan šapće on tu vijest, noć na noć donosi on taj glas.
Psalam 19,3To nijesu govori, nijesu riječi, kojima se glas ne razabira:
Psalam 19,4U sav svijet prodire povik njihov, riječ njihova do na kraj zemlje! Suncu je stvorio šator na njima.
Psalam 19,5Ono izlazi kao zaručnik iz ložnice svoje; veseli se kao junak, da dobije trku:
Psalam 19,6Na rubu neba izlazi, okreće se istom na drugom kraju; ništa se ne može skriti žaru njegovu.
Psalam 19,7Zakon je Gospodnji siguran vođa, provodi dušu; svjedočanstvo je Gospodnje pouzdano, čini luđake mudracima.
Psalam 19,8Zakon je Gospodnji savršen, veseli srce; naredbe su Gospodnje čiste, prosvjetljuje oči.
Psalam 19,9Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike.
Psalam 19,10Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata.
Psalam 19,11I sluga se je tvoj dao prosvijetliti od njih; tko ih drži, ima veliku plaću.
Psalam 19,12A pogrješke - tko će ih znati? Očisti me od skrivenih!
Psalam 19,13I od strasti sačuvaj slugu svojega; ne daj da vladaju nada mnom; tada ću biti čist, slobodan od teške krivnje.
Psalam 19,14O da bi ti se riječi usta mojih dopale, misli srca mojega, Gospode, utočište moje i Spasitelju moj!
Pismo svjedoči o pravednosti i ispravnosti zakona . A kako i nebi kada je "svo Pismo Bogom nadahnuto"!!!Amen. Aleluja. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Nema tu moja i tvoja vjera u kršćanstvu. Po Riječi postoji samo jedna vjera.

Efežanima 4,4Jedno tijelo i jedan duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi zvanja svojega,
Efežanima 4,5Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje.
Efežanima 4,6Jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.
Efežanima 4,7A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.
A sad to što netko živi samo Riječ a netko tradiciju i što ja znam što još jest problem onoga koji tako čini. Ali nemojmo cjepati kršćanstvo u više religija. Bog u svojoj Riječi lijepo govori da postoji samo jedna vjera kao što postoji samo jedan Bog.Hvala. Bog s vama.

Ah, čuj- ja sam mogu reći da se citati iz Poslanice Efežanima koje si naveo odnose na vjeru Crusadera i mene i da smo mi "jedina vjera" koju je ostavio Krist.

Tradicija nije tema ovog topica- ali da ne ostanem dužan, dovoljno je reći da Biblija jasno govori o važnosti održavanja Usmene Tradicije ( 1 Korićanima 11:2, 2 Solunjanima 2:15 ) jer tko ih ne slijedi, niti Sveto Pismo mu nije jasno ( Poslanica Jude Apostola 1:9 je najpoznatiji primjer ).

more_horiz
Brate Sinke, čini mi se potpuno nebiblijski
stvarati od Nedjelje dan s istim obilježjima kao što je bio Šabat. To
se danas čini sve više ne moram spominjati od koga, pa i na silu -
indirektno i pomoću politike.
Postoji
mišljenje da se izmjene po pitanju vjere mogu činiti ovlastima koje su
apostoli prenjeli na svećenike svoje Crkve. Ne vjerujem u ovlasti
kojima se mijenja bilo što prema onome što piše u knjigama uvrštenim u
Bibliju i koje cijelo kršćanstvo priznaje kao autoritet.
Gdje piše
u Bibliji da su, kroz povijest, svećenici mijenjali vjerovanja ili
obrede? Ispada da bi nakon Isusovog vremena i Židovi koji su prihvatili
kršćanstvo trebali početi svetkovati Nedjelju...

Pozdrav, Štefek!

Iz Biblijskih izvora, znamo da su Kršćani Nedjelju smatrali "Danom Gospodnjim"- ovo vidimo u Djelima Apostolskim 20:7 i 1 Korićanima 16:2. Naglasak ne Nedjeljno slavlje je toliki, a ipak, nigdje ne vidimo da su apostoli slavili Subotu. Dapače, radili su ( propovijedali ) u Hramu Židovima Subotama.

Inače- kao što si i rekao- Židovi koji su prešli na Kršćanstvo slavili su Nedjeljom ( što je vidljivo iz Djela Apostolskih 20:7 ), mada barem prema mojem znanju Biblijskih tekstova, nigdje ne piše da su se odmarali Subotom.

Možda o ovom napišem još kasnije.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply